Connect with us

Genel

Evde güneş enerjisi kullanmanın püf noktaları

Published

on

Yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi hiç olmadığı kadar artmış durumda. İklim değişikliği, enerji tüketiminin yarattığı çevresel sorunlar ve fosil yakıtların oluşturduğu tahribat, tüketicileri ve hükümetleri alternatif enerji çözümlerine yönlendiriyor. Bu çerçevede güneş enerjisi, düşük maliyeti, çevre dostu doğası ve genişleyen teknolojik yetenekleri nedeniyle ön plana çıkıyor. Hem evlerde hem de ticari alanlarda güneş enerjisi sistemleri etkin bir şekilde kullanılıyor. Ancak bu sistemlerin nasıl çalıştığını, enerji üretimini ve dağıtımını nasıl yönettiğini anlamak önemli. 150 yıllık köklü geçmişi ile müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, evinizde güneş enerjisini nasıl kullanacağınıza dair ipuçları paylaştı.

Kurulum

Güneş enerjisi sistemi, evinizdeki enerji ihtiyacını karşılamak için güneş panelleri, invertör, güç dağıtım paneli ve pil sistemi gibi bileşenlerden oluşur. Bu sistem, çevre dostu ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı sağlar ve aynı zamanda enerji maliyetlerini azaltır. Ancak doğru ve güvenli bir kurulum için profesyonel bir ekiple çalışmak önemlidir. Uzmanlar, panellerin verimli bir şekilde yerleştirilmesini, izinlerin alınmasını ve teknik destek sağlanmasını yönetir. Öte yandan güvenli çalışma koşulları sağlamak için gerekli önlemleri alırlar. Bu şekilde evinizde güneş enerjisi sistemi kurarak temiz, yenilenebilir ve uzun vadeli enerji çözümü elde edebilirsiniz.

Enerji üretimi

Güneş panelleri, güneş ışığını doğrudan elektriğe dönüştürerek temiz enerji sağlar. Evlerde genellikle çatı veya açık alanlara monte edilen güneş enerjisi sistemleri, panellerin en yüksek güneş ışığına maruz kalmasını sağlar. Bu sayede paneller daha verimli çalışır ve evin enerji ihtiyacını karşılamak için daha fazla elektrik üretir. Güneş enerjisi, çevre dostu ve sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır. Fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltarak çevre üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirir. Aynı zamanda, güneş enerjisi sistemleri kullanıcılarına uzun vadede enerji maliyetlerini düşürme fırsatı sunar. Böylece ekonomik açıdan da avantaj sağlar.

Enerji dağıtımı

İnvertör, güneş panellerinden üretilen doğru akımı (DC) evinizin elektrik sistemlerinin kullanabileceği alternatif akıma (AC) dönüştürerek evdeki elektrik enerjisini sağlar. Güneş enerjisi sistemi tarafından üretilen doğru akım, invertör sayesinde evinizdeki elektrik tesisatı tarafından kullanılabilir hale gelir. İnvertör, güneş enerjisi sisteminin önemli bir parçasıdır ve evinizde güneş enerjisinden elde edilen alternatif akımı dağıtarak elektrik ihtiyacınızı karşılar. Bu sayede temiz ve yenilenebilir enerjiyi etkin bir şekilde kullanabilir, çevre dostu bir enerji kaynağından yararlanabilirsiniz. İnvertörün işlevi, güneş enerjisi sistemlerinin günlük hayattaki kullanımını kolaylaştırırken, geleneksel enerji kaynaklarına olan bağımlılığı azaltarak sürdürülebilir bir enerji geleceğine katkı sağlar.

Enerji depolama

Güneş enerjisi yalnızca güneşin doğrudan ışık verdiği zamanlarda üretilebilir. Ancak, enerji depolama sistemleri (çoğunlukla bataryalar), fazla enerjiyi depolayarak güneşin olmadığı zamanlarda kullanılabilir hale getirir. Yüksek üretim anlarında, fazla enerji bataryalara yönlendirilir ve burada kimyasal enerji olarak depolanır. Düşük üretim veya güneşin olmadığı dönemlerde, bataryalardaki depolanan enerji evinizin elektrik ihtiyacını karşılamak için kullanılır. Enerji depolama teknolojisi, güneş enerjisini daha sürekli ve güvenilir bir enerji kaynağı haline getirerek verimliliği artırır ve sürdürülebilir enerji kullanımına önemli katkı sağlar.

Sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği

Güneş enerjisi kullanmak, evinizin enerji tüketimini sürdürülebilir bir şekilde yönetmenin harika bir yoludur. Güneş enerjisi sistemleri, temiz ve yenilenebilir enerjiyle çevre dostu bir enerji çözümü sunar. Enerji tasarrufu yapan cihazlarla birleştirildiğinde, enerjiyi daha verimli kullanmanızı sağlar. Güneş panelleri, güneş ışığını elektriğe dönüştürerek evinizin enerji ihtiyacını karşılar ve geleneksel enerji kaynaklarına olan bağımlılığı azaltır. Bu sayede hem çevresel hem de ekonomik faydalar sağlayarak, daha sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunabilirsiniz.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Genel

Kalyon PV’den TOPCon Plus Hücre üretimi için yatırım kararı

Yenilenebilir enerji teknolojilerinde Türkiye’nin öncü markası Kalyon PV, yüksek verimlilik ve sürdürülebilirlik vizyonuyla uyumlu yeni bir yatırıma daha imza attı. Şirket, Çin dışında dünyada bir ilk olan TOPCon Plus güneş hücresi üretimi kapsamında, bu teknolojiyi hayata geçirecek endüstriyel tesis altyapısının dizaynı ve kurulumu için uluslararası bir sistem tedarikçisiyle yatırım anlaşması imzaladı.

Published

on

Kalyon PV’den TOPCon Plus Hücre üretimi için yatırım kararı

Yenilenebilir enerji teknolojilerinde Türkiye’nin öncü markası Kalyon PV, yüksek verimlilik ve sürdürülebilirlik vizyonuyla uyumlu yeni bir yatırıma daha imza attı. Şirket, Çin dışında dünyada bir ilk olan TOPCon Plus güneş hücresi üretimi kapsamında, bu teknolojiyi hayata geçirecek endüstriyel tesis altyapısının dizaynı ve kurulumu için uluslararası bir sistem tedarikçisiyle yatırım anlaşması imzaladı.

Ingot, wafer, güneş hücresi ve panel üretim süreçlerini Ar-Ge dahil tek çatı altında gerçekleştiren Avrupa’da ilk, dünyada ise sayılı üretim tesislerinden biri olan Kalyon PV, TOPCon Plus hücre üretim tesisiyle entegre olan yeni yatırım anlaşmasını imzaladığını duyurdu.

TOPCon Plus üretiminin kritik bir parçası olan bu yatırım, yardımcı tesisler altyapısının yeni bir bakış açısıyla oluşturulmasına odaklanıyor. 2026 yılının başında devreye alınması planlanan tesis altyapısı, 1.100 MW kapasiteli TOPCon Plus güneş hücresi üretim teknolojisinin tüm üretim süreçlerini destekleyecek şekilde planlandı.

Bu yatırım, yerli tedarikçi geliştirmeye de katkı sunacak

Kalyon PV, bu stratejik yatırım sürecinde yalnızca ileri teknolojiye değil, aynı zamanda Türkiye’nin sanayi kapasitesine de değer katmayı amaçlıyor. Her ne kadar tesis altyapısı için uluslararası bir firmayla stratejik iş birliği kurulmuş olsa da, proje bütçesinin önemli bir kısmının yerli tedarikçilere ayrılması hedefleniyor. Bu yaklaşım, Türkiye’de güneş enerjisi teknolojilerinin yerlileştirilmesine ve yüksek katma değerli üretimin yaygınlaşmasına doğrudan katkı sunuyor.

Yerli ekipman üreticilerinin projeye entegrasyonu, bu alandaki bilgi birikiminin ve teknik yetkinliklerin gelişmesine olanak tanırken, aynı zamanda sürdürülebilir ve dirençli bir tedarik zinciri kurulmasına da katkı sağlıyor. Bu sayede, benzer teknoloji yatırımlarının Türkiye merkezli olarak artmasını teşvik edecek bir zemin hazırlıyor.

“Yeni altyapı yatırımı, TOPCon Plus Hücre yatırımının kritik bileşenlerinden biridir”

Teknoloji geliştirirken sürdürülebilirliğe ve ülkemizin bu alandaki üretim kaslarının güçlendirilmesinin önemine vurgu yapan Kalyon PV Genel Müdürü Dr. İhsan Kulalı, söz konusu yatırımlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Daha verimli ürünler geliştirmemize olanak tanıyan TOPCon Plus güneş hücresi yatırımıyla eş zamanlı yürüttüğümüz Yardımcı Tesisler – Endüstriyel Tesis Altyapısı Yatırımı, Çin dışında dünyada ilk olacak TOPCon Plus güneş hücresi üretimimiz için kritik bir adımdır.

