Connect with us

GES Yatırımcıları

Göktekin Enerji’nin GES projeleri hız kesmeden devam ediyor

Published

on

Güneş enerjisi sektöründeki faaliyetlerini “bizim için güneşe bakmak geleceği görmektir” şiarıyla sürdüren Göktekin Enerji, bugüne kadar devreye aldığı 100 MW’ın üzerindeki anahtar teslimi GES ve devam eden 50MW çatı GES projeleri ile sektörün parlayan yıldızları arasında yerini aldı.

2020 yılında da çalışmalarına hız kesmeden devam eden Göktekin Enerji, İstanbul’dan Ankara’ya Kocaeli’nden Adana’ya yurdun pek çok farklı yerindeki projeleri bir bir hayata geçiriyor. Yapımı devam eden ve tamamlandığında toplam 9.993,06 kWp kurulu gücünde olacak Adana AOSB’de yer alan Abdioğulları Plastik ve Ambalaj San. AŞ’ye ait 4 adet fabrika çatısında Güneş Enerji Santralleri proje uygulaması devam ediyor olup, bunlar arasında 1.746,36 kWp gücündeki ABCO-2’de sona yaklaşılmış durumda. Kendi elektriğini üretecek  olması ve aylık mahsuplaşma yöntemi ile tüketim fazlası elektrik üretimlerinin satışı ile Abdioğulları Plastik sektördeki rekabet gücüne daha da güç katılacak.

Abdullah Göktekin: “GES yatırımlarımız devam ediyor”

Son aylarda Ağrı, Van, Adana ve Osmaniye’de toplam 36 MW arazi tipi santral kurulumunu tamamladıklarını söyleyen Göktekin Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Göktekin, firmanın çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

“Ayrıca Samsun Bafra’da bir Tiryaki Holding iştiraki olan Yeşil Küre Organik Ürünlere ait 24 adet tavuk kümesine 5 MW çatı GES’in kurulumunu gerçekleştirdik. Halihazırda Erzurum, İzmir, Bitlis ve Eskişehir’de 35 MW arazi tipi, 50 MW civarında çatı tipi GES kurulumumuz devam etmektedir. Mevcutta kalan az sayıdaki lisanslı GES projelerinden biri olan Bitlis ili Adil Cevaz ilçesindeki 16 MWe gücündeki lisansın sahibi Gülbahar Elektrik Üretim AŞ firmasının %100 hissesini EPDK onayına müteakiben devraldık.  Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki GES yatırımları çok uzun vadeli getiri sağlayan yatırımlardır. Panellerin kullanım ömrü 40 yıldan fazladır. Ürün garantisi 10 yıl, performans garantisi ise 25 yıldır. Böyle bakıldığında malzemenin kalitesinin ne kadar önem arz ettiği aşikârdır. Biz her zaman dünyanın en iyi ve en çok satan panellerini yayınlayan Bloomberg Tier 1 listesindeki markaların panellerini kullanıyor, verimliliği en yüksek malzemelerden seçim yapıyoruz. Her ne kadar kendi mühendisimize çok güveniyor, en iyi işi yaptığımızı iddia ediyor olsak bile kendi kendimizi bağımsız teknik müşavirlere denetlettiriyoruz. Ayrıca iş kolumuzla ilgili, her yaptığımız santrale TUV Kalite Standartları Sertifikası çıkartıyoruz. Yani yatırımcılarımız ve müşterilerimiz dünya standartlarına haiz TUV Kalite Standartları Sertifikasına sahip bir santral sahibi olmuş oluyor.”

