Connect with us

Etkinlikler

Sektör temsilcileri Prosumer2020 Üreten Tüketiciler Konferansı’nda buluştu

Published

on

Online olarak gerçekleşen konferansta, konuşmacı olarak yer alan Asunim Kurucu Ortağı Umut Gürbüz; endüstriyel, çatılarda kaliteli ve doğru EPC nasıl olur? Sanayici doğru EPC seçimini nasıl yapmalı? Konularına değindi ve güneş enerjisi sektörünü değerlendirdi.

Uluslararası alanda gerçekleştirdikleri başarılı projeleriyle, güneş enerjisi sektöründe fark yaratan bir firma olduklarına değinen Gürbüz; “son dönemlerde güneş enerjisi sektöründe iki sorun ile karşılaşıyoruz.  Birincisi sadece panel ve invertere bakılarak fiyat alınması, çok düşük fiyatların telaffuz edilmesi. Diğeri de çok gereksiz maliyetlerin dikte edilerek, yatırımcıdan talep edilmesi” dedi.

Türkiye’de gereksiz maliyet çıkartan bazı şirketlerin olduğunu vurgulayan Gürbüz, sözlerine şöyle devam etti: “Hiç ihtiyaç olmayan hiç gerek olmayan komponentleri yatırımcıya dikte ederek ve fayda sağlayacağını söyleyerek yüksek maliyetlerin ortaya çıktığını görüyoruz. Yatırımcılar bize güveniyor ve projeye başlamadan önce fikir almak amacıyla bizlerle iletişime geçiyor. Böyle bir durumda biz yatırımcıya bazı komponentlere gerek olmadığını, sistemin istikrarlı bir şekilde çalışması için mümkün olduğu kadar sade ve sorunsuz kurulması gerektiğini, her ek ve gereksiz yatırımın hem maliyeti arttıracağını hem de sistemin orta-uzun vadede kontrol, arıza noktalarının artacağını belirtiyoruz.

“Objektif EPC seçimi için yatırımcının bu işi çok iyi araştırması gerekiyor”

Doğru EPC seçimi için, yatırımcının derine inmeden bazı parametreleri değerlendirmesi gerektiğini belirten Gürbüz; “Objektif EPC seçimi için yatırımcı bu işi çok iyi araştırmalı. Burada yatırımcının 3-4 parametreyi değerlendirmesi gerekiyor. Bunlardan ilki şirketin finansal gücü. İkincisi referans ve tecrübesi. Yatırımcı, EPC firmasının referanslarını adet olarak değerlendirmeli. Yani 2-3 tane büyük ölçekte çatı yapmış olması, firmanın çok sayıda çatı projesi olması ya da farklı çatı tiplerini görmüş olduğu anlamına gelmez. O yüzden referansları adet ve farklı çatı tipi olarak değerlendirmek gerekiyor. Üçüncüsü, Globaldeki deneyimi. Şu an Asunim olarak, Avrupa menşeili ve Türkiye’de çatı pazarında kurulum yapan tek şirket biziz. Yatırımcının referansı olmayan, belli bir tecrübede ekibi olmayan, şirketlerden uzak durması gerekiyor. Diğer bir önemli konu da bakım onarım. Güneş enerjisi sistemlerinde satış sonrası servis hayati önem taşıyor. Sistemi kurduktan sonra uzun süre bu sisteme bakmanız lazım. Bakım yapılmadığında; fabrikanın durması, çatıda izolasyon sorunlarının olması, sistem üretiminin beklendiği kadar gerçekleşmemesi gibi sorunlarla karşılaşılıyor. Ayrıca, bakım onarım ağının çok geniş olması ve ekibinin profesyonel olması da önemli. Tesisine GES kurmak isteyen yatırımcılar bu parametreleri iyi değerlendirmeli” dedi.

