Connect with us

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

GoodWe’nin yeni tesisi, üretim kapasitesini yılda 1,2 milyon birim daha artıracak

Published

on

GoodWe, 22 Mayıs’ta Guangde üretim tesisi 2. fazının açılış törenine ev sahipliği yaptı. GoodWe CEO’su ve kurucusu Daniel Huang ile Yönetim Kurulu ve Şirket ortakları, proje yatırımının temelini attı. 

GoodWe’nin 2020’de borsaya kote olmasından bu yana, yatırımcı sermayesi şirketi yeni bir hızlı gelişim aşamasına sevk etti. Toplamda 2 milyondan fazla solar inverterin teslimi ve 100’den fazla ülke ve bölgede toplam 23 GW kurulumuyla GoodWe, konut ve ticari çatılarda, endüstriyel, zemine monte & şebeke bağlantılı büyük ölçekli sistemlerde ve enerji depolamada liderliği almaya hazırlanıyor.

Guangde’nin stratejik konumu, Yangtze Nehri Deltası ekonomik bölgesindeki devasa pazar fırsatlarına erişimi kolaylaştıracak. GoodWe’nin 25 GW üretim kapasitesine ulaşmasını ve artan talebi karşılamasını sağlayacak 68.000 m2’lik bu yeni üretim tesisinin inşasına 52 milyon USD’nin üzerinde yatırım yapıldı. Projenin Haziran 2022’de tamamlanması beklenirken, üretim hattının resmi olarak 2022’nin 3. çeyreğinde faaliyete geçmesi bekleniyor.

Daniel Huang şu açıklamalarda bulundu: “Guangde üretim tesisimizin 2.fazı ile şirketin üretim kapasitesi, endüstriyel imajı ve etkisi hızla artacak. GoodWe, PV ürünlerine yönelik artan küresel talebi karşılayarak pazar payınını da hızla artıracak. GoodWe, fotovoltaik, enerji depolama, akıllı enerji ve diğer alanlarda etkisini genişletirken ve yeni bir akıllı enerji çağı yaratırken, güneş enerjisi endüstrisindeki ilerlemeden en iyi şekilde yararlanarak, çabalarını temel olarak güç elektroniği teknolojisine adamaya devam edecek. GoodWe, küresel enerji dönüşümünde ana itici güç olmaya ve Dünya, insanlık ve gelecek nesiller için sürdürülebilir bir gelecek yaratmaya kararlıdır”.

Dünya şu anda geleneksel fosil yakıtlardan temiz enerjiye geçiş sürecinden geçiyor ve GoodWe kesinlikle bu geçişte kilit bir rol oynamayı planlıyor. Guangde üretim tesisinin 2.fazının başlaması GoodWe için yeni bir kilometre taşıdır ve akıllı enerjinin geleceğine giden yolda yeni bir başlangıç ​​noktasıdır.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

BSH Türkiye’den Yenilenebilir Enerji İçin Büyük Adım 

Published

on

BSH Türkiye, sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında yenilenebilir enerji dönüşümünde önemli bir adım attı. Çerkezköy’deki malzeme deposunun enerji tüketimi çatısına yerleştirilen fotovoltaik paneller ile karşılanacak. Yaklaşık dört futbol sahası büyüklüğündeki paneller yılda 3 GWh enerji üretimi ile 1.370 ton CO₂ emisyonunun önüne geçilmesini sağlayacak. 

BSH Türkiye, iklim ve çevre taahhütleri kapsamında sürdürülebilirlik odaklı dönüşümüne devam ediyor. Çerkezköy’de bulunan dev üretim yerleşkesinde bulunan malzeme deposu Fotovoltaik (PV) panelleri ile yenilenebilir enerji üretimine başladı. Malzeme deposunun çatısına yerleştirilen fotovoltaik paneller yılda 3 GWh enerji üretimi sağlayarak 1.370 ton CO₂ emisyonunun önüne geçmeyi hedefliyor. Yaklaşık dört futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kaplayan PV panelleri, malzeme deposunun yıllık elektrik ihtiyacının tamamını karşılarken; tüm yerleşkenin yıllık elektrik tüketiminin de yüzde üçüne denk gelen miktarda yeşil enerji üretecek.

