Sektör Haberleri
SÜT-D’den Enerji Verimliliği Haftası’na özel çağrı: “Enerji diyeti yapalım”

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), kirlilik, biyoçeşitlilik kaybı ve iklim değişikliği temel sorunlarına dikkat çekerek, Enerji Verimliliği Haftası açıklamasında bulundu. “Bugünün ve yarının enerjisi için krizi yönetirken en kuvvetli gücümüz, en yerli yenilenebilir enerjimiz, enerji verimliliği” diyen dernek, cebimiz ve dünyamız için enerjimizi iyi yönetelim, enerji diyeti yapalım çağrısı yaptı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu “Enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması amaçlı 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı öncülüğünde her yıl ocak ayının ikinci haftasında kutlanan Enerji Verimliliği Haftası’nda bu yıl Verimli Konut: Kaynaktan Tasarruf; Verimli Tarım: Bereketli Ürün; Verimli Sanayi: Rekabetçi Üretim; Verimli Ulaşım: Sürdürülebilir Yaşam sloganlarıyla enerji verimliliğinin yaşamda mühim yeri etkinliklerle ortaya konuyor. Sivil toplum kuruluşlarının enerji verimli Türkiye için yaptıkları ve yapacakları önemli. SÜT-D enerji verimliliği için çalışıyor” diyerek açıklamalarda bulundu.
Kirlilik, biyoçeşitlik kaybı ve iklim değişikliği temel sorunlarımıza karşı enerji verimliliği
Yaşamımız için vazgeçilemez enerji, üretirken ve tüketirken gezegenimizde kirlilik, biyoçeşitlilik kaybı ve iklim değişikliği gibi temel sorunlarımıza etki eder. Bu nedenle sürdürülebilir enerji üretimi ve tüketimi şarttır. Enerji verimliliği enerji yönetiminin en kuvvetli gücüdür. Enerji verimliliği ile enerji güvenliği; enerji adaleti; çevresel sürdürülebilirlik başlıklarındaki enerji üçlemi, diğer deyişle enerji üçlü açmazı için insan ve doğa dostu çözümlerin mümkün olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu evde, okulda, işte, tarlada, ormanda, yolda, her yerde enerji verimliliğini öncelikleme gerekli dedi.
En yerli yenilenebilir enerji: Enerji verimliliği
“Belli bir üretim, tüketim ya da hizmet için enerji talep ederek yaşarız. Kalitesi ve miktarını düşürmeksizin talebimizi karşılayacak enerji kullanımının azaltılması enerji verimliliği olup, enerji verimliliği tasarruf sağlar. Enerji tüketimindeki bu azaltım ülkemizin enerji ithalatında düşüşe neden olan güneşimiz, rüzgârımız, biyokütlemiz ve su gücümüz yanında beşinci yenilenebilir enerji kaynağımızdır” bilgisini veren Dr. Karaosmanoğlu en yerli, yenilenebilir enerjimiz, enerji verimliliğidir vurgusu yaptı.
Cebimiz ve dünyamız için enerjimizi iyi yönetelim, enerji diyeti yapalım
Prof. Karaosmanoğlu “küresel ekonomik gelişmeler, savaş ve artan enerji fiyatlarının evler ve iş dünyasında yurttaş ile sanayiciyi nasıl zorladığını hepimiz biliyoruz. Bu gidişat sürecek. Elektrik, ısı-soğuk, katı-sıvı-gaz yakıtları üretim ve tüketiminde enerji verimliliği şart. Enerji verimliliği yaparak enerjinin cebimize ve dünyamıza maliyetini azaltalım. Enerji verimliliği, diğer deyişle enerji diyeti ile faturamızda akçeli maliyeti düşürürken başta iklim değişikliği olmak üzere dünyamızdaki enerji kökenli tüm olumsuz etkileri azaltmak için enerji diyetine hemen başlayalım çağrısı yaparak ev, okul, iş, tarla, orman ve yolda enerji diyeti reçeteleri için https://aklinlaverimliyasa.com adresini önerdi.
