GES Yatırımcıları
TSKB, Dünya Devi Güneş Enerjisi Yatırımcılarından biri olan Chint Green Energy’nin Türkiye İştiraki ile Danışmanlık Anlaşması İmzaladı

TSKB, dünyanın en büyük güneş enerjisi yatırımcılarından biri olan Çin merkezli Chint Solar grubunun Türkiye iştiraki Chint Green Energy ile finansal ve stratejik destek sağlamak amacıyla danışmanlık anlaşması imzaladı.
TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası), Çin merkezli Chint Solar grubunun Türkiye’deki iştiraki olan Chint Green Energy ile danışmanlık hizmet anlaşması imzaladı. Danışmanlık hizmeti anlaşması kapsamında Chint Green Energy’nin ESCO (Energy Service Company) iş modeli ile proje paydaşlarına sunacağı çözüm süreçlerinin finansal modellemelerine ve raporlamalarına yönelik fizibilite modeli oluşturulacak ve TSKB şirketin stratejik yatırım kararlarına destek olmak adına “TSKB Elektrik Fiyat Tahmin Modeli” sonuçlarını raporlayacak.
Chint Green Energy şirketinin dünyanın en büyük güneş enerjisi yatırımcılarından biri olduğunu vurgulayan TSKB Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Gürel, kapsamlı danışmanlık hizmetinin, şirketin Türkiye enerji sektöründeki faaliyetlerine önemli katma değer sağlayacağını söyledi.
Küresel pazarlarda 40 GW ve Türkiye genelinde 100 MWp kurulu güçte güneş enerjisi proje yönetimine sahip olan Chint Green Energy’nin stratejik yatırım kararlarını desteklemek amacıyla TSKB’nin Elektrik Fiyat Tahmin Modeli sonuçlarını raporlayacaklarını da kaydeden Hüseyin Gürel, “TSKB ve Chint Green Energy arasındaki bu stratejik iş birliğinin Türkiye enerji sektöründe önemli bir etki yaratacağına ve her iki taraf için de verimli sonuçlar doğuracağına inanıyoruz” dedi.
Ekonomik, finansal ve mühendislik alanlarındaki bilgi birikimlerini ve deneyimlerini danışmanlık ekseninde etkin ve kaliteli bir şekilde yönettiklerini belirten Hüseyin Gürel, “Bu tecrübeyi ekonomik faydaya dönüştürme ve gelir çeşitliliğini artırma hedefiyle, Finansal Danışmanlık, Teknik Danışmanlık ve Ekonomik Araştırmalar ürünleri ile farklı uzmanlık alanlarında hizmetler sağlıyoruz” dedi. Danışmanlık hizmetleri aracılığıyla stratejik hedefler doğrultusunda müşterilerin uzun vadeli iş ortakları olmayı ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.
Sürdürülebilir büyüme kapsamında organik ve inorganik büyümenin öneminin giderek arttığını söyleyen Hüseyin Gürel, “Günümüz iş dünyasında firmaların, finansmana daha rahat erişebilmeleri, karar alma süreçlerinde desteklenmeleri, profesyonel bir şekilde gerçekleştirebilmeleri ve mevcut ekonomik konjonktürde sağlıklı okumayla yeni faaliyet alanları ve projeler geliştirebilmeleri için köklü bilgi birikimimizle paydaşlarımıza özel danışmanlık çözümleri sunuyoruz” dedi.
