Solar Teknolojileri
Solar yelkenli LightSail 2, Dünya’ya ilk fotoğrafları gönderdi
LightSail 2 uydusunun, yelken işlevi gören kanatları sayesinde Güneş ışığındaki fotonların itiş gücüyle Dünya yörüngesini katetmesi amaçlanıyor.
Planetary Society tarafından geliştirilen solar yelkenli uydu “LightSail 2”, yörüngeden çektiği ilk fotoğrafları Dünya’ya yolladı.
Merkezi ABD’nin California eyaletinde bulunan bilim cemiyeti Planetary Society, 25 Haziran’da uzaya gönderilen LightSail 2 uydusunun Dünya’yla ilk bağlantısını yaptığını ve yörüngeden çektiği fotoğrafları gönderdiğini bildirdi.
Cemiyet, LightSail 2’nin kameraları tarafından kaydedilen, yörüngedeki gün batımı sırasında, Dünya’nın Güneş’ten gelen ışık huzmeleri arasından silüet olarak görüldüğü bir fotoğrafı paylaştı.
Cemiyet ayrıca uydunun yörüngedeki konumunun canlı olarak izlenmesini ve üzerindeki iki balık gözü mercekli kameranın kaydettiği görüntülere çevrimiçi erişebilmesini sağlayacak bir internet uygulamasını hizmete sunduklarını duyurdu.
Yaklaşık 5 kilogram ağırlığında ve somun ekmek büyüklüğündeki uydunun, sonraki aşamada; alüminyum folyoya benzer hafif ve ışığı yansıtan malzemeden yapılmış kanatlarını açıp; tıpkı bir yelkenlinin rüzgâr enerjisiyle yol alması gibi, Güneş ışınlarıyla yayılan fotonların itiş gücüyle Dünya yörüngesini katetmesi hedefleniyor.
LightSail 2’nin dört parçadan oluşan solar kanatları açıldığında uydu; kare şeklinde ve boks ringi genişliğinde bir solar yüzeye dönüşüyor. Proje yöneticileri uydunun birkaç gün içinde form dönüşümünü tamamlayarak yörünge yolcuğuna başlamasını öngörüyor.
Amerikalı jeofizik doktoru ve televizyon programcısı Bill Nye’ın öncülük ettiği proje tamamen bağışçıların desteğiyle finanse edildi. İnternetten yürütülen bağış kampanyasına 40 binden fazla kişi 1 dolardan 1 milyon dolara kadar bağışlarla katkıda bulunmuştu.
Uydunun ilk hali “LightSail”, 2015 yılında uzaya fırlatılmış; solar kanatların açılması ve fotonların itişiyle hareket etme özellikleri test edilmişti.
Solar Teknolojileri
Şişecam RE+Fuarı’nda Güneş Enerjisi Camlarını Sergiledi
Düz Cam faaliyet alanında dünyanın en büyük beş global üreticisi arasında yer alan Şişecam, 9-12 Eylül 2024 tarihleri arasında RE+ Fuarı’na katıldı. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Anaheim Convention Center’da düzenlenen RE+ Fuarı’nda Şişecam, güneş enerjisi camlarını ve ürün çeşitlerini sergiledi.
13.09.2024 – Camın tüm temel alanlarında faaliyet gösteren tek global oyuncu olan Şişecam, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Anaheim Convention Center’da düzenlenen RE+ Fuarı’nda ürünlerini tanıttı. Şişecam, sektör profesyonellerinin bir araya geldiği fuarda, güneş enerjisi sektörü için Sandy ve Prisma desenleriyle ürettiği ve fotovoltaik modüllerde kullanılan güneş enerjisi camlarını sergiledi. Şişecam ayrıca standında güneş enerjisi camlarıyla ilgili yeni teknolojiler ve trendler hakkında ziyaretçileri bilgilendirdi.
Şişecam’ın, ürün gamında yer alan güneş enerjisi camlarının yüzeylerine uygulanan özel Anti-Reflektif kaplama, geçirgenliği artırırken ışık yansımalarını en aza indiriyor. Bu da güneş panellerinde performans artışı ve yüksek verimlilik sağlıyor. Ayrıca güneş paneli camlarının temperlenmesi mukavemeti artırıyor ve güneş panellerini çevresel koşullara karşı koruyor.
Solar Teknolojileri
GES firmalarının dev proje teklifleri birkaç dakikada hazır
Güneş enerji santrali (GES) kurulumu yapan firmalar, bankalar ve sigorta şirketleri için özelleştirilebilen Müşteri Kazanımı, Yönetimi yazılımları geliştiren ve şirketlerin müşteri edinme maliyetini 10’da bire kadar düşürüp karlılıklarını artıran solarVis yeni ürünü ‘Satış Motoru’nu hizmete sundu. Bu ürünle GES kurulumu yapan firmaların sadece birkaç dakika içinde kredilendirilebilir proje tasarımları ve teklifler oluşturulması sağlanıyor.
