Connect with us

GES Yatırımcıları

YEKA GES-3 sayesinde her yıl 110 milyon dolar ülkemizde kalacak

Published

on

Tamamlanan YEKA GES-3 yarışmaları ile güneş enerjisi sektörüne 1.000 MW kapasite hakkı sağlanmasını memnuniyetle karşılayan GENSED, bu yatırımların bir an önce devreye alınmasının önemini vurguladı.

GENSED Başkanı Halil Demirdağ, “İlave 1.000 MW GES sayesinde her yıl 110 milyon dolar ülkemizde kalacak” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli kapsamında geliştirilen YEKA GES-3 yarışmalarının tamamlanarak, 36 ayrı şehirde 74 güneş enerjisi projesine 1.000 MW kapasite hakkı sağlaması sektörde memnuniyetle karşılandı. Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ, bu yatırımların bir an önce devreye alınmasının hem sektörün gelişimi hem de ülke ekonomisi açısından önemini vurguladı.

Türkiye’ye duyulan güveni gösterdi

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yarışmada oluşan rekor düzeyindeki düşük fiyatların Türkiye enerji piyasası için dönüm noktası olduğunu dile getiren Halil Demirdağ, şu değerlendirmeyi yaptı: “Mini YEKA” olarak da adlandırılan yarışmalara yatırımcılar büyük ilgi gösterirken, mini fiyatlar gerçekleşti. Kazanan teklifler kilovatsaat başına 18,2 kuruş ile 32 kuruş arasında değişiklik gösterdi. Fiyatların ortalaması ise 21,5 kuruş/kilovat-saat oldu. Teklif edilen bu gerçekçi rakamlar enerji yatırımcılarının Türkiye’ye duyduğu güvenin de bir göstergesi.”

Bir an önce yatırımlar başlamalı

Yarışmalardaki katılımcı çeşitliliğinin güneş enerjisi sektörü için avantajlı olduğuna da dikkat çeken Demirdağ, şu bilgileri verdi: “Mini YEKA yarışmalarını kazananlar arasında büyük holdingler, sanayi kuruluşları ve enerji sektörünün önde gelen oyuncuları bulunuyor. Nitelikli yarışmacıların ilgi göstermesi, hem projelerin hayata geçeceğinin bir garantisi hem de yarışmalarda gerçekçi rakamlar sunulduğunun göstergesi. Şimdi yatırımcılara düşen görev; hiç zaman kaybetmeden elde ettikleri kapasiteleri yatırıma çevirmek.”

Yatırımların bir an önce hayata geçirilmesinin her yıl 110 milyon doların ülkemizde kalması anlamına geldiğini dile getiren Demirdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Hayata geçmeyen yatırımlar ekonomik yük demek. Çünkü devreye girmeyen her 1.000 MW GES kapasitesi, Türkiye’den her yıl yurt dışına 110 milyon ABD doları çıkması anlamına geliyor. Bu yüzden kısıtlı olan yeşil ve yenilenebilir bağlantı kapasitelerini uzun yıllar bloke olmaması şart.”

 Yeni YEKA müjdesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in 2021 yılında yine 1.000 MW kapasite hakkı için bir YEKA GES yarışması daha yapılacağı açıklamasına da değinen Demirdağ, şunları söyledi: “Bu duyuru, güneş enerjisi sektörü için çok büyük bir müjde oldu. 2021 yılında güneş enerjisi sektörüne YEKA yarışmaları ile 2.000 MW’lık yeni kapasite hakkı sağlanması, Türkiye yerli güneş enerjisi sektörünün gelişmesi için bir şans. Sektör olarak her yıl 1.000 MW’lık YEKA yarışması beklentimiz var.”

