GES Yatırımcıları
YEO ve SEP’ten Romanya’ya 65,8 milyon Euro’luk enerji yatırımı
Global yenilenebilir enerji ve enerji teknolojileri markası YEO Teknoloji, Romanya’daki yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırıyor. Romanya’da iki güneş enerjisi santrali projesi bulunan ve yeni projeler için çalışan YEO Teknoloji, 129 MWp kapasiteli iki güneş enerjisi santrali yatırımı için Çin’in önde gelen enerji gruplarından Shangai Electric Power Co Ltd (SEP) ile anlaştı. Kısa süre sonra inşasına başlanacak santraller için 65,8 Milyon Euro’luk yatırım yapılacak
Türkiye merkezli global enerji devi YEO Teknoloji, Romanya’da yatırım atağını güçlendiriyor. Romanya’nın yeşil enerji dönüşümüne ve potansiyeline inanan YEO Teknoloji, iştiraki Defic Globe aracılığıyla güneş enerjisi santrali yatırımlarına yenilerini ekliyor. Romanya’da hali hazırda iki güneş enerjisi santrali yatırımı bulunan YEO Teknoloji, bu alandaki faaliyetlerini genişletmek ve yeni santralleri yatırımı yapmak üzere Çin’in önde gelen enerji gruplarından Shangai Electric Power Co Ltd (SEP) ile anlaştı. SEP ile ortak olarak kısa süre sonra inşasına başlanacak iki santral için 65,8 Milyon Euro’luk yatırım yapılacak.
Anahtar teslim GES projesi
Geçtiğimiz ay YEO Teknoloji, yüzde %51 hissesine sahip olduğu DEFİC Globe Enerji A.Ş.’nin (Defic Globe) Romanya’daki iştirakleri bünyesindeki iki ayrı güneş santrali yatırımını birlikte yapmak üzere Shangai Electric Power Co Ltd (SEP) ile ortaklık anlaşması yaptığını duyurmuştu. Yapılan anlaşma kapsamında Romanya’da kurulu iştiraklerdeki toplam 129 MWp kapasiteli santrallerin yatırımı, 2023 sonu itibariyle toplam 22.400 MWh kurulu güce sahip Shangai Electric Power Co Ltd (SEP) ile ortak gerçekleştirilecek. Güneş santrallerinin; mühendislik hizmetleri, yüksek gerilim trafo merkezleri ve enerji nakil hatlarının kurulumu dahil anahtar teslim inşaatı da YEO Teknoloji tarafından yapılacak. Bu kapsamda Romanya Rekabet Kurumu’nun onayı tamamlanarak iştiraklerin %75 hissesi SEP’e devredildi. İştiraklerin %25 hissesi ise YEO iştiraki olan Defic’te kalacak ve hisselerini yüzde 30’a çıkarabilecek.
Sektördeki ilk Türk yatırımı
Yenilenebilir enerji alanındaki küresel projeleriyle tanınan YEO Teknoloji”nin iştiraki olan Defic Globe, Romanya’da geçtiğimiz yıl ilk güneş enerjisi santrali projesini tamamlamıştı. 18 MWp kapasiteye sahip Caracal Güneş Enerjisi Santrali’nde (GES) geçen yıl şebekeye enerji verilmeye başlandı. Romanya’nın ilk Türkiye merkezli büyük ölçekli GES yatırımı olan Caracal santrali, yılda yaklaşık 26 GWh enerji üretme kapasitesine sahip. YEO Teknoloji, Caracal santrali aracılığıyla, yaklaşık 165 bin ağaca denk gelen 32.300 ton karbondioksit salımını engelleyerek daha yeşil bir Romanya hedefine katkı sağlıyor.
İki santral açılışı daha yapacak
Defic Globe 2024 yılında da hız kesmeden yatırımlarına devam etti. 14,1 MWp ve 7,2 MWp olmak üzere toplam 21,3 MWp kapasiteli iki ayrı güneş enerjisi santrali (GES) inşasına başlandı. Söz konusu yatırımın 2025’in ikinci çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanıyor. Romanya’nın Bobicesti şehrinde yapılacak ve YEO’nun yurt dışındaki 5. enerji güneş enerjisi santrali olan yatırımı ile yılda 34.400 MWh elektrik üretimi hedefleniyor.
