Connect with us

Solar Panel

“Dünyanın en devrimci solar ısıtıcısı”

Published

on

Solar İstanbul’un az sayıdaki uluslararası katılımcısından solar ısıtıcısı panel üreticisi GREENoneTEC standını ziyaret ettik ve Pazarlama ve Satış Yöneticisi Patrick Vallant’la bir söyleşi gerçekleştirdik.

 Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba, Ben Patrick. GREENoneTEC’de Pazarlama ve Satış Yöneticisiyim. Burada, İstanbul’da, yeni ürünümüzü Türkiye piyasasına tanıtmak için bu güzel fuardayız.

Firmanız Greenonetec’den söz eder misiniz?

Tabii. GREENoneTEC, imalat anlamında solar ısıtma teknolojilerinde küresel anlamda piyasada önde gelen firmalardan biridir. 30 yıllık büyük bir tecrübeye sahibiz. Firma sahibimiz Robert Kanduth, bu işe bir garajda başlamıştı. Küresel anlamda sektörde imalatta robotları, otomatik sistemleri ilk kullananlardandır. 3 yıl önce, ürünümüze Avusturya, Almanya, İtalya ve çevredeki birkaç ülkeye ticaret anlamında odaklandık. Termosifon segmentine girmek istedik. Ve gerçekten yeni bir ürün geliştirmek dileğindeydik. Burada gördüğünüz de o. Bu nedenle ona “Dünyanın en devrimci solar ısıtıcısı” diyoruz.

Sunpad’de en devrimci ve yenilikçi kısım ısı transfer sıvısı olarak gözüküyor. Bence Sunpad’in en göze çarpan özelliği. Bundan söz eder misiniz?

Bence sistemin bütünü, çünkü birçok yeni malzeme kullanıyoruz. Ekstrüde polipropolin, yalıtım ve kasada kullanılıyor. Ayrıca, çift katmanlı, yansıma yapmayan cam malzeme kullanıyoruz. Ve tabii ki, içeride korozyona karşı özel bir sıvı kullanıyoruz. Görünümün kendisi de yenilikçi, tankı görmüyoruz. Çatıda bir iPad gibi gözüküyor. Sistemin birçok avantajı var, çünkü açık bir sistem, temiz su sistemi. Dolayısıyla hiçbir sorunla karşılaşmıyorsunuz. Hafif bir sistem. Sistemin ağırlığı sadece 60 kilogram. Ağırlığı 160-170 kilogramı bulan termosifon sistemiyle karşılaştırıldığında çok hafif. Termosifonda ortaya çıkana benzer, bakımla ilgili bir sorunumuz da yok. Termosifon sisteminde, elemanları her yıl değiştirmelisiniz. Üründe başlıkla ilgili bir başlık ortaya çıkmıyor. Ayrıca, kurulum süresi termosifona göre %75 oranında daha kısa, çünkü sadece birkaç vida, soğuk su borusu, sıcak su borusuyla kurulumu kolayca tamamlıyorsunuz. Biz de diyoruz ki, solar ısıtıcısı Sunpad ile mutlu, uzun bir ömür geçiriyorsunuz.

Bu bağlamda, Sunpad en uzak yerlere, bakımla ilgili sorunlardan uzak kurulabilme özelliğine sahip, bu da kullanıcıya kolaylık sağlıyor.

Evet, tabii ki. Odağımızsa her zaman hane ihtiyaçları oldu. Tabii, sanayi için de kullanılabiliyor, ancak odak noktamız meskenler.

 Sunpad taşımaclık sorununu da ortadan kaldırıyor.

Evet, taşımacılık tarafından baktığımızda, ürünü şu anda 40’dan fazla ülkeye gönderiyoruz. Burada göze çarpan, tabii ki taşımacılık maliyeti. Parçaların hepsi, %100 oranında Avusturya’da üretiliyor. Bu durumda, tabii ki taşımacılık sorunu ortaya çıkıyor. Ancak biz paketlemeyi de optimize ettik, böylelikle 40 foot konteynere, örneğin, 120 Sunpad sığabiliyor. Karşılaştırırsak, termosifonda 70 gibi bir sayı bulursunuz. Bu da, sipariş bakımından daha az maliyet anlamına gelir. Çünkü bir konteyner için her zaman aynı bedeli ödersiniz. Paketlemeyi optimize ettiğimiz durumda, her defasında daha çok ürün taşınır, bu da para tasarrufu yapılmasını sağlar.

