Connect with us

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Kocaer Çelik yılın ilk dokuz ayında karını yüzde 336 artırdı

Published

on

Altı kıtada 140 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatla Türkiye’nin kendi sektöründe en büyük çelik profil ihracatçılarından biri olan Kocaer Çelik, yılın ilk dokuz ayında net dönem karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 336 artırarak 104 milyon TL’den 453,7 milyon TL’ye yükseltti. Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, “Yıl sonuna kadar özellikle enerji sektörüne yönelik katma değerli ürünlerimizdeki artışın verdiği destekle yurtdışı satış hasılatımızda büyümenin devam etmesini bekliyoruz. 2022 yılını geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde bir toplam satış hasılatı artışıyla tamamlayacağımızı öngörüyoruz” dedi.

Türkiye’nin en büyük ihracatçıları ve en büyük sanayi şirketleri 2021 yılı özel sektör sıralamasında 96’ncı, ihracatta 62’nci sırada yer alan Kocaer Çelik, yılın ilk dokuz ayına ilişkin finansal raporunu açıkladı. Net satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 171 oranında artarak 6,75 milyar TL’ye ulaşan Kocaer Çelik, net dönem karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 336 artırarak 104 milyon TL’den 453,7 milyon TL’ye yükseltti. Şirketin faiz-amortisman-vergi öncesi karı ise (FAVÖK) 2021 yılının ilk dokuz ayına göre yüzde 204 oranında artarak 1 milyar 297 milyon TL düzeyinde gerçekleşti.

Küresel rekabet gücünü artırmak için katma değeri yüksek ürünlere odaklanan Kocaer Çelik’in katma değerli ürünlerinin, toplam satış hacmindeki payı ise yüzde 41,9’a ulaştı. Şirket, 2022 yılı sonunda A2 Fabrikasında, 2023 yılı ortasında ise A1 Fabrikasında yeni katma değerli ürünlerin üretimine yönelik son teknolojiyi kullanarak gerçekleştireceği yatırımlar ile de küresel rekabet gücünü ve ihracatını daha da artırmayı hedefliyor. Aynı zamanda önemli bir tedarikçi konumuna geldiği global solar enerji sektörüne yönelik, yaklaşık 25 milyon dolar ön sipariş aldığı katma değerli yeni ürün için de makine ve teçhizat yatırımı gerçekleştirecek.

Katma değerli ürünlerle ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor

Yüksek enerji fiyatları ve küresel resesyon endişeleri nedeniyle hem dünyada hem de Türkiye’de çelik üretiminin düşüş gösterdiğini belirten Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, “Yüksek enerji fiyatları ve resesyon endişeleri nedeniyle üretimde her ne kadar düşüş yaşansa da Rusya Ukrayna arasında yaşanan savaş bu ülkelerden yapılan tedarikin bir kısmının ülkemize kaymasına neden oldu. Avrupa’da birçok çelik fabrikasının enerji krizi sebebiyle faaliyetlerini yavaşlatması da ülkemizdeki üreticiler için fırsat yarattı. Sektörümüzde yaşanan dalgalanmalara rağmen Kocaer Çelik olarak hedeflerimiz doğrultusunda çalışmaya devam ediyor, satışlarımızı artırarak ülke ekonomimize sağladığımız katkıyı her geçen gün büyütüyoruz. Yıl sonuna kadar özellikle enerji sektörüne yönelik katma değerli ürünlerimizdeki artışın verdiği destekle yurtdışı satış hasılatımızda büyümenin devam etmesini bekliyoruz. 2022 yılını geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde bir toplam satış hasılatı artışıyla tamamlayacağımızı öngörüyoruz” dedi.

Kocaer Çelik GRI onaylı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı

Ekonomimize, dünyamıza ve toplumumuza değer yaratma amacıyla gerçekleştirdiği tüm yatırımlarda sürdürülebilirliği ön planda tutan Kocaer Çelik, Küresel Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiatives- GRI) Standartları tarafından onaylı ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı.

