Connect with us

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

General Solar’ın “tek işi” güneş

Published

on

Solar İstanbul’un en hareketli noktalarından biri General Solar standıydı. Firmaya ziyarette bulunarak Yönetim Kurulu Başkanı Ali Demirdaş ve Genel Müdür Ercan Dinçer’le bir söyleşi gerçekleştirdik.

Ali Bey, sizi ve firmanızı yakından tanıyabilir miyiz?

1967 Gaziantep doğumluyum. 2010 yılında güneş enerjisi sektörüne panel üretimi ve akabinde EPC ile giriş yaptık. Daha sonra 2017 yılında panel üretiminden tamamen çıkarak sadece EPC’ye odaklanma kararı aldık. Halen de bu şekilde devam ediyoruz. 

Firmamız lisanssız elektrik üretimi kapsamında kendi enerjilerini elde etmeleri için, işletmelerin maliyetlerini düşürerek rekabet konusunda avantajlı hale getirmek adına birçok başarılı projeye imza atmıştır. 2013 yılında Çanakkale ve Gaziantep’te başladığımız Çatı GES projesi kurulumları serüvenimize daha sonra İZKA kapsamında İzmir Torbalı ve Kemalpaşa’da devam ettik. İlerleyen dönemlerde Gaziantep Gülen Mantar çatısına, Afyon Cumhuriyet Sucukları tesisinin çatısına ve Bursa Olca Salça fabrikasının çatısına kurulan projeler diğer öne çıkan projelerimizdendir.  Türkiye’nin muhtelif yerlerinde çatı ve arazileri üzerine kurmuş olduğumuz santrallerimiz var. Yolumuza emin adımlarla devam ediyoruz.  Hem çatı hem de arazi üzerinde aşağı yukarı 200 MW civarında kurulmuş ya da kurulmakta olan santralimiz mevcut. Türkiye’de çatı referansında güçlü durumdayız. 

Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis başta olmak üzere sektöründe Türkiye’nin önde gelen firmalarıyla anlaşmış olduğumuz 25 MW gücündeki Çatı GES’ler ile de anahtar teslim kurulumlarımıza devam etmekteyiz.

Hizmetleriniz hakkında ayrıntılı bilgi alabilir miyiz?

Projelerimizde ilk başvurudan geçici kabule kadar olan proje alanı keşfinin yapılması, keşifte alınan ölçümler ve bilgiler dâhilinde uygun proje tasarımının yapılması ve proje onay süreci, dünya çapında kabul görmüş kalite standartlarına sahip Güneş Enerji Sistemi ekipmanlarının montajının yapılması, sistem entegrasyonu, teşvik ve hibe süreçlerinin takibi, tesisin test, devreye alma ve kabul işlemlerini yapana kadar iş takibi ve sorumluluğu tamamen bizde oluyor. Bitirip teslim çalışması sağlıyoruz. İki yıl da bakımını üstleniyoruz yaptığımız santrallerin. 

Yatırımcılarımıza kaliteli hizmeti sağlamayı amaç edindiğimiz bu yolda düzenli olarak ekibimize gerekli eğitimleri sağlayarak, gelişerek ilerlemeye devam ediyoruz. Aynı zamanda yatırımcılarımızın nakit akışlarına uygun finansman desteği için de anlaşmalar yaparak hizmet alanımızı genişletiyoruz. Temiz enerji dönüşümünde rol almaktan gurur duymakla birlikte çalışmalarımıza tecrübeli ve güçlü mühendis kadromuzla proaktif olarak devam etmekteyiz. GES projeleriyle yatırımcıların kendi ürettikleri enerjiyle tüketimlerini karşılamasını anahtar teslim kurulum hizmet sunarak sağlamaktayız.

Ercan Bey, anahtar teslim uygulamalar hakkında ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?

