GES Yatırımcıları
Aydem Enerji’de üst düzey iki yeni atama
Türkiye’nin öncü enerji şirketlerinden Aydem Enerji’nin üst yönetiminde iki önemli atama gerçekleştirildi.
![Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Uğur Yüksel](https://gesdergisi.com/wp-content/uploads/2025/01/AYE_GM_Ugur-Yuksel-2-scaled.jpg)
Türkiye’nin öncü enerji şirketlerinden Aydem Enerji’nin üst yönetiminde iki önemli atama gerçekleştirildi. Ülkemizin sadece yenilenebilir kaynaklardan enerji üreten en büyük şirketi konumundaki Aydem Yenilenebilir Enerji’nin Genel Müdürlük koltuğuna Uğur Yüksel getirildi. Aydem Enerji bünyesindeki elektrik dağıtım şirketlerinin Genel Müdürü olarak ise Ahmet Bayramoğlu atandı.
Elektrik üretimi, dağıtımı ve perakende alanlarında faaliyet gösteren, Türkiye’nin en büyük entegre enerji şirketlerinden Aydem Enerji’nin iki iştirakinde genel müdürlük koltuklarında değişim yaşandı. 1 Ocak itibarıyla Uğur Yüksel, Aydem Yenilenebilir Enerji’nin genel müdürü olarak atandı. Ayrıca, yeni yapılanma kapsamında Aydem Enerji’nin çatısı altındaki Adm ve Gdz Elektrik Dağıtım şirketlerinin yönetimi birleştirilerek tek bir genel müdürlük yapısına geçildi. Bu değişiklikle birlikte Ahmet Bayramoğlu, Aydem Enerji’nin elektrik dağıtım şirketlerinin genel müdürü olarak görevlendirildi.
Enerji, bilişim ve savunma sanayii sektörlerinde 30 yılı aşan deneyime sahip Uğur Yüksel, Türkiye’nin ilk teknoparkı olan ODTÜ Teknokent’in kuruluş sürecinde yer aldı. ELDER Elektrik Hizmetleri Derneği’nde genel sekreterlik görevini yürüten Yüksel, Aydem Enerji Grubu’na katıldığı 2018 yılından bu yana Gdz Elektrik Dağıtım’da genel müdür olarak görev alıyordu.
![](https://gesdergisi.com/wp-content/uploads/2025/01/WhatsApp-Image-2025-01-03-at-11.50.02-1.jpeg)
Enerji sektöründe 20 yıla yaklaşan tecrübesi bulunan Ahmet Bayramoğlu, Aydem Enerji bünyesindeki elektrik dağıtım şirketlerinde farklı üst düzey sorumluluklar üstlendi. Bayramoğlu, 2019 yılından bu yana Aydın, Denizli ve Muğla illerinde elektrik dağıtım hizmeti sunan Adm Elektrik Dağıtım’ın genel müdürlük görevini sürdürüyordu.
Büyük Ölçekli Güneş Projeleri
Kalyon Enerji’den 520 MWp’lik Yeni Yatırım
![](https://gesdergisi.com/wp-content/uploads/2025/02/1738681176_Kalyon_Ges_2.jpeg)
Temiz ve yenilenebilir enerjiyi daha ulaşılabilir kılma hedefiyle sürdürülebilir enerji yatırımlarını her geçen gün artıran Kalyon Enerji, YEKA GES 2024 yarışmaları kapsamında 520 MWp kapasiteli Konya / Karapınar ihalesini kazandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan YEKA GES 2024 yarışmaları kapsamında Karapınar GES için Kalyon Enerji en iyi teklifi verdi.
Dr. Murtaza Ata: “Kalyon Karapınar GES’e kardeş geliyor”
![](https://gesdergisi.com/wp-content/uploads/2025/02/1738680987_Kalyon_Enerji_YK___yesi_CEO_Dr_MurtazaAta-1-708x1024.jpg)
Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Dr. Murtaza Ata yeni ihale ile ilgili olarak şöyle konuştu: “Enerji Bakanlığımız tarafından ülkemizin muhtelif bölgelerinde yapılan YEKA GES 2024 yarışma sonuçlarının ülkemize ve tüm sektörümüze hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltma, sürdürülebilirlik ve iklim politikalarında hedeflerine ulaşmasında bu yarışmalar büyük önem arz ediyor. Avrupa’nın en büyük, dünyanın sayılı büyüklükteki güneş enerjisi santrallerinden biri olan 1350 MWp kurulu gücündeki Kalyon Karapınar GES’i hayata geçiren Kalyon Enerji olarak şimdi de 520 MWp kapasite ile Karapınar GES’in güneyinde kardeş santralimize başlayacağımızın müjdesini vermekten mutluluk duyuyorum.”
