GES Yatırımcıları
11 MW’lik dev GES projesi Generalsolar ile hayat buluyor
Ülke genelinde çok sayıda başarılı GES projesi yürüten Gaziantep merkezli Generalsolar, son olarak Türkiye’nin en büyük çelik tencere üreticisi Hascevher ile anlaştı…
Türkiye’nin En Büyük 2. 500 Sanayi Kuruluşu(İSO) listesinde 371. sırada yer alan yüzde 100 yerli sermayeli çelik tencere üreticisi Hascevher, 11 MW’lik büyük ölçekli GES Projesinde Generalsolar’ı tercih etti.
Yapacakları dev GES yatırımları için Kahramanmaraşlı Hascevher Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Hüseyin Dinçer şunları söyledi; “Gelecek kuşaklara temiz bir dünya bırakmak için şirket olarak üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz. Çatımıza kuracağımız güneş enerji santralleri ile enerjimizi güneşten sağlarken hem yerli kaynak kullanacağız hem de çocuklarımıza daha temiz bir dünya bırakmış olacağız.”
Sektör açısından 11 MW’lik dev GES projesini Generalsolar olarak hayata geçirecek olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Generalsolar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Demirdaş ise Hascevher’in, Kahramanmaraş’taki tesisinde tek çatı üzerine Türkiye’nin ilklerinden olacak anahtar teslim kurulumunda firmalarını seçmelerinden dolayı şirket yönetimine teşekkür etti.
Yürüttükleri başarılı GES projeleriyle sektörlerinde fark yaratarak tercih edilen firma olmanın gururunu yaşadıklarını söyleyen Ali Demirdaş, “Yatırımcısı olduğumuz Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan tek sahada 25 MW Gaziantep GES’i devreye aldığı gibi ‘öztüketim yönetmeliğine’ istinaden kurulumu ve geçici kabulünü yaptığımız Türkiye’nin ilk çatı GES projesini Gaziantep 5. Organize Sanayi Bölgesinde Güler Sentetik GES’i hayata geçirerek birçok ilke imza attık. Solar sektöründe sağlam ve emin adımlarla ilerlememiz adına hayata geçirdiğimiz projelerin iyi birer referans niteliğinde olduğunu biliyoruz. GES yatırımcılarına işin her aşamasında kaliteli hizmet sağlamak adına finansman alanındaki iş birliklerimizi de tamamladık. Geçen yılın son çeyreğinde Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta zorlu saha koşullarına rağmen 60 günde 12 MW projeyi başarılı bir şekilde devreye aldık. EPC faaliyetlerimiz devam ediyor. Ülke çapında sektör tecrübesi ve deneyimini referans alan Türkiye endüstrisinin ileri gelen firmalarıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yatırımcıların EPC hizmetini yalnızca kurulum faaliyeti olarak addetmemeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.
Aynı Anda 7 Sahada Enerji Santrali Kuruyoruz…
Sanayi ve ticaret şehri Gaziantep’te gerçekleştirdikleri üretim ve ihracatları ile Türkiye’de söz sahibi çok sayıda firmanın kendi enerjilerini üretmek amacıyla Generalsolar ile proje geliştirmeye başladığı bilgisini aktaran Ali Demirdaş, “Fabrikalarını güneş enerjisiyle tanıştırmak ve bu alandan daha çok istifade etmek isteyen şirketlerin taleplerine tecrübeli mühendis ve çalışan kadromuz ile hızlı bir şekilde cevap vermeye çalışıyoruz. Aynı anda 7 sahada enerji santrali kurulumu yaparak yoğun şekilde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” dedi.
Köksan ile Tek Çatıda 14 MW
Pet Preform alanındaki başarılı üretimleriyle dünyaca bilinen Köksan, yenilikçi anlayışını GES yatırımlarıyla devam ettirerek Generalsolar ile işbirliğine giderek tek çatıda Türkiye’nin en büyük projelerinden birine imza attı. İlk etabı 4.2 MW ile başlayan projeyle Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Köksan Holding tesislerinin çatısında 14 MW gücünde elektrik santrali kurulacak.
