Solar Teknolojileri
Solarwall nedir? Güneş enerjisi ile nasıl çalışır?

Güneş enerjisinden elektrik üretiminin yanı sıra (ki birçokları için güneş enerjisi halen su ısıtmak demek) Solarwall isimli Kanada menşeli olan bu ürün iklimlendirme ve işletme proseslerinde önemli görevler üstlenebiliyor. Özel tasarlanmış mikro delikler sayesinde güneş enerjisini emerek ortama iletiyor ve güneşle hem hava ısınıyor hem de havalandırma yapılıyor. Ayrıca pasif soğutma yapıyor. Solarwall nedir güneş enerjisi ile nasıl çalışır sorularının cevapları ve daha fazlası bu makalemizde ve linkini vereceğimiz videomuzdadır.
Solarwall Türkiye
Uzun zamandır ürünle ilgili bilgi almaya çalışıyordum. Kısmet bugüneymiş. Ürünün sade oluşu ve ısıtma konusunda ciddi pozitif etkilerini, sunum şeklinde Solarwall Türkiye yetkilisi Fevzi Bey’den öğrendim. İşin güzel tarafı karmaşık devreler, elektronik ekipmanlar yok. Bina dış cephesine kurulan trapez saç benzeri bir yapı ile hem temiz hava transferi hem ortam ısıtması hem proseslerde kullanabilme (mesela boya kurutma süreçlerinde) hem de pasif soğutma gerçekten farklı bir ürün hissi veriyor.
Solarwall nedir? Güneş enerjisi ile nasıl çalışır?
Aslında fikir çok basit, siyah özel bir boya (40 yıl ömürlü) ile kaplı metal plaka üzerinde özel mikro delikler ve güneş ışınlarını emerek sıcaklık oluşturuyor. Var olan HVAC sisteminiz ile entegre edilerek yatırım ortalama 2-3 yıl civarında geri dönebiliyor.
Bir işletmeniz var ve HVAC dahi bulunmuyor ise Solarwall Türkiye’den aldığımız bilgiye göre; bu durumda yatırım geri dönüş süresi 5 yıl seviyelerinde oluyor.
HVAC nedir?
Çokça kullanılan bu terim, ısıtma havalandırma ve iklimlendirme kelimelerinin İngilizce baş harflerinden oluşmuştur. Özellikle büyük binaların ortamlarının oluşturulması ve verimlilik konusunda araştırma yaptığınızda çokça karşınıza çıkacak olan terimdir.
Solarwall Türkiye’de kullanılıyor mu?
Videomuzun içerisinde de örnekleri göstermeye çalıştık, birçok prestijli büyük kuruluşta aktif olarak kullanılmakta ve yatırım geri dönüş süreleri 2 yıl civarında. Dünya genelinde ise 30’dan fazla ülkede kurulu olan bir sistem olduğunu da öğrendim.

Solarwall kullanıldığında sıcaklık ne kadar değişebilir?
Fotovoltaik (elektrik üreten) paneller ile kullanılabilir mi?
Güneş enerjisine gönül vermiş biri olarak bence Solarwall’un güneş enerjisi ile birlikte kullanılabilir olması! Güneş enerjisinden elektrik üretirken yaşadığımız zorlukların başında kurulum şartlarından dolayı panel sıcaklıklarının artması gelmekte. Ve bilinenin aksine fotovoltaik güneş panelleri ısındığında daha az güç üretiyor.
Solarwall ve güneş panellerini birlikte kullanabiliyorsunuz (PV/T) böylece güneş paneli elektrik üretiyor arka tarafında oluşan sıcaklık Solarwall ürünü tarafından emilerek fabrika içerisine gönderiliyor. Böylece hem ısıtma süreçleri için fayda sağlanıyor hem de güneş paneli serinlediği için daha fazla elektrik üretimi sağlayabiliyor. Solarwall Türkiye’nin söylediği kadarıyla %10’a varan verim artışları mümkün olabiliyor.
Çevreye olan etkiler
Maalesef genelde odak noktamız para oluyor ve ne kadar yatırım yapacağım ne kadar sürede geri dönecek en temel sorularımız. Bunun yanı sıra önceliklerimize almadığımız çevre konusu da kritik bir öneme sahip. Solarwall ile 5m² alan kaplandığında 1 yılda 1 ton sera gazı emisyonu azaltımı mümkün olabiliyor. Karbon ayak izi konusunda da size katkı sağlayan bu ürünle birlikte yeşil enerji sertifikaları almanız kolaylaşabilir ve belki de ihracat yaparken eliniz kuvvetlenebilir.
Sonuç olarak
Basit bir fikir ve çok fazla katma değer sağlamak bence ürünün kıymetli olmasına neden oluyor. Birçok firmanın buna inanıp ürünleri aktif bir şekilde kullanıyor olması bence bunun kanıtı. Evlerde kullanılabilecek Solarwall ürününün çıkmasını sabırsızlıkla bekliyorum. Detaylı bilgiler için “Solarwall nedir havalandırma ısıtma soğutma sistemleri HVAC” başlıklı videomuzu izlemenizi öneririm:
https://www.youtube.com/watch?v=mZNrazuG5J0
Yazan: Kerem Çilli
Sektör Haberleri
Çağdaş Cam, Türkiye’nin ilk yerli 1,6 mm solar cam hattını Kasım’da devreye alıyor
Çağdaş Cam’ın Manisa’daki yeni hattı 2 Kasım’da üretime başlıyor; yıllık solar cam kapasitesi 5’ten 14 milyon metrekareye çıkacak.

