Solar Panel
“Dünyanın en devrimci solar ısıtıcısı”
Solar İstanbul’un az sayıdaki uluslararası katılımcısından solar ısıtıcısı panel üreticisi GREENoneTEC standını ziyaret ettik ve Pazarlama ve Satış Yöneticisi Patrick Vallant’la bir söyleşi gerçekleştirdik.
Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Merhaba, Ben Patrick. GREENoneTEC’de Pazarlama ve Satış Yöneticisiyim. Burada, İstanbul’da, yeni ürünümüzü Türkiye piyasasına tanıtmak için bu güzel fuardayız.
Firmanız Greenonetec’den söz eder misiniz?
Tabii. GREENoneTEC, imalat anlamında solar ısıtma teknolojilerinde küresel anlamda piyasada önde gelen firmalardan biridir. 30 yıllık büyük bir tecrübeye sahibiz. Firma sahibimiz Robert Kanduth, bu işe bir garajda başlamıştı. Küresel anlamda sektörde imalatta robotları, otomatik sistemleri ilk kullananlardandır. 3 yıl önce, ürünümüze Avusturya, Almanya, İtalya ve çevredeki birkaç ülkeye ticaret anlamında odaklandık. Termosifon segmentine girmek istedik. Ve gerçekten yeni bir ürün geliştirmek dileğindeydik. Burada gördüğünüz de o. Bu nedenle ona “Dünyanın en devrimci solar ısıtıcısı” diyoruz.
Sunpad’de en devrimci ve yenilikçi kısım ısı transfer sıvısı olarak gözüküyor. Bence Sunpad’in en göze çarpan özelliği. Bundan söz eder misiniz?
Bence sistemin bütünü, çünkü birçok yeni malzeme kullanıyoruz. Ekstrüde polipropolin, yalıtım ve kasada kullanılıyor. Ayrıca, çift katmanlı, yansıma yapmayan cam malzeme kullanıyoruz. Ve tabii ki, içeride korozyona karşı özel bir sıvı kullanıyoruz. Görünümün kendisi de yenilikçi, tankı görmüyoruz. Çatıda bir iPad gibi gözüküyor. Sistemin birçok avantajı var, çünkü açık bir sistem, temiz su sistemi. Dolayısıyla hiçbir sorunla karşılaşmıyorsunuz. Hafif bir sistem. Sistemin ağırlığı sadece 60 kilogram. Ağırlığı 160-170 kilogramı bulan termosifon sistemiyle karşılaştırıldığında çok hafif. Termosifonda ortaya çıkana benzer, bakımla ilgili bir sorunumuz da yok. Termosifon sisteminde, elemanları her yıl değiştirmelisiniz. Üründe başlıkla ilgili bir başlık ortaya çıkmıyor. Ayrıca, kurulum süresi termosifona göre %75 oranında daha kısa, çünkü sadece birkaç vida, soğuk su borusu, sıcak su borusuyla kurulumu kolayca tamamlıyorsunuz. Biz de diyoruz ki, solar ısıtıcısı Sunpad ile mutlu, uzun bir ömür geçiriyorsunuz.
Bu bağlamda, Sunpad en uzak yerlere, bakımla ilgili sorunlardan uzak kurulabilme özelliğine sahip, bu da kullanıcıya kolaylık sağlıyor.
Evet, tabii ki. Odağımızsa her zaman hane ihtiyaçları oldu. Tabii, sanayi için de kullanılabiliyor, ancak odak noktamız meskenler.
Sunpad taşımaclık sorununu da ortadan kaldırıyor.
Evet, taşımacılık tarafından baktığımızda, ürünü şu anda 40’dan fazla ülkeye gönderiyoruz. Burada göze çarpan, tabii ki taşımacılık maliyeti. Parçaların hepsi, %100 oranında Avusturya’da üretiliyor. Bu durumda, tabii ki taşımacılık sorunu ortaya çıkıyor. Ancak biz paketlemeyi de optimize ettik, böylelikle 40 foot konteynere, örneğin, 120 Sunpad sığabiliyor. Karşılaştırırsak, termosifonda 70 gibi bir sayı bulursunuz. Bu da, sipariş bakımından daha az maliyet anlamına gelir. Çünkü bir konteyner için her zaman aynı bedeli ödersiniz. Paketlemeyi optimize ettiğimiz durumda, her defasında daha çok ürün taşınır, bu da para tasarrufu yapılmasını sağlar.
