Connect with us

Sektör Haberleri

Güneş enerjisi santraliniz artık mobil cihazınızda! SMA Energy

Published

on

SMA yeni dijital platformu SMA Energy App ile yenilenebilir enerji sektörüne yeni bir soluk getiriyor. SMA Energy App, güneş enerjisi santrallerinin üretim ve tüketim verilerini anlık olarak analiz edebilmesini sağlayan basit ve kolay ara yüzlü bir mobil uygulamadır. Sade ve şık tasarımı ile öne çıkan uygulama, yeni teknolojilere entegre olabilecek şekilde santralinizin enerji akışını ve elektrikli aracınızın şarj seviyesini görüntüleme ve izleme imkânı sunar.

FV sisteminizin performansını sürekli olarak takip edebileceğiniz SMA Energy App’i akıllı telefonlarınıza indirerek enerji verimliliğinizi dilediğiniz yerde her an kontrol edebilirsiniz.

Yeni SMA Energy App ile neler yapabilirsiniz?  

  • Enerji üretim ve tüketim verilerini görüntüleyebilirsiniz.
  • Enerji akışlarını optimize edebilir ve yönetebilirsiniz
  • Santralinizin anlık enerji üretimini izleyebilirsiniz.
  • Günlük ve geçmişe dönük verileri basit grafiklerle takip edebilirsiniz.
  • Karbon ayak izinizi görebilirsiniz.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektör Haberleri

Güneşten elektrik üretimi ağustosta 5,16 milyar kWh ile rüzgârı geride bıraktı: Toplamda tarihi rekor

ETKB verilerine göre Ağustos 2026’da güneş enerjisi santralleri 5,16 milyar kWh üreterek toplam üretimden yüzde 14,1 pay aldı; güneş ve rüzgârın toplamı 9,9 milyar kWh ile aylık rekor kırdı.

Published

on

Güneş ve rüzgârdan elektrik üretiminde Ağustos 2026 rekoru (Görsel: T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı)

Türkiye’de güneş enerjisi santralleri Ağustos 2026’da 5,16 milyar kilovatsaat elektrik üretti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın (ETKB) 6 Ekim 2026’da paylaştığı verilere göre güneş ve rüzgârın toplam üretimi 9,9 milyar kilovatsaate ulaşarak tüm zamanların en yüksek aylık seviyesini gördü.

Güneşin payı yüzde 14,1

Bakanlık verilerine göre ağustosta güneş kaynaklı üretim, 36,71 milyar kilovatsaatlik toplam elektrik üretiminden yüzde 14,1 pay aldı. Aynı ay rüzgâr kaynaklı üretim 4,74 milyar kilovatsaat ve yüzde 12,9 pay ile güneşin gerisinde kaldı.

Ayın en büyük üretim kaynağı 9,08 milyar kilovatsaat ve yüzde 24,7 pay ile hidrolik santraller oldu. Ağustosta yenilenebilir kaynaklı üretim yüzde 56,4 oranla 20,7 milyar kilovatsaat, yerli kaynaklı üretim ise yüzde 69,7 oranla 25,58 milyar kilovatsaat olarak gerçekleşti. Yılın en yüksek günlük üretimi de 13 Ağustos’ta 1 milyon 241 bin 291 megavatsaat ile kaydedildi.

Ocak–ağustosta güneşten 29,8 milyar kWh

ETKB’nin sekiz aylık verilerine göre güneş santralleri 2026’nın ilk sekiz ayında 29,8 milyar kilovatsaat elektrik üretti. Bu dönemde rüzgâr üretimi 30,4 milyar, hidrolik üretim 75,2 milyar kilovatsaat oldu. Yenilenebilir kaynaklı üretim yüzde 60,3 oranla 149,8 milyar kilovatsaate, yerli kaynaklı üretim yüzde 73,2 oranla 181,8 milyar kilovatsaate ulaştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, verilere ilişkin değerlendirmesinde “Amacımız yalnızca bugünün enerji talebini karşılamak değil; sürdürülebilir, yenilikçi ve dışa bağımlılıktan tamamen arınmış güçlü bir altyapı inşa etmek” dedi.

Kaynaklar

Görsel: T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Continue Reading

Sektör Haberleri

Çağdaş Cam, Türkiye’nin ilk yerli 1,6 mm solar cam hattını Kasım’da devreye alıyor

Çağdaş Cam’ın Manisa’daki yeni hattı 2 Kasım’da üretime başlıyor; yıllık solar cam kapasitesi 5’ten 14 milyon metrekareye çıkacak.

Published

on

Çağdaş Cam Manisa solar cam üretim hattı

Çağdaş Cam, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yeni solar cam üretim hattının kurulumunda son aşamaya geldi. 2 Kasım 2026’da üretime başlaması planlanan hatla Türkiye’de ilk kez yerli imkanlarla 1,6 mm kalınlığında solar cam üretilecek; şirketin yıllık solar cam kapasitesi 5 milyon m²’den yaklaşık 14 milyon m²’ye, yani 2,8 katına çıkacak.

