Connect with us

Solar Panel

GoodWE, lityum bataryaları sektöre sunmaya hazırlanıyor

Published

on

GoodWE Türkiye CEO’su Engel Taştan, 2020 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Öncelikle bizlere GoodWe’nin hem dünya pazarındaki hem de Türkiye pazarındaki yeri ve yol haritası hakkında detaylı bilgi verir misiniz?

GoodWe, PV inverterlerinin ve enerji depolama çözümlerinin araştırılmasına ve üretimine odaklanan lider ve stratejik bir kuruluştur. 80’den fazla ülkede 16GW’lık bir kurulum ile 0.7kW ila 250kW arasında değişen GoodWe inverterleri, büyük oranda; konut ve ticari çatılarda, endüstriyel ve zemine monte & şebeke bağlantılı büyük ölçekli sistemlerde kullanılmaktadır. GoodWe, global pazarda 14%’lük bir pazar payına sahip ve sıralama olarak 4. durumdadır; aynı zamanda 2020 yılında evsel depolama konusunda da dünyada 1. olarak seçilmiştir. GoodWe, dünya pazarında yaklaşık 70 ülkeye aktif satış yapıyor, bu ülkeler içerisinde; Avrupa, Güney Amerika, Orta Doğu, Orta Asya ve Rus ülkeleri bulunuyor. Türkiye pazarında şu anda yaklaşık 1GW çalışan inverter mevcut ve bu yaklaşık 14% pazar payı demek. Türkiye pazarında 2013 yılından beri sıkı biri çalışma içerisindeyiz ve her zaman özellikle çatı pazarı için çaba gösteren bir marka olduk. 2016 yılından itibaren resmi olarak Türkiye şirketini kurduktan sonra başta 2 personel, bugün ise 10 kişilik dinamik ve tecrübeli bir ekip ile sektörümüzde rol almaya devam ediyoruz. Hem İstanbul hem İzmir satış ofislerimiz ve aynı zamanda Kayseri’deki mevcut Bakım & Onarım ve Servis merkezimiz ile değerli müşterilerimize ihtiyaç duydukları her an hizmet veriyoruz.

Diğer rekabetçi markalarla karşılaştırıldığında GoodWe’in öne çıkan birincil özelliği nedir?

Şu anda Türkiye’de aktif olan ve pazarda ciddi referansları olan tecrübeli diğer markalara kıyas ile GoodWe, özellikle servis yani after sales konusunda ön plana çıkıyor. GoodWe’nin Türkiye’de resmi bir şirketi mevcut, distribütörlük mantığı ile ilerlemiyoruz; dolayısı ile müşterilerimizin direk üretici firma ile muhattap olması bizim için çok önemli ve değerli bir argüman. GoodWe; satış öncesi, satış zamanı ve satış sonrası için dünya çapında entegre hizmet merkezleri kurarak; proje danışmanlığı, teknik eğitim, yerinde destek ve satış sonrası hizmetler de dahil olmak üzere tüm müşterilere küresel destek sunan bir kuruluş. Ayrıca; lokal ve global depolarımızda bulunan stoklarımız sayesinde ürün teslimatlarımızı hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyor ve Kayseri’de bulunan bakım&onarım merkezimiz ile satış sonrası destek ve teknik destek konularında müşterilerimize 7/24 yardımcı olabiliyoruz. Ek olarak, iki farklı Ar-Ge merkezimiz ve geniş Ar-Ge ekibimiz ile konut, ticari, endüstriyel ve zemine monte & şebeke bağlantılı büyük ölçekli PV sistemleri için kapsamlı bir ürün ve çözüm portföyü sunarak, performans ve kalitenin tüm ürün yelpazesinde bir arada olmasını sağlayabiliyoruz. Kısacası; hızlı teslimat, geniş ürün portfoyü, satış sonrası hizmet, garanti ve servis konularında iddialıyız.

Pandemi süreci GoodWe’yi nasıl etkiledi?

