Sektör Haberleri
GÜYAD Başkanı Özkök “Türkiye’de GES YEKA ihalelerinin sonucunu henüz almadık”
Yenilenebilir Enerji Yatırımcıları Derneği GÜYAD, yenilenebilir enerji sektörünün mevcut gündemini çevrimiçi basın sohbet toplantısında enerji editörlerine değerlendirdi. 13 Nisan günü yapılan sohbet toplantısında konuşan GÜYAD Başkanı Cem Özkök, pek çok farklı alana ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Özkök, bakan ve bakan yardımcısıyla yapılan görüşmede şu hususların ele alındığını belirtti:
“1.000 MW güneş YEKA’sı ihale edildi. Bunların Nisan ayı içinde tekliflerin açılması bekleniyor, en düşük beş teklif kendi içinde yarışacak. 1.000 MWa 9.400 MW teklifi geldi, çok ciddi rekabet olacak demek. Bu esnada Türkiye’de ciddi bir döviz artışı oldu çeşitli sebeplerden dolayı. Faizler de arttı. Bakanlığa önerimiz ‘şartnamedeki eskalasyon oranının başlangıç tarihini teklif verdiğimiz tarih olarak alalım; açık eksiltme yapacağımız fiyat eskalasyonlu fiyat olsun’ şeklinde. Bu yönde dilekçemizi Bakanlık’a sunduk. Değerlendirmelerini bekliyoruz.
Daha önce gördük ki rüzgarda teklifler toplandı, yarışmalar yapıldı ve bunların neticesinde birçok firmanın verdiği teklif yüzünden fizibıl olmadı projeleri ve yapamadılar. Bu sebeple bu projelerin kapasitesi birkaç sene atıl olarak kaldı ve şu anda bu 1.000 MW rüzgar YEKA ihalesi gündemde. Bu da muhtemelen Nisan ayı içinde ilan edilecek. Sektör bunu bekliyor. Sanıyorum buna 6-7 ay süre verilip teklif toplanacaktır.”
Türkiye’de GES YEKA ihalelerinin sonucunun henüz alınamadığını ifade eden Cem Özkök, şu değerlendirmeleri yaptı: “Suudi Arabistan’daki ışınımla Almanya’daki ışınım, Türkiye’deki ışınım farklı. Bu çerçevede değerlendirme yapmak lazım. Ayrıca Arabistan, Dubai gibi bölgelerde alım garantisi daha uzun sürelerle veriliyor. Bunlar da teklifleri tabi etkiliyor. Ayrıca bu ülkenin kredibilitesi, bulabileceğiniz finansmanın yüzde oranı da çok önemli. Bunları ekonomik fizibiliteye koyduğunuzda bu daha anlaşılır olur. Türkiye’de bu kadar uzun alım garantisi yok ve ışınım Arabistan’a göre daha az. Ayrıca faiz oranları yüksek. Bu sebeple bankaya gittiğiniz zaman bir proje kredisi aldığınızda çok ciddi faiz oranları ödeyeceğiniz için bu rakamları Türkiye’de görmek mümkün olmayacaktır.
Türkiye’de GES YEKA ihalelerinin sonucunu daha almadık. Bu sonuçları aldığımızda siz de rakamların epey aşağı düştüğünü göreceksiniz. Finansman fizibiliteyi etkileyen unsurlardan bir tanesi. Portekiz’in ışınımı Türkiye ile hemen hemen paralel. Oradaki fiyatla şu anda ihale sonrası Türkiye’de göreceğimiz fiyatın çok da farklı olmayacağını düşünüyoruz, hatta Türkiye’deki fiyatın biraz daha aşağı düşmüş olacağını görebiliriz. Yalnız dalgalanmalar güneşte, rüzgarda, jeotermalde fizibiliteleri etkiliyor.