Devam Eden Diğer Projelerimiz;
Hali hazırda Gaziantep’te farklı sektörlerde hizmet veren Özkaplan Carpet 5.5 MW, Haskan 9 MW, Aslankaya Group, Bilken Yumurta, Petsa Ambalaj ve Adnan AŞ ise fabrikalarının enerji maliyetini minimize etmek amacıyla Generalsolar ile anlaşma sağlayarak kurulumları son sürat devam ediyor.
“GES’e Yatırım Geleceğe Yatırım”
Güneşe yatırımın sadece bugüne değil geleceğe yatırım olarak değerlendirilmesinin doğru olacağına dikkat çeken Generalsolar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Demirdaş, dünyada temiz enerji teknolojilerindeki fiyat düşüşü, küresel iklim değişikliğinin etkileri ve güneş enerjisi sektörünün oluşturduğu istihdamın Türkiye’nin yakın geleceğinde önemli rol oynamasını beklediklerini ifade etti.
GES projeleriyle yatırımcıların kendi ürettikleri enerjiyle tüketimlerini karşılamasını anahtar teslim kurulum hizmeti sunarak sağladıklarını anlatan Demirdaş, çatı uygulamalı GES’lerin araziye uygulanan GES’lerden farklı ve çok daha ayrıntılı olduğunu ve dikkatli çalışmayı gerektirdiğini vurguladı. Başta can güvenliği olmak üzere kurulan sistemin olası risklerden arındırılmış olmasının işletme açısından önem arz ettiğini belirten Demirdaş, “Bu nedenle çatı uygulamalarında seçilecek doğru kurulum (EPC) firması öncelikle güvenlik, statik ve elektrik faktörlerini göz önünde bulundurarak yatırımcılara en uygun hizmeti sağlamalıdır. Aynı zamanda Çatı GES’lerde tüketimin olduğu yerde üretim sağlanarak şebeke üzerindeki yük azaltılarak elektrik dağıtımı sırasındaki maliyet kayıpları da en aza indiriliyor. Bu nedenle Çatı GES’lerin yaygınlaşması işletmelere her açıdan avantaj sağlamaktadır” şeklinde konuştu.
GES Yatırımcıları
YEO ve SEP’ten Romanya’ya 65,8 milyon Euro’luk enerji yatırımı
Global yenilenebilir enerji ve enerji teknolojileri markası YEO Teknoloji, Romanya’daki yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırıyor. Romanya’da iki güneş enerjisi santrali projesi bulunan ve yeni projeler için çalışan YEO Teknoloji, 129 MWp kapasiteli iki güneş enerjisi santrali yatırımı için Çin’in önde gelen enerji gruplarından Shangai Electric Power Co Ltd (SEP) ile anlaştı. Kısa süre sonra inşasına başlanacak santraller için 65,8 Milyon Euro’luk yatırım yapılacak
Türkiye merkezli global enerji devi YEO Teknoloji, Romanya’da yatırım atağını güçlendiriyor. Romanya’nın yeşil enerji dönüşümüne ve potansiyeline inanan YEO Teknoloji, iştiraki Defic Globe aracılığıyla güneş enerjisi santrali yatırımlarına yenilerini ekliyor. Romanya’da hali hazırda iki güneş enerjisi santrali yatırımı bulunan YEO Teknoloji, bu alandaki faaliyetlerini genişletmek ve yeni santralleri yatırımı yapmak üzere Çin’in önde gelen enerji gruplarından Shangai Electric Power Co Ltd (SEP) ile anlaştı. SEP ile ortak olarak kısa süre sonra inşasına başlanacak iki santral için 65,8 Milyon Euro’luk yatırım yapılacak.
