GES Yatırımcıları
Zorlu Enerji’nin Filistin’deki Dead Sea Güneş Enerji Santrali devreye alındı
Zorlu Enerji’nin yüzde 75, JDECO’nun yüzde 25 oranında ortaklığıyla kurulan ZJ Strong girişim şirketi Filistin’in Jericho bölgesinde toplam 1,998 MWp kurulu güce sahip Dead Sea Güneş Enerji Santrali’ni devreye aldı. Ağustos 2019’da yapılan anlaşma çerçevesinde Zorlu Enerji, ZJ Strong şirketiyle güneş enerjisi santralini kurdu ve santralden üretilen elektrik 25 yıl boyunca garantili fiyattan JDECO’ya satılacak.
Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji alanındaki öncülerinden Zorlu Enerji ile Filistin’in elektriğinin yüzde 25’ini dağıtan elektrik dağıtım şirketi JDECO (Jerusalem District Electricity Co. Ltd.), bölgeye elektrik sağlamak amacıyla 2019’un ağustos ayında bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşma kapsamında Filistin’in Jericho bölgesinde toplam 1.998 MWp kurulu güce sahip Dead Sea Güneş Enerji Santrali’ni devreye alan Zorlu Enerji, ZJ Strong şirketiyle güneş santralinden üretilen elektriği 25 yıl boyunca garantili fiyattan JDECO’ya satacak.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, “Zorlu Enerji olarak 25 yılı aşkın bilgi birikimi ve deneyimimizi yenilenebilir enerji projeleriyle yurt dışına taşımaya devam ediyoruz. Bu vizyon doğrultusunda bölgenin enerji ihtiyacını güneş santralleriyle karşılamak üzere JDECO ortaklığıyla kurduğumuz ZJ Strong (ZJ Strong Energy For Renewable Energy Ltd. Co) şirketimiz toplamda 1,998 MWp kurulu güce sahip Dead Sea Güneş Enerji Santrali’ni Filistin’in Jericho bölgesinde devreye aldı. Yeni yatırımımızın mutluluğunu yaşarken Zorlu Enerji olarak güneş başta olmak üzere farklı yenilenebilir enerji projelerimizle yurt içi ve yurt dışında büyümek ve uluslararası gücümüzü daha da artırmak istiyoruz” dedi.
GES Yatırımcıları
Akfen Yenilenebilir Enerji’nin Osmaniye’deki Sarıtepe Hibrit GES Projesi enerji üretimine başladı
Akfen Yenilenebilir Enerji’nin Osmaniye’de toplam 12,9 MW’lık Sarıtepe Hibrit GES projesinin ilk fazı olan 3,95 MW kurulu gücündeki santralı ticari enerji üretimine başladı
Akfen Yenilenebilir Enerji’nin Osmaniye’de toplam 12,9 MW’lık Sarıtepe Hibrit GES projesinin ilk fazı olan 3,95 MW kurulu gücündeki santralı ticari enerji üretimine başladı. 2025 yılı sonunda toplam 887 MW kurulu güce ulaşmayı hedefleyen şirket, hibrit enerji projeleriyle enerji verimliliğini artırarak Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesine katkıda bulunmayı sürdürüyor. Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Mustafa Kemal Güngör, Sarıtepe Hibrit GES projesinin ticari üretime başlamasıyla ilgili, “Yenilikçi hibrit enerji çözümleriyle karbon emisyonlarını düşürüp çevresel etkileri en aza indirirken, yatırımlarımızla Türkiye’nin enerji bağımsızlığı hedeflerine ve yenilenebilir enerji alanında bölgesel lider olma vizyonuna katkı sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji yatırımlarında öncü şirketlerinden biri olan Akfen Yenilenebilir Enerji, hibrit enerji projelerindeki stratejik adımlarını hızlandırıyor. Şirketin bağlı ortaklığı İmbat Enerji A.Ş. tarafından Osmaniye’de hayata geçirilen ve toplamda 12,96 MW kurulu güce sahip olan Sarıtepe Hibrit GES Projesi’nin ilk fazı, 3,95 MW kapasite ile ticari enerji üretimine başladı.
Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 26 Aralık 2024 tarihinde mevzuata uygun olarak geçici kabulü yapılan proje, Türkiye’nin enerji arz güvenliğini güçlendirmeye yönelik önemli bir adım olarak öne çıkıyor.
