Enerji Depolama
Sektörün enerji depolama ihtiyaçları, Kontrolmatik’in yerli çözümlerinde

Yenilikçi ve sürdürülebilir yaklaşımları ile müşterilerine özel anahtar teslim çözümler sunan Türkiye’nin önde gelen teknoloji, enerji ve mühendislik şirketlerinden biri olan Kontrolmatik’in Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, dünyadaki enerji krizine yön verecek enerji depolama çözümlerinden bahsetti. Rüzgar ve güneş enerjileri başta olmak üzere yenilenebilir enerji teknolojilerine ağırlık verdiklerini vurgulayan Aslanhan, enerji tasarrufunun önemine de değindi.
“Karbon Sıfır” hedefi ve Rusya – Ukrayna savaşının etkisiyle ülkeler ve şirketler gelecek enerji stratejilerini günceller oldu. Dünya çapında küresel bir krizin kapıya dayanması, yetkilileri ve markaları yenilenebilir teknolojileri geliştirmeye ve daha çok kullanılmasına yöneltti. Dünyada enerji krizi ile ilgili yaşanan gelişmeler doğrultusunda güneş ve rüzgar enerjisinin kullanımına ağırlık veren Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, yenilenebilir enerjinin potansiyeli hakkında bilgi vererek, bu alanda yaptıkları yatırımlar hakkında konuştu.
Enerji yatırımları uzun vadede fiyatların aşağıya inmesini sağlar
Ülkemizde de yenilenebilir enerjiye olan talebin ve ilginin artmasıyla beraber enerji depolama gündemin en önemli konularından birisi oldu. Elektrik depolamalı GES ve/veya RES’lere yarışmasız ön lisans hakkı veren kanun teklifi meclisten geçti. Bu kanun teklifi ile depolama yatırımı yapacak firmalar, RES ve/veya GES ön lisanslarını yarışmadan alabilme fırsatını elde edecekler. Temel anlamda ülkeler, herhangi bir savaş durumunda enerji bağımlılığını azaltmayı hedefliyor. Enerjiyi kontrol etmenin mümkün olduğuna değinen Sami Aslanhan; “Ülkemizde gerçekleştirilen enerji yatırımlarının aynı zamanda ihracatı teşvik edip bir ekosistem oluşmasını sağlayacağına inanıyoruz. Türkiye’de şu an da yaklaşık 9 GW kadar kurulu güçte güneş, yaklaşık 11 GW da rüzgar enerji santrali var. Teorik olarak bu enerji kapasitesini arttırıp yüzde 40’a, yüzde 50 ya da daha fazlasına çıkartmak istiyorsanız bu noktada depolama yapmanız lazım. Gerçekleştirilen enerji depolama yatırımları bu alandaki yenilenebilir enerji santral sayısının arttırılmasını sağlayarak dışa bağımlılığımızı da azaltacaktır. Kontrolmatik Teknoloji ve diğer iştiraklerimizle Ankara’da üretip piyasaya sunduğumuz enerji depolama çözümlerimizle piyasanın ihtiyacı olan teknolojiyi yerelden tedarik etmekteyiz” dedi.
Dünyanın ihtiyacı ve yeni trendi enerji depolama
Dünyadaki trendin tamamen sürdürülebilirliğe doğru gittiğini belirten Aslanhan; “Topluma saygılı ve faydalı olma ilkemiz doğrultusunda sadece sanayiciye ya da güç santrali yatırımcısına değil konutlara da istediği kaynaktan enerjisini seçme özgürlüğü sunmak istiyoruz. Bu doğrultuda müşterilerimize mühendisliğini, kurulumunu, test ve devreye almasını da yaptığımız güç santralleri kuruyor, konutlara da ev tipi enerji depolama sistemleri sunuyoruz. Enerji depolama çözümlerimizi de ekledikten sonra enerji üretim, iletim, dağıtım ve depolama sistemlerini tek kontrat altında sunabilmek, yatırım süreçlerinde müşterilerimize daha kolay ve izlenebilir proje yönetimi sağladı. ” dedi.
Şirketlerin enerji tasarrufu moduna geçmesi lazım
Şirketlerin tasarruf noktasında da bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Aslanhan; yenilebilir enerji santralleri alanında yapılan yatırımlar çok güzel ama mevcut kullanılan tesislerin de daha akıllı hale getirilip kendi kendine yetebilen tesislere sahip olmamız lazım. Ülkemizde yenilenebilir enerji alanında ciddi bir yatırım var ama tasarruf alanında biraz geri kalıyoruz. Kontrolmatik Teknoloji olarak bununla alakalı hem platform hem yazılım hem de ürün üretiyoruz” dedi.
Enerji Depolama
Enphase’in konut GES’lerinde tüm evi yedekleyen IQ Meter Collar cihazına 80 dağıtım şirketinden onay
Enphase’in tüm evi yedekleyen IQ Meter Collar cihazı, ABD ve Kanada’da 80 elektrik dağıtım şirketinin onayını aldı.

