Connect with us

Mali Danışmanlık, Finans Çözümleri

Orta ölçek GES projelerinde, proje sözleşmelerinin global ölçekte standardizasyonu sonucu elde edilecek finansal ve operasyonel verimlilik

Published

on

Enerji sektörü, karmaşık, özel olarak tasarlanan sözleşme çerçevelerine dayanan büyük ve merkezi bir enerji üretim sistemleri mirasından gelmektedir. Bu; daha esnek ve hızlı geliştirme süreçleri gerektiren küçük-orta ölçekli güneş enerjisi üretim projelerine uymamaktadır.

Güneş enerjisi üretim maliyetini azaltmak ve yatırımları ölçeklendirmek için, 2017 yılında, International Solar Alliance (ISA) tarafından ve Terrawatt Initiative liderliğinde; Council on Energy, Environment and Water (CEEW), CII ve TCX’ten oluşan bir grup ile yürütülen çalışmada; ölçeklendirilmiş yeni bir güneş enerjisi pazarının gerekliliğinden bahsedilmiştir. 

Bu çalışma beş dönüşümü ana hatlarıyla çizmektedir: (1) Ortak bir çerçevenin benimsenmesi; (2) Kilit sözleşmelerin standardizasyonu; (3) Evrensel bir garanti kuruluşunun kurulması; (4) Bütünleştirme-Seküritizasyon sektörünün geliştirilmesi ve (5) Dijital pazar platformunun oluşturulması. Bu beş madde ile her büyüklükteki güneş enerjisi projesinin daha büyük ölçekte makul bir maliyetle finanse edilmesi amaçlanmaktadır.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) ve Terrawatt Girişimi (TWI), Paris İklim Anlaşması ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda güneş enerjisinin hızlı ve yaygın bir şekilde büyümesini desteklemek için bir araya gelmiş ve Open Solar Contracts’ı oluşturmuştur.  Açık Güneş Kontratlarının (Open Solar Contracts) amacı, sözleşmeyi çok daha hızlı ve daha az maliyetli hale getiren basit ve evrensel olarak uygulanabilir yasal anlaşmalar sunarak proje geliştirme ve finans süreçlerini kolaylaştırmaktır.

Sözleşmeler, pazar lideri kilit enerji paydaşlarını içeren titiz ve kolektif bir sürecin ürünleridir. Açık Güneş Kontratları ürünlerinin dengeli bir risk tahsisine sahip olmasını ve evrensel olarak uygulanmasını sağlamak için farklı yetki alanlarındaki uzmanlık ve deneyimleri birleştirmek için her türlü çaba gösterilmiştir.

Standartlaştırılmış Sözleşmeler; Enerji Satın Alma Anlaşması, Uygulama Anlaşması, İşletme ve Bakım Anlaşması, Tedarik Anlaşması, Kurulum Anlaşması ve Finansal Ön Protokoldür. Girişimin, endüstri tarafından tanınan net bir sözleşme çerçevesi belirleyerek proje geliştirme zaman çizelgesini büyük ölçüde azaltması beklenmektedir. Bu sözleşmeler ile hukuki mimariyi basitleştirmeye yardımcı olmak, sözleşme müzakere zamanını ve maliyetini azaltmak amaçlanmaktadır. Böylece sağlam, net ve özelleştirilebilir dokümanlar ile sözleşme süreci basitleştirilerek, bankalar tarafından finanse edilebilir bir güneş enerjisi potansiyeli ortaya çıkarılacaktır. Bu kapsamda GES Dergisi okuyucularımızın da bu kaynaklara erişerek, sözleşme yönetimi alanında verimlilik sağlayabilecektir. 

Kaynaklar

  • “Roadmap to affordable finance at scale in solar power generation”, Terrawatt Initiative 2019.
  • Open Solar Contracts. (2020, February). https://opensolarcontracts.org/ adresinden alındı.

Yazan: Özlem Kıldır, Founder at Profinstance Project Finance Advisory Incorporation

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Mali Danışmanlık, Finans Çözümleri

EBRD’den 4 bin 300 megavatlık yenilenebilir enerji desteği

Published

on

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, EBRD Başkanı Odile Renaud-Basso ve heyetiyle video konferans yöntemiyle bir araya gelerek, Türkiye’nin, EBRD’nin en geniş faaliyet gösterdiği ülkelerden biri olduğunu ifade etti.

