Connect with us

GES Yatırımcıları

IC Enterra’nın YEKA Erzin-2 GES Projesinde Üretim Başlıyor

Published

on

IC Enterra’nın YEKA Erzin-2 GES Projesinde Üretim Başlıyor

IC Enterra Yenilenebilir Enerji’nin (ENTRA) 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santrali devreye alınıyor. Şirket tarafından KAP’a yapılan açıklamaya göre; Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak üretime geçecek olan YEKA Erzin-2 GES projesi, yıl sonuna kadar tam kapasite ile çalışmaya başlayacak.

IC Holding’in enerji sektöründe çeyrek asrı aşan uzmanlığı ve birikimiyle faaliyet gösteren IC Enterra Yenilenebilir Enerji (ENTRA), sürdürülebilir büyüme ve şirket portföyünü çeşitlendirme hedefiyle faaliyetlerine devam ediyor. Şirket bu doğrultuda Türkiye’deki en büyük güneş santrali projelerinden biri olan 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santralini Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak devreye almaya başlıyor. 

IC Enterra tarafından Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, “Santralimizin tüm kapasitesinin yıl sonuna kadar devreye alınması planlanmıştır. YEKA Erzin-2 projemizin tam kapasite devreye alınması ile ortalama 248,000 MWh/yıl üretim gerçekleştirmesi beklenmektedir. Bu üretimle yaklaşık 155 bin hanenin elektrik üretim ihtiyacı karşılanacak ve yıllık yaklaşık 157 bin ton karbondioksit (CO2) emisyonun azaltımı sağlanacaktır” ifadeleri kullanıldı.  

Hatay’da yer alan YEKA Erzin-2 Projesi’nin devreye alınmasıyla birlikte Türkiye’nin sürdürülebilir elektrik üretimine önemli bir katkı sağlayacaklarını belirten IC Enterra Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Taşkın Kızılok, “Türkiye’de toplam kurulu gücü 388 MW olan 9 HES ile elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz, mevcut santrallerimizin yanı sıra yeni yatırımlarla büyümeyi hedefliyoruz. Yurtdışı çalışmalarıyla birlikte, izin süreçleri süren 61 MWm Bağıştaş hibrit GES projesinin yanı sıra, toplam kurulu gücü 485MW olacak depolamalı RES ve GES yatırımlarıyla ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz” dedi.   IC Enterra Yenilenebilir Enerji, bu yatırımlar da dikkate alındığında 2026 yılı sonu itibarıyla toplamda işletme ve yatırım sürecindeki lisanslı proje portföyünde yaklaşık 1200 MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyor. 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GES Yatırımcıları

Koçtaş’ın Manisa GES Tesisi üretime başladı

Koçtaş, Güneş Enerjisi Üretim Tesisiyle Sürdürülebilirliğe Katkı Sağlıyor

Published

on

Koçtaş’ın Manisa GES Tesisi üretime başladı

Koçtaş, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda önemli bir adım atarak Manisa’da 0,9 MWe kapasiteli güneş enerjisi üretim tesisini faaliyete geçirdi. Tüm teknik altyapısı ve kurulum süreçleri başarıyla tamamlanan tesis, 6 Aralık 2024’e Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından resmi kabul işlemi yapılarak tam kapasite üretime başladı. Yeni tesis sayesinde Koçtaş’ın toplamda 16.000 metrekarelik alana denk gelen büyük formatlı iki tane mağazasının yıllık elektrik tüketimi karşılanabilecek.

Ev geliştirme sektörünün öncü markası Koçtaş, yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarını büyütüyor. Bu kapsamda, Manisa’da 0,9 MWe kapasiteli güneş enerjisi üretim tesisi devreye alındı. Tüm teknik altyapısı ve kurulum süreçleri başarıyla tamamlanan tesis, 6 Aralık 2024’te Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından resmi kabul işlemi yapılarak tam kapasite üretime başladı. Yılda yaklaşık 1.500.000 kWh elektrik üretmesi hedeflenen tesis, Koçtaş’ın toplamda 16.000 metrekarelik alana denk gelen iki tane büyük formatlı mağazasının yıllık enerji tüketimini karşılayabilecek. Koçtaş’ın yeşil marka imajını güçlendirme yolunda önemli bir kilometre taşı olan bu tesis ayrıca şirketin karbon salımını azaltma hedeflerine önemli bir katkı sunacak.