Yeni yatırımlar desteklenmeli 

GENSED Başkanlığı görevinin yanında, sektörde hem üretici hem yatırımcı olarak faaliyet gösteren Smart Energy’nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Demirdağ, güneş enerjisi sektörünün gelişmesinin önemini şöyle aktardır: “Bir üretici ve yatırımcı olarak güneş enerjisini bir sosyal sorumluluk gibi kabul ediyor, ülkemizin, dünyamızın ve çocuklarımızın geleceği için
çalışıyoruz. Üstelik ülke olarak bu konuda çok şanslıyız. Türkiye kısa sürede sahip olduğu güneş potansiyeli, gelişen teknolojisi ve istekli yatırımcısı ile güneşte ilk 10 ülkeden biri olmalı. Güneş enerjisi sektörü, Türkiye’nin ekonomik olarak büyümesi için lokomotif sanayilerden biri olabilir. Bunun için her yıl yeni kapasiteler açılmalı ve üreticilere yeni yatırımlar yapacak ortam sağlanmalı. Bu sayede çok daha fazla GES’i faaliyete alabilir, ürettiğimiz güneş enerjisiyle Türkiye’deki cari açığı kapatabilir, Türkiye’yi dünyanın güneş başkenti yapabiliriz.”

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

GES Yatırımcıları

Türk Telekom’dan dev GES yatırımı

Published

on

Türk Telekom’dan dev GES yatırımı

Teknolojiyi insana, topluma ve doğaya faydaya dönüştürmek için adımlar atan Türk Telekom, bu misyon ile sürdürülebilirlik hedeflerini destekleyen yenilenebilir enerji yatırımlarına devam ediyor. Türk Telekom, Sivas Zara Güneş Enerjisi Santrali’nin (GES) kurulumu için Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ile bağlantı anlaşması imzaladı. Türk Telekom Grubu’nun mevcut yıllık elektrik tüketiminin %15’ine karşılık gelen kapasiteye sahip GES’in temelleri 2025’in ilk aylarında atılacak.  

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Türkiye’nin dijital geleceğine yön veren yatırımlarımıza devam ederken, sürdürülebilirlik ilkelerini stratejilerimizin merkezine yerleştiriyoruz. Ülkemizin birçok noktasında akıllı yaşama dair sunduğumuz dijital dönüşüm çözümleriyle enerji tasarrufuna katkı sağlarken, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması yönünde öncü çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Türk Telekom Grubu’nun mevcut yıllık elektrik tüketiminin %15’ine karşılık gelen kapasiteye sahip GES projemiz ile yeşil dönüşüme liderlik etmekten gurur duyuyoruz. Farklı şehirlerde hayata geçireceğimiz GES projelerimiz, ülkemizin enerji bağımsızlığı ve sürdürülebilir bir gelecek yolunda büyük önem taşıyor. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için, geleceği iyileştiren teknoloji anlayışıyla, ülkemizin yarınlarına yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Sürdürülebilir bir gelecek için teknoloji alanındaki birikimini hayatın tüm alanlarına yansıtan Türk Telekom, çevresel ve sosyal alanlarda öncü adımlar atmayı sürdürüyor. Türk Telekom, stratejik yatırım planları ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda karbon ayak izini azaltma, iklim riski yönetimine katkı sağlama ve finansal değer yaratma amacıyla yenilenebilir enerji yatırımlarına devam ediyor. Bu kapsamda, Sivas Zara GES kurulumu için TEİAŞ ile elektrik iletim bağlantı anlaşması imzalayan Türk Telekom, 2025’in ilk aylarında temel atmaya hazırlanıyor. Yenilikçi teknoloji ve çevre dostu yaklaşımıyla öne çıkan GES yatırımı, Türkiye’nin en yüksek kapasiteli lisanssız tesislerinden biri olacak.

“GES yatırımlarımız ülkemizin enerji bağımsızlığı ve sürdürülebilir bir gelecek adına büyük önem taşıyor”

