Connect with us

Etkinlikler

Makine mühendislerinden Enerji Verimliliği Haftası etkinliği

Published

on

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 3 gün sürecek bir Enerji Verimliliği Haftası etkinliği gerçekleştiriyor.

İstanbul PERPA Ticaret Merkezi’nde tertiplenen etkinliğin ilk toplantısı 10 Ocak Perşembe günü gerçekleştirildi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Şişli İlçe Yürütme Kurulu Başkanı Murat Sonat ile İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Demir’in konuşmalarıyla açılan etkinlikte ilk oturum İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü ve Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun “Küresel İklim Değişikliği” başlıklı sunumuyla gerçekleştirildi.

“Dünya insan virüsü kaptı”

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu

İklim değişikliği denince akla enerji, gıda ve su geliyor diyen Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Hava tabakasının sonsuz olmadığına ve insanlık olarak dengeye bozduğumuza vurgu yaptı. “İnsan hasta olunca virüs kaptı deriz, Dünya da hasta ve virüsü de insan” diyen Kadıoğlu, sorun giderek büyüyor vurgusu yaptı.

İnsanlığın iklim değişikliğiyle kendisini özdeşleştiremediğini belirten Kadıoğlu, “mesele sadece kutup ayılarının meselesi değil, insanlık olarak durumu içselleştirmek zorundayız” dedi.

Dünya’nın 150 bin yılda bir, doğal kaynaklı olarak 1 derecelik sıcaklık artışı ya da düşüşü yaşadığını belirten Mikdat Kadıoğlu; sorunun şu anda bunun 150 yılda bir gerçekleşecek seviyeye gelmiş olmasından kaynaklandığını belirtti.

Sıcaklıktaki 2 derecelik artışın tüm dünyayla birlikte Türkiye’de de tarım haritasını değiştireceğini belirten Kadıoğlu, en büyük sorununsa su olacağını belirtti.

Güneş için yasal düzenleme gerek

Küresel iklim değişikliğiyle mücadele için uyum vurgusu yapan Mikdat Kadıoğlu; Türkiye’de güneş enerjisi kullanımıyla ilgili yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bireylerin güneş ışığına erişim hakkının yasal güvence altına alınması gerektiğini belirten Mikdat Kadıoğlu; enerji verimliliği en düşük ülkelerden birisi olduğumuzu belirtti.

Enerji üretim tesislerinde enerji verimliliği

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Enerji Komisyonu Başkanı Azmi Bakdur tarafından yönetilen günün ikinci oturumunda, “Enerji Üretim Tesislerinde Enerji Verimliliği” konusu tartışıldı.

EÜAŞ Emekli Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Başaran’ın “Konvansiyonel Enerji Üretim Tesislerinde Enerji Verimliliği” başlıklı sunumuyla açılan oturumda; ikinci olarak “Güneş Enerjisi Üretim Tesislerinde Enerji Verimliliği” başlıklı sunumuyla Makine Mühendisleri Odası Enerji Komisyonu Üyesi ve ARTEK Mühendislik Proje Yöneticisi Mehmet Akın söz aldı.

Güneş enerjisiyle ilgili Türkiye’deki mevcut durumu, EPDK verileri üzerinden açıklayan Mehmet Akın, GES sistemleriyle ilgili ayrıntılı teknik bilgiler sundu.

Panellere gölge düşmesi tasarım hatasıdır ve verimliliği düşürür

Makine Mühendisleri Odası Enerji Komisyonu Üyesi ve ARTEK Mühendislik Proje Yöneticisi Mehmet Akın GES tesislerinde verimliliğe etki eden faktörlere ilişkin bilgiler verdi

Güneş enerjisi sistemlerinde verimlilikle ilgili dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin pek çok bilgi paylaşan Akın, öncelikle gölgelemeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Panellere gölge düşmesinin tasarım hatası olduğunu belirten Mehmet Akın, bunun mikroçatlaklara ve arızaya sebebiyet verdiğini belirtti.

İkinci olarak zemin seçimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Mehmet Akın; toprak kaymasına müsait olan zeminlerin panel kurulması için uygun olmadığını belirtti. Panellerin taşıyıcı yapılarının zarar görmesinin verimliliği düşüren sonuçlar doğuracağını belirten Akın; teçhizat izolasyonun da büyük önem taşıdığını belirtti.

