Enerji Depolama
Türkiye’nin Enerji Depolama Alanındaki Önemli Adımı: Pomega Enerji Depolama Teknolojileri Fabrikası Açılıyor

Ankara, Türkiye – Türkiye, enerji depolama alanında çığır açacak bir fabrikanın açılışına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Avrupa’dan Çin’e kadar geniş bir coğrafyada özel sektör yatırımı olarak öne çıkan Pomega Enerji Depolama Teknolojileri, Lityum Demir Fosfat Pil Hücresi Fabrikası’nı Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkı sağlamak amacıyla Ankara Polatlı’da kuruyor.
Fabrikanın açılışı ile birlikte üretimine başlanacak olan Lityum Demir Fosfat Pil Hücresi, çeşitli sektörlerde kullanılabilecek ve Türkiye’nin enerji bağımsızlığını güçlendirmekle kalmayıp, cari açığının azaltılmasına da yardımcı olacak. Ayrıca, bu teknoloji dış pazarlar için de güvenilir bir alternatif oluşturarak cazibe yaratacak.
Enerji depolama alanındaki bu kritik adımı yakından takip eden enerjystorageuniverse.com editör ekibi de önemli bir gelişmeyi duyurmanın heyecanını yaşıyor. Editörlerimiz, Pomega Enerji Depolama Teknolojileri’nin fabrikasının açılış etkinliğine katılarak detayları titizlikle aktaracak. Editörlerimiz etkinlik boyunca, fabrikanın teknolojik özellikleri, üretim kapasitesi ve potansiyel etkileri gibi konularda ayrıntılı bilgileri sizlerle paylaşacak.
Enerji depolama alanındaki bu önemli adımı yakından takip etmek ve Pomega Enerji Depolama Teknolojileri‘nin açılışına dair tüm detayları öğrenmek için okurlarımızı gün içinde energystorageuniverse.com‘u ziyaret etmeye davet ediyoruz. Bu önemli gelişmenin enerji sektörüne ve Türkiye’nin inovasyon hedeflerine sağlayacağı katkıları kaçırmamak için bizi takip etmeyi unutmayın.
Açılış öncesindeki etkinlik, enerji sektörünün geleceğine dair heyecan verici ipuçları sunacak ve enerjystorageuniverse.com ekibi olarak bu önemli adımı tüm yönleriyle analiz ederek okurlarımıza sunmaktan mutluluk duyacağız.
Büyük Ölçekli Güneş Projeleri
YEO’dan çocuklara temiz gelecek okullara güneş enerjisi!

YEO Teknoloji, çocuklara enerji bilinci kazandırmak ve sürdürülebilirliği hayatın doğal bir parçası haline getirmek amacıyla ‘Enerjik YEO’ sosyal sorumluluk projesini başlattı. Proje kapsamında Yazar Ömür Kurt’un hazırladığı ‘Enerjik YEO’ kitabı, çocukları eğlendirerek eğitirken YEO Teknoloji, Türkiye’de enerji altyapısı sınırlı okullara güneş enerjisi sistemleri kurarak kendi enerjilerini üretmelerini sağlayacak
Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve enerji teknolojileri markası YEO Teknoloji, çocuklara enerji bilinci kazandırmak amacıyla “Enerjik YEO” isimli sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile başlayan proje kapsamında yazar Ömür Kurt’un hazırladığı ‘Enerjik YEO’ kitabı, çocukları eğlendirerek eğitirken, YEO Teknoloji, Türkiye’de enerji altyapısı sınırlı okullara güneş enerjisi sistemleri kurarak kendi enerjilerini üretmelerini sağlayacak.

23 Nisan’da İstanbul’dan başladı
Projenin tanıtımı ve ilk ayağı İstanbul Maltepe Mürüvvet Hanım İlkokulu’nda başladı. Ömür Kurt tarafından kaleme alınan ve çocukların enerjiyle tanışmasını hedefleyen “Enerjik YEO” kitabı, düzenlenen imza gününde çocuklarla buluştu. Enerjik YEO, 7-11 yaş grubuna enerjiyi, yenilenebilir kaynakları ve sürdürülebilirliği eğlenceli bir hikaye kurgusuyla anlatıyor.