Güneş YEKA ihalesi için verilmiş olan 9.440 MW’lık teklifin içinde tüm teklifler 35 kuruşun altında çünkü tavan fiyat 35 kuruş. Ekonomik dalgalanmalar ve hem kurdaki hem de faizdeki artışlar nedeniyle bizim yatırımcılar olarak bu konudaki talebimiz zarfı verdiğimiz tarihten itibaren eskalasyon uygulanıp, örneğin 30 kuruş teklif verilmişse ve teklifler 30 Nisan’da açılacaksa; 12 Mart’la 31 Nisan arası örneğin şartname gereği 1 kuruş eskalasyon geldiyse pazarlığın 30+1; 31 kuruştan başlatılması. Kredi faiz oranları TL’de de dövizde de ciddi ölçüde arttı. Oranları düşünecek olursa bugün dövizde yüzde 8-9’larla, TL’de ise yüzde 21-23 ile borçlanabiliyorsunuz. Bunlar fizibilite hesaplarımız için çok yüksek rakamlar.
YEKA ihalesinde rakam vermem doğru olmaz ama 30 kuruşların altı olacağını tahmin ediyoruz. İlk YEKA ihalesinin 6,99 dolar/sentlik fiyatından epey aşağıda olacaktır.
Bu YEKA ihalesinden sonra ikinci bir ihale daha yapılabilmesi için daha stabil bir ortamda olmamız gerekir. Şu anda dalgalı bir ekonomik ortamdayız, suların durulması lazım. Bu süreçte bizim de gemiyi limana çekip suların durulmasını beklememiz lazım. Kredi faiz oranları çok yüksek olduğundan yatırımcı önünü göremiyor ve yabancı yatırımcı da bu nedenle çekingen kalıyor. Maç başladıktan sonra kural değiştirilmesi fizibilitenizdeki gider kalemlerinizden birinin ciddi şekilde zamlanmasına neden oluyor. Ne yabancı ne de Türk yatırımcı bu değişiklilerden hoşlanıyor. Yeni YEKA için daha stabil bir ortamın beklenmesi gerekmekte.”
Hibrit projelerde iyi noktadayız
Hibrit projeler hakkında olumlu görüş bildiren GÜYAD başkanı, bu konuda temaslarının sürdüğünü ifade etti: “Hibritin geldiği nokta iyi bir nokta, bu konuda ilgili kuruluşlarla görüşmelerimiz devam ediyor. Hibrit tarafında rüzgar projelerinde güneş hibrit yapılmasında problem kalmadı. Orman sahası hariç rüzgar santralleri içinde güneş kurulumu yapabiliyorsunuz. Buradaki problem JES’lerde, HES’lerde ve termik santrallerde. O bölgenin kapasitesine göre TEİAŞ tarafından bağlantı izni verilecek ve o izin kapasitesi kadar hibrit yapabileceksiniz. Tabi rüzgar ve güneş dalgalı enerji ürettiğinden ikisi birbirini tamamlayıcı oluyor, bu yüzden bu alanda bir problem yok ama bir jeotermalde örneğin güneş hibrit yapacağınız zaman güneşin dalgalı enerjisi üretim hattındaki sistemi etkileyebiliyor. TEİAŞ da bu yüzden hassas davranıyor.
Rüzgar santrali alanlarına kurulabilecek güneş hibritlerin toplamı hakkında yeterli bilgi yok çünkü henüz yönetmelik yayınlanmadı. Yönetmeliğe göre başvurular yapılacaktır. Kurulacak bölgenin iletim ve trafo merkezlerinin kapasitesine göre müracaatlar yapılacağı için şimdiden bir rakam vermek mümkün değil.”
