Connect with us

Enerji Depolama

Kendini tamir eden termal depolama birimleri

Published

on

Gelecekte, parafin mumu yer altı termal depolama birimlerini daha dayanıklı hale getirmede yardımcı olabilir. Bu tür sistemler, güneş enerjisini daha uzun bir süre depolama gibi amaçlarla kullanılır. Yeni bir çalışmada, Martin Luther Üniversitesi Halle-Wittenberg’den (MLU) jeologlar, parafin mumunun depolama tanklarının kabuğuna dahil edilme derecesini ve bunun ısı kaybını önleyip çatlakları kapatıp kapatamayacağını araştırdılar. Araştırma ekibi bulgularını “PLOS ONE” dergisinde rapor olarak yayınladı.

Yenilenebilir enerjilerde karşılaşılan güçlük, orta vadede depolanmalarıdır. Örneğin yazın üretilen güneş enerjisinin kışın kullanılabilmesi için basit, uygun maliyetli çözümlere ihtiyaç vardır. Bunun için genellikle güneş enerjisi sistemleri kullanılarak ısıtma yapılır ve büyük yer altı havzalarında depolama gerçekleştirilir. İdeal olarak, depolanan termal enerji kışa kadar devam eder. Küvetler, yalıtım ve su kaybını önlemek için folyo ile kaplanmıştır.

MLU Yerbilimleri ve Coğrafya Enstitüsü’nden Profesör Peter Bayer, “Şimdiye kadar uygulanan projelere baktığınızda, aynı zayıf noktaları tekrar tekrar görüyorsunuz,” diyor. “Su ve dolayısıyla ısı genellikle hasar gören alanlardan kaçar.”

Bayer, Ingolstadt Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Yeni Enerji Sistemleri Enstitüsü’nden Halle’ye mevsimlik termal depolama sistemleri üzerine araştırma yaptı. Volkswagen Vakfı tarafından desteklenen bir projenin parçası olarak ekibi, eksikliklerin termal depolama biriminin dış kabuğundaki ek bir bileşenle giderilip giderilemeyeceğini araştırdı: Parafin mumu. Mum olarak daha iyi bilinir, halihazırda gizli bir ısı depolama malzemesi olarak kullanılmaktadır.

Parafin mumu, nispeten düşük sıcaklıklarda erir, ısıyı emer ve katılaşma sırasında yeniden açığa çıkar. Aynı zamanda oldukça hidrofobiktir, yani suyu iter. Bayer, “Fikir bu malzeme özelliklerinin her ikisinden de yararlanmaktı” diye açıklıyor. Bir termal depolama biriminin dış kabuğuna entegre edildiğinde, parafin mumu ısı kaybını azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda kendi kendini iyileştirici bir etki yaratabilir. “Kabukta bir çatlak oluştuğunda, mum sıvılaşır ve bu boşluğu kapatır.”

Parafin mumu aynı zamanda çevre dostudur. Depolama havuzundan dışarı sızarsa, zehirli bir etki olmaz. Ve Bayer’e göre, diğer gizli ısı depolama malzemelerinden daha uygun maliyetli. Christoph Bott, iki laboratuvar deneyinde parafin mumunun ısı kaybını ne ölçüde azalttığını ve dış parafin mum kabuğunun gerçekten kendini iyileştirip iyileştirmediğini test etti. Bott, “İlk beklediğimiz mekanizmalar çok iyi çalıştı” diyor.

Dış kabuk hasar gördüğünde, sıvılaştırılmış mum hasarlı noktaya doldu. Isı depolama kapasitesinde de bir gelişme oldu.

Bayer, “Ancak bunu endüstriyel bir düzeye çıkarmak zor” diyor. Havza ne kadar büyükse, dış kabuktaki parafin mumu su ağırlığına göre o kadar çok yer değiştirir. Sabit tutmak için ek yapılara ihtiyaç duyulacaktır. Ve eğer kabuk büyük hasara uğrayacak olsaydı, kendi kendini iyileştirme etkisi artık işe yaramayacaktı. Bayer, “Yüksek basınçta su sadece parafin mumunu görmezden geliyor” diyor. Hemen yanından akar.

Ancak Bayer, fikrin hemen uygulamaya konulamaması durumunda bile potansiyeline sahip olduğuna inanıyor. “En başından beri uygulamanın zor olacağını biliyorduk,” diyor. “Tamamen yeni bir ortamda ilk kez parafin bal mumu kullanıyorduk.”