Sunumu boyunca saha fotoğrafları üzerinden ayrıntılı bilgiler veren Murat Akın, invertör yerleştirilmesi ve kablolama yapılması konularında da, yanlış uygulama örnekleri üzerinden açıklamalarda bulundu.

Çevresel etmenler de önemli

Güneş enerjisi sistemlerinden enerji verimliliğini düşüren etkenlerin sadece tesis içerisinden değil, çevreden de kaynaklanabileceğini belirten Murat Akın; Denizli’de bir çimento fabrikasının yanına kurulan bir GES tesisinin, kısa sürede çimento tozuyla kaplanıp kullanılamaz hale gelişi üzerinden konunun önemine dikkat çekti. GES panellerinin temizliğinde kullanılan kimyasal sıvıların oldukça pahalı olduğunu belirten Akın; bu masrafın genelde göze alınamadığını ve yanlış planlama sonucu hem tesisin kullanılamaz hale gelebildiğini hem de büyük bir maddi kayıp yaşanabildiğini belirtti.

Makine Mühendisleri Odası Enerji Komisyonu Üyesi ve ARTEK Mühendislik Proje Yöneticisi Mehmet Akın, örnek çalışmalar üzerinden fizibilete çalışmalarıyla ilgili bilgiler vererek sunumunu tamamladı.

Günün son oturumunda ise ECODUFF firmasından Adrian Caduff, “Çöpgazı Biyogaz Tesislerinde Enerji Verimliliği” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

20 yıldır Türkiye’de çöpgazı biyogaz tesislerine danışmanlık hizmeti verdiklerini belirten Caduff, en önemli konunun kaynak verimliliği olduğunu belirtti.

Basit haliyle evlerden toplanan çöplerin gömülmesiyle elde edilen metan gazından elektrik üretilmesi sürecine ilişkin bilgiler veren Adrian Caduff; negatif emisyonu pozitif emisyona çevirmenin en değerli emisyon kaynağı olduğunu belirtti ve çöpten enerji üretmenin önemli bir enerji verimliliği faaliyeti olduğunu vurguladı.

Enerji verimliliği için entegre atık yönetiminin önemli olduğunu belirten Caduff, çöp sahalarında kaotik bir ortam olduğunu ve çalışmaların belirli bir plan dâhilinde yapılmasının elzem olduğunu belirtti.

Oturumlar iki gün daha sürecek

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından İstanbul PERPA Ticaret Merkezi’nde düzenlenen Enerji Verimliliği Haftası etkinliği, 11 ve 12 Ocak’taki oturumlarla devam edecek.

Etkinliğin ikinci gününde; “Güneş Enerjisi Sistemleri Paneli”, “Binalarda Enerji Verimliliği” ve “Akıllı Şehirler” başlıklarında oturumlar gerçekleştirilecek.

Son gün ise “Yüksek Verimli Elektirk Motorları” ve “Endüstri 4.0 Uygulamalarıyla Enerji Verimliliği” oturumları düzenlenecek. Bunun ardından sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla etkinlik sona erecek.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Etkinlikler

Intersolar Münih’e ENSİA çıkarması

Published

on

Intersolar Münih’e ENSİA çıkarması

Temiz Enerji sektöründe Türkiye’nin en kapsamlı kümelenme adresi olan Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA), güneş enerjisi sektöründe dünyanın en önemli fuarları arasında yer alan Intersolar’a kurumsal üye temsilcilerinden oluşan bir heyetle katıldı. Almanya’nın Münih kentinde 7-9 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen fuara, dünyanın farklı coğrafyalarından bin 800’den fazla şirket ve 100 binin üzerinde profesyonel ziyaretçi katıldı. Heyette yer alan ENSİA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tibet Arbak, dernek bünyesindeki Temiz Enerji Ur-Ge Projesi’ne dahil olan 15 şirketin temsilcilerinden oluşan heyetin verimli iş görüşmeleri gerçekleştirdiğini belirterek, Türkiye’nin son yıllarda rüzgâr endüstrisinde kaydettiği ivmenin Türkiye kaynaklı katılımcı ve ziyaretçi sayısına yansıdığını görmekten mutlu olduklarını söyledi.

