Connect with us

Ticari Güneş Projeleri

GES yatırımlarında geri dönüş süresi 4 yıla indi

Published

on

Güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları konusunda mühendislik, proje ve danışmanlık hizmeti veren ve bunların yanı sıra anahtar teslim güneş enerjisi santralleri kuran Göktekin Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Göktekin, 12 Mayıs 2019 tarihli Lisanssız Elektrik Yönetmeliği ile yürürlüğe giren Aylık Mahsuplaşma Düzenlemesinin sektörün önünü açtığını belirterek “Türkiye son yıllarda yaptığı ataklarla güneşten elektrik üretiminde dünya genelinde 11. sıraya yükseldi. Yayınlanan son yönetmelikle birlikte çatı GES yatırımlarında geri dönüş süresi 4 yıla kadar indi” dedi.

Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelini yeterince değerlendirip değerlendiremediği konusunda bilgiler veren Göktekin “Türkiye YEKDEM ile sektörün ilerlemesi konusunda büyük bir adım atmış ve dünya genelinde 11. sıraya yükselmiştir” diye konuştu. Yeni sistemde devletin üretim fazlası tüketemediğiniz elektriği sizden satın aldığını vurgulayan Göktekin, şöyle devam etti: Yayınlanan yeni yönetmelik ile öztüketime yönelik elektrik enerjisi üretiminin önü açılmıştır. Bundan önceki dönemde saatlik mahsuplaşma diye bir kavram vardı. Yani bir saat boyunca ürettiğiniz elektrik, tükettiğiniz elektrik ile mukayese edilir, mahsuplaşma sonrası fazla üretim varsa sisteme bedelsiz verilirdi. Örneğin şirketiniz hafta sonu çalışmıyorsa, güneş elektriğinizi üretmeye devam ediyordu ancak bunun bedelini alamadığınız için fizibiliteyi olumsuz yönde etkiliyordu. Yayınlanan yönetmelik ile artık bir ay boyunca ürettiğiniz elektrik, tükettiğiniz elektrikle eşleştiriliyor ve bu miktar mahsuplaşıyor. Eğer fazla tükettiyseniz kalan elektriğin bedelini ödemeye devam ediyorsunuz, az tükettiyseniz ve daha çok üretim yaptıysanız o zaman devlet size sattığı fiyattan elektriğinizi geri satın alıyor. Bu güzel gelişme ile fizibiliteler olumlu yönde değişti.”

“Firmaların uzun vadeli ve ucuz finansmana ulaşımını destekliyoruz.”

Güneş enerjisi santral yatırımının uzun sürede geri döndüğüne dair yanlış inanç ve algıları ortadan kaldırmak için uğraştıklarını belirten Abdullah Göktekin ”GES’lerde birçok komponentte fiyatlar düştü. Üstelik devlet 10 yıl boyunca sattığı fiyatlara alım garantisi veriyor. Doğru firmalar tarafından projelendirilen GES yatırımlarına bankalar leasing şirketleri finansman desteği vermekten çekinmiyor, biz de Göktekin Enerji olarak firmalarımıza danışmanlık hizmeti veriyoruz, doğru finans çözümlerini bulmalarına yardımcı oluyoruz. Bu kapsamda İş Leasing ve QNB Finans Leasing ile işbirliği protokolleri imzalayarak firmaların uzun ve ucuz finansmana ulaşma desteği veriyoruz. Artık firmalar kendilerine rekabet avantajı sağlayan bu fırsatları iyi değerlendirmeli” ifadesini kullandı.

“5.000 MW aşkın potansiyel doğacak”

Yeni yayınlanan yönetmeliklerle birlikte öztüketime dayalı yatırımların hızla arttığını söyleyen Göktekin şöyle devam etti: “Ülke olarak önümüzdeki 3-4 yıl içinde 5.000 MW’tan daha fazla bir güneş enerjisi santrali kurulumu potansiyeli taşıdığımızı düşünüyoruz. Aslında 2016’dan bu yana Türkiye’de 5 bin 868 MW civarında santral kurulumu gerçekleşti. Ama biz inanıyoruz ki önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde bir o kadar daha olacak. Ama bu sefer çatı üzerine, öz tüketime yönelik olarak santral kurulumu gerçekleşecektir. Şu anda bile çatı üzeri öztüketim GES için 1544 Mw çağrı mektubu alınmış durumda ve 2019 sonu itibariyle 252 Mw’lık çatı GES kurulumu gerçekleşti.

