Connect with us

GES Yatırımcıları

Eksim Enerji, Viranşehir GES’te Enerji Üretimine Başladı

Published

on

135 Bin Hanenin Elektrik İhtiyacını Karşılayacak 

Eksim Enerji, YEKA GES-4 projelerinden olan Şanlıurfa Viranşehir Güneş Enerji Santrali (GES) projesinin 45 MW’lık ilk fazında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kabulü ve ilgili kayıtların tamamlanmasıyla ticari işletmeye başladığını duyurdu. Toplam 191,4 MW kapasiteye ulaşacak santral, tamamlandığında 135 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak temiz enerjiyi üretecek. Proje detayıyla ilgili bilgi veren Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, “Yaklaşık 2.800 dönümlük bir alanda hayata geçirdiğimiz projemizde, bugüne kadar 1 milyon saatlik mesai gerçekleştirdik. İlk fazın üretime başlamasıyla emeklerimizin ilk karşılığını almış olduk. Başta Bakanlığımız olmak üzere ülkemize verdiğimiz taahhütlerimizi yerine getirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

Yenilenebilir enerji yatırımlarıyla Türkiye’nin sürdürülebilirlik hedeflerine büyük katkı sağlayan Eksim Enerji, Şanlıurfa Viranşehir GES projesinin ilk etabında 45 MW’lık kurulu gücü devreye aldı. Tamamlandığında toplam 191,4 MW kapasiteye ulaşacak proje, 135 bin hanenin ihtiyacına karşılık gelen elektrik enerjisini temiz kaynaklardan üretecek. Viranşehir GES yatırımıyla bölge halkının refahına da katkı sağlamayı hedefleyen Eksim Enerji, tarıma elverişsiz taşlık alanların temizlenip verimli hale getirilmesinden bölgede özel sağlık taramalarına kadar sosyal sorumluluk odaklı çalışmalar da yürütüyor.

1 milyon saatin üzerinde mesai gerçekleştirildi

Kurulu gücünün büyük kısmını rüzgar ve hidroelektrik enerjisi santrallerinde bulunduran şirket, Viranşehir GES projesiyle birlikte portföyüne güneş enerjisini de ekledi. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımlarla sektördeki konumunu güçlendiren şirket, bu projeyle hem üretim kaynağı çeşitliliğini artırıyor hem de temiz enerji üretimine katkıda bulunmaya devam ediyor.

Viranşehir’in zorlu topoğrafyasında büyük ölçekli bir yatırımı daha hayata geçirdiklerini aktaran Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, “Yaklaşık 2.800 dönümlük bir alanda hayata geçirdiğimiz projemizde, bugüne kadar 1 milyon saatlik mesai gerçekleştirdik. İlk fazın üretime başlamasıyla emeklerimizin ilk karşılığını almış olduk. Başta Bakanlığımız olmak üzere ülkemize verdiğimiz taahhütleri yerine getirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

Akbay, projenin şirketin uzun vadeli büyüme stratejisinin önemli bir parçası olduğuna dikkat çekerek, “45 MW mevcut üretimimizi, kısa süre içerisinde artırarak kurulu gücümüzü çok yakında 191,4 MW’a çıkaracağız” ifadelerini kullandı. 

Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay

Bölgeye çok yönlü sosyal ve iktisadi destek

Eksim Enerji’nin Viranşehir GES projesi, bölge halkına doğrudan istihdam olanakları sunmanın yanı sıra sosyal sorumluluk çalışmalarıyla da öne çıkıyor. Bu çalışmalar kapsamında, proje sahasındaki yoğun taşlık alanların temizlenip tarıma uygun hâle getirilerek yöre halkına destek sağlandı. Konuya dair detayları paylaşan Akbay, “Yatırımlarımızla Türkiye’nin her bölgesinde var olmanın bizlere yüklediği sorumluluğun farkındayız. Kazandığımızı, bir arada bulunduğumuz bölge halkının refahı için kullanmaya azami özen gösteriyoruz. Viranşehir’deki GES projemizi hayata geçirirken bölge halkının ekonomik gücünü zorlayan taşlık arazileri temizleme işlemini gerçekleştirdik. Bu kapsamda arazileri taştan arındırarak verimi yüksek bu toprak alanlarını, komşusu olduğumuz köyümüzün istifadesine sunduk. Mahsulü görmek için sabırsızlanıyoruz” dedi. 