Pandemi; üretim fabrikamız Çin’de olduğu için bizi, ilk aylar içerisindeki yoğun siparişler nedeni ile teslimatların uzaması açısından olumsuz etkiledi. Çünkü, özellikle Çin’deki tehlikeli süreç sebebi ile neredeyse 1 ay boyunca üretim durdu ve bu, büyük bir açıklık yarattı. Lokal ve global olarak yaklaşık 229 farklı sipariş aynı anda üretime girdi ve pandemi nedeni ile teslimat süreleri elimizde olmayan sebeplerden dolayı uzadı. Fakat, Mayıs ayından itibaren normal seyrimizde devam ettik. GoodWe Türkiye olarak, sorunsuz bir şekilde ürün satış ve teslimatlarımıza tüm hızımız ile sorun yaşamadan devam ediyoruz.

İçinde bulunduğumuz süreçte ve pandemi sonrası sektörü neler bekliyor?

Tam pandemi bitecek derken maalesef belki de ikinci dalga ile karşı karşıyayız; 1-2 ay sürer ve biter zannettik ama belki bir süre daha bu şekilde gidecek. Bu nedenle, maalesef güneş enerjisi sektörü dahil birçok farklı sektör patlama yaşayacak. Burada önemli olan; şirket olarak, fix masrafları minimumda tutmak ve bu olumsuz süreci en az zarar ile atlatmak. Ama maalesef birçok şirket veya esnaf belki dayanamayacak ve birkaç aydır devam eden süreç gibi iflasları duymaya devam edeceğiz. Burada tedarikçi olarak pazarı iyi takip etmek zorundayız. Koronavirüs salgınından sonra çoğu şeyin değişeceğine inanıyorum. Başta insan sağlığına daha çok önem verilecek. Bilim insanlarımız ve sağlıkçılarımız güzel çalışmalar yapmak için çalışmalarına devam ediyor. Koronavirüs salgını sonrası güzel bir dünya bizi bekliyor olacak.

Bu süreçte sektörün başlıca değişenleri neler oldu?

Koronavirüs, şüphesiz ki her sektörü olumsuz etkilediği gibi güneş enerjisini sektörünü de maalesef olumsuz etkiledi. Yapılması planlanan GES yatırımları ve EPC firmaları tarafından kurulacak projeler sekteye uğradı. Birçok proje, olumsuz şartlar nedeni ile ya rafa kaldırıldı ya da ertelendi. Tüm bu sebeplerden dolayı yatırımcıların ya da potansiyel müşterilerin ilgili projeler kapsamında ürün tedarik süreçleri olumsuz yönde etkilendi. Zaten bir projenin olumsuz etkilenmesinin ardından zincirin ilk halkası olanlar genelde üreticiler ve ürün tedarikçileridir. Fiyat teklifi alımları devam ederken, satışların çoğu ya zaman aşımına uğradı ya da bazen gerçekleşemedi. Biz GoodWe Türkiye olarak, aktif ve dinamik ekibimiz ile; pazarlama, satış, satış sonrası, servis ve proje yatırımları için müşterilerimize tüm hızımız ile destek vermeye devam edeceğiz ve Türkiye dahil 18 farklı ülkeye ürünlerimizin satışını yapmayı sürdüreceğiz.

Peki GoodWe’deki son teknolojik gelişmeler nelerdir?

GoodWe olarak, 2020 yılı sonu itibari ile yeni HT Serimiz olan 100kW, 120kW, 136kW (1100V & 10MPPT) inverter satışlarına başladık. 2021 yılı başı itibari ile de 250kW (1500V & 12MPPT) inverterlarımızı satışa sunacağız. Aynı zamanda, bu yıl GoodWe Lityum Battery üretime giriyor ve çok yakında endüstriyel battery ve evsel battery çözümleri sunmaya başlayacağız. Burada GoodWe, global pazarda çok ünlü olan bir lityum battery üreticisini satın alarak kendi bünyesine kattı ve bu pazarda ismini duyurmak için kollarını sıvadı. Son olarak GoodWe, Eylül ayı başında Çin Shanghai Borsası’nda halka açıldı ve bu şekilde daha fazla büyüyebilmek için kendisine bir avantaj sağladı.

