GES Yatırımcıları
Eksim Enerji, Viranşehir GES’te Enerji Üretimine Başladı

135 Bin Hanenin Elektrik İhtiyacını Karşılayacak
Eksim Enerji, YEKA GES-4 projelerinden olan Şanlıurfa Viranşehir Güneş Enerji Santrali (GES) projesinin 45 MW’lık ilk fazında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kabulü ve ilgili kayıtların tamamlanmasıyla ticari işletmeye başladığını duyurdu. Toplam 191,4 MW kapasiteye ulaşacak santral, tamamlandığında 135 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak temiz enerjiyi üretecek. Proje detayıyla ilgili bilgi veren Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, “Yaklaşık 2.800 dönümlük bir alanda hayata geçirdiğimiz projemizde, bugüne kadar 1 milyon saatlik mesai gerçekleştirdik. İlk fazın üretime başlamasıyla emeklerimizin ilk karşılığını almış olduk. Başta Bakanlığımız olmak üzere ülkemize verdiğimiz taahhütlerimizi yerine getirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.
Yenilenebilir enerji yatırımlarıyla Türkiye’nin sürdürülebilirlik hedeflerine büyük katkı sağlayan Eksim Enerji, Şanlıurfa Viranşehir GES projesinin ilk etabında 45 MW’lık kurulu gücü devreye aldı. Tamamlandığında toplam 191,4 MW kapasiteye ulaşacak proje, 135 bin hanenin ihtiyacına karşılık gelen elektrik enerjisini temiz kaynaklardan üretecek. Viranşehir GES yatırımıyla bölge halkının refahına da katkı sağlamayı hedefleyen Eksim Enerji, tarıma elverişsiz taşlık alanların temizlenip verimli hale getirilmesinden bölgede özel sağlık taramalarına kadar sosyal sorumluluk odaklı çalışmalar da yürütüyor.
1 milyon saatin üzerinde mesai gerçekleştirildi
Kurulu gücünün büyük kısmını rüzgar ve hidroelektrik enerjisi santrallerinde bulunduran şirket, Viranşehir GES projesiyle birlikte portföyüne güneş enerjisini de ekledi. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımlarla sektördeki konumunu güçlendiren şirket, bu projeyle hem üretim kaynağı çeşitliliğini artırıyor hem de temiz enerji üretimine katkıda bulunmaya devam ediyor.
Viranşehir’in zorlu topoğrafyasında büyük ölçekli bir yatırımı daha hayata geçirdiklerini aktaran Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, “Yaklaşık 2.800 dönümlük bir alanda hayata geçirdiğimiz projemizde, bugüne kadar 1 milyon saatlik mesai gerçekleştirdik. İlk fazın üretime başlamasıyla emeklerimizin ilk karşılığını almış olduk. Başta Bakanlığımız olmak üzere ülkemize verdiğimiz taahhütleri yerine getirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.
Akbay, projenin şirketin uzun vadeli büyüme stratejisinin önemli bir parçası olduğuna dikkat çekerek, “45 MW mevcut üretimimizi, kısa süre içerisinde artırarak kurulu gücümüzü çok yakında 191,4 MW’a çıkaracağız” ifadelerini kullandı.

Bölgeye çok yönlü sosyal ve iktisadi destek
Eksim Enerji’nin Viranşehir GES projesi, bölge halkına doğrudan istihdam olanakları sunmanın yanı sıra sosyal sorumluluk çalışmalarıyla da öne çıkıyor. Bu çalışmalar kapsamında, proje sahasındaki yoğun taşlık alanların temizlenip tarıma uygun hâle getirilerek yöre halkına destek sağlandı. Konuya dair detayları paylaşan Akbay, “Yatırımlarımızla Türkiye’nin her bölgesinde var olmanın bizlere yüklediği sorumluluğun farkındayız. Kazandığımızı, bir arada bulunduğumuz bölge halkının refahı için kullanmaya azami özen gösteriyoruz. Viranşehir’deki GES projemizi hayata geçirirken bölge halkının ekonomik gücünü zorlayan taşlık arazileri temizleme işlemini gerçekleştirdik. Bu kapsamda arazileri taştan arındırarak verimi yüksek bu toprak alanlarını, komşusu olduğumuz köyümüzün istifadesine sunduk. Mahsulü görmek için sabırsızlanıyoruz” dedi.
2029’a kadar 2.200 MW’ı aşan kurulu güce ulaşacak
Eksim Enerji, geçtiğimiz yıl Sakarya’nın Geyve ilçesinde gerçekleştirdiği 80 milyon Euro’luk kapasite artışıyla kurulu gücünü artırırken, yenilenebilir kaynaklardan ürettiği temiz enerjinin ülke genelindeki payını da yükseltmeye devam etti. Geyve’de 9 adet N163 rüzgar türbinini daha devreye alarak önemli bir eşiği geride bırakan şirket, benzer başarıyı şimdi de Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesindeki güneş enerjisi santralinde gerçekleştiriyor.
2029’a kadar hayata geçirecekleri yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ‘ilave 1.463 MW kapasite’ hedefi doğrultusunda önemli aşamalardan birini tamamladıklarını kaydeden Arkın Akbay, “Yenilenebilir enerji yatırımlarımızla ülkemizin yeşil enerji hedeflerine katkıda bulunuyor ve daha iyi bir gelecek için sorumluluk alıyoruz. 2029’a kadar yurt içi ve yurt dışındaki stratejik projelerimizi devreye alarak 2.200 MW’ı aşan bir kurulu güce ulaşma yolunda hızla ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.
GES Yatırımcıları
QUA’nın 10,2 Milyon Dolarlık GES Yatırımı Faaliyete Geçti