RPIA üyesi oldu, ofis açacak
Yatırımları sürerken YEO Teknoloji, ülkenin en önemli yenilenebilir enerji organizasyonlarından Romanya Fotovoltaik Sanayi Derneği’ne de (RPIA- Romanian Photovoltaic Industry Association) üye oldu. Romanya’nın en önemli yenilenebilir enerji derneklerinden biri olan RPIA üyeliğiyle YEO Teknoloji, Romanya’nın yenilenebilir enerji hedeflerine de katkıda bulunacak. Öte yandan YEO Teknoloji bu ay içerisinde Romanya’daki ofisinin de açılışını yapacak.
Hedef 1 GW’lık kapasite
Romanya’nın temiz enerji vizyonuna, ekonomisine ve enerji alanındaki potansiyeline inandıklarını belirten YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız, yenilenebilir enerjide 2030 yılına kadar global arenada 1 GW kapasite hedeflediklerini hatırlatarak şöyle konuştu: “YEO Teknoloji olarak dünyanın farklı coğrafyalarında global oyuncu olma yolundaki adımlarımızı hızlandırıyoruz. 3 kıtada ve 30’dan fazla ülkede 400’den fazla projeyi başarıyla tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. Romanya yatırımlarımız da bu hedefe büyük katkı sağlayacak. Romanya yatırımı, Türk girişimlerine liderlik etmemize de yardımcı olacak. 3D olarak tanımladığımız dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalizasyon odaklı çalışmalarımızla daha yaşanabilir bir dünya için ‘Bizce mümkün’ sloganıyla büyümeye devam edeceğiz.”
Büyük Ölçekli Güneş Projeleri
Yeo Teknoloji, Vodafone İşbirliğiyle 100 Milyon Dolarlık Yap-İşlet-Devret Ges Yatırımı Yapacak
Vodafone ve YEO Teknoloji, güneş enerjisi santralleri (GES) kurmak için güçlerini birleştirdi. YEO Teknoloji tarafından yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilecek proje, Türkiye’de ESCO (Yap-İşlet-Devret) iş modeliyle gerçekleştirilen en büyük proje olacak. İç Anadolu, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nde yaklaşık 1,5 milyon metrekare üzerine kurulacak santrallerle, Vodafone Türkiye’nin mevcut yıllık enerji ihtiyacının %35’i karşılanacak.
Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy şunları söyledi:
“Vodafone olarak, sürdürülebilirlik vizyonumuz doğrultusunda, çevresel etkimizi azaltmak ve enerji verimliliğimizi artırmak amacıyla uzun yıllardır yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapıyoruz. Ayrıca, Türkiye genelinde 11 teknoloji merkezi, 15 ofis binası ve 25 binden fazla baz istasyonunda tüketilen yıllık toplam 558 Gigawatt saat elektriğin %100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyoruz. YEO Teknoloji ile imzaladığımız yeni sözleşmeyle sürdürülebilirlik çalışmalarımızı bir adım ileri taşıyoruz. Yap-İşlet-Devret modeli üzerine kurulu bu sözleşme kapsamında, YEO Teknoloji mevcut yıllık enerji ihtiyacımızın %35’ini karşılayacak güneş enerjisi tesisleri kuracak. Ayrıca, arazi geliştirme, kapasite tahsisi, tesislerin kurulumu ve 15 yıllık işletimini üstlenerek yenilenebilir enerjiye geçişimizin önemli bir parçası olacak. Bu işbirliği, sürdürülebilirlik vizyonumuz doğrultusunda çevresel etkilerimizi azaltma ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme kararlılığımızı pekiştiriyor. Vodafone olarak, ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaya devam edeceğiz.”