2012 yılından beri devrede olan santrallerimizle Generalsolar olarak faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Kurulumun yanı sıra bakım hizmetlerimizi de Generalsolar olarak vermekteyiz. Biraz işleyiş hakkında bilgi vereyim. Öncelikle arazi ve çatı için bir keşif ve güç tespiti yaptıktan sonra yatırımcıyla istişare yapıyoruz ve sonrasında çağrı mektubu yani ön başvuru sürecini başlatıyoruz. Ön başvuru sürecinden sonra da sahalarda, arazilerde ya da çatılarda yerleşim için gerekli projelendirmeyi yapıp uygulama safhasına geçiyoruz. Uygulama safhasında gücüne göre yaklaşık olarak 2 veya 3 aylık sürelerde tamamlıyoruz projeyi. Örnek verecek olursak Gaziantep’te aldığımız 5 MW’lık büyük bir çatı projesini 2-3 ay içerisinde bitirip geçici kabulünü yaparak devreye alıyoruz.

Güneş enerjisi Generalsolar’ın yan işi değil tek işidir. Anahtar teslim fokuslandığımız iş bu. Türkiye’nin dört bir yanında 200 MW’a yakın bir uygulama yaptık bugüne kadar.  Hedefimiz güneş enerjisi sektöründe daha fazla ilke imza atarak yatırımcılarımıza kaliteli hizmet sunmak.

 Güneş sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz Türkiye’de?

Aslında biraz geç kalınmış diyebiliriz fakat 2019 yılında çıkan çatı yönetmeliğiyle de hızlı bir aksiyon alındı. 2012’de başlayan süreç sonucunda şu anda 6 GW’lık bir kurulu güç oldu. Güneş enerjisi potansiyeli olarak Avrupa’nın en büyük ikinci ülkesi konumundayız zaten şu an. Birkaç yıl içinde 6 GW’ın 10 GW seviyelerine gelmesini umut ediyoruz. Enerji bağımsızlığımızı elde ettiğimiz  10 GW’ı bulan bu pazarda bizde sektörün ana oyuncularından biri olarak kaliteli yatırımlara imza atmaya devam edeceğiz.

YEKDEM tamamlandı ve henüz yeni bir mekanizma kurulmadı Türkiye’de. Devlet teşvikleri anlamında geçmiş dönemini nasıl değerlendiriyorsunuz ve gelecekten beklentiniz nedir?

Devletimiz öncülüğünde daha önce YEKDEM kapsamında sunulan değerler iyi değerlerdi. Tabii şimdi o değerleri beklemiyoruz ama en azından geri dönüş maliyetleri göz önüne alındığında yatırımcıların da biraz önünü açmak amaçlı alım oranlarında genel fizibilite yapıldığında 6-7 yılı aşmamak kaydıyla verilen bir değer olursa hem yatırımcının önü açılmış olur hem de güneşle ilgili bir teşvik yapılmış olur. Bu sayede ülkemiz adına GW’lar düzeyinde lisanslı projelere imza atmış oluruz.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

ŞA-RA’dan Adana’ya güneş enerjisi yatırımı

ŞA-RA Şirketler Grubu, GES yatırımları kapsamında, Adana’daki üretim kampüsünde bulunan fabrikalarının çatılarına güneş enerji panelleri kurulumu gerçekleştirdi.

Published

on

ŞA-RA'dan Adana'ya güneş enerjisi yatırımı

ŞA-RA Şirketler Grubu, GES yatırımları kapsamında, Adana’daki üretim kampüsünde bulunan fabrikalarının çatılarına güneş enerji panelleri kurulumu gerçekleştirdi.

Enerjiden inşaata, turizmden endüstriye kadar birçok sektörde faaliyet gösteren ŞA-RA Şirketler Grubu, Adana’daki üretim tesislerinde önemli bir yenilenebilir enerji hamlesi yaptı. GES yatırımları kapsamında fabrikalarının çatılarına güneş enerji panelleri kurulumu gerçekleştiren grup hem enerji maliyetlerini düşürmeyi hem de çevresel etkisini azaltmayı hedefliyor.