2025 yılı sonunda 887 MW kapasiteyi hedefliyor
Akfen Yenilenebilir Enerji, toplamda 188 MW kapasite artışını hedefleyen birinci aşama hibrit GES ve RES yatırımlarına devam ediyor. Şirket, bu kapsamda, 26 Aralık 2024 itibarıyla bağlı ortaklıkları aracılığıyla işletilen yenilenebilir enerji santrallerinde toplam 703 MW’lık yeşil ve yenilenebilir kurulu güç kapasitesine ulaştı. Akfen Yenilenebilir Enerji, planlanan bu yatırımların tamamlanmasıyla 2025 yılı sonunda yaklaşık 887 MW kapasiteye ulaşarak, hem şirketin enerji sektöründeki sürdürülebilir büyümesine, hem de Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılmasına katkı sağlamayı hedefliyor.
“Türkiye’nin enerji bağımsızlığı hedeflerine katkıda bulunuyoruz”
Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Mustafa Kemal Güngör, Sarıtepe Hibrit GES’in ticari üretime başlamasıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Akfen Yenilenebilir Enerji olarak, ülkemizin sürdürülebilir enerji hedeflerine katkıda bulunmak ve enerji arz güvenliğini güçlendirmek için yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bu kapsamda Sarıtepe Hibrit GES Projesi, yenilikçi enerji çözümlerine olan bağlılığımızın somut bir göstergesi olarak öne çıkıyor. Hibrit enerji sistemlerimizle, enerji üretiminde verimliliği artırırken karbon emisyonlarını düşürerek çevresel etkileri en aza indirmeye devam etmeyi hedefliyoruz. Yatırımlarımızla Türkiye’nin enerji bağımsızlığı hedeflerine ve yenilenebilir enerji alanında bölgesel lider olma vizyonuna katkı sunmaya devam edeceğiz.”
GES Yatırımcıları
Türk Telekom’dan dev GES yatırımı
Teknolojiyi insana, topluma ve doğaya faydaya dönüştürmek için adımlar atan Türk Telekom, bu misyon ile sürdürülebilirlik hedeflerini destekleyen yenilenebilir enerji yatırımlarına devam ediyor. Türk Telekom, Sivas Zara Güneş Enerjisi Santrali’nin (GES) kurulumu için Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ile bağlantı anlaşması imzaladı. Türk Telekom Grubu’nun mevcut yıllık elektrik tüketiminin %15’ine karşılık gelen kapasiteye sahip GES’in temelleri 2025’in ilk aylarında atılacak.
Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Türkiye’nin dijital geleceğine yön veren yatırımlarımıza devam ederken, sürdürülebilirlik ilkelerini stratejilerimizin merkezine yerleştiriyoruz. Ülkemizin birçok noktasında akıllı yaşama dair sunduğumuz dijital dönüşüm çözümleriyle enerji tasarrufuna katkı sağlarken, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması yönünde öncü çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Türk Telekom Grubu’nun mevcut yıllık elektrik tüketiminin %15’ine karşılık gelen kapasiteye sahip GES projemiz ile yeşil dönüşüme liderlik etmekten gurur duyuyoruz. Farklı şehirlerde hayata geçireceğimiz GES projelerimiz, ülkemizin enerji bağımsızlığı ve sürdürülebilir bir gelecek yolunda büyük önem taşıyor. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için, geleceği iyileştiren teknoloji anlayışıyla, ülkemizin yarınlarına yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Sürdürülebilir bir gelecek için teknoloji alanındaki birikimini hayatın tüm alanlarına yansıtan Türk Telekom, çevresel ve sosyal alanlarda öncü adımlar atmayı sürdürüyor. Türk Telekom, stratejik yatırım planları ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda karbon ayak izini azaltma, iklim riski yönetimine katkı sağlama ve finansal değer yaratma amacıyla yenilenebilir enerji yatırımlarına devam ediyor. Bu kapsamda, Sivas Zara GES kurulumu için TEİAŞ ile elektrik iletim bağlantı anlaşması imzalayan Türk Telekom, 2025’in ilk aylarında temel atmaya hazırlanıyor. Yenilikçi teknoloji ve çevre dostu yaklaşımıyla öne çıkan GES yatırımı, Türkiye’nin en yüksek kapasiteli lisanssız tesislerinden biri olacak.
