Ticari Güneş Projeleri
Siemens Türkiye, Gebze’deki üretim üssüne güneş enerjisi tesisi kurdu
Siemens Türkiye, Gebze Entegre Üretim Üssü’ne güneş enerjisi tesisi kurdu. Kartal ve Gebze kampüslerinde tükettiği elektriğin yüzde 100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayan şirket, yeni tesisle sürdürülebilirlik yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. Fabrikanın yıllık elektrik tüketiminin yüzde 10’unu karşılayacak olan tesis yılda 1616 ağacı kurtararak doğa için pozitif değer yaratacak. Tesis aynı zamanda uygulama geliştirme ve müşteri demo merkezi olarak da kullanılacak.
Siemens Türkiye, Gebze Entegre Üretim Üssü’ne güneş enerjisi tesisi kurarak yeni bir yatırımı hayata geçirdi. Tesis, Gebze üretim üssünün yılda 13 milyon 250 bin kwh olan enerji ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. 1 milyon 350 bin kWh enerji üretimi ile 664 ton karbon salımını engelleyecek olan güneş enerjisi tesisi, yılda 1616 ağacı kurtararak doğa için pozitif değer yaratacak. Kartal ve Gebze kampüslerinde tükettiği elektriği yüzde 100 oranında yenilenebilir kaynaklardan karşılayan ve alternatif yenilenebilir enerji kaynakları üzerine çalışmalarını sürdüren Siemens Türkiye, 2023 yılında karbon nötr olma hedefine giderek daha çok yaklaşıyor.
Siemens Kaco ailesi ile inverter pazarının lider oyuncularından olan ve binalar ve endüstriyel tesisler için anahtar teslim entegrasyon projeleri de gerçekleştiren Siemens, bu tesisinde de yine santralin güç dönüştürme süreçlerini Siemens Kaco Inverter’ler ile gerçekleştiriyor. Güneş enerjisi tesisinin performans değerlendirmelerinde ise Siemens DESMAC yazılımı kullanılıyor. Verimliliğin artırılması için yapılacak önleyici bakım ve servisler ile hedeflenen yıllık üretim miktarının üzerinde bir performans kaydedilmesi planlanıyor. Tesis, aynı zamanda uygulama geliştirme ve müşteri demo merkezi olarak kullanılacak.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, “Siemens Türkiye olarak sürdürülebilir bir gelecek inşa etme yolunda çevre, çeşitlilik ve dijitalizasyon olmak üzere üç odağı benimsiyoruz. Yeni sorumlu büyüme stratejimiz ile sürdürülebilirlik önceliklerimizi belirledik ve dekarbonizasyon bu stratejinin en önemli bileşenleri arasında yer alıyor. Gebze’deki yeni güneş enerjisi tesisimiz bu vizyonun en güncel ve somut örneği. 2023 karbon nötr olma hedefi kapsamında son beş yılda attığımız adımlarla yüzde 20 enerji tasarrufu elde ettik. Kartal ve Gebze kampüslerimizde ihtiyaç duyduğumuz enerjinin yüzde 100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyoruz. Gezegenimizin geleceğine destek olan çözümler geliştirmeye ve sürdürülebilirlik odağındaki yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi.
