Connect with us

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Systemair Türkiye’den 880 bin Euro’luk GES yatırımı

Published

on

Türkiye iklimlendirme ve havalandırma sektörüne ilkleri kazandıran Systemair Türkiye, 5 bin 500 m² alan üzerine kurulu ve 880 bin Euro maliyetli GES yatırımını hayata geçirdi. Türkiye’de sektörünün en gelişmiş GES yatırımını gerçekleştiren Systemair Türkiye, bu sayede 717 ton CO₂ salımının da önüne geçecek.

Yaşam alanlarına yönelik taze hava sağlama misyonunu kendi sektörüne sunduğu öncü girişimlerle sürdürülebilir kılan Systemair Türkiye, yeni GES yatırımını hayata geçirdi. Global sürdürülebilirlik hedeflerini gerçekleştirirken bir yandan da sektörüne değer katacak yeni projeler üreten Systemair, 880 bin Euro’luk GES yatırımı ile yıllık 1500 MW enerji üretecek. 20 yıl kesintisiz performansa sahip GES yatırımıyla birikte fabrikasını daha sürdürülebilir kılan Systemair, kendi enerjisinin tamamını üretme hedefi konusunda da önemli bir adım attı. Dilovası’ndaki fabrikasının yıllık enerji ihtiyacını GES’te ürettiği  enerjinin yüzde 65’lik kısmı ile karşılayacak olan marka, bu girişimi ile  717 ton CO₂ salımını önleyip sürdürülebilirlik hamlesini daha güçlü kılacak.

Systemair, GES yatırımıyla yılda 717 ton CO₂ salımının önüne geçecek

Uzun yıllardır attıkları tüm önemli adımları sürdürebilirlik bakış açısı ile planladıklarını ifade eden Systemair Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Eroğlu, yatırıma dair şu ayrıntıları paylaştı: “Sürdürülebilirliği üretim sahamızın en önemli yapı taşlarından biri olarak görüyor, Systemair olarak 2030/31 dönemine kadar çeşitli operasyonlardan kaynaklanan kapsam 1 ve kapsam 2 emisyonlarımızı 2019/20 dönemine kıyasla yüzde 50 oranında azaltmayı amaçlıyoruz. Fabrikamızda yağmur suyunun toplanması, ısı yalıtımı, su ve enerji tasarruflu ekipman kullanımı, verimli ısıtma ve soğutma sistemleri, atıktan ısı geri kazanım sistemleri gibi geniş perspektife sahip verimli kaynak uygulamalarımız mevcut. Yine üretim süreçlerimizi de sürdürülebilirlik temelinde şekillendirirken imza attığımız GES yatırımımız, 5 bin 500 m² alan üzerinde 2 bin 200 adet 550Wpe nominal güç değerinde Tier-1 güneş paneline sahip. Böylelikle harcadığımız enerjinin tamamını yenilenebilir kaynaklardan sağlama şansı yakaladık. Enerji üretiminin yüzde 65’i, fabrikamızın yıllık tüm enerji ihtiyacını karşılayacak. Ayrıca enerji fazlasını da şebekeye vererek Türkiye ekonomisine de yenilenebilir kaynaklarla katma değer sağlayacağız. Yatırımımızın en önemli özelliği ise yıllık olarak 717 ton CO₂ salımının önüne geçecek olması.”

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

ŞA-RA’dan Adana’ya güneş enerjisi yatırımı

ŞA-RA Şirketler Grubu, GES yatırımları kapsamında, Adana’daki üretim kampüsünde bulunan fabrikalarının çatılarına güneş enerji panelleri kurulumu gerçekleştirdi.

Published

on

ŞA-RA'dan Adana'ya güneş enerjisi yatırımı

ŞA-RA Şirketler Grubu, GES yatırımları kapsamında, Adana’daki üretim kampüsünde bulunan fabrikalarının çatılarına güneş enerji panelleri kurulumu gerçekleştirdi.

Enerjiden inşaata, turizmden endüstriye kadar birçok sektörde faaliyet gösteren ŞA-RA Şirketler Grubu, Adana’daki üretim tesislerinde önemli bir yenilenebilir enerji hamlesi yaptı. GES yatırımları kapsamında fabrikalarının çatılarına güneş enerji panelleri kurulumu gerçekleştiren grup hem enerji maliyetlerini düşürmeyi hem de çevresel etkisini azaltmayı hedefliyor.