2029’a kadar 2.200 MW’ı aşan kurulu güce ulaşacak

Eksim Enerji, geçtiğimiz yıl Sakarya’nın Geyve ilçesinde gerçekleştirdiği 80 milyon Euro’luk kapasite artışıyla kurulu gücünü artırırken, yenilenebilir kaynaklardan ürettiği temiz enerjinin ülke genelindeki payını da yükseltmeye devam etti. Geyve’de 9 adet N163 rüzgar türbinini daha devreye alarak önemli bir eşiği geride bırakan şirket, benzer başarıyı şimdi de Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesindeki güneş enerjisi santralinde gerçekleştiriyor. 

2029’a kadar hayata geçirecekleri yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ‘ilave 1.463 MW kapasite’ hedefi doğrultusunda önemli aşamalardan birini tamamladıklarını kaydeden Arkın Akbay, “Yenilenebilir enerji yatırımlarımızla ülkemizin yeşil enerji hedeflerine katkıda bulunuyor ve daha iyi bir gelecek için sorumluluk alıyoruz. 2029’a kadar yurt içi ve yurt dışındaki stratejik projelerimizi devreye alarak 2.200 MW’ı aşan bir kurulu güce ulaşma yolunda hızla ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

GES Yatırımcıları

Boyner mağazaları enerjisini güneşten alacak

Boyner, sürdürülebilirlik odaklı büyüme vizyonu doğrultusunda yenilenebilir enerji dönüşümüne hız veriyor.

Published

on

Boyner’den yenilenebilir enerji hamlesi

Boyner, sürdürülebilirlik odaklı büyüme vizyonu doğrultusunda yenilenebilir enerji dönüşümüne hız veriyor. Tres Enerji iş birliğiyle Kırıkkale’de 3 hektarlık alanda kurulacak olan 3.066 kWp kapasiteli güneş enerji santrali (GES), merkez ofis ve seçili mağazaların yıllık enerji ihtiyacının yüzde 85’i karşılayacak. Proje ile yıllık yaklaşık 3 milyon TL’lik enerji tasarrufu sağlanması ve 2.995 ton CO₂ eşdeğeri sera gazı emisyonunun önlenmesi hedefleniyor.

Boyner Büyük Mağazacılık, uzun vadeli sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda stratejik bir adım daha atıyor. Güneş enerjisi yatırımıyla merkez ofis, stüdyo ve seçili mağazalarının enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefleyen Boyner, karbon ayak izini azaltmayı ve çevresel etkisini en aza indirmeyi amaçlıyor.

Proje “Enerji Performans” modeliyle hayata geçiyor

Boyner’in yenilenebilir enerji dönüşümüne katkı sağlayacak güneş enerji santrali (GES), Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde, yüksek güneşlenme potansiyeline sahip tarım dışı bir arazide hayata geçirilecek. 3.066 kWp kurulu güce sahip santralde, 5.574 adet güneş paneli ile yıllık 4.783.000 kWh elektrik üretilmesi hedefleniyor.

Yatırımı ve belirli bir süreyle işletmesi TRES Enerji tarafından gerçekleştirilecek olan santralden üretilen elektrik, Boyner’in merkez ofis ve stüdyosunun yanı sıra İstanbul, İzmir, Bursa ve Manisa’daki seçili mağazalarının enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayacak.

