Çatı Üstü Güneş Enerjisi
Generalsolar, kurulumlarını 2020’de 200 MW’ye çıkaracak
Türkiye’nin önemli projelerini hayata geçirerek solar sektöründe emin adımlarla ilerlemeye odaklanan Generalsolar, 2019 yılı son çeyreğinde Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta zorlu saha koşullarına rağmen 60 günde 12 MW projeyi başarılı bir şekilde devreye aldı. Şirket, kurulumlarını 2020’de 200 MW’ye çıkarmayı planlıyor.
Dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına verilen önem her geçen gün artıyor. Güneş enerjisi açısından dünyanın en avantajlı bölgelerinden birinde yer alan ülkemiz günde ortalama 7,2 saat yılda ise 2628 saat güneşlenme süresine sahip durumda. Türkiye’den daha fazla kurulu güce sahip Almanya’da ise yıllık güneşlenme süresi ortalama 1600 saat. Bu potansiyeli avantaja çevirerek temiz enerji kullanımıyla enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve gelecek nesillere daha iyi bir ülke bırakmak adına GES’i çatılara taşımalıyız.
“GES’in elektrik üretimindeki payı artırılmalı”
Bu faktörler göz önüne alındığında güneş enerjisi sistemlerinin başta kaynak kullanımı verimliliğini artırmak üzere ülkemiz için GES’in gerekliliği konusunda yatırımcılara yön verilmesi gerekmektedir. Generalsolar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Demirdaş, “Tüm dünyada temiz enerji teknolojilerindeki fiyat düşüşü, küresel iklim değişikliğinin etkileri ve güneş enerjisi sektörünün yarattığı istihdamın ülkemizin yakın geleceğinde önemli rol oynaması beklenmektedir. Güneşin ülkemizdeki toplam elektrik tüketimi içindeki payının artmasına yönelik her hamle, ülkemizin refahı açısından gereklidir. Temiz enerji dönüşümünde rol almaktan gurur duymakla birlikte çalışmalarımıza tecrübeli ve güçlü mühendis kadromuzla devam etmekteyiz. GES projeleriyle yatırımcıların kendi ürettikleri enerjiyle tüketimlerini karşılaması için anahtar teslim kurulum sağlıyoruz” diye konuştu.
“Çatı GES’lerin yaygınlaşması işletmeler açısından avantajlı”
Çatı uygulamalı GES’lerin araziye uygulanan GES’lerden farklı ve çok daha ayrıntılı, dikkatli çalışma gerektirdiğini kaydeden Ali Demirdaş, “Başta can güvenliği olmak üzere kurulan sistemin olası risklerden arındırılmış olması işletme açısından önemli. Bu nedenle çatı uygulamalarında seçilecek doğru kurulum (EPC) firması öncelikle güvenlik, statik ve elektrik faktörlerini göz önünde bulundurarak yatırımcılara en uygun hizmeti sağlamalı. Aynı zamanda Çatı GES’lerde tüketimin olduğu yerde üretim sağlanarak şebeke üzerindeki yük azaltılarak elektrik dağıtımı sırasındaki maliyet kayıpları da en aza indiriliyor. Bu nedenle Çatı GES’lerin yaygınlaşması işletmeler açısından daha avantajlı” dedi. Demirdaş, şöyle devam etti: “Burada yatırımcıların teknik açıdan doğru yönlendirilmesi, kurulumu talep eden firma bazında yapılacak keşif, fizibilite, proje tasarımı, başvuru yapılması gereken bağlantı türü, malzeme seçimi, uygulama hesaplama, kurulum, sistemin bakım-onarımı kısımları önem arz ediyor. Yatırımcıların olup bu süreçlerde anahtar teslim hizmet ve süreklilik sağlayabilecek alanında tecrübeli EPC firmaları ile çalışmaları önemli.”