Bununla birlikte, araştırma, mevsimsel depolamayı iyileştirmeye ve böylece yenilenebilir enerjiler için daha verimli depolama yetenekleri yaratmaya yönelik bir adım niteliğini taşıyor. Proje, Volkswagen Vakfı tarafından deneyin bir parçası olarak da finanse edildi. 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Enerji Depolama

Enerji Devlerinin İttifakı: SOENTO ENERJİ

Published

on

Enerji Devlerinin İttifakı: SOENTO ENERJİ

Sovo Enerji ve Mittel Tozoğlu bir süredir devam eden iş ortaklıkları çerçevesinde, 53 yıllık kolektif deneyimlerini birleştirerek SOENTO ENERJİ adını taşıyan yeni bir marka oluşturdu.

SOENTO ENERJİ, bu güç birlikteliğini Türkiye’nin en büyük enerji fuarı olan Solarex İstanbul’da bir imza töreniyle kamuoyuna duyurdu.

Güç birlikteliği anlaşmasına, Sovo Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Selçuk ÖZTÜRK ve Mittel Tozoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Ekmel TOZOĞLU imza attılar.

2022 yılında iş ortaklığı modeliyle başlayan bu birliktelik, başta Türkiye pazarı olmak üzere farklı kıta ve ülkelerde hizmet vermektedir. Soento Enerji; İstanbul, İzmir ve Konya çalışma ofislerinde bulunan 50’den fazla mühendis ve buna ek olarak profesyonel saha ekipleri ile son derece önemli işlere imza atmaktadır.

Soento Enerji, Konteyner tip enerji depolama (batarya) sistemlerinin yanı sıra arazi ve çatı tipi güneş enerji sistemleri kurulumu, yatırım ve enerji verimliliği danışmanlığı, işveren mühendisliği gibi konularda deneyimli mühendis ekipleriyle hizmet vermektedir. Firma, kurduğu santrallerin üretimlerini sürekli izleyerek müşterilerine maksimum verimlilik sunmayı hedeflemektedir. 

GES ARAZİ UYGULAMASI

GES Arazi Uygulaması

Genlerimizde Mühendislik Var

Genel Müdür Ekmel Tozoğlu yeni markaları hakkında şunları söyledi: “Temellerinde mühendislik olan iki şirketin bir araya gelmesi ile oluşan Soento Enerji, çok güçlü mühendislik becerilerine sahip. GES kurulumunun her aşamasında verimlilik, uzun ömür ve ekonomiklik gibi değişkenleri ele alıp müşterilerimize optimum çözümler sunmaktayız.

Soento GES Projelerinde Tasarım Uzmanıdır

Güneş Enerjisi Sistemleri projelerinin başarısı için tasarımın kritik bir adım olduğunu belirten Tozoğlu, doğru tasarlanmış bir projenin düşük maliyetlerle yüksek verimlilik sağlayabileceğini belirtti.

Batarya Üreteceğiz

Genel Müdür Tozoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Kamu, depolamalı GES’ler konusunda önemli atılımlar yaptı. Halen sektörün beklediği kritik kararlar olsa da süreç önemli bir seviyeye geldi. Bir süre önce başladığımız konteyner tip batarya ar-ge çalışmaları neticesinde, 2024 yılı 3. çeyreğinde testlerimizi bitirip prototip ürünümüzü çıkarmayı planlıyoruz. Süreçler ve testlerimiz uygun olursa 2025 yılı ilk çeyreğinde nihai ürünümüzü satışa sunmuş olmak istiyoruz.” dedi.

Çatı GES uygulaması

Markamızı Uluslararası Pazarda Büyüteceğiz

Önemli bir özelliklerinin de teknolojik inovasyonlara odaklanarak maliyetleri düşürmek ve rekabet gücünü artırmak olduğunu belirten Tozoğlu: “Böylece farklı coğrafyalarda uluslararası işler ve iş birliktelikleri yaparak ülke ekonomisine de katkıda bulunmak istiyoruz.” dedi.

Soento Kontrol ve Teslim Sonrası Hizmetlerde Müşterilerinin Yanında

Güneş Enerjisi Sistemleri projelerinin başarılı bir şekilde işletilmesi ve yönetilmesi için en iyi “Mühendislik, Tasarım, Test ve Kontrol” süreçlerinin, sonuç olarak da maksimum verimliliğin önemini vurgulayan Genel Müdür Ekmel Tozoğlu: “Bu hizmetler, sistem performansının maksimize edilmesini, güvenilirliğin artırılmasını ve doğal olarak müşteri memnuniyetini sağlamaktadır. Biz de Soento Enerji markası olarak tüm süreçlerde müşterilerimizin yanında olmaktayız.” dedi.