2025 yılının ikinci yarısı içerisinde inşaat süreci tamamlanacak santralin, yılda 2.995 ton CO₂ eşdeğeri sera gazı emisyonunu önleyerek çevresel sürdürülebilirliğe önemli bir katkı sağlaması bekleniyor. Bu miktar, 1.594 hanenin yıllık enerji tüketiminden kaynaklanan karbon salımına ve 5.716 ağacın bir yılda doğadan yok edebileceği karbon miktarına eşdeğer.

Yıllık yaklaşık 3 milyon TL’lik enerji tasarrufu sağlanacak

Bugünün elektrik tarifeleri üzerinden, dağıtım bedelleri hariç yapılan hesaplamaya göre, Boyner’in bu projeyle yıllık yaklaşık 3 milyon TL tutarında enerji tasarrufu elde etmesi hedefleniyor. Bu tutar, projenin çevresel kazanımlarının yanı sıra döngüsel ekonomi açısından da önemli bir değer yarattığını ortaya koyuyor.

“İnsan, toplum ve çevre için pozitif etki yaratmaya devam ediyoruz”

Boyner Büyük Mağazacılık CEO’su Eren Çamurdan, projeye dair şu değerlendirmede bulundu: “Boyner’de attığımız her adımda insan, toplum ve çevre için pozitif bir etki yaratmanın sorumluluğunu taşıyoruz. İklim dostu dönüşüm hedeflerimiz doğrultusunda Tres Enerji iş birliğiyle Kırıkkale’de hayata geçirdiğimiz güneş enerjisi santrali, merkez ofis, stüdyo ve seçili mağazalarımızın enerji tüketiminden kaynaklanan karbon ayak izini azaltmamızda önemli bir rol üstlenecek.  Sektörümüzde, mağaza operasyonlarında kendi enerjisini üreten ilk markalardan biri olmanın gururunu yaşıyoruz. Kaynak verimliliği, yenilenebilir enerji ve yeni nesil mağazacılık adımlarımızla doğaya duyarlı, ölçülebilir ve kapsayıcı bir etki yaratmak üzere önümüzdeki dönemde de çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

TRES Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Atay Arpacıoğulları ise iş birliğiyle ilgili olarak şunları belirtti: “Yenilenebilir enerji çözümlerini son kullanıcılar için erişilebilir ve ölçülebilir faydaya dönüştürmeyi önceliğimiz olarak görüyoruz. Bu doğrultuda, sürdürülebilirlik vizyonunu somut adımlarla hayata geçiren markalarla iş birliği yapmaya önem veriyoruz. Boyner’in merkez ofis ve seçili mağaza operasyonlarında güneş enerjisi kullanımına geçmesi, perakende sektöründe dönüşümü tetikleyecek güçlü bir adım. Enerji performans modeliyle hayata geçireceğimiz bu proje sayesinde, Boyner ile çevresel etkileri azaltma ve iklim dostu sistemleri yaygınlaştırma sürecinde ortak bir rol üstlendiğimize inanıyoruz.”

Continue Reading

GES Yatırımcıları

Sabancı Renewables, ABD’deki güneş enerjisi portföyünü Pepper GES ile büyütüyor

Sabancı Renewables, Teksas’ın McLennan County bölgesinde yer alan Pepper isimli yeni güneş enerjisi santralini portföyüne katmak üzere OCI Energy ile satın alma anlaşması imzaladı.

Published

on

Sabancı Renewables, ABD’deki güneş enerjisi portföyünü Pepper GES ile büyütüyor

ABD’de yatırımlarıyla temiz enerji dönüşümünde önemli bir oyuncu olmayı hedefleyen Sabancı Renewables, karbon emisyonlarını azaltan ve bölgesel kalkınmayı destekleyen projelerini kararlılıkla sürdürüyor. Bu vizyon doğrultusunda Teksas’ın McLennan County bölgesinde yer alan Pepper isimli yeni güneş enerjisi santralini portföyüne katmak üzere OCI Energy ile satın alma anlaşması imzaladı.