Bakan Dönmez, EBRD’nin yeşil enerji, yeşil dönüşüm ve dijitalleşme temalarına Türkiye’nin büyük önem verdiğini vurgulayarak, “2017’de kamuoyuna duyurduğumuz Milli Enerji ve Maden Politikamızın üç sac ayağını oluşturan yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payının artırılması, enerji arz güvenliğinin güçlendirilmesi ve öngörülebilir piyasa koşullarının temini hedeflerimizle EBRD’nin operasyonları büyük oranda örtüşmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

EBRD’nin Türkiye’de 2009’dan bu yana özel sektör ağırlıklı olmak üzere 13 milyar avrodan fazla yatırıma destek verdiğine dikkati çeken Dönmez, “Bu tutarın 6 milyar avrodan fazla kısmı sürdürülebilir enerji, enerji ve kaynak verimliliği ile çevre alanlarına ayrıldı” diye konuştu.

Bakan Dönmez, EBRD’nin toplam 4 bin 300 megavatlık yenilenebilir enerji kapasitesinin hayata geçmesine katkı sağladığına işaret ederek, hidrojen, karbon yakalama ve temiz yanma, enerji depolama ve dijital altyapıların geliştirilmesinde de EBRD’nin finansman desteğinin rolünü önemli gördüklerini söyledi.

Bakan Dönmez, EBRD ile iş birliği içinde hazırlanan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile 55 eylemin planlandığını ve yürütüldüğünü belirterek, “Gerek bu alanlarda gerekse AB Yeşil Mutabakatı ile uyum içerisinde geliştireceğimiz yeni AB katkılı mali iş birliği programlarıyla ülkemiz enerji sektöründeki EBRD finansmanının artarak devam etmesini arzu ediyoruz. Bunun için AB Mali Yardımları IPA’nın 2021-2027 yıllarını kapsayan III. Döneminde, Avrupa Sürdürülebilir Kalkınma Fonu çerçevesinde, Bakanlığımız tarafından EBRD ile iş birliği içinde AB hibesi katkılı kredi programları geliştirilmesini planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin son 10 yılda yıllık ortalama yenilenebilir enerji kurulu güç kapasitesinde yüzde 11 artış görüldüğünü aktaran Dönmez, 2021’in ilk üç ayında devreye giren kapasitenin yaklaşık yüzde 98’inin yenilenebilir kaynaklı olduğunu söyledi.

“Salgında arz sıkıntısı yaşanmadı”

Dönmez, AB Yeşil Mutabakatı çerçevesinde önemli çalışmalar yürüttüklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Yeni kurduğumuz Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) ile gerek hidrojen gerekse bor kaynaklarının bir enerji kaynağı taşıyıcısı ve enerji verimliliği aracı olarak değerlendirilmesine ilişkin Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz. Bilhassa, batarya depolamasında kullanmak üzere kullanılan lityumun bordan üretilmesine yönelik Ar-Ge çalışmalarımızı tamamladık, üretim aşamasına geçiyoruz. Bu minvalde, EBRD ile TENMAK arasında hidrojen kullanımına yönelik bir tekno-ekonomik ve düzenleyici yapılabilirlik çalışması gerçekleştirilecektir. Burada yapılacak çalışma, gerek kurumlarımız gerekse özel sektörün katılımıyla bir hidrojen yol haritası oluşturulması yönündeki çalışmalarımıza katkı sağlayacaktır.”

Türkiye’nin geçen yıl Karadeniz’de 405 milyar metreküplük doğal gaz keşfettiğini hatırlatan Dönmez, bölgedeki çalışmaların hızla devam ettiğini ve 2023’te bu gazı şebekeye bağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Dönmez, doğal gaz depolamada da kapasitenin 2023’te 11 milyar metreküpe çıkmasını planladıklarını belirterek, üçüncü yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi (FSRU) için Saros bölgesinde çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

Daha rekabetçi doğal gaz piyasası için bu yıl yasal düzenlemelerin planladığını ifade eden Dönmez, “Özel sektörün payının daha da artacağı bir yapı öngörülmekte olup, tüketicilerimize daha rekabetçi şartlarda doğal gaz sağlanması başlıca hedefimizdir.” diye konuştu.

