Connect with us

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Borsada ‘Güneş’e yatırım CW Enerji ile büyüyecek

Published

on

Deniz Yatırım ve QNB Finansinvest liderliğinde gerçekleştirilecek halka arzda 26-27-28 Nisan tarihlerinde 108,60 TL fiyattan talep toplanacak.

Türkiye’nin önde gelen güneş paneli üreticilerinden biri olan CW Enerji halka açılıyor. 2010 yılında Antalya’da kurulan CW Enerji’nin halka arzında 26-27-28 Nisan tarihlerinde 108,60 TL fiyattan talep toplanacak. Deniz Yatırım ve QNB Finansinvest liderliğinde, sermaye artırımı ve ortak satışı yöntemiyle gerçekleştirilecek halka arzda, şirketin çıkarılmış sermayesi 105 milyon TL’den 123 milyon 750 bin TL’ye yükselecek. Artırılacak 18 milyon 750 bin TL’lik nominal değerli pay halka arz edilecek. Halka arzda 6 milyon 250 bin TL’lik de ortak satışı gerçekleştirilecek. Halka arz sonrası CW Enerji’nin sermayesinin yüzde 20,20’si Borsa İstanbul’da (BİST) işlem görmeye başlayacak. Halka arzda 5 milyon TL’lik ek satış hakkının da kullanılması durumunda halka açıklık oranı yüzde 24,24 olacak.

CW Enerji

Halka arz geliri işletme sermayesini güçlendirmeye, yatırım ve modernizasyona yönelik kullanılacak

Halka arz büyüklüğünün ek satışla birlikte yaklaşık 3,3 milyar TL olması beklenirken, sermaye artışından elde edilecek 2 milyar liralık gelir, başta işletme sermayesinin güçlendirilmesi olmak üzere yatırım ve modernizasyon harcamaları, lisanslı veya lisanssız işletmede olan GES santral alımları ile şirketin kendi tüketimine yönelik çatı ve arazi GES santralleri için kullanılacak. Ortak satışından elde edilecek gelirin büyük bölümü ihtiyaç olması halinde 30 gün boyunca fiyat istikrarı işlemlerinde kullanılacak.

Halka arza sadece Bireysel Yatırımcı ve Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılar ortak olabilecek. Bireysel Yatırımcılara eşit dağıtım yöntemi uygulanacak. Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılar ise talepleri için sadece Konsorsiyum Liderleri olan Deniz Yatırım ve QNB Finansinvest’e başvuruda bulunabilecekler.

Yatırımcılarla omuz omuza gezegenimizin geleceğine katkı sağlayacağız

Halka arz ile ilgili detayların paylaşıldığı basın toplantısında konuşan CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan, doğal, yenilenebilir ve sınırsız bir enerji kaynağı olan güneşin, dünyanın geleceği açısından kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Sarvan, “Sürdürülebilir ve temiz bir enerji kaynağı olarak güneş, dünyamızın geleceği için büyük bir potansiyele sahip. Buradan yola çıkarak özellikle çevre bilinci yüksek ve gezegenimizin geleceği için sorumluluk alan yatırımcıların ilgisini önemsiyoruz. CW Enerji olarak 13 yılda Türkiye’de çok önemli işlere imza attık. Önümüzdeki yıllarda da birlikte büyüyeceğimiz ve bizimle beraber gezegenimizin geleceği için faydalı işler yapacak yatırımcılara kapılarımızı açıyoruz. Gelecek nesillere daha yaşanılır bir dünya bırakmak adına yürüttüğümüz çalışmalar bize ortak olacak yatırımcılarımızın da desteği ile daha da anlam kazacak” diye konuştu. 