Enerji alanındaki derin uzmanlığını, 100 yıllık köklü geçmişiyle harmanlayan Sabancı Topluluğu, bu birikimi yurt içinden dünyaya açılan stratejik hamlelerle büyütüyor. Türkiye’de, 4.000 MW’ı aşan kurulu gücü ve 30 santraliyle ülkenin enerji arz güvenliğinde kritik bir rol üstlenen Enerjisa Üretim ile güçlü bir yetkinlik ortaya koyan Sabancı Holding, bu yetkinliğini küresel arenaya taşıyarak yüzde 100 iştiraki Sabancı Renewables aracılığıyla ABD’deki enerji yatırımlarını kararlılıkla sürdürüyor.

Teksas’ta yer alan ve tamamlandığında 156 MWdc kapasiteye ulaşması hedeflenen Pepper GES projesiyle Sabancı Renewables, portföyüne önemli bir kurulu güç eklemiş olacak. Şirket bu yatırımıyla hem ölçek hem de coğrafi çeşitlilik açısından ABD’deki varlığını daha da güçlendiriyor.

Sabancı Renewables ABD’de ivme kazanıyor

Pepper GES, Sabancı Renewables’ın halihazırda Cutlass II GES ve Oriana GES yatırımlarıyla faaliyet gösterdiği ERCOT (Electric Reliability Council of Texas) enerji piyasasında konumlanıyor. İnşaat çalışmalarının Aralık 2025 itibarıyla başlaması planlanan yatırımın devreye alınmasıyla birlikte toplam kurulu gücünü yaklaşık 660 MWdc seviyesine taşımaya hazırlanan Sabancı Renewables için Pepper GES önemli bir kilometre taşı niteliği taşıyor. Şirket, önümüzdeki 5 yıllık dönem için 3.000 MWdc portföy hedefi belirledi.  

Yeni yatırıma ilişkin değerlendirmede bulunan Sabancı Climate Technologies CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu; “ABD’de yenilenebilir enerji alanındaki büyüme yolculuğumuzu istikrarlı adımlarla sürdürüyoruz. Cutlass II GES ve Oriana GES projeleriyle başlattığımız bu yolculuk, bugün itibariyle yaklaşık 500 MWdc’lik kurulu gücümüzle sürüyor. Bünyemize kattığımız Pepper GES ile beraber toplamda 660 MWdc seviyesine kadar ulaşmayı hedefliyoruz. Biz bu tabloya yalnızca bugünün başarısı olarak bakmıyor, orta vadede ulaşmayı hedeflediğimiz 3.000 MWdc’lik yenilenebilir enerji vizyonumuzun bir kilometre taşı olarak görüyoruz. Türkiye’de başarıyla yönetilen çeşitlendirilmiş enerji portföyünden edinilen köklü uzmanlık ve operasyonel yetkinlik, bugün ABD pazarında attığımız adımların en güçlü dayanağını oluşturuyor. ERCOT gibi stratejik bir pazarda üç projeyle varlık göstermek, bu bölgeye duyduğumuz güvenin ve yatırım kararlılığımızın bir göstergesi. Stratejik çeşitliliği sağlamak amacıyla ERCOT’un en aktif bölgeleri olan Houston, Kuzey ve Güney enerji bölgelerine yatırım yapıyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımlarımızla hem karbon emisyonlarını azaltıyor hem de yerel ekonomilere istihdam ve kalkınma katkısı sağlıyoruz. Tam kapasiteye ulaştığında, yıllık yaklaşık 292 GWh temiz enerji üretecek olan bu proje, ABD’nin iklim hedeflerine ve yenilenebilir enerji dönüşümüne önemli bir katkı sağlayacak. Üretilen enerji, Teksas eyaletinde yaklaşık 28 bin hanenin yıllık elektrik tüketimine eşdeğer temiz enerji anlamına geliyor. Aynı zamanda her yıl yaklaşık 133 bin ton karbon salımının önüne geçerek çevresel sürdürülebilirlik açısından güçlü bir etki yaratmayı hedefliyoruz. Daha iyi bir gelecek için köprü kurmaya kararlıyız. Bu stratejik adımla yalnızca ABD’de yatırım yapan bir şirket olmanın ötesine geçiyor, sahada inşa eden, yöneten ve geleceği şekillendiren bir oyuncu olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Katma değerli projelerle yol almaya devam edeceğiz.”