“Çatı tipi GES’lerde güvenliğe özel önem verilmeli”

Göktekin Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Göktekin

Fabrikalar başta olmak üzere çatılara kurulacak GES yatırımlarının işin ehli firmalar tarafından yapılmasının can ve mal güvenliği açısından önemine değinen Göktekin şunları kaydetti: “Fabrikalarda yüzlerce hatta binlerce kişi çalışıyor. Milyonlarca dolar yatırım yapılarak kurulan fabrikaların çatısına kurulacak GES’lerde kullanılacak malzemeler ileri seviyede güvenlik donanımına sahip olmalı. ‘Optimizer’lı invertör sistemi kurulması pek çok açıdan ama özellikle güvenlik açısından çok önemli. Uygulamayı yapacak şirket de bu tür santral kurulumlarında işin uzmanı olmalı. Her önüne gelen bu tür santral kurulumunu yapmamalı, yapamamalı. Yaşanması muhtemel yangın ve benzeri durumların olması halinde malın geri yerine konabileceği ama yitirilen canların bir daha geri gelmeyeceği unutulmamalı.” “GES yatırımlarımız devam ediyor” Göktekin Enerji olarak son aylarda Ağrı, Van, Adana ve Osmaniye’de toplam 33 MW arazi tipi santral kurulumunu söyleyen söyleyen Abdullah Göktekin, şu bilgileri verdi: “Ayrıca Samsun Bafra’da 24 adet kümesin olduğu bir Tiryaki Holding iştiraki olan Yeşil Küre 5 MW çatı GES’in kurulumunu gerçekleştirdik. Halihazırda Erzurum, İzmir, Bitlis ve Eskişehir’de 31 MW arazi tipi 12, 8 firmadan 50 MW civarında çatı tipi GES kurulumumuz devam etmektedir. Mevcutta kalan az sayıdaki lisanslı GES projelerinden biri olan Bitlis ili Adil Cevaz ilçesindeki 16MWe gücündeki lisansın sahibi Gülbahar Elektrik Üretim A.Ş firmasının %100 hissesini EPDK onayına müteakiben devraldık. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki GES yatırımları çok uzun vadeli yatırımlardır. Panellerin kullanım ömrü 40 yıldan fazladır. Ürün garantisi 10 yıl, performans garantisi ise 25 yıldır. Böyle bakıldığında malzemenin kalitesinin ne kadar önem arz ettiği aşikardır. Biz her zaman dünyanın en iyi ve en çok satan panellerini yayınlayan Bloomberg Tier 1 listesindeki markaların panellerini kullanıyor, verimliliği en yüksek malzemelerden seçim yapıyoruz. Her ne kadar kendi mühendisimize çok güveniyor, en iyi işi yaptığımızı iddia ediyor olsak bile kendi kendimizi bağımsız teknik müşavirlere denetlettiriyoruz. Ayrıca iş kolumuzla ilgili, her yaptığımız santrale TUV Kalite Standartları Sertifikası çıkartıyoruz. Yani yatırımcılarımız ve müşterilerimiz dünya standartlarına haiz TUV Kalite Standartları Sertifikasına sahip bir santral sahibi olmuş oluyor.”

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Ticari Güneş Projeleri

Siemens Türkiye, Gebze’deki üretim üssüne güneş enerjisi tesisi kurdu

Published

on

Siemens Türkiye, Gebze Entegre Üretim Üssü’ne güneş enerjisi tesisi kurdu. Kartal ve Gebze kampüslerinde tükettiği elektriğin yüzde 100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayan şirket, yeni tesisle sürdürülebilirlik yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. Fabrikanın yıllık elektrik tüketiminin yüzde 10’unu karşılayacak olan tesis yılda 1616 ağacı kurtararak doğa için pozitif değer yaratacak. Tesis aynı zamanda uygulama geliştirme ve müşteri demo merkezi olarak da kullanılacak.

Siemens Türkiye, Gebze Entegre Üretim Üssü’ne güneş enerjisi tesisi kurarak yeni bir yatırımı hayata geçirdi. Tesis, Gebze üretim üssünün yılda 13 milyon 250 bin kwh olan enerji ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. 1 milyon 350 bin kWh enerji üretimi ile 664 ton karbon salımını engelleyecek olan güneş enerjisi tesisi, yılda 1616 ağacı kurtararak doğa için pozitif değer yaratacak.  Kartal ve Gebze kampüslerinde tükettiği elektriği yüzde 100 oranında yenilenebilir kaynaklardan karşılayan ve alternatif yenilenebilir enerji kaynakları üzerine çalışmalarını sürdüren Siemens Türkiye, 2023 yılında karbon nötr olma hedefine giderek daha çok yaklaşıyor.