Yatırım, şirket yönetim kurulunun 1 Eylül 2025 tarihli kararıyla başlatılmıştı. Çağdaş Cam, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamada teknik kurulumun son aşamaya geldiğini bildirdi. Yeni hattın devreye alınmasıyla yıllık yaklaşık 22 milyon dolarlık ek ciro öngörülüyor.

Daha ince cam, yerli modül tedariki

Türkiye’nin ilk 2 mm solar cam üreticisi olan şirket, yeni hatla 1,6 mm solar camda da ilk yerli üretici olacak. Tamamen otomatik hatlar ve yapay zekâ destekli teknolojilerle çalışacak tesis, Türkiye’deki güneş paneli üreticilerinin ihtiyaç duyduğu yerli cam kapasitesine katkı sağlamayı hedefliyor.

Pirinç: “Türkiye’nin ilk 1,6 mm solar cam üretimine öncülük edeceğiz”

Çağdaş Cam CEO’su Serdar Raşit Pirinç, “Türkiye’de ilk kez yerli ve milli imkanlarla 1,6 mm solar cam üretimine katkı sağlayacak hattımızı kasım ayında devreye almayı planlıyoruz. Bu yatırımla birlikte kapasite artırımının yanı sıra solar cam üretimindeki teknik kabiliyetimizi de ileriye taşımayı hedefliyoruz. Geçmişte Türkiye’nin ilk 2 mm solar cam üreticisi olarak sektörde öncü bir adım attık. Şimdi ise bir ilke daha imza atacağız” dedi.

Çağdaş Cam CEO'su Serdar Raşit Pirinç
Çağdaş Cam CEO’su Serdar Raşit Pirinç

Kaynaklar

Çağdaş Cam basın bülteni, 22 Eylül 2026 (Bahar Ünal İletişim aracılığıyla).

Görsel: Çağdaş Cam / basın bülteni

Continue Reading

Büyük Ölçekli Güneş Projeleri

Milas, Polatlı ve Sivrihisar’daki dört GES projesinin imar planları askıda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Muğla Milas, Ankara Polatlı ve Eskişehir Sivrihisar’da planlanan dört güneş enerji santrali projesinin imar planlarını onaylayarak askıya çıkardı.

Published

on

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı duyuru görseli

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 ve 2 Ekim 2026 tarihli duyurularla üç ilde toplam dört güneş enerji santrali (GES) projesinin nazım ve uygulama imar planlarını askıya çıkardı. Listede Muğla’daki Milas Depolamalı GES, Ankara’daki Lityum EDT GES ile Eskişehir’deki Köknar ve Tokur depolamalı GES projeleri yer alıyor.

Milas Depolamalı GES

Muğla’nın Milas ilçesinde Dibekdere ve Karakuyu mahalleleri sınırları içinde planlanan projenin 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı (NİP-481149867) ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı (UİP-481149866), 29 Eylül 2026 tarihli ve 427211 sayılı Makam Olur’uyla onaylandı. Planlar 2 Ekim’den itibaren 15 gün askıda kalacak.

Polatlı’da Lityum EDT GES

Ankara’nın Polatlı ilçesine bağlı Şıhahmet mahallesinde planlanan Lityum EDT GES Santrali projesinin planları (NİP-061149900 ve UİP-061149899) ise Bakanlığın 29 Eylül 2026 tarihli ve 426782 sayılı Makam Olur’uyla onaylandı. Bu projenin planları da 2 Ekim’den itibaren 15 gün süreyle incelemeye açık.

Sivrihisar’da Köknar ve Tokur

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde Aydınlı Mahallesi 3899 ada 18 parseldeki taşınmaz üzerinde kurulması planlanan Köknar Depolamalı GES ve Tokur Depolamalı GES projeleri için tek bir plan seti hazırlandı. 1/5.000 ölçekli NİP-261149651 ve 1/1.000 ölçekli UİP-261149652 numaralı planlar, 28 Eylül 2026 tarihli ve 426757 sayılı Makam Olur’uyla onaylandı; askı süresi 1 Ekim’de başladı.

Dört projenin onayı da 24 Temmuz 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Rüzgâr ve Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesislerinin İmar ve Ruhsat İşlemlerine İlişkin Yönetmelik kapsamında verildi. Planlar Bakanlığın internet sitesindeki “Askıdaki İmar Planları” bölümünde, Bakanlık ana binasındaki ilan panosunda ve e-plan.gov.tr sisteminde incelenebiliyor. Duyurularda projelerin kurulu gücü, depolama kapasitesi ve yatırımcı şirket bilgisi yer almıyor.

Kaynaklar

  • T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, “Milas Depolamalı Güneş Enerji Santrali (GES) Projesi”, 2 Ekim 2026. enerji.gov.tr
  • T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, “Lityum EDT GES Santrali Projesi”, 2 Ekim 2026. enerji.gov.tr
  • T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, “Köknar ve Tokur Depolamalı Güneş Enerji Santrali Projeleri”, 1 Ekim 2026. enerji.gov.tr

Görsel: T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Continue Reading

Trendler