Continue Reading

Enerji Depolama

Kontrolmatik ‘Dünyanın En Büyük 22’nci Sistem Entegratörü’ Oldu

Published

on

Kontrolmatik ‘Dünyanın En Büyük 22’nci Sistem Entegratörü’ Oldu

Kurulduğu 2008 yılından bu yana emin adımlarla büyüyen ve Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Asya, Amerika, Ortadoğu ve Afrika’da 33’ten fazla ülkede, kamu ve özel sektörde 300’ün üzerinde başarılı projeye imza atan Kontrolmatik Teknoloji, CFE Medya ve Teknoloji’nin yayınladığı dünyanın en büyük sistem entegratörleri listesinde yerini 28’inci sıradan 22’nci sıraya taşıyarak yeni bir başarıya imza attı.

2021 yılı Ekim ayında Borsa İstanbul’da halka arz edilen yeni nesil teknoloji şirketi Kontrolmatik Teknoloji, gösterdiği performansla dünya genelindeki yerini sağlamlaştırmaya devam ediyor. Kontrolmatik, enerji ve teknoloji sektörlerine katma değerli ürün ve servisler sunan bir mühendislik şirketi, sistem entegratörü, teknolojik ürün ve çözümler şirketi olarak faaliyet gösteriyor.

Kendi alanında dünyanın en prestijli yayınlarından biri olan CFE Medya ve Teknoloji’nin yayınladığı “Dünyanın En Büyük Sistem Entegratörleri” listesinde son iki yıldır 28. sırada bulunan Kontrolmatik, yayının yaptığı son değerlendirmede 22. sıraya yükseldi. Şirket söz konusu listeye ilk olarak 2018 yılında 37. sıradan girmişti. Son dönemde yaptığı kararlı ve planlı atılımlarla yerini sağlamlaştıran şirketin bir sonraki hedefi dünyanın en büyük ilk 20 sistem entegratörü listesinde yer almak olacak.

Konuyla ilgili bir demeç veren Kontrolmatik Genel Müdürü Osman Şahin Köşker; “Bu liste bazında baktığımızda bu yolculuk 2018 yılından bu yana devam ediyor, ilk olarak 2018’de bu listede yer bulduk. Sektörümüzün küresel olarak en prestijli yayınlarından biri tarafından sıralamada giderek yükseldiğimiz bir listede yer almak motivasyonumuzu yükselten bir faktör. Biz bu listede Kontrolmatik Teknoloji’den ziyade ülkemizi temsil ediyoruz ve bundan gurur duyuyoruz. Bundan sonraki adımlarda önce ilk 20’de, daha sonra da arayı hiç açmadan ilk 10’da yer bulmak adına çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Continue Reading

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

İngiltere Ulusal Sergi Merkezi’nde Güneş Enerjisiyle Çalışan Şarj İstasyonu 180 Elektrikli Araç İçin Enerji Sağlıyor

Published

on

7 Eylül 2023’ten beri faaliyette olan pb pulse Gigahub™, İngiltere’nin en büyük şarj istasyonlarından biridir ve aynı anda 180 elektrikli araca enerji sağlama kapasitesine sahip olan bir 80 KW güneş enerjisi sisteminden beslenmektedir. Dev güneş enerjili çatı, EV Network tarafından Birmingham’daki Ulusal Sergi Merkezi’nde inşa edildi ve Birmingham ve çevresinde güvenilir bir elektrikli araç şarj altyapısı geliştirmeye yönelik önemli bir adım daha atılmış oldu. 80 kWp fotovoltaik sistem, sürdürülebilir enerji çözümleri uzmanı Ineco Energy tarafından gerçekleştirildi ve dünyanın en büyük fotovoltaik modül ve güneş yongaları üreticisi olan LONGi Solar’ın çift yüzlü fotovoltaik modüllerinden kullanıldı. Ayrıca, SolarEdge, akıllı enerji çözümlerini sağlarken Bluetop Solar Parking de şarj istasyonu için güneş enerjili çatı kurulumunu gerçekleştirdi.