“Tek işimiz Güneş Enerjisi, başka hiçbir aktivitemiz yok. Bu sektöre gönül veren bir şirketiz”

Çatı üzeri güneş enerjisi sistemleri alanında engin uluslararası tecrübeye sahip bir şirket olarak, her tipte ve zorluktaki çatılar için müşterilerine özel çözümler sunduklarını vurgulayan Gürbüz;

“Şu an Türkiye’de en çok çatı sistemi kuran şirketiz. 30’un üzerinde tamamlanan, 5 adet hali hazırda yapımı devam eden çatı projemiz bulunuyor. Tüm bu rakamlara baktığımızda açık ara çatı üzeri GES projelerinde lider bir EPC firmasıyız. Yine lisanslı segmentte en çok lisanslı GES projesi kuran şirket konumundayız. Toplam 5 tane lisanslı GES projesi kurduk. Şu an bir tanesi Antalya’da kurulum aşamasında bulunuyor. Türkiye’de toplam 300 MW’lara ulaştık. Yine grup şirketlerimizden Maxima Enerji de Türkiye’de en büyük GES portföyüne hizmet veren bakım onarım şirketi. GES projelerinde Maxima Enerji, bizim laboratuvarımız konumunda. GES’lerde nasıl hatalar meydana gelebilir, piyasada neler oluyor,  ne tip işçilikler yapılıyor, yaşanan en büyük sorunlar neler? bunları daha iyi görebiliyoruz. Burada gördüğümüz örneklerden ders çıkartıyor ve bu tür hataları kurulumda yapmamak adına dikkat ediyoruz. Bu yüzden Maxima Enerji bizim için laboratuvar niteliğinde ”dedi.

Oturumda Asunim’in ileriye dönük projelerinden de bahseden Gürbüz; “Önümüzdeki süreçte odak noktamız hibrit santraller, yüzer GES’ler ve çatı üzeri GES’ler olacak. Çatı üzeri GES’lerde liderlik durumumuzu devam ettirmek istiyoruz. Yine hibrit santrallerde de mevcutta olduğu gibi yüksek pazar payı elde etmek istiyoruz” dedi.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Etkinlikler

Enerji devleri İzmir’de buluşuyor

Published

on

BİFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Vural

İZFAŞ, BİFAŞ ve EFOR Fuarcılık işbirliği ile düzenlenen Wenergy-2.Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı 9-11 Mayıs 2024 tarihlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, İzmir Fuar Merkezi’nde açılıyor.

Temiz enerji sektörüne ev sahipliği yapacak olan Wenergy fuarında, enerji ekipman tedarikçileri, mühendislik ve Ar-Ge firmaları, otomotiv sektörü, elektrikli araçlar, şarj ekipmanları, enerji depolama firmaları, e-mobilite kuruluşları, lojistik başta olmak üzere enerji ile ilgili en güçlü üretici firmalar inovatif ürün ve teknolojilerini sergileyecekler. 300’u aşkın sektörü bir araya getirecek Wenergy-2.Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı’nda birçok yabancı ülkeden katılım bekleniyor.

BİFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Vural “Temiz enerjinin yaygınlaştırılmasıyla doğayı, çevreyi koruyabileceğiz. Aynı zamanda ekonomik etkisi de yadsınamaz. Sürdürülebilir enerjinin yaygınlaştırılması enerji ithalatımızı azaltarak, cari açığı düşürecek, milyonlarla ifade edilen döviz, ülkemiz ekonomisine kazandırılacak. Biz de BİFAŞ Fuarcılık olarak bu alanda elimizden gelen desteği veriyoruz. Bu yıl 2’cisi düzenlenecek olan Wenergy ve We-Cycle fuarları ülkemiz açısından hem ekolojik hem de ekonomik anlamda çok kıymetli organizasyonlar’’

Türkiye’de elektrik enerjisi üretimi artıyor

Elektrik enerjisi kurulu gücünü 2023 yılında 100 bin Megawat üzeri bir seviyeye çıkartan Türkiye’de; yenilenebilir enerji kaynakları yüzde 54’lük paya sahip. Türkiye, Ulusal Eylem Planı’na göre; elektrik enerjisi kurulu gücünü 2035 yılında 190 bin MW’a, yenilenebilir kaynakların payını ise yüzde 65 seviyesine çıkarmayı hedefliyor. 2035 yılına kadar kurulu güç artışının yüzde 74,3’ü rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarından oluşacak. Wenergy-1.Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı ve Kongresi, alanında en yetkin uzmanların ve enerji şirketlerinin katılımına sahne olacak. Sektörün önde gelen isimlerinin konuşmacı olarak katılacağı kongrede; katılımcılar bilgi ve deneyimlerini paylaşarak, temiz enerji konusuna ışık tutacak.