Anahtar teslim GES projeleriyle sektöre katkılarını sürdüren Göktekin Enerji, şu başlıklar altında hizmet sunuyor:

  • Yatırım ve süreç danıșmanlığı
  • Uygulama alanı keșfi
  • Üretim simülasyonları
  • Yatırım fizibilitesi
  • İzinler ve bürokratik süreç yönetimi
  • Projelendirme
  • Optimal ürün tedariki
  • Uygulama ve montaj
  • Test, devreye alma ve kabul ișlemleri
  • Satıș sonrası bakım-ișletme
  • Monitoring (performans izleme)

     Türkiye’nin ilk ve tek enerji verimliliği danışmanlığı sertifikalı GES Uygulayıcı firması olan Göktekin Enerji, aynı zamanda Solaredge marka invertörlerin Türkiye distribütörlüğünü de yürütmektedir.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

GES Yatırımcıları

Çetin Cıvata’dan Malatya’nın güneşine büyük yatırım

Published

on

Üretiminin büyük bir çoğunluğu ile otomotiv ve beyaz eşya sektörüne hizmet veren Çetin Cıvata, güneş enerjisi yatırımlarını artırıyor. Malatya’da halen 2.7 megawattlık güneş enerjisi toplaması yapan şirket, Rhofa Energy ile Malatya Doğanşehir’de 12.2 MW’lık üretim için yeni bir anlaşma imzaladı. İlk enerjiyi yaz aylarında üretmeye başlayacak şirketin güneşten elde ettiği enerji böylece 15 MW’a ulaşacak.

Temiz enerji kaynakları arasında yer alan güneş enerjisinin sürdürülebilirlikle ilgili en önemli konulardan birisi olduğuna işaret eden Çetin Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, üretimlerinin büyük bölümünü Avrupa otomotiv ve beyaz eşya sanayisine yapan bir şirket olarak yeni yatırım yapma kararı aldıklarını belirtti. Türkiye’nin son yıllarda güneş enerjisi konusunda ciddi bir atak yaptığını ve hizmet veren firma sayısının giderek arttığını ifade eden Tecdelioğlu, şunları söyledi:

“Türkiye, hem iklim koşulları hem de enerjinin yönetimi açısından son derece uygun bir ülke.  Biz de hem çağı yakalamak ve daha temiz enerji üretmek hem de Avrupa’ya ihracatımızda avantaj sağlamak için güneş enerjisine yoğunlaşma kararı aldık. Malatya’da halihazırda çatıdan 2.7 MW’lık bir güneş enerji toplaması yapıyorduk. Şimdi de Malatya Doğanşehir’de Rhofa Energy ile birlikte 12.2 MW’lık yeni bir anlaşma imzaladık. Bu sene Temmuz veya Ağustos ayında ilk enerjimizi üreteceğiz ve böylece toplamda 15 MW’a ulaşacağız.”

‘TÜRKİYE GÜNEŞ ENERJİSİNDE ÇOK AVANTAJLI’

Rhofa Energy Yönetim Kurulu Başkanı Hazreti Akdemir de, sektörde özellikle büyük sanayi kuruluşlarına çözüm ortağı olma noktasındaki gayretlerinin devam ettiğini ve bu anlamda 100 yıllık geçmişi olan Çetin Cıvata ve grup şirketlerine sürdürülebilirlik anlamında çözüm ortağı oldukları için son derece mutlu olduklarını belirtti.

Çetin Cıvata’nın bu son yatırımıyla birlikte sürdürülebilirlik konusunda sektördeki birçok firmadan daha ileri bir noktaya geldiğini kaydeden Akdemir, “Ülkemizde cari açığın en büyük kalemlerinden bir tanesi enerji ithalatı. Bunu azaltmanın yolu da temiz enerjiye yapılacak yatırımlardan geçiyor. Aslında bu konuda Türkiye hem dört mevsim güneş alması hem de güçlü üretim altyapısı ile şanslı ve gelişmeye açık bir ülke. Özellikle İç Anadolu ve Doğu ve Güney Doğu Anadolu’nun önemli bir kısmında enerji verimliliği oldukça yüksek bir arazi altyapısına sahibiz. Türkiye’deki üreticiler ve sanayide farkındalığının giderek arttığını ve bu avantajdan daha fazla faydalandıklarını görmek mutluluk verici. Ayrıca son yıllarda özellikle güneş enerjisi alanında üretici firmaların sayısı ciddi anlamda atış gösterdi. Yenilebilir enerji konusunda ülkemiz önümüzdeki dönemde dünyada hak ettiği yeri alacaktır.” dedi.