28 bin 400 ağaç kurtulacak

Koç Topluluğunun Karbon Dönüşüm Programı hedefleri paralelinde Koçtaş’ın hayata geçirdiği Manisa GES yatırımı ile ilgili açıklama yapan Koçtaş Genel Müdürü Oğuzkan Şatıroğlu, “Koçtaş olarak sürdürülebilirlik odaklı projelerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Manisa’daki güneş enerjisi üretim tesisimizle, çevreye duyarlı ve ekonomik anlamda değer yaratan bir adım atmış olduk. Bu yatırımla yenilebilir enerji kullanımımızı artırıp, şirketimize ek kaynak yaratırken aynı zamanda karbon salımını azaltma hedeflerimize de katkıda bulunuyoruz. Geleceğe daha yeşil bir dünya bırakmak için sorumluluklarımızı yerine getirmeyi sürdürerek sektörümüzde öncü olmaya devam edeceğiz. Yatırımın çevresel etkilerine baktığımızda yılda 710 tona eşdeğer bir karbon salımı azalması gerçekleşecek. Bu da yaklaşık 190 hektar ormanlık alan ve 28 bin 400 ağacı kurtarmak anlamına geliyor” dedi. 

Continue Reading

GES Yatırımcıları

Kuveyt Türk enerjisini güneşten elde ediyor

Published

on

Kuveyt Türk enerjisini güneşten elde ediyor

Sürdürülebilirliği ve doğayı korumayı katılım finansın temel öğeleri olarak gören Kuveyt Türk, yenilenebilir enerji hedefleri doğrultusunda 13,7 MWp gücündeki güneş enerji santralini Isparta’da devreye aldı. Kuveyt Türk, genel müdürlük ve bankacılık üssü dahil ülke genelindeki tüm lokasyonlarının elektrik ihtiyacının yüzde 80’ini yenilenebilir enerjiden karşılıyor.

Türkiye’nin öncü katılım finans kuruluşu Kuveyt Türk, yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak çevreye olan katkısını artırmaya ve sürdürülebilir bir gelecek için önemli adımlar atmaya devam ediyor. Bu kapsamda Isparta’daki 133 dönümlük araziye kurulu 13,7 MWp gücündeki güneş enerji santralini devreye aldı. Enerji santrali, Kuveyt Türk’ün genel müdürlük ve bankacılık üssünün yanı sıra Türkiye genelindeki tüm şubelerinin elektrik ihtiyacını önemli ölçüde karşılıyor.

“Yenilenebilir enerjiyle karbon emisyonumuzu azaltmayı hedefliyoruz”

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan “Doğayı ve çevreyi korumayı kurum kültürümüzün temeli olarak görüyoruz. Bu kapsamda, gelecek nesillerin enerji ihtiyacını karşılamak ve çevreye verilen zararı azaltmak amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ve karbon ayak izinin azaltılmasına büyük önem veriyoruz. Kurumsal stratejilerimiz arasında yer alan ‘sürdürülebilir bir dünya inşa etmeye öncülük etmek’ hedefimiz doğrultusunda, Isparta ili sınırları içerisinde 133 dönümlük araziye kurulu 13,7 MWp gücündeki güneş enerji santralini devreye aldık. GES projemizle birlikte elde edeceğimiz yenilenebilir enerji sayesinde 21,3 GWh elektriği temiz enerji kaynaklarından sağlayarak emisyonlarımızı ciddi miktarda azaltmayı hedefliyoruz. Türkiye genelindeki tüm lokasyonlarımızın elektrik ihtiyacının %80’ini bu santral üzerinden karşılıyoruz. Sürdürülebilirliğin katılım finansın gereksinimlerinden olduğuna inanan bir kurum olarak bu alandaki çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Continue Reading

GES Yatırımcıları

SOLAR3GW: “Türkiye, TarımGES ile 15 GW’lik Potansiyel Yaratabilir”

Published

on

Türkiye’de her yıl ‘güneşte 3 GW kurulu güç’ misyonuyla yola çıkan düşünce kuruluşu
Solar3GW’nin Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, Tarım-Güneş Enerji
Santralleri (GES) projelerinin hız kazanması için mevzuat değişikliğine ihtiyaç olduğunu
söyledi.
Turhan, “Şu anda mevzuatımız, tarım arazilerinde GES’lere izin vermiyor. Sadece
öztüketim amaçlı ve arazinin yüzde 1’ini aşmayacak şekilde GES kurma izni alınabiliyor.
Her arazimizin yüzde 1’i bunun için tahsis ediliyor. Tarım arazilerindeki toplulaştırma
faaliyeti gibi TarımGES alanlarımızı da toplulaştırsak ve buna özel alanlar belirleyip
bunları TarımGES YEKA’ları (yenilenebilir kaynak alanı) olarak ihale etsek, ölçek
ekonomisinden dolayı büyük fayda sağlayabiliriz. Her arazinin yüzde 1’ine GES kurmak
yerine; tüm arazilerimizin sadece binde 1’ini TarımGES YEKA olarak tanımlasak, gelişen
teknolojilerle yaklaşık 15 bin MW’lık bir TarımGES potansiyelimiz ortaya çıkıyor. Bu rakam
halihazırda GES kurulu gücümüzün yüzde 75’ine denk geliyor” açıklamasını yaptı.


