Büyük Ölçekli Güneş Projeleri
GE Vernova ve Kalyon PV, 157 MW’lık güneş enerjisi projesi için sözleşme imzaladı
GE Vernova, Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim A.Ş.’nin (Kalyon PV) Viranşehir’deki güneş enerjisi projesine gelişmiş FLEXINVERTERTM güneş enerjisi santrali teknolojisinin yanı sıra tasarım ve mühendislik hizmetleri sağlayacak. GE Vernova’nın FLEXINVERTERTM teknolojisini Türkiye’de konuşlandırması, halihazırda devam eden ve yürütülmesi planlanan projelerin 2,5 GWp/1,9 GWe’lik bir toplam güneş enerjisi kapasitesine ulaşmasını sağlayacak
GE Vernova A.Ş., Kalyon PV’ye ait Şanlıurfa Viranşehir’deki güneş enerjisi santralinin FLEXINVERTER™ teknolojisinin yanı sıra tasarım ve mühendislik hizmetlerini tedarik etmek üzere Kalyon PV ile sözleşme imzaladı. GE Vernova’nın bölgedeki çözüm ortağı Inogen, güneş enerjisi santralinin inşaatı ve kurulumundan sorumlu olacak.
GE Vernova’nın güneş enerjisi santralinin, 157 megavatlık (MW) güneş fotovoltaik (PV) fabrikasına enerji sağlaması planlanıyor. Böylelikle Kalyon Enerji, Türkiye’de %100 yenilenebilir elektrik kullanarak güneş paneli üreten ilk şirketlerden biri olacak.
Kalyon PV Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, yaptığı açıklamada “Türkiye’nin temiz enerjiye geçişinde itici güç olmaktan gurur duyuyoruz. Güneş paneli üretimine yaptığımız yatırımlar ve büyük ölçekli güneş enerjisi santrallerine sağladığımız bu güneş panelleri ile sadece sürdürülebilir enerji çözümleri sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda yarattığımız istihdam ile Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkıda bulunuyoruz.” dedi.
GE Vernova’nın Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölge Güneş Enerjisi ve Depolama Çözümleri Sorumlusu Megi Gabriyel, “Türkiye’de birçok Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) projesini başarıyla hayata geçirdikten sonra, şimdi Kalyon PV’nin Viranşehir’deki güneş enerjisi santrali gibi santrallerin öz tüketimleri için PV projeleri ve büyük ölçekli depolamayı da içeren yenilenebilir hibrit projeler aracılığıyla şebeke ölçeğinde sabit güç üretmek isteyen endüstrilere odaklanıyoruz.” dedi ve müşterilerini desteklemek için ihracat kredi kuruluşlarının desteğini de içeren kapsamlı bir finansman sunduklarını vurgulayan Gabriyel, “Bu finansman paketi, enerji sektöründe yenilenebilir enerji teknolojilerinin benimsenmesini kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmak için rekabetçi finansman seçenekleri sunmamıza olanak sağlıyor.” dedi.
GE Vernova’nın FLEXINVERTER TM teknolojisi, halihazırda devam eden ve yürütülmesi planlanan projelerde 2,5 GWp/1,9 GWe kombine güneş enerjisi kapasitesiyle, Türkiye’de güneş enerjisi sektörünün gelişiminde çok önemli bir rol oynamaktadır.
Inogen Grubu Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Soydan, “GE Vernova ile olan stratejik ilişkimiz sayesinde tedarik zinciri ve saha faaliyetlerinin koordinasyonunu eksiksiz bir şekilde yürütüp projedeki temel zorlukların üstesinden başarıyla geliyoruz. Bununla birlikte bini aşkın çalışandan oluşan profesyonel ekiplerimiz, Viranşehir santralinin kurulum ve işletme süreçlerinde sürekli ve anında müdahale desteği sağlayacak.” dedi.