Continue Reading

GES Yatırımcıları

QUA’dan 10,2 Milyon Dolarlık GES Yatırımı

Published

on

QUA, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda yenilenebilir enerji yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. 2025 yılı içerisinde tamamlanması planlanan proje ile QUA’nın, yapılacak ilk yatırım tutarı 10.2 milyon dolar olan Aydın Söke’deki fabrikasında kuracağı Güneş Enerji Santrali (GES) projesi yılda 20,4 MWp’lik elektrik üretimi hedefliyor.

QUA, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynakları yatırımlarına devam ediyor. T2D Yenilenebilir Enerji Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. iş birliğinde hayata geçireceği GES projesi ile karbon ayak izini azaltmak ve sürdürülebilir çevrenin korunmasına katkıda bulunmak hedefiyle enerji ihtiyaçlarının bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacak. 

İklim değişikliğiyle mücadeleyi, ekonomik – sosyal kalkınmayı ve çevresel sürdürülebilirliği temel sorumluluğu olarak kabul eden QUA, Aydın Söke’deki fabrikasının 150.000 metrekarelik çatısında hayata geçireceği 20,4 MWp kapasiteye sahip Güneş Enerji Santrali (GES) projesiyle sürdürülebilir enerji çözümlerinde yatırımlarına devam ediyor. 10.2 milyon dolarlık bir yatırım ile başlayan ve 2025 yılı içerisinde tamamlanması planlanan GES projesi, QUA’nın sürdürülebilir enerji vizyonunun somut bir göstergesi olarak öne çıkacak. 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan QUA Genel Müdürü Ali Küçük, “QUA olarak çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği sadece bir strateji değil, temel bir değer olarak kabul ediyoruz. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını odağımıza alarak üretim, istihdam, insan kaynakları gibi birçok farklı alandaki uygulamalarımızla sadece iş süreçlerimizi değil, aynı zamanda geleceğe olan sorumluluğumuzu da şekillendiriyoruz. Bu anlamda, karbon ayak izini azaltma, enerji verimliliğini artırma ve atık yönetimi konularında belirlediğimiz somut hedeflerle, sürdürülebilirlik yolculuğumuzda kararlılıkla ilerliyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımlarımız da bu sürecin önemli bir parçası. Aydın Söke’deki fabrikamızda hayata geçireceğimiz 20,4 MWp kapasiteli GES projesi, yalnızca enerji ihtiyacımızı karşılamakla kalmayacak, aynı zamanda çevresel etkilerimizi azaltarak daha yeşil bir geleceğe katkı sağlama amacımıza hizmet edecek. QUA olarak, sürdürülebilir üretim süreçleri ve çevresel etkileri minimize eden stratejilerimizle, sektörümüze öncülük etmeye devam edeceğiz” dedi.  

QUA’nın yeni GES projesi ile 35.478 adet yeni nesil Topcon – Ntype güneş paneliyle yılda 20,4 MWp’lik elektrik üretilmesi hedefleniyor. Bu sayede 365.200 ağacın kesilmesi önlenirken, karbon salınımı yaklaşık 140.000 ton azaltılacak.

Continue Reading

GES Yatırımcıları

BİM 4 Yeni GES Yatırımını Devreye Aldı

Published

on

BİM, yaşanabilir bir çevre ve sürdürülebilir bir gelecek için yenilenebilir enerji yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. BİM’in Antalya Döşemealtı, Erzurum Hınıs, Şanlıurfa Viranşehir ve İstanbul Ömerli’de devreye aldığı yeni yatırımları ile Türkiye genelinde toplam GES sayısı 26’ya yükseldi.

BİM CEO’su Haluk Dortluoğlu: “2020 yılından bu yana güneş enerjisi santralleri yatırımlarımızla enerjimizi güneşten alıyor, ‘Kalbimizden Geleceğe’ bir iz bırakmak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. 4 yeni GES projemizle birlikte ülkemiz genelinde toplam GES yatırımlarımızı 26’ya yükselttik. Bu yıl sonuna kadar Türkiye operasyonlarımızın elektrik ihtiyacının %25’ini yenilenebilir enerji yatırımlarımızdan karşılamayı hedefliyoruz.”