Hikayeyi gerçeğe dönüştürecek
Projenin başladığı Mürüvvet Hanım İlkokulu’nda YEO Teknoloji’nin yatırımıyla güneş enerjisi sistemi kurulacak. Böylece okulun tüm enerji ihtiyacı yenilenebilir kaynaklardan karşılanacak. Bu dönüşümle çocuklar öğrendiklerini gerçek hayatta gözlemleyebilecek. YEO Teknoloji, bu modeli yıl içinde Türkiye’de farklı şehirler ve okullarda da hayata geçirecek. Türkiye genelinde seçilecek farklı şehirlerdeki okullara güneş enerjisi sistemleri kurarak projenin etki alanını genişletecek. YEO Teknoloji, her yeni okulda yeni nesillere temiz enerjiyle tanışma fırsatı sunarken, kurduğu sistemlerle okulları sürdürülebilir bir geleceğin parçası haline getirecek.
Binlerce öğrenciye ulaşacak
Projenin lansmanında konuşan YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız, Enerjik YEO’nun bir sosyal sorumluluk projesinden fazlası olduğunu belirterek şunları söyledi: “Hem çocuklara enerji bilinci kazandırmak hem de onların okullarını gerçek birer sürdürülebilirlik modeline dönüştürmeyi hedefliyoruz. 2025 yılı boyunca devam edecek olan projesi ile farklı şehirlerde binlerce öğrenciye ulaşmak istiyoruz.”
Gelişmiş enerji depolama çözümlerinden, elektrik şebekelerine, yüksek gerilim trafo merkezleri, yenilenebilir enerji santralleri, endüstriyel tesislerin enerji dönüşümünden hidrojene kadar farklı alanlarda projeler yürüten YEO Teknoloji, 3 kıtada ve 30’dan fazla ülkede 400’den fazla proje tamamladı. YEO Teknoloji, dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalizasyon odaklı çalışmalarıyla daha yaşanabilir bir dünya için ‘Bizce mümkün’ sloganıyla büyümeye devam ediyor.
Bilgi Kaynakları
Enerji sistemlerinde gelişmiş çözümler, Intersolar Europe 2025’te sizleri bekliyor

Yenilenebilir enerjilerin yaygınlaşması hızla artıyor. Uluslararası Enerji Ajansı‘na (IEA) göre, 2030’dan itibaren yılda yaklaşık 940 GW yenilenebilir enerji kapasitesinin eklenmesi bekleniyor. 2030 yılına kadar bu artışın çoğu için güneş enerjisi öne çıkarken, yenilenebilir kapasitenin yüzde 80’inin fotovoltaik güneş panellerinden (PV) geleceği öngörülüyor. Artık ayrı bir güç kaynağı olarak ele alınmayan PV, diğer enerji teknolojileri ve uygulamalarıyla da entegre ediliyor. Enerji sistemlerinde gelişmiş çözümler, 7-9 Mayıs 2025 tarihleri arasında Münih’te düzenlenen Intersolar Europe 2025’te sergileniyor.
Yenilik ve trendler söz konusu olduğunda, güneş enerjisi takvimindeki en önemli etkinlik olan Intersolar Europe 2025, enerji endüstrisi için kıtanın en büyük platformu olan The smart E Europe’un bir parçası olarak gerçekleştiriliyor. 206.000 metrekare alanda yer alan 19 salonda, 3.000’den fazla katılımcı; PV, depolama, e-mobilite ve enerji yönetimi teknolojilerindeki yenilikleri sergiliyor. Start-up’lar yeniliklerini sergilemek için kendilerine ait bir alana sahipken, büyük ölçekli depolama sistemleri, PV geri dönüşümü ve hibrit enerji santralleri gibi önemli konular özel oturumlarda masaya yatırılıyor.
6-7 Mayıs tarihleri arasında Uluslararası Münih Kongre Merkezi’nde eş zamanlı olarak düzenlenecek 4 The smarter E Europe Konferansı’na, tek bir biletle erişim imkanı sağlanıyor.
Fuarda ziyaretçileri bekleyen teknolojiler:
Tandem güneş hücreleriyle verimlilikte sıçrama
Perovskit-Silikon tandem güneş hücreleriyle, yeni nesil yüksek verimli güneş hücreleri piyasaya sürülmeye hazırlanıyor. Bu yeni hücreler iki yarı iletken malzemeyi bir araya getirerek verimliliği yüzde 45’e kadar yükseltiyor. Alman Makine Mühendisliği Endüstrisi Birliği’ne (VDMA) göre, bu hücrelerde seri üretimin 2027 yılında başlaması bekleniyor.