Dolayısıyla bu da ithalatçınız için, piyasa fiyatlandırması anlamında daha iyi.
Tabii ki. Ancak şunu ifade etmeliyiz ki bizim odağımız, ürünü gönderdiğimizde müşterinin tatmin olması. Ucuz olduğu söylenen 150-200 euroluk Çin malzemesi satın almıyoruz. Onların kurulumunu yapıyorsunuz bir yıl geçmeden sistem bozuluyor ya da benzeri şeyler meydana geliyor. Biz biliyoruz ki, sistemi kullanan bir müşteri uzun vadede tatminkâr kalmalı. Dolayısıyla fiyatın ortalama olduğunu söyleyebiliriz.
Türkiye piyasası hakkında ne düşünüyorsunuz?
Türkiye piyasası inanılmaz. Tabii ki termosifon sektöründe en büyük piyasa olan Çin’den sonra çok büyük bir piyasa. Tabii ki güçlükleri olan bir piyasa. İyi ortaklık kurmalısınız, iyi bir piyasa pozisyonunuz olmalı ki, piyasada ayakta kalabilesiniz. Çok güçlükleri var, çünkü çok iyi yerli üretiminiz de var. Yabancı bir ülkeye girmek de güç. Tecrübemizle ve Türkiye piyasası için de ilgi çekici olan ürünlerimizle tüketicileri ikna edebileceğimizi düşünüyorum.
Türkiye piyasası açısından fuar, Koronavirüsü dışında, beklentilerinizi karşıladı mı?
Bu fuar, evet, ancak görüyorsunuz, bu Korona ile küresel anlamda mücadele etmeliyiz. Gördüğünüz üzere, burada hiç trafik yok. Ama önemli değil. Biz burada olduğumuz için mutluyuz. Çünkü, bu fuara gelmeseydik, sizi göremeyecektik, diğer bazı kişileri göremeyecektik. Bizim için bu, ürünlerimizi sergilemek, networking yapmak ve bazı irtibatlar edinme anlamı taşıyor. Tabii ki trafik anlamında daha yüksek beklentilerimiz vardı. Ancak bu, fuarın kusuru değil. Bazı ortaklarımızı da davet ettik, ancak Korona ile ilgili durum nedeniyle herkes katılımını veya ziyaretini iptal etti.
Son gelişme olarak, Trump Avrupa’dan seyahatleri askıya aldı.
Biliyorum biliyorum, bunu gördüm. 3 hafta önce Miami’deydim. Ancak şu anda en kötü durum İtalya’da. Bunun nedeni, İtalya’da daha çok Çinli insanın olması, sorun buradan kaynaklanıyor.
Röportaj için çok teşekkür ederiz.
Teşekkür ederiz.
Büyük Ölçekli Güneş Projeleri
Yeo Teknoloji, Vodafone İşbirliğiyle 100 Milyon Dolarlık Yap-İşlet-Devret Ges Yatırımı Yapacak
Vodafone ve YEO Teknoloji, güneş enerjisi santralleri (GES) kurmak için güçlerini birleştirdi. YEO Teknoloji tarafından yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilecek proje, Türkiye’de ESCO (Yap-İşlet-Devret) iş modeliyle gerçekleştirilen en büyük proje olacak. İç Anadolu, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nde yaklaşık 1,5 milyon metrekare üzerine kurulacak santrallerle, Vodafone Türkiye’nin mevcut yıllık enerji ihtiyacının %35’i karşılanacak.
Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy şunları söyledi:
“Vodafone olarak, sürdürülebilirlik vizyonumuz doğrultusunda, çevresel etkimizi azaltmak ve enerji verimliliğimizi artırmak amacıyla uzun yıllardır yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapıyoruz. Ayrıca, Türkiye genelinde 11 teknoloji merkezi, 15 ofis binası ve 25 binden fazla baz istasyonunda tüketilen yıllık toplam 558 Gigawatt saat elektriğin %100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyoruz. YEO Teknoloji ile imzaladığımız yeni sözleşmeyle sürdürülebilirlik çalışmalarımızı bir adım ileri taşıyoruz. Yap-İşlet-Devret modeli üzerine kurulu bu sözleşme kapsamında, YEO Teknoloji mevcut yıllık enerji ihtiyacımızın %35’ini karşılayacak güneş enerjisi tesisleri kuracak. Ayrıca, arazi geliştirme, kapasite tahsisi, tesislerin kurulumu ve 15 yıllık işletimini üstlenerek yenilenebilir enerjiye geçişimizin önemli bir parçası olacak. Bu işbirliği, sürdürülebilirlik vizyonumuz doğrultusunda çevresel etkilerimizi azaltma ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme kararlılığımızı pekiştiriyor. Vodafone olarak, ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaya devam edeceğiz.”