Güneş enerjisi yatırımlarında tek noktadan uçtan uca enerji çözümleri sunduklarını belirten Chint Green Energy Global CEO’su Dr. Chuan Lu, “Chint Green Energy olarak yeşil enerji endüstrisi zincirinde güneş enerjisine yatırım yapmak isteyen iş ortaklarımızın proje yatırımlarını, mühendisliğini, inşaatını ve bakımını üstleniyor ve tek noktadan hizmet sağlıyoruz. Sağladığımız enerji çözümleri kapsamında Chint Green Energy olarak, grup şirketlerimizden TOPCon teknolojisinin öncüsü Astronergy’nin üstün kaliteye sahip yerli üretim güneş panellerini, ileri teknolojiyle üretilen ve global pazarlarda en iyi ürün kategorilerinde yer alan inverter ve enerji depolama ürünlerimizi kullanıyoruz. Yatırımcılarımızın iş süreçlerini daha verimli hale getirmek ve enerji projelerine katma değer sağlamak için hiç durmaksızın çalışıyoruz. Bloomberg New Energy Finance’da (BNEF) Tier-1 listesinde 3 markamızla yer alan tek şirket olarak, her zaman kaliteyi odağımıza alıyor, güneş enerjisi sektöründe yenilikçi çözümler sunmayı taahhüt ediyoruz. Aldığımız ödüller ve kazandığımız başarılar ve yaptığımız stratejik iş birlikteliklerimiz bu vizyonumuzun somut birer kanıtıdır. Bugün Türkiye’nin en köklü bankalarından biri olan TSKB ile bu anlaşmayı yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Yatırımcılarımızın iş süreçlerini daha verimli hale getirmek ve projelerine katma değer sağlamak için TSKB’nin köklü finansal danışmanlık deneyimleri ile Chint Green Energy’nin proje yönetim tecrübesi bir araya geldiğinde müşteri memnuniyetine olan derin bağlılığımız daha da pekişecektir” dedi.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarında potansiyel bir pazar olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Lu, global bir enerji şirketi olarak Türkiye’nin enerji altyapısına katkı sağlamaya ve iş ortaklarının sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik çözümler sunmaya devam edeceklerini belirtti. “TSKB ile yapılan bu anlaşmanın her iki taraf için de hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Büyük Ölçekli Güneş Projeleri
YEO’dan çocuklara temiz gelecek okullara güneş enerjisi!

YEO Teknoloji, çocuklara enerji bilinci kazandırmak ve sürdürülebilirliği hayatın doğal bir parçası haline getirmek amacıyla ‘Enerjik YEO’ sosyal sorumluluk projesini başlattı. Proje kapsamında Yazar Ömür Kurt’un hazırladığı ‘Enerjik YEO’ kitabı, çocukları eğlendirerek eğitirken YEO Teknoloji, Türkiye’de enerji altyapısı sınırlı okullara güneş enerjisi sistemleri kurarak kendi enerjilerini üretmelerini sağlayacak
Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve enerji teknolojileri markası YEO Teknoloji, çocuklara enerji bilinci kazandırmak amacıyla “Enerjik YEO” isimli sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile başlayan proje kapsamında yazar Ömür Kurt’un hazırladığı ‘Enerjik YEO’ kitabı, çocukları eğlendirerek eğitirken, YEO Teknoloji, Türkiye’de enerji altyapısı sınırlı okullara güneş enerjisi sistemleri kurarak kendi enerjilerini üretmelerini sağlayacak.

23 Nisan’da İstanbul’dan başladı
Projenin tanıtımı ve ilk ayağı İstanbul Maltepe Mürüvvet Hanım İlkokulu’nda başladı. Ömür Kurt tarafından kaleme alınan ve çocukların enerjiyle tanışmasını hedefleyen “Enerjik YEO” kitabı, düzenlenen imza gününde çocuklarla buluştu. Enerjik YEO, 7-11 yaş grubuna enerjiyi, yenilenebilir kaynakları ve sürdürülebilirliği eğlenceli bir hikaye kurgusuyla anlatıyor.
