Connect with us

Solar Teknolojileri

Türkiye’nin geleceği güneşli

Published

on

Anıl Akci
Panasonic Eco Solutions Türkiye
Kurumsal Müşteriler Satış Sorumlusu

Türkiye güneş zengini bir ülke… Ülkemiz, günde ortalama 7.2 saat, yılda ise 2.650 saat güneş alıyor. Yani Türkiye’nin en kuzey noktasında bulunan bir şehrimiz bile Avrupa’nın herhangi bir yerinde kurulan santralden daha fazla güneşlenme süresi, ışınım ve elektrik üretebilirliğine sahip durumda. Dolayısıyla ülkemizde de güneş enerjisi sistemleri giderek yaygınlaşıyor. Güneş sistemleri, sağladığı avantajlarla artık konutlarda da sıklıkla karşımıza çıkıyor. Ev kullanıcıları için de artık elektrik faturası ödememelerini sağlayacak güneş enerjisi sistemleri söz konusu. Konutlar, elektriğin tamamını kendileri üretip, %100 yenilenebilir enerji kullanabiliyor.

Japonya’da, güneş panelleri pazarında yüzde 20’nin üzerinde pazar payıyla birinci sıradayız. Türkiye, gelişmekte olan pazarlar arasında bizim için en önemli yere sahip olan iki pazardan biri. Bu sebeple Panasonic Eco Solutions Grubu, Türkiye ve Hindistan’ı güneş enerjisi alanında odak pazarlar olarak tanımlıyor. Dışarıya bağlı olan enerji ihtiyacı, Türkiye’nin enerji üzerindeki politikaları ve pazarın bu konudaki durumu bize bu pazara girmek için yeterli motivasyonu sağladı. Bu nedenle gelecek planlamamızı ‘Out of Japan’ yani Japonya dışı pazarlar üzerine kurduk. Türkiye’de HIT teknolojisine sahip güneş panellerimizin satışına 2015 yılında başladık. Ayrıca mevcutta üretimini yaptığımız akıllı ev sistemlerimiz, sayaç ve uzaktan okuma sistemleri tarafında Türkiye’de üretim ve satışını yaptığımız ürünlerimiz var.  Böylelikle müşterilerimize enerji üretim, ölçüm ve yönetim ile ilgili çözümlerimizi sunuyoruz. Özellikle kalite, ileriye dönük getiri, performans ve verimlilik konularında hassasiyeti olan yatırımcılar önceliğimizi oluşturuyor.

Güneş panellerine teknolojik yenilik getirdik… 

Kısaca anlatmak gerekirse güneş enerji sistemleri, temelde güneş ışığından elektrik enerjisi elde edilmesi üzerine kurulu bir sistemi ifade ediyor. Güneşten gelen ışınlar ve güneş panelleri içerisinde bulunan hücrelerdeki yarı iletkenlerin fotovoltaik etki özelliği kullanılarak güneşten elektrik enerjisi üretiliyor. Bu sistemler en basit anlamda genelde güneş paneli, evirici, kablo ve sabitleyici aparatlar ile kurulabiliyor. Ancak her alanda olduğu gibi güneş enerjisi sistemlerinde de inovatif teknolojiler geliştiriliyor.

Çok özel HIT teknolojisi…

Piyasada; poly, mono, ince film gibi çeşitli teknolojiler bulunmakta. Bizim kullandığımız teknoloji; HIT teknolojisi. Bu teknoloji, amorf silikon tabakaların sıcaklık karşısındaki dayanımını ve mono kristalin plakalarında enerji verimliliğini bir arada kullanabileceğiniz bir yapı. Bu şekilde, Panasonic mono kristal silikon plakadan ve amorf silikon tabakalardan meydana gelen, benzersiz bir silikon HIT yapısı geliştirdik.

2016 yılında, esnek perovskit güneş pillerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Solliance Ar-Ge projesinin endüstriyel ortağı haline gelip, Solliance Hollanda üretim tesisinde ve Belçika’da IMEC laboratuvarındaki çalışmalara desteğimizi duyurmuştuk. Mevcutta satışını yaptığımız yüksek verimli, -0.258%/⁰C sıcaklık katsayılı ve uzun dönemli kullanabileceğimiz kaliteye sahip Panasonic HIT ürünlerimizin geliştirme çalışmaları da devam ediyor.

