Büyük Ölçekli Güneş Projeleri
Asunim Türkiye ekibi yıl sonu yemeğinde buluştu
Asunim Türkiye yönetimi, çalışanlarıyla yıl sonu yemeğinde buluştu ve 2020 yılına yönelik hedeflerini ve planlarını paylaştı.
Güneş enerjisi sektöründe uzun yıllardır faaliyet gösteren ve birçok başarılı projeye imza atan Asunim Türkiye yönetimi, çalışanlarıyla yıl sonu yemeğinde buluştu. Yemeğe katılan Asunim Grup Direktörü Andreas Schuenhoff, Asunim’in güneş enerji sektöründeki yatırımlarını ve 2020 yılından beklentilerini açıkladı.
“Asunim Yalnızca Türkiye’nin Değil, Dünyanın Da En Eski Güneş Enerjisi Müteahhitlik Firmalarından Biri”
2005 yılından beri Uluslararası alanda deneyime sahip olduklarını vurgulayan Schuenhoff, “Asunim Grup, İspanya ve Portekiz’de çevre dostu teknoloji yatırımlarına öncülük eden bir firmadır. Güneş enerjisi sektöründeki büyümenin getirdiği yüksek talep ile birlikte dünyada 6 farklı ülkede ofislerimizi açtık ve 30’un üzerinde ülkeye hizmet ve ürünlerimizi ihraç ettik.
“Türkiye Bizler İçin Ayrı Bir Önem Arz Ediyor Ve Bir Nevi Asunim’in Yeni Merkezi Konumunda”
Schuenhoff, “Türkiye bizler için 2004 yılından beri uzun dönemli statejik pazar niteliğinde. Güneşin bol olması, Türk insanının yenilenebilir enerjiyi kullanan ve çevrenin korunması konularında hassas ve enerji dönüşümünü tamamlamamış, sanayisi güçlü, büyük fırsatlar vadeden bir pazar. Bu faktörler bizleri Türkiye’de uzun dönemli bir oyuncu olmaya itti. Her geçen gün ne kadar doğru bir karar vermiş olduğumuzu görüyoruz. Türkiye’de uzun dönemli bir oyuncu olarak, burada hali hazırda imzalamış olduğumuz teminata dayalı 240MWlara varan 10 yıllık bakım onarım kontratlarımız var. Elazığ’da bulunan ve hali hazırda üretimde olan Türkiye’nin ilk lisanslı GES’i Solentegre GES’te de ortaklığımız bulunmakta. Mısır ve Dubai ofislerimiz de Türkiye’deki 55 kişilik ekibimiz tarafından yönetilmektedir. Portekiz’de bulunan 70MW büyüklüğündeki lisanslarımızın kurulumunu da Asunim Türkiye olarak gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki süreçte Asunim olarak çatı pazarındaki liderliğimizi koruyacağız. Ayrıca, mevcut lisanslı projelere ve yeni YEKA yarışmalarına odaklanacağız. Türkiye bizler için ikinci bir merkez ve ana pazar niteliğinde olmaya devam edecektir” dedi.
“2020 senesine, fiyat rekabetine rağmen kaliteden ödün vermeden 25 sene sorunsuz çalışacak santraller kurma hedefiyle yola çıkıyoruz.”
Yıl sonu yemeğinde Asunim Kurucu Ortağı Umut Gürbüz de, 2020 yılından beklentilerini açıkladı. Gürbüz, “2020 yılı için potansiyel endüstriyel çatı yatırımcıları ile görüşmelerin yoğun bir şekilde sürüyor. Kriz psikolojisinden çıkmaya başladık, hedeflerimizin birçoğuna bir yıl gecikmeli de olsa ulaşmış olacağız.” dedi. 2020 yılı için hedeflenen 45MW’lık çatı projeleri ile ilgili olarak görüşmelerinin devam ediyor. “Özellikle çatı pazarında sektörü çok yüksek bir rekabet bekliyor fakat bu rekabet beraberinde ürün ve işçilik kalitesinde tavizler getiriyor.