Halka arz ile global rekabet için güç topluyoruz

CW Enerji’nin yıllık olarak toplam cirosunu 2022’de yüzde 374,4 artırarak yaklaşık 4 milyar 758 milyon liraya taşıdığını, net karının ise yine aynı dönem itibariyle 904 milyon TL’ye ulaştığını belirten Sarvan, şu değerlendirmede bulundu: “CW Enerji kurulduğu 2010 yılından bu yana Türkiye’de çok iyi işlere imza attı.  Toplam 44.734 metrekare alan üzerinde kurulu 28.230 metrekare kapalı alana sahip Antalya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesisimizde yıllık 1.800 MWp güneş paneli üretim kapasitesine ulaştık. Bunun yanı sıra yine Antalya Organize Sanayi Bölgesi 3. Kısım’da bulunan 6.747 m2 kapalı alana sahip eski üretim tesisimiz depo olarak kullanılmakta iken restore edilerek Eva üretimi tesisi haline getirilmiştir. AOSB 1. Bölge’de merkez tesisimizin hemen bitişiğinde 19.966 m2 alana sahip yeni bir yer alınarak 2023 yılı itibari ile Lityum Batarya enerji depolama sistemleri üretimi ve depo alanı oluşturduk. Tüm bunlara ek olarak ayrıca Antalya Serbest Bölge’de 2.492 m2 alana sahip yine üretim ve depolama alanımız bulunmaktadır. Bugüne kadar Türkiye’de üretilmediği için ithal etmek zorunda olduğumuz ve güneş panellerinin üretiminde önemli bir hammadde olan EVA’nın üretimine de başlayarak ithal girdi maliyetlerimizi önemli ölçüde azaltacağız. Kısacası, hem teknolojik hem de nakit akışı açısından güçlü bir yapımız var. Ancak kurumsallaşmak, global rekabette güçlü olmak için en önemli şartlardan bir tanesi. Bu anlamda kurumsallaşmak ve halka arz ile hesap verebilir şeffaf bir şirket olmak en temel amacımız. Ayrıca bugüne kadar yurtiçi talebe verdiğimiz önceliğin yanına ihracat pazarlarında da gelişim göstermeyi hedefliyoruz.” 

Deniz Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. Genel Müdürü Melih Akosman ise, “CW Enerji; faaliyetleri ile enerji ihtiyacını temiz kaynaklarla karşılamak için öncülük eden, güneş enerjisinin kullanımını yaygınlaştırıp, gelecek nesillere yaşanabilir bir doğa bırakmayı amaç edinmiş bir şirket. İştiraki olduğumuz DenizBank Finansal Hizmetler Grubu’nun da önceliklendirdiği, dünyamızın geleceği için sürdürülebilirliğe katkı sunan enerji yatırımlarına destek vizyonu ile örtüşen bu halka arza liderlik etmeyi çok önemli buluyoruz. Şirket, yenilenebilir enerji kaynakları arasında en yüksek potansiyel içeren güneşe dayalı faaliyetleri ile ülkemizin cari açığının azaltılmasına da önemli katkı sağlıyor. Yaygın satış kanalı ağı, tecrübeli yönetimi ve güçlü finansal performansa sahip CW Enerji’nin halka arzına QNB Finansinvest ile aracılık ediyor olmaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

QNB Finansinvest Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Pamir Karagöz de tüm dünyada ve ülkemizde yenilenebilir enerji ve özellikle güneş enerjisi yatırımlarının hızla artış kaydettiğini, teşvikler ve yatırımları destekleyici mevzuat değişiklikleri ile bu alanlardaki yatırımların artarak devam edeceğini belirtti. Pamir Karagöz sözlerine şöyle devam etti: CW Enerji gelişmiş üretim tesisleri ve geniş ürün yelpazesi ile sektörün öncü kurumları arasında yer alıyor. Hepimizin günlük hayatının bir parçası olan; temiz enerji, karbon ayak izi, iklim politikası, Avrupa Yeşil Mutabakatı, net sıfır karbon salımı, Paris İklim Anlaşması, karbon vergisi, sürdürülebilirlik gibi konular CW Enerji’nin faaliyetlerinin merkezinde yer alıyor. CW Enerji, panel üretim kapasitesi, ekipman tedariki ve kurulum hizmetleri ile yatırımcılarına uçtan uca güneş enerjisi ile ilgili her türlü ürün ve hizmeti sağlıyor. 26-27-28 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek olan ve Deniz Yatırım ile birlikte lider aracı kurum olarak görev alacağımız halka arz süreciyle CW Enerji’yi sermaye piyasalarına kazandırmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz.”

