GES Yatırımcıları
11 MW’lik dev GES projesi Generalsolar ile hayat buluyor
Ülke genelinde çok sayıda başarılı GES projesi yürüten Gaziantep merkezli Generalsolar, son olarak Türkiye’nin en büyük çelik tencere üreticisi Hascevher ile anlaştı…
Türkiye’nin En Büyük 2. 500 Sanayi Kuruluşu(İSO) listesinde 371. sırada yer alan yüzde 100 yerli sermayeli çelik tencere üreticisi Hascevher, 11 MW’lik büyük ölçekli GES Projesinde Generalsolar’ı tercih etti.
Yapacakları dev GES yatırımları için Kahramanmaraşlı Hascevher Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Hüseyin Dinçer şunları söyledi; “Gelecek kuşaklara temiz bir dünya bırakmak için şirket olarak üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz. Çatımıza kuracağımız güneş enerji santralleri ile enerjimizi güneşten sağlarken hem yerli kaynak kullanacağız hem de çocuklarımıza daha temiz bir dünya bırakmış olacağız.”
Sektör açısından 11 MW’lik dev GES projesini Generalsolar olarak hayata geçirecek olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Generalsolar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Demirdaş ise Hascevher’in, Kahramanmaraş’taki tesisinde tek çatı üzerine Türkiye’nin ilklerinden olacak anahtar teslim kurulumunda firmalarını seçmelerinden dolayı şirket yönetimine teşekkür etti.
Yürüttükleri başarılı GES projeleriyle sektörlerinde fark yaratarak tercih edilen firma olmanın gururunu yaşadıklarını söyleyen Ali Demirdaş, “Yatırımcısı olduğumuz Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan tek sahada 25 MW Gaziantep GES’i devreye aldığı gibi ‘öztüketim yönetmeliğine’ istinaden kurulumu ve geçici kabulünü yaptığımız Türkiye’nin ilk çatı GES projesini Gaziantep 5. Organize Sanayi Bölgesinde Güler Sentetik GES’i hayata geçirerek birçok ilke imza attık. Solar sektöründe sağlam ve emin adımlarla ilerlememiz adına hayata geçirdiğimiz projelerin iyi birer referans niteliğinde olduğunu biliyoruz. GES yatırımcılarına işin her aşamasında kaliteli hizmet sağlamak adına finansman alanındaki iş birliklerimizi de tamamladık. Geçen yılın son çeyreğinde Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta zorlu saha koşullarına rağmen 60 günde 12 MW projeyi başarılı bir şekilde devreye aldık. EPC faaliyetlerimiz devam ediyor. Ülke çapında sektör tecrübesi ve deneyimini referans alan Türkiye endüstrisinin ileri gelen firmalarıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yatırımcıların EPC hizmetini yalnızca kurulum faaliyeti olarak addetmemeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.
Aynı Anda 7 Sahada Enerji Santrali Kuruyoruz…
Sanayi ve ticaret şehri Gaziantep’te gerçekleştirdikleri üretim ve ihracatları ile Türkiye’de söz sahibi çok sayıda firmanın kendi enerjilerini üretmek amacıyla Generalsolar ile proje geliştirmeye başladığı bilgisini aktaran Ali Demirdaş, “Fabrikalarını güneş enerjisiyle tanıştırmak ve bu alandan daha çok istifade etmek isteyen şirketlerin taleplerine tecrübeli mühendis ve çalışan kadromuz ile hızlı bir şekilde cevap vermeye çalışıyoruz. Aynı anda 7 sahada enerji santrali kurulumu yaparak yoğun şekilde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” dedi.
Köksan ile Tek Çatıda 14 MW
Pet Preform alanındaki başarılı üretimleriyle dünyaca bilinen Köksan, yenilikçi anlayışını GES yatırımlarıyla devam ettirerek Generalsolar ile işbirliğine giderek tek çatıda Türkiye’nin en büyük projelerinden birine imza attı. İlk etabı 4.2 MW ile başlayan projeyle Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Köksan Holding tesislerinin çatısında 14 MW gücünde elektrik santrali kurulacak.