Dolayısıyla bu da ithalatçınız için, piyasa fiyatlandırması anlamında daha iyi.

Tabii ki. Ancak şunu ifade etmeliyiz ki bizim odağımız, ürünü gönderdiğimizde müşterinin tatmin olması. Ucuz olduğu söylenen 150-200 euroluk Çin malzemesi satın almıyoruz. Onların kurulumunu yapıyorsunuz bir yıl geçmeden sistem bozuluyor ya da benzeri şeyler meydana geliyor. Biz biliyoruz ki, sistemi kullanan bir müşteri uzun vadede tatminkâr kalmalı. Dolayısıyla fiyatın ortalama olduğunu söyleyebiliriz.

Türkiye piyasası hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türkiye piyasası inanılmaz. Tabii ki termosifon sektöründe en büyük piyasa olan Çin’den sonra çok büyük bir piyasa. Tabii ki güçlükleri olan bir piyasa. İyi ortaklık kurmalısınız, iyi bir piyasa pozisyonunuz olmalı ki, piyasada ayakta kalabilesiniz. Çok güçlükleri var, çünkü çok iyi yerli üretiminiz de var. Yabancı bir ülkeye girmek de güç. Tecrübemizle ve Türkiye piyasası için de ilgi çekici olan ürünlerimizle tüketicileri ikna edebileceğimizi düşünüyorum.

Türkiye piyasası açısından fuar, Koronavirüsü dışında, beklentilerinizi karşıladı mı?

Bu fuar, evet, ancak görüyorsunuz, bu Korona ile küresel anlamda mücadele etmeliyiz. Gördüğünüz üzere, burada hiç trafik yok. Ama önemli değil. Biz burada olduğumuz için mutluyuz. Çünkü, bu fuara gelmeseydik, sizi göremeyecektik, diğer bazı kişileri göremeyecektik. Bizim için bu, ürünlerimizi sergilemek, networking yapmak ve bazı irtibatlar edinme anlamı taşıyor. Tabii ki trafik anlamında daha yüksek beklentilerimiz vardı. Ancak bu, fuarın kusuru değil. Bazı ortaklarımızı da davet ettik, ancak Korona ile ilgili durum nedeniyle herkes katılımını veya ziyaretini iptal etti.

Son gelişme olarak, Trump Avrupa’dan seyahatleri askıya aldı.

Biliyorum biliyorum, bunu gördüm. 3 hafta önce Miami’deydim. Ancak şu anda en kötü durum İtalya’da. Bunun nedeni, İtalya’da daha çok Çinli insanın olması, sorun buradan kaynaklanıyor.

Röportaj için çok teşekkür ederiz.

Teşekkür ederiz.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Büyük Ölçekli Güneş Projeleri

GE Vernova ve Kalyon PV, 157 MW’lık güneş enerjisi projesi için sözleşme imzaladı

Published

on

GE Vernova, Türkiye'de enerji sektörünün dekarbonizasyonuna destek olacak Kalyon PV'nin 157 MW'lık güneş enerjisi projesi için sözleşme imzaladı

GE Vernova, Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim A.Ş.’nin (Kalyon PV) Viranşehir’deki güneş enerjisi projesine gelişmiş FLEXINVERTERTM güneş enerjisi santrali teknolojisinin yanı sıra tasarım ve mühendislik hizmetleri sağlayacak. GE Vernova’nın FLEXINVERTERTM teknolojisini Türkiye’de konuşlandırması, halihazırda devam eden ve yürütülmesi planlanan projelerin 2,5 GWp/1,9 GWe’lik bir toplam güneş enerjisi kapasitesine ulaşmasını sağlayacak

GE Vernova A.Ş., Kalyon PV’ye ait Şanlıurfa Viranşehir’deki güneş enerjisi santralinin FLEXINVERTER™ teknolojisinin yanı sıra tasarım ve mühendislik hizmetlerini tedarik etmek üzere Kalyon PV ile sözleşme imzaladı. GE Vernova’nın bölgedeki çözüm ortağı Inogen, güneş enerjisi santralinin inşaatı ve kurulumundan sorumlu olacak.