Bize biraz da akıllı enerji yönetim sisteminiz SEMS’den bahseder misiniz?

SEMS (Smart Energy Management System) Portal; GoodWe’nin, Ar-Ge’sini kendi yaptığı ve geliştirdiği ücretsiz uzaktan izleme sistemi olup, aynı zamanda inverterleri yönetebilen bir arayüzdür. Önümüzdeki yıllarda SEMS Portal üzerinden enerji ticareti de yapılabiliyor olacak ve evsel depolama sistemine sahip olan yatırımcılar, eğer enerji ihtiyacı yoksa SEMS Portal üzerinden GoodWe Battery kullanrak enerji satışı yapabilecek. SEMS Portal ile evinizdeki veya işyerinizdeki tüketimi yönetebileceksiniz.

GoodWe olarak ileriye dönük hedefleriniz ve 2021 yılından beklentileriniz nelerdir?

GoodWe Türkıye ekibi olarak, hem Türkiye pazarında Pazar payımızı korumak ve yükseltmek için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz hem de ülke ekonomisine katkı sağlayabilmek için ihracatımızı daha çok artıracağız. Türkiye’den; Orta Doğu ve Balkan ülkelerine yaptığımız satışlar ile ihracatımızı, 2019 yılına göre 5 kat arttırarak, 2020 yılı hedefimize çoktan ulaşmış durumdayız. Aynı hızla devam ederek, daha çok lokal ve global projede GoodWe kullanılmasını sağlamaya devam edeceğiz.

Son olarak ilave etmek istediğiniz bir konu var mı?

Ülkemi seviyorum; umarım ki devlet büyüklerimiz şu anda olduğu gibi bu sektöre daha çok inanacaklar ve daha fazla önümüzü açacaklar. Böylece, göğsümüz kabara kabara Türkiye Cumhuriyeti; Güneş Enerjisi Ülkesi diyebileceğiz.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Büyük Ölçekli Güneş Projeleri

GE Vernova ve Kalyon PV, 157 MW’lık güneş enerjisi projesi için sözleşme imzaladı

Published

on

GE Vernova, Türkiye'de enerji sektörünün dekarbonizasyonuna destek olacak Kalyon PV'nin 157 MW'lık güneş enerjisi projesi için sözleşme imzaladı

GE Vernova, Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim A.Ş.’nin (Kalyon PV) Viranşehir’deki güneş enerjisi projesine gelişmiş FLEXINVERTERTM güneş enerjisi santrali teknolojisinin yanı sıra tasarım ve mühendislik hizmetleri sağlayacak. GE Vernova’nın FLEXINVERTERTM teknolojisini Türkiye’de konuşlandırması, halihazırda devam eden ve yürütülmesi planlanan projelerin 2,5 GWp/1,9 GWe’lik bir toplam güneş enerjisi kapasitesine ulaşmasını sağlayacak

GE Vernova A.Ş., Kalyon PV’ye ait Şanlıurfa Viranşehir’deki güneş enerjisi santralinin FLEXINVERTER™ teknolojisinin yanı sıra tasarım ve mühendislik hizmetlerini tedarik etmek üzere Kalyon PV ile sözleşme imzaladı. GE Vernova’nın bölgedeki çözüm ortağı Inogen, güneş enerjisi santralinin inşaatı ve kurulumundan sorumlu olacak.

GE Vernova’nın güneş enerjisi santralinin, 157 megavatlık (MW) güneş fotovoltaik (PV) fabrikasına enerji sağlaması planlanıyor. Böylelikle Kalyon Enerji, Türkiye’de %100 yenilenebilir elektrik kullanarak güneş paneli üreten ilk şirketlerden biri olacak.