BİM, Antalya ve İstanbul’da çatı üzeri, Erzurum ve Şanlıurfa’da arazi üzeri olmak üzere 4 yeni GES yatırımını devreye aldı. BİM, 5 arazi üzeri, 21 çatı üzeri olmak üzere, toplam GES projesi sayısını 26’ya yükseltti. 4 yeni GES ile yaklaşık 20 bin hanenin yıllık enerji tüketimine denk üretim yapılırken, karbon salımında yıllık 25 bin ton azalma, 630 binin üzerinde ağaç kazanımı elde edilecek. Yeni yatırımlarla birlikte BİM’in GES projeleri ile Türkiye genelinde toplam kurulu gücü 96 MW’a yükselirken karbon salımında yıllık yaklaşık 70 bin ton azalma sağlanacak. 

BİM Şanlıurfa ve Erzurum’daki GES yatırımları ile 1.645 mağazasının ihtiyacını güneşten karşılayacak 

Şanlıurfa ilinin Viranşehir ilçesinde devreye alınan 17,88 MW kurulu güce sahip arazi üzeri GES yatırımı ile 800 mağazanın enerji ihtiyacının tamamı yenilebilir enerji kaynağından karşılanacak. Proje, karbon salımında yılda yaklaşık 13 bin ton ile 340 bin ağaç kazanımına denk bir azalma sağlayacak. 

Erzurum’un Hınıs ilçesinde devreye alınan arazi üzeri GES projesi ise 13,5 MW kurulu gücü ile 845 mağazanın enerji ihtiyacını karşılarken, karbon salımında yılda yaklaşık 11 bin ton azalmayla yaklaşık 265 bin ağaç kazanımına eşdeğer katkı sağlayacak. 

BİM çatı üzeri GES yatırımları sayısını 21’e yükseltti 

İstanbul Ömerli deposunun çatısına kurulan 1,35 MW’lık GES yatırımıyla ise karbon salımında yılda 770 ton ile 19 binin üzerinde ağaç kazanımına denk gelen azalma sağlanarak, deponun enerji ihtiyacının %100’ü doğal kaynaklardan karşılanacak. 

Antalya Döşemealtı deposunun çatısına kurulan güneş enerjisi panelleri ile depo enerji ihtiyacının %60’ı yenilenebilir kaynaklardan karşılanacak. Proje kapsamında elde edilecek üretim 320 hanenin yıllık enerji tüketimine denk gelirken, karbon salımında yılda 10 bin adet ağaç kazanımına eşdeğer 400 ton azalma sağlanacak.

“Kalbimizden Geleceğe iz bırakıyoruz”

BİM CEO’su Haluk Dortluoğlu GES yatırımlarına ilişkin; “2020 yılından bu yana güneş enerjisi santralleri yatırımlarımızla enerjimizi güneşten alıyor, ‘Kalbimizden Geleceğe’ bir iz bırakmak için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Ülkemizin dört bir yanında yeni GES projeleri hayata geçiriyoruz. Yeni yatırımlarımızın katkısıyla, 2025 yılında Türkiye operasyonlarımızın elektrik ihtiyacının %25’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedefliyoruz. GES yatırımlarıyla sektörümüzde öncü konumdayız. Yaşanabilir bir çevre ve sürdürülebilir bir gelecek için yenilenebilir enerji yatırımlarımıza devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu. 

BİM 26 GES projesi ile karbon salımında yıllık yaklaşık 70 bin ton azalma sağlayacak

BİM’in 26 GES projesinin toplam gücü 96 MW’a ulaştı. Yeni yatırımlar ile birlikte karbon salımında yıllık yaklaşık 70 bin ton ile yıllık yaklaşık 1,7 Milyon ağaç kazanımına denk azalma sağlanacak. 

Continue Reading

Trendler