Connect with us

Büyük Ölçekli Güneş Projeleri

Cıngıllı GES üretime başladı

Published

on

Türkiye’nin en büyük ve yüksek teknolojili rüzgâr enerjisi santrallerini ülkeye kazandıran Polat Enerji, güneş enerjisi alanındaki ilk yatırımı Cıngıllı GES’i hayata geçirdi. Cıngıllı GES, 50 milyon dolar yatırım tutarıyla Türkiye’nin en büyük lisanslı güneş enerjisi santrali olarak üretime başladı.

Niğde’nin Bor ilçesinde tek bir sahada; 520 bin metrekare alanda kurulan Cıngıllı Güneş Enerjisi Santrali; yılda 60 milyon kWh yenilenebilir elektrik enerjisi üretecek.

Türkiye’nin en modern ve en büyük lisanslı güneş enerjisi santrali Cıngıllı GES’te üretilecek elektrik ile her yıl 12 milyon metreküp doğalgaz ithalatının ve buna bağlı olarak da 18 milyon Türk Lirası cari açığın önlenmesi mümkün oluyor. 36,4 MWp kurulu gücündeki santralde üretilecek elektrik miktarıyla yaklaşık 20 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacının karşılanması ve 35 bin ton karbondioksit azaltımı hedefleniyor. Santralden sağlanacak karbon emisyonu azaltımıyla; yılda yaklaşık 10 bin adet ağaç dikimine eşdeğer bir fayda sağlanıyor.

Cıngıllı GES ile enerji sektöründe bir ilki daha hayata geçirmenin gururunu yaşadıklarını belirten Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat; Cıngıllı Güneş Enerjisi Santrali’nde yılda 60 milyon kWh yenilenebilir elektrik enerjisi üreteceğiz. 1 milyon dolar bedelle yaptırılan enerji nakil hattımız ile birlikte santralimizde üretilen elektrik; aynı zamanda bölgede yer alan Bor Organize Sanayi Bölgesi’ne aktarılarak sanayi bölgesinin ihtiyacının tamamını karşılayacak. Cıngıllı GES’i Türkiye’deki diğer güneş enerjisi santrallerinden ayıran en önemli özellik; önümüzdeki üç yıl içerisinde Türkiye Elektrik İletim A.Ş. vasıtasıyla kamuya aktarılacak katkı payı ödemesinin toplamda nakit 15 milyon dolar olmasıdır.dedi.

Polat, Cıngıllı GES’i yaklaşık 200 kişilik ekiple; toplamda 21 km enerji nakil hattı ile birlikte 150 gün gibi dünya rekoru sayılabilecek bir sürede tamamladık. Hem yatırım hem de işletme aşamasında görev alan ve alacak olan çalışanlarımızın tamamını santralimize yakın bölgelerden seçerek; ülkemize istihdam yaratılmasına da katkı sağladık. diye ekledi.

2000 yılında kurulan Polat Enerji mevcut durumda işletmede olan 566 MW kurulu gücü ve 1 milyar doların üzerindeki yatırımlarıyla Türkiye’nin rüzgar enerjisi alanında en büyük yatırımcısıdır. Polat Enerji, proje geliştirme ve izin işlemleri devam eden önlisanslı veya lisanslı 500 MW kurulu gücündeki rüzgar ve güneş enerjisi santralleri tamamlanması ile önümüzdeki yıllarda rüzgar ve güneş enerjisi santralleri kapasitesini 1000 MW’ın üzerine; yatırım tutarını ise 2 milyar doların üzerine çıkarmış olacaktır.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Büyük Ölçekli Güneş Projeleri

Kalyon Enerji’den 520 MWp’lik Yeni Yatırım

Published

on

Temiz ve yenilenebilir enerjiyi daha ulaşılabilir kılma hedefiyle sürdürülebilir enerji yatırımlarını her geçen gün artıran Kalyon Enerji, YEKA GES 2024 yarışmaları kapsamında 520 MWp kapasiteli Konya / Karapınar ihalesini kazandı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan YEKA GES 2024 yarışmaları kapsamında Karapınar GES için Kalyon Enerji en iyi teklifi verdi.

