GES Yatırımcıları
Akfen Yenilenebilir Enerji’nin Osmaniye’deki Sarıtepe Hibrit GES Projesi enerji üretimine başladı
Akfen Yenilenebilir Enerji’nin Osmaniye’de toplam 12,9 MW’lık Sarıtepe Hibrit GES projesinin ilk fazı olan 3,95 MW kurulu gücündeki santralı ticari enerji üretimine başladı

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin Osmaniye’de toplam 12,9 MW’lık Sarıtepe Hibrit GES projesinin ilk fazı olan 3,95 MW kurulu gücündeki santralı ticari enerji üretimine başladı. 2025 yılı sonunda toplam 887 MW kurulu güce ulaşmayı hedefleyen şirket, hibrit enerji projeleriyle enerji verimliliğini artırarak Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesine katkıda bulunmayı sürdürüyor. Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Mustafa Kemal Güngör, Sarıtepe Hibrit GES projesinin ticari üretime başlamasıyla ilgili, “Yenilikçi hibrit enerji çözümleriyle karbon emisyonlarını düşürüp çevresel etkileri en aza indirirken, yatırımlarımızla Türkiye’nin enerji bağımsızlığı hedeflerine ve yenilenebilir enerji alanında bölgesel lider olma vizyonuna katkı sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji yatırımlarında öncü şirketlerinden biri olan Akfen Yenilenebilir Enerji, hibrit enerji projelerindeki stratejik adımlarını hızlandırıyor. Şirketin bağlı ortaklığı İmbat Enerji A.Ş. tarafından Osmaniye’de hayata geçirilen ve toplamda 12,96 MW kurulu güce sahip olan Sarıtepe Hibrit GES Projesi’nin ilk fazı, 3,95 MW kapasite ile ticari enerji üretimine başladı.
Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 26 Aralık 2024 tarihinde mevzuata uygun olarak geçici kabulü yapılan proje, Türkiye’nin enerji arz güvenliğini güçlendirmeye yönelik önemli bir adım olarak öne çıkıyor.
2025 yılı sonunda 887 MW kapasiteyi hedefliyor
Akfen Yenilenebilir Enerji, toplamda 188 MW kapasite artışını hedefleyen birinci aşama hibrit GES ve RES yatırımlarına devam ediyor. Şirket, bu kapsamda, 26 Aralık 2024 itibarıyla bağlı ortaklıkları aracılığıyla işletilen yenilenebilir enerji santrallerinde toplam 703 MW’lık yeşil ve yenilenebilir kurulu güç kapasitesine ulaştı. Akfen Yenilenebilir Enerji, planlanan bu yatırımların tamamlanmasıyla 2025 yılı sonunda yaklaşık 887 MW kapasiteye ulaşarak, hem şirketin enerji sektöründeki sürdürülebilir büyümesine, hem de Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılmasına katkı sağlamayı hedefliyor.
“Türkiye’nin enerji bağımsızlığı hedeflerine katkıda bulunuyoruz”
Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Mustafa Kemal Güngör, Sarıtepe Hibrit GES’in ticari üretime başlamasıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Akfen Yenilenebilir Enerji olarak, ülkemizin sürdürülebilir enerji hedeflerine katkıda bulunmak ve enerji arz güvenliğini güçlendirmek için yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bu kapsamda Sarıtepe Hibrit GES Projesi, yenilikçi enerji çözümlerine olan bağlılığımızın somut bir göstergesi olarak öne çıkıyor. Hibrit enerji sistemlerimizle, enerji üretiminde verimliliği artırırken karbon emisyonlarını düşürerek çevresel etkileri en aza indirmeye devam etmeyi hedefliyoruz. Yatırımlarımızla Türkiye’nin enerji bağımsızlığı hedeflerine ve yenilenebilir enerji alanında bölgesel lider olma vizyonuna katkı sunmaya devam edeceğiz.”
Bilgi Kaynakları
Enerji sistemlerinde gelişmiş çözümler, Intersolar Europe 2025’te sizleri bekliyor

Yenilenebilir enerjilerin yaygınlaşması hızla artıyor. Uluslararası Enerji Ajansı‘na (IEA) göre, 2030’dan itibaren yılda yaklaşık 940 GW yenilenebilir enerji kapasitesinin eklenmesi bekleniyor. 2030 yılına kadar bu artışın çoğu için güneş enerjisi öne çıkarken, yenilenebilir kapasitenin yüzde 80’inin fotovoltaik güneş panellerinden (PV) geleceği öngörülüyor. Artık ayrı bir güç kaynağı olarak ele alınmayan PV, diğer enerji teknolojileri ve uygulamalarıyla da entegre ediliyor. Enerji sistemlerinde gelişmiş çözümler, 7-9 Mayıs 2025 tarihleri arasında Münih’te düzenlenen Intersolar Europe 2025’te sergileniyor.