Bizler 15 senedir güneş enerjisi sektöründe aktif ve Türkiye’de 20’nin üzerinde çatı kurulumu tamamlamış bir şirketiz. Rekabetin kalitemize ve iş etiğimize olumsuz etki etmesine izin vermiyoruz.
Maalesef son günlerde, özellikle çatı projelerinde, ancak incelendiği zaman görülebilecek geri dönüşü olmayacak hatalar ve kaliteden yoksun uygulamalar ile karşılaşıyoruz. Çatı segmentinde referans sahibi olmayan şirketlerin, kaliteden ödün vererek fiyat avantajı yaratma ve referans eksikliklerini bu şekilde giderme çabasındadır. Tesis sahipleri bilmelidir ki bu tip yanlış uygulamalar, yetersiz üretim şöyle dursun; çatılarının su almasına, fabrikalarındaki üretimin haftalarca durmasına hatta çatılarının yanmasına bile yol açabilir. Çatılarına GES kurma düşüncesinde olan yatırımcılara EPC şirketlerini çok titiz bir şekilde seçmelerini ve/veya bir bağımsız denetim kuruluşu ile çalışmalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.
“Lisanslı Projelerde tecrübeliyiz”
Gürbüz, “Türkiye güneş enerji sektöründe, çatı pazarında oldukları gibi lisanslı GES segmentinde en çok lisanslı GES kuran şirket konumunda olduklarını belirtti. “Lisanslı GES projelerinde Türkiye’de kurulumu tamamlanan toplam 10 adet lisanslı GES projesinin dördünün kurulumu bizlere aittir. Sahip olduğumuz bilgi ve tecrübeyi ileride gerçekleşecek lisanslı GES projelerinde de kullanmayı hedefliyoruz.” dedi.
“Bakım Onarım ve Epc Olarak Alanlarımızı Ayırdık”
Gürbüz ayrıca, Asunim olarak bünyemizde bulunan Maxima Enerji isimli şirketimiz ile kurulum ve bakım onarım süreçlerini tamamen birbirinden ayırıp hem kurulumunu tamamladığımız sistemlere hem de bakım onarım hizmetine ihtiyaç duyan yatırımcılara bakım onarım hizmetlerini sağlamaya devam ediyoruz. 240MW’lık bakım ve onarım portföyümüz bulunuyor. Bakım onarım alanında da liderliğimizi devam ettiriyoruz dedi.
Büyük Ölçekli Güneş Projeleri
Yeo Teknoloji, Vodafone İşbirliğiyle 100 Milyon Dolarlık Yap-İşlet-Devret Ges Yatırımı Yapacak
Vodafone ve YEO Teknoloji, güneş enerjisi santralleri (GES) kurmak için güçlerini birleştirdi. YEO Teknoloji tarafından yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilecek proje, Türkiye’de ESCO (Yap-İşlet-Devret) iş modeliyle gerçekleştirilen en büyük proje olacak. İç Anadolu, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nde yaklaşık 1,5 milyon metrekare üzerine kurulacak santrallerle, Vodafone Türkiye’nin mevcut yıllık enerji ihtiyacının %35’i karşılanacak.
Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy şunları söyledi:
“Vodafone olarak, sürdürülebilirlik vizyonumuz doğrultusunda, çevresel etkimizi azaltmak ve enerji verimliliğimizi artırmak amacıyla uzun yıllardır yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapıyoruz. Ayrıca, Türkiye genelinde 11 teknoloji merkezi, 15 ofis binası ve 25 binden fazla baz istasyonunda tüketilen yıllık toplam 558 Gigawatt saat elektriğin %100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyoruz. YEO Teknoloji ile imzaladığımız yeni sözleşmeyle sürdürülebilirlik çalışmalarımızı bir adım ileri taşıyoruz. Yap-İşlet-Devret modeli üzerine kurulu bu sözleşme kapsamında, YEO Teknoloji mevcut yıllık enerji ihtiyacımızın %35’ini karşılayacak güneş enerjisi tesisleri kuracak. Ayrıca, arazi geliştirme, kapasite tahsisi, tesislerin kurulumu ve 15 yıllık işletimini üstlenerek yenilenebilir enerjiye geçişimizin önemli bir parçası olacak. Bu işbirliği, sürdürülebilirlik vizyonumuz doğrultusunda çevresel etkilerimizi azaltma ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme kararlılığımızı pekiştiriyor. Vodafone olarak, ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaya devam edeceğiz.”
