GES Yatırımcıları
First Solar’dan yenilenebilir enerji taahhüdü
Amerika’nın en büyük güneş enerjisi şirketi RE100’e katıldı ve ABD’ye 2026 yılına kadar yenilenebilir enerji sözü verdi.
First Solar, Inc. bugün, küresel fotovoltaik (PV) güneş enerjisi üretim faaliyetlerinin yüzde 100’ünü 2028 yılına kadar yenilenebilir enerjiyle gerçekleştirme taahhüdünü açıkladı. Şirket, geçici bir hedefin bir parçası olarak ABD’deki tesislerini karbonsuz elektriğe geçirme sözü verdi
En Düşük Karbonlu Güneş Enerjisi
First Solar, Inc. bugün, 2028 yılına kadar küresel fotovoltaik (PV) güneş enerjisi üretim operasyonlarının yüzde 100’ünü yenilenebilir enerji ile çalıştırma taahhüdünü ilan etti. Şirket, geçici bir hedefin parçası olarak, 2026 yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tesislerini karbonsuz elektriğe geçirme sözü verdi.
Şirketin Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarını kapsayan taahhütler, First Solar’ın yüzde 100 yenilenebilir enerjiye adanmış etkili işletmeleri bir araya getiren küresel bir işbirliği girişimi olan RE100’e katılmasıyla açıklandı. RE100, CDP ile ortaklaşa, uluslararası kar amacı gütmeyen İklim Grubu tarafından yönetilmektedir.
First Solar CEO’su Mark Widmar konuyla ilgili olarak şunları ifade etti: “Yüzde 100 yenilenebilir olma konusunda güvenilir bir taahhütte bulunmak, hafife aldığımız bir karar değildir., Bugün verdiğimiz sözün tutabileceğimiz bir söz olmasını sağlamak bizim için çok önemliydi. Bu taahhütle, halihazırda sektördeki en düşük olan karbon ayak izimizi daha da azaltacak ve daha temiz güneş enerjisi vaadini gerçekleştirme yolunda ilerleyeceğiz. Güneş enerjisi üretim endüstrisinin karbondan arındırmanın zorlu hedefleri belirleme konusunda sorumluluğa sahip olduğunun farkındayız ve kararımızın diğer PV üreticilerini kendi taahhütlerini vermeye teşvik edeceğini umuyoruz.”
Dünya’nın en büyük güneş üreticileri arasındaki tek Amerikan firması olan First Solar, 1999’daki kuruluşundan bu yana ikinci on yılını kutluyor. Firma, tüm Dünya’da 45 ülkeye toplamda 25 GW’a karşışlık gelen PV modülünün teslimatını yaptı. ABD, Malezya ve Vietnam’daki işletmelerle First Solar 2019’u toplam yıllık 5.5 GW’a karşılık gelen üretimle kapattı. Aynı zamanda, Ohio’daki 1.9 GW üretim noktasıyla, Batı Yarıküresi’nde de en büyük güneş imalatçısı konumunda bulunuyor.
First Solar Üretim Operasyonları Yetkilisi Mike Koralewski konuyla ilgili olarak, “Uzun vadeli, sabit fiyatlı yenilenebilir enerjimizle sadece enerji fiyatı dalgalanmalarına değil aynı zamanda sürdürülebilir enerji geleceğine de yatırım yapıyoruz”, dedi. “Stratejimizin parçası olarak, ek yenilenebilir enerjijinin aktarımını, özellikle de Malezya ve Vietnam’daki tesislerimiz için desteklemekte kararlıyız.
GES Yatırımcıları
Rönesans Enerji ilk GES yatırımı için EPC sözleşmesini imzaladı
2028 yılına kadar 2 milyar dolar değerinde 2.000 MW’lık yeşil enerji yatırımı yapmayı hedefleyen Rönesans Enerji, ilk GES yatırımı için düğmeye bastı. Mevcut durumda 166 MW’lık kurulu kapasitesi bulunan ve 189 MW’lık RES yatırımı devam eden Rönesans Enerji, 4,6 MWp’lik hibrit GES yatırımı gerçekleştirecek.