Tüm tesislerinin çatısında tamamladığı 15 milyon kWh/yıl yenilenebilir elektrik üretim kapasitesine sahip Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımıyla Ege Bölgesi’nin en büyük çatı GES’lerinden birine sahip olan Kocaer Çelik, tükettiği elektrik enerjisinin yüzde 33’ünü yenilenebilir kaynaklar üzerinden karşılıyor. Şirket, bununla beraber yılda 100 binin üzerinde ağaç dikimine eşdeğer 5 bin 700 ton karbon emisyon azaltımı sağlıyor. 2023 yılının sonuna kadar üretimdeki enerji ihtiyacını tamamen temiz ve yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefleyen Kocaer Çelik, 15 milyon kWh/yıl yenilenebilir elektrik kapasitesinde arazi GES, 15 milyon kWh/yıl yenilenebilir enerji kapasitesinde ise Rüzgar Enerji Santrali (RES) yatırımlarına tüm hızıyla devam ediyor.

Avrupa’nın ilk ve tek LEED Gold sertifikalı çelik profil sıcak daldırma galvaniz tesisine sahip

Kocaer Çelik’in çevreye olumsuz etkilerin önlenmesi hedefiyle LEED v4 BD+C:NC kriterlerine uyumlu olarak tasarladığı ve hayata geçirdiği Galvaniz Fabrikası ise Amerika Yeşil Binalar Derneği (USGBC) tarafından LEED Gold ile sertifikalandırıldı. Böylece LEED v4 BD+C:NC Gold sertifika onaylı Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk ve tek çelik profil sıcak daldırma galvaniz tesisi oldu. Kocaer Çelik’in Galvaniz Fabrikasında enerji ve su kullanımında yüzde 50’ye, karbon emisyonlarında yüzde 39’a, katı atık miktarlarında yüzde 70’e, bakım maliyetlerinde ise yüzde 13’e varan oranlarda azaltım sağlanması hedefleniyor.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

Güneşin üretim üssü ELİN Enerji, ‘Fortune 500’de parladı

Avrupa’nın en büyük, Amerika’nın ise ilk Türk fotovoltaik panel üreticisi olan ELİN Enerji, Fortune 500 araştırmasında 2024 yılında da listenin ‘güneş’le parlayan yıldızı oldu ve Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında yerini aldı. 

Published

on

ELİN Enerji

Avrupa’nın en büyük, Amerika’nın ise ilk Türk fotovoltaik panel üreticisi olan ELİN Enerji, Fortune 500 araştırmasında 2024 yılında da listenin ‘güneş’le parlayan yıldızı oldu ve Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında yerini aldı. 

“Fortune Türkiye” ve “CRIF Türkiye” iş birliği ile 2008 yılından bu yana aralıksız gerçekleştirilen “Fortune 500 Türkiye 2024 Araştırması” dikkat çeken sonuçlar ortaya koydu. “Fortune 500 Türkiye 2024 Araştırması” listesinde yer alan şirketlerin toplam net satışları, bir önceki yıla göre “yüzde 35,6” artarak ‘17 trilyon 390 milyar TL’ye yükseldi. Fortune 500 Türkiye 2024 listesinde yer alan şirketlerin, Türkiye’nin GSYİH’ı içindeki payı “yüzde 40,1” oldu.

“Yenilenebilir enerji alanında ülkemizi uluslararası alanda temsil etmeye ve geleceğin enerjisini inşa etmeye devam edeceğiz” diyen ELİN Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Arda Yalı, “ELİN Enerji” olarak 2024 yılında gerçekleştirdiğimiz net satışlarla “Fortune 500” Türkiye sıralamasında bir kez daha yer aldık. Dünyada artan petrol ve enerji fiyatları “Fortune 500 Türkiye-2024” listesinde “yenilenebilir enerji” alanında faaliyet gösteren şirketlerin öne çıkmasını beraberinde getirdi. “ELİN” olarak tüm ekibimizin başarısı taçlanmaya devam ediyor. Bir kez daha Fortune 500 Türkiye-2024 listesinde yer alan şirketlerin içerisinde olmanın gururu da gücümüze güç kattı” dedi.