Söz konusu projenin Türkiye’deki yenilenebilir enerji yatırımları açısından öncü bir adım niteliği taşıdığını belirten YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız ise şöyle konuştu:
“YEO Teknoloji olarak 3 kıtada 30’dan fazla ülkede 400’den fazla projeyi başarıyla tamamlarken Türkiye’nin ve dünyanın enerji dönüşümüne de katkıda bulunmaya devam ediyoruz. Geçmişte kendi enerjisini üretmek isteyen çeşitli markalarla benzer projeler gerçekleştirmiştik; ancak, bu alandaki en büyük işbirliğini Vodafone Türkiye ile hayata geçiriyoruz. Bu proje, yalnızca çevresel etkiyi azaltmakla kalmayıp, ülkemiz için örnek teşkil eden bir model olacak. 3D olarak tanımladığımız dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalizasyon odaklı çalışmalarımızla daha yaşanabilir bir dünya için ‘Bizce mümkün’ sloganıyla çalışmaya devam edeceğiz.”
Yap-İşlet-Devret modeli uygulanacak
Yeni sözleşme kapsamında YEO Teknoloji, Vodafone’un elektrik tüketimini karşılamak üzere proje geliştirme, anahtar teslimi kurulum, işletme ve finansman gibi süreçleri üstlenecek. Buna göre, YEO Teknoloji’nin, sorumlulukları arasında tesislerin inşa edileceği arazilerin bulunması, kullanım haklarının alınması, çağrı mektuplarının alınması, ÇED raporlarının hazırlanması, imar süreçlerinin takibi, yapı ruhsatlarının alınması, izin ve ruhsatlarının alınması, güneş santralinin inşası, yüksek gerilim trafo merkezi ve enerji iletim hatlarının yapımı işleri, finansmanının sağlanması ve tesislerin işletmesi bulunacak.
Sektörde öncü çözümlere imza atıyor
Vodafone, artan enerji ihtiyacını ve maliyetlerini yönetmenin yanı sıra sürdürülebilirlik öncelikleri çerçevesinde operasyonlarını enerji verimliliği bilinciyle yürütüyor. Şirket, son yıllarda veri merkezi ve ofis binaları için geliştirdiği güneş enerjisi projeleriyle sektörde öncü çözümleri hayata geçirmiş bulunuyor.
Türkiye’nin genel sıfır karbon hedefine katkı
Vodafone Grubu, 2040 yılına kadar Kapsam 3 emisyonları da dahil olmak üzere tüm değer zincirinde karbon ayak izinde net sıfıra ulaşmayı hedefliyor. Bu doğrultuda, enerji verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmak ve kalan emisyonları karbon dengelemeyle nötralize etmek üzere çalışmalarına devam ediyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriği kullanarak operasyonlarını daha sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlayan Vodafone’un bu alandaki çalışmaları, Türkiye’nin net sıfır karbon hedefine katkıda bulunan önemli bir adım olarak öne çıkıyor. YEO Teknoloji ile hayata geçirilecek proje de Vodafone’un faaliyetlerini karbonsuzlaştırmaya yardımcı olacak. Projeyle, Vodafone’un elektrik tüketiminin daha büyük bir bölümü yenilenebilir enerjiden karşılanmış olacak. Ayrıca, YEO Teknoloji ile birlikte, Vodafone’un yatırımı, Türkiye’de enerji sektörünün büyümesine yardımcı olacak; enerji alanında daha sürdürülebilir ve temiz bir geleceğe geçişi hızlandıracak.
