Connect with us

Solar Teknolojileri

LONGi, ilk Çinli güneş enerjisi şirketi olarak emisyon azaltma hedefleri için Bilim Temelli Hedef girişimi (SBTi) onayı aldı

Published

on

Frankfurt, 1 Eylül 2023 – Dünyanın önde gelen güneş teknolojisi şirketi LONGi, emisyon azaltma hedeflerinin bağımsız Bilim Temelli Hedefler girişimi (SBTi) tarafından onaylandığını duyurdu. Bu onayla birlikte LONGi, SBTi’ye katılan ve bilime dayalı hedefler belirleyen dünya çapındaki 4600’den fazla şirketten biri haline geldi. LONGi, resmi onayı alan ilk Çinli fotovoltaik şirkettir.

LONGi sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar %60 oranında azaltmayı hedefliyor

LONGi, karbonsuzlaştırma çabalarının bir parçası olarak kendine iddialı sürdürülebilirlik hedefleri belirlemiş ve 2020’de yakın vadeli bir hedef belirleme taahhüdünde bulunarak SBTi’ye resmi olarak katılmıştır. LONGi, 2021 İklim Eylemleri Raporu’nda SBTi hedeflerini ana hatlarıyla belirtmektedir: 2030 yılına kadar, operasyonel sınırlar içindeki sera gazı emisyonlarının 2020 seviyesine göre %60 oranında azaltılması planlanmaktadır; silikon malzeme, hücre ve cam birimi başına karbon emisyonları 2020’ye kıyasla en az %20 oranında azaltılacaktır. LONGi’nin yakın vadeli hedefinin SBTi tarafından onaylanmasıyla, Paris Anlaşması’ndaki 1,5℃ hedefiyle de uyumlu hale geldi.

Dört büyük küresel sürdürülebilirlik girişimine katılan ilk Çinli şirket

LONGi ayrıca 2020 yılında RE100, EP100, EV100 girişimlerine katılmış ve SBTi’ye katılarak dört küresel girişimin de parçası olan ilk Çinli şirket olmuştur.

Şirket 2012’den 2022’ye kadar toplam 290 GW fotovoltaik ürün üreterek 114 milyar kWh’den fazla temiz elektrik üretmiştir. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Emisyon Faktörleri kullanılarak hesaplandığında LONGi, 2022’nin küresel enerjiyle ilgili karbon emisyonlarının %1,46’sına denk gelen 536 milyon ton CO₂ emisyonunun önlenmesine yardımcı olmuştur.

Bilim Temelli Hedefler girişimi (SBTi) hakkında

SBTi, CDP (eski adıyla Carbon Disclosure Project), Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC), Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) arasındaki bir ortaklıktır. Kuruluşların bilime dayalı emisyon azaltma hedefleri belirlemesini sağlayarak, şirketlerin sürdürülebilir kalkınma ve ÇSY açısından rekabet gücünü ve sorumluluk duygusunu vurgulayarak özel sektörde iddialı iklim eylemini teşvik eder. Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Solar Teknolojileri

Çağdaş Cam halka arz oluyor

Published

on

Çağdaş Cam Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Raşit Pirinç

Yaklaşık yarım asırlık tecrübesi, teknolojik alt yapıya sahip üretim tesisleri ve yenilikçi bakış açısıyla sektörünün önde gelen şirketleri arasında yer alan Çağdaş Cam halka arz ediliyor. Halka arz 11-12 Aralık tarihinde, CGCAM.HE koduyla “Borsada Satış” yöntemi ile gerçekleştirilecek.

