Connect with us

GES Yatırımcıları

Norm Holding, Bergama’daki GES yatırımıyla enerjide yeşil dönüşümünü hızlandırıyor

Norm Holding, sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda gerçekleştirdiği yeni Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımını devreye aldı.

Published

on

Norm Holding İcra Kurulu Başkanı Mahmut Öztürk

Norm Holding, sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda gerçekleştirdiği yeni Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımını devreye aldı. 1 Ağustos 2025 tarihi itibarıyla faaliyete geçen İzmir Bergama Akçenger GES Tesisi, 6.631,56 kWp / 4.920 kWe kurulu güce sahip. Tesisin yılda yaklaşık 9.946.000 kWh elektrik üretmesi ve böylece 72.000 ağaca eşdeğer bir çevresel katkı sağlaması öngörülüyor.

Sürdürülebilir üretim hedeflerini kararlılıkla sürdüren Norm Holding, yenilenebilir enerji yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. 1 Ağustos 2025 tarihinde devreye giren İzmir Bergama Akçenger GES Tesisi, 6.631,56 kWp / 4.920 kWe kurulu gücüyle yıllık 9.946.000 kWh elektrik üretmeyi hedefliyor. Bu üretim miktarı, doğaya kazandırılacak yaklaşık 72.000 ağaca eşdeğer çevresel katkı anlamına geliyor.

Norm Holding, yeni yatırımın devreye alınmasıyla birlikte kurulu gücünü 48,7 MW’ye çıkararak toplam elektrik ihtiyacının yüzde 60’tan fazlasını güneş enerjisinden sağlayabilecek.

Karbon emisyonunu azaltmanın yanı sıra; Avrupa Birliği’nin 2026’da yürürlüğe girecek “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması”na uyum sağlamak açısından da stratejik bir adım olarak değerlendirilen yatırımla ilgili, Norm Holding İcra Kurulu Başkanı Mahmut Öztürk şunları kaydetti:

“İklim krizi çağında, karbon ayak izimizi azaltmak ve enerji verimliliğimizi artırmak artık bir tercih değil; kurumsal bir zorunluluk. Paris Anlaşması hedefleriyle uyumlu şekilde, 2030 yılına kadar kapsam 1 ve 2 emisyonlarımızı yüzde 50 oranında azaltmayı hedefliyoruz. Bergama’daki yeni GES tesisi yatırımımız, samimiyetle benimsediğimiz bu hedeflere adım adım ilerlediğimizin somut bir göstergesidir. Kaynaklarımızı verimli kullanmaya, yenilenebilir enerji yatırımlarımızla çevresel etkimizi mümkün olan en az seviyeye indirmek için çalışmaya devam edeceğiz.”

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

GES Yatırımcıları

Kalyon PV, ABD’de güneş paneli üretim tesisi kurmak için şirket kuruyor

Kalyon PV, ABD’de şirket kurarak yerlilik şartlarına uygun güneş paneli üretim tesisi kurmaya karar verdi; karar KAP’a bildirildi.

Published

on

Kalyon PV'nin Ankara'daki entegre güneş paneli fabrikası

Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim A.Ş. (Kalyon PV), ABD’de bir şirket kurulmasına ve bu şirket bünyesinde güneş paneli üretim tesisi yatırımı yapılmasına karar verdi. Şirket, kararı 30 Eylül 2026 tarihli Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) bildirimiyle duyurdu.

Bildirime göre Yönetim Kurulu, aynı gün yapılan toplantısında operasyon ve faaliyetlerin küresel ölçekte büyütülmesi, yurt dışı satışların toplam satışlar içindeki payının artırılması ve ABD pazarında doğrudan faaliyet gösterilmesi amacıyla ABD’de şirket kurulmasına karar verdi.