Büyük Ölçekli Güneş Projeleri
GE Vernova ve Kalyon PV, 157 MW’lık güneş enerjisi projesi için sözleşme imzaladı
GE Vernova, Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim A.Ş.’nin (Kalyon PV) Viranşehir’deki güneş enerjisi projesine gelişmiş FLEXINVERTERTM güneş enerjisi santrali teknolojisinin yanı sıra tasarım ve mühendislik hizmetleri sağlayacak. GE Vernova’nın FLEXINVERTERTM teknolojisini Türkiye’de konuşlandırması, halihazırda devam eden ve yürütülmesi planlanan projelerin 2,5 GWp/1,9 GWe’lik bir toplam güneş enerjisi kapasitesine ulaşmasını sağlayacak
GE Vernova A.Ş., Kalyon PV’ye ait Şanlıurfa Viranşehir’deki güneş enerjisi santralinin FLEXINVERTER™ teknolojisinin yanı sıra tasarım ve mühendislik hizmetlerini tedarik etmek üzere Kalyon PV ile sözleşme imzaladı. GE Vernova’nın bölgedeki çözüm ortağı Inogen, güneş enerjisi santralinin inşaatı ve kurulumundan sorumlu olacak.
GE Vernova’nın güneş enerjisi santralinin, 157 megavatlık (MW) güneş fotovoltaik (PV) fabrikasına enerji sağlaması planlanıyor. Böylelikle Kalyon Enerji, Türkiye’de %100 yenilenebilir elektrik kullanarak güneş paneli üreten ilk şirketlerden biri olacak.
Kalyon PV Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, yaptığı açıklamada “Türkiye’nin temiz enerjiye geçişinde itici güç olmaktan gurur duyuyoruz. Güneş paneli üretimine yaptığımız yatırımlar ve büyük ölçekli güneş enerjisi santrallerine sağladığımız bu güneş panelleri ile sadece sürdürülebilir enerji çözümleri sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda yarattığımız istihdam ile Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkıda bulunuyoruz.” dedi.
GE Vernova’nın Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölge Güneş Enerjisi ve Depolama Çözümleri Sorumlusu Megi Gabriyel, “Türkiye’de birçok Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) projesini başarıyla hayata geçirdikten sonra, şimdi Kalyon PV’nin Viranşehir’deki güneş enerjisi santrali gibi santrallerin öz tüketimleri için PV projeleri ve büyük ölçekli depolamayı da içeren yenilenebilir hibrit projeler aracılığıyla şebeke ölçeğinde sabit güç üretmek isteyen endüstrilere odaklanıyoruz.” dedi ve müşterilerini desteklemek için ihracat kredi kuruluşlarının desteğini de içeren kapsamlı bir finansman sunduklarını vurgulayan Gabriyel, “Bu finansman paketi, enerji sektöründe yenilenebilir enerji teknolojilerinin benimsenmesini kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmak için rekabetçi finansman seçenekleri sunmamıza olanak sağlıyor.” dedi.
GE Vernova’nın FLEXINVERTER TM teknolojisi, halihazırda devam eden ve yürütülmesi planlanan projelerde 2,5 GWp/1,9 GWe kombine güneş enerjisi kapasitesiyle, Türkiye’de güneş enerjisi sektörünün gelişiminde çok önemli bir rol oynamaktadır.
Inogen Grubu Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Soydan, “GE Vernova ile olan stratejik ilişkimiz sayesinde tedarik zinciri ve saha faaliyetlerinin koordinasyonunu eksiksiz bir şekilde yürütüp projedeki temel zorlukların üstesinden başarıyla geliyoruz. Bununla birlikte bini aşkın çalışandan oluşan profesyonel ekiplerimiz, Viranşehir santralinin kurulum ve işletme süreçlerinde sürekli ve anında müdahale desteği sağlayacak.” dedi.
