Çatı Üstü Güneş Enerjisi
Solino, 3 Yılda Türkiye’de Liderlik ve Avrupa’da İlk Sıralarda Yer Almayı Hedefliyor
IBT Solar Group, yeni bireysel GES markası Solino’nun gelecek 3 yıl içinde %20 pazar payına ve 600 milyon dolar ciroya ulaşarak ciro ve müşteri adedi bazında Türkiye’de lider, Avrupa’da da ilk sıralarda olmasını hedefliyor.
Yenilenebilir enerji sektörünün endüstriyel pazarda öncü markalarından IBT Solar Group, kendi enerjisini üretmek ya da elektrik kesintilerinden etkilenmek istemeyen müstakil evler, yazlıklar, oteller, okullar, tarımsal sulama arazileri veya akaryakıt istasyonlarına yeni markası Solino ile hizmet götürecek.
IBT Solar Group’un bireysel pazarda güneş enerjisi sistemleri sunan yeni markası Solino’nun tanıtımı, 13 Temmuz’da IBT Solar Group Kurucusu Hakan Daltaban ve Solino Genel Müdürü Mehmet Hakan Bescelioğlu’nun katıldığı basın toplantısıyla gerçekleştirildi.
Hakan Daltaban: “Gelecek 3 yılda Türkiye’de birinci, Avrupa’da da ilk sıralarda olmayı hedefliyoruz”
Toplantıda konuşan IBT Solar Group Kurucusu Hakan Daltaban, sahip oldukları 10 yıllık deneyim doğrultusunda Türkiye’nin GES kurulu gücüne 300 mw seviyesine portföyle katkıda bulunduklarını, endüstriyel pazarda güneş enerjisi sistemleri alanında sahip oldukları deneyimi artık bireysel pazara yansıtmak adına Solino’yu kurduklarını belirtti.
Hakan Daltaban, şunları söyledi: “Bugün için bireysel çatı GES pazarı, 10 milyar dolarlık bir hacme ulaşırken tarımsal sulama GES pazarının hacmi ise 18 milyar dolar seviyesinde… Günümüzde yaklaşık 10 gw olan Türkiye güneş enerjisi kurulu gücünün kolaylaşan regülasyonlar, yenilenebilir enerjiye olan ihtiyaç ve artan talep dolayısıyla gelecek 7 yıl içinde ortalama 10 kat büyüyeceğini öngörüyoruz. IBT Solar Group olarak 38 şehirde 250’den fazla müşterimizin 300’den fazla projesini “0” hata ve %100 müşteri memnuniyeti ile çözümledik, ülkemizin güneşten elde edilen kurulu gücüne 300 mw katkıda bulunduk. Dolayısıyla IBT Solar Group’un mühendislik bilgisi, pazar payı ve marka bilinirliğinden faydalanarak Solino’nun gelecek 3 yıl içinde ciro ve müşteri adedi bazında Türkiye’de lider, Avrupa’da da ilk sıralarda olmasını hedefliyoruz.”
Hakan Bescelioğlu: “Solino ile 3 yılda %20 pazar payına ve 600 milyon dolar ciroya ulaşmak istiyoruz”
Solino Genel Müdürü Mehmet Hakan Bescelioğlu, ülkemizde 25 kw altı çatı GES kurulumlarında yasal ve kamu süreçlerinin yakın zamanda kullanıcı lehine kolaylaşacağını beklediklerini belirterek; “Almanya gibi birçok Avrupa ülkesinde evlerin fosil yakıtlardan kurtularak uzun süredir doğa dostu enerji kaynağı güneşten faydalanabilmesinin nedeni, süreçlerin çok kolay ve hızlı işlemesinden kaynaklanıyor. Ayrıca Avrupa’da müşteri finansmanında yenilenebilir enerjiye verilen uygun kredi koşullarının da ülkemizde devreye alınması güneşten faydalanılmasının hızını arttıracağını düşünüyoruz” dedi.