Ticari Güneş Projeleri
Sadece güneşten değil yerden yansıyan ışınım da üretime kazandırılıyor
İstanbul Tuzla’daki fabrikasında yıllık 1200 MW güneş paneli üretim kapasitesine sahip olan HT Solar, güneş panelleriyle işletmelerin ve Türkiye’nin enerjisine değer katmaya devam ediyor. HT Solar, sektörün öncü EPC firmalarından Solargüç Enerji Sistemleri’nin anahtar teslim kurulumunu yaptığı; Işıklar Enerji ve Yapı Holding iştiraklerinden Çemaş Döküm Sanayi A.Ş.’nin Kırşehir’deki fabrikasına 15 bin 288 adet 400W Bifacial panel tedarik etti
“Güneş enerjisini üretime ve sanayiye kazandırmaya devam edeceğiz”
Projeyle ilgili görüşlerini paylaşan HT Solar Satış ve Pazarlama Müdürü Emre Kulaç, “HT Solar olarak, yer aldığımız projelerle birlikte; enerjimizi, teknolojimizi ve ürünlerimizi Türkiye’nin dört bir tarafına ulaştırıyoruz. Sektörün lider EPC firmalarıyla kurulan iş birlikleri ile en doğru sonuca en hızlı şekilde ilerliyoruz. Türkiye’deki referans projelerimize bir yenisini daha ekleyerek Kırşehir’de yer alan ÇEMAŞ Döküm Sanayi Güneş Enerji Santrali’ne 15 bin 288 adet 400W Bifacial panel tedariki sağladık. Yeni ürün ve teknolojilerle yüksek potansiyele sahip güneş enerjisini, üretime ve sanayiye kazandırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Sadece güneşten değil yerden yansıyan ışınım da üretime kazandırılıyor
ÇEMAŞ Döküm Sanayi Güneş Enerji Santrali’nde, HT markalı 400W Bifacial güneş panelleri kullanıldığını aktaran Emre Kulaç, “Çift taraflı üretim yapabilen bifacial güneş panellerimiz sayesinde ön yüzeydeki üretime ek olarak, zeminden yansıyan ışınımlar ile arka yüzeyden de üretim yaparak güneş enerjisi santralinin verimliliğine katkıda bulunuyoruz. Yüksek çıkış gücü sağlayan güneş panellerimizle en etkili enerji üretimini sağlıyor ve maksimum performansı gözetiyoruz” dedi.
Ticari Güneş Projeleri
Epson yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçti
Global teknoloji lideri Epson, 2020 Avrupa Sürdürülebilirlik Yeşil Tercih Raporu’nu yayımladı. Buna göre Epson 2020 yılında çalışan başına sera gazı emisyonlarını yüzde 8,5 azalttı. Pil, kağıt, ahşap ve plastik gibi atıklar dahil 23.700 ton malzemeyi geri dönüştüren Epson, artık sahip olduğu tüm binalarda yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanıyor.
Global teknoloji lideri Epson, 2020 Avrupa Sürdürülebilirlik Yeşil Tercih Raporu’nu açıkladı. Rapora göre Epson 2020 yılının tamamında çevre ve sürdürülebilirlik konularında önemli adımlar attı. Epson 2020’de çalışan başına sera gazı emisyonlarını yüzde 8,5 azaltırken pil, kağıt, ahşap ve plastik gibi atıklar dahil 23.700 ton malzemeyi geri dönüştürdü. Epson, 2020 itibariyle artık sahip olduğu tüm binalarda yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanmaya başladı.
48 sayfalık finansal olmayan Yeşil Tercih Raporu, Epson tarafından tüm EMEA operasyonlarında uygulanan sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk çalışmalarının kapsamlı ayrıntılarını sunuyor. Raporda öne çıkan önemli noktalar şöyle:
• Epson, sürdürülebilirlik için EcoVadis Platinum derecesi aldı. Bu da şirketin insan hakları, çalışma koşulları, çevre, etik ve sürdürülebilir tedarik için en yüksek standartları karşıladığı anlamına geliyor. Bu başarı, Epson’u sektöründeki şirketlerin ilk %1’lik dilimine yerleştiriyor.
• Çalışan başına sera gazı emisyonlarını % 8,56 azalttı.
• Emisyonları %18 oranında azaldı (485.753 ton CO2’ye eşdeğer).
• Firma; piller, kağıt, ahşap, plastik ve atık elektrikli ekipman dahil 23.700 ton malzemeyi geri dönüştürdü.
• Epson artık sahip olduğu tüm binalarda %100 yenilenebilir enerji kullanıyor.
• Firma, 50 milyonun üzerinde kartuşsuz EcoTank yazıcı satışı sayesinde 1,1 milyon ton plastik bazlı sarf malzemesi tasarrufu sağladı.
• Epson, ‘Yeni Ufuklar’ programının bir parçası olarak her yaştan 11.000’den fazla öğrenciyle etkileşim kurarak gençleri sürdürülebilir teknolojiyle tanıştırdı ve onlara kariyer hedeflerine ulaşmaları için ilham verdi.
• Firma, dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SDG’ler) ulaşmak için teknolojiden yararlanmayı amaçlayan Birleşmiş Milletler’in Akıllı Sürdürülebilir Şehirler uygulama programına teknoloji ortağı olarak kaydoldu.