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Türkiye’nin dijital geleceğine yön veren yatırımlarımıza hayatın her alanında ve memleketin dört bir yanında devam ediyoruz. Yarının dünyasını tasarlayan teknolojilere odaklanırken, sürdürülebilirlik ilkelerini stratejilerimizin merkezine yerleştiriyoruz.  Birçok kentte sunduğumuz dijital dönüşüm çözümleriyle; ulaşım, enerji, çevre, yaşam, sağlık ve güvenlik gibi alanlarda, trafikten kamu güvenliğine, sulamadan aydınlatmaya kadar geniş bir çerçevede enerji tasarrufu sağlanmasına destek oluyoruz. 5G, yapay zekâ ve IoT teknolojileriyle akıllı yaşama dair sunduğumuz çözümler sayesinde kaynakların verimli kullanılmasına olanak sağlarken, yeni nesil çevreci iletişim teknolojileri ile güneş ve rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklara yönelerek yeşil dönüşüm adına öncü çalışmalar gerçekleştiriyoruz. GES yatırımlarımız ile karbon ayak izini azaltmayı ve iklim değişiminin sebep olduğu risklerin yönetimine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda; şirketimiz için tahsis edilen toplam 405,8 MWe’lık GES kurulum kapasitesinin 96 MWe’lık bölümünü kapsayan ölçekte bir tesisi Sivas Zara’da hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. Yeni yılın ilk ayında temelini atacağımız santralin kurulumunu yıl sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Şirketimizin mevcut yıllık elektrik tüketiminin %15’ine karşılık gelen kapasiteye sahip projemiz aynı zamanda karbon ayak izini azaltarak çevresel sorumluluğumuza katkı sağlayacak. Tarafımıza tahsis edilen 405,8 MWe’lık GES kurulum kapasitesinin kalan bölümünü ise önümüzdeki dönemde iki farklı şehirde yapacağımız yatırımlarla tamamlamayı planlıyoruz. Farklı şehirlerde gerçekleştireceğimiz GES yatırımlarımız, ülkemizin enerji bağımsızlığı ve sürdürülebilir bir gelecek yolunda büyük önem taşıyor.  Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için, geleceği iyileştiren teknoloji anlayışıyla, ülkemizin yarınlarına yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi.

2025’in ilk aylarında temelleri atılarak yıl içerisinde tamamlanması beklenen GES, yıllık 200 milyon kWh’a yakın enerji üretimi ile Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji tesislerinden biri olacak.   

Continue Reading

GES Yatırımcıları

TSKB, Dünya Devi Güneş Enerjisi Yatırımcılarından biri olan Chint Green Energy’nin Türkiye İştiraki ile Danışmanlık Anlaşması İmzaladı

Published

on

TSKB, dünyanın en büyük güneş enerjisi yatırımcılarından biri olan Çin merkezli Chint Solar grubunun Türkiye iştiraki Chint Green Energy ile finansal ve stratejik destek sağlamak amacıyla danışmanlık anlaşması imzaladı.

TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası), Çin merkezli Chint Solar grubunun Türkiye’deki iştiraki olan Chint Green Energy ile danışmanlık hizmet anlaşması imzaladı. Danışmanlık hizmeti anlaşması kapsamında Chint Green Energy’nin ESCO (Energy Service Company) iş modeli ile proje paydaşlarına sunacağı çözüm süreçlerinin finansal modellemelerine ve raporlamalarına yönelik fizibilite modeli oluşturulacak ve TSKB şirketin stratejik yatırım kararlarına destek olmak adına “TSKB Elektrik Fiyat Tahmin Modeli” sonuçlarını raporlayacak. 

Chint Green Energy şirketinin dünyanın en büyük güneş enerjisi yatırımcılarından biri olduğunu vurgulayan TSKB Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Gürel, kapsamlı danışmanlık hizmetinin, şirketin Türkiye enerji sektöründeki faaliyetlerine önemli katma değer sağlayacağını söyledi. 

Küresel pazarlarda 40 GW ve Türkiye genelinde 100 MWp kurulu güçte güneş enerjisi proje yönetimine sahip olan Chint Green Energy’nin stratejik yatırım kararlarını desteklemek amacıyla TSKB’nin Elektrik Fiyat Tahmin Modeli sonuçlarını raporlayacaklarını da kaydeden Hüseyin Gürel, “TSKB ve Chint Green Energy arasındaki bu stratejik iş birliğinin Türkiye enerji sektöründe önemli bir etki yaratacağına ve her iki taraf için de verimli sonuçlar doğuracağına inanıyoruz” dedi.