Bu iş birliği, GE Vernova‘nın FLEXINVERTERTM güneş enerjisi teknolojisini kullanan Kalyon Enerji’nin Konya Karapınar ilindeki 1.347 MWp/1.000 MWe Karapınar Güneş Enerjisi Santrali kapsamındaki mevcut iş birliğimizin başarısı üzerine inşa ediliyor. 2023 yılında yürütülmeye başlanan Karapınar tesisi, Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük tek güneş enerjisi kaynağıdır. Bu proje büyük ölçekli güneş ve rüzgâr santrallerinin gelişimini kolaylaştıran YEKA programı kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2017 yılında başlatılan ilk Türk güneş enerjisi YEKA GES İhalesinin bir parçasıdır.
Türkiye’nin hızla büyüyen elektrik talebi ve karbon emisyonlarını azaltma taahhüdü; yenilenebilir enerji sektörünü hızla genişletmekte ve güneş enerjisini bu büyümenin temel itici gücü olarak konumlandırmaktadır. Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre; Türkiye, 2035 yılına kadar yaklaşık %500 artışla 52,9 GW’a ulaşacağı tahmini ile 2017 ile 2027 yılları arasında 10 GW’lık büyük bir güneş enerjisi kapasitesini faaliyete geçirmeyi planlamaktadır.
Ayrıca, GE Vernova, Türkiye’nin depolama ile yenilenebilir enerji projelerinin bir sonraki aşamasını desteklemek için finansman ile birlikte Pil Enerjisi Depolama Çözümü FLEXRESERVOIR™’i konuşlandırma konusunda benzersiz bir konuma sahiptir.
Büyük Ölçekli Güneş Projeleri
Asunim’in Génese Natural Ortaklığından Portekiz’e 13 Milyon Euro’luk Güneş Tarlası
ASUNİM, Portekiz’de ortağı olduğu Génese Natural ile birlikte Faro’da bulunan fotovoltaik santrali’ne 13 milyon Euro yatırım yaptı. ASUNIM Türkiye ve Portekiz ekibi tarafından yürütülecek proje, yıllık 24 GWh elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahip olacak, bu sayede yılda 6 bin tondan fazla CO2 salınımı önlenecek ve yılda yaklaşık 7 bin evin elektrik ihtiyacını sağlayacak temiz enerji üretilecek.
Algarve bölgesinde yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik alanında güçlü yapısı ile faaliyet gösteren, ASUNİM’in ortağı olduğu Génese Natural şirketi Faro’daki Santa Bárbara de Nexe Fotovoltaik Santrali’nin inşası ve geliştirilmesine 13 milyon Avro yatırım yaptı. Geçtiğimiz Perşembe günü gerçekleşen projenin temel atma törenine Faro Belediye Başkanı Rogério Bacalhau, Génese Natural temsilcisi Rogério da Ponte ve ASUNİM Group Direktörü Andreas Schuenhoff katıldı.
Santa Bárbara de Nexe Fotovoltaik Elektrik Santrali’ne yapılan yatırımın, şirketin Portekiz pazarındaki varlığını güçlendiren çok önemli bir adım olduğuna değinen Génese Natural’in temsilcisi Rogério da Ponte “Bu, Portekiz’de geliştirmekte olduğumuz yenilenebilir enerji üretmeye yönelik birkaç projeden sadece biri ve Faro bölgesinde güneş enerjisi üretimi anlamında hayati bir etkiye sahip. Solar ışıma anlamında ise Avrupa kıtasının en iyilerinden! Yaklaşık 24 hektarlık bir brüt alanı kaplayan GES santralinin inşaatı halihazırda devam ediyor ve 14 hektarlık bir alana dağıtılmış, çift yüzeyli 540Wp’lik 24 binden fazla güneş paneline tekabül eden 13MWp’nin kurulumunu içeriyor. Şebekeye bağlandıktan sonra, fotovoltaik park, yıllık 24 GWh elektrik üretim kapasitesine sahip olacak ve bu da 6.943 eve tedarik sağlamasına ve yılda 6.093 ton CO2 emisyonunun önlenmesine olanak sağlayacak” dedi.