Yenilik ve trendler söz konusu olduğunda, güneş enerjisi takvimindeki en önemli etkinlik olan Intersolar Europe 2025, enerji endüstrisi için kıtanın en büyük platformu olan The smart E Europe’un bir parçası olarak gerçekleştiriliyor. 206.000 metrekare alanda yer alan 19 salonda, 3.000’den fazla katılımcı; PV, depolama, e-mobilite ve enerji yönetimi teknolojilerindeki yenilikleri sergiliyor. Start-up’lar yeniliklerini sergilemek için kendilerine ait bir alana sahipken, büyük ölçekli depolama sistemleri, PV geri dönüşümü ve hibrit enerji santralleri gibi önemli konular özel oturumlarda masaya yatırılıyor.
6-7 Mayıs tarihleri arasında Uluslararası Münih Kongre Merkezi’nde eş zamanlı olarak düzenlenecek 4 The smarter E Europe Konferansı’na, tek bir biletle erişim imkanı sağlanıyor.
Fuarda ziyaretçileri bekleyen teknolojiler:
Tandem güneş hücreleriyle verimlilikte sıçrama
Perovskit-Silikon tandem güneş hücreleriyle, yeni nesil yüksek verimli güneş hücreleri piyasaya sürülmeye hazırlanıyor. Bu yeni hücreler iki yarı iletken malzemeyi bir araya getirerek verimliliği yüzde 45’e kadar yükseltiyor. Alman Makine Mühendisliği Endüstrisi Birliği’ne (VDMA) göre, bu hücrelerde seri üretimin 2027 yılında başlaması bekleniyor.
Anahtar teknoloji olarak depolama
PV’den gelen elektrik üretim payının artmasıyla birlikte, şebeke yoğunluğunu en aza indirmek ve elektrik şebekesinin frekansını dengelemek için acilen daha fazla depolama sistemine ihtiyaç duyuluyor. Büyük ölçekli depolama sistemleri şebeke istikrar hizmetlerini üstlenerek elektrik arz ve talebinin dengelenmesini sağlıyor. Batarya depolama sistemlerinin şarj ve deşarjı, karı artıran ve şebeke istikrarını destekleyen yapay zeka kontrollü yazılım tarafından optimize ediliyor.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının optimum kullanımı: Hibrit enerji santralleri
Güneş, rüzgar ve hidroelektrik gibi çeşitli yenilenebilir enerji kaynaklarını batarya depolama sistemleriyle birleştiren hibrit enerji santralleri, her bir şebeke bağlantı noktasının çoklu kullanımına izin vererek maliyetleri düşürüyor. Bir batarya depolama sisteminin entegre edilmesi, üretim ve tüketimi şebekeye hizmet edecek ve yük eğrisini optimize edecek şekilde uyumlu hale getirebiliyor; çünkü elektrik, yüksek kullanılabilirlik nedeniyle ucuz olduğunda depolanıyor ve fiyat yükseldiğinde şebekeye besleniyor.
Çift yönlü şarj: Depolama cihazı olarak e-araçlar
Elektrikli araçlar sadece elektrik tüketmekle kalmıyor, aynı zamanda gücü depolayarak şebekeye geri besleyebiliyor. E.ON’a göre, tek bir elektrikli otomobil akşam ve gece boyunca yaklaşık 11 haneye elektrik sağlayabiliyor. Örneğin, şebeke hizmetleri karşılığında ücretsiz şarj sağlayarak araçtan şebekeye çözümler sunulmaya başlanıyor.
Otopark PV: İkili arazi kullanımı
Otoparkları kaplayan PV modülleri, gelişmiş araziyi verimli bir şekilde kullanırken elementlere karşı koruma sağlıyor. Elektrikli araç şarj cihazları, modüller tarafından üretilen gücün park halindeki araçları şarj etmek için kullanılmasını sağlıyor.