Çağdaş Cam’ı global cam tedarik zincirleri içerisinde lider cam işlemecilerinden biri haline getirmeyi hedeflediklerinin altını çizen Çağdaş Cam Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Raşit Pirinç, “Bu hedefe ulaşmak için verimli üretim bantları, sürdürülebilir maliyet yapısı, kurumsal ve etik yönetim ilkeleri, yüksek ölçekli arz kabiliyeti ve beşerî sermaye olmak üzere tüm bileşenlere sahip olduğumuza inanıyoruz. Halka arzımızın da global hedeflerimize ulaşmak adına bize ivme kazandıracak önemli bir eşik olduğunu düşünüyoruz. Çağdaş Cam’ı fiyat odaklı değil, değer odaklı değerlendiren yatırımcılar ile hedefimize birlikte yürümek istiyoruz” dedi.

Türkiye’de cam alanında ilk tasarım merkezine sahip olan ve Avrupa’nın en büyük cam işleme kapasitesine sahip şirketleri arasında yer alan Çağdaş Cam, halka açılıyor. Halka arz Deniz Yatırım liderliğinde Borsa İstanbul Birincil Piyasa’da 11-12 Aralık 2024 tarihlerinde “Borsada Satış” yöntemiyle gerçekleştirilecek. Pay başına 20 TL sabit fiyatla gerçekleşecek arza CGCAM.HE koduyla katılım sağlanabilecek.

Çağdaş Cam’ın çıkarılmış sermayesinin 137 milyon TL’den 168 milyon TL’ye yükseltilmesi nedeniyle 31 milyon TL nominal değerli paylar sermaye artırımı, 11 milyon TL nominal değerli paylar ortak satışı şeklinde satışa sunulacak. Toplam 42 milyon TL nominal değerli payların halka arzının büyüklüğü 840 milyon TL olacak.

Çağdaş Cam
Çağdaş Cam

“Cari açığın azalmasına destek olarak ülke ekonomimize döviz girdisi sağlamayı sürdürmeyi hedefliyoruz”

Yaklaşık yarım asır önce bir hayalle başladıkları sanayi yolculuklarında bugün Avrupa’nın en büyük cam işleme kapasitesine sahip şirketlerden biri haline geldiklerini belirten Çağdaş Cam Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Raşit Pirinç, “Kurulduğumuz günden bu yana gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla üretim gücümüzü artırırken, hızla değişen müşteri taleplerine karşılık sürekli ürün portföyümüzü genişletmeye devam ediyor, organizasyon kabiliyetimizle geleceğin sorunlarına çözümler üretmeyi hedefliyoruz. Bugün Manisa OSB ve Aydın Kuyucak’ta yer alan fabrikalarımızda yaklaşık yıllık 7,1 milyon m2 cam işleme kapasitesine sahibiz. 2023 yılında ise yaklaşık 4,3 milyon m2 cam işledik. 2024 yılında ise yaklaşık 5 milyon m2 ve üzeri cam işleme hedefimiz bulunuyor. Yılı hedeflerimiz doğrultusunda büyüme ile kapatacağımızı öngörüyoruz. Nazilli OSB tesisimizde ise yıllık yaklaşık 37 bin ton ve üzeri cam satışı gerçekleştiriyoruz. Kuyucak fabrikamızda ağırlıklı olarak ev ve ticari beyaz eşya grubu camların işlemesini yapıyoruz. Bu fabrikamız ile Türkiye’de cam alanında tasarım merkezi olan ilk şirket unvanını aldık. Tasarım merkezimiz sayesinde beyaz eşya camlarında birçok yeni ürün geliştiriyor, sektöre değer katmayı hedefliyoruz. Manisa OSB’de enerji camları işlediğimiz fabrikamızın ise dünya standartlarında enerji camı işleyen ve sektörün ana oyuncularına hizmet veren önemli bir yatırım olduğuna inanıyoruz. Bu yatırımımız sayesinde ithalatı azaltarak cari açığın düşmesine destek olmayı ve ihracat yaparak ülke ekonomisine döviz girdisi sağlamayı sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi.

