Solar Teknolojileri
Solarwall nedir? Güneş enerjisi ile nasıl çalışır?
Güneş enerjisinden elektrik üretiminin yanı sıra (ki birçokları için güneş enerjisi halen su ısıtmak demek) Solarwall isimli Kanada menşeli olan bu ürün iklimlendirme ve işletme proseslerinde önemli görevler üstlenebiliyor. Özel tasarlanmış mikro delikler sayesinde güneş enerjisini emerek ortama iletiyor ve güneşle hem hava ısınıyor hem de havalandırma yapılıyor. Ayrıca pasif soğutma yapıyor. Solarwall nedir güneş enerjisi ile nasıl çalışır sorularının cevapları ve daha fazlası bu makalemizde ve linkini vereceğimiz videomuzdadır.
Solarwall Türkiye
Uzun zamandır ürünle ilgili bilgi almaya çalışıyordum. Kısmet bugüneymiş. Ürünün sade oluşu ve ısıtma konusunda ciddi pozitif etkilerini, sunum şeklinde Solarwall Türkiye yetkilisi Fevzi Bey’den öğrendim. İşin güzel tarafı karmaşık devreler, elektronik ekipmanlar yok. Bina dış cephesine kurulan trapez saç benzeri bir yapı ile hem temiz hava transferi hem ortam ısıtması hem proseslerde kullanabilme (mesela boya kurutma süreçlerinde) hem de pasif soğutma gerçekten farklı bir ürün hissi veriyor.
Solarwall nedir? Güneş enerjisi ile nasıl çalışır?
Aslında fikir çok basit, siyah özel bir boya (40 yıl ömürlü) ile kaplı metal plaka üzerinde özel mikro delikler ve güneş ışınlarını emerek sıcaklık oluşturuyor. Var olan HVAC sisteminiz ile entegre edilerek yatırım ortalama 2-3 yıl civarında geri dönebiliyor.
Bir işletmeniz var ve HVAC dahi bulunmuyor ise Solarwall Türkiye’den aldığımız bilgiye göre; bu durumda yatırım geri dönüş süresi 5 yıl seviyelerinde oluyor.
HVAC nedir?
Çokça kullanılan bu terim, ısıtma havalandırma ve iklimlendirme kelimelerinin İngilizce baş harflerinden oluşmuştur. Özellikle büyük binaların ortamlarının oluşturulması ve verimlilik konusunda araştırma yaptığınızda çokça karşınıza çıkacak olan terimdir.
Solarwall Türkiye’de kullanılıyor mu?
Videomuzun içerisinde de örnekleri göstermeye çalıştık, birçok prestijli büyük kuruluşta aktif olarak kullanılmakta ve yatırım geri dönüş süreleri 2 yıl civarında. Dünya genelinde ise 30’dan fazla ülkede kurulu olan bir sistem olduğunu da öğrendim.
Fotovoltaik (elektrik üreten) paneller ile kullanılabilir mi?
Güneş enerjisine gönül vermiş biri olarak bence Solarwall’un güneş enerjisi ile birlikte kullanılabilir olması! Güneş enerjisinden elektrik üretirken yaşadığımız zorlukların başında kurulum şartlarından dolayı panel sıcaklıklarının artması gelmekte. Ve bilinenin aksine fotovoltaik güneş panelleri ısındığında daha az güç üretiyor.
Solarwall ve güneş panellerini birlikte kullanabiliyorsunuz (PV/T) böylece güneş paneli elektrik üretiyor arka tarafında oluşan sıcaklık Solarwall ürünü tarafından emilerek fabrika içerisine gönderiliyor. Böylece hem ısıtma süreçleri için fayda sağlanıyor hem de güneş paneli serinlediği için daha fazla elektrik üretimi sağlayabiliyor. Solarwall Türkiye’nin söylediği kadarıyla %10’a varan verim artışları mümkün olabiliyor.
Çevreye olan etkiler
Maalesef genelde odak noktamız para oluyor ve ne kadar yatırım yapacağım ne kadar sürede geri dönecek en temel sorularımız. Bunun yanı sıra önceliklerimize almadığımız çevre konusu da kritik bir öneme sahip. Solarwall ile 5m² alan kaplandığında 1 yılda 1 ton sera gazı emisyonu azaltımı mümkün olabiliyor. Karbon ayak izi konusunda da size katkı sağlayan bu ürünle birlikte yeşil enerji sertifikaları almanız kolaylaşabilir ve belki de ihracat yaparken eliniz kuvvetlenebilir.