GE Vernova’nın güneş enerjisi santralinin, 157 megavatlık (MW) güneş fotovoltaik (PV) fabrikasına enerji sağlaması planlanıyor. Böylelikle Kalyon Enerji, Türkiye’de %100 yenilenebilir elektrik kullanarak güneş paneli üreten ilk şirketlerden biri olacak.

Kalyon PV Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, yaptığı açıklamada “Türkiye’nin temiz enerjiye geçişinde itici güç olmaktan gurur duyuyoruz. Güneş paneli üretimine yaptığımız yatırımlar ve büyük ölçekli güneş enerjisi santrallerine sağladığımız bu güneş panelleri ile sadece sürdürülebilir enerji çözümleri sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda yarattığımız istihdam ile Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkıda bulunuyoruz.” dedi.

GE Vernova’nın Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölge Güneş Enerjisi ve Depolama Çözümleri Sorumlusu Megi Gabriyel, “Türkiye’de birçok Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) projesini başarıyla hayata geçirdikten sonra, şimdi Kalyon PV’nin Viranşehir’deki güneş enerjisi santrali gibi santrallerin öz tüketimleri için PV projeleri ve büyük ölçekli depolamayı da içeren yenilenebilir hibrit projeler aracılığıyla şebeke ölçeğinde sabit güç üretmek isteyen endüstrilere odaklanıyoruz.” dedi ve müşterilerini desteklemek için ihracat kredi kuruluşlarının desteğini de içeren kapsamlı bir finansman sunduklarını vurgulayan Gabriyel, “Bu finansman paketi, enerji sektöründe yenilenebilir enerji teknolojilerinin benimsenmesini kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmak için rekabetçi finansman seçenekleri sunmamıza olanak sağlıyor.” dedi.

GE Vernova’nın FLEXINVERTER TM teknolojisi, halihazırda devam eden ve yürütülmesi planlanan projelerde 2,5 GWp/1,9 GWe kombine güneş enerjisi kapasitesiyle, Türkiye’de güneş enerjisi sektörünün gelişiminde çok önemli bir rol oynamaktadır.

Inogen Grubu Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Soydan, “GE Vernova ile olan stratejik ilişkimiz sayesinde tedarik zinciri ve saha faaliyetlerinin koordinasyonunu eksiksiz bir şekilde yürütüp projedeki temel zorlukların üstesinden başarıyla geliyoruz. Bununla birlikte bini aşkın çalışandan oluşan profesyonel ekiplerimiz, Viranşehir santralinin kurulum ve işletme süreçlerinde sürekli ve anında müdahale  desteği sağlayacak.” dedi.

Bu iş birliği, GE Vernova‘nın FLEXINVERTERTM güneş enerjisi teknolojisini kullanan Kalyon Enerji’nin Konya Karapınar ilindeki 1.347 MWp/1.000 MWe Karapınar Güneş Enerjisi Santrali kapsamındaki mevcut iş birliğimizin  başarısı üzerine inşa ediliyor. 2023 yılında yürütülmeye başlanan Karapınar tesisi, Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük tek güneş enerjisi kaynağıdır. Bu proje   büyük ölçekli güneş ve rüzgâr santrallerinin gelişimini kolaylaştıran YEKA programı kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2017 yılında başlatılan ilk Türk güneş enerjisi YEKA GES İhalesinin bir parçasıdır.

Türkiye’nin hızla büyüyen elektrik talebi ve karbon emisyonlarını azaltma taahhüdü; yenilenebilir enerji sektörünü hızla genişletmekte ve güneş enerjisini bu büyümenin temel itici gücü olarak konumlandırmaktadır. Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre; Türkiye, 2035 yılına kadar yaklaşık %500 artışla 52,9 GW’a ulaşacağı tahmini ile 2017 ile 2027 yılları arasında 10 GW’lık büyük bir güneş enerjisi kapasitesini faaliyete geçirmeyi planlamaktadır.

