Solar Teknolojileri
Lightyear dünyanın ilk uzun mesafe güneş aracını piyasaya sürüyor
Temiz mobilitede öncü bir marka olan Lightyear ilk uzun mesafe güneş aracının tanıtımını gerçekleştirdi. Prototip, Katwijk’teki TheaterHangaar’da yatırımcılardan, müşterilerden, ortaklardan ve basından katılımcılarıyla gerçekleştirildi. Lightyear ortak kurucusu ve CEO’su Lex Hoefsloot, “Bu an, sürüşte yeni bir çağı temsil ediyor. İki yıllık hayal, düşünme ve çalışma, bu dönüm noktasını getirdi. Bu, temiz mobiliteyi herkes için erişilir yapma misyonumuzda büyük bir sıçrama” dedi
Lightyear; 2015, 2016 ve 2017 yıllarında Bridgestone Dünya Güneş Enerjisi karşılaşmasını kazanan Eindhoven Güneş Enerjisi Takımı mezunları tarafından kuruldu. Kuruluşundan bu yana, kilit yatırımcılardan ödüller, bağışlar ve destekler aldı. CEO Lex Hoefsloot şunları belirtiyor: “Bu, bizim ilk uzun mesafe güneş aracının çalışan bir ptotopini yalnızca iki yılda ortaya çıkarmamızı sağladı. Şimdiye kadar yüzün üzerinde araç sattık. Lightyear One ile, teknolojinin piyasadaki en sürdürülebilir ve en uygun araçları yapmamıza imkan tanıdığını göstermek istiyoruz”.
Lightyear One’ın mühendisliği, radikal biçimde farklı bir perspektiften görerek icra edildi.
Hoefsloot, “Hepimizin bir başarı geçmişi var ve bununla verim ve güvenlik üzerine inatla odaklanabiliyoruz. Lightyear sıfırdan başladı, her güneş ışınından en çok faydayı almak için metodları değil, sadece fizik kanunlarını takip ettik. Aracın temel amacı, elektrikli araçların yetersiz kaldığı nokta. Araştırmalar gösteriyor ki, mesafe ve şarj seçeneklerinin yokluğu, insanları elektrikli araç alırken düşündüren unsurların hâlâ başında geliyor” diyor.
Hoefsloot devam ediyor: “Bu sorunları ultra verimlilik dediğimiz olguyla çözüyoruz. Bu bir yandan göreli küçük bir aküyle 725 km gibi sıradışı bir mesafeyi sağlayacak. Diğer yandan enerji tüketiminin çok düşük olması nedeniyle güneşten, yıllık 20.000 kilometreye karşılık gelecek enerji üretecek şekilde, doğrudan şarj olabiliyor. Ayrıca, tüm şarj seçeneklerinin de kullanımı kolaylaştı, çünkü aynı enerji miktarıyla daha çok mesafe katedebiliyorsunuz. O kadar verimli ki, herhangi bir güç çıkışından şarj edebiliyorsunuz. Sıradan 230V prizlerden bir gece süresince, 400 km mesafe gidecek şarjı elde edebiliyorsunuz. Bu, uzun yol seyahati için iyi, çünkü şarj altyapısı gerektirmiyor.
- Aracın yapımı, en az ağırlıktaki yüksek teknoloji malzemelerden, yolcu güvenliğni kesinlikle sağlayacak şekilde gerçekleştirilmiştir.
- Lightyear One bağımsız dört ayrı tekerlekle çalışmaktadır, dolayısıyla motordan tekerleklere enerji geçişinde kayıp yaşanmaz.
- Tepe ve kaporta beş metrekarelik bütünleşik, güvenlik camına sahip güneş hücrelerinden oluşmaktadır. O kadar dayanımlıdır ki, bir yetişkin yürüdüğünde çizik meydana gelmez.
- Hızlı şarj istasyonunda da ve hatta alelade prizde de şarj edilebilir.
Küresel iklim değişikliğiyle mücadele vurgusu
Prototipin sunumu süresince, Lex Hoefsloot, şunları vurguladı: “İklim değişikliği, biz insanların karşılaştığı en büyük sorunlardan biri. Neredeyse bizleri felç edecek derecede korkutucu bir gelişme. Biz mühendisler buna karşı bir şey yapma kararı aldık. Yüzyıllar boyu, tabiatla dengeli şekilde yaşadık. Bugünün teknolojileriyle, bunu bir daha yapabiliriz”.
İlk siparişler gelmeye başladı
Lightyear, LightyearOne’ın üretimini 2021’de artıracak. İlk 100 aracın siparişi verildi bile. Lightyear web sitesinden, ilk 500 adet Lighyear One rezervasyonu 1119.000 € özel fiyatla yapılabiliyor. Teslimat ise 2021’de gerçekleşecek.