Dönmez, yeşil dönüşüm çerçevesinde AB Yeşil Mutabakatında da daha düşük karbon içeriği ile doğal gazın Avrupa’da da bir geçiş kaynağı olarak muhafaza edilmesinin planladığına değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle hidrojen harmanlama gibi teknolojilerle doğal gazın daha verimli ve çevreci kullanımı da gündemde. Dolayısıyla, ülkemiz yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinde rekabetçi ortamın sürdürülmesi ve enerji arzında istikrarın sağlanması ile hane halkı ve işletmelerin uygun fiyatlarla enerjiye ulaşmasını teminen doğal gaz altyapısına ilişkin AB desteğinin ve finansal yardımların sürdürülmesi gerektiğine inanmaktadır. Ülkemizin enerji ticaret merkezi olma hedefi yolunda enerji arz güvenliğinin temini, nihai tüketicilerin uygun fiyatlı enerjiye ulaşmasının sağlanması ve iklim değişikliği ile mücadelenin sürdürülmesi adına doğal gaz sektörüne ilişkin yatırımlara EBRD ve AB’nin destek ve finansal yardımlarını sürdürmesi gerektiğini değerlendiriyoruz.”

Continue Reading

Mali Danışmanlık, Finans Çözümleri

Garanti BBVA Leasing ve Erikoğlu Sunsystem Enerji’den iş birliği anlaşması

Published

on

30 yıllık tecrübesiyle leasing sektörünün gelişmesine büyük katkıda bulunan Garanti BBVA Leasing; müşterilerine özel finansman desteği sağlamak üzere, Türkiye’de güneş enerjisi sektöründe 20 yıllık deneyimiyle ilklere imza atan Erikoğlu Sunsystem Enerji ile işbirliği anlaşması gerçekleştirdi.

Leasing sektörünün lider firmalarından Garanti BBVA Leasing; enerji sektörünün başarılı şirketlerinden Erikoğlu Sunsystem Enerji ile işbirliğine imza attı. Güneş enerjisi alanında yatırımcılara özel sürdürülebilir finansman desteği sağlamak amacıyla gerçekleştirilen bu işbirliği sayesinde, yenilenebilir enerjiye yatırım yapacak firmalara çok daha kolay ve özel çözümler sunulacak.

Şimdiye kadar yaklaşık 100 milyon dolar yatırım tutarlı 80 MW güneş enerjisi santrali kurulumu yapan Erikoğlu SunSystem, büyük ölçekli arazi santrallerinden elde ettiği bilgi birikimi ile fabrika ve mesken çatılarına kurduğu güneş enerji santralleri ile son kullanıcıların enerji maliyetlerini düşürmelerini sağlarken, aynı zamanda tarımsal sulama için ihtiyaç duyulan enerjiyi tarım alanlarında kurduğu mikro-güneş enerji santralleri ile karşılayarak, çiftçilerin enerji girdilerini düşürmelerine destek oluyor.

İşbirliği hakkında açıklama yapan Erikoğlu Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Erikoğlu, çatı üstü kurulumlarla güneş enerjisinden üretilen elektriğe erişimin kolaylaştığını, son kullanıcıların güneşten enerji üretimi ile elektrik maliyetlerinde tasarruf sağlarken, temiz enerji kullanımı ile gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmaya yardımcı olduklarını söyledi. Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründeki en deneyimli firmalarından biri olarak yenilikçi ekibiyle birlikte çalışmalarına tüm güçleriyle devam edeceklerini belirten Erikoğlu, ülke ekonomisine güneşten aldıkları enerji ile katkıda bulunmaya devam edeceklerini ifade etti.

