Yerleşim Alanı Güneş Projeleri
Japonlar çatıya çıktı
Kentteki yatırım ortamını tanımak amacıyla İzmir’e gelen Japon heyeti, Büyükşehir Belediyesi’nin elektrikli otobüsler için ESHOT atölyelerinin çatısına kurduğu güneş enerjisi santralini gezdi.
İzmir Kalkınma Ajansı ve Zafer Kalkınma Ajansı’nın organizasyonu ile İzmir’e gelen Japon yatırımcılar, kentteki karbon salımını azaltmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen elektrikli otobüs projesini ve bu projeyi destekleyen güneş enerji sistemini inceledi. Aralarında, kısa adı JCCME olan Japan Cooperation Center for Middle East (JCCME) Genel Müdürü Takashi Oya, Müdür Wayama Takako ile Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) Tokyo Ofisi Danışmanı Reina Maeda’nın da bulunduğu Japon heyet, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı boyunca elektrikli otobüsle gezdikten sonra, İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’nün Gediz’deki atölyelerini ziyaret etti. ESHOT Yapı Tesisleri Daire Başkanı Vahyettin Akyol’dan elektrikli otobüsler için enerji üretimi konusunda bilgi alan konuk heyet üyeleri, atölyelerin çatısına kurulan güneş enerji santralini yakından görmek istedi. Bu isteği kırmayan ESHOT yöneticileri, Japon yatırımcıları çatıya çıkardı.
64 bin ağaca bedel
Elektrikli otobüslere ilişkin enerji ihtiyacının tamamının Gediz’deki atölyelerin çatısına kurdukları güneş enerjisi santrali ile karşıladıklarını söyleyen ESHOT yetkilileri, 2017 yılının Ağustos ayından bu yana 1,5 milyon kWh enerji karşılığında yaklaşık 722 bin liralık tasarruf sağladıklarını ve 1,38 MW santralde üretilen elektrik enerjisi ile 13 ayda toplam 2.559 ton karbondioksit salımını engellediklerini söyledi. Konuk heyet üyelerine, bu değerin 64 bin 175 ağacın bir günde filtreleyebileceği CO2 miktarına eşit durumda olduğunun bilgisi de verildi. Heyette yer alan Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı Tokyo Koordinatörü Ferda Gelegen, Viyana merkezli bir teşkilat olduklarını belirterek, 1981 yılından beri Japonya’da görev yaptıklarını ve İstanbul’un çok dolu bir bölge olması nedeniyle Japon şirketlerinin yatırım konusunda ülkenin değişik merkezlerini mercek altına aldığını kaydetti. Gelegen, İzmir’in de bu kentlerin başında geldiğini söyledi.
Yeni güneş santralleri yolda
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, Gediz’den sonra Adatepe ve Çiğli garajlarına kuracağı toplamda 2 MW gücündeki güneş enerji santrallerinin fizibilite çalışmalarını da tamamladı. Yıl sonuna kadar proje onaylarını ve ihale hazırlıklarını tamamlamak için harekete geçen ESHOT, bu yatırımlarla birlikte kurumsal olarak tükettiği elektrik enerjisinin büyük bölümünü güneşten karşılayabilecek.
ABD’de anlatılacak
Geçtiğimiz yıl Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği UITP tarafından verilen “Çevre ve Sürdürülebilir Gelişme Ödülü”ne layık görülen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu projeyle ikinci kez ödül kazandı. “Sıfır Emisyonlu Toplu Ulaşım Projesi”, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin 2018 yılı En İyi Uygulama Yarışması’nın “Sağlıklı Çevre” kategorisinde 12 Büyükşehir arasında birincilik ödülüne layık görüldü. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu başarısı, merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’da bulunan “Dünya Kaynakları Enstitüsü”nün dünyadaki en iyi 16 çalışmanın yer aldığı raporda da örnek olarak dünyaya duyurulacak.
Yerleşim Alanı Güneş Projeleri
Metro İstanbul’dan GES panelleriyle kendi enerjisini üreten durak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden Metro İstanbul, Metris Tramvay durağına 8,4 kw gücünde Güneş Enerji Sistemi kurdu. Yılda 7 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak güçte olan sistem sayesinde istasyon için gerekli enerji sağlanıyor.
En çevreci ulaşım aracı olan metrolar bir adım daha öteye giderek kendi enerjisini üretmeye başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden Metro İstanbul’un başlattığı proje kapsamında Metris Tramvay durağına 8,4 kw gücünde Güneş Enerji Sistemi (GES) kuruldu. Durakta bulunan 6 adet bekleme peronunun çatısına toplam 84 adet 100w esnek güneş paneli yerleştirildi.
Yılda 147 ağaç dikilmesine eş değer…
“Yeşil Durak” konseptinin uygulandığı bu çalışma ile elde edilen elektrik enerjisi, durağın iç ihtiyaçlarında kullanılıyor. Yılda ortalama 10 MWh elektrik üreten sistem ile ayrıca yılda 5,8 ton karbon salınımı engelleniyor. Yılda 7 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak güçte olan Metris Durağı Güneş Enerji Santrali, trafikten 5 aracın çekilmesi ve 147 ağacın dikilmesine eş değer fayda sağlıyor.
Proje ile yolcu ve çalışanlarında farkındalık oluşturarak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını özendirmeyi amaçlayan Metro İstanbul, kentin karbon salımının azaltılmasına katkı sunmayı hedefliyor.