Bu iş birliği, GE Vernova‘nın FLEXINVERTERTM güneş enerjisi teknolojisini kullanan Kalyon Enerji’nin Konya Karapınar ilindeki 1.347 MWp/1.000 MWe Karapınar Güneş Enerjisi Santrali kapsamındaki mevcut iş birliğimizin başarısı üzerine inşa ediliyor. 2023 yılında yürütülmeye başlanan Karapınar tesisi, Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük tek güneş enerjisi kaynağıdır. Bu proje büyük ölçekli güneş ve rüzgâr santrallerinin gelişimini kolaylaştıran YEKA programı kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2017 yılında başlatılan ilk Türk güneş enerjisi YEKA GES İhalesinin bir parçasıdır.
Türkiye’nin hızla büyüyen elektrik talebi ve karbon emisyonlarını azaltma taahhüdü; yenilenebilir enerji sektörünü hızla genişletmekte ve güneş enerjisini bu büyümenin temel itici gücü olarak konumlandırmaktadır. Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre; Türkiye, 2035 yılına kadar yaklaşık %500 artışla 52,9 GW’a ulaşacağı tahmini ile 2017 ile 2027 yılları arasında 10 GW’lık büyük bir güneş enerjisi kapasitesini faaliyete geçirmeyi planlamaktadır.
Ayrıca, GE Vernova, Türkiye’nin depolama ile yenilenebilir enerji projelerinin bir sonraki aşamasını desteklemek için finansman ile birlikte Pil Enerjisi Depolama Çözümü FLEXRESERVOIR™’i konuşlandırma konusunda benzersiz bir konuma sahiptir.
Büyük Ölçekli Güneş Projeleri
Asunim’in Génese Natural Ortaklığından Portekiz’e 13 Milyon Euro’luk Güneş Tarlası
ASUNİM, Portekiz’de ortağı olduğu Génese Natural ile birlikte Faro’da bulunan fotovoltaik santrali’ne 13 milyon Euro yatırım yaptı. ASUNIM Türkiye ve Portekiz ekibi tarafından yürütülecek proje, yıllık 24 GWh elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahip olacak, bu sayede yılda 6 bin tondan fazla CO2 salınımı önlenecek ve yılda yaklaşık 7 bin evin elektrik ihtiyacını sağlayacak temiz enerji üretilecek.
Algarve bölgesinde yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik alanında güçlü yapısı ile faaliyet gösteren, ASUNİM’in ortağı olduğu Génese Natural şirketi Faro’daki Santa Bárbara de Nexe Fotovoltaik Santrali’nin inşası ve geliştirilmesine 13 milyon Avro yatırım yaptı. Geçtiğimiz Perşembe günü gerçekleşen projenin temel atma törenine Faro Belediye Başkanı Rogério Bacalhau, Génese Natural temsilcisi Rogério da Ponte ve ASUNİM Group Direktörü Andreas Schuenhoff katıldı.
Santa Bárbara de Nexe Fotovoltaik Elektrik Santrali’ne yapılan yatırımın, şirketin Portekiz pazarındaki varlığını güçlendiren çok önemli bir adım olduğuna değinen Génese Natural’in temsilcisi Rogério da Ponte “Bu, Portekiz’de geliştirmekte olduğumuz yenilenebilir enerji üretmeye yönelik birkaç projeden sadece biri ve Faro bölgesinde güneş enerjisi üretimi anlamında hayati bir etkiye sahip. Solar ışıma anlamında ise Avrupa kıtasının en iyilerinden! Yaklaşık 24 hektarlık bir brüt alanı kaplayan GES santralinin inşaatı halihazırda devam ediyor ve 14 hektarlık bir alana dağıtılmış, çift yüzeyli 540Wp’lik 24 binden fazla güneş paneline tekabül eden 13MWp’nin kurulumunu içeriyor. Şebekeye bağlandıktan sonra, fotovoltaik park, yıllık 24 GWh elektrik üretim kapasitesine sahip olacak ve bu da 6.943 eve tedarik sağlamasına ve yılda 6.093 ton CO2 emisyonunun önlenmesine olanak sağlayacak” dedi.