Rönesans Holding ve TotalEnergies’in ortak girişimi olan Rönesans Enerji, ilk GES yatırımı için EPC sözleşmesini Cora Enerji ile imzaladı. Rönesans Enerji’nin söz konusu GES yatırımı ile yılda yaklaşık 4 bin ton karbon emisyonunun önüne geçilmiş olacak.
Rönesans Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grup Başkanı Emre Hatem, Rönesans Enerji’nin ilk GES yatırımının yine Rönesans Enerji’ye ait olan Amasya’da kurulu Kale HES ve Osmancık HES’e bütünleşik olarak gerçekleştirileceğini söyledi. Kale HES’e bütünleşik 3,5 MWp, Osmancık HES’e bütünleşik 1,1 MWp olmak üzere toplam 4,6 MWp güçte hibrit GES kurulumu yapacaklarını anlatan Hatem, üretimi gerçekleştirecek santrallerin yıl sonuna kadar devreye alınmasının planlandığını ifade etti.
Halihazırda 166 MW operasyonel, 194 MW inşa halinde, 366 MW geliştirme aşamasında olmak üzere toplam 726 MW’lık proje büyüklüğüne sahip olan Rönesans Enerji, yapacağı toplam 2.000 MW’lık yatırım ile Türkiye Ulusal Enerji Planı’nda 2028 yılına kadar gerçekleştirilmesi öngörülen yeşil enerji yatırımlarının yaklaşık yüzde 7 ila 10’unu gerçekleştirmeyi hedefliyor.
GES Yatırımcıları
IC Enterra’nın YEKA Erzin-2 GES Projesinde Üretim Başlıyor
IC Enterra Yenilenebilir Enerji’nin (ENTRA) 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santrali devreye alınıyor. Şirket tarafından KAP’a yapılan açıklamaya göre; Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak üretime geçecek olan YEKA Erzin-2 GES projesi, yıl sonuna kadar tam kapasite ile çalışmaya başlayacak.
IC Holding’in enerji sektöründe çeyrek asrı aşan uzmanlığı ve birikimiyle faaliyet gösteren IC Enterra Yenilenebilir Enerji (ENTRA), sürdürülebilir büyüme ve şirket portföyünü çeşitlendirme hedefiyle faaliyetlerine devam ediyor. Şirket bu doğrultuda Türkiye’deki en büyük güneş santrali projelerinden biri olan 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santralini Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak devreye almaya başlıyor.
IC Enterra tarafından Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, “Santralimizin tüm kapasitesinin yıl sonuna kadar devreye alınması planlanmıştır. YEKA Erzin-2 projemizin tam kapasite devreye alınması ile ortalama 248,000 MWh/yıl üretim gerçekleştirmesi beklenmektedir. Bu üretimle yaklaşık 155 bin hanenin elektrik üretim ihtiyacı karşılanacak ve yıllık yaklaşık 157 bin ton karbondioksit (CO2) emisyonun azaltımı sağlanacaktır” ifadeleri kullanıldı.
Hatay’da yer alan YEKA Erzin-2 Projesi’nin devreye alınmasıyla birlikte Türkiye’nin sürdürülebilir elektrik üretimine önemli bir katkı sağlayacaklarını belirten IC Enterra Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Taşkın Kızılok, “Türkiye’de toplam kurulu gücü 388 MW olan 9 HES ile elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz, mevcut santrallerimizin yanı sıra yeni yatırımlarla büyümeyi hedefliyoruz. Yurtdışı çalışmalarıyla birlikte, izin süreçleri süren 61 MWm Bağıştaş hibrit GES projesinin yanı sıra, toplam kurulu gücü 485MW olacak depolamalı RES ve GES yatırımlarıyla ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz” dedi. IC Enterra Yenilenebilir Enerji, bu yatırımlar da dikkate alındığında 2026 yılı sonu itibarıyla toplamda işletme ve yatırım sürecindeki lisanslı proje portföyünde yaklaşık 1200 MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyor.