30 yıldır Türkiye’de leasing sektörünün gelişmesine katkıda bulunduklarını ve müşterilerinin tüm yatırım ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunduklarını belirten Garanti BBVA Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, “Uzmanlaşmış kadromuz ve teknolojik altyapımızla müşterilerimize en hızlı ve kolay çözümleri sunmak üzere çalışıyoruz. Bu kapsamda sektörün önemli oyuncularıyla işbirlikleri gerçekleştiriyoruz. Erikoğlu Sunsystem Enerji de sektörde uzun yıllara dayanan teknik tecrübesi ve bilgi birikimiyle işbirliği yapmaktan mutluluk duyduğumuz şirketlerden biri. Ülkemizde yatırımların yaygınlaşmasına vesile olacak bu işbirliği, ülke ekonomimiz için de oldukça mühim. Önümüzdeki süreçte önemli işbirliklerine imza atmaya devam edeceğiz” dedi.

Continue Reading

Mali Danışmanlık, Finans Çözümleri

Güneş enerjisi sistemlerinde CW Enerji ve Garanti BBVA Leasing iş birliği

Published

on

Avrupa’nın en büyük güneş enerji sistemleri üreticisi CW Enerji, leasing sektörünün önde gelen firmalarından Garanti BBVA Leasing ile iş birliği protokolü imzaladı. Protokol kapsamında, güneş enerjisi santrallerinin kurulumu için müşteriye özel finansman desteği çözümleri sunulacak.

CW Enerji’nin kendi elektriğini üretmek amacıyla, fabrika çatısına kurduğu çatı üstü güneş enerji sistemi de Garanti BBVA Leasing’in finansman desteği ile gerçekleştirildi.

Anlaşmayla ilgili açıklama yapan CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan, sektörün önde gelen şirketlerinden Garanti BBVA Leasing ile sektöre katkı sağlayacak bir iş birliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Sarvan, güneş enerjisi sistemi kurulumunda yatırımcılara finansman konusunda yardımcı olmak istediklerini dile getirerek, “Avrupa’nın en büyük güneş enerji sistemleri üreticisi olarak, ülkemiz adına yatırım yapmaktan gurur duyuyoruz. Güneş enerjisi, ülkemizin dünyadaki stratejik önemini ortaya çıkartacak en önemli avantajımız olacak. Biz bu konuda çok hızlı çalışarak, ülkemizi bu alanda büyük bir güç haline getirme hedefindeyiz. Yaptığımız iş birliği kapsamında, güneş enerjisi alanında uygun finansman çözümleri sağlanacak. Gerçekleştirdiğimiz iş birliği sayesinde, güneş enerjisiyle elektrik üretmek isteyen firmalara, hızlı ve kolay kredi sistemiyle yardımcı olacağız. Böylece finansman sorunu ortadan kalkacak” dedi.

Finansal çözümler konusunda da fark yaratmaya devam ettiklerine dikkat çeken CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan, “Garanti BBVA Leasing gibi sektörün önde gelen firması ile çalışmak, bizler için gurur verici. Bu anlaşma ile hem sektörümüze hem de ülke ekonomimize katkı sağlamış olacağız. Aynı zamanda, sürdürülebilir enerjiyle doğal kaynakların verimli kullanılmasını teşvik ederek, yarınlara daha yeşil bir dünya bırakılmasında da payımız olacak” diye konuştu.

Garanti BBVA Leasing olarak çevreci yatırımları destekliyoruz

Garanti BBVA Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen ise çevreci yatırımları desteklemeye her zaman öncelik verdiklerini vurgularken, CW Enerji’yle yaptıkları iş birliğinin de bu nedenle özel bir anlam taşıdığını söyledi. Bugüne kadar güneş enerjisi santral projelerine ciddi finansman desteği sağladıklarına işaret eden Ünal Gökmen, bu alanda kazandıkları deneyimi, çatı üstü güneş enerjisi santral projelerinde yatırımcılara sunarken, ekonomiye de katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Gökmen, “CW Enerji’yle gerçekleştirdiğimiz iş birliği çerçevesinde, işletmelere nakit akışlarına uygun ödeme planıyla kendi elektriklerini üretecek tesisler kurmalarına olanak sağlarken, sürdürülebilir finansman çözümleri de yaratıyoruz” dedi.

Continue Reading

Trendler