Ayrıca, GE Vernova, Türkiye’nin depolama ile yenilenebilir enerji projelerinin bir sonraki aşamasını desteklemek için finansman ile birlikte Pil Enerjisi Depolama Çözümü FLEXRESERVOIR™’i konuşlandırma konusunda benzersiz bir konuma sahiptir.

Continue Reading

Solar Panel

LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı

Published

on

Dünya lideri güneş teknolojisi şirketi LONGi, Almanya’daki Hamelin Güneş Enerjisi Araştırma Enstitüsü (ISFH) tarafından onaylanan kristal silikon Heterojunction Arka Kontakt (HBC) güneş hücrelerinin verimliliğinde %27.09 ile yeni bir dünya rekoru kırdı. HBC hücresi, LONGi tarafından tamamen lazer desenleme işlemi kullanılarak bağımsız olarak geliştirildi. Bu, LONGi‘nin Kasım 2022’deki kendi %26.81 verimlilik rekorunu kıran tek kristalli silikon güneş hücreleri için yeni bir dünya rekorudur.

Yüksek Desenleme Maliyeti Sorununu Çözen Tüm-Lazer Desenleme İşlemi

Arka-kontakt hücreler için yüksek desenleme maliyeti sorununu azaltmak için, LONGi’nin Ar-Ge ekibi pahalı fotolitografi işleminden vazgeçerek, başarılı bir şekilde tüm-lazer desenleme işlemi geliştirdi. Bu işlem, %27.09 verimlilikle yeni rekor hücre için kullanıldı.

İndiyum Kullanımının Azaltılmasıyla Daha Fazla Maliyet Düşüşü

HBC hücrelerinin iki yüzlü heterojunction güneş hücrelerine göre bir başka avantajı, indiyum kalay oksit katmanlarının (ITO) azaltılmış kullanımıdır. Sürekli teknolojik gelişmelerle LONGi, indiyum kullanımını azaltılmış ultra ince saydam iletken oksit (TCO) katmanı geliştirdi. Rekor hücrenin indiyum kullanımı, geleneksel iki yüzlü heterojunction güneş hücrelerinkinin sadece 1/5’idir, bu da daha fazla maliyet tasarrufu sağlar.

“İnovasyon, işletmelerin temel rekabet gücüdür ve LONGi, ‘güneş enerjisinden en iyi şekilde yararlanarak yeşil bir dünya inşa etmeye’ kendini adamıştır. Biz LONGi olarak, fotovoltaiklerin dünya çapında enerji geçişinde kritik bir rol oynayacağına inanıyoruz,” dedi LONGi’nin Kurucusu ve Başkanı Zhenguo Li. Li, şirketin yüksek kaliteli ürünler ve yüksek verimlilikli güneş hücre teknolojisi konusundaki sürekli arayışını vurguladı.

Continue Reading

Solar Panel

Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor

Published

on

6. Çin Uluslararası PV Sanayi Konferansı’nda (Chengdu, Çin, 13-16 Kasım 2023), New South Wales Üniversitesi, Avustralya’dan Profesör Dr. Martin Green, IBC teknolojisinin (Interdigitated Back Contact) endüstri manzarasını domine edeceğini belirtti. “Sanırım herkes sonunda IBC hücreleri üretecek.” Belli bir zaman çerçevesi belirtmese de, bu değerlendirme LONGi’nin Başkanı Baoshen Zhong’un daha önceki açıklamalarıyla uyumlu. Zhong, Eylül ayında geleneksel teknolojilere göre bu teknolojinin üstünlüğünü ve gelecek vadeden yapısını vurgulamıştı. Arka Kontak hücrelerinin, yüksek verimlilikle çekici estetiği birleştiren özellikleri nedeniyle, önümüzdeki beş altı yıl içinde PV sektöründe en önemli teknoloji haline geleceğini ve endüstri manzarasını yeniden tanımlayacağını söyledi.