Continue Reading

Etkinlikler

ICCI Fuarı’nda enerji sektörüne yenilenebilir enerji müjdesi

Published

on

ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuar ve Konferansı’nın açılışını gerçekleştiren TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Sözcüsü Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, yenilenebilir enerji ile ilgili müjde verdi.  Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, “Komisyonumuz ve hükumetimiz yenilenebilir enerji alanında ülkemizin ve sektörün önünü açacak, ülkemizi güçlendirecek adımları atmaya devam ediyor. Maden ve enerji kanunlarında değişiklikleri kapsayan kanun teklifimiz komisyondan geçti ve genel kurulda görüşmelere başlanacak. Meclisimizin onayıyla teklifimiz yasalaşacak ve bu sayede enerji sektörümüzün önünü açmış olacağız” dedi.

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK’nın desteği ile TG Expo tarafından gerçekleştirilen ICCI – Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nın açılışı Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, İstanbul Sanayi Odası Enerji Grup Başkanı Rıdvan Mertöz, KOJENTÜRK Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Aydın, ENSİA – Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı ve KBSD – Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Hoplamaz’ın katılımı ile gerçekleştirildi. 3 gün boyunca 10.000 metrekarelik alanda küresel enerji piyasasının kalbinin atacağı fuar, 200’e yakın firma ve 8 bini yurt dışından olmak üzere toplamda 20 binden fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapacak. ICCI bu yıl ilk kez eş zamanlı gerçekleşecek Electricity Eurasia – Elektrik ve Elektrik Ekipmanları Fuarı’na da sahne oluyor.

Enerji sektörüne yeni kanun teklifi müjdesi

Fuarın açılışında konuşan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, “TBMM komisyonumuz ve hükumetimiz yenilenebilir enerji alanında ülkemizin ve sektörün önünü açacak ve ülkemizi güçlendirecek çabaların içerisindedir. Yakın zamanda komisyonumuza gelen özellikle maden ve enerji kanunlarındaki değişiklikleri kanun teklifi ilgili komisyonumuzdan geçti. Gerekli tartışmalar yapıldı. Komisyon üyelerimiz katkılarını verdi Ve genel kurulun gündemine hazır hale getirildi. Genel kurulda özellikle yenilenebilir enerjiyle ilgili bazı kanuni düzen içeren kanun teklifi görüşülmelerine başlanacak. Ümit ediyorum ki; değerli milletvekillerimizin, meclisimizin onayla da bu teklif yasalaşacak. Bu da özellikle ülkemizin siz değerli sektör temsilcilerimizin önünü açmak üzere ülkemize sağlamak üzere bu kanun teklifi de yasalaşmış olacak diye ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

Enerji verimliliğinde başarının formülü her kademede “farkındalık”

Son yılların en kritik konularından birisinin yenilenebilir enerji olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, “Bu alanda atılan adımlar ve yaşanan gelişmeler hem ülkelerin güçlenmesi hem de sektör oyuncularının daha rekabetçi haline gelmelerinde şüphesiz önemli bir rol oynuyor. Bu gelişmelerin bir sonucu olarak da rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kurulumu ve kurulu gücünün diğer konvansiyon termik kurulu güce göre daha fazla olduğunu görüyoruz. TBMM komisyonu olarak bunun farkındayız ve bu farkındalığın da bir gereği olarak ilgili komisyonumuz ve hükümetimizin bu alanda ülkemizin ve sektörün önünü açacak çaba sarf ediyoruz” şeklinde konuştu. Özellikle bu tür fuar ve konferanslarda yapılan tartışmalar ve beraberinde sektöre ilişkin ortaya çıkan fikirlerin yasama ve yürütme için son derece kıymetli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, “Fakat özellikle enerji verimliliği konusunda hükümet ve ilgili bakanlıklar her ne kadar destek verirse versin toplumda ve sanayicilerimizde bu konularda gerekli eğitim, farkındalık ve bilinç oluşmadığı takdirde çabaların yeterli şekilde amacına ulaşması mümkün olmaz” dedi.

“Fuarımızın varlığı en büyük kazançlarımızdan biri”