“60 günde 12 MW projeyi devreye aldık”
2020 yılında kurulum hedeflerini 200 MW’a çıkarmayı hedeflediklerini belirten Ali Demirdaş, Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan Tek Sahada 27 MW Gaziantep GES’i 2017 yılında 6 ay gibi kısa bir sürede bitirerek devreye aldık. Aynı şekilde Öztüketim Yönetmeliğine istinaden kurulumu, geçici kabulü yapılan Türkiye’nin ilk çatı GES projesini Gaziantep 5. Organize Sanayi Bölgesi’nde hayata geçirerek birçok ilke imza attık. Solar sektöründe sağlam ve emin adımlarla ilerlememiz adına hayata geçirdiğimiz projelerimiz iyi birer referans niteliğinde” ifadesini kullandı. GES yatırımcılarına işin her aşamasında kaliteli hizmet sağlamak adına finansman alanındaki iş birliklerini de tamamladıklarını dile getiren Ali Demirdaş, 2019 yılı son çeyreğinde Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta zorlu saha koşullarına rağmen 60 günde 12 MW projeyi başarılı bir şekilde devreye aldıklarını söyledi.
“25 MW’lik Çatı GES ile anahtar teslim kurulumlara devam ediyoruz”
EPC faaliyetlerine tüm hızıyla devam eden Generalsolar’ın Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis başta olmak üzere sektöründe Türkiye’nin önde gelen firmalarıyla anlaştığı 25 MW gücündeki Çatı GES’ler ile anahtar teslim kurulumlarına devam ettiğini aktaran Ali Demirdaş, yatırımcıların EPC hizmetini yalnızca kurulum faaliyeti olarak addetmemeleri gerektiğini ifade etti. Yatırımcıların bu kapsamda firma seçiminde uzun dönem muhataplık, hizmet alımı ve bakım faaliyetlerini de göz önünde bulundurarak sorumluluğunun bilincindeki firmaların tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Ali Demirdaş, bu hizmetlerin arasında saha keşfi yapılması (çevresel gölgelenme faktörleri, kot farkı, yön incelemesi ve alt yapı hesaplar) ve saha keşfinde alınan ölçümler ve bilgiler dahilinde elektrik, mekanik projelerin mevcut sahaya uygun şekilde yapılması ve proje onay sürecinin de bulunduğunu kaydetti. Bunun yanında teşvik ve hibe süreçlerinin takibi, arazinin solar sisteme uygun şekilde düzenlenmesi sürecinin kontrolünü de yaptıklarını ifade eden Demirdaş, “Ayrıca dünya çapında kabul görmüş kalite standartlarına sahip GES ekipmanlarının ve enerji nakil hattı montajının yapılması, sistem entegrasyonu, tesisin test, devreye alma ve kabul işlemleri, işletme ve bakım hizmetleri gibi her aşamada hizmet ağımız bulunuyor” diye konuştu.
Çatı Üstü Güneş Enerjisi
Temiz Enerjinin Gölgesinde Tarımsal Üretim Başladı
İzmir Aliağa’da, yıllık 100 bin ton sıcak daldırma galvaniz kapasiteli tesislerinde, Ege Bölgesi’nin en büyük üretim gücüne sahip olan Azra Galvaniz, Tarım GES olarak bilinen Agrivoltaik Güneş Enerji Sistemi projesini hayata geçirdi. Türkiye’de çok az örneği bulunan bu proje ile Azra Galvaniz’in tükettiği enerjinin bir bölümü santralin ürettiği enerjiden karşılanırken, güneş panellerinin altında yapılan tarımsal üretimle ülke ekonomisine farklı bir boyutta değer katılmış oluyor.
