Connect with us

Enerji Depolama

İsveçli bilim insanları güneş enerjisini 18 yıl depolayan bir sıvı keşfetti

Published

on

İsveç’in Chalmers Teknoloji Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının keşfettiği “solar termal yakıtı” adı verilen sıvı, güneşten toplanan enerjiyi 18 yıl boyunca depolayan bir işleve sahip. Bu yöntemin temiz ve yenilenebilir enerji alanında çığır açması bekleniyor.

Ayrıca bu sıvıyla birlikte daha önce yüzde 20’lerde olan güneş enerjisinin kullanım potansiyelinin yüzde 30’a çıkarılması hedefleniyor. Sıvının kilogram başına 250 watt enerji depolayan bir işleve sahip olduğu söyleniyor. Bu yoğunluk, Tesla’nın Powerball bataryalarının 2 katı.

Depolama sorununa çare olabilir

Güneş enerjisinin en büyük dezavantajlarından biri enerjiyi depolama sorunu.

Keşfedilen sistem, karbon, hidrojen ve nitrojenden oluşan “norbornadiyen” molekülü. Güneş ışığı bu moleküle vurduğunda, sıvının atom bağları değişerek izomere dönüşüyor ve enerjiyi ısı olarak stokluyor.

Araştırmacılar bu teknolojinin geleceğinden umutlular. Kısa süre içinde saklanan enerji miktarının daha da artırılabileceğini düşünüyorlar. Bu teknolojinin önümüzdeki 10 yıl içinde ticarileştirilmesi bekleniyor. (Kaynak: tr.euronews.com)

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Enerji Depolama

BUSCH Group Sürdürülebilir Gelecek Teknolojisine Yön Veriyor

Published

on

BUSCH Group Sürdürülebilir Gelecek Teknolojisine Yön Veriyor

Vakum birçok yenilikçi, çevre dostu teknoloji için gereklidir Vakum pompaları, vakum sistemleri, blowerler, kompresörler ve gaz azaltma sistemlerinde dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan BUSCH Group, enerji tüketimini azaltma ve yenilenebilir enerjileri teşvik etme konusunda kararlıdır Şirket ayrıca vakum gerektiren ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olabilecek geleceğin teknolojilerinin geliştirilmesinde de yer almaktadır

24 Ekim Uluslararası İklim Eylem Günü, iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmanın yanı sıra sürdürülebilir stratejilerin ve çevrenin korunmasının önemini vurgulamak için gerçekleşiyor.

Güneş Pili Üretimi ve Güneş Enerjisi Üretimi

Vakum, güneş paneli üretiminde kilit bir rol oynamaktadır: Vakum sayesinde paneller daha hızlı üretilebilmekte, daha verimli olmakta ve daha uzun hizmet ömrüne sahip olmaktadır. Vakum teknolojisi silikon kristal büyütme, wafer üretimi, kaplama ve laminasyonda kullanılır. BUSCH Group, güneş paneli üretiminin tüm bu aşamaları için güvenilir vakum çözümleri sunmaktadır.

Ayrıca BUSCH Group’un Ar-Ge departmanları, geleceğe yönelik yenilikçi enerji kaynaklarının geliştirilmesi için önemli olan vakum teknolojileri üzerinde çalışmaktadır. Örneğin, Pfeiffer’in vakum pompaları dünyanın en büyük nükleer füzyon araştırma projesinin bir parçasıdır.

BUSCH Group ayrıca kendi yenilenebilir enerji kullanımını da ileriye götürüyor. Yeni inşaat projelerinde, Çin’de şu anda inşa edilmekte olan yeni üretim tesisinin çatısındaki güneş enerjisi santrali gibi, bunlar en başından itibaren sürdürülebilirlik konseptinin bir parçasıdır.

Güneş enerjisi birçok avantaj sunmaktadır. Neredeyse her yerde büyük miktarlarda üretilebilir ve fosil yakıtların aksine herhangi bir zararlı emisyon yaratmaz. Bu nedenle, şirketin Maulburg’daki genel merkezindeki yeni sistem binası salonuna, yoğun zamanlarda yerel şebekeye fazla akım besleyen bir fotovoltaik sistem de kuruldu. Bununla birlikte, BUSCH’un diğer birçok tesisinde de güneş enerjisi kullanılmaktadır.

