Enerji Depolama
SMA Solar Technology satış ve kazançlarında önemli artış

2019 yılında SMA Solar Technology AG, toplam çıktısı 11.4 GW değerini bulan PV inverterlerinin satışını yaptı. Geçen mali yılda satılan inverterlerin çıktıları önceki yıla göre %34 artış gösterdi. SMA Yönetim Kurulu tarafından yapılan ilk hesaplamalara göre, satışlar 915 milyon € dolayına yükseldi (2018 yılında 760.9 milyon €). Dolayısıyla Yönetim Kurulu’nun 800 milyon € ve 880 milyon € arasındaki rehberliğinin de üzerinde meblağlara ulaştı.Faizler, vergiler, değer kaybı ve amortizasyonlardan önce (EBITDA) beklenen 35 milyon € (2018’de 69.1 milyon azdı), Yönetim Kurulunun 20 milyon € ve 50 milyon € arasındaki rehberliğine uygun bir gelişim gösterdi. Değer kaybı ve amortizasyonların yaklaşık 45 milyon € olması bekleniyor. 2020 mali yılı için, SMA Yönetim Kurulu, satışların 1 milyar € ve 1.1 milyar € arasında olmasını ve EBITDA’nın 50 milyon € ve 80 milyon € arasında gerçekleşmesini bekliyor.
Yeni ölçütler
SMA İcra Kurulu Yöneticisi Jürgen Reinert şunları söyledi: “Zor geçen 2018’in ardından, 2019 yılında maliyetleri azaltan ve satışları artırmayı hedefleyen bir dizi ölçütü başarıyla hayata geçirdik. Geçen mali yılda, SMA’nın inverter satışları, toplamda ilk defa 10 GW düzeyini geçti. Çekirdek iş alanımızda piyasadaki payımızı geri kazandık ve özel ve ticari uygulamalar için sistem paketleri geliştirerek SMA’nın sistem ve çözüm tedarikçiliğine evrimini sürdürdük. Depolama teknolojisinin gelişimi konusunda, 1 GW’lık batarya inverter gücü tedarik etmek için anlaşmalara vardık, portfolyomuzu da daha büyük ölçekli PV santrallerinde işletme ve bakım için % 50 artırarak 4.5 GW’a çıkardık. Başarılı yolumuza devam edeceğiz, 2020’de de satış ve kazançlarda artış bekleyeceğiz”.
1 Milyar €
SMA Yönetim Kurulu, 2020 yılında satışların 1.0 milyar € ile 1.1 milyar € dolayına artmasını bekliyor. Bu noktada temel uyaran, Avrupa ve Amerika’da sürmekte olan olumlu piyasa gelişimi ve depolama piyasasının büyümesi şeklinde görünüyor. SMA piyasadaki bu büyümeden faydalanmak ve ek piyasa payları elde etmek üzere iyi konumlandı. Ayrıca, Yönetim Kurulu, ilave maliyet azaltımı ölçütleri getiriyor. Bu bağlamda, SMA kazançlarda da önemli artış bekliyor. Yönetim kurulunun tahminlerine göre, EBITDA, 2020 yılında 50 milyon € ile 80 milyon € arasında gerçekleşecek
Büyük Ölçekli Güneş Projeleri
Sivrihisar’da 100 MWm’lik depolamalı GES alanının imar planları onaylandı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Eskişehir Sivrihisar Kınık’ta 100 MWm güneş ve 100 MWe depolama kurulu gücündeki üretim tesis alanının imar planlarını askıya çıkardı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde güneş enerji santrali (GES) ve enerji depolama ünitesini bir arada barındıracak yenilenebilir enerji üretim tesis alanının imar planlarını onayladı. Duyuruya göre GES’in kurulu gücü 100 MWm, depolama alanının kurulu gücü ise 100 MWe.
Kınık mahallesinde 1116 parsel
Bakanlığın 1 Ekim 2026 tarihli duyurusu, Sivrihisar’a bağlı Kınık mahallesindeki 0 ada 1116 parselde kurulması planlanan tesis alanını kapsıyor. Alan için hazırlanan 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı (NİP-261149857) ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı (UİP-261149860), Bakanlığın 28 Eylül 2026 tarihli ve 426427 sayılı Makam Olur’uyla onaylandı.
