Connect with us

Proje Yönetimi ve Mühendislik

Dünyanın en büyük güneş enerjisi projesi

Published

on

Katharina Böhme KfW adına Fas’ta dünyanın en büyük güneş enerjisi projesinin inşasını koordine ediyor.
“Oraya her gidişimde bölgenin güzelliği beni çarpıyor: Her şey inanılmaz temiz, pırıl pırıl ışıldıyor, bembeyaz su buharı göğe yükseliyor. Arka planda kimi zaman zirveleri hala karlarla kaplı olan Atlas Dağları uzanıyor. Hava sıcak, güneş insanın tenini yakıyor ve insan huşuyla kendinden geçiyor”, diye anlatıyor hissetlerini Katharina Böhme. İnsan onun Fas’a ilişkin izlenimlerini dinlerken büyük bir çöl filminin çekimlerini anlatıyormuş duygusuna kapılabiliyor. Varzazat sarp vadileriyle gerçekten de “Arabistanlı Lawrence”, “İbni Sina: Hekim” (The Physician) ve son olarak da “Taht Oyunları” (Game of Thrones) gibi dev yapımlara ev sahipliği yapan bir yer.

KfW Kalkınma Bankası bünyesinde çalışan 34 yaşındaki proje direktörüyse bu sözleriyle bir film stüdyosunu değil dünyanın en iddialı güneş enerjisi projesini anlatıyor: Varzazat’da 3000 hektarlık bir alanda toplam gücü 580 megawatta ulaşabilen dört güneş enerjisi santrali inşa ediliyor. Bu projenin adı “NOORo”. Arapça’da ışık anlamına gelen nur sözcüğünün İngilizce yazılışına (noor) Varzazat’ın gene İngilizce’deki adı olan Ouarzazate’nin “o”sunun eklenmesiyle oluşmuş bu isim. Burada metrekareye düşen güneş enerjisi miktarı 2500 kilowattsaati aşıyor. İlk güneş enerjisi santrali 2016 yılında hizmete girdi. “Her yıl aşağı yukarı beş kere bölgeye gidiyorum” diyen Böhme meslektaşlarıyla birlikte Federal Yönetimin bu iddialı girişimi hayata geçirilmesini desteklemek üzere görevlendirdiği KfW adına tüm aşamalarının planlandığı şekilde tamamlanmasını denetlemekten sorumlu. Zira Almanya KfW Kalkınma Bankası aracılığıyla desteklediği bu projenin en büyük finansörlerinden biri.

1,3 milyon insan için güneş enerjisinden elektrik

Fas Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da yenilenebilir enerjilerin kullanımı konusunda öncü ülke: Fas yönetimi 2020 sonuna kadar güneş, rüzgar ve akarsular sayesinde kazanılan elektrik enerjisinin, ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 40’ından fazlasını karşılamasını hedefliyor. Tek başına Varzazat’ta üretilen enerjinin 1,3 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılaması ve her yıl 800.000 tonluk karbondioksit salımını önlemesi planlanıyor. 160 megawattlık enerji üretebilen NOORo I santralinde uzun parabolik kolektörler, topladıkları güneş ışınlarını, içinde ısı iletimi yüksek bir sıvının yer aldığı borulara iletiyor. Türbinler de su buharı döngüsüyle harekete geçiriliyor. Kurulacak diğer santrallerin her biri birbirinden farklı teknolojilere sahip olacak. Toplam maliyeti iki milyar avroyu aşacak olan projeye Almanya’nın 830 milyon avroya ulaşan katkısının yaklaşık 340 milyon avrosu KfW üzerinden sağlanıyor.

Kişisel olarak da başarı gerektiren bir görev

“Varzazat ve daha sonraki santrallerin kurulacağı Midelt’teki bu proje şu ana kadar parçası olduğum en büyük proje” diyor Böhme. Filoloji, ekonomi ve kültürel bölge alanlarında gördüğü öğrenimi sırasında sürdürülebilirlik ve kalkınma konularıyla ilgilenmeye başlayan proje denetleyicisi, gençliğinde gelişmekte olan ülkelerin pek çoğuna gezmiş ve 2009 yılında bünyesine katıldığı KfW ile kalkınmaya yönelik işbirliği alanında çalışma fırsatına kavuşmuş. Aslen Bodensee yakınlarında bir kasabadan gelen Böhme bugün zamanının çoğunu Frankfurt’taki ofisinde geçiriyor. “Ben ve meslektaşlarım Federal Yönetim tarafından desteklenen projenin finansmanını aşamalı olarak kullanıma açmaktan sorumluyuz ve alınan sonuç ve etkileri gözlemliyoruz” diyen Böhme gündelik hayatında da yalnızca yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik kullanıyor.