Çağdaş Cam, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yeni solar cam üretim hattının kurulumunda son aşamaya geldi. 2 Kasım 2026’da üretime başlaması planlanan hatla Türkiye’de ilk kez yerli imkanlarla 1,6 mm kalınlığında solar cam üretilecek; şirketin yıllık solar cam kapasitesi 5 milyon m²’den yaklaşık 14 milyon m²’ye, yani 2,8 katına çıkacak.
Yatırım, şirket yönetim kurulunun 1 Eylül 2025 tarihli kararıyla başlatılmıştı. Çağdaş Cam, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamada teknik kurulumun son aşamaya geldiğini bildirdi. Yeni hattın devreye alınmasıyla yıllık yaklaşık 22 milyon dolarlık ek ciro öngörülüyor.
Daha ince cam, yerli modül tedariki
Türkiye’nin ilk 2 mm solar cam üreticisi olan şirket, yeni hatla 1,6 mm solar camda da ilk yerli üretici olacak. Tamamen otomatik hatlar ve yapay zekâ destekli teknolojilerle çalışacak tesis, Türkiye’deki güneş paneli üreticilerinin ihtiyaç duyduğu yerli cam kapasitesine katkı sağlamayı hedefliyor.
Pirinç: “Türkiye’nin ilk 1,6 mm solar cam üretimine öncülük edeceğiz”
Çağdaş Cam CEO’su Serdar Raşit Pirinç, “Türkiye’de ilk kez yerli ve milli imkanlarla 1,6 mm solar cam üretimine katkı sağlayacak hattımızı kasım ayında devreye almayı planlıyoruz. Bu yatırımla birlikte kapasite artırımının yanı sıra solar cam üretimindeki teknik kabiliyetimizi de ileriye taşımayı hedefliyoruz. Geçmişte Türkiye’nin ilk 2 mm solar cam üreticisi olarak sektörde öncü bir adım attık. Şimdi ise bir ilke daha imza atacağız” dedi.

Kaynaklar
Çağdaş Cam basın bülteni, 22 Eylül 2026 (Bahar Ünal İletişim aracılığıyla).
Görsel: Çağdaş Cam / basın bülteni
Sektör Haberleri
Uzay tabanlı güneş enerjisi için ilk ticari PPA: Virtus Solis, Brae Systems’e 250 MW’a kadar enerji sağlayacak
Virtus Solis ve Brae Systems, uzayda üretilip RF ile yeryüzüne iletilecek güneş enerjisi için 100–250 MW’lık 20 yıllık PPA imzaladı.

Uzay tabanlı güneş enerjisi geliştiren ABD’li Virtus Solis Technologies ile su altı GPU veri merkezleri kuran Brae Systems, 20 yıllık bir elektrik alım anlaşması (PPA) imzaladı. Şirketler bunu uzayda üretilecek güneş enerjisi için imzalanan dünyanın ilk ticari PPA’sı olarak tanımlıyor.
100 MW ile başlayıp 250 MW’a kadar
Anlaşmaya göre Virtus Solis, Illinois’te kurulacak özel bir yer alıcı istasyonu üzerinden 100 MW kesintisiz yörünge kaynaklı güneş enerjisi sağlayacak; bu da yılda 876.000 MWh’ye karşılık geliyor. Sözleşme, Brae’ye ilk ticari işletmenin ardından üç yıl içinde kapasiteyi 250 MW’a (yılda 2,19 milyon MWh) çıkarma opsiyonu veriyor. Şirketler, anlaşmanın ömür boyu toplam değerinin milyarlarca dolar düzeyinde olduğunu belirtiyor.
Radyo frekansıyla kablosuz enerji iletimi
Virtus Solis, uzayda toplanan güneş enerjisini yüksek verimli radyo frekansı (RF) güç ışınlaması ile yeryüzüne kesintisiz iletmeyi hedefliyor. Şirket, bu sayede karasal güneş ve rüzgârın kesintiliğini yönetmek için gereken batarya depolamasına ihtiyaç duymadan baz yük üretimi yapılabileceğini ve yüzde 99,9 çalışma süresi garanti ettiğini ifade ediyor. Firma, bu yeni varlık sınıfı için gereken güç elektroniğini ABD Enerji Bakanlığı ARPA-E ile yapılan 2 milyon dolarlık bir geliştirme anlaşması desteğiyle geliştiriyor.
Teknoloji henüz ticari ölçekte kanıtlanmadı: Virtus Solis, birim ekonomisi için bir sonraki önemli adımın Mart 2027’de yapılacak ilk kamuya açık teknik gösterim olacağını ve bu testte kablosuz güç aktarımı verimliliğinde rekor beklediklerini açıkladı.
Su altı veri merkezleri için kesintisiz güç
Brae Systems, GPU modüllerini deniz ortamına yerleştirerek arazi kısıtlarını ortadan kaldırmayı ve soğutma ile inşaat maliyetlerini düşürmeyi amaçlıyor. Brae CEO’su Vishnu Indukuri, Virtus Solis’ten 20 yıl süreyle doğrudan temiz enerji tedarik etmenin GPU altyapılarının öngörülebilir güç maliyetiyle çalışmasını sağlayacağını söyledi. Virtus Solis’in kurucusu ve CEO’su John Bucknell ise anlaşmayı enerji dönüşümü ve hesaplama altyapısı açısından bir dönüm noktası olarak değerlendirdi.
Kaynaklar
- Virtus Solis, “Virtus Solis Signs Landmark 20-Year Space Solar PPA with Brae Systems to Deliver 250 MW of Orbital Baseload Clean Power”, basın bülteni, 30.09.2026 – PR Newswire
Görsel: Virtus Solis
İşletme ve Bakım
Comstock Metals, Nevada’daki güneş paneli geri dönüşüm tesisinde 7/24 üretime geçti
Comstock Metals’ın Nevada’daki güneş paneli geri dönüşüm tesisi 7/24 çalışmaya başladı; şirket şimdi hacmi artırmaya odaklanıyor.