Kalyon PV Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, yaptığı açıklamada “Türkiye’nin temiz enerjiye geçişinde itici güç olmaktan gurur duyuyoruz. Güneş paneli üretimine yaptığımız yatırımlar ve büyük ölçekli güneş enerjisi santrallerine sağladığımız bu güneş panelleri ile sadece sürdürülebilir enerji çözümleri sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda yarattığımız istihdam ile Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkıda bulunuyoruz.” dedi.

GE Vernova’nın Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölge Güneş Enerjisi ve Depolama Çözümleri Sorumlusu Megi Gabriyel, “Türkiye’de birçok Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) projesini başarıyla hayata geçirdikten sonra, şimdi Kalyon PV’nin Viranşehir’deki güneş enerjisi santrali gibi santrallerin öz tüketimleri için PV projeleri ve büyük ölçekli depolamayı da içeren yenilenebilir hibrit projeler aracılığıyla şebeke ölçeğinde sabit güç üretmek isteyen endüstrilere odaklanıyoruz.” dedi ve müşterilerini desteklemek için ihracat kredi kuruluşlarının desteğini de içeren kapsamlı bir finansman sunduklarını vurgulayan Gabriyel, “Bu finansman paketi, enerji sektöründe yenilenebilir enerji teknolojilerinin benimsenmesini kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmak için rekabetçi finansman seçenekleri sunmamıza olanak sağlıyor.” dedi.

GE Vernova’nın FLEXINVERTER TM teknolojisi, halihazırda devam eden ve yürütülmesi planlanan projelerde 2,5 GWp/1,9 GWe kombine güneş enerjisi kapasitesiyle, Türkiye’de güneş enerjisi sektörünün gelişiminde çok önemli bir rol oynamaktadır.

Inogen Grubu Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Soydan, “GE Vernova ile olan stratejik ilişkimiz sayesinde tedarik zinciri ve saha faaliyetlerinin koordinasyonunu eksiksiz bir şekilde yürütüp projedeki temel zorlukların üstesinden başarıyla geliyoruz. Bununla birlikte bini aşkın çalışandan oluşan profesyonel ekiplerimiz, Viranşehir santralinin kurulum ve işletme süreçlerinde sürekli ve anında müdahale  desteği sağlayacak.” dedi.

Bu iş birliği, GE Vernova‘nın FLEXINVERTERTM güneş enerjisi teknolojisini kullanan Kalyon Enerji’nin Konya Karapınar ilindeki 1.347 MWp/1.000 MWe Karapınar Güneş Enerjisi Santrali kapsamındaki mevcut iş birliğimizin  başarısı üzerine inşa ediliyor. 2023 yılında yürütülmeye başlanan Karapınar tesisi, Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük tek güneş enerjisi kaynağıdır. Bu proje   büyük ölçekli güneş ve rüzgâr santrallerinin gelişimini kolaylaştıran YEKA programı kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2017 yılında başlatılan ilk Türk güneş enerjisi YEKA GES İhalesinin bir parçasıdır.

Türkiye’nin hızla büyüyen elektrik talebi ve karbon emisyonlarını azaltma taahhüdü; yenilenebilir enerji sektörünü hızla genişletmekte ve güneş enerjisini bu büyümenin temel itici gücü olarak konumlandırmaktadır. Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre; Türkiye, 2035 yılına kadar yaklaşık %500 artışla 52,9 GW’a ulaşacağı tahmini ile 2017 ile 2027 yılları arasında 10 GW’lık büyük bir güneş enerjisi kapasitesini faaliyete geçirmeyi planlamaktadır.

Ayrıca, GE Vernova, Türkiye’nin depolama ile yenilenebilir enerji projelerinin bir sonraki aşamasını desteklemek için finansman ile birlikte Pil Enerjisi Depolama Çözümü FLEXRESERVOIR™’i konuşlandırma konusunda benzersiz bir konuma sahiptir.

