Connect with us

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

İngiltere Ulusal Sergi Merkezi’nde Güneş Enerjisiyle Çalışan Şarj İstasyonu 180 Elektrikli Araç İçin Enerji Sağlıyor

Published

on

7 Eylül 2023’ten beri faaliyette olan pb pulse Gigahub™, İngiltere’nin en büyük şarj istasyonlarından biridir ve aynı anda 180 elektrikli araca enerji sağlama kapasitesine sahip olan bir 80 KW güneş enerjisi sisteminden beslenmektedir. Dev güneş enerjili çatı, EV Network tarafından Birmingham’daki Ulusal Sergi Merkezi’nde inşa edildi ve Birmingham ve çevresinde güvenilir bir elektrikli araç şarj altyapısı geliştirmeye yönelik önemli bir adım daha atılmış oldu. 80 kWp fotovoltaik sistem, sürdürülebilir enerji çözümleri uzmanı Ineco Energy tarafından gerçekleştirildi ve dünyanın en büyük fotovoltaik modül ve güneş yongaları üreticisi olan LONGi Solar’ın çift yüzlü fotovoltaik modüllerinden kullanıldı. Ayrıca, SolarEdge, akıllı enerji çözümlerini sağlarken Bluetop Solar Parking de şarj istasyonu için güneş enerjili çatı kurulumunu gerçekleştirdi.

Güneş enerjisi, elektrikli araçlara geçişe destek oluyor

Elektrikli araçlara geçiş şimdiye kadar yavaş ilerledi. Bunun başlıca nedenlerinden biri, gelecekteki talebi karşılamak için hızla büyümesi gereken elektrikli araç şarj altyapısının eksikliğidir. Aynı zamanda, sektör, Avrupa’nın karbon salınımını azaltma çabalarını destekleme fikrini, yeşil enerji ile yeşil enerji sağlama fikrini destekleyen çözümler arıyor. Güneş enerjisi, en hızlı büyüyen ve ekonomik yenilenebilir enerji kaynağı olduğundan, gelecekteki tüm elektrikli araç geçişinde önemli bir rol oynayacaktır.

“Ineco Energy’nin Direktörü Angus Rose, “Ulaşımdan kaynaklanan İngiltere’nin toplam emisyonlarının %24’ünden fazlasını oluşturduğu göz önüne alındığında, elektrikli araç altyapısı, İngiltere’nin Sıfır Karbon’a geçişinin vazgeçilmez bir parçasıdır. NEC Gigahub, yılda 7 milyon ziyaretçi ve 60 milyon araç trafiğine sahip olanlar için geleceğin benzin istasyonunun bugünkü halini gösteren örnek bir tesis olacaktır. Gündüzleri yerindeki güneş çatısı da dahil olmak üzere yenilenebilir enerji ile beslenen ve geceleri LED’lerle aydınlatılan şarj istasyonu, temiz ve pratik bir elektrikli araç şarj altyapısı sunar. LONGi Solar, bize son derece güvenilir ve verimli modüller sağlayan güvenilir bir ortak olmuştur. Kurulum için, uygulamaya en yüksek çıktıyı sağlamak amacıyla çift yüzlü güneş panellerini kullanmaya karar verdik,” dedi. Ineco Energy, bugüne kadar temiz ve daha ucuz elektrik üretiminin eşdeğerine denk gelen 13.5 GWH’ten fazla temiz elektrik üreten bir güneş sistemi kurdu.

“LONGi olarak, Birmingham’daki İngiltere otoyol ağındaki bu yeni Gigahub gibi bir projeyi desteklemekten gurur duyuyoruz. LONGi olarak “güneş enerjisi için güneş” konseptini izliyoruz, yani temiz enerjiyi temiz enerji ile üretme fikrini benimsemekteyiz. Elektrikli araçları güneş enerjisiyle şarj etmek, LONGi’nin DNA’sına uygun bir yaklaşımdır,” dedi LONGi’deki İngiltere Satış Müdürü Sean McSorley.