Anahtar teknoloji olarak depolama
PV’den gelen elektrik üretim payının artmasıyla birlikte, şebeke yoğunluğunu en aza indirmek ve elektrik şebekesinin frekansını dengelemek için acilen daha fazla depolama sistemine ihtiyaç duyuluyor. Büyük ölçekli depolama sistemleri şebeke istikrar hizmetlerini üstlenerek elektrik arz ve talebinin dengelenmesini sağlıyor. Batarya depolama sistemlerinin şarj ve deşarjı, karı artıran ve şebeke istikrarını destekleyen yapay zeka kontrollü yazılım tarafından optimize ediliyor.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının optimum kullanımı: Hibrit enerji santralleri
Güneş, rüzgar ve hidroelektrik gibi çeşitli yenilenebilir enerji kaynaklarını batarya depolama sistemleriyle birleştiren hibrit enerji santralleri, her bir şebeke bağlantı noktasının çoklu kullanımına izin vererek maliyetleri düşürüyor. Bir batarya depolama sisteminin entegre edilmesi, üretim ve tüketimi şebekeye hizmet edecek ve yük eğrisini optimize edecek şekilde uyumlu hale getirebiliyor; çünkü elektrik, yüksek kullanılabilirlik nedeniyle ucuz olduğunda depolanıyor ve fiyat yükseldiğinde şebekeye besleniyor.
Çift yönlü şarj: Depolama cihazı olarak e-araçlar
Elektrikli araçlar sadece elektrik tüketmekle kalmıyor, aynı zamanda gücü depolayarak şebekeye geri besleyebiliyor. E.ON’a göre, tek bir elektrikli otomobil akşam ve gece boyunca yaklaşık 11 haneye elektrik sağlayabiliyor. Örneğin, şebeke hizmetleri karşılığında ücretsiz şarj sağlayarak araçtan şebekeye çözümler sunulmaya başlanıyor.
Otopark PV: İkili arazi kullanımı
Otoparkları kaplayan PV modülleri, gelişmiş araziyi verimli bir şekilde kullanırken elementlere karşı koruma sağlıyor. Elektrikli araç şarj cihazları, modüller tarafından üretilen gücün park halindeki araçları şarj etmek için kullanılmasını sağlıyor.
Geri dönüşüm yoluyla sürdürülebilirlik
İlk güneş patlamasından (2007) yaklaşık 20 yıl sonra, çok sayıda kullanılmış modülün atılması bekleniyor. PV geri dönüşüm şirketleri döngüsel ekonomiye odaklanırken; ham maddelerin yüzde 99’una kadarını geri kazandıran modül geri dönüşüm tesisleri kurulmaya başlıyor.
The smarter E AWARD ile inovasyon ödüllendiriliyor
Fotovoltaik, enerji depolama, e-mobilite, akıllı entegre enerji ve üstün proje kategorilerindeki ürün ve tasarımlar, The smarter E AWARD ile ödüllendiriliyor. Ödül töreninin Uluslararası Münih Kongre Merkezi 1. salonda 6 Mayıs’ta gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Enerji Depolama
BUSCH Group Sürdürülebilir Gelecek Teknolojisine Yön Veriyor

Vakum birçok yenilikçi, çevre dostu teknoloji için gereklidir Vakum pompaları, vakum sistemleri, blowerler, kompresörler ve gaz azaltma sistemlerinde dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan BUSCH Group, enerji tüketimini azaltma ve yenilenebilir enerjileri teşvik etme konusunda kararlıdır Şirket ayrıca vakum gerektiren ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olabilecek geleceğin teknolojilerinin geliştirilmesinde de yer almaktadır
24 Ekim Uluslararası İklim Eylem Günü, iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmanın yanı sıra sürdürülebilir stratejilerin ve çevrenin korunmasının önemini vurgulamak için gerçekleşiyor.
Güneş Pili Üretimi ve Güneş Enerjisi Üretimi
Vakum, güneş paneli üretiminde kilit bir rol oynamaktadır: Vakum sayesinde paneller daha hızlı üretilebilmekte, daha verimli olmakta ve daha uzun hizmet ömrüne sahip olmaktadır. Vakum teknolojisi silikon kristal büyütme, wafer üretimi, kaplama ve laminasyonda kullanılır. BUSCH Group, güneş paneli üretiminin tüm bu aşamaları için güvenilir vakum çözümleri sunmaktadır.
Ayrıca BUSCH Group’un Ar-Ge departmanları, geleceğe yönelik yenilikçi enerji kaynaklarının geliştirilmesi için önemli olan vakum teknolojileri üzerinde çalışmaktadır. Örneğin, Pfeiffer’in vakum pompaları dünyanın en büyük nükleer füzyon araştırma projesinin bir parçasıdır.