Hikayeyi gerçeğe dönüştürecek
Projenin başladığı Mürüvvet Hanım İlkokulu’nda YEO Teknoloji’nin yatırımıyla güneş enerjisi sistemi kurulacak. Böylece okulun tüm enerji ihtiyacı yenilenebilir kaynaklardan karşılanacak. Bu dönüşümle çocuklar öğrendiklerini gerçek hayatta gözlemleyebilecek. YEO Teknoloji, bu modeli yıl içinde Türkiye’de farklı şehirler ve okullarda da hayata geçirecek. Türkiye genelinde seçilecek farklı şehirlerdeki okullara güneş enerjisi sistemleri kurarak projenin etki alanını genişletecek. YEO Teknoloji, her yeni okulda yeni nesillere temiz enerjiyle tanışma fırsatı sunarken, kurduğu sistemlerle okulları sürdürülebilir bir geleceğin parçası haline getirecek.
Binlerce öğrenciye ulaşacak
Projenin lansmanında konuşan YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız, Enerjik YEO’nun bir sosyal sorumluluk projesinden fazlası olduğunu belirterek şunları söyledi: “Hem çocuklara enerji bilinci kazandırmak hem de onların okullarını gerçek birer sürdürülebilirlik modeline dönüştürmeyi hedefliyoruz. 2025 yılı boyunca devam edecek olan projesi ile farklı şehirlerde binlerce öğrenciye ulaşmak istiyoruz.”
Gelişmiş enerji depolama çözümlerinden, elektrik şebekelerine, yüksek gerilim trafo merkezleri, yenilenebilir enerji santralleri, endüstriyel tesislerin enerji dönüşümünden hidrojene kadar farklı alanlarda projeler yürüten YEO Teknoloji, 3 kıtada ve 30’dan fazla ülkede 400’den fazla proje tamamladı. YEO Teknoloji, dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalizasyon odaklı çalışmalarıyla daha yaşanabilir bir dünya için ‘Bizce mümkün’ sloganıyla büyümeye devam ediyor.
Bilgi Kaynakları
Enerji sistemlerinde gelişmiş çözümler, Intersolar Europe 2025’te sizleri bekliyor

Yenilenebilir enerjilerin yaygınlaşması hızla artıyor. Uluslararası Enerji Ajansı‘na (IEA) göre, 2030’dan itibaren yılda yaklaşık 940 GW yenilenebilir enerji kapasitesinin eklenmesi bekleniyor. 2030 yılına kadar bu artışın çoğu için güneş enerjisi öne çıkarken, yenilenebilir kapasitenin yüzde 80’inin fotovoltaik güneş panellerinden (PV) geleceği öngörülüyor. Artık ayrı bir güç kaynağı olarak ele alınmayan PV, diğer enerji teknolojileri ve uygulamalarıyla da entegre ediliyor. Enerji sistemlerinde gelişmiş çözümler, 7-9 Mayıs 2025 tarihleri arasında Münih’te düzenlenen Intersolar Europe 2025’te sergileniyor.
Yenilik ve trendler söz konusu olduğunda, güneş enerjisi takvimindeki en önemli etkinlik olan Intersolar Europe 2025, enerji endüstrisi için kıtanın en büyük platformu olan The smart E Europe’un bir parçası olarak gerçekleştiriliyor. 206.000 metrekare alanda yer alan 19 salonda, 3.000’den fazla katılımcı; PV, depolama, e-mobilite ve enerji yönetimi teknolojilerindeki yenilikleri sergiliyor. Start-up’lar yeniliklerini sergilemek için kendilerine ait bir alana sahipken, büyük ölçekli depolama sistemleri, PV geri dönüşümü ve hibrit enerji santralleri gibi önemli konular özel oturumlarda masaya yatırılıyor.
6-7 Mayıs tarihleri arasında Uluslararası Münih Kongre Merkezi’nde eş zamanlı olarak düzenlenecek 4 The smarter E Europe Konferansı’na, tek bir biletle erişim imkanı sağlanıyor.