BUSCH UK 2021’den beri bir fotovoltaik sisteme sahip ve  ihtiyacın fazlasıyla yerel şebeke besleniyor. BUSCH Group’un Johannesburg’daki Güney Afrika satış şirketinin yeni inşa edilen binası da büyük ölçüde kendi güneş modüllerinden besleniyor. BUSCH Austria’nın 2023 yılında devreye aldığı güneş enerjisi sistemi, yeterli güneş ışığı ile tüm tesisin enerji ihtiyacını karşılıyor ve çalışan araçları için e-şarj istasyonları, atölyedeki makineler, bilgisayarlar, buzdolapları, aydınlatma, panjurlar ve klima üniteleri dahil olmak üzere tüm ekipmanları besliyor. İsviçre, Chevenez’deki Ateliers BUSCH’un yeni yüksek raflı deposundaki güneş enerjisi tesisatı, tesisin elektrik ihtiyacının %23’ünü üretirken, BUSCH Hindistan’daki tesisat yaklaşık %43’ünü sağlıyor. BUSCH İspanya’da da öz tüketim ve yerel şebekeye besleme için bir sistem bulunuyor.

Kore’nin Asan kentindeki Pfeiffer Vacuum Solutions üretim tesisinin çatılarında, elektrik üretmek üzere her iki taraftan güneş ışığını toplamak için çift yüzeyli güneş modülleri kullanılmaktadır. Üst taraf doğrudan güneş ışığını yakalarken, arka taraf çatı yüzeyinden yansıyan ışığı emiyor ve Asan’daki yıllık talebin %10’unu karşılıyor. Pfeiffer markasının Almanya’nın Dresden kenti yakınlarındaki DREEBIT tesisi, 2022 yılından bu yana fotovoltaiklerin yardımıyla yeşil elektrik üretiyor. Pfeiffer’in Asslar’daki genel merkezinde yüksek performanslı fotovoltaik sistemler tesis genelinde kurulmuştur ve Romanya’daki Cluj üretim tesisi de bir fotovoltaik sistemle çalışmaktadır. Bu çabalar, ekolojik ayak izini azaltma ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırma taahhüdünde önemli bir adımdır. Genel olarak, Pfeiffer’in enerji tedarikinin %63’ü halihazırda emisyonsuzdur.

Bu yatırımlar BUSCH Grubunun sürdürülebilirliği arttırma çabalarının küçük bir parçasıdır ve Grup bu sayede iklime zarar veren emisyonların azaltılmasına katkıda bulunmaktadır.

Continue Reading

Enerji Depolama

Enerji Devlerinin İttifakı: SOENTO ENERJİ

Published

on

Enerji Devlerinin İttifakı: SOENTO ENERJİ

Sovo Enerji ve Mittel Tozoğlu bir süredir devam eden iş ortaklıkları çerçevesinde, 53 yıllık kolektif deneyimlerini birleştirerek SOENTO ENERJİ adını taşıyan yeni bir marka oluşturdu.

SOENTO ENERJİ, bu güç birlikteliğini Türkiye’nin en büyük enerji fuarı olan Solarex İstanbul’da bir imza töreniyle kamuoyuna duyurdu.

Güç birlikteliği anlaşmasına, Sovo Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Selçuk ÖZTÜRK ve Mittel Tozoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Ekmel TOZOĞLU imza attılar.

2022 yılında iş ortaklığı modeliyle başlayan bu birliktelik, başta Türkiye pazarı olmak üzere farklı kıta ve ülkelerde hizmet vermektedir. Soento Enerji; İstanbul, İzmir ve Konya çalışma ofislerinde bulunan 50’den fazla mühendis ve buna ek olarak profesyonel saha ekipleri ile son derece önemli işlere imza atmaktadır.

Soento Enerji, Konteyner tip enerji depolama (batarya) sistemlerinin yanı sıra arazi ve çatı tipi güneş enerji sistemleri kurulumu, yatırım ve enerji verimliliği danışmanlığı, işveren mühendisliği gibi konularda deneyimli mühendis ekipleriyle hizmet vermektedir. Firma, kurduğu santrallerin üretimlerini sürekli izleyerek müşterilerine maksimum verimlilik sunmayı hedeflemektedir. 

GES ARAZİ UYGULAMASI

GES Arazi Uygulaması

Genlerimizde Mühendislik Var

Genel Müdür Ekmel Tozoğlu yeni markaları hakkında şunları söyledi: “Temellerinde mühendislik olan iki şirketin bir araya gelmesi ile oluşan Soento Enerji, çok güçlü mühendislik becerilerine sahip. GES kurulumunun her aşamasında verimlilik, uzun ömür ve ekonomiklik gibi değişkenleri ele alıp müşterilerimize optimum çözümler sunmaktayız.

Soento GES Projelerinde Tasarım Uzmanıdır

Güneş Enerjisi Sistemleri projelerinin başarısı için tasarımın kritik bir adım olduğunu belirten Tozoğlu, doğru tasarlanmış bir projenin düşük maliyetlerle yüksek verimlilik sağlayabileceğini belirtti.