Geri dönüşüm yoluyla sürdürülebilirlik
İlk güneş patlamasından (2007) yaklaşık 20 yıl sonra, çok sayıda kullanılmış modülün atılması bekleniyor. PV geri dönüşüm şirketleri döngüsel ekonomiye odaklanırken; ham maddelerin yüzde 99’una kadarını geri kazandıran modül geri dönüşüm tesisleri kurulmaya başlıyor.
The smarter E AWARD ile inovasyon ödüllendiriliyor
Fotovoltaik, enerji depolama, e-mobilite, akıllı entegre enerji ve üstün proje kategorilerindeki ürün ve tasarımlar, The smarter E AWARD ile ödüllendiriliyor. Ödül töreninin Uluslararası Münih Kongre Merkezi 1. salonda 6 Mayıs’ta gerçekleştirilmesi planlanıyor.
GES Yatırımcıları
Türkiye’nin en büyük kruvaziyer limanı enerjisini güneşten elde ediyor

Global Yatırım Holding’in iştiraki Global Ports Holding tarafından işletilen Türkiye’nin en fazla gemi ve yolcu ağırlayan kruvaziyer limanı Ege Port Kuşadası, enerjisini yenilenebilir kaynaklardan elde etmek için yatırımlarını sürdürüyor. Bu kapsamda ilk faz olarak çatı üstü güneş enerjisi santrali kurulumunu tamamlayan Ege Port Kuşadası, bu santral ile yılda 312 bin 552 kWh elektrik üretecek. İkinci faz olarak ise bu yıl kurulumu tamamlanacak arazi tipi güneş enerjisi santrali ile Ege Port Kuşadası’nın tüm enerji ihtiyacı yenilenebilir kaynaklardan karşılanmış olacak.

Kruvaziyer sektörünün 2050 yılına kadar karbon sıfır hedefi olduğunu hatırlatan Ege Port Kuşadası Genel Müdürü ve Global Ports Holding Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Aziz Güngör, “Ülkemizin en büyük kruvaziyer limanı olan Ege Port Kuşadası’nda bu yıl içinde tamamlayacağımız güneş enerjisi santrali yatırımımız ile tüm ihtiyacımızı yenilenebilir kaynaklardan elde ederek enerji konusunda net sıfır karbon emisyonunu yakalayacağız” dedi.
Global Yatırım Holding’in iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding tarafından işletilen Türkiye’nin en fazla gemi ve yolcu ağırlayan kruvaziyer limanı Ege Port Kuşadası, tüm enerji ihtiyacını güneşten elde etmek için yatırımlarını sürdürüyor. Limanda gerçekleşen ilk faz yatırımı olan çatı üstü güneş enerjisi santrali kurulumunu tamamlayan Ege Port Kuşadası, bu santral ile yılda 312 bin 552 kWh elektrik üretecek. Toplam 300 bin dolarlık yatırım ile gerçekleştirilen çatı üstü güneş enerjisi santrali, 426 güneş paneli ve 5 invertör kurulumundan oluştu. Santral yıllık 223 ton karbon emisyonunun önüne geçecek. Limanda gerçekleşecek ve 2025 yılı içinde tamamlanacak ikinci faz yatırımı olan arazi tipi güneş enerjisi santrali ile de limanın tüm enerji ihtiyacı yenilenebilir kaynaklardan karşılanmış olacak.
‘Enerjide net sıfır karbon emisyonunu yakalayacak’
Kruvaziyer sektörünün 2050 yılına kadar Net Sıfır Karbon hedefi olduğunu hatırlatan Ege Port Kuşadası Genel Müdürü ve Global Ports Holding Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Aziz Güngör, “Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding olarak bu hedefe biz de önemli katkılar sağlıyoruz. Portföyümüzdeki tüm limanlarda özellikle enerji ihtiyacımızın yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi için çalışmalar yürütürken, ilk limanımız olan Ege Port Kuşadası’nda da bunu sağlamak için yatırımlarımızı tamamlıyoruz. Ülkemizin en büyük kruvaziyer limanı olan Ege Port Kuşadası’nda bu yıl içinde tamamlayacağımız güneş enerjisi santrali yatırımımız ile tüm ihtiyacımızı yenilenebilir kaynaklardan elde ederek enerji konusunda net sıfır karbon emisyonunu yakalayacağız” dedi.