TG Expo Genel Müdürü Cem Şenel de açılış konuşmasında, “1994 yılında İstanbul’da bir Kojenerasyon Semineri ile başladığımız yolculuğumuz, kısa sürede ülkemizin enerji sektöründeki hızlı gelişme ve enerji camiasının yoğun ilgisiyle 1999 yılında ICCI (International Cogeneration Conference of Istanbul) adı altında bir Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kimliğine evrildi. Dünya enerji piyasasının jeopolitik açıdan belki de en sıcak ve hareketli coğrafyasında yer alan bir ülke olarak ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuar ve Konferansı’nın varlığı en büyük kazançlarımızdan biri. Fuar sayesinde oluşturduğumuz verimli, etkin, saygın ve kaliteli bir iletişim ve etkinlik platformu ile bu büyüme ve gelişme sürecine 30 yıla yakın süredir tanıklık ediyor, gelecekte de sürdürmek üzere yoğun çaba gösteriyoruz. Sürdürülebilirliği odak noktasına aldığımız fuarımızda enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, akıllı şebekeler, temiz teknolojiler ve çevre yönetimi gibi konularda güncel gelişmeler öne çıkacağı için bu yılın teması olarak ‘Enerjinin Geleceğini Keşfet’ diyeceğiz” dedi.

“Yenilenebilir enerjiyi fırsat olarak yakalayanlar avantajını görecek”

Enerjide baş döndüren dönüşümlerin yaşandığı son yıllarda fuarın günceli yakalamak ve geleceğe yönelik projeksiyonlara ışık tutmak için kritik öneme sahip olduğunu belirten KOJENTÜRK Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Aydın ise, açılışta “İklim değişikliğini yavaşlatmak ve toplumları daha temiz bir ortamda yaşatma çabaları, enerjide fosil kaynaklardan yenilenebilir enerji tüketiminin daha yüksek düzeylere geçişini zorunlu kılıyor. Enerji tüketiminin daha da artış gösterdiği günümüzde elektriğin üretildiği kaynaklar daha önemli hale geliyor. Bugün enerji yatırımlarında özellikle finansmana erişimin zor ve yüksek maliyeti nedeniyle hedeflenen yıllık büyümenin biraz gerisinde kaldığını görüyoruz. O yüzden bu dönemi geleceğe yönelik hazırlık ve planlamaların yapılması için bir fırsat olarak gören ve değerlendirenler hızlı dönüşümde bunun avantajlarını yakalayacak” diye konuştu.

Continue Reading

Etkinlikler

İnvertör trendleri: Daha fazla dijitalleşme, esneklik, kararlılık ve iletişim

Published

on

İşlevlerini, orijinal görevleri olan doğru akımı alternatif akıma dönüştürmenin çok ötesine taşıyan yeni nesil invertörler, yükselişlerini sürdürerek 7/24 yenilenebilir enerji tedariki için hayati önem taşıyor. Dijitalleşme, esneklik, stabilite ve iletişim gibi trendler onları daha akıllı, daha sezgisel ve daha entegre hale getiriyor.

Modern invertörler alanındaki en son ürünleri, teknolojileri ve trendleri sunmaya hazırlanan Intersolar Europe 2024’ün ziyaretçileri, en son gelişmeler ve yenilikler hakkında daha fazla bilgi edinme ve tüm farklı işlev türlerini keşfetme fırsatına sahip oluyor. Intersolar Forum ve Intersolar Europe Konferansı‘ndaki çeşitli sunum programları ise, fuar programını tamamlıyor. Avrupa’nın enerji sektörüne yönelik en büyük fuarlar birliği olan The smarter E Europe’un bir parçası olan Intersolar Europe; ees Europe, Power2Drive Europe ve EM-Power Europe ile birlikte 19-21 Haziran 2024 tarihleri arasında Münih’te gerçekleştiriliyor.

İnvertörler, yenilenebilir enerji arzına geçişte önemli bir rol oynuyor. Küresel PV kurulum kapasitesi arttıkça, invertörlere olan talep de artıyor. Bu gelişme Wood Mackenzie’nin Küresel Solar PV İnvertör ve Modül Seviyesi Güç Elektroniği Pazar Payı 2023 raporunda açıkça yansıtılıyor. Rapor, 2022 yılına kıyasla 2023 yılında PV invertör sevkiyatlarının yüzde 48 oranında artığını gösteriyor.

Bu gelişmeyi yönlendiren bir dizi trend bulunuyor:

Trend 1: Kolay kurulum, çalıştırma ve bakım için dijitalleşme

Dijitalleşme ilerledikçe, günümüz invertörlerinin kurulumu, çalıştırılması ve bakımı daha kolay hale geliyor. Planlama, sistem tasarımı ve hata teşhisi için dijital araçların kullanımı, yaygın bir uygulama olarak öne çıkıyor. Bu, enerji tüketimini ve kendi ürettiği enerjiyi net bir şekilde görselleştiren yapay zeka ve bulut tabanlı enerji yönetimi uygulamalarının giderek yaygınlaşan kullanımıyla el ele gidiyor.