Continue Reading

Solar Panel

LONGi, Silikon Heterojunction Arka-Kontakt (HBC) Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde %27.09 ile Yeni Bir Dünya Rekoru Kırdı

Published

on

Dünya lideri güneş teknolojisi şirketi LONGi, Almanya’daki Hamelin Güneş Enerjisi Araştırma Enstitüsü (ISFH) tarafından onaylanan kristal silikon Heterojunction Arka Kontakt (HBC) güneş hücrelerinin verimliliğinde %27.09 ile yeni bir dünya rekoru kırdı. HBC hücresi, LONGi tarafından tamamen lazer desenleme işlemi kullanılarak bağımsız olarak geliştirildi. Bu, LONGi‘nin Kasım 2022’deki kendi %26.81 verimlilik rekorunu kıran tek kristalli silikon güneş hücreleri için yeni bir dünya rekorudur.

Yüksek Desenleme Maliyeti Sorununu Çözen Tüm-Lazer Desenleme İşlemi

Arka-kontakt hücreler için yüksek desenleme maliyeti sorununu azaltmak için, LONGi’nin Ar-Ge ekibi pahalı fotolitografi işleminden vazgeçerek, başarılı bir şekilde tüm-lazer desenleme işlemi geliştirdi. Bu işlem, %27.09 verimlilikle yeni rekor hücre için kullanıldı.

İndiyum Kullanımının Azaltılmasıyla Daha Fazla Maliyet Düşüşü

HBC hücrelerinin iki yüzlü heterojunction güneş hücrelerine göre bir başka avantajı, indiyum kalay oksit katmanlarının (ITO) azaltılmış kullanımıdır. Sürekli teknolojik gelişmelerle LONGi, indiyum kullanımını azaltılmış ultra ince saydam iletken oksit (TCO) katmanı geliştirdi. Rekor hücrenin indiyum kullanımı, geleneksel iki yüzlü heterojunction güneş hücrelerinkinin sadece 1/5’idir, bu da daha fazla maliyet tasarrufu sağlar.

“İnovasyon, işletmelerin temel rekabet gücüdür ve LONGi, ‘güneş enerjisinden en iyi şekilde yararlanarak yeşil bir dünya inşa etmeye’ kendini adamıştır. Biz LONGi olarak, fotovoltaiklerin dünya çapında enerji geçişinde kritik bir rol oynayacağına inanıyoruz,” dedi LONGi’nin Kurucusu ve Başkanı Zhenguo Li. Li, şirketin yüksek kaliteli ürünler ve yüksek verimlilikli güneş hücre teknolojisi konusundaki sürekli arayışını vurguladı.

Continue Reading

Solar Panel

Fotovoltaik bilim adamı Back Contact teknolojisini geleceğin hücre teknolojisi olarak görüyor

Published

on

6. Çin Uluslararası PV Sanayi Konferansı’nda (Chengdu, Çin, 13-16 Kasım 2023), New South Wales Üniversitesi, Avustralya’dan Profesör Dr. Martin Green, IBC teknolojisinin (Interdigitated Back Contact) endüstri manzarasını domine edeceğini belirtti. “Sanırım herkes sonunda IBC hücreleri üretecek.” Belli bir zaman çerçevesi belirtmese de, bu değerlendirme LONGi’nin Başkanı Baoshen Zhong’un daha önceki açıklamalarıyla uyumlu. Zhong, Eylül ayında geleneksel teknolojilere göre bu teknolojinin üstünlüğünü ve gelecek vadeden yapısını vurgulamıştı. Arka Kontak hücrelerinin, yüksek verimlilikle çekici estetiği birleştiren özellikleri nedeniyle, önümüzdeki beş altı yıl içinde PV sektöründe en önemli teknoloji haline geleceğini ve endüstri manzarasını yeniden tanımlayacağını söyledi.

Konferansta Dr. Green, bir medya röportajında daha fazla bilgi verdi ve Çin’in güneş teknolojisindeki küresel liderliğini ve güneş hücrelerini verimli bir şekilde üretme yeteneğini övdü.