“GES yatırımlarımız ülkemizin enerji bağımsızlığı ve sürdürülebilir bir gelecek adına büyük önem taşıyor”
Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Türkiye’nin dijital geleceğine yön veren yatırımlarımıza hayatın her alanında ve memleketin dört bir yanında devam ediyoruz. Yarının dünyasını tasarlayan teknolojilere odaklanırken, sürdürülebilirlik ilkelerini stratejilerimizin merkezine yerleştiriyoruz. Birçok kentte sunduğumuz dijital dönüşüm çözümleriyle; ulaşım, enerji, çevre, yaşam, sağlık ve güvenlik gibi alanlarda, trafikten kamu güvenliğine, sulamadan aydınlatmaya kadar geniş bir çerçevede enerji tasarrufu sağlanmasına destek oluyoruz. 5G, yapay zekâ ve IoT teknolojileriyle akıllı yaşama dair sunduğumuz çözümler sayesinde kaynakların verimli kullanılmasına olanak sağlarken, yeni nesil çevreci iletişim teknolojileri ile güneş ve rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklara yönelerek yeşil dönüşüm adına öncü çalışmalar gerçekleştiriyoruz. GES yatırımlarımız ile karbon ayak izini azaltmayı ve iklim değişiminin sebep olduğu risklerin yönetimine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda; şirketimiz için tahsis edilen toplam 405,8 MWe’lık GES kurulum kapasitesinin 96 MWe’lık bölümünü kapsayan ölçekte bir tesisi Sivas Zara’da hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. Yeni yılın ilk ayında temelini atacağımız santralin kurulumunu yıl sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Şirketimizin mevcut yıllık elektrik tüketiminin %15’ine karşılık gelen kapasiteye sahip projemiz aynı zamanda karbon ayak izini azaltarak çevresel sorumluluğumuza katkı sağlayacak. Tarafımıza tahsis edilen 405,8 MWe’lık GES kurulum kapasitesinin kalan bölümünü ise önümüzdeki dönemde iki farklı şehirde yapacağımız yatırımlarla tamamlamayı planlıyoruz. Farklı şehirlerde gerçekleştireceğimiz GES yatırımlarımız, ülkemizin enerji bağımsızlığı ve sürdürülebilir bir gelecek yolunda büyük önem taşıyor. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için, geleceği iyileştiren teknoloji anlayışıyla, ülkemizin yarınlarına yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi.
2025’in ilk aylarında temelleri atılarak yıl içerisinde tamamlanması beklenen GES, yıllık 200 milyon kWh’a yakın enerji üretimi ile Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji tesislerinden biri olacak.
GES Yatırımcıları
TSKB, Dünya Devi Güneş Enerjisi Yatırımcılarından biri olan Chint Green Energy’nin Türkiye İştiraki ile Danışmanlık Anlaşması İmzaladı
TSKB, dünyanın en büyük güneş enerjisi yatırımcılarından biri olan Çin merkezli Chint Solar grubunun Türkiye iştiraki Chint Green Energy ile finansal ve stratejik destek sağlamak amacıyla danışmanlık anlaşması imzaladı.
TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası), Çin merkezli Chint Solar grubunun Türkiye’deki iştiraki olan Chint Green Energy ile danışmanlık hizmet anlaşması imzaladı. Danışmanlık hizmeti anlaşması kapsamında Chint Green Energy’nin ESCO (Energy Service Company) iş modeli ile proje paydaşlarına sunacağı çözüm süreçlerinin finansal modellemelerine ve raporlamalarına yönelik fizibilite modeli oluşturulacak ve TSKB şirketin stratejik yatırım kararlarına destek olmak adına “TSKB Elektrik Fiyat Tahmin Modeli” sonuçlarını raporlayacak.
Chint Green Energy şirketinin dünyanın en büyük güneş enerjisi yatırımcılarından biri olduğunu vurgulayan TSKB Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Gürel, kapsamlı danışmanlık hizmetinin, şirketin Türkiye enerji sektöründeki faaliyetlerine önemli katma değer sağlayacağını söyledi.
Küresel pazarlarda 40 GW ve Türkiye genelinde 100 MWp kurulu güçte güneş enerjisi proje yönetimine sahip olan Chint Green Energy’nin stratejik yatırım kararlarını desteklemek amacıyla TSKB’nin Elektrik Fiyat Tahmin Modeli sonuçlarını raporlayacaklarını da kaydeden Hüseyin Gürel, “TSKB ve Chint Green Energy arasındaki bu stratejik iş birliğinin Türkiye enerji sektöründe önemli bir etki yaratacağına ve her iki taraf için de verimli sonuçlar doğuracağına inanıyoruz” dedi.