Anahtar teslim GES projesi
Geçtiğimiz ay YEO Teknoloji, yüzde %51 hissesine sahip olduğu DEFİC Globe Enerji A.Ş.’nin (Defic Globe) Romanya’daki iştirakleri bünyesindeki iki ayrı güneş santrali yatırımını birlikte yapmak üzere Shangai Electric Power Co Ltd (SEP) ile ortaklık anlaşması yaptığını duyurmuştu. Yapılan anlaşma kapsamında Romanya’da kurulu iştiraklerdeki toplam 129 MWp kapasiteli santrallerin yatırımı, 2023 sonu itibariyle toplam 22.400 MWh kurulu güce sahip Shangai Electric Power Co Ltd (SEP) ile ortak gerçekleştirilecek. Güneş santrallerinin; mühendislik hizmetleri, yüksek gerilim trafo merkezleri ve enerji nakil hatlarının kurulumu dahil anahtar teslim inşaatı da YEO Teknoloji tarafından yapılacak. Bu kapsamda Romanya Rekabet Kurumu’nun onayı tamamlanarak iştiraklerin %75 hissesi SEP’e devredildi. İştiraklerin %25 hissesi ise YEO iştiraki olan Defic’te kalacak ve hisselerini yüzde 30’a çıkarabilecek.
Sektördeki ilk Türk yatırımı
Yenilenebilir enerji alanındaki küresel projeleriyle tanınan YEO Teknoloji”nin iştiraki olan Defic Globe, Romanya’da geçtiğimiz yıl ilk güneş enerjisi santrali projesini tamamlamıştı. 18 MWp kapasiteye sahip Caracal Güneş Enerjisi Santrali’nde (GES) geçen yıl şebekeye enerji verilmeye başlandı. Romanya’nın ilk Türkiye merkezli büyük ölçekli GES yatırımı olan Caracal santrali, yılda yaklaşık 26 GWh enerji üretme kapasitesine sahip. YEO Teknoloji, Caracal santrali aracılığıyla, yaklaşık 165 bin ağaca denk gelen 32.300 ton karbondioksit salımını engelleyerek daha yeşil bir Romanya hedefine katkı sağlıyor.
İki santral açılışı daha yapacak
Defic Globe 2024 yılında da hız kesmeden yatırımlarına devam etti. 14,1 MWp ve 7,2 MWp olmak üzere toplam 21,3 MWp kapasiteli iki ayrı güneş enerjisi santrali (GES) inşasına başlandı. Söz konusu yatırımın 2025’in ikinci çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanıyor. Romanya’nın Bobicesti şehrinde yapılacak ve YEO’nun yurt dışındaki 5. enerji güneş enerjisi santrali olan yatırımı ile yılda 34.400 MWh elektrik üretimi hedefleniyor.
RPIA üyesi oldu, ofis açacak
Yatırımları sürerken YEO Teknoloji, ülkenin en önemli yenilenebilir enerji organizasyonlarından Romanya Fotovoltaik Sanayi Derneği’ne de (RPIA- Romanian Photovoltaic Industry Association) üye oldu. Romanya’nın en önemli yenilenebilir enerji derneklerinden biri olan RPIA üyeliğiyle YEO Teknoloji, Romanya’nın yenilenebilir enerji hedeflerine de katkıda bulunacak. Öte yandan YEO Teknoloji bu ay içerisinde Romanya’daki ofisinin de açılışını yapacak.
Hedef 1 GW’lık kapasite
Romanya’nın temiz enerji vizyonuna, ekonomisine ve enerji alanındaki potansiyeline inandıklarını belirten YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız, yenilenebilir enerjide 2030 yılına kadar global arenada 1 GW kapasite hedeflediklerini hatırlatarak şöyle konuştu: “YEO Teknoloji olarak dünyanın farklı coğrafyalarında global oyuncu olma yolundaki adımlarımızı hızlandırıyoruz. 3 kıtada ve 30’dan fazla ülkede 400’den fazla projeyi başarıyla tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. Romanya yatırımlarımız da bu hedefe büyük katkı sağlayacak. Romanya yatırımı, Türk girişimlerine liderlik etmemize de yardımcı olacak. 3D olarak tanımladığımız dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalizasyon odaklı çalışmalarımızla daha yaşanabilir bir dünya için ‘Bizce mümkün’ sloganıyla büyümeye devam edeceğiz.”
