Connect with us

Solar Panel

Ukrayna’nın güneş panelleri Türkiye’den

Published

on

Yıllık 1200 MW güneş paneli üretim kapasitesine sahip fabrikasında ürettiği güneş panellerini, dünyanın dört bir yanına ihraç eden HT Solar, son olarak Ukrayna’da 19,65 MWp kapasiteli güneş enerji santraline güneş paneli tedariği gerçekleştirdi.

Çin devletine ait tek güneş paneli üreticisi olan HT Solar, uluslararası sertifikalarla tescillenen standartlarda ürettiği güneş panelleri ile birçok ülkenin enerji ihtiyacını karşılıyor. Türkiye’de kurulduğu günden itibaren, dünya çapında 1 GW’dan fazla projeye güneş paneli tedariği sağlayan HT Solar, son olarak Ukrayna’nın Berdyansk şehrinde 19,65 MWp’lik projenin çözüm ortağı oldu.

2021 Yılına Hızlı Başlangıç

Dünya üzerinde çok geniş bir ihracat ağına sahip olduklarını ve bunu geliştirmek için stratejik yatırımlarını 2021 yılında da devam ettiklerini ifade eden HT Solar Satış ve Pazarlama Müdürü Emre Kulaç; “HT Solar olarak olumlu demografik eğilimler, yüksek şehirleşme hızı ile birlikte artan enerji talebini karşılamak için potansiyel pazarları iyi değerlendiriyoruz. Ukrayna’da bu ülkelerin başında geliyor” dedi.

Bu kapsamda Ukrayna’nın Berdyansk şehrinde yatırımcı firma Demircioğlu Mermer ve EPC firması Solargüç ile iş birliği yaptıklarını söyleyen Kulaç; “19,65 MWp kapasiteli güneş enerji santraline, 400W Monokristal Bifacial panellerin sevkiyatını gerçekleştirdik. Yaklaşık 5 GW kurulu güce sahip olan Ukrayna, gerek coğrafi konumu gerek yenilebilir enerji yatırımları ile Avrupa’nın yükselen yıldızı olma yolunda ilerliyor. HT Solar olarak, Ukrayna pazarındaki gelişmeleri yakından takip ediyor ve daha çok referans projenin çözüm ortağı olmayı hedefliyoruz.

Yeni teknolojiler ile dünyanın enerji ihtiyacını karşılayacak

Akıllı teknolojileri, otonom ve robotik sistemler ile inovatif bir yaklaşım benimsediklerini vurgulayan Emre Kulaç; “Global ölçekte başarımızı sürdürülebilir kılarak; sektör ve pazar trendlerini takip ederek, ürün portföyümüzü geliştiriyoruz. Şu an ürün portföyümüzde, 158.75mm, 166mm, 182mm ve 210mm hücrelerle üretilen Mono-Perc, Half-Cut ve Bifacial gibi farklı özelliklere sahip güneş panellerimiz mevcuttur. Bu yeni nesil panellerle üretim kapasitemizi artırarak global projelere daha fazla panel tedariği sağlamayı planlıyoruz.” dedi.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Büyük Ölçekli Güneş Projeleri

Milas, Polatlı ve Sivrihisar’daki dört GES projesinin imar planları askıda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Muğla Milas, Ankara Polatlı ve Eskişehir Sivrihisar’da planlanan dört güneş enerji santrali projesinin imar planlarını onaylayarak askıya çıkardı.

Published

on

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı duyuru görseli

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 ve 2 Ekim 2026 tarihli duyurularla üç ilde toplam dört güneş enerji santrali (GES) projesinin nazım ve uygulama imar planlarını askıya çıkardı. Listede Muğla’daki Milas Depolamalı GES, Ankara’daki Lityum EDT GES ile Eskişehir’deki Köknar ve Tokur depolamalı GES projeleri yer alıyor.

Milas Depolamalı GES

Muğla’nın Milas ilçesinde Dibekdere ve Karakuyu mahalleleri sınırları içinde planlanan projenin 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı (NİP-481149867) ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı (UİP-481149866), 29 Eylül 2026 tarihli ve 427211 sayılı Makam Olur’uyla onaylandı. Planlar 2 Ekim’den itibaren 15 gün askıda kalacak.

Polatlı’da Lityum EDT GES

Ankara’nın Polatlı ilçesine bağlı Şıhahmet mahallesinde planlanan Lityum EDT GES Santrali projesinin planları (NİP-061149900 ve UİP-061149899) ise Bakanlığın 29 Eylül 2026 tarihli ve 426782 sayılı Makam Olur’uyla onaylandı. Bu projenin planları da 2 Ekim’den itibaren 15 gün süreyle incelemeye açık.

Sivrihisar’da Köknar ve Tokur

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde Aydınlı Mahallesi 3899 ada 18 parseldeki taşınmaz üzerinde kurulması planlanan Köknar Depolamalı GES ve Tokur Depolamalı GES projeleri için tek bir plan seti hazırlandı. 1/5.000 ölçekli NİP-261149651 ve 1/1.000 ölçekli UİP-261149652 numaralı planlar, 28 Eylül 2026 tarihli ve 426757 sayılı Makam Olur’uyla onaylandı; askı süresi 1 Ekim’de başladı.

Dört projenin onayı da 24 Temmuz 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Rüzgâr ve Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesislerinin İmar ve Ruhsat İşlemlerine İlişkin Yönetmelik kapsamında verildi. Planlar Bakanlığın internet sitesindeki “Askıdaki İmar Planları” bölümünde, Bakanlık ana binasındaki ilan panosunda ve e-plan.gov.tr sisteminde incelenebiliyor. Duyurularda projelerin kurulu gücü, depolama kapasitesi ve yatırımcı şirket bilgisi yer almıyor.