Çatı ve yüzer GES’te 200 bin MW potansiyel

Türkiye’nin güneş enerjisinde Nisan ayı sonu itibarıyla 22 bin MW kurulu güce ulaştığını anımsatan Arbak, 2035 yılı için güneş ve rüzgâr enerjisi toplamında belirlenen 120 bin MW kurulu güç hedefini küresel ölçekte heyecan yarattığını ve dikkatle izlendiğini sözlerine ekledi. Tibet Arbak, şu değerlendirmeyi yaptı: “Güneş enerjisinde dünyanın en yüksek potansiyeline sahip ülkeleri arasındayız. Ulusal hedeflerimiz ise tüm dünyadaki yatırımcılar ve EPC şirketleri tarafından yakından izleniyor. Çatı GES’lerde 120 bin MW kurulu güç potansiyelimiz var. Sıfır noktasında olduğumuz Yüzer GES’ler de düşünüldüğünde güneş enerjisinden 200 bin MW kurulu güç seviyesine ulaşmamız rahatlıkla mümkün. Bu potansiyelin harekete geçirilmesi için bireysel olarak güneş enerjisinden elektrik üretimi ve bunun şebekeye aktarılmasına yönelik kamusal düzenlemelerin rahatlatılması ve güneş enerjisine yönelim hızının artırılması kritik önemde.”

Her yıl en 5 bin MW GES kurulumu

ENSİA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Çekirdek ise Yenilenebilir Enerji’ye yönelik 2035 Yol Haritasının geçen yıl güncellendiğini hatırlatarak, Türkiye’nin, gelecek 10 yılda sadece rüzgâr ve güneş enerjisinde 80 milyar doların üzerinde yatırım yapacağını vurguladı. Bu portföyün dünyadaki en önemli enerji dönüşümü yatırımlarından biri olacağını kaydeden Çekirdek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Mevcut rüzgâr ve güneş enerjisi kurulu gücümüzü 2035’e kadar dört katına çıkarmayı hedefliyoruz. Sektörün dinamiklerini bilenler için bu hedeflerin dahi yetersiz olduğunu söylememiz gerekiyor. Sadece rüzgâr ve güneş enerjisinde dört Türkiye’nin enerjisini karşılayabiliriz. 2035 yılına kadar güneş enerjisinde her yıl en az 5 bin MW, rüzgâr enerjisinde 2 ilâ 3 bin MW kurulu gücü devreye alacağız. Geç çıktığımız bu yolda hızla ilerliyoruz ve gelişmiş ülkelerle arayı kapatıyoruz.”

Continue Reading

Etkinlikler

Mogan Enerji Avrupa’nın En Büyük Enerji Fuarında Yenilikçi Çözümlerini Sergiledi

Published

on

Türk mühendisliğini uluslararası arenada sergilemeyi hedefleyen Mogan Enerji, dünya devleriyle buluştu. Toplam 22 santrali ile Türkiye’nin dört bir yanında elektrik üretimi sağlayan Mogan Enerji, karbon ve su ayak izini de hesaplayarak iklim krizine çözüm üretmeye devam etmektedir.

Münih’te gerçekleşen Avrupa’nın en büyük enerji fuarı Uluslararası Yenilenebilir Enerji Fuarı Intersolar Europe’da, fotovoltaik paneller, enerji depolama sistemleri, akıllı enerji yönetimi çözümleri ve hidrojen enerjisi geleceğe yön veren teknolojiler olarak öne çıktı. 

Küresel iklim hedeflerine ulaşmada önemli bir rol oynayan sürdürülebilir enerji çözümlerinin tanıtıldığı fuarda yer alan Mogan Enerji, dünyanın dört bir yanından gelen profesyonellere patentli ve aynı zamanda yenilikçi olan çözümlerini tanıttı. 

Türkiye’nin en büyükleri arasında

Mogan Enerji CEO’su Ali Karaduman, Türkiye’nin en büyük jeotermal ve rüzgar enerji santrali yatırımcıları arasında olmanın gururunu yaşadıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Yenilenebilir enerji alanında bir takım AR-GE çalışmalarımızı kendi ekiplerimizle yürüterek patentli teknolojiler geliştiriyoruz ve Türk mühendisliğini uluslararası arenada tanıtmayı hedefliyoruz. Şirketimiz yenilenebilir enerji yatırımlarına devam etmektedir.’’