“Bu sitenin oluşturulmasında tedarikçi ve yüklenici seçimimiz kritikti; bir bayrak gemisi sitesi olarak, çok sıkı projelerin zamanında hizmet verdiği en iyi sınıfta hizmeti gerektiriyordu. Bu konuda Ineco ile çalışmak örnek olmuştur, sadece işletme projesini değil, sitenin önemini de anlamaları önemliydi. Birçok hareketli parça olduğundan, esneklik, uzmanlık ve verimlilik büyük talep görüyor. Angus ve Ineco’daki ekip ile çalışmak mükemmel oldu, proje mükemmel bir şekilde teslim edildi ve bize bu inanılmaz tesisi sunma imkanı tanıdı,” dedi The EV Network’ün CEO ve Kurucu Ortağı Reza Shaybani.

2012’den 2022’ye kadar LONGi, 290 GW fotovoltaik ürün üreterek toplamda 1.15 milyon GWh’nin üzerinde bir birikimli temiz enerji üretimine ulaştı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından tahmin edilen küresel enerji gridinin ortalama emisyon faktörüne dayanarak, bu, 2022’deki toplam küresel enerji ile ilişkili karbon dioksit (CO2) emisyonlarının %1.46’sını (536 milyon ton) önlemeye eşdeğerdir.

LONGi, “Güneş için güneş” konseptini ilk kez 2018’de 24. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda önerdi. Bu konseptin arkasında, temiz enerjiyi temiz enerji ile üretme hedefi yatmaktadır. 2020’de LONGi, sırasıyla RE100, EP100, EV100 girişimlerine katılarak ve SBTi’ye katılarak tüm dört küresel girişime katılan ilk Çinli şirket oldu. Bu yıl, LONGi’nin yakın dönem hedefi, Paris Anlaşması’ndaki 1.5°C hedefiyle uyumlu olan SBTi tarafından onaylandı.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Güneşin üretim üssü ELİN Enerji, ‘Fortune 500’de parladı

Avrupa’nın en büyük, Amerika’nın ise ilk Türk fotovoltaik panel üreticisi olan ELİN Enerji, Fortune 500 araştırmasında 2024 yılında da listenin ‘güneş’le parlayan yıldızı oldu ve Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında yerini aldı. 

Published

on

ELİN Enerji

Avrupa’nın en büyük, Amerika’nın ise ilk Türk fotovoltaik panel üreticisi olan ELİN Enerji, Fortune 500 araştırmasında 2024 yılında da listenin ‘güneş’le parlayan yıldızı oldu ve Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında yerini aldı. 

“Fortune Türkiye” ve “CRIF Türkiye” iş birliği ile 2008 yılından bu yana aralıksız gerçekleştirilen “Fortune 500 Türkiye 2024 Araştırması” dikkat çeken sonuçlar ortaya koydu. “Fortune 500 Türkiye 2024 Araştırması” listesinde yer alan şirketlerin toplam net satışları, bir önceki yıla göre “yüzde 35,6” artarak ‘17 trilyon 390 milyar TL’ye yükseldi. Fortune 500 Türkiye 2024 listesinde yer alan şirketlerin, Türkiye’nin GSYİH’ı içindeki payı “yüzde 40,1” oldu.

“Yenilenebilir enerji alanında ülkemizi uluslararası alanda temsil etmeye ve geleceğin enerjisini inşa etmeye devam edeceğiz” diyen ELİN Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Arda Yalı, “ELİN Enerji” olarak 2024 yılında gerçekleştirdiğimiz net satışlarla “Fortune 500” Türkiye sıralamasında bir kez daha yer aldık. Dünyada artan petrol ve enerji fiyatları “Fortune 500 Türkiye-2024” listesinde “yenilenebilir enerji” alanında faaliyet gösteren şirketlerin öne çıkmasını beraberinde getirdi. “ELİN” olarak tüm ekibimizin başarısı taçlanmaya devam ediyor. Bir kez daha Fortune 500 Türkiye-2024 listesinde yer alan şirketlerin içerisinde olmanın gururu da gücümüze güç kattı” dedi.