Fuarda ziyaretçileri bekleyen teknolojiler:
Tandem güneş hücreleriyle verimlilikte sıçrama
Perovskit-Silikon tandem güneş hücreleriyle, yeni nesil yüksek verimli güneş hücreleri piyasaya sürülmeye hazırlanıyor. Bu yeni hücreler iki yarı iletken malzemeyi bir araya getirerek verimliliği yüzde 45’e kadar yükseltiyor. Alman Makine Mühendisliği Endüstrisi Birliği’ne (VDMA) göre, bu hücrelerde seri üretimin 2027 yılında başlaması bekleniyor.
Anahtar teknoloji olarak depolama
PV’den gelen elektrik üretim payının artmasıyla birlikte, şebeke yoğunluğunu en aza indirmek ve elektrik şebekesinin frekansını dengelemek için acilen daha fazla depolama sistemine ihtiyaç duyuluyor. Büyük ölçekli depolama sistemleri şebeke istikrar hizmetlerini üstlenerek elektrik arz ve talebinin dengelenmesini sağlıyor. Batarya depolama sistemlerinin şarj ve deşarjı, karı artıran ve şebeke istikrarını destekleyen yapay zeka kontrollü yazılım tarafından optimize ediliyor.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının optimum kullanımı: Hibrit enerji santralleri
Güneş, rüzgar ve hidroelektrik gibi çeşitli yenilenebilir enerji kaynaklarını batarya depolama sistemleriyle birleştiren hibrit enerji santralleri, her bir şebeke bağlantı noktasının çoklu kullanımına izin vererek maliyetleri düşürüyor. Bir batarya depolama sisteminin entegre edilmesi, üretim ve tüketimi şebekeye hizmet edecek ve yük eğrisini optimize edecek şekilde uyumlu hale getirebiliyor; çünkü elektrik, yüksek kullanılabilirlik nedeniyle ucuz olduğunda depolanıyor ve fiyat yükseldiğinde şebekeye besleniyor.
Çift yönlü şarj: Depolama cihazı olarak e-araçlar
Elektrikli araçlar sadece elektrik tüketmekle kalmıyor, aynı zamanda gücü depolayarak şebekeye geri besleyebiliyor. E.ON’a göre, tek bir elektrikli otomobil akşam ve gece boyunca yaklaşık 11 haneye elektrik sağlayabiliyor. Örneğin, şebeke hizmetleri karşılığında ücretsiz şarj sağlayarak araçtan şebekeye çözümler sunulmaya başlanıyor.
Otopark PV: İkili arazi kullanımı
Otoparkları kaplayan PV modülleri, gelişmiş araziyi verimli bir şekilde kullanırken elementlere karşı koruma sağlıyor. Elektrikli araç şarj cihazları, modüller tarafından üretilen gücün park halindeki araçları şarj etmek için kullanılmasını sağlıyor.
Geri dönüşüm yoluyla sürdürülebilirlik
İlk güneş patlamasından (2007) yaklaşık 20 yıl sonra, çok sayıda kullanılmış modülün atılması bekleniyor. PV geri dönüşüm şirketleri döngüsel ekonomiye odaklanırken; ham maddelerin yüzde 99’una kadarını geri kazandıran modül geri dönüşüm tesisleri kurulmaya başlıyor.
The smarter E AWARD ile inovasyon ödüllendiriliyor
Fotovoltaik, enerji depolama, e-mobilite, akıllı entegre enerji ve üstün proje kategorilerindeki ürün ve tasarımlar, The smarter E AWARD ile ödüllendiriliyor. Ödül töreninin Uluslararası Münih Kongre Merkezi 1. salonda 6 Mayıs’ta gerçekleştirilmesi planlanıyor.
GES Yatırımcıları
Türkiye’nin en büyük kruvaziyer limanı enerjisini güneşten elde ediyor

Global Yatırım Holding’in iştiraki Global Ports Holding tarafından işletilen Türkiye’nin en fazla gemi ve yolcu ağırlayan kruvaziyer limanı Ege Port Kuşadası, enerjisini yenilenebilir kaynaklardan elde etmek için yatırımlarını sürdürüyor. Bu kapsamda ilk faz olarak çatı üstü güneş enerjisi santrali kurulumunu tamamlayan Ege Port Kuşadası, bu santral ile yılda 312 bin 552 kWh elektrik üretecek. İkinci faz olarak ise bu yıl kurulumu tamamlanacak arazi tipi güneş enerjisi santrali ile Ege Port Kuşadası’nın tüm enerji ihtiyacı yenilenebilir kaynaklardan karşılanmış olacak.