 

Yasal Uyarı: Halka arz fiyatının belirlenmesinde SPK’nın ya da Borsa İstanbul’un herhangi bir takdir yetkisi ya da onayı bulunmamaktadır. Şirket ve halka arz edilecek paylarla ilgili bilgileri içeren İzahname ve Tasarruf Sahiplerine Satış Duyurusu KAP’ta (kap.org.tr), Şirket’in (cw-enerji.com ) ve Deniz Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. (www.denizyatirim.com) ile QNB Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin (www.qnbfi.com) internet sitelerinde yayımlanmaktadır. Yatırımcıların, yatırım kararlarını halka arz edilecek paylara ilişkin yayımlanmış olan İzahname ile Tasarruf Sahiplerine Satış Duyurusu’nun incelenmesi suretiyle vermeleri gerekmektedir. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Temiz Enerjinin Gölgesinde Tarımsal Üretim Başladı

Published

on

Tarımsal GES Projesi

İzmir Aliağa’da, yıllık 100 bin ton sıcak daldırma galvaniz kapasiteli tesislerinde, Ege Bölgesi’nin en büyük üretim gücüne sahip olan Azra Galvaniz, Tarım GES olarak bilinen Agrivoltaik Güneş Enerji Sistemi projesini hayata geçirdi. Türkiye’de çok az örneği bulunan bu proje ile Azra Galvaniz’in tükettiği enerjinin bir bölümü santralin ürettiği enerjiden karşılanırken, güneş panellerinin altında yapılan tarımsal üretimle ülke ekonomisine farklı bir boyutta değer katılmış oluyor.

120 Adet Panel Kullanıldı

Proje hakkında bilgi veren Azra Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Recep Özekinci, demir çelik sektörünün, imalat sanayisi içinde enerji yoğun sektörler arasında yer aldığına dikkat çekerek, güneş enerjisi santrallerinin ekipman üretimini stratejik bir yatırım alanı olarak gördüklerini belirtti. Şirketin kendi Tarım GES projesini devreye alarak enerji yatırımcısı konumuna yükseldiğini vurgulayan Özekinci, “Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak ve tarımsal üretimi artırmak, günümüzde ülkelerin en kritik ihtiyaçları arasında yer alıyor. Azra Galvaniz olarak, bu noktada enerji yatırımcılarımıza örnek olacak bir uygulamayı Aliağa’daki fabrikamıza komşu olan arazimizde hayata geçirdik. 50 kilowatt (kW) kurulu güce sahip santralimizde 120 adet panel kullandık. Panelleri taşıyan çelik konstrüksiyonlar, yerden 3,80 metre yükseklikte konumlandırılıyor ve tasarımları, yağmur sularını toplayarak topraktaki ürünlerin sulamasını sağlayacak şekilde yapılıyor. Ayrıca, tarımsal üretimin en önemli girdisi olan enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan elde ederek, doğaya ve ülke ekonomisine ek bir katkıda bulunuyoruz” dedi. Recep Özekinci, Azra Galvaniz’in öz tüketiminin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılama seviyesine ulaştığını da sözlerine ekledi.

Sulama ve Gübrelemede Tam Otomasyon

Azra Galvaniz Tarım GES uygulamasında, güneş enerjisi panellerinin gölgesinde yapılan tarımsal üretimin verimliliği, damla sulama sistemi ile artırılırken gereksiz su kullanımının da önüne geçiliyor. Uzaktan erişim ve tam otomasyonla çalışan sulama sistemi, toprak nemi sensörleri ve yağmur sensörleri ile güçlendirilmiş olup; gübreleme işlemi de damla sulama ile birlikte yapılıyor. Sadece gerekli dozajda gübre ve besin elementleri bitki köklerine verilerek israfın önüne geçiliyor.

Continue Reading

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

İzocam Tekiz GES Uyumlu Çatı Paneli ile Şantiye’nin Yıldızı Ödülleri’nde “Yılın Yeşil Yapı Malzemesi” seçildi

Published

on

İzocam Tekiz GES Uyumlu Çatı Paneli ise Şantiye'nin Yıldızı Ödülleri'nde “Yılın Yeşil Yapı Malzemesi” seçildi

Türkiye’nin en büyük yalıtım üreticisi İzocam’ın yalıtımlı panel ve sac işleme markası olan İzocam Tekiz, gerek yurtiçi ve yurtdışındaki başarıları gerekse üretim gücü ile adından söz ettiriyor. Avrupa’nın önde gelen yalıtım firmalarının üye olduğu Avrupa Panel ve Profil Derneği’nin (EAPP) üyeleri arasında yer alarak Avrupa’da ülkemizi başarıyla temsil eden lider firma, Ar-Ge ve inovasyon alanındaki başarılarını da 2 önemli ödülle taçlandırdı. Firmanın, yalıtım sektöründe fark yaratan ürünleri arasında yer alan İzocam Tekiz Kombi Panel, Çatı ve Cephe Malzemeleri Ödülleri 2024’te “Yılın Çatı Malzemesi” ödülüne layık görülürken, İzocam Tekiz GES Uyumlu Çatı Paneli ise Şantiye’nin Yıldızı Ödülleri’nde “Yılın Yeşil Yapı Malzemesi” seçildi.