GES Yatırımcıları
ASUNIM’den Bir Hibrit Projesi Daha
Hibrit GES projelerinde de başarısını daha önce yaptığı dev projelerle kanıtlayan Türkiye GES projeleri lideri ASUNIM, Akfen Yenilenebilir Enerji bağlı ortağı Derbent Enerji ile 40MWp’lık “Hibrit GES Projesi” için sözleşme imzaladı.
ASUNIM, Akfen Holding’in grup şirketlerinden; enerjide birçok HES, GES, RES portföyüne sahip Türkiye’nin önde gelen enerji yatırım firması Akfen Yenilenebilir Enerji’nin sahip olduğu 112,2 MWm/99 MWe kurulu gücündeki Üçpınar Rüzgar Enerjisi Santrali’ne entegre olacak olan 40MWp’lık Güneş Enerji Santrali’ni kuracak. 2019 yılında devreye alınan ve Çanakkale ili Lapseki ilçesi sınırları içinde bulunan Üçpınar Rüzgar Enerjisi Santrali ASUNIM’in “Güneş”i ile buluştuğunda126 bin 962 hanenin yıllık enerji ihtiyacının karşılayabilecek ve yıllık 178 bin ton karbondioksit salınımını da engelleyecek.
Türkiye’de tamamlanan 42MWp hibrit GES projesine imza atıklarına değinen ASUNIM Yönetim Kurulu
Başkanı Umut Gürbüz, “Akfen Yenilenebilir Enerji gibi titiz ve kurumsal bir yatırımcıya ait bir projede daha çalışıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu ay içerisinde Kayseri ve Konya’da ASUNIM imzasıyla başarı ile tamamladığımız toplam 42MWp gücündeki hibrit projelerinden sonra yüksek mühendislik ve deneyim gerektiren bu alanda üçüncü hibrit projemizi Akfen Yenilenebilir Enerji gibi bir enerji devinden almak büyük bir gurur oldu bizim için. Ayrıca Akfen Yenilenebilir Enerji için Türkiye’nin ilk lisanslı GES projesi Solentegre GES’i ve Konya da bulunan toplam kurulu gücü 24MWp olan iki lisanslı GES projesini başarıyla tamamlamıştık. Toplamda 8 lisanslı proje ile Türkiye’de lisanslı projelerde liderliğimizi devam ettiriyor; Akfen için yapacağımız bu lisanslı proje ile sayımızı 9’a çıkartıyoruz. Tüm projelerimizde olduğu gibi bu projeyi de piyasadaki en kaliteli ürünlerle, en iyi
mühendislik ve bakım hizmetlerini sunarak Avrupa standartlarına uygun bir şekilde nihayete erdireceğiz.”
RES sahası içinde 13 farklı lisans sahası için toplam 40MWp gücünde GES kurulacak santralin; proje planlama, mühendislik ve kurulumu 5 ay gibi rekor bir süre içerisinde tamamlanacak. Projenin bakım onarım faaliyetleri ise ASUNIM’in iştiraki, GES’lerin bakım onarımı alanında lider; bağımsız bir bakım onarım şirketi olan Maxima Enerji tarafından yürütülecektir.
- Solar Panel10 ay ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- İletim ve Enerji Depolama Teçhizatı2 yıl ago
“SOLARŞARJ” elektrikli araç şarj istasyonu lisansını aldı!
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi1 yıl ago
Borsada ‘Güneş’e yatırım CW Enerji ile büyüyecek
- Solar Panel9 ay ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- GES Yatırımcıları2 yıl ago
Türkiye, güneş enerjisi kapasitesini 2035’e kadar yaklaşık %450 artıracak
- Sektör Haberleri10 ay ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- Solar Panel2 yıl ago
Solkompaniet ve Bouygues Energies & Services, İsveç güneş PV pazarında işbirliğine başlıyor
- İletim ve Enerji Depolama Teçhizatı1 yıl ago
Sayaç ve elektrik arızaları önceden tespit edilebilecek