İhale kapsamında hayata geçirilecek 520 MWp kapasiteli santral, toplam 6.434.883 m² alan üzerinde kurulacak. Santralin tahmini yıllık üretimi 1.065.000 MWh olurken 700 bin ton karbon salımının engellenmesi hedefleniyor. 1 yıllık enerji üretimi ile yaklaşık 90 bin nüfuslu bir şehrin 1 yıllık evsel enerji ihtiyacı karşılanacak. Kurulum aşamasında yaklaşık 1100 kişi ve işletme aşamasında yaklaşık 75 kişi ile yöre halkına ciddi anlamda istihdam olanağı sunulacak.
“Panellerimizin tedarikçisi %90’a varan yerlilik oranı ile Kalyon PV olacak”
Dr. Murtaza Ata sözlerine şöyle devam etti: “Bakanlığımız 2017 yılında başladığı modelle yerli üretimi de önceliklendiriyor. Biz Kalyon Karapınar GES’te olduğu gibi yeni santralimizde kullanacağımız yaklaşık 870.000 adet paneli, %90’a varan yerlilik oranı ile üretim yapan Kalyon PV’den tedarik edeceğimiz için ayrıca gurur duyuyoruz.”
Çatı Üstü Güneş Enerjisi
Tosyalı 1.2 Gw Kapasiteli Dünyanın En Büyük Öz Tüketim Ges Projelerinden Birini Hayata Geçiriyor
![](https://gesdergisi.com/wp-content/uploads/2025/01/Add-a-subheading-3-kopyasi.jpg)
Yıllık 15 milyon ton ham çelik kapasitesiyle dünyanın lider küresel yeşil çelik üreticilerinden biri olan Tosyalı, kendi enerjisini üretmek üzere attığı adımları büyütmeye devam ediyor. Bu kapsamda yenilenebilir enerji yatırımlarıyla dikkat çeken Tosyalı, toplam 1.2 GW kapasiteli Türkiye’nin ve dünyanın en büyük öz tüketim GES projelerinden birinin yapımı çerçevesindeki 120 MWp’lik ilk kısım için GE Vernova ve İnogen ile sözleşme imzaladı.
Tosyalı, dünyanın lider küresel yeşil çelik üreticilerinden biri olarak eko-verimlilik prensibiyle, ileri teknolojiye, yapay zekaya, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına yatırım yapmaya devam ediyor.
Bu anlayışla Tosyalı, özellikle hidrojen ve GES gibi temiz enerji kaynaklarına yaptığı yatırımlarla kendi enerjisini kendisi üreterek tam entegre bir yeşil çelik üreticisi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Daha önce aynı anda tüm tesislerinde yaptığı yatırımlarla hayata geçirdiği GES projesi ile 235 MW kurulu güce ulaşarak dünyanın en büyük çatı üstü GES’ine sahip şirketi konumuna ulaşan Tosyalı, şimdi çok daha büyük bir projeye imza atıyor.
Tosyalı toplam 1,2 GW kapasiteli Türkiye’nin ve dünyanın en büyük öz tüketim GES projelerinden birinin yapımı kapsamında, 120 MWp’lık ilk kısım yatırımı için GE Vernova ve onun bölgesel iş ortağı İnogen ile sözleşme imzaladı. Projenin ilk kısmının 2025 yılında devreye alınması planlanırken, dünya çapındaki toplam 1,2 GW kapasiteli bu projenin tamamının 2027 yılında tamamlanması hedefleniyor.
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı Davos 2025’te yaptığı açıklamada: “Yaptığımız yatırımla Tosyalı olarak öz tüketimimizin %50’ye yakınını GES’ten sağlayacağız.”
Dünya Ekonomik Forumu’nda verdiği röportajda sanayi tesislerinde yenilenebilir ve temiz enerjinin önemini vurgulayan Fuat Tosyalı, “Sürdürülebilir bir yaşam için Tosyalı diyerek ileri temiz enerji teknolojilerine yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda 1,2 GW kapasiteli dünyanın en büyük öz tüketim GES projelerinden biri için ilk adımı Osmaniye’deki ilk faz çalışmalarıyla attık. Dünyanın bu alandaki lider şirketlerinden biri olan GE Vernova ve Türkiye’nin önde gelen EPC yüklenicisi Inogen ile iş birliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. Güneş panellerimizi Osmaniye’de kendimiz üreteceğiz. İlk projeyle başlayarak bu panelleri sekiz farklı ildeki GES sahalarına kuracağız. Böylece öz tüketimimizin %50’ye yakınını GES’ten sağlayacağız. Bu da bizi enerji kullanımında daha güçlü ve bağımsız hale getirirken aynı zamanda dünyanın sayılı yeşil çelik üreticilerinden biri olma konumumuzu daha da güçlendirecek.” dedi.