Ekonomik, finansal ve mühendislik alanlarındaki bilgi birikimlerini ve deneyimlerini danışmanlık ekseninde etkin ve kaliteli bir şekilde yönettiklerini belirten Hüseyin Gürel, “Bu tecrübeyi ekonomik faydaya dönüştürme ve gelir çeşitliliğini artırma hedefiyle, Finansal Danışmanlık, Teknik Danışmanlık ve Ekonomik Araştırmalar ürünleri ile farklı uzmanlık alanlarında hizmetler sağlıyoruz” dedi. Danışmanlık hizmetleri aracılığıyla stratejik hedefler doğrultusunda müşterilerin uzun vadeli iş ortakları olmayı ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.
Sürdürülebilir büyüme kapsamında organik ve inorganik büyümenin öneminin giderek arttığını söyleyen Hüseyin Gürel, “Günümüz iş dünyasında firmaların, finansmana daha rahat erişebilmeleri, karar alma süreçlerinde desteklenmeleri, profesyonel bir şekilde gerçekleştirebilmeleri ve mevcut ekonomik konjonktürde sağlıklı okumayla yeni faaliyet alanları ve projeler geliştirebilmeleri için köklü bilgi birikimimizle paydaşlarımıza özel danışmanlık çözümleri sunuyoruz” dedi.
Güneş enerjisi yatırımlarında tek noktadan uçtan uca enerji çözümleri sunduklarını belirten Chint Green Energy Global CEO’su Dr. Chuan Lu, “Chint Green Energy olarak yeşil enerji endüstrisi zincirinde güneş enerjisine yatırım yapmak isteyen iş ortaklarımızın proje yatırımlarını, mühendisliğini, inşaatını ve bakımını üstleniyor ve tek noktadan hizmet sağlıyoruz. Sağladığımız enerji çözümleri kapsamında Chint Green Energy olarak, grup şirketlerimizden TOPCon teknolojisinin öncüsü Astronergy’nin üstün kaliteye sahip yerli üretim güneş panellerini, ileri teknolojiyle üretilen ve global pazarlarda en iyi ürün kategorilerinde yer alan inverter ve enerji depolama ürünlerimizi kullanıyoruz. Yatırımcılarımızın iş süreçlerini daha verimli hale getirmek ve enerji projelerine katma değer sağlamak için hiç durmaksızın çalışıyoruz. Bloomberg New Energy Finance’da (BNEF) Tier-1 listesinde 3 markamızla yer alan tek şirket olarak, her zaman kaliteyi odağımıza alıyor, güneş enerjisi sektöründe yenilikçi çözümler sunmayı taahhüt ediyoruz. Aldığımız ödüller ve kazandığımız başarılar ve yaptığımız stratejik iş birlikteliklerimiz bu vizyonumuzun somut birer kanıtıdır. Bugün Türkiye’nin en köklü bankalarından biri olan TSKB ile bu anlaşmayı yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Yatırımcılarımızın iş süreçlerini daha verimli hale getirmek ve projelerine katma değer sağlamak için TSKB’nin köklü finansal danışmanlık deneyimleri ile Chint Green Energy’nin proje yönetim tecrübesi bir araya geldiğinde müşteri memnuniyetine olan derin bağlılığımız daha da pekişecektir” dedi.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarında potansiyel bir pazar olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Lu, global bir enerji şirketi olarak Türkiye’nin enerji altyapısına katkı sağlamaya ve iş ortaklarının sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik çözümler sunmaya devam edeceklerini belirtti. “TSKB ile yapılan bu anlaşmanın her iki taraf için de hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
- Solar Panel1 yıl ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- Solar Panel1 yıl ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- Sektör Haberleri1 yıl ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi1 yıl ago
Solino, 3 Yılda Türkiye’de Liderlik ve Avrupa’da İlk Sıralarda Yer Almayı Hedefliyor
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Fabrika Çatısına Güneş Enerjisi Sistemi Kurulum Rehberi Yayınlandı
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
YEO’dan geleceğin enerji teknolojileri için 3 önemli hamle
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
LONGi, ilk Çinli güneş enerjisi şirketi olarak emisyon azaltma hedefleri için Bilim Temelli Hedef girişimi (SBTi) onayı aldı
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Form Plastik’ten GES yatırımı