Daha az panelle daha fazla enerji…

En büyük avantajımız, elbette kurulum yapılacak alandan ötürü yeterli enerji üretim kapasitesine ulaşamayan yatırımcılar ve konut sahipleri için en iyi çözümü sunuyor olmamız. Ürünümüz, konvansiyonel poly diye adlandırılan piyasadaki panellere göre %20 ile %25 arasında değişebilen oranda daha az yer kaplıyor. Bu sayede hem sistem maliyeti düşüyor hem de çatı üzerine binen yük azalıyor. Tabii ki çatı güçlendirmesi yapmak zorunda kalan müşteriler için bu, maliyetlerde büyük avantaj sağlayan bir özellik. Aynı birim alan referans alındığında poly panellere göre Panasonic HIT panellerimiz %27 daha fazla enerji üretiyor. Bu ekstra enerjiyi akülerde saklamak, elektrikli aracınıza aktarmak ya da şebekeye verebilmek mümkün oluyor. Çatı alanınız kısıtlı olsa da enerji tasarrufu maksimuma çıkarılabiliyor.

%19.4 modül verimliliği ve 25 yıl lineer enerji üretim performansı…

Modül verimliliği, güneş panellerinizin yakalanan ışık enerjisini elektrik enerjisine nasıl verimli bir şekilde dönüştürebildiğini ifade ediyor. Yüksek değerler, panelinizin daha güçlü olduğu ve çatınızda daha az yer gerektirdiği anlamına geliyor. Aynı zamanda gelecekte genişletme yapabilmeniz için boş alan sağlıyor. Panasonic güneş panelleri, %19.4 ile en üst sınıf modül verimliliği sunuyor. Ürünlerimiz, 15 yıl Panasonic ürün garantisi ve 25 yıl enerji üretim performansı ile benzerlerinden ayrılıyor. 25.yılın sonunda performansının %86,2’si ile enerji üretimine devam ediyor.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Solar Teknolojileri

GES firmalarının dev proje teklifleri birkaç dakikada hazır

Published

on

Güneş enerji santrali (GES) kurulumu yapan firmalar, bankalar ve sigorta şirketleri için özelleştirilebilen Müşteri Kazanımı, Yönetimi yazılımları geliştiren ve şirketlerin müşteri edinme maliyetini 10da bire kadar düşürüp karlılıklarını artıran solarVis yeni ürünü ‘Satış Motorunu hizmete sundu. Bu ürünle GES kurulumu yapan firmaların sadece birkaç dakika içinde kredilendirilebilir proje tasarımları ve teklifler oluşturulması sağlanıyor. 

Yenilenebilir enerji ve enerji depolarının geleceği İstanbul’da, Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı’nda 15-17 Kasım 2023 tarihlerinde buluşuyor. Enerji alanındaki en büyük oyuncuları bir araya getiren etkinlikte solarVis de yeni ürünüyle yerini aldı.

Sürdürülebilir enerjiye geçişe liderlik etmeyi hedefleyen solarVis, sürdürülebilir bir enerji geleceği için önemli bir platform olan, enerji sektörünün yol haritasını belirleme fırsatı sunan ve İstanbul Fuar Merkezi’nde (IFM) gerçekleştirilen Dünya Enerji Kongresi-Fuarı’nda inovatif ürünlerini sergiliyor.

SolarVis CEO’su Samet Yıldırım, “Bu yeni ürünle birlikte solarVis, müşteri kazanma, proje planlama, paydaş yönetimi, teklif oluşturma, kredilendirme ve sigortalama dahil olmak üzere GES satış süreçlerinin uçtan uca maksimum hız ve verimlikte yürütülmesini sağlıyor” dedi.

Sürdürülebilir enerjiye geçiş, günümüzde daha önce hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. SolarVis, GES yatırımcılarının geçişini kolaylaştırmak ve onlara gerekli araçları sunmak için inovatif teknolojik altyapısını kullanıyor. Bu vizyon, sektördeki şirketlerin müşteri edinme süreçlerini hızlandırırken operasyonel maliyetlerini minimize etmelerini sağlıyor. Müşteri Kazanma ve Yönetme Modülü ile güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren GES üreticileri, mühendislik şirketleri (EPC) ve bankaların web sitelerini ziyaret eden kullanıcıların sadece 1 dakika içinde fizibilite raporlarına erişimini ve firmalara iletişim bilgilerini bırakmalarını sağlayan solarVis, şimdi de yeni ürününü piyasaya sundu. “Satış Motoru” olarak adlandırılan yeni ürünle, Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulumu yapan firmaların sadece birkaç dakika içinde kredilendirilebilir proje tasarımları ve teklifler oluşturulması sağlanıyor.