QUA, Aydın Söke Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan üretim tesisinin çatısına kurduğu 20,4 MWp kapasiteli Güneş Enerji Santrali’ni (GES) devreye aldı. 10,2 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen proje, yılda yaklaşık 14.222 ton karbon salımını önleyerek çevresel sürdürülebilirliğe önemli katkı sağlayacak.
İklim değişikliğiyle mücadeleyi, ekonomik ve sosyal kalkınmayla birlikte çevresel sürdürülebilirliğin temel unsurlarından biri olarak gören QUA, yenilenebilir enerji yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. T2D Yenilenebilir Enerji Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. iş birliğiyle tamamlanan proje kapsamında, üretim tesisinin 150.000 m²’lik çatı alanına 35.478 adet yeni nesil Topcon N-type güneş paneli yerleştirildi.
20,4 MWp kurulu güce sahip olan santral, QUA’nın enerji ihtiyacının büyük bir kısmını temiz ve yenilenebilir kaynaklardan karşılayacak. Devreye alınan GES sayesinde QUA, yıllık yaklaşık 14.222 ton karbon emisyonunu azaltarak çevreye katkı sağlayacak; ayrıca bu sayede 37.250 yetişkin ağacın kesilmesi de önlenmiş olacak.
QUA, sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda çevre dostu projeleri hayata geçirmeye ve yenilenebilir enerji yatırımlarını artırmaya devam ediyor.
Dipnot: Bu bültende yer alan sayısal veriler ve çevresel etkiler, proje kapsamında yapılan ön değerlendirme ve ilgili teknik dokümantasyonlara dayanmaktadır. Gerçek sonuçlar, yıllık üretim değerleri ve çevresel koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
GES Yatırımcıları
CarrefourSA’dan 18 Milyon Dolarlık GES Yatırımı