Çatı Cephe Dergisi tarafından düzenlenen yalıtım sektörünün gelenekselleşen organizasyonu Çatı ve Cephe Malzemeleri Ödülleri 2024, 17 Nisan’da İstanbul Yapı Fuarı’nda gerçekleşti. Türkiye yalıtım sektörüne fark yaratan firmaların ve isimlerin ödüllendirildiği törende, İzocam Tekiz Kombi Panel “Yılın Çatı Malzemesi” ödülüne layık görüldü.

Eğime bağlı olmaksızın tüm çatılarda ısı ve su yalıtımı ve yangın güvenliği amacı ile kullanılabilen; üst yüzeyi PVC veya TPO membran kaplı olan İzocam Tekiz Kombi Panel, taşyünü ve poliüretan/PIR özelliği bir arada taşıyor. Yangına karşı dayanımıyla BROOF (t2) sınıfında yer alan İzocam Tekiz Kombi Panel, Türkiye’de üretilen membranlı paneller arasında FM sertifikasına sahip ilk ve tek ürün olma özelliği de taşıyor.

Şantiye® Dergisi ve Dijital Platformları tarafından yeni-inovatif-sürdürülebilir çözümlerin inşaat sektörüne daha yakından tanıtılmasına katkı sağlanması amacıyla bu yıl 4’üncüsü düzenlenen “Şantiye’nin Yıldızı” ve “Yılın Yeşil Yapı Malzemesi/Teknolojisi” ödülleri ise 20 Mayıs’ta Hilton İstanbul Kozyatağı Otel’de gerçekleşti. İzocam Tekiz GES Uyumlu Çatı Paneli, okur oylaması ve jüri değerlendirmesi sonrası “Yılın Yeşil Yapı Malzemesi” seçildi. İzocam Tekiz’in yenilikçi tasarımı olan Solar Çatı Paneli, özel bağlantı aparatları ile solar panellerin sandviç panellere pratik bir şekilde uygulanmasına olanak tanıyor. Üst düzey bir inovasyon ürünü olan İzocam Tekiz Solar Çatı Paneli, vidalanarak yapılan konvansiyonel uygulamalara kıyasla da su yalıtım zaafiyetini ve korozyon riskini ortadan kaldırarak çatılarda maksimum koruma sağlıyor.

İzocam Tekiz, Türkiye sandviç panel sektörünü Avrupa’da temsil ediyor

Ödüllü marka İzocam Tekiz, 2022 yılından bu yana Avrupa’nın önde gelen yalıtım firmalarının üye olduğu Avrupa Panel ve Profil Derneği’nin (EAPP) üyeleri arasında yer alıyor. Avrupalı sektör paydaşlarını bir araya getiren EAPP’nin 36 ülkeden 78 asıl üyesi, 50 kadar da ilişkili (hammadde ve ilişkili ürün üreticileri, taşyünü, çelik, vida, poliüretan, vb.) üyesi bulunuyor. Sandviç panel ile ilişkili konularda lobi faaliyetlerini yürüten dernek, ISO, CEN, CPE, MFB, IFD gibi uluslararası standardizasyon komitelerine de üye göndererek panel üreticilerini temsilen yönetmeliklere müdahil oluyor. Dernek her yıl organize ettiği European Congress olarak adlandırılan Genel Kurul toplantılarıyla da sektörün uluslararası gündemine yön veriyor. İzocam Tekiz’in de katılımcı olarak yer aldığı, derneğin 2022 ve 2023 Genel Kurullarında; pazar dinamikleri, yeni ürünler, yönetmelik değişiklikleri, üzerinde çalışılan yönetmelikler, mimari yaklaşımlar, sürdürülebilirlik gibi konular detaylarıyla ele alındı. Son Genel Kurul toplantısı 26-27 Ekim tarihlerinde Hollanda’da organize edilen derneğin, 2024 Genel Kurulu’na ise Türkiye ev sahipliği yapacak. Avrupa’nın önde gelen sandviç panel firmalarının temsilcileri bu yıl İstanbul’da buluşarak sektörün mevcut durumunu ve öngörülerini masaya yatıracak.