Su ayak izini hesaplıyoruz

İklim krizine karşı çözüm üretme konusunda yenilikçi çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Karaduman, ‘’Yurtiçinde Trakya, Ege, Karadeniz, Marmara ve İç Anadolu santralimiz var.  Toplam 22 santral ile gücümüz 1.058 MW. Yılda 3.850.000 MWh elektrik üretim kapasitemiz var.  Arnavutluk’ta inşa edilmesi planlanan 74,88 MW kapasiteli yatırım planımız mevcut. İklim krizine karşı çözüm üretmeye devam ediyoruz. Mogan Enerjide 2024 yılı itibariyle karbon ayak izi ve su ayak izini hesaplamaktadır’’ dedi.

Continue Reading

Etkinlikler

Geleceğe güç verenler, ICCI 2025’in enerjisinde buluştu

Published

on

Geleceğe güç verenler, ICCI 2025’in enerjisinde buluştu

Türkiye’nin alanında lider enerji etkinliği olarak bu yıl 29’uncusu düzenlenen ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuar ve Konferansı, “Geleceğe Güç Ver!” mottosuyla enerji sektörünün bugünü ve geleceğini inşa edenleri buluşturdu. Her yıl olduğu gibi dünyanın farklı coğrafyalarından üst düzey bakanlık, kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren fuar, bu yıl enerjinin tüm ana ve alt başlıklarını içeren konferans programıyla da sektörün yol haritasını çizdi.

Türkiye’nin alanında lider enerji etkinliği olarak sektörüne yön verenleri bir araya getiren ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuar ve Konferansı, enerji sektörlerinin önde gelen aktörlerini üç gün boyunca İstanbul’da buluşturdu. Bir TG Expo grup şirketi olan Sektörel Fuarcılık tarafından organize edilen ICCI’nin 29’uncu yılında “Geleceğe Güç Ver!” mottosu ile gerçekleştirilen fuar; enerji üretimi, karbonsuzlaştırma, hidrojen, enerji depolama, e-mobilite, akıllı şebeke ve dijitalizasyon olmak üzere yedi ana alana vurgu yaptı. 70’i aşkın ülkeden profesyonel ziyaretçilerin katılım sağladığı fuar, enerji gündemini uluslararası ölçekte ele alan stratejik oturum içerikleriyle de farklı ülkelerin delegasyonları tarafından takip edildi.

Ülkelerin üst düzey delegasyonları, ICCI 2025’i enerjinin çekim merkezi yaptı

ICCI 2025’in sektörün güncel gelişmelerini takip etmenin yanı sıra Türkiye’nin küresel enerji dönüşümüne katkı sağlayan önemli bir platform görevi de üstlendiğini belirten TG Expo Uluslararası Fuarcılık Genel Müdürü H. Cem Şenel, “Her türlü enerjinin stratejik öneme sahip olduğu günümüzde buna odaklanan uluslararası nitelikte bir fuar gerçekleştirerek sektörün en büyük paydaşlarını buluşturduğumuz için gururluyuz. Bugüne dek kamu ve özel sektör paydaşları arasında bilgi ve deneyim alışverişine olanak sağlayan fuarımız, bu yıl da birçok stratejik iş birliğine zemin hazırladı. Bu noktada özellikle fuarımızın uluslararası prestiji sayesinde üst düzey delegasyonları da ağırlama fırsatı bulduk. Bunlar arasında Güney Kore heyeti, Kırgızistan Enerji Bakanlığı yetkilileri ve Bosna Hersek Enerji Bakanlığı yetkilileri yer aldı. Uluslararası ziyaretçilerin ilgisi bu yıl bizi ayrıca sevindirdi çünkü fuarımızın başlamasından bir gün önce İstanbul’daki korkutan depreme rağmen planlarını iptal etmeden aldığımız tüm önlemlere güvendiler. Bunun yanında ICCI 2025 Konferansı ise üç farklı salonda ve 30 farklı oturumda 10’u keynote olmak üzere 150’den fazla konuşmacıyı bir araya getirdi. Böylelikle uzman isimler eşliğinde hem sektörün nabzı tutuldu hem de bugün kamuoyunda kendine yer bulan pek konu, farklı yönleriyle tartışıldı. Enerji sektörünün nabzını tutan fuarımızın gelecek yılki edisyonunu gerçekleştirmek için sabırsızlanırken çalışmalara şimdiden başlamış bulunuyoruz.” dedi.

Continue Reading

Trendler