BUSCH Group ayrıca kendi yenilenebilir enerji kullanımını da ileriye götürüyor. Yeni inşaat projelerinde, Çin’de şu anda inşa edilmekte olan yeni üretim tesisinin çatısındaki güneş enerjisi santrali gibi, bunlar en başından itibaren sürdürülebilirlik konseptinin bir parçasıdır.
Güneş enerjisi birçok avantaj sunmaktadır. Neredeyse her yerde büyük miktarlarda üretilebilir ve fosil yakıtların aksine herhangi bir zararlı emisyon yaratmaz. Bu nedenle, şirketin Maulburg’daki genel merkezindeki yeni sistem binası salonuna, yoğun zamanlarda yerel şebekeye fazla akım besleyen bir fotovoltaik sistem de kuruldu. Bununla birlikte, BUSCH’un diğer birçok tesisinde de güneş enerjisi kullanılmaktadır.
BUSCH UK 2021’den beri bir fotovoltaik sisteme sahip ve ihtiyacın fazlasıyla yerel şebeke besleniyor. BUSCH Group’un Johannesburg’daki Güney Afrika satış şirketinin yeni inşa edilen binası da büyük ölçüde kendi güneş modüllerinden besleniyor. BUSCH Austria’nın 2023 yılında devreye aldığı güneş enerjisi sistemi, yeterli güneş ışığı ile tüm tesisin enerji ihtiyacını karşılıyor ve çalışan araçları için e-şarj istasyonları, atölyedeki makineler, bilgisayarlar, buzdolapları, aydınlatma, panjurlar ve klima üniteleri dahil olmak üzere tüm ekipmanları besliyor. İsviçre, Chevenez’deki Ateliers BUSCH’un yeni yüksek raflı deposundaki güneş enerjisi tesisatı, tesisin elektrik ihtiyacının %23’ünü üretirken, BUSCH Hindistan’daki tesisat yaklaşık %43’ünü sağlıyor. BUSCH İspanya’da da öz tüketim ve yerel şebekeye besleme için bir sistem bulunuyor.
Kore’nin Asan kentindeki Pfeiffer Vacuum Solutions üretim tesisinin çatılarında, elektrik üretmek üzere her iki taraftan güneş ışığını toplamak için çift yüzeyli güneş modülleri kullanılmaktadır. Üst taraf doğrudan güneş ışığını yakalarken, arka taraf çatı yüzeyinden yansıyan ışığı emiyor ve Asan’daki yıllık talebin %10’unu karşılıyor. Pfeiffer markasının Almanya’nın Dresden kenti yakınlarındaki DREEBIT tesisi, 2022 yılından bu yana fotovoltaiklerin yardımıyla yeşil elektrik üretiyor. Pfeiffer’in Asslar’daki genel merkezinde yüksek performanslı fotovoltaik sistemler tesis genelinde kurulmuştur ve Romanya’daki Cluj üretim tesisi de bir fotovoltaik sistemle çalışmaktadır. Bu çabalar, ekolojik ayak izini azaltma ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırma taahhüdünde önemli bir adımdır. Genel olarak, Pfeiffer’in enerji tedarikinin %63’ü halihazırda emisyonsuzdur.
Bu yatırımlar BUSCH Grubunun sürdürülebilirliği arttırma çabalarının küçük bir parçasıdır ve Grup bu sayede iklime zarar veren emisyonların azaltılmasına katkıda bulunmaktadır.
- Solar Panel1 yıl ago
Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor
- Solar Panel1 yıl ago
LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı
- Sektör Haberleri1 yıl ago
FOX ESS ve ASUNIM, Türkiye ve İberya pazarlarına invertör ve enerji depolama çözümleri tedarik sözleşmesi imzaladı
- Solar Panel2 yıl ago
1.5 GW Tedarik Anlaşması: PV International ve LONGi, Hi-MO X6 Arka Temas Modülleri Dahil Anlaşmayı İmzaladı
- GES Yatırımcıları2 yıl ago
Sanko Enerji ‘Hilal Ges’in Kurulumunu Siemens İle Yapacak
- Solar Panel2 yıl ago
LONGi çatı üstü ürünleri için yeni marka kimliğini duyurdu
- Sektör Haberleri2 yıl ago
İsveç’in En Büyük Güneş Enerjili Tarlası İnşa Ediliyor: İsveç Güneş Enerjisi İçin Bir Dönüm Noktası
- Genel1 yıl ago
Milyon dolarlık yatırımları minimum güvenlik maliyetiyle korumak: Securitas’la mümkün!