Çatı Üstü Güneş Enerjisi
Temiz Enerjinin Gölgesinde Tarımsal Üretim Başladı
İzmir Aliağa’da, yıllık 100 bin ton sıcak daldırma galvaniz kapasiteli tesislerinde, Ege Bölgesi’nin en büyük üretim gücüne sahip olan Azra Galvaniz, Tarım GES olarak bilinen Agrivoltaik Güneş Enerji Sistemi projesini hayata geçirdi. Türkiye’de çok az örneği bulunan bu proje ile Azra Galvaniz’in tükettiği enerjinin bir bölümü santralin ürettiği enerjiden karşılanırken, güneş panellerinin altında yapılan tarımsal üretimle ülke ekonomisine farklı bir boyutta değer katılmış oluyor.
120 Adet Panel Kullanıldı
Proje hakkında bilgi veren Azra Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Recep Özekinci, demir çelik sektörünün, imalat sanayisi içinde enerji yoğun sektörler arasında yer aldığına dikkat çekerek, güneş enerjisi santrallerinin ekipman üretimini stratejik bir yatırım alanı olarak gördüklerini belirtti. Şirketin kendi Tarım GES projesini devreye alarak enerji yatırımcısı konumuna yükseldiğini vurgulayan Özekinci, “Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak ve tarımsal üretimi artırmak, günümüzde ülkelerin en kritik ihtiyaçları arasında yer alıyor. Azra Galvaniz olarak, bu noktada enerji yatırımcılarımıza örnek olacak bir uygulamayı Aliağa’daki fabrikamıza komşu olan arazimizde hayata geçirdik. 50 kilowatt (kW) kurulu güce sahip santralimizde 120 adet panel kullandık. Panelleri taşıyan çelik konstrüksiyonlar, yerden 3,80 metre yükseklikte konumlandırılıyor ve tasarımları, yağmur sularını toplayarak topraktaki ürünlerin sulamasını sağlayacak şekilde yapılıyor. Ayrıca, tarımsal üretimin en önemli girdisi olan enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan elde ederek, doğaya ve ülke ekonomisine ek bir katkıda bulunuyoruz” dedi. Recep Özekinci, Azra Galvaniz’in öz tüketiminin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılama seviyesine ulaştığını da sözlerine ekledi.
Sulama ve Gübrelemede Tam Otomasyon
Azra Galvaniz Tarım GES uygulamasında, güneş enerjisi panellerinin gölgesinde yapılan tarımsal üretimin verimliliği, damla sulama sistemi ile artırılırken gereksiz su kullanımının da önüne geçiliyor. Uzaktan erişim ve tam otomasyonla çalışan sulama sistemi, toprak nemi sensörleri ve yağmur sensörleri ile güçlendirilmiş olup; gübreleme işlemi de damla sulama ile birlikte yapılıyor. Sadece gerekli dozajda gübre ve besin elementleri bitki köklerine verilerek israfın önüne geçiliyor.
Çatı Üstü Güneş Enerjisi
İzocam Tekiz GES Uyumlu Çatı Paneli ile Şantiye’nin Yıldızı Ödülleri’nde “Yılın Yeşil Yapı Malzemesi” seçildi
Türkiye’nin en büyük yalıtım üreticisi İzocam’ın yalıtımlı panel ve sac işleme markası olan İzocam Tekiz, gerek yurtiçi ve yurtdışındaki başarıları gerekse üretim gücü ile adından söz ettiriyor. Avrupa’nın önde gelen yalıtım firmalarının üye olduğu Avrupa Panel ve Profil Derneği’nin (EAPP) üyeleri arasında yer alarak Avrupa’da ülkemizi başarıyla temsil eden lider firma, Ar-Ge ve inovasyon alanındaki başarılarını da 2 önemli ödülle taçlandırdı. Firmanın, yalıtım sektöründe fark yaratan ürünleri arasında yer alan İzocam Tekiz Kombi Panel, Çatı ve Cephe Malzemeleri Ödülleri 2024’te “Yılın Çatı Malzemesi” ödülüne layık görülürken, İzocam Tekiz GES Uyumlu Çatı Paneli ise Şantiye’nin Yıldızı Ödülleri’nde “Yılın Yeşil Yapı Malzemesi” seçildi.
Çatı Cephe Dergisi tarafından düzenlenen yalıtım sektörünün gelenekselleşen organizasyonu Çatı ve Cephe Malzemeleri Ödülleri 2024, 17 Nisan’da İstanbul Yapı Fuarı’nda gerçekleşti. Türkiye yalıtım sektörüne fark yaratan firmaların ve isimlerin ödüllendirildiği törende, İzocam Tekiz Kombi Panel “Yılın Çatı Malzemesi” ödülüne layık görüldü.