En pahalı enerji kaynağı doğal gaz
Güneş enerjisinin her geçen gün ucuzladığına dikkat çeken Özkök, şu ifadeleri kullandı: “En pahalı kaynak şu anda doğal gaz. Güneş her geçen gün daha da ucuzluyor çünkü teknolojisi çok çabuk gelişiyor. Depolama yapabildiğimiz takdirde daha da ucuzlayacak. Güneş ve rüzgardaki depolama problemi çözülürse Suudi Arabistan, Dubai ve Katar’dakine benzer rakamlar görülebilir. Üzerine hidrojeni de eklersek çok daha verimli olur. Şu anda ülkemizde kendini finanse etmiş, borçlarını ödemiş HES’ler var EÜAŞ’ın elinde. Şu an en ucuz enerjiyi onlar üretiyor. Türkiye’de gerek güneşte gerek rüzgarda daha alacağımız çok yol var. Ne zaman ki rüzgarda 25 bin MW, güneşte 50 bin MW’ları görürsek o zaman bu ucuzlamayı çok daha etkili olarak görebiliriz. Şu an en ucuz enerjiyi sudan elde ediyoruz diyebiliriz.
Depolama taslağı ile ilgili görüşlerimizi ilgili kurumlara bildirdik. Ancak yönetmelik bu haliyle yayınlanırsa depolama yapmak isteyen çıkmaz. Neden? Çünkü bu yönetmelik hazırlığı depoladığınız enerjiyi YEKDEM kapsamında satamazsınız diyor. Bu durum fizibilite ve finansman bulma açısından sorun yaratacak ve yatırımcıyı engelleyecektir. Depolamaya alım garantisi vermezseniz yatırımcı depolama yapamayacaktır. Türkiye’de
YEKDEM uygulaması bir efsane yazdı, nedeni de alım garantisi verilmesiydi. Ve böylece hem güneşte hem rüzgarda yerli sektörler oluşabildi.”
Türkiye’de offshore yatırımları kârlı değil
Türkiye’de deniz üstü RES yatırımları hakkında da değerlendirmeler yapan GÜYAD Başkanı Özkök, şunları belirtti: “Türkiye’nin ‘deniz üstü rüzgar yatırımlarının fizibilitesini’ ekonomik kılan bir rüzgar hızı yok. Bu alanda ilana çıkıldı ama hiç teklif gelmedi, bu da haklı bir durumdu çünkü bu alanda altyapı çalışması yoktu. Bu tür çalışmalar ve sondajlar şu sıralar yapılıyor. İhalelere altyapı ve teknik şartname oluşturma yönünde çalışmalar devam ediyor. Türkiye’nin karasal rüzgarı deniz üstü rüzgarına göre daha kaliteli.
Etkinlikler
ICCI Fuarı’nda enerji sektörüne yenilenebilir enerji müjdesi
ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuar ve Konferansı’nın açılışını gerçekleştiren TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Sözcüsü Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, yenilenebilir enerji ile ilgili müjde verdi. Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, “Komisyonumuz ve hükumetimiz yenilenebilir enerji alanında ülkemizin ve sektörün önünü açacak, ülkemizi güçlendirecek adımları atmaya devam ediyor. Maden ve enerji kanunlarında değişiklikleri kapsayan kanun teklifimiz komisyondan geçti ve genel kurulda görüşmelere başlanacak. Meclisimizin onayıyla teklifimiz yasalaşacak ve bu sayede enerji sektörümüzün önünü açmış olacağız” dedi.
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK’nın desteği ile TG Expo tarafından gerçekleştirilen ICCI – Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nın açılışı Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, İstanbul Sanayi Odası Enerji Grup Başkanı Rıdvan Mertöz, KOJENTÜRK Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Aydın, ENSİA – Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı ve KBSD – Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Hoplamaz’ın katılımı ile gerçekleştirildi. 3 gün boyunca 10.000 metrekarelik alanda küresel enerji piyasasının kalbinin atacağı fuar, 200’e yakın firma ve 8 bini yurt dışından olmak üzere toplamda 20 binden fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapacak. ICCI bu yıl ilk kez eş zamanlı gerçekleşecek Electricity Eurasia – Elektrik ve Elektrik Ekipmanları Fuarı’na da sahne oluyor.