‘Herkes yeşil tercih yapabilir’
Epson Avrupa Başkanı Kazuyoshi Yamamoto rapor hakkında şöyle konuştu: “Epson’un Yeşil Tercih Raporu, müşterilerimize tüm Avrupa operasyonlarımızda sürdürülebilirliği sağlamak için mevcut tüm önlemleri aldığımıza dair güvence sağlıyor. Sürdürülebilirlik DNA’mızda var, yaptığımız her şeyin içinden geçiyor. Üretim ve dağıtımımızdan çalışanlarımızın kaynak ve davranışlarının kullanımına kadar, küresel ayak izimizin her yönünü sürekli olarak ele alıyor ve iyileştiriyoruz. Her birimiz yeşil bir tercih yapabiliriz. Birlikte, bu ‘yeni normal’deki zorluklarla yüzleşirken, doğru seçimleri yapmak ve insanlarımız ve gezegenimiz için daha sürdürülebilir bir gelecek yaratmak üzere hepimiz daha fazla çalışmalıyız.”
Çevreci ürüne talep arttı
Epson Europe CSR ve Sürdürülebilirlik Direktörü Henning Ohlsson ise şunları ekledi: “Yeşil Tercih raporumuz geleceğimiz için doğru seçimi yapmakla ilgili. Daha çevreci ürün ve hizmetlere olan talep hiç bu kadar güçlü olmamıştı ve bu özellikle ileriye gerçek bir endişe ile bakan genç nesiller için geçerli. Sürdürülebilirlik tutkusu, şirketleri değişiklik yapmaya zorluyor ve bu iyi bir şey. Değerlerini paylaşmayan veya aynı aciliyet duygusunu gösteremeyen markaların uzun vadeli bir geleceği yoktur.”
Çatı Üstü Güneş Enerjisi
PMS Alüminyum, bir kez daha Asunim dedi
Asunim Türkiye, PMS Alüminyum’un fabrika çatısına kurulacak GES için 947 kWp’lik EPC sözleşmesi imzaladı.
Lisanslı projeler ve çatı uygulamaları konusunda öncü bir firma olduğunu kanıtlayan Asunim; Türkiye’de ilk 500 ihracatçı firma listesine adını yazdırmış sektörün öncü firmalarından ekstrüzyon profil ve yassı mamul üretimi yapan PMS Alüminyum’un Bursa’da bulunan ikinci fabrika çatısına da GES sistemi kuracak.
2021 yılı için endüstriyel çatı yatırımcıları ile görüşmelerin yoğun bir şekilde sürdüğünü belirten Asunim Kurucu Ortağı Umut Gürbüz, “Son imzaladığımız sözleşmelerle birlikte çatı üzeri GES projelerinde liderliğimizi korumaya devam ediyoruz. Yatırımcımız kendileri için 2019 senesinde anahtar teslim tamamlayıp devreye aldığımız sistemin, kurulumdan bakımına kadar tüm süreçlerden ve sistemin bir yıllık üretim verilerinden son derece memnun, bu sebeple bir kez daha Asunim dedi, kendilerine hem çevreye olan duyarlılıkları hem de şirketimize olan güvenlerinden ötürü teşekkür ediyoruz” dedi.
Phono Solar güneş panelleri, SMA marka Alman inverterlar ve İşviçre menşeili Leoni marka özel solar kablo gibi en üst düzey ürünlerin kullanılacağı bu projenin, bakım onarım faaliyetleri ise Asunim’in iştiraki, GES’lerin bakım onarımı alanında lider; bağımsız bir bakım onarım şirketi olan Maxima Enerji tarafından yürütülecektir.
- Solar Panel1 yıl ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- Solar Panel12 ay ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- Sektör Haberleri1 yıl ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi1 yıl ago
Solino, 3 Yılda Türkiye’de Liderlik ve Avrupa’da İlk Sıralarda Yer Almayı Hedefliyor
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Fabrika Çatısına Güneş Enerjisi Sistemi Kurulum Rehberi Yayınlandı
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
YEO’dan geleceğin enerji teknolojileri için 3 önemli hamle
- Sektör Haberleri2 yıl ago
IRENEC 2023 yarın kapılarını açıyor, yenilenebilir enerji sektörü 13. kez buluşuyor
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
LONGi, ilk Çinli güneş enerjisi şirketi olarak emisyon azaltma hedefleri için Bilim Temelli Hedef girişimi (SBTi) onayı aldı