Büyük Ölçekli Güneş Projeleri
Milas, Polatlı ve Sivrihisar’daki dört GES projesinin imar planları askıda
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Muğla Milas, Ankara Polatlı ve Eskişehir Sivrihisar’da planlanan dört güneş enerji santrali projesinin imar planlarını onaylayarak askıya çıkardı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 ve 2 Ekim 2026 tarihli duyurularla üç ilde toplam dört güneş enerji santrali (GES) projesinin nazım ve uygulama imar planlarını askıya çıkardı. Listede Muğla’daki Milas Depolamalı GES, Ankara’daki Lityum EDT GES ile Eskişehir’deki Köknar ve Tokur depolamalı GES projeleri yer alıyor.
Milas Depolamalı GES
Muğla’nın Milas ilçesinde Dibekdere ve Karakuyu mahalleleri sınırları içinde planlanan projenin 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı (NİP-481149867) ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı (UİP-481149866), 29 Eylül 2026 tarihli ve 427211 sayılı Makam Olur’uyla onaylandı. Planlar 2 Ekim’den itibaren 15 gün askıda kalacak.
Polatlı’da Lityum EDT GES
Ankara’nın Polatlı ilçesine bağlı Şıhahmet mahallesinde planlanan Lityum EDT GES Santrali projesinin planları (NİP-061149900 ve UİP-061149899) ise Bakanlığın 29 Eylül 2026 tarihli ve 426782 sayılı Makam Olur’uyla onaylandı. Bu projenin planları da 2 Ekim’den itibaren 15 gün süreyle incelemeye açık.
Sivrihisar’da Köknar ve Tokur
Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde Aydınlı Mahallesi 3899 ada 18 parseldeki taşınmaz üzerinde kurulması planlanan Köknar Depolamalı GES ve Tokur Depolamalı GES projeleri için tek bir plan seti hazırlandı. 1/5.000 ölçekli NİP-261149651 ve 1/1.000 ölçekli UİP-261149652 numaralı planlar, 28 Eylül 2026 tarihli ve 426757 sayılı Makam Olur’uyla onaylandı; askı süresi 1 Ekim’de başladı.
Dört projenin onayı da 24 Temmuz 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Rüzgâr ve Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesislerinin İmar ve Ruhsat İşlemlerine İlişkin Yönetmelik kapsamında verildi. Planlar Bakanlığın internet sitesindeki “Askıdaki İmar Planları” bölümünde, Bakanlık ana binasındaki ilan panosunda ve e-plan.gov.tr sisteminde incelenebiliyor. Duyurularda projelerin kurulu gücü, depolama kapasitesi ve yatırımcı şirket bilgisi yer almıyor.
Kaynaklar
- T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, “Milas Depolamalı Güneş Enerji Santrali (GES) Projesi”, 2 Ekim 2026. enerji.gov.tr
- T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, “Lityum EDT GES Santrali Projesi”, 2 Ekim 2026. enerji.gov.tr
- T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, “Köknar ve Tokur Depolamalı Güneş Enerji Santrali Projeleri”, 1 Ekim 2026. enerji.gov.tr
Görsel: T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Büyük Ölçekli Güneş Projeleri
Sivrihisar’da 100 MWm’lik depolamalı GES alanının imar planları onaylandı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Eskişehir Sivrihisar Kınık’ta 100 MWm güneş ve 100 MWe depolama kurulu gücündeki üretim tesis alanının imar planlarını askıya çıkardı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde güneş enerji santrali (GES) ve enerji depolama ünitesini bir arada barındıracak yenilenebilir enerji üretim tesis alanının imar planlarını onayladı. Duyuruya göre GES’in kurulu gücü 100 MWm, depolama alanının kurulu gücü ise 100 MWe.
Kınık mahallesinde 1116 parsel
Bakanlığın 1 Ekim 2026 tarihli duyurusu, Sivrihisar’a bağlı Kınık mahallesindeki 0 ada 1116 parselde kurulması planlanan tesis alanını kapsıyor. Alan için hazırlanan 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı (NİP-261149857) ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı (UİP-261149860), Bakanlığın 28 Eylül 2026 tarihli ve 426427 sayılı Makam Olur’uyla onaylandı.
Onay, 24 Temmuz 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Rüzgâr ve Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesislerinin İmar ve Ruhsat İşlemlerine İlişkin Yönetmelik çerçevesinde verildi.
15 günlük askı süreci
Planlar, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 8’inci maddesi ve söz konusu yönetmeliğin 7’nci maddesi uyarınca 1 Ekim 2026’dan itibaren 15 gün süreyle askıda. Planlar Bakanlığın internet sitesinde, ana hizmet binasının giriş katındaki ilan panosunda ve e-plan otomasyon sisteminde incelenebiliyor. Duyuruda yatırımcı şirkete ilişkin bilgi bulunmuyor.