Onay, 24 Temmuz 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Rüzgâr ve Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesislerinin İmar ve Ruhsat İşlemlerine İlişkin Yönetmelik çerçevesinde verildi.
15 günlük askı süreci
Planlar, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 8’inci maddesi ve söz konusu yönetmeliğin 7’nci maddesi uyarınca 1 Ekim 2026’dan itibaren 15 gün süreyle askıda. Planlar Bakanlığın internet sitesinde, ana hizmet binasının giriş katındaki ilan panosunda ve e-plan otomasyon sisteminde incelenebiliyor. Duyuruda yatırımcı şirkete ilişkin bilgi bulunmuyor.
Kaynaklar
- T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, “Sivrihisar Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesis Alanı” (1/5.000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planı), 1 Ekim 2026. enerji.gov.tr
Görsel: T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Enerji Depolama
Enphase’in konut GES’lerinde tüm evi yedekleyen IQ Meter Collar cihazına 80 dağıtım şirketinden onay
Enphase’in tüm evi yedekleyen IQ Meter Collar cihazı, ABD ve Kanada’da 80 elektrik dağıtım şirketinin onayını aldı.

Mikro invertör tabanlı güneş ve batarya sistemleri üreticisi Enphase Energy, IQ Meter Collar ürününün ABD ve Kanada’da toplam 38 milyonu aşkın müşteriye hizmet veren 80 elektrik dağıtım şirketi tarafından sayaç arkası kurulum için onaylandığını duyurdu.
Ürün, Kaliforniya’nın üç büyük özel elektrik şirketi ile Sacramento Belediye Elektrik İdaresi (SMUD) tarafından onaylandı; böylece eyalet genelinde tüm evi kapsayan yedekleme çözümlerine erişim genişliyor. Hawaiian Electric ise ilk pilot kurulumlara onay verdi; tam onayın önümüzdeki aylarda gelmesi bekleniyor.
Yedekleme alt panosuna gerek kalmıyor
IQ Meter Collar, elektrik sayacının arkasına ya da ayrı bir sayaç soketine takılan kompakt bir mikro şebeke bağlantı cihazı. Devrelerin ayrı bir yedekleme alt panosuna taşınmasına ya da ek tüketim akım trafoları kurulmasına gerek kalmadan tüm evin yedeklenmesini sağlarken şebekeden güvenli ayrılmayı da sağlıyor.
4. nesil Enphase Enerji Sistemi’nin IQ Battery 10C ve IQ Combiner 6C ile birlikte temel bileşenlerinden biri olan cihaz, ekipman sayısını, kablolama karmaşıklığını ve kurulum süresini azaltıyor. Entegre ölçüm ve sadeleştirilmiş devreye alma sayesinde kurulumcuların bir günde daha fazla kurulum tamamlayabildiğini belirten şirket, ürüne 15 yıllık sınırlı garanti veriyor.
Batarya yaygınlaşmasının önündeki engel
Enphase Energy Satıştan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Ken Fong, dağıtım şirketi onaylarının tüm evi kapsayan yedeklemenin ölçeklenmesi için kritik olduğunu ve 80 onayla batarya benimsenmesinin önündeki önemli bir engeli kaldırdıklarını söyledi. Kaliforniya ve Hawaii’deki kurulumcu firmalar da onayların kurulumları sadeleştirdiğini ve daha fazla ev sahibine ulaşmalarını kolaylaştırdığını ifade etti.
Kaynaklar
- Enphase Energy, “Enphase Energy Announces IQ Meter Collar Approval by 80 Utilities in the U.S. and Canada”, basın bülteni, 21.09.2026 – investor.enphase.com
Görsel: Enphase Energy
Enerji Depolama
Salzgitter ve Zelestra, yeşil çelik için Almanya’nın en büyük hibrit güneş-depolama anlaşmasını imzaladı
Salzgitter Flachstahl ve Zelestra, 147 MW güneş ve 79 MW/237 MWh batarya içeren Almanya’nın en büyük hibrit PPA’sını imzaladı.