Konferansta Dr. Green, bir medya röportajında daha fazla bilgi verdi ve Çin’in güneş teknolojisindeki küresel liderliğini ve güneş hücrelerini verimli bir şekilde üretme yeteneğini övdü.

Teknolojik Atılımlar İyi Finanse Edilmiş Ar-Ge’ye İhtiyaç Duyar

LONGi’nin Başkanı Baoshen Zhong, teknolojik yeniliğin fotovoltaik gelişimin ana itici gücü olacağını söyledi. LONGi, son 15 yılda Ar-Ge’ye 2.540 milyar Euro (20 milyar CNY)* harcadı ve bu, yıllık satışlarının yaklaşık %5’ini oluşturuyor. LONGi’nin Ar-Ge Teknoloji Merkezi 5000’den fazla kişiyi istihdam ediyor.

LONGi’nin kitlesel pazar PV ürünleri için son atılımı, gölgelendirme metal kontakları olmayan serbest ön yüz sağlayan şirketin özel HPBC (Hybrid Passivated Back Contact) güneş hücresidir. Bu yaklaşım, ışık emilimini optimize eder ve böylece dönüşüm verimliliğini artırır. LONGi bilim ekibi tarafından yıllar süren geliştirmenin ardından, teknoloji Kasım 2022’de LONGi’nin Hi-MO X6 serisine yayıldı.

HPBC hücresi, kitlesel üretimde %25’in üzerinde hücre verimliliği ile yeni bir endüstri standardı belirliyor ve önemli ölçüde daha yüksek modül çıkışı sağlıyor. Modül verimliliği şu anda kitlesel üretimde %23.3 ve sürekli iyileştiriliyor.

Dr. Green, Çin Geliştirme Laboratuvarlarını Gelecekteki Gelişmelerin Ön Sıralarında Görüyor

LONGi yakın zamanda, tek kavşaklı tüm hücre malzemeleri için Shockley-Queisser (S-Q) teorik verimlilik sınırı olan %33.7’yi aşarak, kristalin silikon perovskit tandem hücreler için %33.9’luk bir verimlilik rekoru daha duyurdu.

Dr. Green şunları söyledi: “Çin şimdi daha yenilikçi perovskit hücreler için dünya rekorunu elinde tutuyor, bu da ülkenin laboratuvarlarının sadece mevcut ana akım teknolojide lider olmakla kalmayıp, aynı zamanda gelecekteki gelişmelerin ön sıralarında yer almak için de iyi konumlandığını gösteriyor.” Daha fazla hücre verimliliği elde etmenin, hücrelerden birim alan başına daha fazla elektrik üretilebilmesi ve bu yolla maliyetlerin düşürülmesiyle, yaklaşmakta olan PV endüstrisi krizinde en iyi yaklaşım olacağını daha da açıkladı. Baoshen Zhong bu yılın başlarında şöyle demişti: “Tüm PV endüstrisi için, kitlesel üretim ve yüksek pazar kabulü yoluyla düşük maliyetle maksimum verimliliğe ulaşmak, gelecekteki yatırımlar için anahtar itici güç olacaktır.”

PV Endüstrisi Krizi En Güçlü Oyuncular Tarafından Aşılabilir

Dr. Green, güneş modüllerinin fiyatının daha da düşeceğini ve bunun talebi canlandıracağını umuyor. Kriz sırasında, zayıf oyuncular elenecek ve güçlü şirketler hayatta kalacak. Bu, endüstride bir konsolidasyona yol açacak. Düşük modül maliyetleri sonucunda modüllerde talebin artacağını ve bu durumun fosil yakıt üretiminin yerini almasını hızlandıracağını öngörüyor.

Ekim 2023’te, LONGi, PV ModuleTech bankacılık raporunda üst üste 15. çeyrek için AAA derecesini alarak PV endüstrisindeki en güçlü oyuncular arasında yerini aldı ve finansal istikrarını kanıtladı.

  • Döviz kuru: EUR 1 = 7.8771 CNY, 30 Haziran 2023, Çin Halk Bankası”

Continue Reading

Trendler