Trend 2: Güçlendirme ve ölçeklenebilirlik sayesinde daha fazla esneklik

En yeni nesil inverterler çeşitli uygulamalar için kullanılabiliyor. Giderek artan sayıda üretici artık elektrik şebekesi arızaları gibi olaylara karşı koruma sağlamak amacıyla sistemleri için güçlendirme seçenekleri sunuyor. Müşteriler, priz üzerinden bireysel cihazların beslenmesinden, batarya depolama sistemleri aracılığıyla büyük ölçekli kullanıcılar da dahil olmak üzere tüm hanelere güç sağlamaya kadar ihtiyaçlarına uygun bir dizi acil durum güç seçeneği arasından seçim yapabiliyor. Modern inverterler yüksek ölçeklenebilirliğe sahip olduğundan ve değişen gereksinimlere uyum sağlayacak şekilde tasarlandığından, fazla güneş enerjisiyle aküleri veya e-araçları şarj etmek ve ısı pompalarını çalıştırmak için kullanılabiliyor. Sonuç olarak, özel kullanıcılar ve küçük işletmeler, enerji talepleri artığında veya güneş enerjisi kurulumlarını yükseltmek istediklerinde inverterlerini değiştirmek zorunda kalmıyor.

Trend 3: 7/24 yenilenebilir enerji tedariki için şebeke dengeleyici inverterler

Modern inverterlerin şebeke dengeleyici özelliklere sahip olması giderek yaygınlaşıyor. Yüzde 100 yenilenebilir enerjilere dayalı bir güç kaynağı sistemine geçişte çok önemli bir rol oynuyor. Geçmişte volanları ve kısa devre güçleriyle konvansiyonel enerji santralleri istikrarlı voltaj ve güç hattı frekansını korumaktan sorumluyken; yenilenebilir enerji sistemlerinin artması, şebeke istikrarını sağlamak için şebeke oluşturan invertörlerin bu görevi devralmasını gerektiriyor. Örneğin, Almanya’da Federal Kabine yakın zamanda yenilenebilir enerji arzı için gerekli önlemleri ve düzenlemeleri tanımlayan Sistem İstikrarı Yol Haritasını kabul etti ve şebeke oluşturan inverterler kilit konular arasında yer alıyor. 

Trend 4: Açık arayüzler aracılığıyla akıllı iletişim ve entegrasyon

Yüksek iletişim ve ara bağlantı özellikleri, en yeni nesil inverterlerin ayırt edici özellikleridir. Çoklu dijital anahtarlama çıkışları, LAN portları, entegre bir WIFI arayüzü ve Modbus TCP ve SG-ready gibi ek dijital arayüzlerle, kolay devreye alma ve sistem yapılandırması, öz tüketimi ölçmek ve görselleştirmek için bir akıllı sayaca bağlantı, hızlı izleme veri alışverişi ve ayrıca klimalar, kızılötesi ısıtıcılar, ısı pompaları ve ısıtma elemanları gibi ek tüketicilerin entegrasyonu gibi çok sayıda avantaj sağlayabilir.

 Intersolar Avrupa 2024 ile inovasyonu yakından ve kişisel olarak deneyimleyin

 Intersolar Europe, 19-21 Haziran 2024 tarihleri arasında Münih’te en yeni inverter ürünlerini, teknolojilerini ve trendlerini sunacak. Ziyaretçiler, özellikle B3, B4 ve C1 salonları olmak üzere on sergi salonunda invertörlerin en son gelişmeleri ve yenilikleri ile tüm farklı işlev türleri hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatına sahip olacak. Huawei, Power Electronics, SMA ve Sungrow gibi önde gelen inverter üreticileri fuarda olacak. Intersolar Forum’da (salon A3, stand A3.150) ve fuar başlamadan bir gün önce Uluslararası Kongre Merkezi Messe München’de (ICM) düzenlenecek Intersolar Europe Konferansı’nda gerçekleştirilecek çeşitli sunum programları fuar programını tamamlayacak.

Intersolar Europe ve paralel etkinlikler ees Europe, Power2Drive Europe ve EM-Power Europe, 19-21 Haziran 2024 tarihleri arasında Messe München’de enerji endüstrisi için Avrupa’nın en büyük fuarlar ittifakı olan inovasyon merkezi The smarter E Europe’un bir parçası olarak gerçekleşecek.

Continue Reading

Trendler