ELİN’den “güneş hücresi” üretimiyle dev yatırım

ELİN Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Arda Yalı, “Bugün Avrupa ve Amerika Kıtası’nda 3 fabrikadan oluşan üretim tesislerimizde; “100 bin” metrekare üzerinde üretim alanında, son teknoloji “Fotovoltaik Modüllerin” üretimini yapmaktayız. ELİN Enerji olarak Amerika Houstan’da “Sirius PV USA” markamızla “tam kapasite” üretime geçtik. ABD’de kurduğumuz fabrikamızda ürettiğimiz “Sirius PV USA” marka güneş panellerimiz ile Amerika’nın elektrik üretimine büyük ölçekli temiz enerji kapasitesi ekleyerek enerji dönüşümünün hızlanmasını destekliyoruz. “ELİN Enerji” olarak tüm dünyada yenilenebilir enerji projeleri için güneş paneli üreticilerinin en büyüklerinden biri olarak ticari ya da endüstriyel şirketlerin ve hanelerin “sıfır karbon” yolculuğunda gerçek bir değer yaratıyoruz. 2026 yılında üretime geçireceğimiz “hücre” fabrikamız ile de yenilenebilir enerji teknolojileri AR-GE’sine en büyük yatırımı yapan Türk sanayicilerinden biri olarak “güneş hücresi” teknolojisinde de yeni bir devri yine ELİN Enerji olarak başlatıyor olacağız” diye konuştu.

Çatılarda “Sirius” gücü ile güneşi ekonomiye çeviriyoruz

“ELİN olarak “Houstan” fabrikamızın bantlarından çıkan fotovoltaik panellerimiz bu yıl Amerika’da da çatılarda yerini aldı” diyen ELİN Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Arda Yalı, Amerika’nın uçsuz bucaksız güneş enerjisi santrallerinde “Sirius PV USA” gücü ile “temiz enerji” üretiyoruz. Dünyanın “2053 sıfır karbon emisyonu” hedefinde Türkiye’de üretilen yenilenebilir enerji komponentlerinin rolü çok büyük olacak. Türkiye’de en yüksek yerlilik oranı ile üretilen fotovoltaik panellerimizi ihraç ederek artık kapasite gücüyle bir üretim üssü olan “ELİN” olarak ticari-endüstriyel çatı, mesken ve santrallerde güneşin gücünü ekonomiye çevirerek kaynaklarımızı gayri safi milli hasılaya katmaya devam edeceğiz” diye ekledi.

Continue Reading

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

ŞA-RA’dan Adana’ya güneş enerjisi yatırımı

ŞA-RA Şirketler Grubu, GES yatırımları kapsamında, Adana’daki üretim kampüsünde bulunan fabrikalarının çatılarına güneş enerji panelleri kurulumu gerçekleştirdi.

Published

on

ŞA-RA'dan Adana'ya güneş enerjisi yatırımı

ŞA-RA Şirketler Grubu, GES yatırımları kapsamında, Adana’daki üretim kampüsünde bulunan fabrikalarının çatılarına güneş enerji panelleri kurulumu gerçekleştirdi.

Enerjiden inşaata, turizmden endüstriye kadar birçok sektörde faaliyet gösteren ŞA-RA Şirketler Grubu, Adana’daki üretim tesislerinde önemli bir yenilenebilir enerji hamlesi yaptı. GES yatırımları kapsamında fabrikalarının çatılarına güneş enerji panelleri kurulumu gerçekleştiren grup hem enerji maliyetlerini düşürmeyi hem de çevresel etkisini azaltmayı hedefliyor.