Ekonomik, finansal ve mühendislik alanlarındaki bilgi birikimlerini ve deneyimlerini danışmanlık ekseninde etkin ve kaliteli bir şekilde yönettiklerini belirten Hüseyin Gürel, “Bu tecrübeyi ekonomik faydaya dönüştürme ve gelir çeşitliliğini artırma hedefiyle, Finansal Danışmanlık, Teknik Danışmanlık ve Ekonomik Araştırmalar ürünleri ile farklı uzmanlık alanlarında hizmetler sağlıyoruz” dedi. Danışmanlık hizmetleri aracılığıyla stratejik hedefler doğrultusunda müşterilerin uzun vadeli iş ortakları olmayı ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamayı amaçladıklarını vurguladı. 

Sürdürülebilir büyüme kapsamında organik ve inorganik büyümenin öneminin giderek arttığını söyleyen Hüseyin Gürel, “Günümüz iş dünyasında firmaların, finansmana daha rahat erişebilmeleri, karar alma süreçlerinde desteklenmeleri, profesyonel bir şekilde gerçekleştirebilmeleri ve mevcut ekonomik konjonktürde sağlıklı okumayla yeni faaliyet alanları ve projeler geliştirebilmeleri için köklü bilgi birikimimizle paydaşlarımıza özel danışmanlık çözümleri sunuyoruz” dedi.

Güneş enerjisi yatırımlarında tek noktadan uçtan uca enerji çözümleri sunduklarını belirten Chint Green Energy Global CEO’su Dr. Chuan Lu, “Chint Green Energy olarak yeşil enerji endüstrisi zincirinde güneş enerjisine yatırım yapmak isteyen iş ortaklarımızın proje yatırımlarını, mühendisliğini, inşaatını ve bakımını üstleniyor ve tek noktadan hizmet sağlıyoruz. Sağladığımız enerji çözümleri kapsamında Chint Green Energy olarak, grup şirketlerimizden TOPCon teknolojisinin öncüsü Astronergy’nin üstün kaliteye sahip yerli üretim güneş panellerini, ileri teknolojiyle üretilen ve global pazarlarda en iyi ürün kategorilerinde yer alan inverter ve enerji depolama ürünlerimizi kullanıyoruz. Yatırımcılarımızın iş süreçlerini daha verimli hale getirmek ve enerji projelerine katma değer sağlamak için hiç durmaksızın çalışıyoruz. Bloomberg New Energy Finance’da (BNEF) Tier-1 listesinde 3 markamızla yer alan tek şirket olarak, her zaman kaliteyi odağımıza alıyor, güneş enerjisi sektöründe yenilikçi çözümler sunmayı taahhüt ediyoruz. Aldığımız ödüller ve kazandığımız başarılar ve yaptığımız stratejik iş birlikteliklerimiz bu vizyonumuzun somut birer kanıtıdır.  Bugün Türkiye’nin en köklü bankalarından biri olan TSKB ile bu anlaşmayı yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Yatırımcılarımızın iş süreçlerini daha verimli hale getirmek ve projelerine katma değer sağlamak için TSKB’nin köklü finansal danışmanlık deneyimleri ile Chint Green Energy’nin proje yönetim tecrübesi bir araya geldiğinde müşteri memnuniyetine olan derin bağlılığımız daha da pekişecektir” dedi.

Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarında potansiyel bir pazar olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Lu, global bir enerji şirketi olarak Türkiye’nin enerji altyapısına katkı sağlamaya ve iş ortaklarının sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik çözümler sunmaya devam edeceklerini belirtti. “TSKB ile yapılan bu anlaşmanın her iki taraf için de hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Continue Reading

GES Yatırımcıları

Sanayi Sektörü, GES Yatırımları ile AB’nin ‘Sınırda Karbon Engeli’nin Mali Yükümlülüklerini Azaltabilir

Published

on

Kullandığı enerjinin yüzde 75’ini ithal eden Türkiye’de elektrik ihtiyacı yılda yüzde 4.4 oranında artıyor. Her yıl ortalama 43 milyar dolar yani GSYH’nın yüzde 5’ine eşdeğer miktarda enerji ithal ediliyor.