Mikro invertör tabanlı güneş ve batarya sistemleri üreticisi Enphase Energy, IQ Meter Collar ürününün ABD ve Kanada’da toplam 38 milyonu aşkın müşteriye hizmet veren 80 elektrik dağıtım şirketi tarafından sayaç arkası kurulum için onaylandığını duyurdu.
Ürün, Kaliforniya’nın üç büyük özel elektrik şirketi ile Sacramento Belediye Elektrik İdaresi (SMUD) tarafından onaylandı; böylece eyalet genelinde tüm evi kapsayan yedekleme çözümlerine erişim genişliyor. Hawaiian Electric ise ilk pilot kurulumlara onay verdi; tam onayın önümüzdeki aylarda gelmesi bekleniyor.
Yedekleme alt panosuna gerek kalmıyor
IQ Meter Collar, elektrik sayacının arkasına ya da ayrı bir sayaç soketine takılan kompakt bir mikro şebeke bağlantı cihazı. Devrelerin ayrı bir yedekleme alt panosuna taşınmasına ya da ek tüketim akım trafoları kurulmasına gerek kalmadan tüm evin yedeklenmesini sağlarken şebekeden güvenli ayrılmayı da sağlıyor.
4. nesil Enphase Enerji Sistemi’nin IQ Battery 10C ve IQ Combiner 6C ile birlikte temel bileşenlerinden biri olan cihaz, ekipman sayısını, kablolama karmaşıklığını ve kurulum süresini azaltıyor. Entegre ölçüm ve sadeleştirilmiş devreye alma sayesinde kurulumcuların bir günde daha fazla kurulum tamamlayabildiğini belirten şirket, ürüne 15 yıllık sınırlı garanti veriyor.
Batarya yaygınlaşmasının önündeki engel
Enphase Energy Satıştan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Ken Fong, dağıtım şirketi onaylarının tüm evi kapsayan yedeklemenin ölçeklenmesi için kritik olduğunu ve 80 onayla batarya benimsenmesinin önündeki önemli bir engeli kaldırdıklarını söyledi. Kaliforniya ve Hawaii’deki kurulumcu firmalar da onayların kurulumları sadeleştirdiğini ve daha fazla ev sahibine ulaşmalarını kolaylaştırdığını ifade etti.
Kaynaklar
- Enphase Energy, “Enphase Energy Announces IQ Meter Collar Approval by 80 Utilities in the U.S. and Canada”, basın bülteni, 21.09.2026 – investor.enphase.com
Görsel: Enphase Energy
Enerji Depolama
Salzgitter ve Zelestra, yeşil çelik için Almanya’nın en büyük hibrit güneş-depolama anlaşmasını imzaladı
Salzgitter Flachstahl ve Zelestra, 147 MW güneş ve 79 MW/237 MWh batarya içeren Almanya’nın en büyük hibrit PPA’sını imzaladı.

Salzgitter AG’nin iştiraki Salzgitter Flachstahl GmbH ve yenilenebilir enerji şirketi Zelestra, Almanya’nın en büyük hibrit güneş-depolama elektrik tedarik anlaşmasını (PPA) imzaladı. Uzun vadeli anlaşma, yeşil çelik üretimini destekleyecek ve şebeke esnekliğini artıracak iki projeyi kapsıyor.
147 MW güneş, 79 MW/237 MWh batarya
Anlaşma kapsamında Zelestra, Brandenburg ve Thüringen eyaletlerinde, her biri doğrudan bağlantılı batarya depolama sistemine sahip iki yeni hibrit santral kuracak, bunların sahibi olacak ve işletecek. Projelerde toplam 147 MW güneş kapasitesi ile 79 MW/237 MWh batarya depolama bulunacak.
Salzgitter, iki santralden yılda toplam 158 GWh güneş elektriği satın alacak ve batarya sistemlerinin işletimini kendisi kontrol edecek. Bu sayede şirket yeşil elektrik alımını artırabilecek ve depolama aracılığıyla elektrik arzını tüketimine göre ayarlayabilecek. Bataryalar yalnızca santrallerin fazla güneş elektriğiyle şarj edileceğinden teslim edilen elektriğin tamamı yeşil olacak.
Her iki taraf için de bir ilk
Anlaşma, iki şirketin Alman pazarındaki ilk hibrit PPA’sı ve Salzgitter’i ilk kez bir batarya depolama sistemi işletmecisi yapıyor. Salzgitter Flachstahl için hibrit PPA’lar, SALCOS® programı kapsamındaki çelik üretimi dönüşümü için artan yeşil elektrik ihtiyacını uzun vadede ve rekabetçi koşullarla karşılamanın önemli bir yapı taşı. Zelestra ise Almanya’da 2 GW’ı aşkın güneş, hibrit, rüzgâr ve depolama projesi geliştiriyor.