Bölgenin öncüsü

Fas’taki proje “public-private-partnership” olarak anılan kamu ve özel sektör işbirliğiyle finanse ediliyor. Projenin yürütücüsü, Varzazat’daki proje için kurulan yenilenebilir enerjiler ajansı “MASEN” ile Fas yönetimi. Böhme “Fas, sürdürülebilir ve iklim dostu elektrik üretimiyle yerel kaynaklar üzerinden ekonomik büyüme ve kalkınmanın önünü açıyor” diyen Böhme’ye göre bu ülke, bölgedeki diğer ülkelere de örnek oluyor ve aynı zamanda küresel iklim korumasına da önemli bir katkı sağlıyor. (Kaynak: www.deutschland.de)

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Proje Yönetimi ve Mühendislik

Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nin en büyük endüstriyel çatı üzeri GES projesi devreye alındı

Published

on

Çatı üzeri güneş enerjisi sistemleri alanında engin uluslararası tecrübeye sahip ve merkezi Ankara’da bulunan ASUNIM Türkiye, Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Anıl Ambalaj ve Kağıtçılık A.Ş.’nin fabrika çatısı üzerine kurduğu 2.04MWp gücündeki santrali başarıyla tamamlayarak  yeni bir ilke daha imza attı.

Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nin en büyük endüstriyel çatı üzeri GES’i olan projede; tüm projelendirme ve mühendislik hizmetleri, gölge analizleri, üretim simülasyonları, optimizasyonlar ASUNIM’in Avrupa’daki mühendislik departmanı tarafından en güncel teknikler ve ASUNIM’e özel yazılımlar kullanılarak yapıldı. Sistemin, maksimum performansta elektrik üretmesi için paneller akım sınıflarına göre sıralandı. Yine sistemde, güneşlenmeden daha fazla yararlanmak için çift yönlü panel montajı yapıldı. 2.04MWp kurulu güce sahip olan sistem, yıllık 2.734.000,00 kWh elektrik üreterek fabrikanın elektrik ihtiyacının % 83’ünü karşılayacak ve dünya markaları için ihraç edilen kutu ve ambalajlar temiz enerji ile üretilmiş olacak. 

Yeni lisanssız elektrik üretim yönetmeliğiyle birlikte kendi elektriğini güneş enerjisi ile üretmek isteyen işletmelerin sayısının hızla arttığına değinen Asunim Kurucu Ortağı Umut Gürbüz;

“Fotovoltaik güneş enerjisi, güneşlenmenin kısmen daha sınırlı olduğu Ankara ilimizde de son derece feasible hale geldi, bunu Başkent OSB’nin en büyük çatı üzeri GES’ini kurarak tecrübe etmiş olduk. Ankara’da yer alan sanayicilerimize çağrımız, güneş enerjisi santrali kurma kararı almadan mutlaka bizlere ulaşsınlar, kendilerine Avrupa mühendisliği ile tasarlanmış, en üstün ve kaliteli ekipmanlar ile 25 sene sorunsuz çalışacak, performans garantili ve arızalara anında müdahale edilen sistemleri en uygun fiyatlar ile sunmak için bekliyoruz” dedi. 

Santralde; Phono Solar güneş panelleri, Alman SMA marka inverterlar, İşviçre Leoni Studer marka özel beta ışın çapraz bağlı solar kablolar kullanıldı. Santralin bakım onarım faaliyetleri ASUNIM’in iştirak firması olan MAXIMA Enerji tarafından yürütülecektir.

Continue Reading

Proje Yönetimi ve Mühendislik

Asunim Türkiye, 31,15 MW’lık dev GES projesini 4 ayda teslim etti

Published

on

Asunim Türkiye tarafından Antalya’da ANTGES Enerji Üretim A.Ş. için gerçekleştirilen 31,15 MWP güce sahip lisanslı Küçükköy GES projesinin geçici kabulü gerçekleşti.