Tarımges’ler Tarımsal Verimliliği Artıracak
Solar3GW’nin ‘her yıl en az 3 GW’ sloganını hatırlatan Turhan, TarımGES sayesinde temiz
ve ucuz elektrik üretirken, gittikçe artan ekstrem hava koşullarına karşı tarım ürünlerine
ek koruma sağlanıp tarımsal verimliliğin artılabileceğini söyledi.
Türkiye’de TarımGES’lerin önündeki en önemli zorluğun yasal mevzuatta iki amaçlı alan
kullanımının yer almaması olduğunu vurgulayan Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“TarımGES uygulamaları tarım alanlarının bütünlüğünü bozmuyor, aksine aynı alanı daha
verimli kullanmaya ve çiftçinin ekonomisine katkı sağlıyor. Atıl, üretim yapılmayan tarım
arazilerinden yararlanılabileceği gibi üretim yapılan araziler için toprak sahiplerinin
inisiyatifinde olacak şekilde TarımGES projeleri geliştirilebilir.”


Turhan, hibrit santraller gibi TarımGES projelerinin de tanım ve kota olarak mevzuatta
yer almasının, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı konusunda bir kanalı daha kullanılabilir hale
getireceğine ve tarım ekonomisine fayda sağlayacağına dikkat çekti.
Türkiye’de şu anda deneme amaçlı projeler olduğunu ve Solar3GW’nin de bunlara destek
verdiğini belirten Turhan, “100 kW büyüklüğünde kontrollü saha kurulumları var. Son
olarak Ankara Ayaş’ta, ODTÜ GÜNAM (Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi)
tarafından TarımGES kuruldu. Öte yandan Solar3GW olarak, GÜNAM ve Tarım ve Orman
Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile ortak yapacağımız 100
kW gücündeki bir diğer TarımGES de seneye devreye alınarak akademik çalışmalara
kaynaklık edecek” diye konuştu.


Dünyada Tarımges Uygulamalarına İlgi Artıyor
Güneş enerjisi ile tarım arazilerinin eş zamanlı kullanımına yönelik entegre bir sistem olan
TarımGES’ler, tüm tarım alanlarında, çayırlar, otlaklar, seralar, hatta balık çiftliklerinde
kurulabiliyor. Kenya gibi yoksul Afrika ülkelerinden İsveç gibi güneşin en az göründüğü
topraklara kadar dünyanın her köşesinde TarımGES projeleri uygulanıyor. 2012’de tüm
dünyada 5 MW olan TarımGES kurulu gücünün 2024’te 15 GW’a yaklaştığı tahmin
ediliyor. Dünyada bu konuda başı çeken Japonya’da bugüne kadar 3 binden fazla
uygulama yapıldı. Avrupa’da devam eden EAGER projesinde TarımGES’lerin, ekilebilir
alanlarının temiz enerjiyle gıda güvenliğini de sağlayarak daha yüksek verimlilikle
kullanılabilmesi üzerinde çalışılıyor. Projede Almanya, Belçika, Litvanya, İtalya, İspanya,
Bulgaristan, Polonya, Sırbistan ve Ukrayna yer alıyor.


SOLAR3GW’nin iki yıl önce yayınladığı TARIMGES raporunda, TarımGES projelerinin
maliyet olarak küçük ölçekli GES çatı projelerine göre daha avantajlı olduğuna dikkat
çekilerek çiftçinin tarlasında üreteceği elektriğin fazlasını satarak öztüketim harcamalarını
büyük ölçüde düşüreceği vurgulanmıştı. Buna göre TarımGES uygulamaları sadece
enerjide değil, tarımda da dışa bağımlılığa karşı kullanılabilecek etkin bir araç; ‘yerinde
üretim-tüketim’ ile enerji dönüşümüne uygun bir çözüm. Öncelikle elektrik üretimini,
tüketimin olduğu alana yaklaştırılarak şebeke verimini artırıyor sağlıyor, işletme
maliyetlerini aşağıya çekiyor. Ek olarak tarım için gereken sulama pompası, aydınlatma,
ısıtma vb. faaliyetlerde gerekli olan enerji en ucuz şekilde yerinde üretilebiliyor.

Continue Reading

Trendler