Eğime bağlı olmaksızın tüm çatılarda ısı ve su yalıtımı ve yangın güvenliği amacı ile kullanılabilen; üst yüzeyi PVC veya TPO membran kaplı olan İzocam Tekiz Kombi Panel, taşyünü ve poliüretan/PIR özelliği bir arada taşıyor. Yangına karşı dayanımıyla BROOF (t2) sınıfında yer alan İzocam Tekiz Kombi Panel, Türkiye’de üretilen membranlı paneller arasında FM sertifikasına sahip ilk ve tek ürün olma özelliği de taşıyor.
Şantiye® Dergisi ve Dijital Platformları tarafından yeni-inovatif-sürdürülebilir çözümlerin inşaat sektörüne daha yakından tanıtılmasına katkı sağlanması amacıyla bu yıl 4’üncüsü düzenlenen “Şantiye’nin Yıldızı” ve “Yılın Yeşil Yapı Malzemesi/Teknolojisi” ödülleri ise 20 Mayıs’ta Hilton İstanbul Kozyatağı Otel’de gerçekleşti. İzocam Tekiz GES Uyumlu Çatı Paneli, okur oylaması ve jüri değerlendirmesi sonrası “Yılın Yeşil Yapı Malzemesi” seçildi. İzocam Tekiz’in yenilikçi tasarımı olan Solar Çatı Paneli, özel bağlantı aparatları ile solar panellerin sandviç panellere pratik bir şekilde uygulanmasına olanak tanıyor. Üst düzey bir inovasyon ürünü olan İzocam Tekiz Solar Çatı Paneli, vidalanarak yapılan konvansiyonel uygulamalara kıyasla da su yalıtım zaafiyetini ve korozyon riskini ortadan kaldırarak çatılarda maksimum koruma sağlıyor.
İzocam Tekiz, Türkiye sandviç panel sektörünü Avrupa’da temsil ediyor
Ödüllü marka İzocam Tekiz, 2022 yılından bu yana Avrupa’nın önde gelen yalıtım firmalarının üye olduğu Avrupa Panel ve Profil Derneği’nin (EAPP) üyeleri arasında yer alıyor. Avrupalı sektör paydaşlarını bir araya getiren EAPP’nin 36 ülkeden 78 asıl üyesi, 50 kadar da ilişkili (hammadde ve ilişkili ürün üreticileri, taşyünü, çelik, vida, poliüretan, vb.) üyesi bulunuyor. Sandviç panel ile ilişkili konularda lobi faaliyetlerini yürüten dernek, ISO, CEN, CPE, MFB, IFD gibi uluslararası standardizasyon komitelerine de üye göndererek panel üreticilerini temsilen yönetmeliklere müdahil oluyor. Dernek her yıl organize ettiği European Congress olarak adlandırılan Genel Kurul toplantılarıyla da sektörün uluslararası gündemine yön veriyor. İzocam Tekiz’in de katılımcı olarak yer aldığı, derneğin 2022 ve 2023 Genel Kurullarında; pazar dinamikleri, yeni ürünler, yönetmelik değişiklikleri, üzerinde çalışılan yönetmelikler, mimari yaklaşımlar, sürdürülebilirlik gibi konular detaylarıyla ele alındı. Son Genel Kurul toplantısı 26-27 Ekim tarihlerinde Hollanda’da organize edilen derneğin, 2024 Genel Kurulu’na ise Türkiye ev sahipliği yapacak. Avrupa’nın önde gelen sandviç panel firmalarının temsilcileri bu yıl İstanbul’da buluşarak sektörün mevcut durumunu ve öngörülerini masaya yatıracak.