Yardımcı tesisler yatırımımız yalnızca teknolojik üstünlüğün değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik vizyonumuzun da güçlü bir yansımasıdır. Üretim hatlarımızın ve altyapımızın geleceğin teknolojileri doğrultusunda iyileştirilmesi ve zenginleştirilmesi, güneş teknolojilerinde daha verimli ürünler üretmemizi sağlarken; su, enerji ve insan kaynağımızın etkin ve verimli kullanımı açısından da sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşmamıza önemli katkılar sunmaktadır.

Ayrıca bu yatırım sürecini, ülkemizin güneş teknolojileri ekosistemini büyütecek şekilde yerli tedarikçilerimizle birlikte yürütecek olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu yaklaşım, sadece bugünü değil; geleceğin temiz ve yerli enerji vizyonunu da birlikte inşa etme çabamızın bir parçasıdır.

Kalyon PV olarak ‘Yenilenebilir enerjide güneş gibi doğan bir Türkiye’ vizyonumuz kapsamında sadece güneş paneli üretmiyor, güneş teknolojilerinin ülkemizde gelişmesine öncülük ediyoruz.”

Çin’in dışında bir İlk: TOPCon Plus Güneş Hücresi yatırımı

Kalyon PV’nin geçtiğimiz aylarda duyurduğu ve Çin dışında dünyada bir ilk olan TOPCon Plus güneş hücresi üretim tesisi yatırımı, 1.100 MW üretim kapasitesine sahip olacak şekilde tasarlandı. Yeni nesil yüksek verimli güneş hücreleri, aynı alandan daha fazla elektrik üretmeyi mümkün kılarken, şirketin küresel pazarlardaki rekabet gücüne de önemli katkılar sunuyor. Söz konusu yeni altyapı yatırımı, ileri teknolojiye dayalı üretimin hayata geçmesini sağlayacak en kritik bileşen olarak konumlanıyor.

Continue Reading

Genel

TOBB, KOBİ’ler için ‘Nefes Kredisi’ başlattı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kredi Garanti Fonu (KGF) ve bankalar, KOBİ’lere destek olmak için TOBB Nefes Kredisi’ni başlattı. Uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla başlatılan Nefes Kredisi’nde başvurular 8-9 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla başladı.

Published

on

TOBB, KOBİ’ler için ‘Nefes Kredisi’ başlattı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kredi Garanti Fonu (KGF) ve bankalar, KOBİ’lere destek olmak için TOBB Nefes Kredisi’ni başlattı. Uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla başlatılan Nefes Kredisi’nde başvurular 8-9 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla başladı. Kredi Garanti Fonu’nun kendi öz kaynak desteğiyle %80 oranında kefalet sağlayacağı bu kredilere başvurular; Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Akbank, Yapı Kredi, Denizbank ve Ziraat Katılım şubelerinden yapılıyor. TOBB Nefes Kredisi 6 ay ödemesiz şekilde azami 36 ay vadeli verilirken, bir firma azami 2,5 milyon TL kredi kullanabiliyor.

TOBB’a bağlı Oda-Borsa üyesi tüm şirketler başvurabiliyor

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “KOBİ kredilerinin reel olarak artmaması firmaların işletme sermayelerini azaltıyor. Nakit ve mal akışının yavaşlamasına, ekonominin daralmasına neden oluyor. Arzın bu şekilde kısılması da enflasyona olumsuz yansıyor ve yüksek enflasyonla mücadeleyi güçleştiriyor. Buradaki sıkıntıları hafifletmek ve ülkemiz ekonomisinin can damarı KOBİ’lere destek olmak üzere TOBB, Kredi Garanti Fonu ve Bankalar güç birliği yaptık. Kobilere uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla yeni bir TOBB Nefes Kredisi’ni gelecek hafta içinde başlatıyoruz. TOBB’a bağlı Oda-Borsa üyesi tüm şirketlerimiz başvurabilir. Kredi Garanti Fonu’nun ve katılan tüm bankaların yöneticilerine verdikleri destek ve katkılardan dolayı teşekkür ediyorum” açıklamasında bulunuyor.

Continue Reading

Genel

Türkiye, yeni şebeke yatırımı olmadan güneşteki kurulu gücünü %35 artırabilir

Gerekli düzenlemelerle Türkiye’deki rüzgar ve hidroelektrik santrallerine 8 GW’lık hibrit güneş santrali eklemek mümkün

Published

on

Türkiye, yeni şebeke yatırımı olmadan güneşteki kurulu gücünü %35 artırabilir

Enerji alanında çalışmalar yapan Londra merkezli düşünce kuruluşu EMBER, Türkiye’deki şebeke bağlantı kapasitesi sorunlarını ve bu sorunları aşmaya yönelik çözümlerden biri olabilecek hibrit güneş santrallerinin performanslarını analiz ettiği yeni bir araştırma yayınladı. Türkiye’nin hibrit güneş santralleriyle şebeke kısıtlarını aşabileceğine vurgu yapılan araştırmada, “Şebeke kapasitesinin sınırlı olması, yenilenebilir enerji projelerinin reddedilmesine neden olurken enerji dönüşümünü de yavaşlatıyor” dendi. Gerekli düzenlemelerle Türkiye’deki rüzgar ve hidroelektrik santrallerine 8 GW’lık hibrit güneş santrali eklemenin mümkün olduğuna değinilen analizde, bu sayede yeni şebeke yatırımına gerek duymadan Türkiye güneş kurulu gücünün en az %35 artırılabileceği kaydedildi.