Génese Natural şirketi olarak çevresel kaygıları her zamanki gibi ön planda tuttuklarını belirten Rogério da Ponte, Santa Bárbara de Nexe fotovoltaik santralinin bulunduğu bölgede 8 hektara kadar genişleyen bir alanda çevresel etkiyi olumsuz etkileyecek olası durumları en aza indirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Bu anlamda önceliklerinin; mevcut biyoçeşitliliğin korunması ve permakültür yönetimi, sıfır pestisist kullanımı gibi yöntemlerle birlikte yaratılacak doğal koridorların parkın ana alanları arasına kurulması olacağını bildirdi.
Birçok ulusal ve yabancı projeyi inşa eden, geliştiren ve bunlara yatırım yapan ASUNİM’in Group Direktörü Andreas Schuenhoff, “Portekiz sadece coğrafi özellikleri nedeniyle değil, aynı zamanda fosil enerji kaynaklarının eksikliği sebebiyle de güneş enerjisi üretimi açısından da her zaman muazzam bir potansiyele sahip olmuştur. Günümüzde güneş enerjisine ve sürdürülebilir kalkınmaya artan bir ilgi ve yatırım var, bunların artık hem dünyanın geleceğine hem de ülkelerin ekonomisine değer kattıkları aşikar. İklim değişikliğine karşı fosil yakıt ithalatını ve ülkenin enerji bağımlılığını azaltmalıyız “dedi.
Faro Belediye Başkanı Rogério Bacalhau ise yaptığı açıklamada “Bu tesisin açılışı Faro Belediyesi için ayrı bir önem taşıyor, çünkü bu proje çevresel sürdürülebilirlik politikamızı, yenilenebilir ve çevre dostu enerji konusundaki hedeflerimizi destekliyor. Aynı zamanda herkes tarafından erişilebilir bir enerji kaynağı ve mevcut enerji kaynakları ile karşılaştırıldığında rekabetçi çözümler sunuyor, böylece ülkemizin en çok güneş ışığı alan bölgesinde bu büyüklükte ve bu yapıda bir fotovoltaik park kurmak daha da anlam kazanıyor. Herkese ait olan ve herkesin hizmetine sunulan bir doğal kaynağın gelecek nesillerden ödün vermeden maksimize edilmesinden mutluluk duyuyorum.” dedi.
Toplam 24 bin çift yüzeyli panelden oluşan, 13 MWp’lik Santa Bárbara de Nexe projesinin 2022 yılı içerisinde tamamlanması planlanıyor. Bir ASUNİM ortaklığı olan Genese Natural şirketi bu yatırımları da dahil olmak üzere Portekiz’de toplamda 100MW kurulu güce sahip güneş enerjisi santrali inşa etmeyi hedefliyor.
- Solar Panel1 yıl ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- Solar Panel1 yıl ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- Sektör Haberleri1 yıl ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Solino, 3 Yılda Türkiye’de Liderlik ve Avrupa’da İlk Sıralarda Yer Almayı Hedefliyor
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Fabrika Çatısına Güneş Enerjisi Sistemi Kurulum Rehberi Yayınlandı
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
YEO’dan geleceğin enerji teknolojileri için 3 önemli hamle
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
LONGi, ilk Çinli güneş enerjisi şirketi olarak emisyon azaltma hedefleri için Bilim Temelli Hedef girişimi (SBTi) onayı aldı
- Solar Panel1 yıl ago
1.5 GW Tedarik Anlaşması: PV International ve LONGi, Hi-MO X6 Arka Temas Modülleri Dahil Anlaşmayı İmzaladı