Fabrika çatıları güneş enerjisiyle üretime katılıyor

Üretim kampüsünde yer alan beş fabrikanın çatısına kurulan GES, toplamda 43.166 metrekarelik bir alanı kaplıyor. 7.5 MW (7500 kWe) kurulu güce sahip bu sistem, fabrikaların elektrik ihtiyacının önemli bir bölümünü (%45 ila %50) karşılayarak, enerji maliyetlerinde de düşüş sağlıyor.

Stratejik yatırım, hızlı geri dönüş

Projenin, 2.5 yıl gibi kısa bir sürede kendini amorti etmesi öngörülüyor. Yıllık 7500 kWe elektrik üretimi hedefiyle, üretilen fazla enerjinin şebekeye aktarılması da planlanıyor.

ŞA-RA Şirketler Grubu, bu projeyle sınırlı kalmayıp, güneş enerjisi yatırımlarını artırmayı planlıyor. Grubun kısa vadeli hedefi, 3 yıl içinde yapılacak kapasite artırımıyla fabrikaların tüm elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılamak. Uzun vadede ise 5 yıl içinde 30.000 kWe GES yatırım seviyesine ulaşılması hedefleniyor. Bu hedeflere ulaşmak için 3 MW’lık ek bir GES projesi üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Çevresel etki ve sorumluluk

Bu yatırımın en önemli unsurlarından biri de çevresel faydası. Proje sayesinde yıllık 3585 kilogram karbon salınımının önüne geçilerek, daha temiz bir üretim süreci hedefleniyor. ŞA-RA, bu projeyle karbon ayak izini azaltma ve temiz enerji kullanımını artırma konusundaki kararlılığını gösteriyor.

Continue Reading

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

BSH Türkiye’den Yenilenebilir Enerji İçin Büyük Adım 

Published

on

BSH Türkiye, sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında yenilenebilir enerji dönüşümünde önemli bir adım attı. Çerkezköy’deki malzeme deposunun enerji tüketimi çatısına yerleştirilen fotovoltaik paneller ile karşılanacak. Yaklaşık dört futbol sahası büyüklüğündeki paneller yılda 3 GWh enerji üretimi ile 1.370 ton CO₂ emisyonunun önüne geçilmesini sağlayacak. 

BSH Türkiye, iklim ve çevre taahhütleri kapsamında sürdürülebilirlik odaklı dönüşümüne devam ediyor. Çerkezköy’de bulunan dev üretim yerleşkesinde bulunan malzeme deposu Fotovoltaik (PV) panelleri ile yenilenebilir enerji üretimine başladı. Malzeme deposunun çatısına yerleştirilen fotovoltaik paneller yılda 3 GWh enerji üretimi sağlayarak 1.370 ton CO₂ emisyonunun önüne geçmeyi hedefliyor. Yaklaşık dört futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kaplayan PV panelleri, malzeme deposunun yıllık elektrik ihtiyacının tamamını karşılarken; tüm yerleşkenin yıllık elektrik tüketiminin de yüzde üçüne denk gelen miktarda yeşil enerji üretecek.

BSH Çerkezköy Tesis Yönetimi ve Türkiye Sürdürülebilirlik, Çevre ve İSG Yönetimi departmanlarının liderliğinde yürütülen proje, operasyonlarında kaynak verimliliğini artırmayı ve yenilenebilir enerji kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Elde edilen yenilenebilir enerji malzeme deposunun yıllık elektrik ihtiyacını tamamen karşılayarak Çerkezköy yerleşkesinin de karbon ayak izini azaltmasına önemli bir katkı sağlayacak.