Salzgitter Flachstahl Grup Enerji Tedarik Sorumlusu Marco Hauer, güneş ve batarya depolama kombinasyonunun endüstriyel süreçler için yenilenebilir enerjiyi talebe uygun ve rekabetçi koşullarla tedarik etme fırsatı sunduğunu söyledi. Zelestra Almanya CEO’su Mathias Künicke ise bunun bugüne kadar Almanya’daki en büyük hibrit anlaşma olduğunu ve bu pazar segmentinin önümüzdeki aylarda önemli ölçüde büyümesini beklediklerini belirtti.
Kaynaklar
- Salzgitter AG, “Salzgitter Flachstahl and Zelestra sign largest hybrid solar-plus-energy-storage contract in Germany to supply green electricity for low-carbon steel production”, basın bülteni, 15.09.2026 – salzgitter-ag.com
Görsel: Salzgitter AG
Enerji Depolama
SMA, invertör teknolojisini yapay zekâ veri merkezlerine taşıyor: Üç yeni güç altyapısı mimarisi
SMA, GES ve depolamadaki güç dönüşümü birikimini veri merkezlerine taşıyor: GridAssist, GridLink AC ve 2027’de gelecek GridLink DC.

Güneş invertörü üreticisi SMA Solar Technology AG, büyük ölçekli santraller için geliştirdiği güç dönüşümü ve şebeke entegrasyonu teknolojisini veri merkezi pazarına taşıyor. Şirket, yapay zekâ ve hiper ölçekli veri merkezleri için üç ayrı güç altyapısı mimarisinden oluşan bir portföy tanıttı.
Şebekeye erişim veri merkezleri için darboğaz
SMA’nın 26 Ağustos 2026 tarihli açıklamasına göre yapay zekâ, bulut bilişim ve dijitalleşme veri merkezi kapasitesine olan talebi hızla artırırken pek çok bölgede uzun şebeke bağlantı süreçleri ve artan kararlılık gereklilikleri yeni tesislerin devreye alınmasını yavaşlatıyor. SMA CEO’su Jürgen Reinert, güvenilir enerjiye erişimin yeni kapasitenin ne kadar hızlı devreye gireceğini giderek daha fazla belirlediğini söyledi.
Üç çözüm mimarisi
- SMA GridAssist: Şebekeye bağlı veri merkezlerinde yük dengeleme, güç kalitesinin istikrarı ve şebeke yönetmeliklerine uyum sağlayan batarya tabanlı mimari.
- SMA GridLink AC: Veri merkezi yüklerini şebekeden ayıran orta gerilim kesintisiz güç kaynağı (UPS) mimarisi.
- SMA GridLink DC: Yapay zekâ altyapısında 800 V doğru akıma geçişi desteklemek üzere tasarlanan, 2027’de devreye alınması planlanan çözüm.
Şirket, bu çözümlerin dünya genelinde gigavat ölçeğinde kurulan aynı güç dönüşüm platformuna, orta gerilim istasyonlarına ve kontrol sistemlerine dayandığını belirtiyor. SMA’nın bu alandaki birikimi şebeke kurucu teknoloji, batarya depolama entegrasyonu, santral kontrolü ve siber güvenliği kapsıyor.
2027 için gelir beklentisi
SMA, veri merkezi işinin 2027 mali yılında orta-yüksek iki haneli milyon euro düzeyinde gelir katkısı sağlamasını ve sonraki yıllarda büyümesini bekliyor. Büyük Ölçekli ve Proje Çözümleri’nden sorumlu Başkan Yardımcısı Florian Bechtold, veri merkezi geliştiricilerinin tekil bileşenlerden fazlasına, şebeke entegrasyonu, güç dönüşümü, kontrol ve yaşam döngüsü desteğini birleştiren bir iş ortağına ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
Kaynaklar
- SMA Solar Technology AG basın bülteni, “SMA introduces dedicated solutions to accelerate time-to-power for AI-driven data centers”, 26.08.2026 – sma.de
Görsel: SMA Solar Technology AG
GES Yatırımcıları1 yıl agoBİM 4 Yeni GES Yatırımını Devreye Aldı
GES Yatırımcıları1 yıl ago75 milyon Euro finansmanla GES ve Atık Isı Geri Kazanım Tesisleri kurulacak
GES Yatırımcıları2 yıl agoMigros, Kırşehir GES Projesi ile 600’den Fazla Mağazasını Temiz Enerji Kaynakları ile Besleyecek
GES Yatırımcıları2 yıl agoElin Yarı İletken Teknolojileri Yerli Ve Milli “Güneş Paneli Hücresi” Üretecek!
Enerji Depolama1 yıl agoAksa BESS, Türkiye’de enerji depolama alanında yeni bir dönem başlatıyor
Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl agoŞA-RA’dan Adana’ya güneş enerjisi yatırımı
Genel2 yıl agoEti Alüminyum 3 yeni GES projesini hayata geçiriyor
GES Yatırımcıları1 yıl agoNorm Holding, Bergama’daki GES yatırımıyla enerjide yeşil dönüşümünü hızlandırıyor



