“Katma değerli ürünler ve ihracatla büyümeyi hedefliyoruz”

İhracat odaklı büyüme stratejisi benimsediklerini ifade eden Pirinç, “Camın enerji verimliliği, güvenlik, estetik ve diğer özelliklerini iyileştirerek müşterilerimize en yüksek değeri sunmayı hedefliyoruz. Yüksek kaliteli, yenilikçi ve katma değerli ürün çeşitliliğini ve üretim hacmini artırarak rekabette kendimizi daha güçlü kılmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda pazar trendlerini ve müşteri taleplerini yakından takip ediyor, yeniliklere göre ürün ve hizmetlerimize yön veriyoruz. Aynı zamanda Ar-Ge yatırımlarımıza da devam ediyoruz. Ürün gamımızı genişletmek de öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Çağdaş Cam olarak, Türkiye için her açıdan stratejik öneme sahip olduğunu düşündüğümüz enerji sektörünün, en hızlı büyüyen alt kolları arasında yer alan güneş enerjisi santralleri alanındaki hızlı büyümeye ve teknolojik gelişmelere cevap verebilmek amacıyla proaktif davranarak pandemi şartlarına rağmen Manisa OSB’de yatırımımızı tamamladık ve devreye aldık. Dünyadaki benzer birçok tesisten farklı olarak 2 mm solar enerji camı işleyebilecek yetkinlikte bir üretim bandı oluşturduk ve böylece solar panel camlarında en yeni ürünleri sektörün hizmetine sunarak cari açığı azaltıcı katkı sağladığımıza inanıyoruz. Depolamalı GES lisanslarının artışına bağlı olarak ivme kazanacağını öngördüğümüz solar panel camların talebini de karşılamak için Manisa OSB’deki ek otomasyon yatırımımızı tamamladık. Özellikle beyaz eşya camlarında büyümeyi, tarımdaki gelişmelere paralel olarak sera camı işlemesini de arttıracağımızı öngörüyoruz. Yeni devreye girecek tesislerimiz ve kapasite artışımız ile ihracat odaklı büyüme stratejimizin daha da güç kazanacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Son 12 ayda yaklaşık 1,9 milyar TL hasılat

Şirketin finansal durumuna ilişkin de açıklamalarda bulunan Pirinç, “2023 yılında yaklaşık 2,2 milyar TL hasılat elde ettik. 30.09.2024 itibarıyla son 12 aylık hasılatımız da yaklaşık 1,9 milyar TL seviyesine ulaştı. 2023’te yaklaşık 483 milyon TL FAVÖK elde ederken, son 12 ayda yaklaşık 494 milyon TL FAVÖK’e ulaştık. FAVÖK marjımız son 12 ayda yaklaşık %26, brüt kâr marjımız yaklaşık %30 oldu. Finansal borcumuzun ise oldukça sınırlı bir seviyede olduğunu değerlendiriyoruz. Halka arzdan elde edeceğimiz geliri finansal borç ödemesinde kullanmayacağız, yeni yatırımlarda değerlendirmeyi ve işletme sermayemizi güçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

“Yeni yatırımlarla yaklaşık 100 bin m2 alanda faaliyetlerini sürdüren bir şirket olmayı hedefliyoruz”

Yatırımlara ilişkin de bilgi veren Pirinç, şöyle konuştu: “Bünyesinde beyaz eşya sektörünün önemli markalarını barındıran, lojistik avantajlara sahip, kendi enerjisini üretebilen Türkiye’nin önde gelen OSB’lerinden Manisa OSB’de yaklaşık 9 bin m2 ilave alanın kaba inşaatını tamamladık, şu an yükleme alanı ve depo olarak kullanıyoruz. Aynı lokasyonda 2022 yılında tahsisle satın aldığımız ve ödemeleri devam eden, yaklaşık 30 bin m2’lik bir arazimiz daha bulunuyor. Bu arazide Aralık 2024 itibarıyla ikinci fabrikamızın inşaatına başlamayı planlıyoruz. Halka arzdan elde edeceğimiz gelirin bir kısmını yeni fabrikamızın kurulması ve makina, ekipman yatırımlarında kullanmayı planlıyoruz. Yeni fabrikamız da devreye girdiğinde yaklaşık toplam 100 bin m2 alanda faaliyetlerini gerçekleştiren bir şirket haline gelmeyi hedefliyoruz.