Sonuç olarak
Basit bir fikir ve çok fazla katma değer sağlamak bence ürünün kıymetli olmasına neden oluyor. Birçok firmanın buna inanıp ürünleri aktif bir şekilde kullanıyor olması bence bunun kanıtı. Evlerde kullanılabilecek Solarwall ürününün çıkmasını sabırsızlıkla bekliyorum. Detaylı bilgiler için “Solarwall nedir havalandırma ısıtma soğutma sistemleri HVAC” başlıklı videomuzu izlemenizi öneririm:
https://www.youtube.com/watch?v=mZNrazuG5J0
Yazan: Kerem Çilli
Solar Teknolojileri
Güneş Enerjisi Sektöründe Yerli Hücre Üretimi İhtiyacı: Solar3GW Öne Çıkarıyor
Solar3GW, Türkiye güneş enerjisi sektöründeki teşvik politikasına yönelik önemli bir çağrıda bulundu. Solar3GW Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, güneş paneli üretiminde ithal hücre kullanımı nedeniyle yerli üreticilere verilen teşviklerin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Turhan, “İthalata getirilen korumacı tedbirler yerine, YEKDEM Cetvel-2 mekanizmasının devreye alınması güneş santrali kurulumlarını hızlandıracaktır” dedi.
Yerli Panel Üretiminde Hücre Üretimi Öncelik Olmalı
Geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğde, ithal hücre kullanılarak üretilen yerli panellerin teşvik kapsamından çıkarıldığı duyurulmuştu. Bu düzenlemenin sektörde tartışmaları yeniden alevlendirdiğini belirten Turhan, “Yerli üretimi artırmak için öncelikli olarak hücre üretimine odaklanılması gerekiyor. Teşvikler, montaj sanayisine değil, Ar-Ge ve katma değer yaratacak yatırımlara yönlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.
YEKDEM Cetvel-2 ile Güneş Santrali Kurulumları Hızlandırılmalı
Turhan, güneş enerjisi yatırımlarının hızlanması için YEKDEM Cetvel-2 mekanizmasının kullanılmasını önerdi. Bu sistemle yerli ürün kullanan yatırımcıların daha yüksek satış fiyatı elde edebileceğini ve desteklerin tüm elektrik kullanıcılarına eşit olarak dağıtılacağını belirtti. “İthalat tedbirleri yerine, bu sistemle güneş enerjisi yatırımlarının önünü açabiliriz” dedi.
Sektörde Hücre Yatırımları Gecikiyor
Mevcut üretim kapasitesinin, yerli panel üretimi için yeterli olmadığını vurgulayan Turhan, “Yerli panel üretiminde hücre yatırımlarına yeterince önem verilmedi. Mevcut kaynaklar yanlış alanlara yönlendirildi ve bu durum sektörde ilerlemeyi yavaşlatıyor” dedi. Ayrıca, sektördeki mevcut tesislerin istihdam ve know-how kaybına uğradığını ekledi.
Solar3GW Hakkında
Solar3GW, Türkiye’de güneş enerjisinin gelişimini desteklemek amacıyla 2020 yılında kurulmuş bir düşünce kuruluşudur. Her yıl en az 3 GW güneş enerjisi kapasitesini şebekeye kazandırma misyonuyla hareket eden Solar3GW, sektör paydaşlarıyla işbirliği yaparak güneş enerjisi alanında farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.
Solar Teknolojileri
Şişecam RE+Fuarı’nda Güneş Enerjisi Camlarını Sergiledi
Düz Cam faaliyet alanında dünyanın en büyük beş global üreticisi arasında yer alan Şişecam, 9-12 Eylül 2024 tarihleri arasında RE+ Fuarı’na katıldı. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Anaheim Convention Center’da düzenlenen RE+ Fuarı’nda Şişecam, güneş enerjisi camlarını ve ürün çeşitlerini sergiledi.
13.09.2024 – Camın tüm temel alanlarında faaliyet gösteren tek global oyuncu olan Şişecam, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Anaheim Convention Center’da düzenlenen RE+ Fuarı’nda ürünlerini tanıttı. Şişecam, sektör profesyonellerinin bir araya geldiği fuarda, güneş enerjisi sektörü için Sandy ve Prisma desenleriyle ürettiği ve fotovoltaik modüllerde kullanılan güneş enerjisi camlarını sergiledi. Şişecam ayrıca standında güneş enerjisi camlarıyla ilgili yeni teknolojiler ve trendler hakkında ziyaretçileri bilgilendirdi.
Şişecam’ın, ürün gamında yer alan güneş enerjisi camlarının yüzeylerine uygulanan özel Anti-Reflektif kaplama, geçirgenliği artırırken ışık yansımalarını en aza indiriyor. Bu da güneş panellerinde performans artışı ve yüksek verimlilik sağlıyor. Ayrıca güneş paneli camlarının temperlenmesi mukavemeti artırıyor ve güneş panellerini çevresel koşullara karşı koruyor.
Solar Teknolojileri
GES firmalarının dev proje teklifleri birkaç dakikada hazır
Güneş enerji santrali (GES) kurulumu yapan firmalar, bankalar ve sigorta şirketleri için özelleştirilebilen Müşteri Kazanımı, Yönetimi yazılımları geliştiren ve şirketlerin müşteri edinme maliyetini 10’da bire kadar düşürüp karlılıklarını artıran solarVis yeni ürünü ‘Satış Motoru’nu hizmete sundu. Bu ürünle GES kurulumu yapan firmaların sadece birkaç dakika içinde kredilendirilebilir proje tasarımları ve teklifler oluşturulması sağlanıyor.