ELİN’den “güneş hücresi” üretimiyle dev yatırım

ELİN Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Arda Yalı, “Bugün Avrupa ve Amerika Kıtası’nda 3 fabrikadan oluşan üretim tesislerimizde; “100 bin” metrekare üzerinde üretim alanında, son teknoloji “Fotovoltaik Modüllerin” üretimini yapmaktayız. ELİN Enerji olarak Amerika Houstan’da “Sirius PV USA” markamızla “tam kapasite” üretime geçtik. ABD’de kurduğumuz fabrikamızda ürettiğimiz “Sirius PV USA” marka güneş panellerimiz ile Amerika’nın elektrik üretimine büyük ölçekli temiz enerji kapasitesi ekleyerek enerji dönüşümünün hızlanmasını destekliyoruz. “ELİN Enerji” olarak tüm dünyada yenilenebilir enerji projeleri için güneş paneli üreticilerinin en büyüklerinden biri olarak ticari ya da endüstriyel şirketlerin ve hanelerin “sıfır karbon” yolculuğunda gerçek bir değer yaratıyoruz. 2026 yılında üretime geçireceğimiz “hücre” fabrikamız ile de yenilenebilir enerji teknolojileri AR-GE’sine en büyük yatırımı yapan Türk sanayicilerinden biri olarak “güneş hücresi” teknolojisinde de yeni bir devri yine ELİN Enerji olarak başlatıyor olacağız” diye konuştu.

Çatılarda “Sirius” gücü ile güneşi ekonomiye çeviriyoruz

“ELİN olarak “Houstan” fabrikamızın bantlarından çıkan fotovoltaik panellerimiz bu yıl Amerika’da da çatılarda yerini aldı” diyen ELİN Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Arda Yalı, Amerika’nın uçsuz bucaksız güneş enerjisi santrallerinde “Sirius PV USA” gücü ile “temiz enerji” üretiyoruz. Dünyanın “2053 sıfır karbon emisyonu” hedefinde Türkiye’de üretilen yenilenebilir enerji komponentlerinin rolü çok büyük olacak. Türkiye’de en yüksek yerlilik oranı ile üretilen fotovoltaik panellerimizi ihraç ederek artık kapasite gücüyle bir üretim üssü olan “ELİN” olarak ticari-endüstriyel çatı, mesken ve santrallerde güneşin gücünü ekonomiye çevirerek kaynaklarımızı gayri safi milli hasılaya katmaya devam edeceğiz” diye ekledi.

Continue Reading

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

ŞA-RA’dan Adana’ya güneş enerjisi yatırımı

ŞA-RA Şirketler Grubu, GES yatırımları kapsamında, Adana’daki üretim kampüsünde bulunan fabrikalarının çatılarına güneş enerji panelleri kurulumu gerçekleştirdi.

Published

on

ŞA-RA'dan Adana'ya güneş enerjisi yatırımı

ŞA-RA Şirketler Grubu, GES yatırımları kapsamında, Adana’daki üretim kampüsünde bulunan fabrikalarının çatılarına güneş enerji panelleri kurulumu gerçekleştirdi.

Enerjiden inşaata, turizmden endüstriye kadar birçok sektörde faaliyet gösteren ŞA-RA Şirketler Grubu, Adana’daki üretim tesislerinde önemli bir yenilenebilir enerji hamlesi yaptı. GES yatırımları kapsamında fabrikalarının çatılarına güneş enerji panelleri kurulumu gerçekleştiren grup hem enerji maliyetlerini düşürmeyi hem de çevresel etkisini azaltmayı hedefliyor.