Güneş enerjisi, elektrikli araçlara geçişe destek oluyor

Elektrikli araçlara geçiş şimdiye kadar yavaş ilerledi. Bunun başlıca nedenlerinden biri, gelecekteki talebi karşılamak için hızla büyümesi gereken elektrikli araç şarj altyapısının eksikliğidir. Aynı zamanda, sektör, Avrupa’nın karbon salınımını azaltma çabalarını destekleme fikrini, yeşil enerji ile yeşil enerji sağlama fikrini destekleyen çözümler arıyor. Güneş enerjisi, en hızlı büyüyen ve ekonomik yenilenebilir enerji kaynağı olduğundan, gelecekteki tüm elektrikli araç geçişinde önemli bir rol oynayacaktır.

“Ineco Energy’nin Direktörü Angus Rose, “Ulaşımdan kaynaklanan İngiltere’nin toplam emisyonlarının %24’ünden fazlasını oluşturduğu göz önüne alındığında, elektrikli araç altyapısı, İngiltere’nin Sıfır Karbon’a geçişinin vazgeçilmez bir parçasıdır. NEC Gigahub, yılda 7 milyon ziyaretçi ve 60 milyon araç trafiğine sahip olanlar için geleceğin benzin istasyonunun bugünkü halini gösteren örnek bir tesis olacaktır. Gündüzleri yerindeki güneş çatısı da dahil olmak üzere yenilenebilir enerji ile beslenen ve geceleri LED’lerle aydınlatılan şarj istasyonu, temiz ve pratik bir elektrikli araç şarj altyapısı sunar. LONGi Solar, bize son derece güvenilir ve verimli modüller sağlayan güvenilir bir ortak olmuştur. Kurulum için, uygulamaya en yüksek çıktıyı sağlamak amacıyla çift yüzlü güneş panellerini kullanmaya karar verdik,” dedi. Ineco Energy, bugüne kadar temiz ve daha ucuz elektrik üretiminin eşdeğerine denk gelen 13.5 GWH’ten fazla temiz elektrik üreten bir güneş sistemi kurdu.

“LONGi olarak, Birmingham’daki İngiltere otoyol ağındaki bu yeni Gigahub gibi bir projeyi desteklemekten gurur duyuyoruz. LONGi olarak “güneş enerjisi için güneş” konseptini izliyoruz, yani temiz enerjiyi temiz enerji ile üretme fikrini benimsemekteyiz. Elektrikli araçları güneş enerjisiyle şarj etmek, LONGi’nin DNA’sına uygun bir yaklaşımdır,” dedi LONGi’deki İngiltere Satış Müdürü Sean McSorley.

“Bu sitenin oluşturulmasında tedarikçi ve yüklenici seçimimiz kritikti; bir bayrak gemisi sitesi olarak, çok sıkı projelerin zamanında hizmet verdiği en iyi sınıfta hizmeti gerektiriyordu. Bu konuda Ineco ile çalışmak örnek olmuştur, sadece işletme projesini değil, sitenin önemini de anlamaları önemliydi. Birçok hareketli parça olduğundan, esneklik, uzmanlık ve verimlilik büyük talep görüyor. Angus ve Ineco’daki ekip ile çalışmak mükemmel oldu, proje mükemmel bir şekilde teslim edildi ve bize bu inanılmaz tesisi sunma imkanı tanıdı,” dedi The EV Network’ün CEO ve Kurucu Ortağı Reza Shaybani.

2012’den 2022’ye kadar LONGi, 290 GW fotovoltaik ürün üreterek toplamda 1.15 milyon GWh’nin üzerinde bir birikimli temiz enerji üretimine ulaştı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından tahmin edilen küresel enerji gridinin ortalama emisyon faktörüne dayanarak, bu, 2022’deki toplam küresel enerji ile ilişkili karbon dioksit (CO2) emisyonlarının %1.46’sını (536 milyon ton) önlemeye eşdeğerdir.

LONGi, “Güneş için güneş” konseptini ilk kez 2018’de 24. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda önerdi. Bu konseptin arkasında, temiz enerjiyi temiz enerji ile üretme hedefi yatmaktadır. 2020’de LONGi, sırasıyla RE100, EP100, EV100 girişimlerine katılarak ve SBTi’ye katılarak tüm dört küresel girişime katılan ilk Çinli şirket oldu. Bu yıl, LONGi’nin yakın dönem hedefi, Paris Anlaşması’ndaki 1.5°C hedefiyle uyumlu olan SBTi tarafından onaylandı.

Continue Reading

Trendler