Söz konusu projenin Türkiye’deki yenilenebilir enerji yatırımları açısından öncü bir adım niteliği taşıdığını belirten YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız ise şöyle konuştu:
“YEO Teknoloji olarak 3 kıtada 30’dan fazla ülkede 400’den fazla projeyi başarıyla tamamlarken Türkiye’nin ve dünyanın enerji dönüşümüne de katkıda bulunmaya devam ediyoruz. Geçmişte kendi enerjisini üretmek isteyen çeşitli markalarla benzer projeler gerçekleştirmiştik; ancak, bu alandaki en büyük işbirliğini Vodafone Türkiye ile hayata geçiriyoruz. Bu proje, yalnızca çevresel etkiyi azaltmakla kalmayıp, ülkemiz için örnek teşkil eden bir model olacak. 3D olarak tanımladığımız dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalizasyon odaklı çalışmalarımızla daha yaşanabilir bir dünya için ‘Bizce mümkün’ sloganıyla çalışmaya devam edeceğiz.”
Yap-İşlet-Devret modeli uygulanacak
Yeni sözleşme kapsamında YEO Teknoloji, Vodafone’un elektrik tüketimini karşılamak üzere proje geliştirme, anahtar teslimi kurulum, işletme ve finansman gibi süreçleri üstlenecek. Buna göre, YEO Teknoloji’nin, sorumlulukları arasında tesislerin inşa edileceği arazilerin bulunması, kullanım haklarının alınması, çağrı mektuplarının alınması, ÇED raporlarının hazırlanması, imar süreçlerinin takibi, yapı ruhsatlarının alınması, izin ve ruhsatlarının alınması, güneş santralinin inşası, yüksek gerilim trafo merkezi ve enerji iletim hatlarının yapımı işleri, finansmanının sağlanması ve tesislerin işletmesi bulunacak.
Sektörde öncü çözümlere imza atıyor
Vodafone, artan enerji ihtiyacını ve maliyetlerini yönetmenin yanı sıra sürdürülebilirlik öncelikleri çerçevesinde operasyonlarını enerji verimliliği bilinciyle yürütüyor. Şirket, son yıllarda veri merkezi ve ofis binaları için geliştirdiği güneş enerjisi projeleriyle sektörde öncü çözümleri hayata geçirmiş bulunuyor.
Türkiye’nin genel sıfır karbon hedefine katkı
Vodafone Grubu, 2040 yılına kadar Kapsam 3 emisyonları da dahil olmak üzere tüm değer zincirinde karbon ayak izinde net sıfıra ulaşmayı hedefliyor. Bu doğrultuda, enerji verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmak ve kalan emisyonları karbon dengelemeyle nötralize etmek üzere çalışmalarına devam ediyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriği kullanarak operasyonlarını daha sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlayan Vodafone’un bu alandaki çalışmaları, Türkiye’nin net sıfır karbon hedefine katkıda bulunan önemli bir adım olarak öne çıkıyor. YEO Teknoloji ile hayata geçirilecek proje de Vodafone’un faaliyetlerini karbonsuzlaştırmaya yardımcı olacak. Projeyle, Vodafone’un elektrik tüketiminin daha büyük bir bölümü yenilenebilir enerjiden karşılanmış olacak. Ayrıca, YEO Teknoloji ile birlikte, Vodafone’un yatırımı, Türkiye’de enerji sektörünün büyümesine yardımcı olacak; enerji alanında daha sürdürülebilir ve temiz bir geleceğe geçişi hızlandıracak.