İzocam Tekiz, yıllık 4 milyon m² üretim kapasitesine sahip
Avrupa Panel ve Profil Derneği üyesi İzocam Tekiz, yıllık 4 milyon m² yalıtımlı panel ve sac işleme kapasitesine sahip. Sanayi yapılarına yönelik nitelikli ve hızlı çözümler sunan firma, ürün gamında yer alan taşyünü ve PUR/PIR yalıtımlı çatı-cephe panelleri, taşıyıcı profiller, çatı-cephe trapezi ve soğuk depo paneli ürünlerini, yatırımcılar ve proje sahiplerinin ihtiyacına uygun olarak üretiyor. Formlandırılmış iki metal arasında yalıtım çekirdeği bulunan yalıtımlı panellerden oluşan ürünleri ile zeminden çatıya, duvardan döşemeye ve tesisata kadar hızlıca uygulama imkanı sağlayan firma, binalarda hem yangın güvenliği hem de enerji tasarrufu sağlanmasını garanti altına alıyor. Yurtiçinde olduğu kadar yurtdışı pazarlarda da tercih edilen ürünler arasında yer alan İzocam Tekiz ürünleri, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) kriterlerine ve Avrupa Standartlarına (EN) uygun olarak üretilerek piyasaya sürülüyor.
Çatı Üstü Güneş Enerjisi
Humanis, Arazi GES (Güneş Enerji Sistemleri) Yatırımı ile Sürdürülebilir Kalkınmayı Destekliyor
Çıktığı sürdürülebilirlik yolculuğunda insan odaklı yaklaşımıyla ön plana çıkan Humanis, kaynaklarını toplum, çevre ve iş dünyası için en verimli şekilde kullanmaya kararlı. BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin ilkelerini benimseyen ve bu doğrultuda hareket eden Humanis, bu defa Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından “Erişilebilir ve Temiz Enerji”yi odağına aldı. 2023 yılında çatı alanlarına kurduğu güneş enerji santrallerinin yanı sıra, tesis sınırlarında yer alan arazide kurduğu güneş enerji santrallerini yılın ilk yarısında devreye alarak ilaç sektöründe bir ilki gerçekleştiriyor.
Sektörün en hızlı büyüyen ilaç ve sağlık şirketi Humanis, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin ilkelerini benimseyerek çıktığı sürdürülebilirlik yolculuğunda insan odaklı yaklaşımla hareket etmeye devam ediyor. “Herkes için sürdürülebilir sağlık” anlayışıyla mevcut kaynaklarını toplum, çevre ve şirketleri için en verimli şekilde kullanmayı hedefleyen Humanis, sürdürülebilir kalkınmanın temellerinden biri olan “Erişilebilir ve Temiz Enerji”yi öncelikleri arasında belirledi.
Humanis, çatı alanlarına kurduğu güneş enerji santrallerinin yanı sıra, tesis sınırlarında yer alan arazide de Güneş Enerji Santralleri (GES) kuruyor. Humanis, bu güneş enerji santrallerini Mayıs ayı içerisinde devreye alarak ilaç sektöründe bir ilke imza atmayı planlıyor. Bu adım, şirketin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanımını hızla artırarak 2030 yılına kadar karbon emisyonu azaltma hedeflerine ulaşma konusundaki kararlılığını gösteriyor.
Humanis’in bu sürdürülebilirlik adımları, yalnızca ilaç ve sağlık sektöründe değil, aynı zamanda tüm sektörlerde çevreye duyarlı ve insana değer veren bir iş modelinin nasıl olabileceğine dair önemli bir örnek teşkil ediyor. Konuyla ilgili, “Biz sürdürülebilir sağlığın sadece bir sorumluluk değil, aynı zamanda topluma ve çevreye olumlu bir etki yaratma fırsatı olduğuna inanıyoruz” diyen Humanis Teknik Operasyonlar Genel Müdürü Fatih Elay, “Yenilikçi güneş enerjisi girişimlerimiz ve sürdürülebilirliğe olan sarsılmaz bağlılığımızla insana ve doğaya önem vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
- Solar Panel1 yıl ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Borsada ‘Güneş’e yatırım CW Enerji ile büyüyecek
- Solar Panel12 ay ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- Sektör Haberleri1 yıl ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- Sektör Haberleri2 yıl ago
Europower Enerji, 20 Nisan’da borsada işlem görmeye başlıyor…
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Fabrika Çatısına Güneş Enerjisi Sistemi Kurulum Rehberi Yayınlandı
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
YEO’dan geleceğin enerji teknolojileri için 3 önemli hamle
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
LONGi, ilk Çinli güneş enerjisi şirketi olarak emisyon azaltma hedefleri için Bilim Temelli Hedef girişimi (SBTi) onayı aldı