Dr. Murtaza Ata: “Kalyon Karapınar GES’e kardeş geliyor”  

Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Dr. Murtaza Ata

Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Dr. Murtaza Ata yeni ihale ile ilgili olarak şöyle konuştu: “Enerji Bakanlığımız tarafından ülkemizin muhtelif bölgelerinde yapılan YEKA GES 2024 yarışma sonuçlarının ülkemize ve tüm sektörümüze hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltma, sürdürülebilirlik ve iklim politikalarında hedeflerine ulaşmasında bu yarışmalar büyük önem arz ediyor. Avrupa’nın en büyük, dünyanın sayılı büyüklükteki güneş enerjisi santrallerinden biri olan 1350 MWp kurulu gücündeki Kalyon Karapınar GES’i hayata geçiren Kalyon Enerji olarak şimdi de 520 MWp kapasite ile Karapınar GES’in güneyinde kardeş santralimize başlayacağımızın müjdesini vermekten mutluluk duyuyorum.”

İhale kapsamında hayata geçirilecek 520 MWp kapasiteli santral, toplam 6.434.883 m² alan üzerinde kurulacak. Santralin tahmini yıllık üretimi 1.065.000 MWh olurken 700 bin ton karbon salımının engellenmesi hedefleniyor. 1 yıllık enerji üretimi ile yaklaşık 90 bin nüfuslu bir şehrin 1 yıllık evsel enerji ihtiyacı karşılanacak. Kurulum aşamasında yaklaşık 1100 kişi ve işletme aşamasında yaklaşık 75 kişi ile yöre halkına ciddi anlamda istihdam olanağı sunulacak.

“Panellerimizin tedarikçisi %90’a varan yerlilik oranı ile Kalyon PV olacak” 

Dr. Murtaza Ata sözlerine şöyle devam etti: “Bakanlığımız 2017 yılında başladığı modelle yerli üretimi de önceliklendiriyor. Biz Kalyon Karapınar GES’te olduğu gibi yeni santralimizde kullanacağımız yaklaşık 870.000 adet paneli, %90’a varan yerlilik oranı ile üretim yapan Kalyon PV’den tedarik edeceğimiz için ayrıca gurur duyuyoruz.” 

Continue Reading

Büyük Ölçekli Güneş Projeleri

Yeo Teknoloji, Vodafone İşbirliğiyle 100 Milyon Dolarlık Yap-İşlet-Devret Ges Yatırımı Yapacak

Published

on

Yeo Teknoloji, Vodafone İşbirliğiyle 100 Milyon Dolarlık Yap-İşlet-Devret Ges Yatırımı Yapacak

Vodafone ve YEO Teknoloji, güneş enerjisi santralleri (GES) kurmak için güçlerini birleştirdi. YEO Teknoloji tarafından yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilecek proje, Türkiye’de ESCO (Yap-İşlet-Devret) iş modeliyle gerçekleştirilen en büyük proje olacak. İç Anadolu, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nde yaklaşık 1,5 milyon metrekare üzerine kurulacak santrallerle, Vodafone Türkiye’nin mevcut yıllık enerji ihtiyacının %35’i karşılanacak.

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy şunları söyledi: 

“Vodafone olarak, sürdürülebilirlik vizyonumuz doğrultusunda, çevresel etkimizi azaltmak ve enerji verimliliğimizi artırmak amacıyla uzun yıllardır yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapıyoruz. Ayrıca, Türkiye genelinde 11 teknoloji   merkezi, 15 ofis binası ve 25 binden fazla baz istasyonunda tüketilen yıllık toplam 558 Gigawatt saat elektriğin %100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyoruz. YEO Teknoloji ile imzaladığımız yeni sözleşmeyle sürdürülebilirlik çalışmalarımızı bir adım ileri taşıyoruz. Yap-İşlet-Devret modeli üzerine kurulu bu sözleşme kapsamında, YEO Teknoloji mevcut yıllık enerji ihtiyacımızın %35’ini karşılayacak güneş enerjisi tesisleri kuracak. Ayrıca, arazi geliştirme, kapasite tahsisi, tesislerin kurulumu ve 15 yıllık işletimini üstlenerek yenilenebilir enerjiye geçişimizin önemli bir parçası olacak. Bu işbirliği, sürdürülebilirlik vizyonumuz doğrultusunda çevresel etkilerimizi azaltma ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme kararlılığımızı pekiştiriyor. Vodafone olarak, ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaya devam edeceğiz.”