Siemens Kaco ailesi ile inverter pazarının lider oyuncularından olan ve binalar ve endüstriyel tesisler için anahtar teslim entegrasyon projeleri de gerçekleştiren Siemens, bu tesisinde de yine santralin güç dönüştürme süreçlerini Siemens Kaco Inverter’ler ile gerçekleştiriyor. Güneş enerjisi tesisinin performans değerlendirmelerinde ise Siemens DESMAC yazılımı kullanılıyor. Verimliliğin artırılması için yapılacak önleyici bakım ve servisler ile hedeflenen yıllık üretim miktarının üzerinde bir performans kaydedilmesi planlanıyor. Tesis, aynı zamanda uygulama geliştirme ve müşteri demo merkezi olarak kullanılacak.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, “Siemens Türkiye olarak sürdürülebilir bir gelecek inşa etme yolunda çevre, çeşitlilik ve dijitalizasyon olmak üzere üç odağı benimsiyoruz. Yeni sorumlu büyüme stratejimiz ile sürdürülebilirlik önceliklerimizi belirledik ve dekarbonizasyon bu stratejinin en önemli bileşenleri arasında yer alıyor. Gebze’deki yeni güneş enerjisi tesisimiz bu vizyonun en güncel ve somut örneği. 2023 karbon nötr olma hedefi kapsamında son beş yılda attığımız adımlarla yüzde 20 enerji tasarrufu elde ettik. Kartal ve Gebze kampüslerimizde ihtiyaç duyduğumuz enerjinin yüzde 100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyoruz. Gezegenimizin geleceğine destek olan çözümler geliştirmeye ve sürdürülebilirlik odağındaki yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi.

 

 

Continue Reading

Ticari Güneş Projeleri

Sadece güneşten değil yerden yansıyan ışınım da üretime kazandırılıyor

Published

on

İstanbul Tuzla’daki fabrikasında yıllık 1200 MW güneş paneli üretim kapasitesine sahip olan HT Solar, güneş panelleriyle işletmelerin ve Türkiye’nin enerjisine değer katmaya devam ediyor. HT Solar, sektörün öncü EPC firmalarından Solargüç Enerji Sistemleri’nin anahtar teslim kurulumunu yaptığı; Işıklar Enerji ve Yapı Holding iştiraklerinden Çemaş Döküm Sanayi A.Ş.’nin Kırşehir’deki fabrikasına 15 bin 288 adet 400W Bifacial panel tedarik etti

“Güneş enerjisini üretime ve sanayiye kazandırmaya devam edeceğiz”

Projeyle ilgili görüşlerini paylaşan HT Solar Satış ve Pazarlama Müdürü Emre Kulaç, “HT Solar olarak, yer aldığımız projelerle birlikte; enerjimizi, teknolojimizi ve ürünlerimizi Türkiye’nin dört bir tarafına ulaştırıyoruz.  Sektörün lider EPC firmalarıyla kurulan iş birlikleri ile en doğru sonuca en hızlı şekilde ilerliyoruz. Türkiye’deki referans projelerimize bir yenisini daha ekleyerek Kırşehir’de yer alan ÇEMAŞ Döküm Sanayi Güneş Enerji Santrali’ne 15 bin 288 adet 400W Bifacial panel tedariki sağladık. Yeni ürün ve teknolojilerle yüksek potansiyele sahip güneş enerjisini, üretime ve sanayiye kazandırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Sadece güneşten değil yerden yansıyan ışınım da üretime kazandırılıyor

ÇEMAŞ Döküm Sanayi Güneş Enerji Santrali’nde, HT markalı 400W Bifacial güneş panelleri kullanıldığını aktaran Emre Kulaç, “Çift taraflı üretim yapabilen bifacial güneş panellerimiz sayesinde ön yüzeydeki üretime ek olarak, zeminden yansıyan ışınımlar ile arka yüzeyden de üretim yaparak güneş enerjisi santralinin verimliliğine katkıda bulunuyoruz. Yüksek çıkış gücü sağlayan güneş panellerimizle en etkili enerji üretimini sağlıyor ve maksimum performansı gözetiyoruz” dedi.