Yerleşim Alanı Güneş Projeleri
Tepebaşı Belediyesi güneş yatırımlarını artıracak
Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller ile birlikte Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) ve Carntyne Uluslararası Fonu ortaklığında, Actus Group Solar’ın da katkıları ile bir toplantı gerçekleştirdi.
Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin temiz enerji konusunda çalışmaları aralıksız biçimde devam ediyor.
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç bu kapsamda önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Tepebaşı Belediyesi, güneş enerji santrali konusunda çağrı mektubu olan belediyelerden Alpu Belediyesi ile birlikte Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) ve Carntyne bilgilendirme etkinliğine ev sahipliği yaptı.
Türkiye’deki belediyelerin gelecek planlarında yerel güneş enerjisi stratejisi oluşturmak suretiyle kendi bölgelerinin güneş enerjisi potansiyelleri ile finansman olanaklarının belirlenmesi ve uygun projelerin hayata geçirilmesine destek olmak üzere GÜNDER ve Carntyne Uluslararası Fonu ortaklığında ve Actus Group Solar’ın katkılarıyla Tepebaşı Belediyesi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın yanı sıra Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller; Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş; Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Finans Komisyon Başkanı Hakan Uzunhekim; Carntyne Fonu Genel Müdürü Greg Garland ve İBT Solar İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Hamza Küçükyarma katıldı.
Toplantıda GENSED Yönetim Kurulu Üyesi ve Finans Komisyon Başkanı Hakan Uzunhekim; Carntyne Fonu Genel Müdürü Greg Garland ve İBT Solar İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Hamza Küçükyarma gerçekleştirdikleri sunumlar ile yerel yönetimleri yapabileceği güneş enerjisi çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Toplantı karşılıklı görüş alışverişi ile sona ererken bir değerlendirmede bulunan Başkan Ataç; “Bugün değerli misafirlerimiz ile birlikte oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Tepebaşı Belediyesi olarak temiz enerji konusunda gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ile zaten bu alanda örnek bir kurum konumundayız. Bu konumu daha da iyi noktalara taşımak adına çalışmalarımıza aralıksız şekilde devam ediyoruz. Belediyemiz; çevreyi koruyan ve geleceğimizi gözeten bir enerji politikası ile yönetilmeye devam edecek” dedi.
Konuk heyet daha sonra belediyenin temiz enerji alanındaki çalışmaları yerinde gördüğü bir gezi gerçekleştirerek yetkililerden bilgiler aldı.
Yerleşim Alanı Güneş Projeleri
Nikaragua, devasa elektrik ve güneş enerjisi insiyatifine başlıyor
Kamu enerji firması, bu yıl, elektrik şebekesiyle bağlantıları daha önce kesilmiş olan yüzlerce aileye elektrik verildiğini duyurdu.
Nicaragua’daki Sandinista hükümeti, ülkede elektriğin henüz ulaşmadığı kesimlere şebeke götürecek yeni bir kamusal takvime yatırım yapıyor. Takvime göre yoğunluk yenilenebilir enerjide olacak.
Cuma günü, kamulaştırılan ENATREL elektrik firmasının başkanı Salvador Mansell, Mayıs ayı için 80.000 dolarlık yatırım yapılacağını duyurdu. Bu da, 2019’da bütçe kapsamına alınmış toplam yatırımları 300.000 dolar düzeyine çıkarıyor. Tüm yatırımlar, kamu alanlarının daha çok aydınlatılması ve düşük gelirli ailelere elektrik sağlama amacı taşıyor.
Kamu firması, bu yıl şimdiye kadar Jinotega ve Masaya gibi bölgelerdeki ailelere elektrik verilmiş olduğunu bildirdi. ENATREL ayrıca 2019 sonuna dek ilave 30.000 kamusal elektrik lambası yerleştirilmesini de hedefliyor.
Hükümet yenilenebilir enerjinin önemini vurguladı. Ülkenin dezavantajlı kırsal bölgelerindeki hastane ve evlere güneş panelleri yerleştirmeye başladı.
Sandinista hükümeti tarafından yürütülen diğer sosyal program da düşük gelirli ailelere tarla sağlayan bir toprak reformu olan “Bismarck Martinez”. Perşembe günü Başkan Yardımcısı Rosario Murillo, 4308 aileye toprak tapularının verildiğini söyleyerek, “Kamu yararını gözetmeyi sürdürüyor ve bu dayanışma programına devam ediyoruz” dedi.
Program ismini, 2018’de ABD destekli sağ kanat göstericiler tarafından kaçırılan Bismarck Martinez’den alıyor.
Kaynak: teleSUR
- Solar Panel1 yıl ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- Solar Panel12 ay ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- Sektör Haberleri1 yıl ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi1 yıl ago
Solino, 3 Yılda Türkiye’de Liderlik ve Avrupa’da İlk Sıralarda Yer Almayı Hedefliyor
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Fabrika Çatısına Güneş Enerjisi Sistemi Kurulum Rehberi Yayınlandı
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
YEO’dan geleceğin enerji teknolojileri için 3 önemli hamle
- Sektör Haberleri2 yıl ago
IRENEC 2023 yarın kapılarını açıyor, yenilenebilir enerji sektörü 13. kez buluşuyor
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
LONGi, ilk Çinli güneş enerjisi şirketi olarak emisyon azaltma hedefleri için Bilim Temelli Hedef girişimi (SBTi) onayı aldı