Büyük Ölçekli Güneş Projeleri
Yeo Teknoloji, Vodafone İşbirliğiyle 100 Milyon Dolarlık Yap-İşlet-Devret Ges Yatırımı Yapacak
Vodafone ve YEO Teknoloji, güneş enerjisi santralleri (GES) kurmak için güçlerini birleştirdi. YEO Teknoloji tarafından yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilecek proje, Türkiye’de ESCO (Yap-İşlet-Devret) iş modeliyle gerçekleştirilen en büyük proje olacak. İç Anadolu, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nde yaklaşık 1,5 milyon metrekare üzerine kurulacak santrallerle, Vodafone Türkiye’nin mevcut yıllık enerji ihtiyacının %35’i karşılanacak.
Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy şunları söyledi:
“Vodafone olarak, sürdürülebilirlik vizyonumuz doğrultusunda, çevresel etkimizi azaltmak ve enerji verimliliğimizi artırmak amacıyla uzun yıllardır yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapıyoruz. Ayrıca, Türkiye genelinde 11 teknoloji merkezi, 15 ofis binası ve 25 binden fazla baz istasyonunda tüketilen yıllık toplam 558 Gigawatt saat elektriğin %100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyoruz. YEO Teknoloji ile imzaladığımız yeni sözleşmeyle sürdürülebilirlik çalışmalarımızı bir adım ileri taşıyoruz. Yap-İşlet-Devret modeli üzerine kurulu bu sözleşme kapsamında, YEO Teknoloji mevcut yıllık enerji ihtiyacımızın %35’ini karşılayacak güneş enerjisi tesisleri kuracak. Ayrıca, arazi geliştirme, kapasite tahsisi, tesislerin kurulumu ve 15 yıllık işletimini üstlenerek yenilenebilir enerjiye geçişimizin önemli bir parçası olacak. Bu işbirliği, sürdürülebilirlik vizyonumuz doğrultusunda çevresel etkilerimizi azaltma ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme kararlılığımızı pekiştiriyor. Vodafone olarak, ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaya devam edeceğiz.”
Söz konusu projenin Türkiye’deki yenilenebilir enerji yatırımları açısından öncü bir adım niteliği taşıdığını belirten YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız ise şöyle konuştu:
“YEO Teknoloji olarak 3 kıtada 30’dan fazla ülkede 400’den fazla projeyi başarıyla tamamlarken Türkiye’nin ve dünyanın enerji dönüşümüne de katkıda bulunmaya devam ediyoruz. Geçmişte kendi enerjisini üretmek isteyen çeşitli markalarla benzer projeler gerçekleştirmiştik; ancak, bu alandaki en büyük işbirliğini Vodafone Türkiye ile hayata geçiriyoruz. Bu proje, yalnızca çevresel etkiyi azaltmakla kalmayıp, ülkemiz için örnek teşkil eden bir model olacak. 3D olarak tanımladığımız dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalizasyon odaklı çalışmalarımızla daha yaşanabilir bir dünya için ‘Bizce mümkün’ sloganıyla çalışmaya devam edeceğiz.”
Yap-İşlet-Devret modeli uygulanacak
Yeni sözleşme kapsamında YEO Teknoloji, Vodafone’un elektrik tüketimini karşılamak üzere proje geliştirme, anahtar teslimi kurulum, işletme ve finansman gibi süreçleri üstlenecek. Buna göre, YEO Teknoloji’nin, sorumlulukları arasında tesislerin inşa edileceği arazilerin bulunması, kullanım haklarının alınması, çağrı mektuplarının alınması, ÇED raporlarının hazırlanması, imar süreçlerinin takibi, yapı ruhsatlarının alınması, izin ve ruhsatlarının alınması, güneş santralinin inşası, yüksek gerilim trafo merkezi ve enerji iletim hatlarının yapımı işleri, finansmanının sağlanması ve tesislerin işletmesi bulunacak.
Sektörde öncü çözümlere imza atıyor
Vodafone, artan enerji ihtiyacını ve maliyetlerini yönetmenin yanı sıra sürdürülebilirlik öncelikleri çerçevesinde operasyonlarını enerji verimliliği bilinciyle yürütüyor. Şirket, son yıllarda veri merkezi ve ofis binaları için geliştirdiği güneş enerjisi projeleriyle sektörde öncü çözümleri hayata geçirmiş bulunuyor.