Yenilenebilir enerji ve enerji depolarının geleceği İstanbul’da, Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı’nda 15-17 Kasım 2023 tarihlerinde buluşuyor. Enerji alanındaki en büyük oyuncuları bir araya getiren etkinlikte solarVis de yeni ürünüyle yerini aldı.
Sürdürülebilir enerjiye geçişe liderlik etmeyi hedefleyen solarVis, sürdürülebilir bir enerji geleceği için önemli bir platform olan, enerji sektörünün yol haritasını belirleme fırsatı sunan ve İstanbul Fuar Merkezi’nde (IFM) gerçekleştirilen Dünya Enerji Kongresi-Fuarı’nda inovatif ürünlerini sergiliyor.
SolarVis CEO’su Samet Yıldırım, “Bu yeni ürünle birlikte solarVis, müşteri kazanma, proje planlama, paydaş yönetimi, teklif oluşturma, kredilendirme ve sigortalama dahil olmak üzere GES satış süreçlerinin uçtan uca maksimum hız ve verimlikte yürütülmesini sağlıyor” dedi.
Sürdürülebilir enerjiye geçiş, günümüzde daha önce hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. SolarVis, GES yatırımcılarının geçişini kolaylaştırmak ve onlara gerekli araçları sunmak için inovatif teknolojik altyapısını kullanıyor. Bu vizyon, sektördeki şirketlerin müşteri edinme süreçlerini hızlandırırken operasyonel maliyetlerini minimize etmelerini sağlıyor. Müşteri Kazanma ve Yönetme Modülü ile güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren GES üreticileri, mühendislik şirketleri (EPC) ve bankaların web sitelerini ziyaret eden kullanıcıların sadece 1 dakika içinde fizibilite raporlarına erişimini ve firmalara iletişim bilgilerini bırakmalarını sağlayan solarVis, şimdi de yeni ürününü piyasaya sundu. “Satış Motoru” olarak adlandırılan yeni ürünle, Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulumu yapan firmaların sadece birkaç dakika içinde kredilendirilebilir proje tasarımları ve teklifler oluşturulması sağlanıyor.
Uçtan uca verimlilik
Yeni satış motoruyla 3 boyutlu çatı tasarımı ve panel yerleştirme, finansal projeksiyonlar ve analiz, güncel ürün gamı (Bill of Materials) öğelerinin veri tabanı, bayi ve ekip yönetimi ile sınırsız revizelerle otomatik detaylı fiyat teklifi oluşturma gibi firmanın satış süreçlerini hızlandıran hizmetler sunuluyor.
SolarVis bu yeni ürünü ile birlikte, müşteri kazanma, proje planlama, paydaş yönetimi, teklif oluşturma, kredilendirme ve sigortalama da dahil olmak üzere GES satış süreçlerinin uçtan uca maksimum hız ve verimlikte yürütülmesini sağlıyor.
Üç boyutlu tasarım
SolarVis Kurucu Ortağı ve CEO’su Samet Yıldırım, yeni satış motoru ürünü ile GES kurulumu yapan şirketlerin tekliflendirme gücünü merkeze alarak tüm satış sürecini uçtan uca dijitalleştirdiklerini söyledi. Yıldırım, “Yeni ürünümüz olan ‘Satış Motoru’ GES kurulumu yapan firmalara, sadece birkaç dakika içinde kredilendirilebilir proje tasarımları ile teklifler oluşturma olanağı sunuyor. Temel özellikleri arasında 3 boyutlu çatı tasarımı ve panel yerleştirme, finansal projeksiyonlar ve analiz, güncel ürün gamının veri tabanı, bayi ve teknik ekip yönetimi ve sınırsız düzeltmelerle otomatik detaylı fiyat teklifi oluşturma bulunuyor” dedi.
Sürdürülebilir enerji
SolarVis Ceo’su Yıldırım, “Güneş enerjisi sektöründe dijital dönüşümün lideri olarak, solarVis, sürdürülebilir enerjiye geçişin kolaylaştırılmasında öncü bir rol oynuyor ve sektörün geleceğine yön veriyor. Artık GES yatırımları daha hızlı, daha verimli ve daha erişilebilir hale geliyor. Ve bu gelecekteki enerji dönüşümünün temelini oluşturuyor. SolarVis ile enerjiyi daha sürdürülebilir ve erişilebilir hale getiriyoruz.”