Sabancı Holding ve Carrefour Grup iştiraki CarrefourSA, sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda 18 milyon dolarlık Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımına imza attı. CarrefourSA’nın Şanlıurfa’da 297 dönüm arazi üzerinde, 29,3 MWp kurulu güce sahip hayata geçirdiği Güneş Enerji Santrali tam kapasiteyle devreye girdiğinde, yılda yaklaşık 53 milyon kWh elektrik üreterek, yaklaşık 20.000 evin enerji ihtiyacını karşılayacak miktarda enerji üretecek; yılda yaklaşık 27.000 ton karbon emisyonu azaltımıyla doğaya büyük bir katkı sağlayacak.
Sabancı Holding ve Carrefour Grup iştiraki, Türkiye perakende sektörünün öncü markası CarrefourSA, 74 ilde 1250’dan fazla mağazası ve bayileri dahil olmak üzere 15.000 kişiye ulaşan kadrosuyla müşterilerine doğru ürünü, doğru üreticiden, doğru fiyata ulaştırırken; “Yaşam için Doğrusu” anlayışıyla sürdürülebilirlik ve enerji verimliliğini öncelik haline getirerek yenilenebilir enerji yatırımlarını kararlılıkla sürdürüyor.
CarrefourSA bu vizyon doğrultusunda, Şanlıurfa’da 297 dönüm arazi üzerinde, 29,3 MWp kurulu güce sahip olacak bir Güneş Enerji Santrali (GES) için Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş. ile Enerji Performans Sözleşmesi imzaladı. 18 milyon dolarlık yatırım tutarına sahip proje kapsamında kurulacak olan santralin, kurulumu başlamış olup, 6-9 ay içinde tam kapasiteyle devreye alınması planlanıyor.
Yıllık enerji ihtiyacının % 35’ini karşılayacak
Yıllık yaklaşık 53 milyon kWh yenilenebilir enerji üretecek olan santral, CarrefourSA’nın yıllık elektrik ihtiyacının %35’ini karşılayacak kapasitede olacak. Ayrıca bu proje ile yılda yaklaşık 27.000 ton karbon emisyonu azaltılacak olup, bu miktar, yaklaşık 1,2 milyon ağacın yıllık karbon emilim kapasitesine eşdeğerdir.
Yatırımlarımızda enerji verimliliğine odaklandık
Finansal uygulamaları ön planda tutarak, doğa dostu bir geleceğe katkıda bulunmak için Yaşam için Doğrusu demeye devam ettiklerini söyleyen CarrefourSA İcra Kurulu Üyesi Bulut Batum, “Dünya hızla değişiyor ve bu değişim, doğayla uyumlu bir yaklaşım benimsememizi gerektiriyor. 2020 yılında hız verdiğimiz enerji yatırımlarımız ve enerji verimliliği projelerimiz sayesinde, doğrudan faaliyetlerimizden kaynaklanan CO2e emisyonunu, 25.000 ton azalttık ve 400 mağazamızda 50.000 MWh elektrik tasarrufu sağladık. Tasarruflarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Şirketimizin, gelecek vizyonumuz doğrultusunda, Şanlıurfa’da kurulacak olan güneş enerji santralimiz, CarrefourSA’nın yıllık elektrik ihtiyacının %35’ini karşılayacak kapasitede olacak ve yıllık yaklaşık 53 milyon kWh yenilenebilir enerji üretecek. Bu proje ile yaklaşık 27.000 ton düzeyinde, karbon emisyonumuzu da azaltmış olacağız. CarrefourSA olarak sürdürülebilirliği tüm operasyonlarımızın merkezine koyacağız bu alandaki yatırımlarımızı artırarak devam ettireceğiz.”
GES Yatırımcıları
Bien, 23,5 MWp’lik GES projesini tamamladı

Sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda yenilenebilir enerji yatırımlarına hız kesmeden devam eden Bien, 11,7 milyon dolarlık yatırımla Bozüyük ve Bilecik’teki fabrikalarının çatılarına 23,5 MWp’lik GES kurulumunu tamamladı.
Türkiye’de ve dünyada yapı sektörünün önemli oyuncuları arasında yer alan Bien, sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda gerçekleştirdiği 23,5 MWp’lik Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımını tamamlayarak faaliyete geçirdi. Enerji maliyetlerini azaltmak, elektrik fiyatlarındaki artışlardan korunmak ve karbon ayak izini düşürmek amacıyla T2D Yenilenebilir Enerji Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. iş birliğiyle hayata geçirilen proje, çevresel etkileri azaltma yönünde önemli bir dönüm noktası oldu.
Bozüyük, Bilecik ve Bilecik 2. OSB tesislerinde toplam 300.000 m² çatı alanına kurulan santral, 11,7 milyon USD yatırım ile tamamlandı.
Projede 40.870 adet yeni nesil TopCon – Ntype güneş paneli kullanıldı. Devreye alınan GES ile yılda yaklaşık 15.608 ton CO₂ emisyonunun önüne geçilmesi ve böylece yaklaşık 42.911 yetişkin ağacın kesilmesinin engellenmesi hedefleniyor.
Bien, bu stratejik yatırımıyla hem çevresel sürdürülebilir hedeflerine güçlü bir adım atarken, aynı zamanda sektöründe yenilenebilir enerji alanında öncü konumunu da pekiştiriyor.
Dipnot: Bu bültende yer alan sayısal veriler ve çevresel etkiler, proje kapsamında yapılan ön değerlendirme ve ilgili teknik dokümantasyonlara dayanmaktadır. Gerçek sonuçlar, yıllık üretim değerleri ve çevresel koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
- Solar Panel2 yıl ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- Solar Panel2 yıl ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- Sektör Haberleri2 yıl ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- Genel9 ay ago
Türkiye’nin ilk depolamalı lisanslı GES’i Konya’da hayata geçiyor
- Genel2 yıl ago
Milyon dolarlık yatırımları minimum güvenlik maliyetiyle korumak: Securitas’la mümkün!
- Solar Panel2 yıl ago
LONGi, 2024’te Olağanüstü Finansal Gücünü ve Kararlılığını Vurgulayarak PV ModülTech Bankacılık Derecelendirmelerinde AAA Statüsünü Sürdürüyor
- Büyük Ölçekli Güneş Projeleri1 yıl ago
GE Vernova ve Kalyon PV, 157 MW’lık güneş enerjisi projesi için sözleşme imzaladı
- Solar Teknolojileri2 yıl ago
GES firmalarının dev proje teklifleri birkaç dakikada hazır