Solar Teknolojileri
Güneş Enerjisi Sektöründe Yerli Hücre Üretimi İhtiyacı: Solar3GW Öne Çıkarıyor
Solar3GW, Türkiye güneş enerjisi sektöründeki teşvik politikasına yönelik önemli bir çağrıda bulundu. Solar3GW Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, güneş paneli üretiminde ithal hücre kullanımı nedeniyle yerli üreticilere verilen teşviklerin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Turhan, “İthalata getirilen korumacı tedbirler yerine, YEKDEM Cetvel-2 mekanizmasının devreye alınması güneş santrali kurulumlarını hızlandıracaktır” dedi.
Yerli Panel Üretiminde Hücre Üretimi Öncelik Olmalı
Geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğde, ithal hücre kullanılarak üretilen yerli panellerin teşvik kapsamından çıkarıldığı duyurulmuştu. Bu düzenlemenin sektörde tartışmaları yeniden alevlendirdiğini belirten Turhan, “Yerli üretimi artırmak için öncelikli olarak hücre üretimine odaklanılması gerekiyor. Teşvikler, montaj sanayisine değil, Ar-Ge ve katma değer yaratacak yatırımlara yönlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.
YEKDEM Cetvel-2 ile Güneş Santrali Kurulumları Hızlandırılmalı
Turhan, güneş enerjisi yatırımlarının hızlanması için YEKDEM Cetvel-2 mekanizmasının kullanılmasını önerdi. Bu sistemle yerli ürün kullanan yatırımcıların daha yüksek satış fiyatı elde edebileceğini ve desteklerin tüm elektrik kullanıcılarına eşit olarak dağıtılacağını belirtti. “İthalat tedbirleri yerine, bu sistemle güneş enerjisi yatırımlarının önünü açabiliriz” dedi.
Sektörde Hücre Yatırımları Gecikiyor
Mevcut üretim kapasitesinin, yerli panel üretimi için yeterli olmadığını vurgulayan Turhan, “Yerli panel üretiminde hücre yatırımlarına yeterince önem verilmedi. Mevcut kaynaklar yanlış alanlara yönlendirildi ve bu durum sektörde ilerlemeyi yavaşlatıyor” dedi. Ayrıca, sektördeki mevcut tesislerin istihdam ve know-how kaybına uğradığını ekledi.
Solar3GW Hakkında
Solar3GW, Türkiye’de güneş enerjisinin gelişimini desteklemek amacıyla 2020 yılında kurulmuş bir düşünce kuruluşudur. Her yıl en az 3 GW güneş enerjisi kapasitesini şebekeye kazandırma misyonuyla hareket eden Solar3GW, sektör paydaşlarıyla işbirliği yaparak güneş enerjisi alanında farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.
Solar Teknolojileri
Şişecam RE+Fuarı’nda Güneş Enerjisi Camlarını Sergiledi
Düz Cam faaliyet alanında dünyanın en büyük beş global üreticisi arasında yer alan Şişecam, 9-12 Eylül 2024 tarihleri arasında RE+ Fuarı’na katıldı. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Anaheim Convention Center’da düzenlenen RE+ Fuarı’nda Şişecam, güneş enerjisi camlarını ve ürün çeşitlerini sergiledi.
13.09.2024 – Camın tüm temel alanlarında faaliyet gösteren tek global oyuncu olan Şişecam, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Anaheim Convention Center’da düzenlenen RE+ Fuarı’nda ürünlerini tanıttı. Şişecam, sektör profesyonellerinin bir araya geldiği fuarda, güneş enerjisi sektörü için Sandy ve Prisma desenleriyle ürettiği ve fotovoltaik modüllerde kullanılan güneş enerjisi camlarını sergiledi. Şişecam ayrıca standında güneş enerjisi camlarıyla ilgili yeni teknolojiler ve trendler hakkında ziyaretçileri bilgilendirdi.
Şişecam’ın, ürün gamında yer alan güneş enerjisi camlarının yüzeylerine uygulanan özel Anti-Reflektif kaplama, geçirgenliği artırırken ışık yansımalarını en aza indiriyor. Bu da güneş panellerinde performans artışı ve yüksek verimlilik sağlıyor. Ayrıca güneş paneli camlarının temperlenmesi mukavemeti artırıyor ve güneş panellerini çevresel koşullara karşı koruyor.
Solar Teknolojileri
GES firmalarının dev proje teklifleri birkaç dakikada hazır
Güneş enerji santrali (GES) kurulumu yapan firmalar, bankalar ve sigorta şirketleri için özelleştirilebilen Müşteri Kazanımı, Yönetimi yazılımları geliştiren ve şirketlerin müşteri edinme maliyetini 10’da bire kadar düşürüp karlılıklarını artıran solarVis yeni ürünü ‘Satış Motoru’nu hizmete sundu. Bu ürünle GES kurulumu yapan firmaların sadece birkaç dakika içinde kredilendirilebilir proje tasarımları ve teklifler oluşturulması sağlanıyor.