ABD yerlilik şartlarına uygun üretim

Kalyon PV kurulması planlanan şirkete iştirak edecek; kuruluş işlemleri tamamlandığında kamuoyu ayrıca bilgilendirilecek. Yeni şirket bünyesinde, başta güneş panelleri olmak üzere solar ürünlerin ABD mevzuatında öngörülen yerlilik şartlarına uygun şekilde üretileceği bir tesis kurulması planlanıyor. Şirket aracılığıyla ABD pazarına yönelik satış ve pazarlama yapılanması da oluşturulacak.

Süreç kapsamında vergi, hukuk ve yatırım danışmanlığı hizmetleri için ABD’de yerleşik bir danışmanlık firmasıyla sözleşme imzalandı. Yatırımın finansman ve maliyet yapısında ABD’de federal düzeydeki vergi teşvikleri ile eyalet ve yerel yönetimlerin ekonomik kalkınma teşviklerinden yararlanılması öngörülüyor. Bildirimde tesisin yeri, kapasitesi ve yatırım tutarı henüz paylaşılmadı.

Ankara’da dikey entegre üretim

Şirketin web sitesindeki bilgilere göre Kalyon PV, Ankara Başkent OSB’deki 250 bin metrekarelik entegre fabrikasında kütük (ingot), yonga (wafer), hücre ve panel üretimi yapıyor; yaklaşık 2 GW panel ve 2,1 GW hücre üretim kapasitesine sahip.

Kaynaklar

  • Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim A.Ş., Özel Durum Açıklaması (Genel) – “ABD’de Şirket Kuruluşu ve Üretim Tesisi Yatırımı hk.”, 30.09.2026 – KAP
  • Kalyon PV kurumsal bilgileri – kalyonpv.com

Görsel: Kalyon PV

Continue Reading

Büyük Ölçekli Güneş Projeleri

Nadara, Sicilya’da İtalya’nın en büyük agrivoltaik santralini devreye aldı: 227 MW

Nadara, Sicilya’da 400 hektarın yarısını tarıma ayıran 227 MW’lık agrivoltaik GES’i devreye aldı; 156 MW’ın elektriği Amazon’a satılacak.

Published

on

Nadara'nın Sicilya'daki 227 MW'lık agrivoltaik santralinin havadan görünümü

Yenilenebilir enerji şirketi Nadara, İtalya’nın Sicilya adasında 227 MW kurulu güce sahip agrivoltaik güneş enerji santralini (GES) devreye aldı. 23 Eylül 2026’da duyurulan ve İtalya’nın en büyük agrivoltaik santrali olarak tanımlanan tesisin 156 MW’lık bölümünün elektriği, Amazon ile imzalanan elektrik satış anlaşması (PPA) kapsamında satılacak.

Arazinin yarısı tarıma ayrıldı

Nadara’nın açıklamasına göre santral, Etna Dağı’na yaklaşık 40 km mesafede, Catania, Lentini ve Motta Sant’Anastasia belediyelerine yayılan 15 parseldeki 400 hektarlık alanda kuruldu. Alanın yarısı olan 200 hektar tarımsal üretime ayrıldı. Paneller yerden 3 metreye kadar yükseltildi; sulama için 14 kuyu açıldı ya da yeniden kullanıma kazandırıldı. Sahadaki arı kovanlarından yılda yaklaşık 4,5 ton bal elde edilmesi bekleniyor.

12 ayda, 900’ü aşkın çalışanla inşa edildi

Santralin inşaatı 12 ayda tamamlandı ve süreçte 900’den fazla kişi çalıştı. Proje kapsamında 38 bin ağaç dikildi, 2,5 km’lik kamu su yolunun bakımı üstlenildi. Nadara, santralin ömrü boyunca yerel topluluklara en az 17,25 milyon avroluk enerji verimliliği hizmeti sağlayacak. Şirketin aynı dönemde tamamladığı 46 MW’lık Sardella GES ile birlikte iki proje, İtalya’nın en büyük güneş enerjisi geliştirmesini oluşturuyor.