Enerji sektörüne yeni kanun teklifi müjdesi
Fuarın açılışında konuşan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, “TBMM komisyonumuz ve hükumetimiz yenilenebilir enerji alanında ülkemizin ve sektörün önünü açacak ve ülkemizi güçlendirecek çabaların içerisindedir. Yakın zamanda komisyonumuza gelen özellikle maden ve enerji kanunlarındaki değişiklikleri kanun teklifi ilgili komisyonumuzdan geçti. Gerekli tartışmalar yapıldı. Komisyon üyelerimiz katkılarını verdi Ve genel kurulun gündemine hazır hale getirildi. Genel kurulda özellikle yenilenebilir enerjiyle ilgili bazı kanuni düzen içeren kanun teklifi görüşülmelerine başlanacak. Ümit ediyorum ki; değerli milletvekillerimizin, meclisimizin onayla da bu teklif yasalaşacak. Bu da özellikle ülkemizin siz değerli sektör temsilcilerimizin önünü açmak üzere ülkemize sağlamak üzere bu kanun teklifi de yasalaşmış olacak diye ümit ediyorum” şeklinde konuştu.
Enerji verimliliğinde başarının formülü her kademede “farkındalık”
Son yılların en kritik konularından birisinin yenilenebilir enerji olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, “Bu alanda atılan adımlar ve yaşanan gelişmeler hem ülkelerin güçlenmesi hem de sektör oyuncularının daha rekabetçi haline gelmelerinde şüphesiz önemli bir rol oynuyor. Bu gelişmelerin bir sonucu olarak da rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kurulumu ve kurulu gücünün diğer konvansiyon termik kurulu güce göre daha fazla olduğunu görüyoruz. TBMM komisyonu olarak bunun farkındayız ve bu farkındalığın da bir gereği olarak ilgili komisyonumuz ve hükümetimizin bu alanda ülkemizin ve sektörün önünü açacak çaba sarf ediyoruz” şeklinde konuştu. Özellikle bu tür fuar ve konferanslarda yapılan tartışmalar ve beraberinde sektöre ilişkin ortaya çıkan fikirlerin yasama ve yürütme için son derece kıymetli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, “Fakat özellikle enerji verimliliği konusunda hükümet ve ilgili bakanlıklar her ne kadar destek verirse versin toplumda ve sanayicilerimizde bu konularda gerekli eğitim, farkındalık ve bilinç oluşmadığı takdirde çabaların yeterli şekilde amacına ulaşması mümkün olmaz” dedi.
“Fuarımızın varlığı en büyük kazançlarımızdan biri”
TG Expo Genel Müdürü Cem Şenel de açılış konuşmasında, “1994 yılında İstanbul’da bir Kojenerasyon Semineri ile başladığımız yolculuğumuz, kısa sürede ülkemizin enerji sektöründeki hızlı gelişme ve enerji camiasının yoğun ilgisiyle 1999 yılında ICCI (International Cogeneration Conference of Istanbul) adı altında bir Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kimliğine evrildi. Dünya enerji piyasasının jeopolitik açıdan belki de en sıcak ve hareketli coğrafyasında yer alan bir ülke olarak ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuar ve Konferansı’nın varlığı en büyük kazançlarımızdan biri. Fuar sayesinde oluşturduğumuz verimli, etkin, saygın ve kaliteli bir iletişim ve etkinlik platformu ile bu büyüme ve gelişme sürecine 30 yıla yakın süredir tanıklık ediyor, gelecekte de sürdürmek üzere yoğun çaba gösteriyoruz. Sürdürülebilirliği odak noktasına aldığımız fuarımızda enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, akıllı şebekeler, temiz teknolojiler ve çevre yönetimi gibi konularda güncel gelişmeler öne çıkacağı için bu yılın teması olarak ‘Enerjinin Geleceğini Keşfet’ diyeceğiz” dedi.