Génese Natural şirketi olarak çevresel kaygıları her zamanki gibi ön planda tuttuklarını belirten Rogério da Ponte, Santa Bárbara de Nexe fotovoltaik santralinin bulunduğu bölgede 8 hektara kadar genişleyen bir alanda çevresel etkiyi olumsuz etkileyecek olası durumları en aza indirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Bu anlamda önceliklerinin; mevcut biyoçeşitliliğin korunması ve permakültür yönetimi, sıfır pestisist kullanımı gibi yöntemlerle birlikte yaratılacak doğal koridorların parkın ana alanları arasına kurulması olacağını bildirdi.
Birçok ulusal ve yabancı projeyi inşa eden, geliştiren ve bunlara yatırım yapan ASUNİM’in Group Direktörü Andreas Schuenhoff, “Portekiz sadece coğrafi özellikleri nedeniyle değil, aynı zamanda fosil enerji kaynaklarının eksikliği sebebiyle de güneş enerjisi üretimi açısından da her zaman muazzam bir potansiyele sahip olmuştur. Günümüzde güneş enerjisine ve sürdürülebilir kalkınmaya artan bir ilgi ve yatırım var, bunların artık hem dünyanın geleceğine hem de ülkelerin ekonomisine değer kattıkları aşikar. İklim değişikliğine karşı fosil yakıt ithalatını ve ülkenin enerji bağımlılığını azaltmalıyız “dedi.
Faro Belediye Başkanı Rogério Bacalhau ise yaptığı açıklamada “Bu tesisin açılışı Faro Belediyesi için ayrı bir önem taşıyor, çünkü bu proje çevresel sürdürülebilirlik politikamızı, yenilenebilir ve çevre dostu enerji konusundaki hedeflerimizi destekliyor. Aynı zamanda herkes tarafından erişilebilir bir enerji kaynağı ve mevcut enerji kaynakları ile karşılaştırıldığında rekabetçi çözümler sunuyor, böylece ülkemizin en çok güneş ışığı alan bölgesinde bu büyüklükte ve bu yapıda bir fotovoltaik park kurmak daha da anlam kazanıyor. Herkese ait olan ve herkesin hizmetine sunulan bir doğal kaynağın gelecek nesillerden ödün vermeden maksimize edilmesinden mutluluk duyuyorum.” dedi.
Toplam 24 bin çift yüzeyli panelden oluşan, 13 MWp’lik Santa Bárbara de Nexe projesinin 2022 yılı içerisinde tamamlanması planlanıyor. Bir ASUNİM ortaklığı olan Genese Natural şirketi bu yatırımları da dahil olmak üzere Portekiz’de toplamda 100MW kurulu güce sahip güneş enerjisi santrali inşa etmeyi hedefliyor.
Büyük Ölçekli Güneş Projeleri
Ekvator Enerji Grubu’ndan 4. güneş santrali yatırımı
Ekvator Enerji Grubu, ülkemizin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi yatırımlarına devam ediyor. Ekvator Enerji Grubu yeni yatırımı 6,94 MW kurulu güce sahip Batman GES ile toplam kurulu gücünü 28,05 MW’a çıkardı.
Ekvator Enerji Grubu, Şanlıurfa ilinde 100.627 m2 alanda kurulu, 26.195 adet güneş paneli kullanılan ve 6,94 MW kurulu güce sahip olan Batman Güneş Santrali’ni satın alarak elektrik üretim gücünü artırdı. Bu sayede, ortalama 2.460 adet meskenin yıllık elektrik ihtiyacının karşılanması ve 312.980 adet ağacın çevreye sağlayacağı katkıya denk karbon salınımının azaltılması hedeflenmektedir.
Ekvator Enerji Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Kubilay Şakar yeni yatırımları ile ilgili “Gelecek nesillere karşı yeşil bir dünya bırakma sorumluluğumuz olduğu inancıyla yatırımlarımızı yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi doğrultusunda yaparak yakın zamanda imzalanan Paris Anlaşması’nı destekliyoruz. Sadece Türkiye’de değil dünyada iklim değişikliği ile sürdürülen mücadelede şirketlere de büyük rol düşüyor. Bu yatırımımızla birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarından üretimde toplamda 28,05 MW kurulu güce ulaştık ve santrallerimizden elde edilen elektrik üretimi ile yılda toplam 1.275.475 adet ağacın çevreye sağladığı faydaya denk karbon salınımının azaltılmasına katkıda bulunuyoruz.” şeklinde düşüncelerini ifade etti.