Manisa ve Nazilli fabrikalarımızın çatısında devreye aldığımız 3,7 MW’lık GES ile tükettiğimiz elektrik enerjisinin bir kısmını kendi ürettiğimiz yenilenebilir enerjiden karşılıyoruz. Yeni fabrikamızın da enerji ihtiyacını karşılamak aynı zamanda sürdürülebilirlik hedeflerimize katkı sağlamak için de çatı ve arazi üzeri GES planlıyoruz. Halka arz gelirinin bir kısmını ise bu yatırımımızda değerlendirmeyi hedefliyoruz.

Tüm tesislerimizin dijital altyapı ve servis sistemlerinin dönüşümü için de yatırımlar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Dijital dönüşüm sürecinde ERP, Machine learning ve yalın üretim metodolojisine önem veriyoruz. Tesislerimizi karanlık fabrikaya dönüştürmeyi hedefliyoruz. Böylece dünya çapında rekabet edebilecek ürün maliyet seviyelerimizi daha da iyileştirmeyi amaçlıyoruz.

“Hedeflerimize yatırımcılarımızla birlikte yürümek istiyoruz”

Çağdaş Cam olarak global cam tedarik zincirleri içerisinde lider cam işlemecilerinden biri olmayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için verimli üretim bantları, sürdürülebilir maliyet yapısı, hesap verebilir, şeffaf, kurumsal ve etik yönetim ilkeleri, çevik ve yüksek ölçekli arz kabiliyeti, bir iş kolunu başarılı yönetmek için gerek olan teknik ve beşeri alt yapıya sahip olduğumuza inanıyoruz. Bu yapımız sayesinde paydaşlarımıza değer katan bir şirket olmayı hedefliyoruz. Halka arzımızın da bize bu yolda ivme kazandıracak önemli bir eşik olduğuna inanıyoruz. Çağdaş Cam’ı fiyat odaklı değil, değer odaklı değerlendiren yatırımcılar ile hedeflerimize birlikte yürümek istiyoruz. Türkiye’yi camın geleceğine ortak yapmayı hedefliyoruz.”

Yasal Uyarı

İşbu doküman, yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbir şekilde sermaye piyasası araçlarının satın alınması için herhangi bir yoldan halka çağrıda bulunulması veya sermaye piyasası araçlarına ilişkin bir tavsiye amacını teşkil etmemektedir. Halka arz fiyatının belirlenmesinde SPK’nın ya da Borsa’nın herhangi bir takdir yetkisi ya da onayı bulunmamaktadır. Şirket ve halka arz ile ilgili bilgileri içeren İzahname ve ekleri ile Tasarruf Sahiplerine Satış Duyurusu KAP’ın (www.kap.org.tr), Çağdaş Cam’ın (www.cagdascam.com) ve Deniz Yatırım’ın (www.denizyatirim.com) adresli internet sitelerinde yayınlanmıştır. Yatırımcıların yatırım kararlarını, belirtilen adreslerde yayımlanan Kurul tarafından onaylı İzahname ve ekleri ile Tasarruf Sahiplerine Satış Duyurusu’nu incelemek suretiyle vermeleri gerekmektedir.

Continue Reading

Solar Teknolojileri

Güneş Enerjisi Sektöründe Yerli Hücre Üretimi İhtiyacı: Solar3GW Öne Çıkarıyor

Published

on

Solar3GW, Türkiye güneş enerjisi sektöründeki teşvik politikasına yönelik önemli bir çağrıda bulundu. Solar3GW Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, güneş paneli üretiminde ithal hücre kullanımı nedeniyle yerli üreticilere verilen teşviklerin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Turhan, “İthalata getirilen korumacı tedbirler yerine, YEKDEM Cetvel-2 mekanizmasının devreye alınması güneş santrali kurulumlarını hızlandıracaktır” dedi.