ABD’li Comstock Inc. ve iştiraki Comstock Metals, Nevada eyaletinin Silver Springs kentindeki güneş paneli geri dönüşüm üretim sisteminin artık kesintisiz (7/24) çalıştığını duyurdu. Şirket, kullanım ömrünü tamamlamış panelleri depolamaya ve çöpe göndermeden geri dönüştüren tesisinin Kuzey Amerika’nın ilk sertifikalı operasyonu olduğunu belirtiyor.
Comstock Metals Başkanı Dr. Fortunato Villamagna, dört vardiya ekibiyle yapılan hazırlıkların ardından sürekli üretime geçildiğini ifade etti.
Kullanım ömrü dolan paneller için kapasite
Şirkete göre sürekli üretim modeli, şebeke ölçekli güneş müşterileri için hacimli ve sıfır depolama esaslı bir çözüm sunuyor. Müşterilere, panellerin kullanım ömrü sonu yükümlülüklerinin yerine getirildiğini gösteren, denetime hazır ve sertifikalı gözetim zinciri belgeleri veriliyor. Comstock, üretim platformunu artan müşteri talebine göre ölçekleyeceğini açıkladı.
Firma, kurulu panel tabanının kullanım ömrü sonuna yaklaştıkça işlenmesi gereken panel hacminin sektörün mevcut kapasitesinin çok üzerinde artmasının beklendiğine dikkat çekiyor. Silver Springs’in yanı sıra Kaliforniya’nın Hanford ve Ohio’nun Cambridge kentlerindeki depolama tesisleriyle bu akışı karşılamaya hazırlandığını belirtiyor.
Alüminyum, cam ve metal geri kazanımı
Comstock Metals’ın web sitesindeki bilgilere göre şirketin süreci, panellerdeki yapıştırıcı, kapsülleme malzemesi ve plastikleri tamamen ayırıp ayrıştırarak alüminyum pullar, cam taneleri ve metal artıklar elde ediyor; bu malzemeler sanayi tedarik zincirlerine geri kazandırılıyor.
Comstock Inc. CEO’su Corrado De Gasperis, sürekli üretime geçişin geri dönüşüm platformları için bugüne kadarki en anlamlı operasyonel kilometre taşı olduğunu, sistemin ilk kez büyük ölçekte devreye alınmasına ilişkin teknik belirsizliklerin aşıldığını düşündüklerini ve odaklarının artık hacmi artırmak olduğunu söyledi.
Kaynaklar
- Comstock Inc., “Comstock Metals Commences 24/7 Operations for Solar Panel Recycling”, basın bülteni, 22.09.2026 – GlobeNewswire
- Comstock Metals, ürün ve süreç bilgileri – comstockmetals.com
Görsel: Comstock Metals
GES Yatırımcıları1 yıl agoBİM 4 Yeni GES Yatırımını Devreye Aldı
GES Yatırımcıları1 yıl ago75 milyon Euro finansmanla GES ve Atık Isı Geri Kazanım Tesisleri kurulacak
GES Yatırımcıları2 yıl agoMigros, Kırşehir GES Projesi ile 600’den Fazla Mağazasını Temiz Enerji Kaynakları ile Besleyecek
GES Yatırımcıları2 yıl agoElin Yarı İletken Teknolojileri Yerli Ve Milli “Güneş Paneli Hücresi” Üretecek!
Enerji Depolama1 yıl agoAksa BESS, Türkiye’de enerji depolama alanında yeni bir dönem başlatıyor
Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl agoŞA-RA’dan Adana’ya güneş enerjisi yatırımı
Genel2 yıl agoEti Alüminyum 3 yeni GES projesini hayata geçiriyor
GES Yatırımcıları1 yıl agoNorm Holding, Bergama’daki GES yatırımıyla enerjide yeşil dönüşümünü hızlandırıyor