Söz konusu projenin Türkiye’deki yenilenebilir enerji yatırımları açısından öncü bir adım niteliği taşıdığını belirten YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız ise şöyle konuştu:
“YEO Teknoloji olarak 3 kıtada 30’dan fazla ülkede 400’den fazla projeyi başarıyla tamamlarken Türkiye’nin ve dünyanın enerji dönüşümüne de katkıda bulunmaya devam ediyoruz. Geçmişte kendi enerjisini üretmek isteyen çeşitli markalarla benzer projeler gerçekleştirmiştik; ancak, bu alandaki en büyük işbirliğini Vodafone Türkiye ile hayata geçiriyoruz. Bu proje, yalnızca çevresel etkiyi azaltmakla kalmayıp, ülkemiz için örnek teşkil eden bir model olacak. 3D olarak tanımladığımız dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalizasyon odaklı çalışmalarımızla daha yaşanabilir bir dünya için ‘Bizce mümkün’ sloganıyla çalışmaya devam edeceğiz.”
Yap-İşlet-Devret modeli uygulanacak
Yeni sözleşme kapsamında YEO Teknoloji, Vodafone’un elektrik tüketimini karşılamak üzere proje geliştirme, anahtar teslimi kurulum, işletme ve finansman gibi süreçleri üstlenecek. Buna göre, YEO Teknoloji’nin, sorumlulukları arasında tesislerin inşa edileceği arazilerin bulunması, kullanım haklarının alınması, çağrı mektuplarının alınması, ÇED raporlarının hazırlanması, imar süreçlerinin takibi, yapı ruhsatlarının alınması, izin ve ruhsatlarının alınması, güneş santralinin inşası, yüksek gerilim trafo merkezi ve enerji iletim hatlarının yapımı işleri, finansmanının sağlanması ve tesislerin işletmesi bulunacak.
Sektörde öncü çözümlere imza atıyor
Vodafone, artan enerji ihtiyacını ve maliyetlerini yönetmenin yanı sıra sürdürülebilirlik öncelikleri çerçevesinde operasyonlarını enerji verimliliği bilinciyle yürütüyor. Şirket, son yıllarda veri merkezi ve ofis binaları için geliştirdiği güneş enerjisi projeleriyle sektörde öncü çözümleri hayata geçirmiş bulunuyor.
Türkiye’nin genel sıfır karbon hedefine katkı
Vodafone Grubu, 2040 yılına kadar Kapsam 3 emisyonları da dahil olmak üzere tüm değer zincirinde karbon ayak izinde net sıfıra ulaşmayı hedefliyor. Bu doğrultuda, enerji verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmak ve kalan emisyonları karbon dengelemeyle nötralize etmek üzere çalışmalarına devam ediyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriği kullanarak operasyonlarını daha sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlayan Vodafone’un bu alandaki çalışmaları, Türkiye’nin net sıfır karbon hedefine katkıda bulunan önemli bir adım olarak öne çıkıyor. YEO Teknoloji ile hayata geçirilecek proje de Vodafone’un faaliyetlerini karbonsuzlaştırmaya yardımcı olacak. Projeyle, Vodafone’un elektrik tüketiminin daha büyük bir bölümü yenilenebilir enerjiden karşılanmış olacak. Ayrıca, YEO Teknoloji ile birlikte, Vodafone’un yatırımı, Türkiye’de enerji sektörünün büyümesine yardımcı olacak; enerji alanında daha sürdürülebilir ve temiz bir geleceğe geçişi hızlandıracak.
GES Yatırımcıları
Rönesans Enerji ilk GES yatırımı için EPC sözleşmesini imzaladı
2028 yılına kadar 2 milyar dolar değerinde 2.000 MW’lık yeşil enerji yatırımı yapmayı hedefleyen Rönesans Enerji, ilk GES yatırımı için düğmeye bastı. Mevcut durumda 166 MW’lık kurulu kapasitesi bulunan ve 189 MW’lık RES yatırımı devam eden Rönesans Enerji, 4,6 MWp’lik hibrit GES yatırımı gerçekleştirecek.
Rönesans Holding ve TotalEnergies’in ortak girişimi olan Rönesans Enerji, ilk GES yatırımı için EPC sözleşmesini Cora Enerji ile imzaladı. Rönesans Enerji’nin söz konusu GES yatırımı ile yılda yaklaşık 4 bin ton karbon emisyonunun önüne geçilmiş olacak.