Büyük Ölçekli Güneş Projeleri
Cosentino’dan güneş enerjisine yatırım
Cosentino, endüstriyel alanda yeni bir yenilenebilir elektrik yönetim modeli kurduğunu açıkladı. Şirket, 10 milyon Euro’nun üzerinde bir yatırımla kurduğu güneş enerjisi panelleriyle yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 25’ini karşılayacak.
Mimari ve tasarım için yenilikçi ve sürdürülebilir yüzeylerin üretimi ve dağıtımında dünya lideri olan Cosentino Group, İspanya’da faaliyete geçirilen en büyük ve Avrupa’nın da en büyüklerinden biri olacak iç tüketime yönelik fotovoltaik santralinin inşaatına başlayacağını açıkladı. Proje, çok uluslu şirketin Almería’da sahip olduğu Endüstri Parkı içinde Partaloa ve Cantoria bölgelerinde kurulacak.
Cosentino, yüzde 100 endüstriyel iç tüketime yönelik fotovoltaik projesini, inşaat, inşaat mühendisliği, yenilenebilir enerji ve elektrik altyapılarında Avrupa’nın önde gelen iş grubu Groupe Eiffage’ye ait olan Eiffage Energía’ya verdi. Şirket, park içinde toplam 40 hektardan fazla bir arazi üzerine, her biri 540Wp’lik yaklaşık 37 bin güneş panelinin yerleştirilmesinden sorumlu olacak.
Cosentino, 2022’nin ilk yarısında faaliyete geçmesi planlanan proje ile yeni bir yenilenebilir elektrik yönetim modeli kuruyor. Platform, yılda yaklaşık 34 bin MWh üretirken 20 MWp üzerinde bir kapasiteye sahip olacak. Bu proje ile şirket, yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık %25’ini güneş enerjisinden sağlayacak. 2015’ten bu yana Cosentino Endüstri Parkı’ndaki hem ürünler hem de hizmetler için elektrik ihtiyacının yüzde 100’ü, sertifikalı yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılanıyor.
Cosentino Group Sürdürülebilirlik Direktörü Antonio Urdiales, Cosentino’nun ürün inovasyonu düzeyinde bir öncü olduğu gibi bu proje ile yeni bir elektrik modeli yönetimi oluşturmak istediklerini belirterek, “Hem kendi yenilenebilir enerji üretimimiz hem de enerji maliyetinin istikrarı sayesinde bu tesis, şirketin gelecekteki rekabet gücünü garanti altına almak amacıyla sürdürülebilirlik yatırımlarımızın bir parçasıdır” dedi.
Şirketin 2030 ile 2050 karbonsuzlaştırma stratejisi doğrultusunda hazırlanan proje, yalnızca karbon ayak izinin azaltılmasına katkıda bulunmakla kalmayacak aynı zamanda biyoçeşitliliği kurtarma girişimini de sağlayacak. Böylece, güneş platformuna eklenen 15 hektar yerli bitki türlerinin ekilmesine dayalı bir biyoçeşitlilik projesine ayrılacak.
- Solar Panel10 ay ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- İletim ve Enerji Depolama Teçhizatı2 yıl ago
“SOLARŞARJ” elektrikli araç şarj istasyonu lisansını aldı!
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi1 yıl ago
Borsada ‘Güneş’e yatırım CW Enerji ile büyüyecek
- Solar Panel9 ay ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- GES Yatırımcıları2 yıl ago
Türkiye, güneş enerjisi kapasitesini 2035’e kadar yaklaşık %450 artıracak
- Sektör Haberleri10 ay ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- Solar Panel2 yıl ago
Solkompaniet ve Bouygues Energies & Services, İsveç güneş PV pazarında işbirliğine başlıyor
- İletim ve Enerji Depolama Teçhizatı1 yıl ago
Sayaç ve elektrik arızaları önceden tespit edilebilecek