Yenilenebilir enerji ve enerji depolarının geleceği İstanbul’da, Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı’nda 15-17 Kasım 2023 tarihlerinde buluşuyor. Enerji alanındaki en büyük oyuncuları bir araya getiren etkinlikte solarVis de yeni ürünüyle yerini aldı.
Sürdürülebilir enerjiye geçişe liderlik etmeyi hedefleyen solarVis, sürdürülebilir bir enerji geleceği için önemli bir platform olan, enerji sektörünün yol haritasını belirleme fırsatı sunan ve İstanbul Fuar Merkezi’nde (IFM) gerçekleştirilen Dünya Enerji Kongresi-Fuarı’nda inovatif ürünlerini sergiliyor.
SolarVis CEO’su Samet Yıldırım, “Bu yeni ürünle birlikte solarVis, müşteri kazanma, proje planlama, paydaş yönetimi, teklif oluşturma, kredilendirme ve sigortalama dahil olmak üzere GES satış süreçlerinin uçtan uca maksimum hız ve verimlikte yürütülmesini sağlıyor” dedi.
Sürdürülebilir enerjiye geçiş, günümüzde daha önce hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. SolarVis, GES yatırımcılarının geçişini kolaylaştırmak ve onlara gerekli araçları sunmak için inovatif teknolojik altyapısını kullanıyor. Bu vizyon, sektördeki şirketlerin müşteri edinme süreçlerini hızlandırırken operasyonel maliyetlerini minimize etmelerini sağlıyor. Müşteri Kazanma ve Yönetme Modülü ile güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren GES üreticileri, mühendislik şirketleri (EPC) ve bankaların web sitelerini ziyaret eden kullanıcıların sadece 1 dakika içinde fizibilite raporlarına erişimini ve firmalara iletişim bilgilerini bırakmalarını sağlayan solarVis, şimdi de yeni ürününü piyasaya sundu. “Satış Motoru” olarak adlandırılan yeni ürünle, Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulumu yapan firmaların sadece birkaç dakika içinde kredilendirilebilir proje tasarımları ve teklifler oluşturulması sağlanıyor.
Uçtan uca verimlilik
Yeni satış motoruyla 3 boyutlu çatı tasarımı ve panel yerleştirme, finansal projeksiyonlar ve analiz, güncel ürün gamı (Bill of Materials) öğelerinin veri tabanı, bayi ve ekip yönetimi ile sınırsız revizelerle otomatik detaylı fiyat teklifi oluşturma gibi firmanın satış süreçlerini hızlandıran hizmetler sunuluyor.
SolarVis bu yeni ürünü ile birlikte, müşteri kazanma, proje planlama, paydaş yönetimi, teklif oluşturma, kredilendirme ve sigortalama da dahil olmak üzere GES satış süreçlerinin uçtan uca maksimum hız ve verimlikte yürütülmesini sağlıyor.
Üç boyutlu tasarım
SolarVis Kurucu Ortağı ve CEO’su Samet Yıldırım, yeni satış motoru ürünü ile GES kurulumu yapan şirketlerin tekliflendirme gücünü merkeze alarak tüm satış sürecini uçtan uca dijitalleştirdiklerini söyledi. Yıldırım, “Yeni ürünümüz olan ‘Satış Motoru’ GES kurulumu yapan firmalara, sadece birkaç dakika içinde kredilendirilebilir proje tasarımları ile teklifler oluşturma olanağı sunuyor. Temel özellikleri arasında 3 boyutlu çatı tasarımı ve panel yerleştirme, finansal projeksiyonlar ve analiz, güncel ürün gamının veri tabanı, bayi ve teknik ekip yönetimi ve sınırsız düzeltmelerle otomatik detaylı fiyat teklifi oluşturma bulunuyor” dedi.
Sürdürülebilir enerji
SolarVis Ceo’su Yıldırım, “Güneş enerjisi sektöründe dijital dönüşümün lideri olarak, solarVis, sürdürülebilir enerjiye geçişin kolaylaştırılmasında öncü bir rol oynuyor ve sektörün geleceğine yön veriyor. Artık GES yatırımları daha hızlı, daha verimli ve daha erişilebilir hale geliyor. Ve bu gelecekteki enerji dönüşümünün temelini oluşturuyor. SolarVis ile enerjiyi daha sürdürülebilir ve erişilebilir hale getiriyoruz.”
- Solar Panel12 ay ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Borsada ‘Güneş’e yatırım CW Enerji ile büyüyecek
- Solar Panel11 ay ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- Sektör Haberleri1 yıl ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- Sektör Haberleri2 yıl ago
Europower Enerji, 20 Nisan’da borsada işlem görmeye başlıyor…
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi1 yıl ago
Solino, 3 Yılda Türkiye’de Liderlik ve Avrupa’da İlk Sıralarda Yer Almayı Hedefliyor
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi1 yıl ago
Fabrika Çatısına Güneş Enerjisi Sistemi Kurulum Rehberi Yayınlandı
- Solar Teknolojileri1 yıl ago
YEO’dan geleceğin enerji teknolojileri için 3 önemli hamle