“Yenilenebilir enerjiyi fırsat olarak yakalayanlar avantajını görecek”
Enerjide baş döndüren dönüşümlerin yaşandığı son yıllarda fuarın günceli yakalamak ve geleceğe yönelik projeksiyonlara ışık tutmak için kritik öneme sahip olduğunu belirten KOJENTÜRK Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Aydın ise, açılışta “İklim değişikliğini yavaşlatmak ve toplumları daha temiz bir ortamda yaşatma çabaları, enerjide fosil kaynaklardan yenilenebilir enerji tüketiminin daha yüksek düzeylere geçişini zorunlu kılıyor. Enerji tüketiminin daha da artış gösterdiği günümüzde elektriğin üretildiği kaynaklar daha önemli hale geliyor. Bugün enerji yatırımlarında özellikle finansmana erişimin zor ve yüksek maliyeti nedeniyle hedeflenen yıllık büyümenin biraz gerisinde kaldığını görüyoruz. O yüzden bu dönemi geleceğe yönelik hazırlık ve planlamaların yapılması için bir fırsat olarak gören ve değerlendirenler hızlı dönüşümde bunun avantajlarını yakalayacak” diye konuştu.
Sektör Haberleri
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
Dünyanın farklı bölgelerindeki ofisleri aracılığıyla kazandığı deneyim ve başarıyla tamamlanmış sayısız uluslararası referanslar ile fotovoltaik güneş enerjisi alanında anahtar teslim kurulum (EPC) hizmeti veren ASUNIM, invertör ve enerji depolaması çözümleri alanında dünya çapında lider FOX ESS’nin kurumsal ortakları arasına katıldı. Yapılan anlaşma ile ASUNIM; Fox ESS’nin invertör, enerji depolama ve EV şarj cihazlarından oluşan ürün portfolyosunun Türkiye, Portekiz ve İspanya’daki distribütörü oldu.
İmza törenine ASUNIM Grup Direktörü Andreas Schuenhoff, ASUNIM Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Umut Gürbüz, FOX ESS Satış Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Henry Chen ve Ülke Müdürü Barış Sözener katıldı.
ASUNIM Grup Direktörü Andreas Schuenhoff “2024 yaklaşırken FOX ESS ile yapılan bu stratejik anlaşma için mutluyuz. FOX ESS’nin, ASUNIM’in invertörler ve yüksek güçlü ve rekabetçi batarya depolama çözümleri için güvenilir ve son teknoloji çözümler alanında lider olma vizyonunu paylaştığına inanıyoruz” dedi.
ASUNIM Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Umut Gürbüz, “Bu önemli anlaşma ile Türkiye’nin dört bir yanındaki ekiplerimiz FOX ESS’yi Türkiye pazarına getirmek için çok çalışacak. Çözümlerinin mevcut ve gelecekteki talebe ve iklim koşullarına çok iyi uyum sağladığına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.
FOX ESS Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Henry Chen, “FOX ESS olarak, ASUNIM ile uzun vadeli bir iş birliği kurmaktan ve uluslararası enerji projelerine birlikte katılmaktan onur ve heyecan duyuyoruz. Yenilikçi invertörlerimizi ve enerji depolama çözümlerimizi ASUNIM ile birlikte uluslararası pazarlara sunmayı planlıyoruz. ASUNIM, müşterilerine en üst seviye mühendislik hizmeti ve destek sağlıyor; bu da faaliyet gösterdikleri bölgede stratejik ortak olarak kendilerini seçmemizin ana sebeplerinden birisi oldu” ifadelerini kullandı.