120 Adet Panel Kullanıldı
Proje hakkında bilgi veren Azra Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Recep Özekinci, demir çelik sektörünün, imalat sanayisi içinde enerji yoğun sektörler arasında yer aldığına dikkat çekerek, güneş enerjisi santrallerinin ekipman üretimini stratejik bir yatırım alanı olarak gördüklerini belirtti. Şirketin kendi Tarım GES projesini devreye alarak enerji yatırımcısı konumuna yükseldiğini vurgulayan Özekinci, “Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak ve tarımsal üretimi artırmak, günümüzde ülkelerin en kritik ihtiyaçları arasında yer alıyor. Azra Galvaniz olarak, bu noktada enerji yatırımcılarımıza örnek olacak bir uygulamayı Aliağa’daki fabrikamıza komşu olan arazimizde hayata geçirdik. 50 kilowatt (kW) kurulu güce sahip santralimizde 120 adet panel kullandık. Panelleri taşıyan çelik konstrüksiyonlar, yerden 3,80 metre yükseklikte konumlandırılıyor ve tasarımları, yağmur sularını toplayarak topraktaki ürünlerin sulamasını sağlayacak şekilde yapılıyor. Ayrıca, tarımsal üretimin en önemli girdisi olan enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan elde ederek, doğaya ve ülke ekonomisine ek bir katkıda bulunuyoruz” dedi. Recep Özekinci, Azra Galvaniz’in öz tüketiminin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılama seviyesine ulaştığını da sözlerine ekledi.
Sulama ve Gübrelemede Tam Otomasyon
Azra Galvaniz Tarım GES uygulamasında, güneş enerjisi panellerinin gölgesinde yapılan tarımsal üretimin verimliliği, damla sulama sistemi ile artırılırken gereksiz su kullanımının da önüne geçiliyor. Uzaktan erişim ve tam otomasyonla çalışan sulama sistemi, toprak nemi sensörleri ve yağmur sensörleri ile güçlendirilmiş olup; gübreleme işlemi de damla sulama ile birlikte yapılıyor. Sadece gerekli dozajda gübre ve besin elementleri bitki köklerine verilerek israfın önüne geçiliyor.
Çatı Üstü Güneş Enerjisi
İzocam Tekiz GES Uyumlu Çatı Paneli ile Şantiye’nin Yıldızı Ödülleri’nde “Yılın Yeşil Yapı Malzemesi” seçildi
Türkiye’nin en büyük yalıtım üreticisi İzocam’ın yalıtımlı panel ve sac işleme markası olan İzocam Tekiz, gerek yurtiçi ve yurtdışındaki başarıları gerekse üretim gücü ile adından söz ettiriyor. Avrupa’nın önde gelen yalıtım firmalarının üye olduğu Avrupa Panel ve Profil Derneği’nin (EAPP) üyeleri arasında yer alarak Avrupa’da ülkemizi başarıyla temsil eden lider firma, Ar-Ge ve inovasyon alanındaki başarılarını da 2 önemli ödülle taçlandırdı. Firmanın, yalıtım sektöründe fark yaratan ürünleri arasında yer alan İzocam Tekiz Kombi Panel, Çatı ve Cephe Malzemeleri Ödülleri 2024’te “Yılın Çatı Malzemesi” ödülüne layık görülürken, İzocam Tekiz GES Uyumlu Çatı Paneli ise Şantiye’nin Yıldızı Ödülleri’nde “Yılın Yeşil Yapı Malzemesi” seçildi.
Çatı Cephe Dergisi tarafından düzenlenen yalıtım sektörünün gelenekselleşen organizasyonu Çatı ve Cephe Malzemeleri Ödülleri 2024, 17 Nisan’da İstanbul Yapı Fuarı’nda gerçekleşti. Türkiye yalıtım sektörüne fark yaratan firmaların ve isimlerin ödüllendirildiği törende, İzocam Tekiz Kombi Panel “Yılın Çatı Malzemesi” ödülüne layık görüldü.
Eğime bağlı olmaksızın tüm çatılarda ısı ve su yalıtımı ve yangın güvenliği amacı ile kullanılabilen; üst yüzeyi PVC veya TPO membran kaplı olan İzocam Tekiz Kombi Panel, taşyünü ve poliüretan/PIR özelliği bir arada taşıyor. Yangına karşı dayanımıyla BROOF (t2) sınıfında yer alan İzocam Tekiz Kombi Panel, Türkiye’de üretilen membranlı paneller arasında FM sertifikasına sahip ilk ve tek ürün olma özelliği de taşıyor.