Türkiye’deki yenilenebilir enerji yatırımlarının umut verici olduğunu, ancak yeterli olmadığını belirten Üçay Mühendislik İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Turan Şakacı, toplam nihai enerji tüketiminin yüzde 28.44’ünü elektrikten sağlayan sanayi sektöründe, yenilenebilir enerji kullanımının yüzde 2.22 olduğuna dikkat çekti. 

Dünya, iklim değişikliği ile mücadele edebilmek ve böylece çevresel riskleri düşürmek amacıyla sürdürülebilir enerji yatırımlarını artırıyor. Kullandığı enerjinin yüzde 75’ini ithal eden Türkiye’de de yenilenebilir enerji yatırımları artıyor. Yenilenebilir kaynakların, elektrik üretimindeki payının 2024 sonunda yüzde 42,7’den yüzde 45′e ulaşması bekleniyor. 

Türkiye’deki yenilenebilir enerji yatırımlarının umut verici olduğunu, ancak yeterli olmadığını belirten Üçay Mühendislik İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Turan Şakacı, hâlâ enerjinin yüzde 75’inin ithal edildiğini ifade etti. Şakacı, sözlerine şöyle devam etti: 

“Ülkemizin elektrik ihtiyacı yılda yüzde 4.4 oranında artıyor. Her yıl ortalama 43 milyar dolar yani GSYH’nın yüzde 5’ine eşdeğer miktarda enerji ithal ediyoruz. 

2024 yılı Ekim sonu itibariyle elektrik üretimimizin; yüzde 34,6’sı kömürden, yüzde 17,7’si doğal gazdan, yüzde 22,9’u hidrolik enerjiden, yüzde 10,4’ü rüzgârdan, yüzde 8,2’si güneşten, yüzde 3,2’si jeotermal enerjiden ve yüzde 3’ü ise diğer kaynaklardan gerçekleştirildi. Bu sonuçlar gösteriyor ki yenilenebilir enerji kaynaklarımızın, fosil yakıtlara oranı hâlâ oldukça düşük. Türkiye’nin büyüyen enerji talebinin karşılanması, dışa bağımlılığının azalması ve enerji arz güvenliğinin sağlanması için endüstriden otellere, hastanelerden alışveriş merkezlerine kadar birçok alanda yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak kritik önem taşıyor. 

Sanayi sektörü, enerjisinin yüzde 2.22’sini yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor

Yalnızca sanayi sektörü, toplam nihai enerji tüketiminin yüzde 28.44’ünü elektrikten sağlıyor. Yenilenebilir enerji, sanayi sektörünün enerji tüketiminden sadece yüzde 2.22 pay alıyor. EPDK verilerine göre, 2023 yılı itibarıyla endüstride tüketilen enerjinin yüzde 77.48’ini fosil yakıtlar oluşturuyor. Bu nedenle yenilenebilir enerji yatırımları artsa da hala yeterli seviyelerde değil. 

GES, ‘Sınırda Karbon’ uygulamasının mali yükümlülüklerini azaltacak

Fabrikalar, çatılarında veya herhangi bir lokasyonda bulunan arazilerinde, GES yatırımı yaparak, tükettikleri elektriğin bir kısmını veya tamamını güneşten temin edebilir ve sürdürülebilirlik adımlarını destekleyebilirler. Fabrikaların karbon ayak izlerini düşüren bu yatırım, Avrupa Birliği’nin (AB) yeni bir ticaret sistemi olarak adlandırılan ve 2026’dan sonra başlaması planlanan ‘Sınırda Karbon’ uygulamasının da mali yükümlülüklerini azaltacaktır. Kısacası; yeşil, kârlı ve güçlü bir sanayi için GES yatırımı yapmak şart. Üstelik bu yatırım, GES’in kurulduğu bölgeye göre değişmekle birlikte 4 ila 6 yıl gibi kısa bir sürede kendini amorti ediyor. 

Üçay Mühendislik olarak, yenilenebilir enerji sektöründe çeyrek asra yaklaşan tecrübelerimiz ile müşterilerimize, çatı GES kurulumlarında profesyonel ve yüksek verimli çözümler sunuyoruz.” dedi.

Continue Reading

Trendler