Daha önce Türkiye’de ve dünyada çeşitli GES projeleri hayata geçirilmiş olsa da, Tosyalı’nın 1,2 GW kapasiteli bu projesi tek çatı altında gerçekleştirilen en büyük öz tüketim odaklı projelerinden biri olma özelliğini taşıyor. 120 MW’lık 1. kısım için Osmaniye’de ilk adım atılarak inşaat başlamış durumda. Projenin diğer aşamaları da üç fazda hayata geçirilecek.
GES Yatırımcıları
Brisa ve Enerjisa Enerji, Brisa’nın Aksaray Fabrikası’ndaki Güneş Enerjisi Santralini Büyüttü
![](https://gesdergisi.com/wp-content/uploads/2025/01/brisa-aksaray-arazi-.jpg)
Brisa ve Enerjisa Enerji, sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sunacak önemli bir iş birliğine imza attı. Tasarruf ve verimlilik odaklı İşimin Enerjisi çözümleriyle müşterilerine uçtan uca yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği uygulamaları sunan Enerjisa Enerji, Brisa’nın Aksaray fabrikasında kurulu güneş enerjisi santralinin kapasitesini yaklaşık 2 bin 600 panel ile artırdı. Yaklaşık 13 bin güneş paneline ulaşan bu santral ile Brisa, 2025 yılındaki enerji ihtiyacının yüzde 18’ini yenilenebilir enerji ile karşılayarak yılda yaklaşık 4.260 ton karbon salımı önleyecek.
Türkiye lastik sektöründe sürdürülebilirlikte öncü Brisa ile müşterilerine uçtan uca yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği uygulamaları sunan Enerjisa Enerji yeni iş birliğine daha imza attı. Karbonsuzlaşma yol haritası kapsamında, yenilenebilir enerji kullanımını artırmayı hedefleyen Brisa, Aksaray fabrikasındaki güneş enerjisi santralinin kapasitesini yine Enerjisa ile artırdı.
Güçlerini ilk kez 2022’de duyurdukları proje ile birleştiren iki şirket, Brisa’nın Aksaray’daki üretim tesislerinde devreye aldığı Güneş enerjisi santrali projesi ile temiz enerji kullanımını başlatmıştı. Yeni iş birliği ile Enerjisa Enerji, Brisa’nın Aksaray fabrikasının çatısına kurduğu Güneş enerjisi santralinin kapasitesini, araziye kurduğu yaklaşık 2 bin 600 panel ile artırdı. Santrale yapılan bu ek yatırım ile beraber Brisa’nın toplam enerji tüketiminde yenilenebilir enerjinin payı yükselmiş oldu.
‘İşimin Enerjisi’ çatısı altında yapılan ve toplamda yaklaşık 13 bin güneş paneline ulaşan santralin toplam DC kurulu gücü 5,3 MWp, AC Kurulu gücü ise 4,5 MWe seviyesine ulaşacak. Böylece Brisa’nın Aksaray’daki fabrikasının enerji ihtiyacının yüzde 18’i yenilenebilir enerji ile karşılanmış olacak.
4 bin 260 ton karbondioksit salımının önüne geçilecek
‘Herkes için daha iyi bir gelecek’ vizyonuyla sürdürülebilir projelerini hayata geçiren Enerjisa Enerji ile tüm iş süreçlerini sürdürülebilirlik ekseninde tasarlayan Brisa’nın yeni iş birliği ile üretilen enerji, yaklaşık 2 bin 740 hanenin yıllık elektrik ihtiyacına denk geliyor. İşimin Enerjisi altında gerçekleşen en büyük GES uygulamalarından biri olan bu projeyle, yaklaşık 13 bin güneş paneli ile yıllık yaklaşık 4 bin 260 ton karbon salımının önüne geçilerek doğa ve ekosistem üzerinde kalıcı olumlu etkiler bırakılması öngörülüyor.