Şantiye® Dergisi ve Dijital Platformları tarafından yeni-inovatif-sürdürülebilir çözümlerin inşaat sektörüne daha yakından tanıtılmasına katkı sağlanması amacıyla bu yıl 4’üncüsü düzenlenen “Şantiye’nin Yıldızı” ve “Yılın Yeşil Yapı Malzemesi/Teknolojisi” ödülleri ise 20 Mayıs’ta Hilton İstanbul Kozyatağı Otel’de gerçekleşti. İzocam Tekiz GES Uyumlu Çatı Paneli, okur oylaması ve jüri değerlendirmesi sonrası “Yılın Yeşil Yapı Malzemesi” seçildi. İzocam Tekiz’in yenilikçi tasarımı olan Solar Çatı Paneli, özel bağlantı aparatları ile solar panellerin sandviç panellere pratik bir şekilde uygulanmasına olanak tanıyor. Üst düzey bir inovasyon ürünü olan İzocam Tekiz Solar Çatı Paneli, vidalanarak yapılan konvansiyonel uygulamalara kıyasla da su yalıtım zaafiyetini ve korozyon riskini ortadan kaldırarak çatılarda maksimum koruma sağlıyor.
İzocam Tekiz, Türkiye sandviç panel sektörünü Avrupa’da temsil ediyor
Ödüllü marka İzocam Tekiz, 2022 yılından bu yana Avrupa’nın önde gelen yalıtım firmalarının üye olduğu Avrupa Panel ve Profil Derneği’nin (EAPP) üyeleri arasında yer alıyor. Avrupalı sektör paydaşlarını bir araya getiren EAPP’nin 36 ülkeden 78 asıl üyesi, 50 kadar da ilişkili (hammadde ve ilişkili ürün üreticileri, taşyünü, çelik, vida, poliüretan, vb.) üyesi bulunuyor. Sandviç panel ile ilişkili konularda lobi faaliyetlerini yürüten dernek, ISO, CEN, CPE, MFB, IFD gibi uluslararası standardizasyon komitelerine de üye göndererek panel üreticilerini temsilen yönetmeliklere müdahil oluyor. Dernek her yıl organize ettiği European Congress olarak adlandırılan Genel Kurul toplantılarıyla da sektörün uluslararası gündemine yön veriyor. İzocam Tekiz’in de katılımcı olarak yer aldığı, derneğin 2022 ve 2023 Genel Kurullarında; pazar dinamikleri, yeni ürünler, yönetmelik değişiklikleri, üzerinde çalışılan yönetmelikler, mimari yaklaşımlar, sürdürülebilirlik gibi konular detaylarıyla ele alındı. Son Genel Kurul toplantısı 26-27 Ekim tarihlerinde Hollanda’da organize edilen derneğin, 2024 Genel Kurulu’na ise Türkiye ev sahipliği yapacak. Avrupa’nın önde gelen sandviç panel firmalarının temsilcileri bu yıl İstanbul’da buluşarak sektörün mevcut durumunu ve öngörülerini masaya yatıracak.
İzocam Tekiz, yıllık 4 milyon m² üretim kapasitesine sahip
Avrupa Panel ve Profil Derneği üyesi İzocam Tekiz, yıllık 4 milyon m² yalıtımlı panel ve sac işleme kapasitesine sahip. Sanayi yapılarına yönelik nitelikli ve hızlı çözümler sunan firma, ürün gamında yer alan taşyünü ve PUR/PIR yalıtımlı çatı-cephe panelleri, taşıyıcı profiller, çatı-cephe trapezi ve soğuk depo paneli ürünlerini, yatırımcılar ve proje sahiplerinin ihtiyacına uygun olarak üretiyor. Formlandırılmış iki metal arasında yalıtım çekirdeği bulunan yalıtımlı panellerden oluşan ürünleri ile zeminden çatıya, duvardan döşemeye ve tesisata kadar hızlıca uygulama imkanı sağlayan firma, binalarda hem yangın güvenliği hem de enerji tasarrufu sağlanmasını garanti altına alıyor. Yurtiçinde olduğu kadar yurtdışı pazarlarda da tercih edilen ürünler arasında yer alan İzocam Tekiz ürünleri, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) kriterlerine ve Avrupa Standartlarına (EN) uygun olarak üretilerek piyasaya sürülüyor.