Batarya Üreteceğiz

Genel Müdür Tozoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Kamu, depolamalı GES’ler konusunda önemli atılımlar yaptı. Halen sektörün beklediği kritik kararlar olsa da süreç önemli bir seviyeye geldi. Bir süre önce başladığımız konteyner tip batarya ar-ge çalışmaları neticesinde, 2024 yılı 3. çeyreğinde testlerimizi bitirip prototip ürünümüzü çıkarmayı planlıyoruz. Süreçler ve testlerimiz uygun olursa 2025 yılı ilk çeyreğinde nihai ürünümüzü satışa sunmuş olmak istiyoruz.” dedi.

Çatı GES uygulaması

Markamızı Uluslararası Pazarda Büyüteceğiz

Önemli bir özelliklerinin de teknolojik inovasyonlara odaklanarak maliyetleri düşürmek ve rekabet gücünü artırmak olduğunu belirten Tozoğlu: “Böylece farklı coğrafyalarda uluslararası işler ve iş birliktelikleri yaparak ülke ekonomisine de katkıda bulunmak istiyoruz.” dedi.

Soento Kontrol ve Teslim Sonrası Hizmetlerde Müşterilerinin Yanında

Güneş Enerjisi Sistemleri projelerinin başarılı bir şekilde işletilmesi ve yönetilmesi için en iyi “Mühendislik, Tasarım, Test ve Kontrol” süreçlerinin, sonuç olarak da maksimum verimliliğin önemini vurgulayan Genel Müdür Ekmel Tozoğlu: “Bu hizmetler, sistem performansının maksimize edilmesini, güvenilirliğin artırılmasını ve doğal olarak müşteri memnuniyetini sağlamaktadır. Biz de Soento Enerji markası olarak tüm süreçlerde müşterilerimizin yanında olmaktayız.” dedi.

Continue Reading

Enerji Depolama

Kontrolmatik ‘Dünyanın En Büyük 22’nci Sistem Entegratörü’ Oldu

Published

on

Kontrolmatik ‘Dünyanın En Büyük 22’nci Sistem Entegratörü’ Oldu

Kurulduğu 2008 yılından bu yana emin adımlarla büyüyen ve Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Asya, Amerika, Ortadoğu ve Afrika’da 33’ten fazla ülkede, kamu ve özel sektörde 300’ün üzerinde başarılı projeye imza atan Kontrolmatik Teknoloji, CFE Medya ve Teknoloji’nin yayınladığı dünyanın en büyük sistem entegratörleri listesinde yerini 28’inci sıradan 22’nci sıraya taşıyarak yeni bir başarıya imza attı.

2021 yılı Ekim ayında Borsa İstanbul’da halka arz edilen yeni nesil teknoloji şirketi Kontrolmatik Teknoloji, gösterdiği performansla dünya genelindeki yerini sağlamlaştırmaya devam ediyor. Kontrolmatik, enerji ve teknoloji sektörlerine katma değerli ürün ve servisler sunan bir mühendislik şirketi, sistem entegratörü, teknolojik ürün ve çözümler şirketi olarak faaliyet gösteriyor.

Kendi alanında dünyanın en prestijli yayınlarından biri olan CFE Medya ve Teknoloji’nin yayınladığı “Dünyanın En Büyük Sistem Entegratörleri” listesinde son iki yıldır 28. sırada bulunan Kontrolmatik, yayının yaptığı son değerlendirmede 22. sıraya yükseldi. Şirket söz konusu listeye ilk olarak 2018 yılında 37. sıradan girmişti. Son dönemde yaptığı kararlı ve planlı atılımlarla yerini sağlamlaştıran şirketin bir sonraki hedefi dünyanın en büyük ilk 20 sistem entegratörü listesinde yer almak olacak.

Konuyla ilgili bir demeç veren Kontrolmatik Genel Müdürü Osman Şahin Köşker; “Bu liste bazında baktığımızda bu yolculuk 2018 yılından bu yana devam ediyor, ilk olarak 2018’de bu listede yer bulduk. Sektörümüzün küresel olarak en prestijli yayınlarından biri tarafından sıralamada giderek yükseldiğimiz bir listede yer almak motivasyonumuzu yükselten bir faktör. Biz bu listede Kontrolmatik Teknoloji’den ziyade ülkemizi temsil ediyoruz ve bundan gurur duyuyoruz. Bundan sonraki adımlarda önce ilk 20’de, daha sonra da arayı hiç açmadan ilk 10’da yer bulmak adına çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Continue Reading

Trendler