Fabrika çatıları güneş enerjisiyle üretime katılıyor

Üretim kampüsünde yer alan beş fabrikanın çatısına kurulan GES, toplamda 43.166 metrekarelik bir alanı kaplıyor. 7.5 MW (7500 kWe) kurulu güce sahip bu sistem, fabrikaların elektrik ihtiyacının önemli bir bölümünü (%45 ila %50) karşılayarak, enerji maliyetlerinde de düşüş sağlıyor.

Stratejik yatırım, hızlı geri dönüş

Projenin, 2.5 yıl gibi kısa bir sürede kendini amorti etmesi öngörülüyor. Yıllık 7500 kWe elektrik üretimi hedefiyle, üretilen fazla enerjinin şebekeye aktarılması da planlanıyor.

ŞA-RA Şirketler Grubu, bu projeyle sınırlı kalmayıp, güneş enerjisi yatırımlarını artırmayı planlıyor. Grubun kısa vadeli hedefi, 3 yıl içinde yapılacak kapasite artırımıyla fabrikaların tüm elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılamak. Uzun vadede ise 5 yıl içinde 30.000 kWe GES yatırım seviyesine ulaşılması hedefleniyor. Bu hedeflere ulaşmak için 3 MW’lık ek bir GES projesi üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Çevresel etki ve sorumluluk

Bu yatırımın en önemli unsurlarından biri de çevresel faydası. Proje sayesinde yıllık 3585 kilogram karbon salınımının önüne geçilerek, daha temiz bir üretim süreci hedefleniyor. ŞA-RA, bu projeyle karbon ayak izini azaltma ve temiz enerji kullanımını artırma konusundaki kararlılığını gösteriyor.

Continue Reading

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

BSH Türkiye’den Yenilenebilir Enerji İçin Büyük Adım 

Published

on

BSH Türkiye, sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında yenilenebilir enerji dönüşümünde önemli bir adım attı. Çerkezköy’deki malzeme deposunun enerji tüketimi çatısına yerleştirilen fotovoltaik paneller ile karşılanacak. Yaklaşık dört futbol sahası büyüklüğündeki paneller yılda 3 GWh enerji üretimi ile 1.370 ton CO₂ emisyonunun önüne geçilmesini sağlayacak. 

BSH Türkiye, iklim ve çevre taahhütleri kapsamında sürdürülebilirlik odaklı dönüşümüne devam ediyor. Çerkezköy’de bulunan dev üretim yerleşkesinde bulunan malzeme deposu Fotovoltaik (PV) panelleri ile yenilenebilir enerji üretimine başladı. Malzeme deposunun çatısına yerleştirilen fotovoltaik paneller yılda 3 GWh enerji üretimi sağlayarak 1.370 ton CO₂ emisyonunun önüne geçmeyi hedefliyor. Yaklaşık dört futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kaplayan PV panelleri, malzeme deposunun yıllık elektrik ihtiyacının tamamını karşılarken; tüm yerleşkenin yıllık elektrik tüketiminin de yüzde üçüne denk gelen miktarda yeşil enerji üretecek.

BSH Çerkezköy Tesis Yönetimi ve Türkiye Sürdürülebilirlik, Çevre ve İSG Yönetimi departmanlarının liderliğinde yürütülen proje, operasyonlarında kaynak verimliliğini artırmayı ve yenilenebilir enerji kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Elde edilen yenilenebilir enerji malzeme deposunun yıllık elektrik ihtiyacını tamamen karşılayarak Çerkezköy yerleşkesinin de karbon ayak izini azaltmasına önemli bir katkı sağlayacak.