Yerli Panel Üretiminde Hücre Üretimi Öncelik Olmalı

Geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğde, ithal hücre kullanılarak üretilen yerli panellerin teşvik kapsamından çıkarıldığı duyurulmuştu. Bu düzenlemenin sektörde tartışmaları yeniden alevlendirdiğini belirten Turhan, “Yerli üretimi artırmak için öncelikli olarak hücre üretimine odaklanılması gerekiyor. Teşvikler, montaj sanayisine değil, Ar-Ge ve katma değer yaratacak yatırımlara yönlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.

YEKDEM Cetvel-2 ile Güneş Santrali Kurulumları Hızlandırılmalı

Turhan, güneş enerjisi yatırımlarının hızlanması için YEKDEM Cetvel-2 mekanizmasının kullanılmasını önerdi. Bu sistemle yerli ürün kullanan yatırımcıların daha yüksek satış fiyatı elde edebileceğini ve desteklerin tüm elektrik kullanıcılarına eşit olarak dağıtılacağını belirtti. “İthalat tedbirleri yerine, bu sistemle güneş enerjisi yatırımlarının önünü açabiliriz” dedi.

Sektörde Hücre Yatırımları Gecikiyor

Mevcut üretim kapasitesinin, yerli panel üretimi için yeterli olmadığını vurgulayan Turhan, “Yerli panel üretiminde hücre yatırımlarına yeterince önem verilmedi. Mevcut kaynaklar yanlış alanlara yönlendirildi ve bu durum sektörde ilerlemeyi yavaşlatıyor” dedi. Ayrıca, sektördeki mevcut tesislerin istihdam ve know-how kaybına uğradığını ekledi.

Solar3GW Hakkında

Solar3GW, Türkiye’de güneş enerjisinin gelişimini desteklemek amacıyla 2020 yılında kurulmuş bir düşünce kuruluşudur. Her yıl en az 3 GW güneş enerjisi kapasitesini şebekeye kazandırma misyonuyla hareket eden Solar3GW, sektör paydaşlarıyla işbirliği yaparak güneş enerjisi alanında farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.

Continue Reading

Solar Teknolojileri

Şişecam RE+Fuarı’nda Güneş Enerjisi Camlarını Sergiledi

Published

on

Şişecam RE+Fuarı’nda Güneş Enerjisi CamlarınıSergiledi

Düz Cam faaliyet alanında dünyanın en büyük beş global üreticisi arasında yer alan Şişecam, 9-12 Eylül 2024 tarihleri arasında RE+ Fuarı’na katıldı. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Anaheim Convention Center’da düzenlenen RE+ Fuarı’nda Şişecam, güneş enerjisi camlarını ve ürün çeşitlerini sergiledi.

13.09.2024 – Camın tüm temel alanlarında faaliyet gösteren tek global oyuncu olan Şişecam, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Anaheim Convention Center’da düzenlenen RE+ Fuarı’nda ürünlerini tanıttı. Şişecam, sektör profesyonellerinin bir araya geldiği fuarda, güneş enerjisi sektörü için Sandy ve Prisma desenleriyle ürettiği ve fotovoltaik modüllerde kullanılan güneş enerjisi camlarını sergiledi. Şişecam ayrıca standında güneş enerjisi camlarıyla ilgili yeni teknolojiler ve trendler hakkında ziyaretçileri bilgilendirdi.

Şişecam’ın, ürün gamında yer alan güneş enerjisi camlarının yüzeylerine uygulanan özel Anti-Reflektif kaplama, geçirgenliği artırırken ışık yansımalarını en aza indiriyor. Bu da güneş panellerinde performans artışı ve yüksek verimlilik sağlıyor. Ayrıca güneş paneli camlarının temperlenmesi mukavemeti artırıyor ve güneş panellerini çevresel koşullara karşı koruyor.

Continue Reading

Trendler