Kaynaklar

  • T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, “Milas Depolamalı Güneş Enerji Santrali (GES) Projesi”, 2 Ekim 2026. enerji.gov.tr
  • T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, “Lityum EDT GES Santrali Projesi”, 2 Ekim 2026. enerji.gov.tr
  • T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, “Köknar ve Tokur Depolamalı Güneş Enerji Santrali Projeleri”, 1 Ekim 2026. enerji.gov.tr

Görsel: T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Continue Reading

Büyük Ölçekli Güneş Projeleri

Sivrihisar’da 100 MWm’lik depolamalı GES alanının imar planları onaylandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Eskişehir Sivrihisar Kınık’ta 100 MWm güneş ve 100 MWe depolama kurulu gücündeki üretim tesis alanının imar planlarını askıya çıkardı.

Published

on

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı duyuru görseli

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde güneş enerji santrali (GES) ve enerji depolama ünitesini bir arada barındıracak yenilenebilir enerji üretim tesis alanının imar planlarını onayladı. Duyuruya göre GES’in kurulu gücü 100 MWm, depolama alanının kurulu gücü ise 100 MWe.

Kınık mahallesinde 1116 parsel

Bakanlığın 1 Ekim 2026 tarihli duyurusu, Sivrihisar’a bağlı Kınık mahallesindeki 0 ada 1116 parselde kurulması planlanan tesis alanını kapsıyor. Alan için hazırlanan 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı (NİP-261149857) ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı (UİP-261149860), Bakanlığın 28 Eylül 2026 tarihli ve 426427 sayılı Makam Olur’uyla onaylandı.

Onay, 24 Temmuz 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Rüzgâr ve Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesislerinin İmar ve Ruhsat İşlemlerine İlişkin Yönetmelik çerçevesinde verildi.

15 günlük askı süreci

Planlar, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 8’inci maddesi ve söz konusu yönetmeliğin 7’nci maddesi uyarınca 1 Ekim 2026’dan itibaren 15 gün süreyle askıda. Planlar Bakanlığın internet sitesinde, ana hizmet binasının giriş katındaki ilan panosunda ve e-plan otomasyon sisteminde incelenebiliyor. Duyuruda yatırımcı şirkete ilişkin bilgi bulunmuyor.

Kaynaklar

  • T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, “Sivrihisar Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesis Alanı” (1/5.000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planı), 1 Ekim 2026. enerji.gov.tr

Görsel: T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Continue Reading

Enerji Depolama

Enphase’in konut GES’lerinde tüm evi yedekleyen IQ Meter Collar cihazına 80 dağıtım şirketinden onay

Enphase’in tüm evi yedekleyen IQ Meter Collar cihazı, ABD ve Kanada’da 80 elektrik dağıtım şirketinin onayını aldı.

Published

on

Enphase IQ Meter Collar sayaç adaptörü

Mikro invertör tabanlı güneş ve batarya sistemleri üreticisi Enphase Energy, IQ Meter Collar ürününün ABD ve Kanada’da toplam 38 milyonu aşkın müşteriye hizmet veren 80 elektrik dağıtım şirketi tarafından sayaç arkası kurulum için onaylandığını duyurdu.

Ürün, Kaliforniya’nın üç büyük özel elektrik şirketi ile Sacramento Belediye Elektrik İdaresi (SMUD) tarafından onaylandı; böylece eyalet genelinde tüm evi kapsayan yedekleme çözümlerine erişim genişliyor. Hawaiian Electric ise ilk pilot kurulumlara onay verdi; tam onayın önümüzdeki aylarda gelmesi bekleniyor.

Yedekleme alt panosuna gerek kalmıyor

IQ Meter Collar, elektrik sayacının arkasına ya da ayrı bir sayaç soketine takılan kompakt bir mikro şebeke bağlantı cihazı. Devrelerin ayrı bir yedekleme alt panosuna taşınmasına ya da ek tüketim akım trafoları kurulmasına gerek kalmadan tüm evin yedeklenmesini sağlarken şebekeden güvenli ayrılmayı da sağlıyor.

4. nesil Enphase Enerji Sistemi’nin IQ Battery 10C ve IQ Combiner 6C ile birlikte temel bileşenlerinden biri olan cihaz, ekipman sayısını, kablolama karmaşıklığını ve kurulum süresini azaltıyor. Entegre ölçüm ve sadeleştirilmiş devreye alma sayesinde kurulumcuların bir günde daha fazla kurulum tamamlayabildiğini belirten şirket, ürüne 15 yıllık sınırlı garanti veriyor.

Batarya yaygınlaşmasının önündeki engel

Enphase Energy Satıştan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Ken Fong, dağıtım şirketi onaylarının tüm evi kapsayan yedeklemenin ölçeklenmesi için kritik olduğunu ve 80 onayla batarya benimsenmesinin önündeki önemli bir engeli kaldırdıklarını söyledi. Kaliforniya ve Hawaii’deki kurulumcu firmalar da onayların kurulumları sadeleştirdiğini ve daha fazla ev sahibine ulaşmalarını kolaylaştırdığını ifade etti.

Kaynaklar

  • Enphase Energy, “Enphase Energy Announces IQ Meter Collar Approval by 80 Utilities in the U.S. and Canada”, basın bülteni, 21.09.2026 – investor.enphase.com

Görsel: Enphase Energy

Continue Reading

Trendler