Kruvaziyer sektörünün 2050 yılına kadar karbon sıfır hedefi olduğunu hatırlatan Ege Port Kuşadası Genel Müdürü ve Global Ports Holding Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Aziz Güngör, “Ülkemizin en büyük kruvaziyer limanı olan Ege Port Kuşadası’nda bu yıl içinde tamamlayacağımız güneş enerjisi santrali yatırımımız ile tüm ihtiyacımızı yenilenebilir kaynaklardan elde ederek enerji konusunda net sıfır karbon emisyonunu yakalayacağız” dedi.
Global Yatırım Holding’in iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding tarafından işletilen Türkiye’nin en fazla gemi ve yolcu ağırlayan kruvaziyer limanı Ege Port Kuşadası, tüm enerji ihtiyacını güneşten elde etmek için yatırımlarını sürdürüyor. Limanda gerçekleşen ilk faz yatırımı olan çatı üstü güneş enerjisi santrali kurulumunu tamamlayan Ege Port Kuşadası, bu santral ile yılda 312 bin 552 kWh elektrik üretecek. Toplam 300 bin dolarlık yatırım ile gerçekleştirilen çatı üstü güneş enerjisi santrali, 426 güneş paneli ve 5 invertör kurulumundan oluştu. Santral yıllık 223 ton karbon emisyonunun önüne geçecek. Limanda gerçekleşecek ve 2025 yılı içinde tamamlanacak ikinci faz yatırımı olan arazi tipi güneş enerjisi santrali ile de limanın tüm enerji ihtiyacı yenilenebilir kaynaklardan karşılanmış olacak.
‘Enerjide net sıfır karbon emisyonunu yakalayacak’
Kruvaziyer sektörünün 2050 yılına kadar Net Sıfır Karbon hedefi olduğunu hatırlatan Ege Port Kuşadası Genel Müdürü ve Global Ports Holding Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Aziz Güngör, “Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding olarak bu hedefe biz de önemli katkılar sağlıyoruz. Portföyümüzdeki tüm limanlarda özellikle enerji ihtiyacımızın yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi için çalışmalar yürütürken, ilk limanımız olan Ege Port Kuşadası’nda da bunu sağlamak için yatırımlarımızı tamamlıyoruz. Ülkemizin en büyük kruvaziyer limanı olan Ege Port Kuşadası’nda bu yıl içinde tamamlayacağımız güneş enerjisi santrali yatırımımız ile tüm ihtiyacımızı yenilenebilir kaynaklardan elde ederek enerji konusunda net sıfır karbon emisyonunu yakalayacağız” dedi.
- Solar Panel1 yıl ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- Solar Panel1 yıl ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- Sektör Haberleri1 yıl ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- Solar Panel1 yıl ago
1.5 GW Tedarik Anlaşması: PV International ve LONGi, Hi-MO X6 Arka Temas Modülleri Dahil Anlaşmayı İmzaladı
- GES Yatırımcıları2 yıl ago
Sanko Enerji ‘Hilal Ges’in Kurulumunu Siemens İle Yapacak
- Solar Panel2 yıl ago
LONGi çatı üstü ürünleri için yeni marka kimliğini duyurdu
- Sektör Haberleri1 yıl ago
İsveç’in En Büyük Güneş Enerjili Tarlası İnşa Ediliyor: İsveç Güneş Enerjisi İçin Bir Dönüm Noktası
- Genel1 yıl ago
Milyon dolarlık yatırımları minimum güvenlik maliyetiyle korumak: Securitas’la mümkün!