Fabrika çatıları güneş enerjisiyle üretime katılıyor

Üretim kampüsünde yer alan beş fabrikanın çatısına kurulan GES, toplamda 43.166 metrekarelik bir alanı kaplıyor. 7.5 MW (7500 kWe) kurulu güce sahip bu sistem, fabrikaların elektrik ihtiyacının önemli bir bölümünü (%45 ila %50) karşılayarak, enerji maliyetlerinde de düşüş sağlıyor.

Stratejik yatırım, hızlı geri dönüş

Projenin, 2.5 yıl gibi kısa bir sürede kendini amorti etmesi öngörülüyor. Yıllık 7500 kWe elektrik üretimi hedefiyle, üretilen fazla enerjinin şebekeye aktarılması da planlanıyor.

ŞA-RA Şirketler Grubu, bu projeyle sınırlı kalmayıp, güneş enerjisi yatırımlarını artırmayı planlıyor. Grubun kısa vadeli hedefi, 3 yıl içinde yapılacak kapasite artırımıyla fabrikaların tüm elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılamak. Uzun vadede ise 5 yıl içinde 30.000 kWe GES yatırım seviyesine ulaşılması hedefleniyor. Bu hedeflere ulaşmak için 3 MW’lık ek bir GES projesi üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Çevresel etki ve sorumluluk

Bu yatırımın en önemli unsurlarından biri de çevresel faydası. Proje sayesinde yıllık 3585 kilogram karbon salınımının önüne geçilerek, daha temiz bir üretim süreci hedefleniyor. ŞA-RA, bu projeyle karbon ayak izini azaltma ve temiz enerji kullanımını artırma konusundaki kararlılığını gösteriyor.

Continue Reading

Çatı Üstü Güneş Enerjisi

BSH Türkiye’den Yenilenebilir Enerji İçin Büyük Adım 

Published

on

BSH Türkiye, sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında yenilenebilir enerji dönüşümünde önemli bir adım attı. Çerkezköy’deki malzeme deposunun enerji tüketimi çatısına yerleştirilen fotovoltaik paneller ile karşılanacak. Yaklaşık dört futbol sahası büyüklüğündeki paneller yılda 3 GWh enerji üretimi ile 1.370 ton CO₂ emisyonunun önüne geçilmesini sağlayacak. 

BSH Türkiye, iklim ve çevre taahhütleri kapsamında sürdürülebilirlik odaklı dönüşümüne devam ediyor. Çerkezköy’de bulunan dev üretim yerleşkesinde bulunan malzeme deposu Fotovoltaik (PV) panelleri ile yenilenebilir enerji üretimine başladı. Malzeme deposunun çatısına yerleştirilen fotovoltaik paneller yılda 3 GWh enerji üretimi sağlayarak 1.370 ton CO₂ emisyonunun önüne geçmeyi hedefliyor. Yaklaşık dört futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kaplayan PV panelleri, malzeme deposunun yıllık elektrik ihtiyacının tamamını karşılarken; tüm yerleşkenin yıllık elektrik tüketiminin de yüzde üçüne denk gelen miktarda yeşil enerji üretecek.

BSH Çerkezköy Tesis Yönetimi ve Türkiye Sürdürülebilirlik, Çevre ve İSG Yönetimi departmanlarının liderliğinde yürütülen proje, operasyonlarında kaynak verimliliğini artırmayı ve yenilenebilir enerji kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Elde edilen yenilenebilir enerji malzeme deposunun yıllık elektrik ihtiyacını tamamen karşılayarak Çerkezköy yerleşkesinin de karbon ayak izini azaltmasına önemli bir katkı sağlayacak.

Yenilenebilir enerji üretiminin artırılması hedefleniyor

Projenin ikinci aşamasında Çerkezköy kampüsündeki diğer uygun çatı alanlarına da PV sistemleri kurularak yeşil enerji üretiminin artırılması hedefleniyor. 2020 yılından bu yana tüm lokasyonlarında Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarını karbon-nötr olarak gerçekleştiren BSH, önlenemeyen emisyonlar için karbon dengeleme projelerine destek verirken, 2030 yılına kadar kullanılan elektriğin %100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Continue Reading

Trendler