Devam Eden Diğer Projelerimiz;
Hali hazırda Gaziantep’te farklı sektörlerde hizmet veren Özkaplan Carpet 5.5 MW, Haskan 9 MW, Aslankaya Group, Bilken Yumurta, Petsa Ambalaj ve Adnan AŞ ise fabrikalarının enerji maliyetini minimize etmek amacıyla Generalsolar ile anlaşma sağlayarak kurulumları son sürat devam ediyor.
“GES’e Yatırım Geleceğe Yatırım”
Güneşe yatırımın sadece bugüne değil geleceğe yatırım olarak değerlendirilmesinin doğru olacağına dikkat çeken Generalsolar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Demirdaş, dünyada temiz enerji teknolojilerindeki fiyat düşüşü, küresel iklim değişikliğinin etkileri ve güneş enerjisi sektörünün oluşturduğu istihdamın Türkiye’nin yakın geleceğinde önemli rol oynamasını beklediklerini ifade etti.
GES projeleriyle yatırımcıların kendi ürettikleri enerjiyle tüketimlerini karşılamasını anahtar teslim kurulum hizmeti sunarak sağladıklarını anlatan Demirdaş, çatı uygulamalı GES’lerin araziye uygulanan GES’lerden farklı ve çok daha ayrıntılı olduğunu ve dikkatli çalışmayı gerektirdiğini vurguladı. Başta can güvenliği olmak üzere kurulan sistemin olası risklerden arındırılmış olmasının işletme açısından önem arz ettiğini belirten Demirdaş, “Bu nedenle çatı uygulamalarında seçilecek doğru kurulum (EPC) firması öncelikle güvenlik, statik ve elektrik faktörlerini göz önünde bulundurarak yatırımcılara en uygun hizmeti sağlamalıdır. Aynı zamanda Çatı GES’lerde tüketimin olduğu yerde üretim sağlanarak şebeke üzerindeki yük azaltılarak elektrik dağıtımı sırasındaki maliyet kayıpları da en aza indiriliyor. Bu nedenle Çatı GES’lerin yaygınlaşması işletmelere her açıdan avantaj sağlamaktadır” şeklinde konuştu.
GES Yatırımcıları
TSKB, Dünya Devi Güneş Enerjisi Yatırımcılarından biri olan Chint Green Energy’nin Türkiye İştiraki ile Danışmanlık Anlaşması İmzaladı
TSKB, dünyanın en büyük güneş enerjisi yatırımcılarından biri olan Çin merkezli Chint Solar grubunun Türkiye iştiraki Chint Green Energy ile finansal ve stratejik destek sağlamak amacıyla danışmanlık anlaşması imzaladı.
TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası), Çin merkezli Chint Solar grubunun Türkiye’deki iştiraki olan Chint Green Energy ile danışmanlık hizmet anlaşması imzaladı. Danışmanlık hizmeti anlaşması kapsamında Chint Green Energy’nin ESCO (Energy Service Company) iş modeli ile proje paydaşlarına sunacağı çözüm süreçlerinin finansal modellemelerine ve raporlamalarına yönelik fizibilite modeli oluşturulacak ve TSKB şirketin stratejik yatırım kararlarına destek olmak adına “TSKB Elektrik Fiyat Tahmin Modeli” sonuçlarını raporlayacak.
Chint Green Energy şirketinin dünyanın en büyük güneş enerjisi yatırımcılarından biri olduğunu vurgulayan TSKB Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Gürel, kapsamlı danışmanlık hizmetinin, şirketin Türkiye enerji sektöründeki faaliyetlerine önemli katma değer sağlayacağını söyledi.