Türkiye’nin genel sıfır karbon hedefine katkı
Vodafone Grubu, 2040 yılına kadar Kapsam 3 emisyonları da dahil olmak üzere tüm değer zincirinde karbon ayak izinde net sıfıra ulaşmayı hedefliyor. Bu doğrultuda, enerji verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmak ve kalan emisyonları karbon dengelemeyle nötralize etmek üzere çalışmalarına devam ediyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriği kullanarak operasyonlarını daha sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlayan Vodafone’un bu alandaki çalışmaları, Türkiye’nin net sıfır karbon hedefine katkıda bulunan önemli bir adım olarak öne çıkıyor. YEO Teknoloji ile hayata geçirilecek proje de Vodafone’un faaliyetlerini karbonsuzlaştırmaya yardımcı olacak. Projeyle, Vodafone’un elektrik tüketiminin daha büyük bir bölümü yenilenebilir enerjiden karşılanmış olacak. Ayrıca, YEO Teknoloji ile birlikte, Vodafone’un yatırımı, Türkiye’de enerji sektörünün büyümesine yardımcı olacak; enerji alanında daha sürdürülebilir ve temiz bir geleceğe geçişi hızlandıracak.
GES Yatırımcıları
Rönesans Enerji ilk GES yatırımı için EPC sözleşmesini imzaladı
2028 yılına kadar 2 milyar dolar değerinde 2.000 MW’lık yeşil enerji yatırımı yapmayı hedefleyen Rönesans Enerji, ilk GES yatırımı için düğmeye bastı. Mevcut durumda 166 MW’lık kurulu kapasitesi bulunan ve 189 MW’lık RES yatırımı devam eden Rönesans Enerji, 4,6 MWp’lik hibrit GES yatırımı gerçekleştirecek.
Rönesans Holding ve TotalEnergies’in ortak girişimi olan Rönesans Enerji, ilk GES yatırımı için EPC sözleşmesini Cora Enerji ile imzaladı. Rönesans Enerji’nin söz konusu GES yatırımı ile yılda yaklaşık 4 bin ton karbon emisyonunun önüne geçilmiş olacak.
Rönesans Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grup Başkanı Emre Hatem, Rönesans Enerji’nin ilk GES yatırımının yine Rönesans Enerji’ye ait olan Amasya’da kurulu Kale HES ve Osmancık HES’e bütünleşik olarak gerçekleştirileceğini söyledi. Kale HES’e bütünleşik 3,5 MWp, Osmancık HES’e bütünleşik 1,1 MWp olmak üzere toplam 4,6 MWp güçte hibrit GES kurulumu yapacaklarını anlatan Hatem, üretimi gerçekleştirecek santrallerin yıl sonuna kadar devreye alınmasının planlandığını ifade etti.
Halihazırda 166 MW operasyonel, 194 MW inşa halinde, 366 MW geliştirme aşamasında olmak üzere toplam 726 MW’lık proje büyüklüğüne sahip olan Rönesans Enerji, yapacağı toplam 2.000 MW’lık yatırım ile Türkiye Ulusal Enerji Planı’nda 2028 yılına kadar gerçekleştirilmesi öngörülen yeşil enerji yatırımlarının yaklaşık yüzde 7 ila 10’unu gerçekleştirmeyi hedefliyor.
- Solar Panel12 ay ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Borsada ‘Güneş’e yatırım CW Enerji ile büyüyecek
- Solar Panel11 ay ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- Sektör Haberleri12 ay ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- İletim ve Enerji Depolama Teçhizatı2 yıl ago
Sayaç ve elektrik arızaları önceden tespit edilebilecek
- Sektör Haberleri2 yıl ago
Europower Enerji, 20 Nisan’da borsada işlem görmeye başlıyor…
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi1 yıl ago
Solino, 3 Yılda Türkiye’de Liderlik ve Avrupa’da İlk Sıralarda Yer Almayı Hedefliyor
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi1 yıl ago
Fabrika Çatısına Güneş Enerjisi Sistemi Kurulum Rehberi Yayınlandı