Söz konusu projenin Türkiye’deki yenilenebilir enerji yatırımları açısından öncü bir adım niteliği taşıdığını belirten YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız ise şöyle konuştu: 

“YEO Teknoloji olarak 3 kıtada 30’dan fazla ülkede 400’den fazla projeyi başarıyla tamamlarken Türkiye’nin ve dünyanın enerji dönüşümüne de katkıda bulunmaya devam ediyoruz. Geçmişte kendi enerjisini üretmek isteyen çeşitli markalarla benzer projeler gerçekleştirmiştik; ancak, bu alandaki en büyük işbirliğini Vodafone Türkiye ile hayata geçiriyoruz. Bu proje, yalnızca çevresel etkiyi azaltmakla kalmayıp, ülkemiz için örnek teşkil eden bir model olacak. 3D olarak tanımladığımız dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalizasyon odaklı çalışmalarımızla daha yaşanabilir bir dünya için ‘Bizce mümkün’ sloganıyla çalışmaya devam edeceğiz.”

Yap-İşlet-Devret modeli uygulanacak

Yeni sözleşme kapsamında YEO Teknoloji, Vodafone’un elektrik tüketimini karşılamak üzere proje geliştirme, anahtar teslimi kurulum, işletme ve finansman gibi süreçleri üstlenecek. Buna göre, YEO Teknoloji’nin, sorumlulukları arasında tesislerin inşa edileceği arazilerin bulunması, kullanım haklarının alınması, çağrı mektuplarının alınması, ÇED raporlarının hazırlanması, imar süreçlerinin takibi, yapı ruhsatlarının alınması, izin ve ruhsatlarının alınması, güneş santralinin inşası, yüksek gerilim trafo merkezi ve enerji iletim hatlarının yapımı işleri, finansmanının sağlanması ve tesislerin işletmesi bulunacak.

Sektörde öncü çözümlere imza atıyor

Vodafone, artan enerji ihtiyacını ve maliyetlerini yönetmenin yanı sıra sürdürülebilirlik öncelikleri çerçevesinde operasyonlarını enerji verimliliği bilinciyle yürütüyor. Şirket, son yıllarda veri merkezi ve ofis binaları için geliştirdiği güneş enerjisi projeleriyle sektörde öncü çözümleri hayata geçirmiş bulunuyor.

Türkiye’nin genel sıfır karbon hedefine katkı

Vodafone Grubu, 2040 yılına kadar Kapsam 3 emisyonları da dahil olmak üzere tüm değer zincirinde karbon ayak izinde net sıfıra ulaşmayı hedefliyor. Bu doğrultuda, enerji verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmak ve kalan emisyonları karbon dengelemeyle nötralize etmek üzere çalışmalarına devam ediyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriği kullanarak operasyonlarını daha sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlayan Vodafone’un bu alandaki çalışmaları, Türkiye’nin net sıfır karbon hedefine katkıda bulunan önemli bir adım olarak öne çıkıyor. YEO Teknoloji ile hayata geçirilecek proje de Vodafone’un faaliyetlerini karbonsuzlaştırmaya yardımcı olacak. Projeyle, Vodafone’un elektrik tüketiminin daha büyük bir bölümü yenilenebilir enerjiden karşılanmış olacak. Ayrıca, YEO Teknoloji ile birlikte, Vodafone’un yatırımı, Türkiye’de enerji sektörünün büyümesine yardımcı olacak; enerji alanında daha sürdürülebilir ve temiz bir geleceğe geçişi hızlandıracak.

Continue Reading

Büyük Ölçekli Güneş Projeleri

GE Vernova ve Kalyon PV, 157 MW’lık güneş enerjisi projesi için sözleşme imzaladı

Published

on

GE Vernova, Türkiye'de enerji sektörünün dekarbonizasyonuna destek olacak Kalyon PV'nin 157 MW'lık güneş enerjisi projesi için sözleşme imzaladı

GE Vernova, Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim A.Ş.’nin (Kalyon PV) Viranşehir’deki güneş enerjisi projesine gelişmiş FLEXINVERTERTM güneş enerjisi santrali teknolojisinin yanı sıra tasarım ve mühendislik hizmetleri sağlayacak. GE Vernova’nın FLEXINVERTERTM teknolojisini Türkiye’de konuşlandırması, halihazırda devam eden ve yürütülmesi planlanan projelerin 2,5 GWp/1,9 GWe’lik bir toplam güneş enerjisi kapasitesine ulaşmasını sağlayacak

GE Vernova A.Ş., Kalyon PV’ye ait Şanlıurfa Viranşehir’deki güneş enerjisi santralinin FLEXINVERTER™ teknolojisinin yanı sıra tasarım ve mühendislik hizmetlerini tedarik etmek üzere Kalyon PV ile sözleşme imzaladı. GE Vernova’nın bölgedeki çözüm ortağı Inogen, güneş enerjisi santralinin inşaatı ve kurulumundan sorumlu olacak.