Kısa sürede 30 GW sınırı aşılabilir


EMBER Türkiye Enerji Analisti Çağlar Çeliköz tarafından kaleme alınan araştırmada, “Güneş potansiyelinin yüksek olduğu Türkiye’de, hibrit güneş santrallerinin önündeki engeller kaldırılırsa mevcut güneş kurulu gücü en az %35 artırılabilir. Bu sayede santrallerin üretim kapasiteleri artarken, mevcut iletim hatları da daha verimli kullanılabilir. Türkiye’de güneş enerjisi kurulu gücü, kısa süre içinde 30 GW sınırını aşarak, kaynaklara göre kurulu güç sıralamasında açık ara lider konumuna gelebilir” ifadeleri kullanıldı.

Dünyadaki şebeke kapasitesi sorunlarına da değinilen raporda önemli çıkarımlar 3 başlıkta toplandı:

1- Yeni yatırımlar şebeke kısıtına takılıyor, hibrit güneş kurulumları yavaş ilerliyor

    Eylül 2024’ten beri iletim seviyesinden bağlantı için yeni kapasite açıklanmazken; Şubat 2024 ile Nisan 2025 arasındaki 15 aylık dönemde, Türkiye’de lisanssız güneş santralleri için yapılan iletim seviyesinden şebeke bağlantı başvurularının %65’i “bağlantı kısıtları” nedeniyle reddedildi. Mayıs 2025 itibarıyla Türkiye’de dağıtım seviyesinden bağlantı için kalan kapasite ise sadece 0,52 GW. Oysa hidroelektrik veya rüzgar santralleri ile aynı şebeke bağlantısını kullanabilen hibrit güneş santralleri sayesinde, ilave şebeke yatırımına ihtiyaç olmadan Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesi artırılabilir.

    Diğer taraftan Türkiye, hibrit güneş kurulumlarında ise ağır ilerliyor. Son dört yılda 3,5 GW’lık hibrit güneş projesine kurulum izni verilirken, bu kapasitenin yalnızca %41’i işletmeye alınabildi.

    2- Türkiye’deki hibrit güneş potansiyeli 8 GW’tan fazla

    Mevcut piyasa koşulları ve ekonomik göstergelere dayanan potansiyel analizine göre, Türkiye’de özel sektöre ait rüzgar ve hidroelektrik santrallerindeki hibrit güneş potansiyeli 8 GW seviyesinde. Elektrik fiyatları ile kredi faiz oranlarının daha elverişli olduğu senaryolarda ise bu potansiyel 25,6 GW’a kadar çıkmaktadır.

    Söz konusu hibrit güneş potansiyelinin %46’sı, barajlı hidroelektrik santrallerde bulunuyor. 8 GW’lık hibrit güneş kapasitesinin devreye alınması, toplam güneş kurulu gücünü 30 GW’a çıkararak güneşi, Türkiye’nin açık ara en büyük enerji kaynağı haline getirebilir.

    3- 2024 yılında rüzgar ve hidroelektrik üretimine, hibrit güneş %14 katkı sağladı

    Mevcut hibrit güneş enerjisi santralleri, 2024 yılında bağlı oldukları 25 rüzgar ve hidroelektrik santralinin üretimine %14 oranında ek katkı sağladı. Hibrit güneş santrallerinin üretime sağladıkları katkı sayesinde, bağlı oldukları birincil kaynakların mevcut bağlantı kapasite faktörü ortalama 5 puan artarak %32’ye yükseldi.

    Hibrit güneş santrallerinin etkisi yaz aylarında en yüksek seviyesine çıkıyor. 2024 Haziran ve Ağustos ayları arasında hibrit güneş santralleri rüzgar, akarsu ve barajlı hidroelektrik santrallerinin bağlantı kapasite faktörlerini ortalama 7,3 puan artırdı. Özellikle, Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir rüzgar santralinin bağlantı kapasite faktörü, 2024 yılında hibrit güneş santrali sayesinde neredeyse 20 puanlık artış kaydetti.

    Continue Reading

    Trendler