BSH Çerkezköy Tesis Yönetimi ve Türkiye Sürdürülebilirlik, Çevre ve İSG Yönetimi departmanlarının liderliğinde yürütülen proje, operasyonlarında kaynak verimliliğini artırmayı ve yenilenebilir enerji kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Elde edilen yenilenebilir enerji malzeme deposunun yıllık elektrik ihtiyacını tamamen karşılayarak Çerkezköy yerleşkesinin de karbon ayak izini azaltmasına önemli bir katkı sağlayacak.

Yenilenebilir enerji üretiminin artırılması hedefleniyor

Projenin ikinci aşamasında Çerkezköy kampüsündeki diğer uygun çatı alanlarına da PV sistemleri kurularak yeşil enerji üretiminin artırılması hedefleniyor. 2020 yılından bu yana tüm lokasyonlarında Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarını karbon-nötr olarak gerçekleştiren BSH, önlenemeyen emisyonlar için karbon dengeleme projelerine destek verirken, 2030 yılına kadar kullanılan elektriğin %100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Continue Reading

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Tosyalı 1.2 Gw Kapasiteli Dünyanın En Büyük Öz Tüketim Ges Projelerinden Birini Hayata Geçiriyor

Published

on

Yıllık 15 milyon ton ham çelik kapasitesiyle dünyanın lider küresel yeşil çelik üreticilerinden biri olan Tosyalı, kendi enerjisini üretmek üzere attığı adımları büyütmeye devam ediyor. Bu kapsamda yenilenebilir enerji yatırımlarıyla dikkat çeken Tosyalı, toplam 1.2 GW kapasiteli Türkiye’nin ve dünyanın en büyük öz tüketim GES projelerinden birinin yapımı çerçevesindeki 120 MWp’lik ilk kısım için GE Vernova ve İnogen ile sözleşme imzaladı. 

Tosyalı, dünyanın lider küresel yeşil çelik üreticilerinden biri olarak eko-verimlilik prensibiyle, ileri teknolojiye, yapay zekaya, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına yatırım yapmaya devam ediyor. 

Bu anlayışla Tosyalı, özellikle hidrojen ve GES gibi temiz enerji kaynaklarına yaptığı yatırımlarla kendi enerjisini kendisi üreterek tam entegre bir yeşil çelik üreticisi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Daha önce aynı anda tüm tesislerinde yaptığı yatırımlarla hayata geçirdiği GES projesi ile 235 MW kurulu güce ulaşarak dünyanın en büyük çatı üstü GES’ine sahip şirketi konumuna ulaşan Tosyalı, şimdi çok daha büyük bir projeye imza atıyor. 

Tosyalı toplam 1,2 GW kapasiteli Türkiye’nin ve dünyanın en büyük öz tüketim GES projelerinden birinin yapımı kapsamında, 120 MWp’lık ilk kısım yatırımı için GE Vernova ve onun bölgesel iş ortağı İnogen ile sözleşme imzaladı. Projenin ilk kısmının 2025 yılında devreye alınması planlanırken, dünya çapındaki toplam 1,2 GW kapasiteli bu projenin tamamının 2027 yılında tamamlanması hedefleniyor. 

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı Davos 2025’te yaptığı açıklamada: “Yaptığımız yatırımla Tosyalı olarak öz tüketimimizin %50’ye yakınını GES’ten sağlayacağız.”