GE Vernova’nın güneş enerjisi santralinin, 157 megavatlık (MW) güneş fotovoltaik (PV) fabrikasına enerji sağlaması planlanıyor. Böylelikle Kalyon Enerji, Türkiye’de %100 yenilenebilir elektrik kullanarak güneş paneli üreten ilk şirketlerden biri olacak.

Kalyon PV Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, yaptığı açıklamada “Türkiye’nin temiz enerjiye geçişinde itici güç olmaktan gurur duyuyoruz. Güneş paneli üretimine yaptığımız yatırımlar ve büyük ölçekli güneş enerjisi santrallerine sağladığımız bu güneş panelleri ile sadece sürdürülebilir enerji çözümleri sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda yarattığımız istihdam ile Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkıda bulunuyoruz.” dedi.

GE Vernova’nın Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölge Güneş Enerjisi ve Depolama Çözümleri Sorumlusu Megi Gabriyel, “Türkiye’de birçok Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) projesini başarıyla hayata geçirdikten sonra, şimdi Kalyon PV’nin Viranşehir’deki güneş enerjisi santrali gibi santrallerin öz tüketimleri için PV projeleri ve büyük ölçekli depolamayı da içeren yenilenebilir hibrit projeler aracılığıyla şebeke ölçeğinde sabit güç üretmek isteyen endüstrilere odaklanıyoruz.” dedi ve müşterilerini desteklemek için ihracat kredi kuruluşlarının desteğini de içeren kapsamlı bir finansman sunduklarını vurgulayan Gabriyel, “Bu finansman paketi, enerji sektöründe yenilenebilir enerji teknolojilerinin benimsenmesini kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmak için rekabetçi finansman seçenekleri sunmamıza olanak sağlıyor.” dedi.

GE Vernova’nın FLEXINVERTER TM teknolojisi, halihazırda devam eden ve yürütülmesi planlanan projelerde 2,5 GWp/1,9 GWe kombine güneş enerjisi kapasitesiyle, Türkiye’de güneş enerjisi sektörünün gelişiminde çok önemli bir rol oynamaktadır.

Inogen Grubu Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Soydan, “GE Vernova ile olan stratejik ilişkimiz sayesinde tedarik zinciri ve saha faaliyetlerinin koordinasyonunu eksiksiz bir şekilde yürütüp projedeki temel zorlukların üstesinden başarıyla geliyoruz. Bununla birlikte bini aşkın çalışandan oluşan profesyonel ekiplerimiz, Viranşehir santralinin kurulum ve işletme süreçlerinde sürekli ve anında müdahale  desteği sağlayacak.” dedi.

Bu iş birliği, GE Vernova‘nın FLEXINVERTERTM güneş enerjisi teknolojisini kullanan Kalyon Enerji’nin Konya Karapınar ilindeki 1.347 MWp/1.000 MWe Karapınar Güneş Enerjisi Santrali kapsamındaki mevcut iş birliğimizin  başarısı üzerine inşa ediliyor. 2023 yılında yürütülmeye başlanan Karapınar tesisi, Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük tek güneş enerjisi kaynağıdır. Bu proje   büyük ölçekli güneş ve rüzgâr santrallerinin gelişimini kolaylaştıran YEKA programı kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2017 yılında başlatılan ilk Türk güneş enerjisi YEKA GES İhalesinin bir parçasıdır.

Türkiye’nin hızla büyüyen elektrik talebi ve karbon emisyonlarını azaltma taahhüdü; yenilenebilir enerji sektörünü hızla genişletmekte ve güneş enerjisini bu büyümenin temel itici gücü olarak konumlandırmaktadır. Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre; Türkiye, 2035 yılına kadar yaklaşık %500 artışla 52,9 GW’a ulaşacağı tahmini ile 2017 ile 2027 yılları arasında 10 GW’lık büyük bir güneş enerjisi kapasitesini faaliyete geçirmeyi planlamaktadır.

Ayrıca, GE Vernova, Türkiye’nin depolama ile yenilenebilir enerji projelerinin bir sonraki aşamasını desteklemek için finansman ile birlikte Pil Enerjisi Depolama Çözümü FLEXRESERVOIR™’i konuşlandırma konusunda benzersiz bir konuma sahiptir.

Continue Reading

Trendler