GES Yatırımcıları
Çetin Cıvata’dan Malatya’nın güneşine büyük yatırım

Üretiminin büyük bir çoğunluğu ile otomotiv ve beyaz eşya sektörüne hizmet veren Çetin Cıvata, güneş enerjisi yatırımlarını artırıyor. Malatya’da halen 2.7 megawattlık güneş enerjisi toplaması yapan şirket, Rhofa Energy ile Malatya Doğanşehir’de 12.2 MW’lık üretim için yeni bir anlaşma imzaladı. İlk enerjiyi yaz aylarında üretmeye başlayacak şirketin güneşten elde ettiği enerji böylece 15 MW’a ulaşacak.
Temiz enerji kaynakları arasında yer alan güneş enerjisinin sürdürülebilirlikle ilgili en önemli konulardan birisi olduğuna işaret eden Çetin Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, üretimlerinin büyük bölümünü Avrupa otomotiv ve beyaz eşya sanayisine yapan bir şirket olarak yeni yatırım yapma kararı aldıklarını belirtti. Türkiye’nin son yıllarda güneş enerjisi konusunda ciddi bir atak yaptığını ve hizmet veren firma sayısının giderek arttığını ifade eden Tecdelioğlu, şunları söyledi:
“Türkiye, hem iklim koşulları hem de enerjinin yönetimi açısından son derece uygun bir ülke. Biz de hem çağı yakalamak ve daha temiz enerji üretmek hem de Avrupa’ya ihracatımızda avantaj sağlamak için güneş enerjisine yoğunlaşma kararı aldık. Malatya’da halihazırda çatıdan 2.7 MW’lık bir güneş enerji toplaması yapıyorduk. Şimdi de Malatya Doğanşehir’de Rhofa Energy ile birlikte 12.2 MW’lık yeni bir anlaşma imzaladık. Bu sene Temmuz veya Ağustos ayında ilk enerjimizi üreteceğiz ve böylece toplamda 15 MW’a ulaşacağız.”
‘TÜRKİYE GÜNEŞ ENERJİSİNDE ÇOK AVANTAJLI’
Rhofa Energy Yönetim Kurulu Başkanı Hazreti Akdemir de, sektörde özellikle büyük sanayi kuruluşlarına çözüm ortağı olma noktasındaki gayretlerinin devam ettiğini ve bu anlamda 100 yıllık geçmişi olan Çetin Cıvata ve grup şirketlerine sürdürülebilirlik anlamında çözüm ortağı oldukları için son derece mutlu olduklarını belirtti.
Çetin Cıvata’nın bu son yatırımıyla birlikte sürdürülebilirlik konusunda sektördeki birçok firmadan daha ileri bir noktaya geldiğini kaydeden Akdemir, “Ülkemizde cari açığın en büyük kalemlerinden bir tanesi enerji ithalatı. Bunu azaltmanın yolu da temiz enerjiye yapılacak yatırımlardan geçiyor. Aslında bu konuda Türkiye hem dört mevsim güneş alması hem de güçlü üretim altyapısı ile şanslı ve gelişmeye açık bir ülke. Özellikle İç Anadolu ve Doğu ve Güney Doğu Anadolu’nun önemli bir kısmında enerji verimliliği oldukça yüksek bir arazi altyapısına sahibiz. Türkiye’deki üreticiler ve sanayide farkındalığının giderek arttığını ve bu avantajdan daha fazla faydalandıklarını görmek mutluluk verici. Ayrıca son yıllarda özellikle güneş enerjisi alanında üretici firmaların sayısı ciddi anlamda atış gösterdi. Yenilebilir enerji konusunda ülkemiz önümüzdeki dönemde dünyada hak ettiği yeri alacaktır.” dedi.
- Solar Panel1 yıl ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- Solar Panel1 yıl ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- Sektör Haberleri1 yıl ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- Solar Teknolojileri2 yıl ago
YEO’dan geleceğin enerji teknolojileri için 3 önemli hamle
- Solar Teknolojileri2 yıl ago
LONGi, ilk Çinli güneş enerjisi şirketi olarak emisyon azaltma hedefleri için Bilim Temelli Hedef girişimi (SBTi) onayı aldı
- Solar Panel1 yıl ago
1.5 GW Tedarik Anlaşması: PV International ve LONGi, Hi-MO X6 Arka Temas Modülleri Dahil Anlaşmayı İmzaladı
- GES Yatırımcıları1 yıl ago
Sanko Enerji ‘Hilal Ges’in Kurulumunu Siemens İle Yapacak
- Solar Panel2 yıl ago
LONGi çatı üstü ürünleri için yeni marka kimliğini duyurdu