Rönesans Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grup Başkanı Emre Hatem, Rönesans Enerji’nin ilk GES yatırımının yine Rönesans Enerji’ye ait olan Amasya’da kurulu Kale HES ve Osmancık HES’e bütünleşik olarak gerçekleştirileceğini söyledi. Kale HES’e bütünleşik 3,5 MWp, Osmancık HES’e bütünleşik 1,1 MWp olmak üzere toplam 4,6 MWp güçte hibrit GES kurulumu yapacaklarını anlatan Hatem, üretimi gerçekleştirecek santrallerin yıl sonuna kadar devreye alınmasının planlandığını ifade etti.
Halihazırda 166 MW operasyonel, 194 MW inşa halinde, 366 MW geliştirme aşamasında olmak üzere toplam 726 MW’lık proje büyüklüğüne sahip olan Rönesans Enerji, yapacağı toplam 2.000 MW’lık yatırım ile Türkiye Ulusal Enerji Planı’nda 2028 yılına kadar gerçekleştirilmesi öngörülen yeşil enerji yatırımlarının yaklaşık yüzde 7 ila 10’unu gerçekleştirmeyi hedefliyor.
GES Yatırımcıları
IC Enterra’nın YEKA Erzin-2 GES Projesinde Üretim Başlıyor
IC Enterra Yenilenebilir Enerji’nin (ENTRA) 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santrali devreye alınıyor. Şirket tarafından KAP’a yapılan açıklamaya göre; Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak üretime geçecek olan YEKA Erzin-2 GES projesi, yıl sonuna kadar tam kapasite ile çalışmaya başlayacak.
IC Holding’in enerji sektöründe çeyrek asrı aşan uzmanlığı ve birikimiyle faaliyet gösteren IC Enterra Yenilenebilir Enerji (ENTRA), sürdürülebilir büyüme ve şirket portföyünü çeşitlendirme hedefiyle faaliyetlerine devam ediyor. Şirket bu doğrultuda Türkiye’deki en büyük güneş santrali projelerinden biri olan 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santralini Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak devreye almaya başlıyor.
IC Enterra tarafından Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, “Santralimizin tüm kapasitesinin yıl sonuna kadar devreye alınması planlanmıştır. YEKA Erzin-2 projemizin tam kapasite devreye alınması ile ortalama 248,000 MWh/yıl üretim gerçekleştirmesi beklenmektedir. Bu üretimle yaklaşık 155 bin hanenin elektrik üretim ihtiyacı karşılanacak ve yıllık yaklaşık 157 bin ton karbondioksit (CO2) emisyonun azaltımı sağlanacaktır” ifadeleri kullanıldı.
Hatay’da yer alan YEKA Erzin-2 Projesi’nin devreye alınmasıyla birlikte Türkiye’nin sürdürülebilir elektrik üretimine önemli bir katkı sağlayacaklarını belirten IC Enterra Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Taşkın Kızılok, “Türkiye’de toplam kurulu gücü 388 MW olan 9 HES ile elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz, mevcut santrallerimizin yanı sıra yeni yatırımlarla büyümeyi hedefliyoruz. Yurtdışı çalışmalarıyla birlikte, izin süreçleri süren 61 MWm Bağıştaş hibrit GES projesinin yanı sıra, toplam kurulu gücü 485MW olacak depolamalı RES ve GES yatırımlarıyla ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz” dedi. IC Enterra Yenilenebilir Enerji, bu yatırımlar da dikkate alındığında 2026 yılı sonu itibarıyla toplamda işletme ve yatırım sürecindeki lisanslı proje portföyünde yaklaşık 1200 MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyor.
- Solar Panel1 yıl ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Borsada ‘Güneş’e yatırım CW Enerji ile büyüyecek
- Solar Panel12 ay ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- Sektör Haberleri1 yıl ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- Sektör Haberleri2 yıl ago
Europower Enerji, 20 Nisan’da borsada işlem görmeye başlıyor…
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi1 yıl ago
Solino, 3 Yılda Türkiye’de Liderlik ve Avrupa’da İlk Sıralarda Yer Almayı Hedefliyor
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Fabrika Çatısına Güneş Enerjisi Sistemi Kurulum Rehberi Yayınlandı
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
YEO’dan geleceğin enerji teknolojileri için 3 önemli hamle