Rekor denebilecek kadar kısa bir sürede Türkiye’nin en büyük ve en prestijli güneş enerjisi santrallerinden bir tanesinin devreye alınmasını sağlayan ASUNİM Türkiye, projenin geliştirilmesinden kurulumuna kadar tüm süreci Türkiye’deki yetkin ekibi ve Avrupa’daki uzman mühendisleri ile gerçekleştirdi.

Projede tasarımdan kuruluma, İSG uygulamalarından çevre politikalarına kadar birçok kriterin mevcut olduğuna değinen Gürbüz, “ANTGES’e ait, lisanslı projede, tüm projelerimizde olduğu gibi piyasadaki en kaliteli ürünlerle, en sofistike mühendislik ve bakım hizmetlerini sunarak yatırımcılarımızın üretim beklentilerini karşılayacak ve kötü sürprizler yaşamayacakları garantili olarak sistemimizi yatırımcımıza teslim etmiş olmaktan dolayı gururluyuz” dedi.

Asunim’in Avrupa’daki mühendisleri tarafından 3D modelleme teknikleri, en gelişmiş meteorolojik ve gölge hesap enstrümanları ve Asunim’e özel yazılımlar kullanılarak hazırlanan projede; AC/DC yükleme yapılarak gün içerisinde uzun süre pik değerde üretim yapılması hedeflenmiştir. Kullanılan ürünlerde de kaliteden ödün verilmeden tamamlanan sistemde; yüksek kalite ve verimliliğe sahip TUV onaylı 79.872 adet Schmid Pekintaş marka güneş paneli, 8 adet Alman SMA SUNNY 2750-EV marka inverter ve montaj sistemi olarak ERL çelik konstrüksiyon ürünleri kullanıldı.

Türkiye için yüz akı GES projelerinden biri olan Küçükköy GES projesinin bakım onarımı da Asunim kalitesi ve güvencesi ile gerçekleştirilecek. Projenin uzun süreli bakım&onarımı, bakım&onarımda Türkiye lideri Maxima Enerji tarafından yapılacak.

Başından sonuna tüm süreçlerde büyük özen gösterilen projede şantiye alanından, proje yönetim ofisinin peyzajındaki meyve ağaçlarına kadar her detay düşünüldü. Temiz enerji adına atılan bu büyük adımı ölümsüzleştirmek adına 200 yıllık bir zeytin ağacı Asunim Türkiye tarafından ANTGES Enerji’ye hediye edildi. 4 aylık proje sürecinin en anlamlı gelişmesi, 200 yıllık zeytin ağacının Küçükköy GES projesi sahasına sahadaki tüm proje ekibi ile birlikte dikilmesi oldu.

Lisanslı projeler ve çatı uygulamaları konusunda öncü bir firma olduğunu kanıtlayan Asunim, ANTGES projesiyle birlikte, tamamlanan lisanslı GES portföyü 72MW’a ulaşmıştır.

Continue Reading

GES Yatırımcıları

Generalsolar, yeni aldığı belgelerle kalitesini tescilledi

Published

on

Anahtar teslimi Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulumları gerçekleştiren Generalsolar Enerji, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi Sertifikaları ve TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi alarak kalitesini bir kez daha tescilledi.

Müşterilerine daha kaliteli hizmet sunabilmek hedefiyle aldığı belgelere yenilerini ekleyen Generalsolar Enerji, TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) Akreditasyonuyla ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Sertifikası, IAS (Uluslararası Akreditasyon Servisi) Akreditasyonuyla ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikası, IAS Akreditasyonuyla ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi Sertifikası ve TSE (Türk Standartları Enstitüsü) Hizmet Yeterlilik Belgesi almaya hak kazandı.

Yeni alınan belgeleri ile ilgili konuşan Generalsolar Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ali Demirdaş şunları söyledi: “TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanan firmamız, etkin bir kalite yönetim sistemini tanımlayan bir standart olan ISO 9001 belgesi için de gerekli tüm koşulları sağlıyor.  Diğer taraftan çevreyi korumak, çevre üzerindeki olumsuz etkiyi azaltmak, doğal kaynakların etkin kullanımını sağlamak için attığımız adımlarla ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikamızı aldık. Çalışanlarının sağlığı ve güvenliğini de her zaman odağına alan Generalsolar, daha güvenli bir iş ortamı sunarak iş kazalarını önlemek ve iş hastalıklarını azaltmak için yaptığı çalışmaları ise ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi Sertifikası ile belgelendirmiş oldu.”

Continue Reading

Trendler