Çatı Üstü Güneş Enerjisi
Humanis, Arazi GES (Güneş Enerji Sistemleri) Yatırımı ile Sürdürülebilir Kalkınmayı Destekliyor
Çıktığı sürdürülebilirlik yolculuğunda insan odaklı yaklaşımıyla ön plana çıkan Humanis, kaynaklarını toplum, çevre ve iş dünyası için en verimli şekilde kullanmaya kararlı. BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin ilkelerini benimseyen ve bu doğrultuda hareket eden Humanis, bu defa Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından “Erişilebilir ve Temiz Enerji”yi odağına aldı. 2023 yılında çatı alanlarına kurduğu güneş enerji santrallerinin yanı sıra, tesis sınırlarında yer alan arazide kurduğu güneş enerji santrallerini yılın ilk yarısında devreye alarak ilaç sektöründe bir ilki gerçekleştiriyor.
Sektörün en hızlı büyüyen ilaç ve sağlık şirketi Humanis, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin ilkelerini benimseyerek çıktığı sürdürülebilirlik yolculuğunda insan odaklı yaklaşımla hareket etmeye devam ediyor. “Herkes için sürdürülebilir sağlık” anlayışıyla mevcut kaynaklarını toplum, çevre ve şirketleri için en verimli şekilde kullanmayı hedefleyen Humanis, sürdürülebilir kalkınmanın temellerinden biri olan “Erişilebilir ve Temiz Enerji”yi öncelikleri arasında belirledi.
Humanis, çatı alanlarına kurduğu güneş enerji santrallerinin yanı sıra, tesis sınırlarında yer alan arazide de Güneş Enerji Santralleri (GES) kuruyor. Humanis, bu güneş enerji santrallerini Mayıs ayı içerisinde devreye alarak ilaç sektöründe bir ilke imza atmayı planlıyor. Bu adım, şirketin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanımını hızla artırarak 2030 yılına kadar karbon emisyonu azaltma hedeflerine ulaşma konusundaki kararlılığını gösteriyor.
Humanis’in bu sürdürülebilirlik adımları, yalnızca ilaç ve sağlık sektöründe değil, aynı zamanda tüm sektörlerde çevreye duyarlı ve insana değer veren bir iş modelinin nasıl olabileceğine dair önemli bir örnek teşkil ediyor. Konuyla ilgili, “Biz sürdürülebilir sağlığın sadece bir sorumluluk değil, aynı zamanda topluma ve çevreye olumlu bir etki yaratma fırsatı olduğuna inanıyoruz” diyen Humanis Teknik Operasyonlar Genel Müdürü Fatih Elay, “Yenilikçi güneş enerjisi girişimlerimiz ve sürdürülebilirliğe olan sarsılmaz bağlılığımızla insana ve doğaya önem vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
- Solar Panel1 yıl ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- Solar Panel1 yıl ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- Sektör Haberleri1 yıl ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi1 yıl ago
Solino, 3 Yılda Türkiye’de Liderlik ve Avrupa’da İlk Sıralarda Yer Almayı Hedefliyor
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Fabrika Çatısına Güneş Enerjisi Sistemi Kurulum Rehberi Yayınlandı
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
YEO’dan geleceğin enerji teknolojileri için 3 önemli hamle
- Sektör Haberleri2 yıl ago
IRENEC 2023 yarın kapılarını açıyor, yenilenebilir enerji sektörü 13. kez buluşuyor
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
LONGi, ilk Çinli güneş enerjisi şirketi olarak emisyon azaltma hedefleri için Bilim Temelli Hedef girişimi (SBTi) onayı aldı