Küresel pazarlarda 40 GW ve Türkiye genelinde 100 MWp kurulu güçte güneş enerjisi proje yönetimine sahip olan Chint Green Energy’nin stratejik yatırım kararlarını desteklemek amacıyla TSKB’nin Elektrik Fiyat Tahmin Modeli sonuçlarını raporlayacaklarını da kaydeden Hüseyin Gürel, “TSKB ve Chint Green Energy arasındaki bu stratejik iş birliğinin Türkiye enerji sektöründe önemli bir etki yaratacağına ve her iki taraf için de verimli sonuçlar doğuracağına inanıyoruz” dedi.
Ekonomik, finansal ve mühendislik alanlarındaki bilgi birikimlerini ve deneyimlerini danışmanlık ekseninde etkin ve kaliteli bir şekilde yönettiklerini belirten Hüseyin Gürel, “Bu tecrübeyi ekonomik faydaya dönüştürme ve gelir çeşitliliğini artırma hedefiyle, Finansal Danışmanlık, Teknik Danışmanlık ve Ekonomik Araştırmalar ürünleri ile farklı uzmanlık alanlarında hizmetler sağlıyoruz” dedi. Danışmanlık hizmetleri aracılığıyla stratejik hedefler doğrultusunda müşterilerin uzun vadeli iş ortakları olmayı ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.
Sürdürülebilir büyüme kapsamında organik ve inorganik büyümenin öneminin giderek arttığını söyleyen Hüseyin Gürel, “Günümüz iş dünyasında firmaların, finansmana daha rahat erişebilmeleri, karar alma süreçlerinde desteklenmeleri, profesyonel bir şekilde gerçekleştirebilmeleri ve mevcut ekonomik konjonktürde sağlıklı okumayla yeni faaliyet alanları ve projeler geliştirebilmeleri için köklü bilgi birikimimizle paydaşlarımıza özel danışmanlık çözümleri sunuyoruz” dedi.
Güneş enerjisi yatırımlarında tek noktadan uçtan uca enerji çözümleri sunduklarını belirten Chint Green Energy Global CEO’su Dr. Chuan Lu, “Chint Green Energy olarak yeşil enerji endüstrisi zincirinde güneş enerjisine yatırım yapmak isteyen iş ortaklarımızın proje yatırımlarını, mühendisliğini, inşaatını ve bakımını üstleniyor ve tek noktadan hizmet sağlıyoruz. Sağladığımız enerji çözümleri kapsamında Chint Green Energy olarak, grup şirketlerimizden TOPCon teknolojisinin öncüsü Astronergy’nin üstün kaliteye sahip yerli üretim güneş panellerini, ileri teknolojiyle üretilen ve global pazarlarda en iyi ürün kategorilerinde yer alan inverter ve enerji depolama ürünlerimizi kullanıyoruz. Yatırımcılarımızın iş süreçlerini daha verimli hale getirmek ve enerji projelerine katma değer sağlamak için hiç durmaksızın çalışıyoruz. Bloomberg New Energy Finance’da (BNEF) Tier-1 listesinde 3 markamızla yer alan tek şirket olarak, her zaman kaliteyi odağımıza alıyor, güneş enerjisi sektöründe yenilikçi çözümler sunmayı taahhüt ediyoruz. Aldığımız ödüller ve kazandığımız başarılar ve yaptığımız stratejik iş birlikteliklerimiz bu vizyonumuzun somut birer kanıtıdır. Bugün Türkiye’nin en köklü bankalarından biri olan TSKB ile bu anlaşmayı yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Yatırımcılarımızın iş süreçlerini daha verimli hale getirmek ve projelerine katma değer sağlamak için TSKB’nin köklü finansal danışmanlık deneyimleri ile Chint Green Energy’nin proje yönetim tecrübesi bir araya geldiğinde müşteri memnuniyetine olan derin bağlılığımız daha da pekişecektir” dedi.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarında potansiyel bir pazar olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Lu, global bir enerji şirketi olarak Türkiye’nin enerji altyapısına katkı sağlamaya ve iş ortaklarının sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik çözümler sunmaya devam edeceklerini belirtti. “TSKB ile yapılan bu anlaşmanın her iki taraf için de hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
GES Yatırımcıları
Sanayi Sektörü, GES Yatırımları ile AB’nin ‘Sınırda Karbon Engeli’nin Mali Yükümlülüklerini Azaltabilir
Kullandığı enerjinin yüzde 75’ini ithal eden Türkiye’de elektrik ihtiyacı yılda yüzde 4.4 oranında artıyor. Her yıl ortalama 43 milyar dolar yani GSYH’nın yüzde 5’ine eşdeğer miktarda enerji ithal ediliyor.