Dünya Ekonomik Forumu’nda verdiği röportajda sanayi tesislerinde yenilenebilir ve temiz enerjinin önemini vurgulayan Fuat Tosyalı, “Sürdürülebilir bir yaşam için Tosyalı diyerek ileri temiz enerji teknolojilerine yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda 1,2 GW kapasiteli dünyanın en büyük öz tüketim GES projelerinden biri için ilk adımı Osmaniye’deki ilk faz çalışmalarıyla attık. Dünyanın bu alandaki lider şirketlerinden biri olan GE Vernova ve Türkiye’nin önde gelen EPC yüklenicisi Inogen ile iş birliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. Güneş panellerimizi Osmaniye’de kendimiz üreteceğiz. İlk projeyle başlayarak bu panelleri sekiz farklı ildeki GES sahalarına kuracağız. Böylece öz tüketimimizin %50’ye yakınını GES’ten sağlayacağız. Bu da bizi enerji kullanımında daha güçlü ve bağımsız hale getirirken aynı zamanda dünyanın sayılı yeşil çelik üreticilerinden biri olma konumumuzu daha da güçlendirecek.” dedi.

Daha önce Türkiye’de ve dünyada çeşitli GES projeleri hayata geçirilmiş olsa da, Tosyalı’nın 1,2 GW kapasiteli bu projesi tek çatı altında gerçekleştirilen en büyük öz tüketim odaklı projelerinden biri olma özelliğini taşıyor. 120 MW’lık 1. kısım için Osmaniye’de ilk adım atılarak inşaat başlamış durumda. Projenin diğer aşamaları da üç fazda hayata geçirilecek. 

Continue Reading

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Temiz Enerjinin Gölgesinde Tarımsal Üretim Başladı

Published

on

Tarımsal GES Projesi

İzmir Aliağa’da, yıllık 100 bin ton sıcak daldırma galvaniz kapasiteli tesislerinde, Ege Bölgesi’nin en büyük üretim gücüne sahip olan Azra Galvaniz, Tarım GES olarak bilinen Agrivoltaik Güneş Enerji Sistemi projesini hayata geçirdi. Türkiye’de çok az örneği bulunan bu proje ile Azra Galvaniz’in tükettiği enerjinin bir bölümü santralin ürettiği enerjiden karşılanırken, güneş panellerinin altında yapılan tarımsal üretimle ülke ekonomisine farklı bir boyutta değer katılmış oluyor.

120 Adet Panel Kullanıldı

Proje hakkında bilgi veren Azra Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Recep Özekinci, demir çelik sektörünün, imalat sanayisi içinde enerji yoğun sektörler arasında yer aldığına dikkat çekerek, güneş enerjisi santrallerinin ekipman üretimini stratejik bir yatırım alanı olarak gördüklerini belirtti. Şirketin kendi Tarım GES projesini devreye alarak enerji yatırımcısı konumuna yükseldiğini vurgulayan Özekinci, “Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak ve tarımsal üretimi artırmak, günümüzde ülkelerin en kritik ihtiyaçları arasında yer alıyor. Azra Galvaniz olarak, bu noktada enerji yatırımcılarımıza örnek olacak bir uygulamayı Aliağa’daki fabrikamıza komşu olan arazimizde hayata geçirdik. 50 kilowatt (kW) kurulu güce sahip santralimizde 120 adet panel kullandık. Panelleri taşıyan çelik konstrüksiyonlar, yerden 3,80 metre yükseklikte konumlandırılıyor ve tasarımları, yağmur sularını toplayarak topraktaki ürünlerin sulamasını sağlayacak şekilde yapılıyor. Ayrıca, tarımsal üretimin en önemli girdisi olan enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan elde ederek, doğaya ve ülke ekonomisine ek bir katkıda bulunuyoruz” dedi. Recep Özekinci, Azra Galvaniz’in öz tüketiminin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılama seviyesine ulaştığını da sözlerine ekledi.

Sulama ve Gübrelemede Tam Otomasyon

Azra Galvaniz Tarım GES uygulamasında, güneş enerjisi panellerinin gölgesinde yapılan tarımsal üretimin verimliliği, damla sulama sistemi ile artırılırken gereksiz su kullanımının da önüne geçiliyor. Uzaktan erişim ve tam otomasyonla çalışan sulama sistemi, toprak nemi sensörleri ve yağmur sensörleri ile güçlendirilmiş olup; gübreleme işlemi de damla sulama ile birlikte yapılıyor. Sadece gerekli dozajda gübre ve besin elementleri bitki köklerine verilerek israfın önüne geçiliyor.

Continue Reading

Trendler