Büyük Ölçekli Güneş Projeleri
GE Vernova ve Kalyon PV, 157 MW’lık güneş enerjisi projesi için sözleşme imzaladı
GE Vernova, Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim A.Ş.’nin (Kalyon PV) Viranşehir’deki güneş enerjisi projesine gelişmiş FLEXINVERTERTM güneş enerjisi santrali teknolojisinin yanı sıra tasarım ve mühendislik hizmetleri sağlayacak. GE Vernova’nın FLEXINVERTERTM teknolojisini Türkiye’de konuşlandırması, halihazırda devam eden ve yürütülmesi planlanan projelerin 2,5 GWp/1,9 GWe’lik bir toplam güneş enerjisi kapasitesine ulaşmasını sağlayacak
GE Vernova A.Ş., Kalyon PV’ye ait Şanlıurfa Viranşehir’deki güneş enerjisi santralinin FLEXINVERTER™ teknolojisinin yanı sıra tasarım ve mühendislik hizmetlerini tedarik etmek üzere Kalyon PV ile sözleşme imzaladı. GE Vernova’nın bölgedeki çözüm ortağı Inogen, güneş enerjisi santralinin inşaatı ve kurulumundan sorumlu olacak.
GE Vernova’nın güneş enerjisi santralinin, 157 megavatlık (MW) güneş fotovoltaik (PV) fabrikasına enerji sağlaması planlanıyor. Böylelikle Kalyon Enerji, Türkiye’de %100 yenilenebilir elektrik kullanarak güneş paneli üreten ilk şirketlerden biri olacak.
Kalyon PV Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, yaptığı açıklamada “Türkiye’nin temiz enerjiye geçişinde itici güç olmaktan gurur duyuyoruz. Güneş paneli üretimine yaptığımız yatırımlar ve büyük ölçekli güneş enerjisi santrallerine sağladığımız bu güneş panelleri ile sadece sürdürülebilir enerji çözümleri sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda yarattığımız istihdam ile Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkıda bulunuyoruz.” dedi.
GE Vernova’nın Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölge Güneş Enerjisi ve Depolama Çözümleri Sorumlusu Megi Gabriyel, “Türkiye’de birçok Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) projesini başarıyla hayata geçirdikten sonra, şimdi Kalyon PV’nin Viranşehir’deki güneş enerjisi santrali gibi santrallerin öz tüketimleri için PV projeleri ve büyük ölçekli depolamayı da içeren yenilenebilir hibrit projeler aracılığıyla şebeke ölçeğinde sabit güç üretmek isteyen endüstrilere odaklanıyoruz.” dedi ve müşterilerini desteklemek için ihracat kredi kuruluşlarının desteğini de içeren kapsamlı bir finansman sunduklarını vurgulayan Gabriyel, “Bu finansman paketi, enerji sektöründe yenilenebilir enerji teknolojilerinin benimsenmesini kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmak için rekabetçi finansman seçenekleri sunmamıza olanak sağlıyor.” dedi.
GE Vernova’nın FLEXINVERTER TM teknolojisi, halihazırda devam eden ve yürütülmesi planlanan projelerde 2,5 GWp/1,9 GWe kombine güneş enerjisi kapasitesiyle, Türkiye’de güneş enerjisi sektörünün gelişiminde çok önemli bir rol oynamaktadır.
Inogen Grubu Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Soydan, “GE Vernova ile olan stratejik ilişkimiz sayesinde tedarik zinciri ve saha faaliyetlerinin koordinasyonunu eksiksiz bir şekilde yürütüp projedeki temel zorlukların üstesinden başarıyla geliyoruz. Bununla birlikte bini aşkın çalışandan oluşan profesyonel ekiplerimiz, Viranşehir santralinin kurulum ve işletme süreçlerinde sürekli ve anında müdahale desteği sağlayacak.” dedi.
Bu iş birliği, GE Vernova‘nın FLEXINVERTERTM güneş enerjisi teknolojisini kullanan Kalyon Enerji’nin Konya Karapınar ilindeki 1.347 MWp/1.000 MWe Karapınar Güneş Enerjisi Santrali kapsamındaki mevcut iş birliğimizin başarısı üzerine inşa ediliyor. 2023 yılında yürütülmeye başlanan Karapınar tesisi, Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük tek güneş enerjisi kaynağıdır. Bu proje büyük ölçekli güneş ve rüzgâr santrallerinin gelişimini kolaylaştıran YEKA programı kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2017 yılında başlatılan ilk Türk güneş enerjisi YEKA GES İhalesinin bir parçasıdır.