Türkiye’deki yenilenebilir enerji yatırımlarının umut verici olduğunu, ancak yeterli olmadığını belirten Üçay Mühendislik İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Turan Şakacı, toplam nihai enerji tüketiminin yüzde 28.44’ünü elektrikten sağlayan sanayi sektöründe, yenilenebilir enerji kullanımının yüzde 2.22 olduğuna dikkat çekti.
Dünya, iklim değişikliği ile mücadele edebilmek ve böylece çevresel riskleri düşürmek amacıyla sürdürülebilir enerji yatırımlarını artırıyor. Kullandığı enerjinin yüzde 75’ini ithal eden Türkiye’de de yenilenebilir enerji yatırımları artıyor. Yenilenebilir kaynakların, elektrik üretimindeki payının 2024 sonunda yüzde 42,7’den yüzde 45′e ulaşması bekleniyor.
Türkiye’deki yenilenebilir enerji yatırımlarının umut verici olduğunu, ancak yeterli olmadığını belirten Üçay Mühendislik İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Turan Şakacı, hâlâ enerjinin yüzde 75’inin ithal edildiğini ifade etti. Şakacı, sözlerine şöyle devam etti:
“Ülkemizin elektrik ihtiyacı yılda yüzde 4.4 oranında artıyor. Her yıl ortalama 43 milyar dolar yani GSYH’nın yüzde 5’ine eşdeğer miktarda enerji ithal ediyoruz.
2024 yılı Ekim sonu itibariyle elektrik üretimimizin; yüzde 34,6’sı kömürden, yüzde 17,7’si doğal gazdan, yüzde 22,9’u hidrolik enerjiden, yüzde 10,4’ü rüzgârdan, yüzde 8,2’si güneşten, yüzde 3,2’si jeotermal enerjiden ve yüzde 3’ü ise diğer kaynaklardan gerçekleştirildi. Bu sonuçlar gösteriyor ki yenilenebilir enerji kaynaklarımızın, fosil yakıtlara oranı hâlâ oldukça düşük. Türkiye’nin büyüyen enerji talebinin karşılanması, dışa bağımlılığının azalması ve enerji arz güvenliğinin sağlanması için endüstriden otellere, hastanelerden alışveriş merkezlerine kadar birçok alanda yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak kritik önem taşıyor.
Sanayi sektörü, enerjisinin yüzde 2.22’sini yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor
Yalnızca sanayi sektörü, toplam nihai enerji tüketiminin yüzde 28.44’ünü elektrikten sağlıyor. Yenilenebilir enerji, sanayi sektörünün enerji tüketiminden sadece yüzde 2.22 pay alıyor. EPDK verilerine göre, 2023 yılı itibarıyla endüstride tüketilen enerjinin yüzde 77.48’ini fosil yakıtlar oluşturuyor. Bu nedenle yenilenebilir enerji yatırımları artsa da hala yeterli seviyelerde değil.