Teknolojik Atılımlar İyi Finanse Edilmiş Ar-Ge’ye İhtiyaç Duyar

LONGi’nin Başkanı Baoshen Zhong, teknolojik yeniliğin fotovoltaik gelişimin ana itici gücü olacağını söyledi. LONGi, son 15 yılda Ar-Ge’ye 2.540 milyar Euro (20 milyar CNY)* harcadı ve bu, yıllık satışlarının yaklaşık %5’ini oluşturuyor. LONGi’nin Ar-Ge Teknoloji Merkezi 5000’den fazla kişiyi istihdam ediyor.

LONGi’nin kitlesel pazar PV ürünleri için son atılımı, gölgelendirme metal kontakları olmayan serbest ön yüz sağlayan şirketin özel HPBC (Hybrid Passivated Back Contact) güneş hücresidir. Bu yaklaşım, ışık emilimini optimize eder ve böylece dönüşüm verimliliğini artırır. LONGi bilim ekibi tarafından yıllar süren geliştirmenin ardından, teknoloji Kasım 2022’de LONGi’nin Hi-MO X6 serisine yayıldı.

HPBC hücresi, kitlesel üretimde %25’in üzerinde hücre verimliliği ile yeni bir endüstri standardı belirliyor ve önemli ölçüde daha yüksek modül çıkışı sağlıyor. Modül verimliliği şu anda kitlesel üretimde %23.3 ve sürekli iyileştiriliyor.

Dr. Green, Çin Geliştirme Laboratuvarlarını Gelecekteki Gelişmelerin Ön Sıralarında Görüyor

LONGi yakın zamanda, tek kavşaklı tüm hücre malzemeleri için Shockley-Queisser (S-Q) teorik verimlilik sınırı olan %33.7’yi aşarak, kristalin silikon perovskit tandem hücreler için %33.9’luk bir verimlilik rekoru daha duyurdu.

Dr. Green şunları söyledi: “Çin şimdi daha yenilikçi perovskit hücreler için dünya rekorunu elinde tutuyor, bu da ülkenin laboratuvarlarının sadece mevcut ana akım teknolojide lider olmakla kalmayıp, aynı zamanda gelecekteki gelişmelerin ön sıralarında yer almak için de iyi konumlandığını gösteriyor.” Daha fazla hücre verimliliği elde etmenin, hücrelerden birim alan başına daha fazla elektrik üretilebilmesi ve bu yolla maliyetlerin düşürülmesiyle, yaklaşmakta olan PV endüstrisi krizinde en iyi yaklaşım olacağını daha da açıkladı. Baoshen Zhong bu yılın başlarında şöyle demişti: “Tüm PV endüstrisi için, kitlesel üretim ve yüksek pazar kabulü yoluyla düşük maliyetle maksimum verimliliğe ulaşmak, gelecekteki yatırımlar için anahtar itici güç olacaktır.”

PV Endüstrisi Krizi En Güçlü Oyuncular Tarafından Aşılabilir

Dr. Green, güneş modüllerinin fiyatının daha da düşeceğini ve bunun talebi canlandıracağını umuyor. Kriz sırasında, zayıf oyuncular elenecek ve güçlü şirketler hayatta kalacak. Bu, endüstride bir konsolidasyona yol açacak. Düşük modül maliyetleri sonucunda modüllerde talebin artacağını ve bu durumun fosil yakıt üretiminin yerini almasını hızlandıracağını öngörüyor.

Ekim 2023’te, LONGi, PV ModuleTech bankacılık raporunda üst üste 15. çeyrek için AAA derecesini alarak PV endüstrisindeki en güçlü oyuncular arasında yerini aldı ve finansal istikrarını kanıtladı.

  • Döviz kuru: EUR 1 = 7.8771 CNY, 30 Haziran 2023, Çin Halk Bankası”

Continue Reading

Trendler