Fabrika çatıları güneş enerjisiyle üretime katılıyor

Üretim kampüsünde yer alan beş fabrikanın çatısına kurulan GES, toplamda 43.166 metrekarelik bir alanı kaplıyor. 7.5 MW (7500 kWe) kurulu güce sahip bu sistem, fabrikaların elektrik ihtiyacının önemli bir bölümünü (%45 ila %50) karşılayarak, enerji maliyetlerinde de düşüş sağlıyor.

Stratejik yatırım, hızlı geri dönüş

Projenin, 2.5 yıl gibi kısa bir sürede kendini amorti etmesi öngörülüyor. Yıllık 7500 kWe elektrik üretimi hedefiyle, üretilen fazla enerjinin şebekeye aktarılması da planlanıyor.

ŞA-RA Şirketler Grubu, bu projeyle sınırlı kalmayıp, güneş enerjisi yatırımlarını artırmayı planlıyor. Grubun kısa vadeli hedefi, 3 yıl içinde yapılacak kapasite artırımıyla fabrikaların tüm elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılamak. Uzun vadede ise 5 yıl içinde 30.000 kWe GES yatırım seviyesine ulaşılması hedefleniyor. Bu hedeflere ulaşmak için 3 MW’lık ek bir GES projesi üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Çevresel etki ve sorumluluk

Bu yatırımın en önemli unsurlarından biri de çevresel faydası. Proje sayesinde yıllık 3585 kilogram karbon salınımının önüne geçilerek, daha temiz bir üretim süreci hedefleniyor. ŞA-RA, bu projeyle karbon ayak izini azaltma ve temiz enerji kullanımını artırma konusundaki kararlılığını gösteriyor.

Continue Reading

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

BSH Türkiye’den Yenilenebilir Enerji İçin Büyük Adım 

Published

on

BSH Türkiye, sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında yenilenebilir enerji dönüşümünde önemli bir adım attı. Çerkezköy’deki malzeme deposunun enerji tüketimi çatısına yerleştirilen fotovoltaik paneller ile karşılanacak. Yaklaşık dört futbol sahası büyüklüğündeki paneller yılda 3 GWh enerji üretimi ile 1.370 ton CO₂ emisyonunun önüne geçilmesini sağlayacak. 

BSH Türkiye, iklim ve çevre taahhütleri kapsamında sürdürülebilirlik odaklı dönüşümüne devam ediyor. Çerkezköy’de bulunan dev üretim yerleşkesinde bulunan malzeme deposu Fotovoltaik (PV) panelleri ile yenilenebilir enerji üretimine başladı. Malzeme deposunun çatısına yerleştirilen fotovoltaik paneller yılda 3 GWh enerji üretimi sağlayarak 1.370 ton CO₂ emisyonunun önüne geçmeyi hedefliyor. Yaklaşık dört futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kaplayan PV panelleri, malzeme deposunun yıllık elektrik ihtiyacının tamamını karşılarken; tüm yerleşkenin yıllık elektrik tüketiminin de yüzde üçüne denk gelen miktarda yeşil enerji üretecek.

BSH Çerkezköy Tesis Yönetimi ve Türkiye Sürdürülebilirlik, Çevre ve İSG Yönetimi departmanlarının liderliğinde yürütülen proje, operasyonlarında kaynak verimliliğini artırmayı ve yenilenebilir enerji kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Elde edilen yenilenebilir enerji malzeme deposunun yıllık elektrik ihtiyacını tamamen karşılayarak Çerkezköy yerleşkesinin de karbon ayak izini azaltmasına önemli bir katkı sağlayacak.

Yenilenebilir enerji üretiminin artırılması hedefleniyor

Projenin ikinci aşamasında Çerkezköy kampüsündeki diğer uygun çatı alanlarına da PV sistemleri kurularak yeşil enerji üretiminin artırılması hedefleniyor. 2020 yılından bu yana tüm lokasyonlarında Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarını karbon-nötr olarak gerçekleştiren BSH, önlenemeyen emisyonlar için karbon dengeleme projelerine destek verirken, 2030 yılına kadar kullanılan elektriğin %100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Continue Reading

Trendler