Solar Teknolojileri
YEO’dan geleceğin enerji teknolojileri için 3 önemli hamle
Türkiye’nin önde gelen teknoloji ve mühendislik şirketlerinden biri olan YEO Teknoloji, enerji alanındaki 3D (Dijitalizasyon, Desentralizasyon, Dekarbonizasyon) vizyonunu destekleyecek üç önemli anlaşmayı duyurdu.
YEO, bu anlaşmaları Türkiye’nin tek güneş enerjisi ve enerji depolama sistemleri fuarı olan Solar+Storage NX’te açıkladı. 31 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen fuar, sektör profesyonellerini bir araya getirdi ve YEO, enerji teknolojileri alanındaki gelişmelerini burada paylaştı.
İlk olarak, YEO’nun enerji depolama alanındaki iştiraki Reap Battery’nin İstanbul Tuzla’daki fabrikasında üretilen ilk depolama sistemleri, İSKEN’in Sugözü Termik Santrali’nde kullanılmak üzere inşa edilmeye başlandı. Daha önce tamamlanan 21.2 MW’lık hibrit güneş enerjisi santrali projenin ardından, şimdi YEO’nun yüzde 100 sahibi olduğu Reap Batarya Fabrikası’nda üretilecek 12.5 MWh’lik enerji depolama sistemi Sugözü Termik Santrali’nde kullanılacak. Bu adım, YEO’nun, Türkiye’nin en büyük termik santrallerinden biri olan İSKEN’in Sugözü Termik Santrali’ni bir enerji adasına dönüştürme hedefine katkı sağlayacak.
YEO’nun enerji depolama sistemleri alanındaki iştiraki Reap Battery ve enerji depolama çözümleri şirketi Solitek iş birliği ile konut, ticarethane ve endüstri tesislerine yönelik batarya sistemleri sunacak. Bu anlaşma, Türkiye’de 2030 yılına kadar 10GWh’lık bir pazarın oluşmasını beklerken, Reap Battery’nin enerji tüketicilerinin enerji depolama sistemleri ihtiyaçlarını karşılamasına olanak sağlayacak.
Ayrıca, YEO, nesnelerin interneti (IoT), endüstriyel üretim yönetim sistemleri ve akıllı makine yönetimi yazılımlarında uzmanlaşmış BrandIT Mühendislik Yazılım Ticaret A.Ş.’nin yüzde 51 hissesini satın alımı için ilk adımı attı. Bu ortaklıkla, YEO, yapay zeka, büyük veri ve bulut tabanlı enerji verimliliği, akıllı şebeke & santral yönetimi ve akıllı şehirler için özgün çözümler üretecek. BrandIT, Endüstri 4.0 teknolojilerini kullanarak başarılı projeleri uçtan uca çözümleyen bir geçmişe sahip. Bu iş birliği, enerji ve endüstri sektörlerinde YEO Teknoloji’nin deneyimi ile BrandIT’in Endüstri 4.0 teknolojilerindeki uzmanlığını birleştirerek güçlü bir sinerji oluşturmayı hedefliyor.
Fuarda önemli anlaşmalara imza atan YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız, şunları söyledi: “YEO, 3D odaklı (dijitalizasyon, desentralizasyon, dekarbonizasyon) yaklaşımıyla Türkiye’de üretilen yenilenebilir enerjinin depolanması için en son teknolojileri sunmaya kararlıdır. Makine öğrenmesi ve yapay zeka gibi teknolojileri kullanarak enerji verimliliğini ve sürdürülebilirliği artırmak için dijitalleşme çalışmalarımızı hızlandıracağız. Bu iş birlikleri, enerji sektörünün geleceğine yön verme konusundaki kararlılığımızı yansıtıyor. ‘Bizce Mümkün’ felsefemizle hedefimiz, doğal kaynakları korumak ve gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak.”
- Solar Panel10 ay ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- İletim ve Enerji Depolama Teçhizatı2 yıl ago
“SOLARŞARJ” elektrikli araç şarj istasyonu lisansını aldı!
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi1 yıl ago
Borsada ‘Güneş’e yatırım CW Enerji ile büyüyecek
- Solar Panel9 ay ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- GES Yatırımcıları2 yıl ago
Türkiye, güneş enerjisi kapasitesini 2035’e kadar yaklaşık %450 artıracak
- Sektör Haberleri10 ay ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- Solar Panel2 yıl ago
Solkompaniet ve Bouygues Energies & Services, İsveç güneş PV pazarında işbirliğine başlıyor
- İletim ve Enerji Depolama Teçhizatı1 yıl ago
Sayaç ve elektrik arızaları önceden tespit edilebilecek