Yenilenebilir enerji ve enerji depolarının geleceği İstanbul’da, Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı’nda 15-17 Kasım 2023 tarihlerinde buluşuyor. Enerji alanındaki en büyük oyuncuları bir araya getiren etkinlikte solarVis de yeni ürünüyle yerini aldı.
Sürdürülebilir enerjiye geçişe liderlik etmeyi hedefleyen solarVis, sürdürülebilir bir enerji geleceği için önemli bir platform olan, enerji sektörünün yol haritasını belirleme fırsatı sunan ve İstanbul Fuar Merkezi’nde (IFM) gerçekleştirilen Dünya Enerji Kongresi-Fuarı’nda inovatif ürünlerini sergiliyor.
SolarVis CEO’su Samet Yıldırım, “Bu yeni ürünle birlikte solarVis, müşteri kazanma, proje planlama, paydaş yönetimi, teklif oluşturma, kredilendirme ve sigortalama dahil olmak üzere GES satış süreçlerinin uçtan uca maksimum hız ve verimlikte yürütülmesini sağlıyor” dedi.
Sürdürülebilir enerjiye geçiş, günümüzde daha önce hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. SolarVis, GES yatırımcılarının geçişini kolaylaştırmak ve onlara gerekli araçları sunmak için inovatif teknolojik altyapısını kullanıyor. Bu vizyon, sektördeki şirketlerin müşteri edinme süreçlerini hızlandırırken operasyonel maliyetlerini minimize etmelerini sağlıyor. Müşteri Kazanma ve Yönetme Modülü ile güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren GES üreticileri, mühendislik şirketleri (EPC) ve bankaların web sitelerini ziyaret eden kullanıcıların sadece 1 dakika içinde fizibilite raporlarına erişimini ve firmalara iletişim bilgilerini bırakmalarını sağlayan solarVis, şimdi de yeni ürününü piyasaya sundu. “Satış Motoru” olarak adlandırılan yeni ürünle, Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulumu yapan firmaların sadece birkaç dakika içinde kredilendirilebilir proje tasarımları ve teklifler oluşturulması sağlanıyor.
Uçtan uca verimlilik
Yeni satış motoruyla 3 boyutlu çatı tasarımı ve panel yerleştirme, finansal projeksiyonlar ve analiz, güncel ürün gamı (Bill of Materials) öğelerinin veri tabanı, bayi ve ekip yönetimi ile sınırsız revizelerle otomatik detaylı fiyat teklifi oluşturma gibi firmanın satış süreçlerini hızlandıran hizmetler sunuluyor.
SolarVis bu yeni ürünü ile birlikte, müşteri kazanma, proje planlama, paydaş yönetimi, teklif oluşturma, kredilendirme ve sigortalama da dahil olmak üzere GES satış süreçlerinin uçtan uca maksimum hız ve verimlikte yürütülmesini sağlıyor.
Üç boyutlu tasarım
SolarVis Kurucu Ortağı ve CEO’su Samet Yıldırım, yeni satış motoru ürünü ile GES kurulumu yapan şirketlerin tekliflendirme gücünü merkeze alarak tüm satış sürecini uçtan uca dijitalleştirdiklerini söyledi. Yıldırım, “Yeni ürünümüz olan ‘Satış Motoru’ GES kurulumu yapan firmalara, sadece birkaç dakika içinde kredilendirilebilir proje tasarımları ile teklifler oluşturma olanağı sunuyor. Temel özellikleri arasında 3 boyutlu çatı tasarımı ve panel yerleştirme, finansal projeksiyonlar ve analiz, güncel ürün gamının veri tabanı, bayi ve teknik ekip yönetimi ve sınırsız düzeltmelerle otomatik detaylı fiyat teklifi oluşturma bulunuyor” dedi.
Sürdürülebilir enerji
SolarVis Ceo’su Yıldırım, “Güneş enerjisi sektöründe dijital dönüşümün lideri olarak, solarVis, sürdürülebilir enerjiye geçişin kolaylaştırılmasında öncü bir rol oynuyor ve sektörün geleceğine yön veriyor. Artık GES yatırımları daha hızlı, daha verimli ve daha erişilebilir hale geliyor. Ve bu gelecekteki enerji dönüşümünün temelini oluşturuyor. SolarVis ile enerjiyi daha sürdürülebilir ve erişilebilir hale getiriyoruz.”
- Solar Panel12 ay ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi2 yıl ago
Borsada ‘Güneş’e yatırım CW Enerji ile büyüyecek
- Solar Panel11 ay ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- Sektör Haberleri12 ay ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- İletim ve Enerji Depolama Teçhizatı2 yıl ago
Sayaç ve elektrik arızaları önceden tespit edilebilecek
- Sektör Haberleri2 yıl ago
Europower Enerji, 20 Nisan’da borsada işlem görmeye başlıyor…
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi1 yıl ago
Solino, 3 Yılda Türkiye’de Liderlik ve Avrupa’da İlk Sıralarda Yer Almayı Hedefliyor
- Çatı Üstü Güneş Enerjisi1 yıl ago
Fabrika Çatısına Güneş Enerjisi Sistemi Kurulum Rehberi Yayınlandı