GES, ‘Sınırda Karbon’ uygulamasının mali yükümlülüklerini azaltacak
Fabrikalar, çatılarında veya herhangi bir lokasyonda bulunan arazilerinde, GES yatırımı yaparak, tükettikleri elektriğin bir kısmını veya tamamını güneşten temin edebilir ve sürdürülebilirlik adımlarını destekleyebilirler. Fabrikaların karbon ayak izlerini düşüren bu yatırım, Avrupa Birliği’nin (AB) yeni bir ticaret sistemi olarak adlandırılan ve 2026’dan sonra başlaması planlanan ‘Sınırda Karbon’ uygulamasının da mali yükümlülüklerini azaltacaktır. Kısacası; yeşil, kârlı ve güçlü bir sanayi için GES yatırımı yapmak şart. Üstelik bu yatırım, GES’in kurulduğu bölgeye göre değişmekle birlikte 4 ila 6 yıl gibi kısa bir sürede kendini amorti ediyor.
Üçay Mühendislik olarak, yenilenebilir enerji sektöründe çeyrek asra yaklaşan tecrübelerimiz ile müşterilerimize, çatı GES kurulumlarında profesyonel ve yüksek verimli çözümler sunuyoruz.” dedi.
GES Yatırımcıları
YEO ve SEP’ten Romanya’ya 65,8 milyon Euro’luk enerji yatırımı
Global yenilenebilir enerji ve enerji teknolojileri markası YEO Teknoloji, Romanya’daki yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırıyor. Romanya’da iki güneş enerjisi santrali projesi bulunan ve yeni projeler için çalışan YEO Teknoloji, 129 MWp kapasiteli iki güneş enerjisi santrali yatırımı için Çin’in önde gelen enerji gruplarından Shangai Electric Power Co Ltd (SEP) ile anlaştı. Kısa süre sonra inşasına başlanacak santraller için 65,8 Milyon Euro’luk yatırım yapılacak
Türkiye merkezli global enerji devi YEO Teknoloji, Romanya’da yatırım atağını güçlendiriyor. Romanya’nın yeşil enerji dönüşümüne ve potansiyeline inanan YEO Teknoloji, iştiraki Defic Globe aracılığıyla güneş enerjisi santrali yatırımlarına yenilerini ekliyor. Romanya’da hali hazırda iki güneş enerjisi santrali yatırımı bulunan YEO Teknoloji, bu alandaki faaliyetlerini genişletmek ve yeni santralleri yatırımı yapmak üzere Çin’in önde gelen enerji gruplarından Shangai Electric Power Co Ltd (SEP) ile anlaştı. SEP ile ortak olarak kısa süre sonra inşasına başlanacak iki santral için 65,8 Milyon Euro’luk yatırım yapılacak.
Anahtar teslim GES projesi
Geçtiğimiz ay YEO Teknoloji, yüzde %51 hissesine sahip olduğu DEFİC Globe Enerji A.Ş.’nin (Defic Globe) Romanya’daki iştirakleri bünyesindeki iki ayrı güneş santrali yatırımını birlikte yapmak üzere Shangai Electric Power Co Ltd (SEP) ile ortaklık anlaşması yaptığını duyurmuştu. Yapılan anlaşma kapsamında Romanya’da kurulu iştiraklerdeki toplam 129 MWp kapasiteli santrallerin yatırımı, 2023 sonu itibariyle toplam 22.400 MWh kurulu güce sahip Shangai Electric Power Co Ltd (SEP) ile ortak gerçekleştirilecek. Güneş santrallerinin; mühendislik hizmetleri, yüksek gerilim trafo merkezleri ve enerji nakil hatlarının kurulumu dahil anahtar teslim inşaatı da YEO Teknoloji tarafından yapılacak. Bu kapsamda Romanya Rekabet Kurumu’nun onayı tamamlanarak iştiraklerin %75 hissesi SEP’e devredildi. İştiraklerin %25 hissesi ise YEO iştiraki olan Defic’te kalacak ve hisselerini yüzde 30’a çıkarabilecek.