Salzgitter AG’nin iştiraki Salzgitter Flachstahl GmbH ve yenilenebilir enerji şirketi Zelestra, Almanya’nın en büyük hibrit güneş-depolama elektrik tedarik anlaşmasını (PPA) imzaladı. Uzun vadeli anlaşma, yeşil çelik üretimini destekleyecek ve şebeke esnekliğini artıracak iki projeyi kapsıyor.
147 MW güneş, 79 MW/237 MWh batarya
Anlaşma kapsamında Zelestra, Brandenburg ve Thüringen eyaletlerinde, her biri doğrudan bağlantılı batarya depolama sistemine sahip iki yeni hibrit santral kuracak, bunların sahibi olacak ve işletecek. Projelerde toplam 147 MW güneş kapasitesi ile 79 MW/237 MWh batarya depolama bulunacak.
Salzgitter, iki santralden yılda toplam 158 GWh güneş elektriği satın alacak ve batarya sistemlerinin işletimini kendisi kontrol edecek. Bu sayede şirket yeşil elektrik alımını artırabilecek ve depolama aracılığıyla elektrik arzını tüketimine göre ayarlayabilecek. Bataryalar yalnızca santrallerin fazla güneş elektriğiyle şarj edileceğinden teslim edilen elektriğin tamamı yeşil olacak.
Her iki taraf için de bir ilk
Anlaşma, iki şirketin Alman pazarındaki ilk hibrit PPA’sı ve Salzgitter’i ilk kez bir batarya depolama sistemi işletmecisi yapıyor. Salzgitter Flachstahl için hibrit PPA’lar, SALCOS® programı kapsamındaki çelik üretimi dönüşümü için artan yeşil elektrik ihtiyacını uzun vadede ve rekabetçi koşullarla karşılamanın önemli bir yapı taşı. Zelestra ise Almanya’da 2 GW’ı aşkın güneş, hibrit, rüzgâr ve depolama projesi geliştiriyor.
Salzgitter Flachstahl Grup Enerji Tedarik Sorumlusu Marco Hauer, güneş ve batarya depolama kombinasyonunun endüstriyel süreçler için yenilenebilir enerjiyi talebe uygun ve rekabetçi koşullarla tedarik etme fırsatı sunduğunu söyledi. Zelestra Almanya CEO’su Mathias Künicke ise bunun bugüne kadar Almanya’daki en büyük hibrit anlaşma olduğunu ve bu pazar segmentinin önümüzdeki aylarda önemli ölçüde büyümesini beklediklerini belirtti.
Kaynaklar
- Salzgitter AG, “Salzgitter Flachstahl and Zelestra sign largest hybrid solar-plus-energy-storage contract in Germany to supply green electricity for low-carbon steel production”, basın bülteni, 15.09.2026 – salzgitter-ag.com
Görsel: Salzgitter AG
GES Yatırımcıları2 yıl agoBİM 4 Yeni GES Yatırımını Devreye Aldı
GES Yatırımcıları2 yıl ago75 milyon Euro finansmanla GES ve Atık Isı Geri Kazanım Tesisleri kurulacak
GES Yatırımcıları2 yıl agoMigros, Kırşehir GES Projesi ile 600’den Fazla Mağazasını Temiz Enerji Kaynakları ile Besleyecek
GES Yatırımcıları2 yıl agoElin Yarı İletken Teknolojileri Yerli Ve Milli “Güneş Paneli Hücresi” Üretecek!
Enerji Depolama1 yıl agoAksa BESS, Türkiye’de enerji depolama alanında yeni bir dönem başlatıyor
Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl agoŞA-RA’dan Adana’ya güneş enerjisi yatırımı
Genel2 yıl agoEti Alüminyum 3 yeni GES projesini hayata geçiriyor
GES Yatırımcıları1 yıl agoNorm Holding, Bergama’daki GES yatırımıyla enerjide yeşil dönüşümünü hızlandırıyor



