Continue Reading

GES Yatırımcıları

Aktif Bank’tan yenilenebilir enerji yatırımlarına önemli destek

Türkiye’nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası Aktif Bank, Fortis Enerji’nin Arnavutluk ve Sırbistan’da gerçekleştireceği güneş enerjisi santrali yatırımları için toplam 20 milyon dolarlık finansman sağladığını duyurdu.

Published

on

Aktif Bank Genel Müdürü Ayşegül Adaca Oğan

Türkiye’nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası Aktif Bank, Fortis Enerji’nin Arnavutluk ve Sırbistan’da gerçekleştireceği güneş enerjisi santrali yatırımları için toplam 20 milyon dolarlık finansman sağladığını duyurdu. İlgili finansman desteği, Balkanlar’da GES projelerinin ‘proje geliştirme’ safhası için sağlanan en büyük yatırım finansmanlarından biri olarak öne çıktı.

Türkiye’nin en kapsamlı finansal teknolojiler ekosistemi olarak faaliyet gösteren Aktifbank, yurt dışında yaptığı bu sofistike finansman ile enerji sektöründeki odağını da önümüzdeki dönemde daha çok öne çıkaracağını gösterdi. Yenilenebilir enerji sektöründe uçtan uca, butik hizmet veren Aktifbank, müşterilerinin bu alanda hem yurt içi hem de yurt dışında stratejik ortağı olmayı hedefliyor.

Enerji sektöründe terzi işi yapılandırılmış finansmanlara büyük önem veren Aktif Bank’ın sağladığı 20 milyon dolarlık kredinin, 2025 ilk çeyreği itibarıyla 8,8 milyon dolar rüzgâr ve 10,8 milyon dolar güneş olmak üzere tamamı kullanıldı. Genel müdürlük ve şubelerinin elektrik ihtiyacını yenilenebilir enerjiden karşılayan Türkiye’nin ilk bankası olan Aktif Bank’ın bu krediyle birlikte enerji alanına yaptığı yatırım finansmanı toplamı 290 milyon dolar seviyesine ulaştı.

“’Enerjinin Bankası’ kimliğimizi pekiştirmeye devam edeceğiz”

Aktif Bank Genel Müdürü Ayşegül Adaca Oğan, “Bu kredi, bankamızın 2025’teki enerji sektörü odaklı stratejisini ve bu alandaki uzmanlığını vurgulayan somut bir örnek. Aktif Bank olarak, enerji projelerinde yalnızca finansal kaynak sağlayan bir kurum değil, sektöre yön veren stratejik bir çözüm ortağı yaklaşımıyla hareket ediyoruz. Denizli’deki öz tüketim GES projesi ile Türkiye’deki tüm genel müdürlük ve şubelerinin elektrik ihtiyacını yenilenebilir enerjiden karşılayan ilk banka olarak, bu ve benzeri uygulamalarımızla, enerjinin gücüne olan inancımızı vurguluyoruz. ‘Enerjinin Bankası’ kimliğimizi, bu alandaki finansal yatırımlarımızla pekiştirmeye devam edeceğiz. Ülkemizin ve dünyamızın geleceğine sürdürülebilir enerjiyle yön vermeye kararlıyız” şeklinde konuştu.

Continue Reading

Trendler