Açıklamalar

Nadara Büyümeden Sorumlu Direktörü Jorge Martinez, şirketin iklim değişikliğiyle mücadeleye en büyük katkısının daha fazla yenilenebilir enerji üretmek olduğunu ve bu etkinin küresel ölçekten yerele kadar hissedilmesi gerektiğini belirtti. Amazon İtalya Ülke Müdürü Giorgio Busnelli ise İtalya’da karbonsuz enerjinin en büyük kurumsal alıcısı olarak hem enerji dönüşümüne hem de çevredeki topluluklara fayda sağlayan projeleri desteklemek istediklerini söyledi.

Kaynaklar

  • Nadara, “Nadara and Amazon power up Italy’s largest agrivoltaic plant with 227MW project in Sicily”, haber, 23.09.2026 – nadara.com

Görsel: Nadara

Continue Reading

Büyük Ölçekli Güneş Projeleri

Rezolv Energy, Romanya’daki 1,3 GWp’lik Dama Solar GES için 561 milyon avro finansman sağladı

Rezolv Energy, Romanya’daki 1,3 GWp’lik Dama Solar GES için 14 kuruluştan 561 milyon avro finansman sağladı; santral yılda 1.800 GWh üretecek.

Published

on

Rezolv Energy Dama Solar projesi sahası, Arad, Romanya

Romanya ve Bulgaristan’da yenilenebilir enerji projeleri geliştiren Rezolv Energy, Romanya’nın batısındaki Arad ilinde kuracağı 1,3 GWp kurulu güçteki Dama Solar güneş enerji santrali (GES) için 561 milyon avroluk proje finansmanı sağladı. Şirket, 30 Eylül 2026’da duyurduğu projeyi Avrupa Birliği’nin karadaki en büyük yenilenebilir enerji projesi olarak tanımlıyor.

Romanya’nın güneş üretimine büyük katkı

Rezolv Energy’nin açıklamasına göre 1.000 hektarı aşan bir alana kurulacak santral, yılda yaklaşık 1.800 GWh elektrik üretecek. Bu miktar, Romanya’nın 2025’teki toplam güneş elektriği üretiminin yaklaşık yüzde 36’sına karşılık geliyor. Proje kapsamında 82 hektarlık bir alan da doğayı yeniden canlandırma amacıyla ayrılacak.

Finansmanın tamamlanmasıyla proje doğrudan inşaat aşamasına geçiyor. İnşaatın en yoğun döneminde yaklaşık 1.500 kişinin çalışması, santralin 2028’in ikinci yarısında ticari işletmeye girmesi bekleniyor. Projenin 520 MW’lık bölümü, Romanya’nın fark sözleşmesi (CfD) ihalelerinden alınan sözleşmelerle güvence altına alındı.

14 kuruluştan oluşan kredi konsorsiyumu

Finansman paketi, 10 ticari banka ve 3 kalkınma finansı kuruluşu dahil 14 kredi verenden oluşan bir konsorsiyum tarafından sağlandı. Kredi, Moody’s’ten sürdürülebilirlik değerlendirmesinde en yüksek not olan SQS1’i aldı. Rezolv Energy’nin Romanya ve Bulgaristan’daki portföyü 2,8 GW büyüklüğüne ulaşıyor.

Açıklamalar

Rezolv Energy CEO’su Alastair Hammond, bu ölçekte bir finansmanı 14 kredi verenden sağlamanın projeyi doğrudan inşaata taşıdığını ve Romanya’nın enerji dönüşümüne önemli katkı sunacağını belirtti. Şirketin yatırımcısı Actis’in Orta ve Doğu Avrupa altyapı sorumlusu Jaroslava Korpanec ise anlaşmanın, yatırımcıların Romanya’nın yenilenebilir enerji sektörüne ve Rezolv Energy’ye duyduğu güveni yansıttığını vurguladı.

Kaynaklar

  • Rezolv Energy, “Rezolv Energy secures €561 million financing for the EU’s largest onshore renewable energy project”, basın bülteni, 30.09.2026 – rezolv.energy

Görsel: Rezolv Energy

Continue Reading

Trendler