Uçtan uca verimlilik

Yeni satış motoruyla 3 boyutlu çatı tasarımı ve panel yerleştirme, finansal projeksiyonlar ve analiz, güncel ürün gamı  (Bill of Materials) öğelerinin veri tabanı, bayi ve ekip yönetimi ile sınırsız revizelerle otomatik detaylı fiyat teklifi oluşturma gibi firmanın satış süreçlerini hızlandıran hizmetler sunuluyor.

SolarVis bu yeni ürünü ile birlikte, müşteri kazanma, proje planlama, paydaş yönetimi, teklif oluşturma, kredilendirme ve sigortalama da dahil olmak üzere GES satış süreçlerinin uçtan uca maksimum hız ve verimlikte yürütülmesini sağlıyor.

Üç boyutlu tasarım

SolarVis Kurucu Ortağı ve CEO’su Samet Yıldırım, yeni satış motoru ürünü ile GES kurulumu yapan şirketlerin tekliflendirme gücünü merkeze alarak tüm satış sürecini uçtan uca dijitalleştirdiklerini söyledi. Yıldırım, “Yeni ürünümüz olan ‘Satış Motoru’ GES kurulumu yapan firmalara, sadece birkaç dakika içinde kredilendirilebilir proje tasarımları ile teklifler oluşturma olanağı sunuyor. Temel özellikleri arasında 3 boyutlu çatı tasarımı ve panel yerleştirme, finansal projeksiyonlar ve analiz, güncel ürün gamının veri tabanı, bayi ve teknik ekip yönetimi ve sınırsız düzeltmelerle otomatik detaylı fiyat teklifi oluşturma bulunuyor” dedi.

Sürdürülebilir enerji

SolarVis Ceo’su Yıldırım, “Güneş enerjisi sektöründe dijital dönüşümün lideri olarak, solarVis, sürdürülebilir enerjiye geçişin kolaylaştırılmasında öncü bir rol oynuyor ve sektörün geleceğine yön veriyor. Artık GES yatırımları daha hızlı, daha verimli ve daha erişilebilir hale geliyor. Ve bu gelecekteki enerji dönüşümünün temelini oluşturuyor. SolarVis ile enerjiyi daha sürdürülebilir ve erişilebilir hale getiriyoruz.”

Continue Reading

Solar Teknolojileri

YEO’dan geleceğin enerji teknolojileri için 3 önemli hamle

Published

on

Türkiye’nin önde gelen teknoloji ve mühendislik şirketlerinden biri olan YEO Teknoloji, enerji alanındaki 3D (Dijitalizasyon, Desentralizasyon, Dekarbonizasyon) vizyonunu destekleyecek üç önemli anlaşmayı duyurdu.

YEO, bu anlaşmaları Türkiye’nin tek güneş enerjisi ve enerji depolama sistemleri fuarı olan Solar+Storage NX’te açıkladı. 31 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen fuar, sektör profesyonellerini bir araya getirdi ve YEO, enerji teknolojileri alanındaki gelişmelerini burada paylaştı.

İlk olarak, YEO’nun enerji depolama alanındaki iştiraki Reap Battery’nin İstanbul Tuzla’daki fabrikasında üretilen ilk depolama sistemleri, İSKEN’in Sugözü Termik Santrali’nde kullanılmak üzere inşa edilmeye başlandı. Daha önce tamamlanan 21.2 MW’lık hibrit güneş enerjisi santrali projenin ardından, şimdi YEO’nun yüzde 100 sahibi olduğu Reap Batarya Fabrikası’nda üretilecek 12.5 MWh’lik enerji depolama sistemi Sugözü Termik Santrali’nde kullanılacak. Bu adım, YEO’nun, Türkiye’nin en büyük termik santrallerinden biri olan İSKEN’in Sugözü Termik Santrali’ni bir enerji adasına dönüştürme hedefine katkı sağlayacak.

YEO’nun enerji depolama sistemleri alanındaki iştiraki Reap Battery ve enerji depolama çözümleri şirketi Solitek iş birliği ile konut, ticarethane ve endüstri tesislerine yönelik batarya sistemleri sunacak. Bu anlaşma, Türkiye’de 2030 yılına kadar 10GWh’lık bir pazarın oluşmasını beklerken, Reap Battery’nin enerji tüketicilerinin enerji depolama sistemleri ihtiyaçlarını karşılamasına olanak sağlayacak.