Sektördeki ilk Türk yatırımı
Yenilenebilir enerji alanındaki küresel projeleriyle tanınan YEO Teknoloji”nin iştiraki olan Defic Globe, Romanya’da geçtiğimiz yıl ilk güneş enerjisi santrali projesini tamamlamıştı. 18 MWp kapasiteye sahip Caracal Güneş Enerjisi Santrali’nde (GES) geçen yıl şebekeye enerji verilmeye başlandı. Romanya’nın ilk Türkiye merkezli büyük ölçekli GES yatırımı olan Caracal santrali, yılda yaklaşık 26 GWh enerji üretme kapasitesine sahip. YEO Teknoloji, Caracal santrali aracılığıyla, yaklaşık 165 bin ağaca denk gelen 32.300 ton karbondioksit salımını engelleyerek daha yeşil bir Romanya hedefine katkı sağlıyor.
İki santral açılışı daha yapacak
Defic Globe 2024 yılında da hız kesmeden yatırımlarına devam etti. 14,1 MWp ve 7,2 MWp olmak üzere toplam 21,3 MWp kapasiteli iki ayrı güneş enerjisi santrali (GES) inşasına başlandı. Söz konusu yatırımın 2025’in ikinci çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanıyor. Romanya’nın Bobicesti şehrinde yapılacak ve YEO’nun yurt dışındaki 5. enerji güneş enerjisi santrali olan yatırımı ile yılda 34.400 MWh elektrik üretimi hedefleniyor.
RPIA üyesi oldu, ofis açacak
Yatırımları sürerken YEO Teknoloji, ülkenin en önemli yenilenebilir enerji organizasyonlarından Romanya Fotovoltaik Sanayi Derneği’ne de (RPIA- Romanian Photovoltaic Industry Association) üye oldu. Romanya’nın en önemli yenilenebilir enerji derneklerinden biri olan RPIA üyeliğiyle YEO Teknoloji, Romanya’nın yenilenebilir enerji hedeflerine de katkıda bulunacak. Öte yandan YEO Teknoloji bu ay içerisinde Romanya’daki ofisinin de açılışını yapacak.
Hedef 1 GW’lık kapasite
Romanya’nın temiz enerji vizyonuna, ekonomisine ve enerji alanındaki potansiyeline inandıklarını belirten YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız, yenilenebilir enerjide 2030 yılına kadar global arenada 1 GW kapasite hedeflediklerini hatırlatarak şöyle konuştu: “YEO Teknoloji olarak dünyanın farklı coğrafyalarında global oyuncu olma yolundaki adımlarımızı hızlandırıyoruz. 3 kıtada ve 30’dan fazla ülkede 400’den fazla projeyi başarıyla tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. Romanya yatırımlarımız da bu hedefe büyük katkı sağlayacak. Romanya yatırımı, Türk girişimlerine liderlik etmemize de yardımcı olacak. 3D olarak tanımladığımız dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalizasyon odaklı çalışmalarımızla daha yaşanabilir bir dünya için ‘Bizce mümkün’ sloganıyla büyümeye devam edeceğiz.”
- Solar Panel1 yıl ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- Solar Panel12 ay ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- Sektör Haberleri1 yıl ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi1 yıl ago
Solino, 3 Yılda Türkiye’de Liderlik ve Avrupa’da İlk Sıralarda Yer Almayı Hedefliyor
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Fabrika Çatısına Güneş Enerjisi Sistemi Kurulum Rehberi Yayınlandı
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
YEO’dan geleceğin enerji teknolojileri için 3 önemli hamle
- Sektör Haberleri2 yıl ago
IRENEC 2023 yarın kapılarını açıyor, yenilenebilir enerji sektörü 13. kez buluşuyor
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
LONGi, ilk Çinli güneş enerjisi şirketi olarak emisyon azaltma hedefleri için Bilim Temelli Hedef girişimi (SBTi) onayı aldı