İzocam Tekiz, yıllık 4 milyon m² üretim kapasitesine sahip

Avrupa Panel ve Profil Derneği üyesi İzocam Tekiz, yıllık 4 milyon m² yalıtımlı panel ve sac işleme kapasitesine sahip. Sanayi yapılarına yönelik nitelikli ve hızlı çözümler sunan firma, ürün gamında yer alan taşyünü ve PUR/PIR yalıtımlı çatı-cephe panelleri, taşıyıcı profiller, çatı-cephe trapezi ve soğuk depo paneli ürünlerini, yatırımcılar ve proje sahiplerinin ihtiyacına uygun olarak üretiyor. Formlandırılmış iki metal arasında yalıtım çekirdeği bulunan yalıtımlı panellerden oluşan ürünleri ile zeminden çatıya, duvardan döşemeye ve tesisata kadar hızlıca uygulama imkanı sağlayan firma, binalarda hem yangın güvenliği hem de enerji tasarrufu sağlanmasını garanti altına alıyor. Yurtiçinde olduğu kadar yurtdışı pazarlarda da tercih edilen ürünler arasında yer alan İzocam Tekiz ürünleri, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) kriterlerine ve Avrupa Standartlarına (EN) uygun olarak üretilerek piyasaya sürülüyor.

Continue Reading

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Humanis, Arazi GES (Güneş Enerji Sistemleri) Yatırımı ile Sürdürülebilir Kalkınmayı Destekliyor

Published

on

Humanis Çerkezköy Fabrika Güneş Enerji Santralleri

Çıktığı sürdürülebilirlik yolculuğunda insan odaklı yaklaşımıyla ön plana çıkan Humanis, kaynaklarını toplum, çevre ve iş dünyası için en verimli şekilde kullanmaya kararlı. BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin ilkelerini benimseyen ve bu doğrultuda hareket eden Humanis, bu defa Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından “Erişilebilir ve Temiz Enerji”yi odağına aldı. 2023 yılında çatı alanlarına kurduğu güneş enerji santrallerinin yanı sıra, tesis sınırlarında yer alan arazide kurduğu güneş enerji santrallerini yılın ilk yarısında devreye alarak ilaç sektöründe bir ilki gerçekleştiriyor.

Sektörün en hızlı büyüyen ilaç ve sağlık şirketi Humanis, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin ilkelerini benimseyerek çıktığı sürdürülebilirlik yolculuğunda insan odaklı yaklaşımla hareket etmeye devam ediyor. “Herkes için sürdürülebilir sağlık” anlayışıyla mevcut kaynaklarını toplum, çevre ve şirketleri için en verimli şekilde kullanmayı hedefleyen Humanis, sürdürülebilir kalkınmanın temellerinden biri olan “Erişilebilir ve Temiz Enerji”yi öncelikleri arasında belirledi.

Humanis, çatı alanlarına kurduğu güneş enerji santrallerinin yanı sıra, tesis sınırlarında yer alan arazide de Güneş Enerji Santralleri (GES) kuruyor. Humanis, bu güneş enerji santrallerini Mayıs ayı içerisinde devreye alarak ilaç sektöründe bir ilke imza atmayı planlıyor. Bu adım, şirketin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanımını hızla artırarak 2030 yılına kadar karbon emisyonu azaltma hedeflerine ulaşma konusundaki kararlılığını gösteriyor.

Humanis’in bu sürdürülebilirlik adımları, yalnızca ilaç ve sağlık sektöründe değil, aynı zamanda tüm sektörlerde çevreye duyarlı ve insana değer veren bir iş modelinin nasıl olabileceğine dair önemli bir örnek teşkil ediyor. Konuyla ilgili, “Biz sürdürülebilir sağlığın sadece bir sorumluluk değil, aynı zamanda topluma ve çevreye olumlu bir etki yaratma fırsatı olduğuna inanıyoruz” diyen Humanis Teknik Operasyonlar Genel Müdürü Fatih Elay, “Yenilikçi güneş enerjisi girişimlerimiz ve sürdürülebilirliğe olan sarsılmaz bağlılığımızla insana ve doğaya önem vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

 

Continue Reading

Trendler