Yenilenebilir enerji üretiminin artırılması hedefleniyor

Projenin ikinci aşamasında Çerkezköy kampüsündeki diğer uygun çatı alanlarına da PV sistemleri kurularak yeşil enerji üretiminin artırılması hedefleniyor. 2020 yılından bu yana tüm lokasyonlarında Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarını karbon-nötr olarak gerçekleştiren BSH, önlenemeyen emisyonlar için karbon dengeleme projelerine destek verirken, 2030 yılına kadar kullanılan elektriğin %100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Continue Reading

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Tosyalı 1.2 Gw Kapasiteli Dünyanın En Büyük Öz Tüketim Ges Projelerinden Birini Hayata Geçiriyor

Published

on

Yıllık 15 milyon ton ham çelik kapasitesiyle dünyanın lider küresel yeşil çelik üreticilerinden biri olan Tosyalı, kendi enerjisini üretmek üzere attığı adımları büyütmeye devam ediyor. Bu kapsamda yenilenebilir enerji yatırımlarıyla dikkat çeken Tosyalı, toplam 1.2 GW kapasiteli Türkiye’nin ve dünyanın en büyük öz tüketim GES projelerinden birinin yapımı çerçevesindeki 120 MWp’lik ilk kısım için GE Vernova ve İnogen ile sözleşme imzaladı. 

Tosyalı, dünyanın lider küresel yeşil çelik üreticilerinden biri olarak eko-verimlilik prensibiyle, ileri teknolojiye, yapay zekaya, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına yatırım yapmaya devam ediyor. 

Bu anlayışla Tosyalı, özellikle hidrojen ve GES gibi temiz enerji kaynaklarına yaptığı yatırımlarla kendi enerjisini kendisi üreterek tam entegre bir yeşil çelik üreticisi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Daha önce aynı anda tüm tesislerinde yaptığı yatırımlarla hayata geçirdiği GES projesi ile 235 MW kurulu güce ulaşarak dünyanın en büyük çatı üstü GES’ine sahip şirketi konumuna ulaşan Tosyalı, şimdi çok daha büyük bir projeye imza atıyor. 

Tosyalı toplam 1,2 GW kapasiteli Türkiye’nin ve dünyanın en büyük öz tüketim GES projelerinden birinin yapımı kapsamında, 120 MWp’lık ilk kısım yatırımı için GE Vernova ve onun bölgesel iş ortağı İnogen ile sözleşme imzaladı. Projenin ilk kısmının 2025 yılında devreye alınması planlanırken, dünya çapındaki toplam 1,2 GW kapasiteli bu projenin tamamının 2027 yılında tamamlanması hedefleniyor. 

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı Davos 2025’te yaptığı açıklamada: “Yaptığımız yatırımla Tosyalı olarak öz tüketimimizin %50’ye yakınını GES’ten sağlayacağız.”

Dünya Ekonomik Forumu’nda verdiği röportajda sanayi tesislerinde yenilenebilir ve temiz enerjinin önemini vurgulayan Fuat Tosyalı, “Sürdürülebilir bir yaşam için Tosyalı diyerek ileri temiz enerji teknolojilerine yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda 1,2 GW kapasiteli dünyanın en büyük öz tüketim GES projelerinden biri için ilk adımı Osmaniye’deki ilk faz çalışmalarıyla attık. Dünyanın bu alandaki lider şirketlerinden biri olan GE Vernova ve Türkiye’nin önde gelen EPC yüklenicisi Inogen ile iş birliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. Güneş panellerimizi Osmaniye’de kendimiz üreteceğiz. İlk projeyle başlayarak bu panelleri sekiz farklı ildeki GES sahalarına kuracağız. Böylece öz tüketimimizin %50’ye yakınını GES’ten sağlayacağız. Bu da bizi enerji kullanımında daha güçlü ve bağımsız hale getirirken aynı zamanda dünyanın sayılı yeşil çelik üreticilerinden biri olma konumumuzu daha da güçlendirecek.” dedi.

Daha önce Türkiye’de ve dünyada çeşitli GES projeleri hayata geçirilmiş olsa da, Tosyalı’nın 1,2 GW kapasiteli bu projesi tek çatı altında gerçekleştirilen en büyük öz tüketim odaklı projelerinden biri olma özelliğini taşıyor. 120 MW’lık 1. kısım için Osmaniye’de ilk adım atılarak inşaat başlamış durumda. Projenin diğer aşamaları da üç fazda hayata geçirilecek. 

Continue Reading

Trendler