Yenilenebilir enerji üretiminin artırılması hedefleniyor

Projenin ikinci aşamasında Çerkezköy kampüsündeki diğer uygun çatı alanlarına da PV sistemleri kurularak yeşil enerji üretiminin artırılması hedefleniyor. 2020 yılından bu yana tüm lokasyonlarında Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarını karbon-nötr olarak gerçekleştiren BSH, önlenemeyen emisyonlar için karbon dengeleme projelerine destek verirken, 2030 yılına kadar kullanılan elektriğin %100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Continue Reading

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Tosyalı 1.2 Gw Kapasiteli Dünyanın En Büyük Öz Tüketim Ges Projelerinden Birini Hayata Geçiriyor

Published

on

Yıllık 15 milyon ton ham çelik kapasitesiyle dünyanın lider küresel yeşil çelik üreticilerinden biri olan Tosyalı, kendi enerjisini üretmek üzere attığı adımları büyütmeye devam ediyor. Bu kapsamda yenilenebilir enerji yatırımlarıyla dikkat çeken Tosyalı, toplam 1.2 GW kapasiteli Türkiye’nin ve dünyanın en büyük öz tüketim GES projelerinden birinin yapımı çerçevesindeki 120 MWp’lik ilk kısım için GE Vernova ve İnogen ile sözleşme imzaladı. 

Tosyalı, dünyanın lider küresel yeşil çelik üreticilerinden biri olarak eko-verimlilik prensibiyle, ileri teknolojiye, yapay zekaya, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına yatırım yapmaya devam ediyor. 

Bu anlayışla Tosyalı, özellikle hidrojen ve GES gibi temiz enerji kaynaklarına yaptığı yatırımlarla kendi enerjisini kendisi üreterek tam entegre bir yeşil çelik üreticisi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Daha önce aynı anda tüm tesislerinde yaptığı yatırımlarla hayata geçirdiği GES projesi ile 235 MW kurulu güce ulaşarak dünyanın en büyük çatı üstü GES’ine sahip şirketi konumuna ulaşan Tosyalı, şimdi çok daha büyük bir projeye imza atıyor. 

Tosyalı toplam 1,2 GW kapasiteli Türkiye’nin ve dünyanın en büyük öz tüketim GES projelerinden birinin yapımı kapsamında, 120 MWp’lık ilk kısım yatırımı için GE Vernova ve onun bölgesel iş ortağı İnogen ile sözleşme imzaladı. Projenin ilk kısmının 2025 yılında devreye alınması planlanırken, dünya çapındaki toplam 1,2 GW kapasiteli bu projenin tamamının 2027 yılında tamamlanması hedefleniyor. 

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı Davos 2025’te yaptığı açıklamada: “Yaptığımız yatırımla Tosyalı olarak öz tüketimimizin %50’ye yakınını GES’ten sağlayacağız.”

Dünya Ekonomik Forumu’nda verdiği röportajda sanayi tesislerinde yenilenebilir ve temiz enerjinin önemini vurgulayan Fuat Tosyalı, “Sürdürülebilir bir yaşam için Tosyalı diyerek ileri temiz enerji teknolojilerine yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda 1,2 GW kapasiteli dünyanın en büyük öz tüketim GES projelerinden biri için ilk adımı Osmaniye’deki ilk faz çalışmalarıyla attık. Dünyanın bu alandaki lider şirketlerinden biri olan GE Vernova ve Türkiye’nin önde gelen EPC yüklenicisi Inogen ile iş birliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. Güneş panellerimizi Osmaniye’de kendimiz üreteceğiz. İlk projeyle başlayarak bu panelleri sekiz farklı ildeki GES sahalarına kuracağız. Böylece öz tüketimimizin %50’ye yakınını GES’ten sağlayacağız. Bu da bizi enerji kullanımında daha güçlü ve bağımsız hale getirirken aynı zamanda dünyanın sayılı yeşil çelik üreticilerinden biri olma konumumuzu daha da güçlendirecek.” dedi.

Daha önce Türkiye’de ve dünyada çeşitli GES projeleri hayata geçirilmiş olsa da, Tosyalı’nın 1,2 GW kapasiteli bu projesi tek çatı altında gerçekleştirilen en büyük öz tüketim odaklı projelerinden biri olma özelliğini taşıyor. 120 MW’lık 1. kısım için Osmaniye’de ilk adım atılarak inşaat başlamış durumda. Projenin diğer aşamaları da üç fazda hayata geçirilecek. 

Continue Reading

Trendler