Kaynaklar
- T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, “Sivrihisar Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesis Alanı” (1/5.000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planı), 1 Ekim 2026. enerji.gov.tr
Görsel: T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Enerji Depolama
Enphase’in konut GES’lerinde tüm evi yedekleyen IQ Meter Collar cihazına 80 dağıtım şirketinden onay
Enphase’in tüm evi yedekleyen IQ Meter Collar cihazı, ABD ve Kanada’da 80 elektrik dağıtım şirketinin onayını aldı.

Mikro invertör tabanlı güneş ve batarya sistemleri üreticisi Enphase Energy, IQ Meter Collar ürününün ABD ve Kanada’da toplam 38 milyonu aşkın müşteriye hizmet veren 80 elektrik dağıtım şirketi tarafından sayaç arkası kurulum için onaylandığını duyurdu.
Ürün, Kaliforniya’nın üç büyük özel elektrik şirketi ile Sacramento Belediye Elektrik İdaresi (SMUD) tarafından onaylandı; böylece eyalet genelinde tüm evi kapsayan yedekleme çözümlerine erişim genişliyor. Hawaiian Electric ise ilk pilot kurulumlara onay verdi; tam onayın önümüzdeki aylarda gelmesi bekleniyor.
Yedekleme alt panosuna gerek kalmıyor
IQ Meter Collar, elektrik sayacının arkasına ya da ayrı bir sayaç soketine takılan kompakt bir mikro şebeke bağlantı cihazı. Devrelerin ayrı bir yedekleme alt panosuna taşınmasına ya da ek tüketim akım trafoları kurulmasına gerek kalmadan tüm evin yedeklenmesini sağlarken şebekeden güvenli ayrılmayı da sağlıyor.
4. nesil Enphase Enerji Sistemi’nin IQ Battery 10C ve IQ Combiner 6C ile birlikte temel bileşenlerinden biri olan cihaz, ekipman sayısını, kablolama karmaşıklığını ve kurulum süresini azaltıyor. Entegre ölçüm ve sadeleştirilmiş devreye alma sayesinde kurulumcuların bir günde daha fazla kurulum tamamlayabildiğini belirten şirket, ürüne 15 yıllık sınırlı garanti veriyor.
Batarya yaygınlaşmasının önündeki engel
Enphase Energy Satıştan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Ken Fong, dağıtım şirketi onaylarının tüm evi kapsayan yedeklemenin ölçeklenmesi için kritik olduğunu ve 80 onayla batarya benimsenmesinin önündeki önemli bir engeli kaldırdıklarını söyledi. Kaliforniya ve Hawaii’deki kurulumcu firmalar da onayların kurulumları sadeleştirdiğini ve daha fazla ev sahibine ulaşmalarını kolaylaştırdığını ifade etti.
Kaynaklar
- Enphase Energy, “Enphase Energy Announces IQ Meter Collar Approval by 80 Utilities in the U.S. and Canada”, basın bülteni, 21.09.2026 – investor.enphase.com
Görsel: Enphase Energy
GES Yatırımcıları1 yıl agoBİM 4 Yeni GES Yatırımını Devreye Aldı
GES Yatırımcıları1 yıl ago75 milyon Euro finansmanla GES ve Atık Isı Geri Kazanım Tesisleri kurulacak
GES Yatırımcıları2 yıl agoMigros, Kırşehir GES Projesi ile 600’den Fazla Mağazasını Temiz Enerji Kaynakları ile Besleyecek
GES Yatırımcıları2 yıl agoElin Yarı İletken Teknolojileri Yerli Ve Milli “Güneş Paneli Hücresi” Üretecek!
Enerji Depolama1 yıl agoAksa BESS, Türkiye’de enerji depolama alanında yeni bir dönem başlatıyor
Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl agoŞA-RA’dan Adana’ya güneş enerjisi yatırımı
Genel2 yıl agoEti Alüminyum 3 yeni GES projesini hayata geçiriyor
GES Yatırımcıları1 yıl agoNorm Holding, Bergama’daki GES yatırımıyla enerjide yeşil dönüşümünü hızlandırıyor


