Continue Reading

Ticari Güneş Projeleri

Epson yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçti

Published

on

Global teknoloji lideri Epson, 2020 Avrupa Sürdürülebilirlik Yeşil Tercih Raporu’nu yayımladı. Buna göre Epson 2020 yılında çalışan başına sera gazı emisyonlarını yüzde 8,5 azalttı. Pil, kağıt, ahşap ve plastik gibi atıklar dahil 23.700 ton malzemeyi geri dönüştüren Epson, artık sahip olduğu tüm binalarda yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanıyor.

Global teknoloji lideri Epson, 2020 Avrupa Sürdürülebilirlik Yeşil Tercih Raporu’nu açıkladı. Rapora göre Epson 2020 yılının tamamında çevre ve sürdürülebilirlik konularında önemli adımlar attı. Epson 2020’de çalışan başına sera gazı emisyonlarını yüzde 8,5 azaltırken pil, kağıt, ahşap ve plastik gibi atıklar dahil 23.700 ton malzemeyi geri dönüştürdü. Epson, 2020 itibariyle artık sahip olduğu tüm binalarda yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanmaya başladı.

48 sayfalık finansal olmayan Yeşil Tercih Raporu, Epson tarafından tüm EMEA operasyonlarında uygulanan sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk çalışmalarının kapsamlı ayrıntılarını sunuyor. Raporda öne çıkan önemli noktalar şöyle:

• Epson, sürdürülebilirlik için EcoVadis Platinum derecesi aldı. Bu da şirketin insan hakları, çalışma koşulları, çevre, etik ve sürdürülebilir tedarik için en yüksek standartları karşıladığı anlamına geliyor. Bu başarı, Epson’u sektöründeki şirketlerin ilk %1’lik dilimine yerleştiriyor.

• Çalışan başına sera gazı emisyonlarını % 8,56 azalttı.

• Emisyonları %18 oranında azaldı (485.753 ton CO2’ye eşdeğer).

• Firma; piller, kağıt, ahşap, plastik ve atık elektrikli ekipman dahil 23.700 ton malzemeyi geri dönüştürdü.

• Epson artık sahip olduğu tüm binalarda %100 yenilenebilir enerji kullanıyor.

• Firma, 50 milyonun üzerinde kartuşsuz EcoTank yazıcı satışı sayesinde 1,1 milyon ton plastik bazlı sarf malzemesi tasarrufu sağladı.

• Epson, ‘Yeni Ufuklar’ programının bir parçası olarak her yaştan 11.000’den fazla öğrenciyle etkileşim kurarak gençleri sürdürülebilir teknolojiyle tanıştırdı ve onlara kariyer hedeflerine ulaşmaları için ilham verdi.

• Firma, dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SDG’ler) ulaşmak için teknolojiden yararlanmayı amaçlayan Birleşmiş Milletler’in Akıllı Sürdürülebilir Şehirler uygulama programına teknoloji ortağı olarak kaydoldu.

‘Herkes yeşil tercih yapabilir’

Epson Avrupa Başkanı Kazuyoshi Yamamoto rapor hakkında şöyle konuştu: “Epson’un Yeşil Tercih Raporu, müşterilerimize tüm Avrupa operasyonlarımızda sürdürülebilirliği sağlamak için mevcut tüm önlemleri aldığımıza dair güvence sağlıyor. Sürdürülebilirlik DNA’mızda var, yaptığımız her şeyin içinden geçiyor. Üretim ve dağıtımımızdan çalışanlarımızın kaynak ve davranışlarının kullanımına kadar, küresel ayak izimizin her yönünü sürekli olarak ele alıyor ve iyileştiriyoruz. Her birimiz yeşil bir tercih yapabiliriz. Birlikte, bu ‘yeni normal’deki zorluklarla yüzleşirken, doğru seçimleri yapmak ve insanlarımız ve gezegenimiz için daha sürdürülebilir bir gelecek yaratmak üzere hepimiz daha fazla çalışmalıyız.”

Çevreci ürüne talep arttı

Epson Europe CSR ve Sürdürülebilirlik Direktörü Henning Ohlsson ise şunları ekledi: “Yeşil Tercih raporumuz geleceğimiz için doğru seçimi yapmakla ilgili. Daha çevreci ürün ve hizmetlere olan talep hiç bu kadar güçlü olmamıştı ve bu özellikle ileriye gerçek bir endişe ile bakan genç nesiller için geçerli. Sürdürülebilirlik tutkusu, şirketleri değişiklik yapmaya zorluyor ve bu iyi bir şey. Değerlerini paylaşmayan veya aynı aciliyet duygusunu gösteremeyen markaların uzun vadeli bir geleceği yoktur.”

Continue Reading

Trendler