Ayrıca, YEO, nesnelerin interneti (IoT), endüstriyel üretim yönetim sistemleri ve akıllı makine yönetimi yazılımlarında uzmanlaşmış BrandIT Mühendislik Yazılım Ticaret A.Ş.’nin yüzde 51 hissesini satın alımı için ilk adımı attı. Bu ortaklıkla, YEO, yapay zeka, büyük veri ve bulut tabanlı enerji verimliliği, akıllı şebeke & santral yönetimi ve akıllı şehirler için özgün çözümler üretecek. BrandIT, Endüstri 4.0 teknolojilerini kullanarak başarılı projeleri uçtan uca çözümleyen bir geçmişe sahip. Bu iş birliği, enerji ve endüstri sektörlerinde YEO Teknoloji’nin deneyimi ile BrandIT’in Endüstri 4.0 teknolojilerindeki uzmanlığını birleştirerek güçlü bir sinerji oluşturmayı hedefliyor.

Fuarda önemli anlaşmalara imza atan YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız, şunları söyledi: “YEO, 3D odaklı (dijitalizasyon, desentralizasyon, dekarbonizasyon) yaklaşımıyla Türkiye’de üretilen yenilenebilir enerjinin depolanması için en son teknolojileri sunmaya kararlıdır. Makine öğrenmesi ve yapay zeka gibi teknolojileri kullanarak enerji verimliliğini ve sürdürülebilirliği artırmak için dijitalleşme çalışmalarımızı hızlandıracağız. Bu iş birlikleri, enerji sektörünün geleceğine yön verme konusundaki kararlılığımızı yansıtıyor. ‘Bizce Mümkün’ felsefemizle hedefimiz, doğal kaynakları korumak ve gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak.”

Continue Reading

Solar Teknolojileri

LONGi, ilk Çinli güneş enerjisi şirketi olarak emisyon azaltma hedefleri için Bilim Temelli Hedef girişimi (SBTi) onayı aldı

Published

on

Frankfurt, 1 Eylül 2023 – Dünyanın önde gelen güneş teknolojisi şirketi LONGi, emisyon azaltma hedeflerinin bağımsız Bilim Temelli Hedefler girişimi (SBTi) tarafından onaylandığını duyurdu. Bu onayla birlikte LONGi, SBTi’ye katılan ve bilime dayalı hedefler belirleyen dünya çapındaki 4600’den fazla şirketten biri haline geldi. LONGi, resmi onayı alan ilk Çinli fotovoltaik şirkettir.

LONGi sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar %60 oranında azaltmayı hedefliyor

LONGi, karbonsuzlaştırma çabalarının bir parçası olarak kendine iddialı sürdürülebilirlik hedefleri belirlemiş ve 2020’de yakın vadeli bir hedef belirleme taahhüdünde bulunarak SBTi’ye resmi olarak katılmıştır. LONGi, 2021 İklim Eylemleri Raporu’nda SBTi hedeflerini ana hatlarıyla belirtmektedir: 2030 yılına kadar, operasyonel sınırlar içindeki sera gazı emisyonlarının 2020 seviyesine göre %60 oranında azaltılması planlanmaktadır; silikon malzeme, hücre ve cam birimi başına karbon emisyonları 2020’ye kıyasla en az %20 oranında azaltılacaktır. LONGi’nin yakın vadeli hedefinin SBTi tarafından onaylanmasıyla, Paris Anlaşması’ndaki 1,5℃ hedefiyle de uyumlu hale geldi.

Dört büyük küresel sürdürülebilirlik girişimine katılan ilk Çinli şirket

LONGi ayrıca 2020 yılında RE100, EP100, EV100 girişimlerine katılmış ve SBTi’ye katılarak dört küresel girişimin de parçası olan ilk Çinli şirket olmuştur.

Şirket 2012’den 2022’ye kadar toplam 290 GW fotovoltaik ürün üreterek 114 milyar kWh’den fazla temiz elektrik üretmiştir. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Emisyon Faktörleri kullanılarak hesaplandığında LONGi, 2022’nin küresel enerjiyle ilgili karbon emisyonlarının %1,46’sına denk gelen 536 milyon ton CO₂ emisyonunun önlenmesine yardımcı olmuştur.

Bilim Temelli Hedefler girişimi (SBTi) hakkında

SBTi, CDP (eski adıyla Carbon Disclosure Project), Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC), Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) arasındaki bir ortaklıktır. Kuruluşların bilime dayalı emisyon azaltma hedefleri belirlemesini sağlayarak, şirketlerin sürdürülebilir kalkınma ve ÇSY açısından rekabet gücünü ve sorumluluk duygusunu vurgulayarak özel sektörde iddialı iklim eylemini teşvik eder. Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Continue Reading

Trendler