Türkiye’nin hızla büyüyen elektrik talebi ve karbon emisyonlarını azaltma taahhüdü; yenilenebilir enerji sektörünü hızla genişletmekte ve güneş enerjisini bu büyümenin temel itici gücü olarak konumlandırmaktadır. Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre; Türkiye, 2035 yılına kadar yaklaşık %500 artışla 52,9 GW’a ulaşacağı tahmini ile 2017 ile 2027 yılları arasında 10 GW’lık büyük bir güneş enerjisi kapasitesini faaliyete geçirmeyi planlamaktadır.
Ayrıca, GE Vernova, Türkiye’nin depolama ile yenilenebilir enerji projelerinin bir sonraki aşamasını desteklemek için finansman ile birlikte Pil Enerjisi Depolama Çözümü FLEXRESERVOIR™’i konuşlandırma konusunda benzersiz bir konuma sahiptir.
Solar Panel
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
Dünya lideri güneş teknolojisi şirketi LONGi, Almanya’daki Hamelin Güneş Enerjisi Araştırma Enstitüsü (ISFH) tarafından onaylanan kristal silikon Heterojunction Arka Kontakt (HBC) güneş hücrelerinin verimliliğinde %27.09 ile yeni bir dünya rekoru kırdı. HBC hücresi, LONGi tarafından tamamen lazer desenleme işlemi kullanılarak bağımsız olarak geliştirildi. Bu, LONGi‘nin Kasım 2022’deki kendi %26.81 verimlilik rekorunu kıran tek kristalli silikon güneş hücreleri için yeni bir dünya rekorudur.
Yüksek Desenleme Maliyeti Sorununu Çözen Tüm-Lazer Desenleme İşlemi
Arka-kontakt hücreler için yüksek desenleme maliyeti sorununu azaltmak için, LONGi’nin Ar-Ge ekibi pahalı fotolitografi işleminden vazgeçerek, başarılı bir şekilde tüm-lazer desenleme işlemi geliştirdi. Bu işlem, %27.09 verimlilikle yeni rekor hücre için kullanıldı.
İndiyum Kullanımının Azaltılmasıyla Daha Fazla Maliyet Düşüşü
HBC hücrelerinin iki yüzlü heterojunction güneş hücrelerine göre bir başka avantajı, indiyum kalay oksit katmanlarının (ITO) azaltılmış kullanımıdır. Sürekli teknolojik gelişmelerle LONGi, indiyum kullanımını azaltılmış ultra ince saydam iletken oksit (TCO) katmanı geliştirdi. Rekor hücrenin indiyum kullanımı, geleneksel iki yüzlü heterojunction güneş hücrelerinkinin sadece 1/5’idir, bu da daha fazla maliyet tasarrufu sağlar.
“İnovasyon, işletmelerin temel rekabet gücüdür ve LONGi, ‘güneş enerjisinden en iyi şekilde yararlanarak yeşil bir dünya inşa etmeye’ kendini adamıştır. Biz LONGi olarak, fotovoltaiklerin dünya çapında enerji geçişinde kritik bir rol oynayacağına inanıyoruz,” dedi LONGi’nin Kurucusu ve Başkanı Zhenguo Li. Li, şirketin yüksek kaliteli ürünler ve yüksek verimlilikli güneş hücre teknolojisi konusundaki sürekli arayışını vurguladı.
- Solar Panel1 yıl ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- Solar Panel1 yıl ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- Sektör Haberleri1 yıl ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Solino, 3 Yılda Türkiye’de Liderlik ve Avrupa’da İlk Sıralarda Yer Almayı Hedefliyor
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Fabrika Çatısına Güneş Enerjisi Sistemi Kurulum Rehberi Yayınlandı
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
YEO’dan geleceğin enerji teknolojileri için 3 önemli hamle
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
LONGi, ilk Çinli güneş enerjisi şirketi olarak emisyon azaltma hedefleri için Bilim Temelli Hedef girişimi (SBTi) onayı aldı
- Solar Panel1 yıl ago
1.5 GW Tedarik Anlaşması: PV International ve LONGi, Hi-MO X6 Arka Temas Modülleri Dahil Anlaşmayı İmzaladı