Sektör Haberleri
İsveç’in En Büyük Güneş Enerjili Tarlası İnşa Ediliyor: İsveç Güneş Enerjisi İçin Bir Dönüm Noktası
Hultsfred, İsveç – Sürdürülebilir enerjiye doğru büyük bir adım atan Solkompaniet ve Equans’ın bir yan kuruluşu olan Bouygues Energies & Services, İsveç’in en büyük güneş enerjili tarlasını inşa etmek üzere Hultsfred havaalanında bir araya geldi. Neoen ve Alight tarafından desteklenen bu iddialı proje, ülkedeki yenilenebilir enerji için yeni bir dönemi müjdeliyor.
Erken Ekim 2023’te başlayan bu büyük ölçekli proje, 2025 ilkbaharında elektrik şebekesine bağlanması planlanan ve aynı yıl içinde tam ticari faaliyete geçmesi beklenen bir güneş enerjili tarla olarak hayata geçirilecek. 136 hektarlık geniş bir alanı kaplayan tarla, 100 MW kapasitesiyle İsveç’teki şimdiye kadar tamamlanan en büyük park olacak. Bu önemli girişimin arkasındaki güç olan Neoen ve Alight, H&M grubu ile bir güç satın alma anlaşması (PPA) oluşturarak yenilenebilir elektrik tedarikini sağlıyor.
Solkompaniet’in yeni CEO’su olarak atanacak olan Thomas Sparrmo, projeye olan heyecanını şu sözlerle dile getirdi: “Bu İsveç güneş enerjisi alanında bir dönüm noktasına katkıda bulunma fırsatını sabırsızlıkla bekliyoruz. Güneş enerjili tarlanın büyüklüğü, Avrupa’daki büyük güneş enerjili tarlalarla aynı seviyede olacak. Gerçekten büyük ölçekli güneş enerjili tarlalar inşa etmek, İsveç’in enerji karışımındaki ucuz yenilenebilir elektriğin payını hızla artırmak için en etkili yoldur. Bu anlaşma ayrıca Bouygues Energies & Services’in uluslararası büyük ölçekli deneyimi ile Nordic koşullarındaki uzmanlığımızın birleşiminin kazanan bir konsept olduğunu gösteriyor.”
Enerjiler İş Birimi İcra Başkanı ve Equans Solar & Storage markasından sorumlu olan Elisabeth Benedetto ise projeye duyduğu heyecanı şu sözlerle ifade etti: “İsveç’teki ilk girişimimiz hakkında inanılmaz derecede mutluyuz ve bu önemli projeyi bize teslim eden yeni müşterimiz Alight ve uzun vadeli iş ortağımız Neoen’e teşekkür ediyoruz. Solkompaniet ile yaptığımız iş birliği, müşterilerimiz için gerçekten mükemmel bir teklif oluşturmak için kritik bir rol oynadı.”
İnşaat aşamasının yanı sıra, Bouygues Energies & Services ve Solkompaniet, siteyi bir sonraki 20 yıl boyunca bakımından sorumlu olacak. 100 MW’lık PV projesinin etkisi büyük; elektrik şebekesine 100 GWh’den fazla enerji sağlayarak, 18,000 İsveç evinin yıllık elektrik tüketimine denk geliyor.r
Bu çığır açan girişim, İsveç’in yenilenebilir enerji yolculuğunda önemli bir anı temsil ediyor ve ülkenin daha yeşil, daha sürdürülebilir bir geleceğe olan taahhüdünü vurguluyor.
- Solar Panel1 yıl ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Borsada ‘Güneş’e yatırım CW Enerji ile büyüyecek
- Solar Panel11 ay ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- Sektör Haberleri1 yıl ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- Sektör Haberleri2 yıl ago
Europower Enerji, 20 Nisan’da borsada işlem görmeye başlıyor…
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi1 yıl ago
Solino, 3 Yılda Türkiye’de Liderlik ve Avrupa’da İlk Sıralarda Yer Almayı Hedefliyor
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Fabrika Çatısına Güneş Enerjisi Sistemi Kurulum Rehberi Yayınlandı
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
YEO’dan geleceğin enerji teknolojileri için 3 önemli hamle