![](https://gesdergisi.com/wp-content/uploads/2025/01/Brisa-CEOsu-Haluk-Kurkcu-1024x569.jpg)
“Karbonsuz bir gelecek için önemli bir adım attık”
Brisa olarak sürdürülebilir bir gelecek için somut adımlar atmaya devam ettiklerinin altını çizen Brisa CEO’su Haluk Kürkçü, Enerjisa Enerji ile gerçekleştirilen iş birliklerinin karbonsuzlaşma yol haritalarında önemli bir adım olduğuna vurgu yaptı. Kürkçü, yaptığı değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı: “Brisa olarak, sürdürülebilirlik hedeflerini Bilim Temelli Hedefler inisiyatifine onaylatan Türkiye’de ilk şirket ve global düzeyde tek lastik şirketiyiz. Bu kapsamda, 2030 yılı için belirlediğimiz kritik hedeflerimiz var. Örneğin, 2020’ye kıyasla karbon emisyonlarımızı %56 oranında azaltmayı, %100 yenilenebilir enerjiye geçmeyi hedefliyoruz. Aksaray fabrikamızda daha önce devreye aldığımız, 3,5 MWe’lik güneş enerjisi santrali yatırımında yeni bir kapasite artışına giderek, yenilenebilir enerji kullanımımızı ciddi oranda artırıyoruz. Bridgestone Corporation ve Sabancı Holding’in vizyonundan ilham alarak her yıl enerji ve su verimliliği, karbon ve atık azaltımı konularında kararlıkla ilerlemeye ve sürdürülebilirlik performansımızı güçlendirmeye devam ediyoruz. Enerjisa Enerji ekibine bu süreçteki iş birliği için teşekkür ediyorum” dedi.
![](https://gesdergisi.com/wp-content/uploads/2025/01/Enerjisa-Enerji-CEOsu-Murat-Pinar-1024x569.jpg)
“Yeni nesil enerji teknolojileri uygulamalarında kilit rol oynadığımızı biliyoruz”
İşimin Enerjisi çatısı gerçekleştirdikleri projelerin hem ekonomik verimlilik hem de sürdürülebilirlik hedeflerine doğrudan etki ettiğini belirten Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, “Yenilenebilir enerjiye yaptığımız yatırımlar ve stratejik iş birlikleriyle Türkiye’nin enerji dönüşümüne öncülük etmeye devam ediyoruz. ‘İşimin Enerjisi’ çatısı altında Brisa ile hayata geçirdiğimiz güneş enerjisi santrali, çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlamakla kalmıyor hem de yerinde üretim ve tüketim sayesinde tasarruflu, verimli bir enerji uygulaması oluyor. Dış ticaret açığının en büyük kaleminde enerji ithalatı gören bir ülkenin en büyük fabrikalarından birini bu anlamda dönüştürmekten gururluyuz.
Tüm iş ortaklarımız ile doğaya saygı duyduğumuz, aynı zamanda da kaynaklarımızı doğru yönettiğimiz böyle başarılı projeler ile geliştirmeye devam edeceğiz. Brisa örneğinde şunu gördük ki, yenilenebilir enerjinin pozitif etkisi ciddi anlamda hissedilmiş ve kapasite artırımına gidilmek istenmiş. Türkiye’nin karbon azaltımında ve yeni nesil enerji teknolojileri uygulamalarında kilit rol oynadığımızı biliyor ve bunun sorumluluğuyla hareket ediyoruz. Proje süresi boyunca panellerin temizliğinden tüm bakım ve onarımına kadar projeye sahip çıktığımız, enerji performans sözleşmesinin tüm gerekliliklerini takip ettiğimiz, en verimli yönetimi yaptığımız İşimin Enerjisi projelerinin giderek artmasını temenni ediyorum. Brisa’ya da yenilenebilir enerjiye olan inancı ve anlamlı iş birliği için teşekkür ediyorum.” dedi.
İşletmelere yatırım maliyeti yansıtmıyor
Enerjisa Enerji, ‘İşimin Enerjisi’ çözümleri altında gerçekleştirdiği GES projesi ile çevre dostu bir üretim süreci oluşturmanın yanı sıra, işletmelere yatırım maliyeti yansıtmadan enerji maliyetlerinden tasarruf etmelerine de imkân tanıyor. Enerjisa Enerji ‘Enerji Performans Modeli’ ile yatırım masrafı olmadan işletmeler için bir çözüm ortağı olarak özel iş modelleri geliştiriyor işletmelerin performans riskini üstlenirken enerjiden tasarruf etmeleri güvence altına alıyor.
- Solar Panel1 yıl ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- Solar Panel1 yıl ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- Sektör Haberleri1 yıl ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Solino, 3 Yılda Türkiye’de Liderlik ve Avrupa’da İlk Sıralarda Yer Almayı Hedefliyor
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
YEO’dan geleceğin enerji teknolojileri için 3 önemli hamle
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
LONGi, ilk Çinli güneş enerjisi şirketi olarak emisyon azaltma hedefleri için Bilim Temelli Hedef girişimi (SBTi) onayı aldı
- Solar Panel1 yıl ago
1.5 GW Tedarik Anlaşması: PV International ve LONGi, Hi-MO X6 Arka Temas Modülleri Dahil Anlaşmayı İmzaladı
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Elas Plastik enerjisini güneşten alacak